| נשלח ב-3/2/2011 19:01 |
|
| |
היחס למטיפים למינות על פי ההלכה
לאחרונה התעורר כאן מתח מסויים בכמה אשכולות, עקב יחסי המזלזל כנגד ניק מסויים בפורום. לכן רציתי לעורר מחדש את הדיון ההלכתי בנושא. בדור האחרון מתייחסים אנו למי שאינם שומרי תורה ב"משיכה בעבותות אהבה" כפי שכותב החזון איש, ברור לנו שהם לא יזמו את חילוניותם, והם בסך הכל עושים מה שחינכו אותם. "תינוקות שנשבו". ואף במקרה שאדם חוזר בשאלה, בדרך כלל אנו מתיחסים אליו באותה מדה, שהרי גם רבים מאלו בסך הכל מושפעים מתעמולה, ומאמינים בתמימות לתועמלני ה'קידמה' או ה'מדע' שבדור שלנו אין סבה ריאלית לשמור את התורה. ניחא, מה לעשות. אבל השאלה ההלכתית הטהורה העומדת בפנינו, היא מה דינו של מי שלא סתם חזר לו בשאלה, דהיינו סיטואציית החיים שלו הובילה אותו לפקפק באמונה. אלא של מי שהחליט להסית ולהדיח, לעשות צחוק מכל קודש, לנגח כל מי שצלם יהודי לו, להתקלס בחכמי התורה ולעשות מדבריהם חוכא ואטלולא. לא באופן של שאלה כואבת, או הבעת דעה, אלא באופן הגס והזול ביותר של הכפשה והשפלה. בצורה של פתיחת בלוג פרונוגרפי המלא בצלמי פורנוגרפיה תוך מאמרים המתארים את גדולי ישראל בקונוטציות פרונוגרפיות, קללות ונאצות רבות על ראש כל אחד ואחד מחכמי התורה שבכל דור ודור ועל התורה עצמה והאמונה בה. הבה ונמשיך לדמיין לנו באופן תיאורטי אדם כזה, שהרי הנושא אינו אישי כלל, אלא הלכתי טהור. נניח ואותו אדם דמיוני היה מביא את הסגנון הזה גם כאן לפורום. מה אומרת ההלכה? האם לא על כך אמר דוד המלך "משנאיך ה' אשנא תכלית שנאה שנאתים לאויבים היו לי"??? "ובתקוממיך אתקוטט"! האם לא אלו המינים מישראל שידוע שההלכה שמורידין ולא מעלים. אדם יהודי נורמלי שקרא את דברי הבלע הלעג והשטנה ולא התחמם בכעס ורתח טובא, אולי יש לו לבדוק את עצמו. עד כמה בדיוק מעניינת אותו האמונה. ונניח שהיתה כאן בפורום משתתפת, שבאופן קבוע היתה דואגת לכבודו של אותו אדם דמיוני, האם לא מוזרים היו הדברים? נניח שהייתי כותב אקרוסטיכון המסמל את המלה דרע"ק, לאותו אדם, הלא הייתי מקיים את צו ההלכה, יש בעיה עם זה? איך זה שכולם לא עומדים בתור וכותבים לו "אתה דרעק". מה היה עושה למשל פנחס בן אלעזר בראותו אדם הכותב כך? ומה היה עושה אליהו הנביא? ורבא ואביי? והחפץ חיים? מה הצביעות וגלגול העיניים הלזו? "כאן