בית פורומים עצור כאן חושבים

האם הבחירה החופשית, באמת חופשית??

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-3/2/2011 16:38 לינק ישיר 

הנרי פורד כשהוציא למכירה את המכוניות הראשונה- המודעה נוסחה כך

אפשר להזמין את המכונית בכל צבע-לפי בחירה  בתנאי שהצבע יהיה שחור

הוא כנראה לא המציא את השיטה של הבחירה החופשית

מודה ועוזב

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/2/2011 16:47 לינק ישיר 

עיין באור ה'

ובעיקר כלל ה' פרק ג' על משמעות האזהרה והענש.

וציינתי פעם שגם הוגים מודרנים לא דתיים, כמו סטיבן פינקר, כתבו דברים דומים.

תוקן על ידי בעלבעמיו ב- 03/02/2011 17:21:55

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/2/2011 17:37 לינק ישיר 

ישראלגיא כתב:
הובס - יתכן באמת כי ישנם דברים שלא נתבע עליהם, אך גם כאשר אינך פועל מתוך נק' הבחירה יש בפעולה
זאת כשלעצמה נק' בחירה, וע"כ שופט הוא העליון "בוחן כליות ולב". וכל מעשינו יבואו במשפט,
ויתכן מאוד שסביב נק' זאת.

נקודה טובה.גיסי האיר את עיני לנקודה הזו, רציתי להתייחס אליה אבל מפאת הקיצור החלטתי להשמיט את זה.
זו בהחלט נקודה למחשבה, אבל אני תוהה אם אין כאן שוג של ביצה ותרנגולת. ואז השאלה היא האם לפתח חטאת רובץ או שמא האם האדם נולד טבלא חלקה. מה נקודת הפתיחה שלנו? אולי גם לזה יש תשובה מסויימת בחלוקה החב"דית של צדיק-בינוני ורשע, כעניין מהותי לאדם, שלא כרמב"ם הרואה בהם פונקציה של מעשיו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/2/2011 18:13 לינק ישיר 

לדעתי שתי השיטות (חב"ד ורמב"ם) מסתדרות יחדיו - מה שעשית בחייך הוא כעיין חדרים (מטפורית) שיהיו פתוחים
לך לעולם הבא - ומהותך היא התנועה בהם(מטפורית) - יצאת צדיק בדין, תנועתך כלפי מעלה, כי עיקר מהותך
(האמת - של מי שאתה) השתוקקות לה'. צדיק גדול בעל תנועה גדולה יותר. יצאת רשע (עיקר מהותך האמיתית -
להתרחק מה') תנועתך כלפי מטה (מטפורית).
איך שאני מבין השכר והעונש בעולם הבא הוא פשוט מי שאתה באמת (דבר הנקבע בחייך העולם הזה - שהרווחת
ביושר, או הפסדת ביושר). מהותך מורכבת (בחינות של צדיק ורשע - אם צדיק יצאת עליך לעבור בגיהנם ע"מ 
להתנתק ממהותך לרשעה כי עיקר תנועתך כלפי מעלה אך מתעכבת ע"י עוונותיך וזהו עצמו הגיהנם, משהו דומה 
לזה להבנתי הדלה, ולהפך אם יצאת רשע וכד' - ראייה לדבר שעולם הבא נקרא גם כן עולם האמת).
עוד נק' מעניינת שבעולם הבא לא נראה לי שיש שקר, היינו שמהותך(או אולי צריך לומר עצמותך) גלויה לכל, ואולי
אף מעשיך אשר חלק ממהותך. -פדיחה לא נורמלית :) .

תוקן על ידי ישראלגיא ב- 03/02/2011 18:14:41

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/2/2011 19:15 לינק ישיר 

תודה על המאמר.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/2/2011 19:43 לינק ישיר 

צורעפאכע כתב:
בואו נניח שיש לאדם בחירה חופשית מלאה. הוא ורק הוא, מחליט אם לבחור ברע או בטוב. אבל מה הסיבה המחשבתית -לזה שהוא בחר בטוב או שהוא בחר ברע?? א"א לומר שהוא בחר בלא שום סיבה מחשבתית, כי אז הוא לא היה בוחר בשום צד.

