בית פורומים עצור כאן חושבים

טעמי המצוות: האם היחיד המעולה זקוק למצוות מעשיות

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-13/2/2011 19:42 לינק ישיר 

בעלבעמיו

אני מאמין שאתה מתייחס לשאלה האם האל יכול להיות גוף שלדעת הרמב"ם [מו"נ ג' יב] זה מן הנמנעות ולדעת ר' משה תקו זה אפשרי וכך ה' עושה.
ועיין גם כאן
  1. הרמ"ע מפאנו עשרה מאמרות, מאמר חקור דין (ד, ט):

לא בלבד לא קצרה ידיעתו ברוך הוא על העתיד אצל הבחירה, אלא אף על פי שיש אל הנמנע טבע קיים אצל השכל האנושי ולא ידומה בטול העבר שיהיה מה שהיה כלא היה, מכל מקום אין כל דבר נמנע לאדון הכל וצמצום שכינתו לעד שהוא נמנע גמור בדרך טבע אל המתואר באין תכלית באמת והוא אמנם שליט על המתקומם במקום לא יכילהו למתקומם בשום פנים ומצודתו פרושה על בטול הזמן כי מלכותו בכל משלה והוא בעל החפץ המאריך זמן הטבע כרצונו והמציאות לא ישוב בו העדר ואם רוחו ונשמתו אליו יאסוף במה נחשב הוא הטבע והזמן בטל העבר מעקרו אין כאן לא מניעה ולא קיום".

1. רבי נחמן (חיי מוהר"ן סימן שפה).

ואמר מה שכתוב שם בספריהם: 'וכי אפשר שיהיה נעשה מהמשולש מרובע?' אמר רבינו ז"ל: 'אני מאמין שהשי"ת יכול לעשות מהמשולש מרובע. כי דרכי ה' נעלמות מאיתנו, והן כל יכול לא ייבצר ממנו מזימה. ואסור להיכנס בחקירות כלל רק להאמין באמונה שלמה'

עדיין יש לציין שלדעת הרלב"ג הקדוש ברוך הוא מחוייב לא רק ללוגיקה הבסיסית אלא גם לפיזיקה וזו עמדה מעניינת ורדיקלית עוד יותר משל הרמב"ם

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/2/2011 20:10 לינק ישיר 

חימאייר
את החילוק בין הלוגיקה לפיזיקה כתב הרשב"א בתשובה ח"א סימן קי"ח.
אילו היינו סוברים שחוקי הפיזיקה הכרחיים כמו חוקי הלוגיקה, אין לכאורה מקום לנסים (כמדומני ראיתי פעם מאמר של מנחם קלנר על הרלב"ג והוא אכן טען שתפיסת הנס שלו מאוד רדיקלית). אם אני מבין נכון אזי החילוק הזה נותן אפשרות לקיום 'טבע האפשר' וממילא לבחירה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/2/2011 00:02 לינק ישיר 

בעלבעמיו

אני לא מכיר את הרשב"א שהזכרת אני אבדוק. אבל אני כן מכיר שבחרם השני הרשב"א  האשים את הפילוסופים "על כן לא יבשו כי יספרו וידרשו יאמרו בפיהם 
ויורו באצבע שאי אפשר לשנות הטבע. 
ובזה יודעו לכל שאינם מאמינים בחידוש העולם 
ולא במופתים שבאו בתורה כולם. "

בתמורה ענה לו ידיעיה הפניני ברדשי בכתב ההתנצלות שלו ושמה הוא מפתח את החילוק בין לוגיקה לפיזיקה.
רלב"ג באמת היה יהודי לא פשוט בוודאי ביחס ליחסו לניסים. 
אתה צודק שהחילוק נותן מקום לקיום 'טבע האפשר' אבל אני לא חושב שהוא הכרחי. היינו יכול משהו לחשוב כרלב"ג ולהאמין בבחירה מכיוון שפוטנציאל האפשרות יכול להיות בחומר ולא בהכרח באל. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/9/2012 02:29 לינק ישיר 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/4/2014 00:23 לינק ישיר 

אשכול מאוד מעניין. הוא קשור לנושא שפתחתי לאחרונה על קיום טעמי המצוות במקומן של המצוות. http://m.bhol.co.il/forums/topic.asp?cat_id=24&topic_id=3046375&forum_id=1364 מעניין שדווקא לגבי הדוגמא שהובאה כאן בתחילת האשכול מצות תפילין יש מקור מפורש שהעוסק בתורה פטור כמש״נ שם.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > טעמי המצוות: האם היחיד המעולה זקוק למצוות מעשיות
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 ... 6 7 8 סך הכל 8 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.