חושבים", יופי, נא לחשוב, האם כאן מכבדים כל מי שיטנף את פיו ולשונו כנגד הקדוש והיקר לנו. סליחה שאמרתי "לנו", כנראה שזו רק נחלתי, הקדוש והיקר "לי". לא צריכים להדור פניו של כל אדם, כל עוד הוא עומד בחוצפתו הבלתי נתפסת, ושוב ושוב בא לפורום כאן וממלא את הודעותיו בדברי גידוף לכל קודש, ומטריח את מנהלי המשנה לתרגמם ללשון יהודית. אין שום צורך לכבדו, מה לעשות זו השקפת המסורת היהודית. אשמח לשמוע דעות שונות. עבדכם, ארתח נ.ב. אין שום קשר בין הכתוב כאן לבין הניקים 'סוסרטי' 'סןסרטי' '010רטי' או 00 כל ציטוט שיצוטט מכאן הוצא מהקשרו, הכל אילוסטרציה, ומדובר במדע בדיוני.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-3/2/2011 19:24 |
|
| |
ארתח, יחס כזה בהחלט יכול להיות מוצדק, אבל השאלה האם הוא מועיל (מעבר להוצאת קיטור. פעולה חשובה כשלעצמה). הודעות כמו שתיארת עומדות בניגוד לכללי הפורום (לא רק שהביטויים הללו פונים כלפי רבנים, אלא כלפי כל אחד), ועקרונית צריכים היו לחסום את הכותב, אבל זה כנראה לא אפשרי טכנית (אמנם ראיתי שמוחקים חלק משופכתו כשאפשר וכשיש מישהו שיעשה זאת). כעת השאלה האם לחרף ולגדף אותו, ולעשות לו בזה נחת, או שמא להתעלם. על כך אמרו ז"ל: פעמים שאתה מתעלם, וכך אנוכי נוהג. לא כדאי לגרום לאותו בור שופכין נחת בכך שאתה מצטרף לצורת ההתבטאות שלו, מה עוד שזה לא יעזור שהרי לזה גופא הוא מחכה ומצפה. אני אמנם מתפלא על כך שיש עוד אנשים בפורום שמתייחסים להודעות של אותו ביב (שלפעמים יש בהן גם נקודות ששוות התייחסות אבל לדעתי בכל זאת לא כדאי להתייחס מהשיקולים הנ"ל), אבל זה שיקול שלהם. מכיון ששאלתך אינה הלכתית, אלא אתית ביחס לנהלי הפורום, לכן עניתי בהקשר הזה. לכן גם הכותרת שלך מטעה, ואין לה קשר לתוכן ההודעה שלך. מטיפים למינות מתקבלים כאן ומותר להם להביע את דעתם, ואני בהחלט בעד. אבל לא ביבי שופכין, וזה נושא האשכול. אני לא בטוח שזה שווה אשכול, אבל זה להחלטת הנהלת הפורום.
תוקן על ידי mdabraham ב- 03/02/2011 19:27:30
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-3/2/2011 19:30 |
|
| |
משום מה ראיתי שוותיקי הפורום חולקים לו כבוד מסויים..
|
|
|
|
| נשלח ב-3/2/2011 19:34 |
|
| |
לעניות דעתי צריך למחוק את תגובותיו ולא לעורכם בלבד. ואם אפשר לחסום אותו.