זו שאלה לא הוגנת כלפי הליברטאריאני, כי היא מניחה במובלע משהו שהליברטאריאני פשוט לא מקבל: שלכל מאורע יש סיבה. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/2/2011 20:24 לינק ישיר 

ערב טוב לכולם. קשה לי לענות לכל אחד בפרט,
אני ינסה להסביר מה קשה לי. אלו שטוענים שאדם הוא חופשי לבחור ואין שום סיבה שמאלצת אותו לבחור. לא טוענים שאין סיבה (לא מלשון מסובבת, אלא מלשון עילה) למה הוא בחר כך.
הרי היו לו שתי צדדים לבחור ביניהם, והוא בחר רק באחת ולא בשניה. זה לא היה סתם. הייתה לו עילה למה הוא העדיף צד אחד יותר מהצד השני. אחרת למה הוא לא בחר ההפך?!
ואם כך, החופשיות הזאת לבחור היא רק נראית לעין. כי היא מבוססת על טבע האדם לבחור ברצוי לו.

מי שיכול להסביר איך בוחרים בלי עילה לצד אחד, אדרבא, שינסה להסביר, איך ייתכן שאדם מעצמו בוחר בצד אחד ולא בצד שני.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/2/2011 20:28 לינק ישיר 

אולי יעזור, אם כל אחד יקח דבר שהוא בחר בו, והוא ינסה לעכוב אחרי המחשבות שלו איך הם הובילו לבחירה. מה היו השיקולים שלהם ועפ"י מה הוא החליט בסוף ההתלבטות, לבחור איך שהוא בחר.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/2/2011 20:31 לינק ישיר 

צורעפאכע כתב:
אלו שטוענים שאדם הוא חופשי לבחור ואין שום סיבה שמאלצת אותו לבחור. לא טוענים שאין סיבה (לא מלשון מסובבת, אלא מלשון עילה) למה הוא בחר כך.

לא נכון.

הרי היו לו שתי צדדים לבחור ביניהם, והוא בחר רק באחת ולא בשניה. זה לא היה סתם. הייתה לו עילה למה הוא העדיף צד אחד יותר מהצד השני. אחרת למה הוא לא בחר ההפך?!

שוב -- השאלה מניחה במובלע את עקרון הסיבה המספיקה של לייבניץ -- שללא סיבה מספיקה, שום דבר לא יקרה, ולאור סיבה מספיקה לא ייתכן שמשהו אחר יקרה. אבל הליברטאריאני לא מקבל עקרון זה.

מי שיכול להסביר איך בוחרים בלי עילה לצד אחד, אדרבא, שינסה להסביר, איך ייתכן שאדם מעצמו בוחר בצד אחד ולא בצד שני.

אם מניחים את עקרון הסיבה המספיקה [שאני, אגב, באמת מקבל אותו], אז באמת בלתי אפשרי להסביר -- כי יש פה סתירה. אבל ליברטאריאנים לא מקבלים עקרון זה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/2/2011 20:35 לינק ישיר 

איך אדם מכריע בלי סיבה (מספיקה או לא מספיקה)?? היו לו שיקולים לכאן או לכאן, אז למה הוא בחר בשיקול הזה ולא האחר.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/2/2011 20:37 לינק ישיר 

צורעפאכע כתב:

ודאי שמי ש"בוחר" בין קבב לשישליק עושה זאת את ע"פ מיצי הקיבה שלו שמקרקרים בהתאם, וזו בחירה ידועה מראש למי שמכיר את מערכת התגובות של אותו הבוחר. הבחירה היחידה שאיננה מושפעת משיקולים גשמיים היא רק בעניין עשיית רצונו של הבורא, שהיא מעבר לענייני העולם הזה, אותה אי אפשר לדעת מראש אף פעם ורק עליה הוא מקבל שכר ועונש אמיתיים.