|
|
|
|
| נשלח ב-3/2/2011 20:15 |
|
| |
החלוקה שאתה עושה בין אפיקורסים סתם לאפיקורסים מסוגו של הניק הזכר, היא כמובן מלאכותית, אין לה שום דבר עם ההלכה. להפך, אם אתה שואל אותי, כוחו של אדם שמדבר בכבוד ומשמיע טענות הגיוניות לגרום להרהורי כפירה הוא גדול בהרבה מאשר אדם שמעורר זלזול בגידופיו. גם בנוגע לסיבות שגורמים לאדם לחזור בשאלה, אני חושב שאדם שמתנהג בצורה כזו, הדבר מראה הרבה יותר על אומללות ובעיות נפשיות מאשר אדם מתון שחשב והגיע לאפיקורסות. ברור לי לחלוטין, שכאשר ההלכה דיברה על מורידין ולא מעלין היא דיברה גם על כופרים מתונים ונחמדים. כאן אנחנו מגיעים כמובן לשאלה האם הפורום הזה מחוייב להלכה, אני אמנם די חדש פה, אבל יצא לי להכיר לא מעט אנשים שהיו חברים פעילים ומוערכים בפורום במשך תקופות ארוכות, ומה לעשות, את רובם קשה להגדיר כאורתודכסים, לפחות לפי המובן המקובל, ולא ממש מעניין אותם מה היה עושה החפץ חיים או אביי ורבא. מתברר איפה שכנראה טעית בכתובת, הפורום הזה לא נועד לחזק אנשים באמונה, אלא לתת מסגרת של דיון פתוח לאנשים שלחלקם לא היה היכן לעשות זאת קודם, כיוון שאילו החברה הסובבת אותם הייתה יודעת את דעותיהם, היו אכן מקיימים בהם דין "מורידין ולא מעלין", או משהו בדומה לזה. באופן כללי, ברור לי שכמעט כל רב שתשאל יגיד לך להדיר את רגליך מהפורום הזה, שכפי שציין מקודם הרב מיכי אברהם, תומך בהבעה חופשית של דעות כפרניות, ולכן כנראה לא ממש מותר לעיין בו על פי ההלכה. אלא אם כן אתה עושה את מעשיך כדי למשוך ב"עבותות אהבה" את אותם "תמימים" ה"מאמינים בתמימות לתועמלני ה'קידמה' או ה'מדע' שבדור שלנו אין סבה ריאלית לשמור את התורה", אני לא בטוח שתצליח, למרות שלהרגיז אותי עם הציטוט המתנשא הלקוח היישר מבית מדרשם של תועמלני ערכים, די הצלחת.
תוקן על ידי עץ_נטוע ב- 03/02/2011 20:23:45
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-3/2/2011 20:33 |
|
| |
עץ-נטוע
מי אמר שאסור לשאול שאלות כפרניות?..
|
|
|
|
| נשלח ב-3/2/2011 20:44 |
|
| |
עץ, אני לא חושב שאתה צודק בזה שאסור הלכתית להשתתף בפורום הזה. כשיש לאדם שאלות הוא צריך ללבן אותן, והאלטרנטיבה של שמירת השאלות בבטן אינה טובה יותר. ואם לא ישתתפו בדיון אלו שחושבים שיש להם תשובות (כי להם יהיה אסור, שהרי להם אין שאלות), מה ייצא מהדיון בין שואלים לשואלים אחרים? לכן לענ"ד מצווה להשתתף כאן, ולא רק רשות היא. בשורה התחתונה לדעתי הפורום הזה בהחלט מרבה יר"ש אמיתית, אף שיש בו גם לא מעט בעיות. אבל הבעיות הללו הן בלתי נמנעות כשבוחרים בדרך של דיון פתוח. זה כמו יתרונותיה וחסרונותיה של הדמוקרטיה. יש בה בעיות, אבל דומני שבכל זאת זוהי הדרך הטובה יותר. המדיניות העתיקה במסורת שלנו של טיאטוא הבעיות אל מתחת לשטיח והטלת איסור להעלות אותן ולעסוק בהן כבר אינה רלוונטית לימינו, ועצומים כל הרוגיה. לכן גם השאלה מה היה עושה/אומר הח"ח או אביי ורבא, אינה באמת מכריעה לדורנו, והיא בודאי לא מדד למחוייבות להלכה. לא בכדי אמרו ז"ל יפתח בדורו כשמואל בדורו. ולהשומע ינעם
|
|
|
|
| נשלח ב-3/2/2011 20:50 |
|
| |
עץ-נטוע לא חשבתי שהפורום מחוייב להלכה, וכמו שכתב הרב מיכי. רק התייחסתי בקשר למי שהביע תרעומת עלי. (רמז: לא ילקוט מעם לועז). שמכיון שאני כן מחוייב להלכה, הסיבה שזלזלתי בניק הזכר היא לא מתוך נקמנות וכדו' אלא משום שהכעיסה אותי אפיקורסותו. וזו התנהגות טבעית של מי שמחוייב להלכה, ולכן אין מקום לבקורת נגדי בנקודה זו. הנדון שלי היה הלכתי ולא בכללי הפורום, בהם אין לנו אלא מה שהורה מוהר"ר געציל נר"ו. לגבי מורידין כמובן קשה לדעת ולהכריע, יותר מסתבר שבזמננו אין בכלל דין זה (גם אם לא היה חילול ה' וכו') מסיבות שונות, וביניהן שהשתנה היחס לעונש מוות, כל ענשי המות מתאימים בתקופה שבה מי שהתחצף למלך מת, שבוי מלחמה מת, ובכל העולם הרגו עבד שהוציא לשון למישהו זר, אז אצלינו הרגו על דברים חשובים יותר. לגבי בעיות נפשיות של הזכור, ייתכנו, אבל הוא איש פקח צלול ומוכשר שהפרעותיו אינן פוטרות אותו משיקול דעת ואחריות, כנלע"ד אם יסכימו אתי עוד שניים מגדולי הדור.
|
|
|
|
| נשלח ב-3/2/2011 20:52 |
|
| |
ולכן כשהדיון הלכתי נטו האם מותר לי לחרף ולגדף, בלי קשר לשאלה אם מותר לי לעסוק בשאלות של אפיקורסות ר"ל, חשוב מאד מה היה עושה החפץ חיים, האם היה אומר 'לשון הרע' או שהיה מחרף ומגדף גם הוא
|
|
|
|
| נשלח ב-3/2/2011 20:59 |
|
| |
| ארתח_זוטא כתב: |  | עץ-נטוע לא חשבתי שהפורום מחוייב להלכה, וכמו שכתב הרב מיכי. רק התייחסתי בקשר למי שהביע תרעומת עלי. (רמז: לא ילקוט מעם לועז). שמכיון שאני כן מחוייב להלכה, הסיבה שזלזלתי בניק הזכר היא לא מתוך נקמנות וכדו' אלא משום שהכעיסה אותי אפיקורסותו. וזו התנהגות טבעית של מי שמחוייב להלכה, ולכן אין מקום לבקורת נגדי בנקודה זו. הנדון שלי היה הלכתי ולא בכללי הפורום, בהם אין לנו אלא מה שהורה מוהר"ר געציל נר"ו. לגבי מורידין כמובן קשה לדעת ולהכריע, יותר מסתבר שבזמננו אין בכלל דין זה (גם אם לא היה חילול ה' וכו') מסיבות שונות, וביניהן שהשתנה היחס לעונש מוות, כל ענשי המות מתאימים בתקופה שבה מי שהתחצף למלך מת, שבוי מלחמה מת, ובכל העולם הרגו עבד שהוציא לשון למישהו זר, אז אצלינו הרגו על דברים חשובים יותר. לגבי בעיות נפשיות של הזכור, ייתכנו, אבל הוא איש פקח צלול ומוכשר שהפרעותיו אינן פוטרות אותו משיקול דעת ואחריות, כנלע"ד אם יסכימו אתי עוד שניים מגדולי הדור. |
|
איך אתה יודע שהוא אפיקורס? אם אני שואל "איך אתה יודע שהתורה מן השמים?" זה כבר מקטלג אותי בתור אפיקורס? אם כן יוצא שהיהדות דורשת אמונה עיוורת ומעניין מה היה אומר על זה הרמב"ם שפסק את אותו כלל של מורידין ואין מעלין..
|
|
|
|
| נשלח ב-3/2/2011 21:07 |
|
| |
המקפידים על ההלכה טובלים ושרץ בידם- ההלכה לפי הבנתם היא לא תסור מכל אשר יורוך- הרי גדולי ישראל לשיטתם אסרו את הגלישה באינטרנט בכלל וכאן בפרט. אכן אותו מנבל מקלדת- מכוערים ביטויו- אבל יש לו מה להגיד, לדעתי כמובן רצוי לתקן את הביטוים בלבד כפי שעשה-- אני מבין שזה קשה ומרגיז ואין למנהל המשנה סבלנות וזמן- דברתי במישור העקרוני
ועל הצנזורה של הדעות יודעים אולי איפה ובמה זה יתחיל- אבל גם יודעים- שזה לא יגמר שם.