הנה אנכי נותן לפניך את החיים ואת המוות (שתי הדרכים אפשריות בענייני העולם) ובחרת בחיים (בדרך שמקרבת לבורא ולא בדרך המרחיקה).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/2/2011 20:40 לינק ישיר 

"אציין רק כי אחת התופעות המרתקות שהתגלתה בעשורים האחרונים הוא הפלסטיות של המוח - השינויים שמתחוללים בו תוך כדי פעילותו, ויכולתו להשתנות בהתאם למה שאנו עוברים וחווים. זוהי בשורה גדולה למתנגדי הדטרמיניזם. לסביבה שבה אנו גדלים יש השפעה גדולה על עיצובנו כאנשים. אם תיקח ילד ותלמד אותו להיות אוכל אדם, הוא יתנהג כך כל חייו. אם ניקח את אחיו התאום ונגדל אותו בבית-מדרש למוסר, הוא יהיה אדם שונה לחלוטין מאחיו. לתרבות, לחינוך ולחברה שסביבנו – לכל אלה יש השפעה גדולה על התנהגות האדם ועיצובה. אנחנו בהחלט רחוקים מדטרמיניזם ומן האפשרות שנגיע לשלב בו נוכל לפענח ולנבא את הצפוי בעתיד "

למיכי

איך זה שאתה מודה על המאמר?
הרי אתה טענת שלכל הנושא שדיבר עליו פרופ' צ'חנובר  אין קשר לדטרמניזם והנה מאמר על הדטרמניזם פותח בתאור כזה :

"קלרנס דורואו (Clarence Darrow) היה פרקליט אמריקאי ידוע שחי בשנים 1857-1938. הוא התפרסם, בין היתר, בזכות השתתפותו במה שכונה לימים "משפט הקופים", אולם עיקר המוניטין שלו נצבר בזכות שיטת ההגנה המיוחדת שפיתח. ב- 1924 הגן דורואו על שני בני עשירים צעירים (בני 19) נתן לאופלד (Leopald Nathan) וריצ'ארד לואב (Richard Loeb), אשר עמדו בפני הוצאה להורג בגין חטיפתו ורציחתו של נער בן 14 בשם בובי פרנקס (Bobby Franks), בלא שהכירו אותו ובלא שסבלו כל פגיעה מידיו. למעשה, המניע היחיד למעשם היה הרצון לבצע "פשע מושלם". בנאום הסיכום שלו טען דורואו להגנתם של הנאשמים: מדוע הם רצחו את בובי פרנקס הצעיר? לא בגלל הכסף, לא בגלל שנאה. הם רצחו אותו מפני שהם היו עשויים בדרך זאת. הפשע הנורא כבר היה מצוי באורגניזם שלהם, או שבשלב כלשהו של התהליך האינסופי שדרכו נוצר הנער, או הגבר, משהו השתבש. ובחורים חסרי מזל אלה, יושבים כעת כאן שנואים, נתעבים, מנודים, כשכל הקהילה שותה את דמם. הטבע הוא חזק וחסר רחמים. הוא פועל בדרכיו המסתוריות, ואנחנו קורבנותיו. אין לנו מה לעשות ביחס לכך, הטבע לוקח את העבודה בשתי ידיים, ואנו רק משחקים את תפקידנו. במלותיו של עומר כאיאם,

אנו רק: כלים חסרי ישע במשחק הזמנים
על פני לוח זה של לילות וימים
הנה והנה מונעים, נבלמים, נטבחים,
 ואחד לאחד אל האדמה שבים.