|
|
|
|
| נשלח ב-3/2/2011 21:26 |
|
| |
הרב מיכי, המדיניות העתיקה של טאטוא הבעיות אל מתחת לשטיח לא הייתה רלוונטית מאז תחילת תקופת ההשכלה, ובכל זאת רובם ככולם של גדולי ישראל במזרח אירופה (בוודאי הח"ח) דגלו בה. אני כמובן חולק עליהם בתוקף, ואני חושב שצריך וראוי לשאול שאלות, למעשה אני גם חושב שלרוב רובם של השאלות אין ממש תשובות טובות. אבל לדעתי אין ספק שמי שהחפץ חיים וממשיכי דרכו הם מורי דרכו ההלכתיים, עליו להימנע לחלוטין מגלישה בפורומים מעין אלו.
אני גם ממש לא בטוח שהפורום הזה מרבה ירא"ש. אני אישית יודע על אנשים, שהפורום הזה היה תחנה אצלם בדרכם לכפירה מוחלטת. אפשר כמובן לומר שיראת שמיים זהה עם ביקוש אמת, ובמובן הזה הפורום אכן מרבה יראת שמיים. אולם אם תלך לשאול את הרב שטיינמן אני לא בטוח שהוא יסכים איתך על ההגדרה הזו ליראת שמיים. אולם כפי שאמרתי, עד כמה שאני יודע הפורום הזה מעולם לא נחשב אצל מיסדיו כפלטפורמה להפצת אמונה או יראת שמים, אלא לדיון חופשי בסוגיות בהן לא ניתן היה לדון במרחב החרדי .
|
| נשלח ב-3/2/2011 21:38 |
|
| |
עץ נטוע
אני הולך אחרי המשנה ברורה בפן ההלכתי.. והנה הרי זה פלא אני לא סבור כמותך שאסור לגלוש באינטרנט ובפרט בפורום מבורך זה.. זה שה"גדויילים" החרדים סבורים שאסור לעשות שום דבר שמטרתו הרחבת אופקים זה בעייתם ואיני מחוייב להם.. מה שכן, יש בזה יתרון אחד-בגטו אין הרבה שאלות ומכל מקום אין צורך בתשובות.. האם זה האידאל? לעניות דעתי לא.
|
|
|
|
| נשלח ב-3/2/2011 21:47 |
|
| |
קנר זה שאתה חי בסתירה זה לא כל כך מפליא, יש הרבה אנשים שחיים כך. מה שברור הוא, שאם היית הולך לשאול את החפץ חיים האם מותר לגלוש בפורום זה (או באינטרנט בכלל) הוא היה אוסר באופן מוחלט ומנימוקים הלכתיים.
|
|
| נשלח ב-3/2/2011 21:52 |
|
| |
אז זהו שאני לא חי בסתירה.. ואתה לא יכול לדבר בשם החפץ חיים עם כל הכבוד.. ולא יכול להגיד בשמו מה הוא היה אומר.. הרבנים שלי (שגם הם הולכים על פי החפץ חיים) דווקא מתירים להשתמש באינטרנט ואף מעודדים לשאול שאלות אמוניות..
|
|
|
|
| נשלח ב-3/2/2011 22:10 |
|
| |
ארתח, עץ וכולם
יש כאן כמה נידונים. ואנסה להעיר מה שאני מבין.
א. ראשית, צר לי שכותבים לגופו של אדם. נראה לי שזה לא ראוי וממילא זה לא נושא לאשכול. ואם צריך לדון במקרה היפותטי, כדאי להשאירו היפותטי.