איזו השפעה הייתה לנערים אלה? הם לא היו אימותיהם, אבותיהם, או הורי-הוריהם. כל זה הועבר אליהם. הם לא יצרו זאת, הם לא יצרו את עצמם, ועדיין, הם מחויבים לשלם.[1]

נזכיר אולי רק, כדי להשלים את הסיפור שנאומו של דורואו אכן השפיע על השופט, שהחליט להמיר את עונש המוות שהיה צפוי לנאשמים במאסר עולם. "

והנה מה שאתה טענת נגד פרופ' צ'חנובר:

"משום מה, הוא מזהה דטרמיניזם עם היקבעות גנטית (בניגוד להשפעות סביבתיות), אך זוהי פשוט טעות "

והנה מה שאומר על כך רז שפייזר:

ההשקפה המוצגת בדוגמאות אלה, כמו גם בטיעונו של דורואו, מכונה דטרמיניזם. דטרמיניזם הוא התזה הגורסת כי לכל התרחשות במציאות קודמות סיבות, ובהינתן אותן סיבות, לא יכולות התוצאות שלא להתרחש – הן הכרחיות. בניסוח קצת יותר מודרני אנו אומרים כי העולם מורכב ממצבי עניינים – איך שהעולם ברגע מסוים – ומחוקי טבע. חוקי הטבע כופים את התרחשויות המציאות – את כולן, כך, שבהינתן מצב עניינים מסוים, כל מה שמתרחש לאחריו הנו הכרחי, ולא יכול שלא להתרחש. מכאן, וזו ההנחה השניה בטיעונו של דורואו, ולמעשה, מסקנה הנגזרת מן ההנחה הראשונה, בני אדם, פושעים ולא פושעים כאחד, אינם קובעים את מה שהם. הם לא יצרו את עצמם, אלא נוצרו על ידי הנסיבות – על ידי חוקי הטבע ומצב העולם שקדם ללידתם, או, אם נרצה בניסוח מעט שונה, על ידי הגנטיקה והסביבה שלהם. בני אדם אינם חופשיים לקבוע מי הם, הם אף אינם חופשיים, לכן, בקביעת מעשיהם. כל זה – מי אני ומה מעשי, אינו תלוי בי, אלא בגורמים שמעבר לרצוני וכוחותיי 

ומה בקשר לחלוקה של שפייזר " לדטרמניסטים קשים יותר ופחות ?
הרי כשאני דיברתי על כך הנה התגובה  שלך:

"צענע, כשאת מתחילה לדבר באוקסימורונים, אני מרים ידיים. מעת שהדטרמיניסטים מודים באפשרות לשינוי (שהיא ביטוי לאי דטרמיניזם), דומני שהדיון בינינו הסתיים. אם אני הוא הטועה בכך שאיני מוכן לקבל סתירות, מוטב לי להיות מן הטועים. אולי גם את תקבלי פרס נובל, והפעם בפילוסופיה. פרס נובל ליצירת הגות סתירתית. אבל דומני שיש לך מתחרים לא מעטים, אז כדאי להשתדל יותר.

אגב, מה עמדתם של הדטרמיניסטים הקיצוניים, אבל לא הקיצוניים ביותר? האם הם מודים באפשרות שינוי של כל הכוחות במידה שווה (כלומר הם לא מקבלים שיש כוחות שניתנים ליותר שינוי ויש שניתנים פחות לשינוי)? ומה על הדטרמיניסטים הרגילים, כלומר הלא קיצוניים בכלל? הם כנראה סוברים שאין בכלל חוקי טבע, והכל הוא פעולה חופשית של הרצון האנושי. והליברטריאנים? הם כנראה חושבים שהכל קבוע מראש, ואין לאדם שום חופש רצון או חופש בחירה. הוא אשר אמרתי, פרס נובל מיידי "

אז איך זה שלא טענת שרז שפייזר מדבר שטויות?

(אגב פרט לסגנון בהיר (דבר חשוב מאד),אין במאמר זה כל חידוש..

"

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/2/2011 20:41 לינק ישיר 

צורעפאכע כתב:

איך אדם מכריע בלי סיבה (מספיקה או לא מספיקה)?? היו לו שיקולים לכאן או לכאן, אז למה הוא בחר בשיקול הזה ולא האחר.

נו -- אתה פשוט חוזר על אותה שאלה.

אני מבין את מה שמפריע לך [שהוא גם, כמובן, מפריע לי -- בהיותי דטרמיניסט]. במילים אחרות אתה נזעק: איך אפשר לא לקבל את עקרון הסיבה המספיקה???!!!???!!

אבל בדיון ראציונאלי אנו מצפים לנימוקים --- לא להזדעקויות גרידא. 

נדמה לי שאני הבאתי הנמקה רצינית לעקרון הסיבה המספיקה כאן, בתחתית העמוד:  

http://is.gd/TtD4FQ

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/2/2011 12:14 לינק ישיר 

אתה מדבר שם אנליטית, ת'אמת -לא בדיוק הבנתי אותך בדיוק. אני חושב שמטפחת סופרים אומר שם מה שגם אני לא הבנתי שמה. (מי אמר לך שאין דברים שחורגים מהסיבתיות. למה הסיבתיות היא האפשרות היחידה להגדרת מה שנעשה פה.)

אבל פה אני לא מזדעק כי נראה לי שלכל דבר צריך סיבה מספיקה.
אני טוען משהו שנראה לי מאוד פשוט.  אפילו אם נאמר שאין סיבות מספיקות להרבה דברים, וההתחלה שלהם לוטה בערפל. וגם הבחירה החופשית ביניהם. אבל הסיבות לבחירה של אדם, הם ידועות לכל בוחר.

לדוגמה, תשאל אדם שעזר לנזקק למה עשית את זה -הרי היית יכול להעלים עין ולהמשיך.
הוא לא יענה לך -עשיתי את זה סתם. הוא יענה -עשיתי את זה כי רחמתי. תשאל אותו ולמה אתה מרחם, הוא יענה לך -כי צריך להיות טוב, תשאל אותו למה צריך להיות טוב?, הוא יענה לך כי זה אנושי, מוסרי, וכו'. זאת אומרת האדם הבוחר, גם אומר שיש לו מוסכמות שהוא מסתמך עליהם.
אפילו אם הוא יגיד לך שהיו לו התלבטויות אם לעזור ולהפסיד מפגש חברים או להתעלם ולהמשיך. ובכל זאת הוא וויתר על האינטרס האישי שלו והוא נשאר לעזור.  תשאל אותו אז למה באמת בחרת לעזור ולא להפך. הוא יענה לך - כי המצפון שלי לא נתן לי להמשיך, או כי אמרתי לעצמי אם אני יוותר בשביל טוב לשני יהיה גם לי טוב יותר, או כל מחשבה משכנעת אחרת.

בקיצער, אף אדם לא אומר, בחרתי כך - סתם ככה. תמיד הוא יצליח לעקוב אחרי המחשבה שגרמה לו להכריע.
והמחשבות האלו הם כבר קבועות בטבע שלו או במידע האישי שלו. אם כך הבחירה לא חופשית. היא תמיד מתבססת על מידע או טבע קדום. שאת המידע הזה גם האדם בחר לדעת לא בבחירה חופשית, אלא על ידי חינוך שקיבל ועל ידי הטבע איתו נולד.
ובדוגמה שלנו. אדם עם ערכי מוסר, בדרך כלל הוא כזה שקיבל חינוך מוסרי. או כזה שבטבעו הוא רחמן ומצפוני, או כזה שעבר טראומות וקשיים בחייו -שלימדו אותו מה זה סבל. והידיעות והטבע הנרכש או המולד הזה הם אלו שמכריעים אצלו את הבחירה.

לסיכום, אף אדם לא בוחר הפוך מנטיית ליבו -סתם. וא"כ הבחירה היא בסיבת (או בעלילת) מידע או טבע קדום. זה לא נקרא בחירה חופשית, זה נקרא בחירה במה שעולה לי במחשבה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/2/2011 12:24 לינק ישיר 

לסיכום, אף אדם לא בוחר הפוך מנטיית ליבו -סתם. וא"כ הבחירה היא בסיבת (או בעלילת) מידע או טבע קדום. זה לא נקרא בחירה חופשית, זה נקרא בחירה במה שעולה לי במחשבה.

אמן

מודה ועוזב

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > האם הבחירה החופשית, באמת חופשית??
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 5 לדף הבא סך הכל 5 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.