הדיון בדמותו האישית של זה ששימש רקע להודעה הפותחת לדעתי אינו ראוי וגם נעשה בצורה שאינה הולמת אלא, לדעתי, קטנונית. חבל. זה לא נעים למושא הכתיבה, לכותב עצמו ולכל מי שקרא. (אפשר לראות בדברי אלו כאן הערת ניהול).
ב. אני מסכים שמי שמנהל וכותב אתר של *** אינו בגדר של אדם שראוי לתלמידי חכמים או כל יהודים שמקפידים על תריג מצוות לדון איתו. במה דברים אמורים, לקבלו לישיבה (שהרי אפשר שהוא תלמיד שאינו הגון לפי כללי ההלכה) או אפילו להשיח עימו בציבור. וזה מביא אותי לנושא הבא. כיצד נוהגים בתלמיד שאינו הגון.
ג. אני מציג שאלה הלכתית ב"לימוד". מה טעם ההרחקות שקבעו חכמים לתלמיד שאינו הגון? והאם מה שנהג ריש לקיש, שלא היה משוחח כלל עם אדם בשוק, עד שמי שהיה מדבר עימו, כבר נחשב לנאמן שאפשר לתת לו הלוואה בלי שטר ועדים - האם זו הלכה?
יש במבט ראשון כמה טעמים להתרחק מתלמיד או מאדם שאינו הגון.
1. לא ללמוד ממעשיו. והרי יש גם לימוד שלא מדעת.
2. שלא לתת לא לגיטימציה בעיני אחרים.
3. להפעיל נגדו סנקציה חברתית שידע שמעשיו פסולים ויעשה תשובה.
ד. כל זה בישיבה או ביחסים בין אישיים. אבל הפורום שלנו, כפי שכתב מיכי, אינו ישיבה רגילה. מבחינה זו, ומבחינה זו בלבד, אפשר לדמותו לסמינר של ערכים. בסמינר של ערכים (כך אני משער, ואולי אני טועה) מקבלים כל אדם, מפני שהעיקר הוא שיבוא וידבר וישמע. וזה הכלל המרכזי של הפורום, כפי שכתב גם מיכי.
ה. אמנם הפורום שלנו אינו סמינר ערכים אלא מקום לדיונים פתוחים שבו יכול כל אדם להעלות כל מה שבליבו, כלומר שקשור לדת, מדע פילוסופיה ועוד. (ובדרך ארץ).
ויש לזה מחיר. וזה חלק מהמחיר. שיש לתת להתבטא גם למי שדעותיו שונות משלנו (מייד אבאר מהו "שלנו").
ו. מייסדי הפורום, כלומר וטו זכור לטוב והמסייע על ידו הכותב שורות אלו, הקימו מסגרת שנועדה לחרדים שחפצים גם בפילוסופיה, מדע ועוד.
במשך הזמן הפורום התפתח והשתנה, והיום חלים לגביו במידה רבה דברי מנהלנו סיינפלד שליט"א, שמה שמחייב כאן הוא הדיון לשם דיון. בירור האמת לשם האמת. אפשר להרחיב על כך שגם ייסוד הפורום נועד לאותה מטרה (כמו שנכתב אז: בעינינו יראת שמים והאמת לשם אמת הם היינו הך ומובילים לאותו מקום).
ז. אמנם הפורום עדיין מתנהל על ידי חרדים ואורתודוכסים, אבל למרות המחוייבות של רבים מהכותבים כאן להלכה (לאורתודוכסיה) אין זו דרישה מן המשתתפים.
ח. אני חוזר כדי להדגיש: הפורום מחוייב לבירור האמת עד כמה שהיא ביד האדם ופתוח לכל דיון שנכלל בנושאי היסוד שלו. החברים אינם נדרשים אלא לכתיבה בהתאם למתודולוגיה (=מילה ארוכה שבאה להחליף בקיצור את כל הנאמר בחוקת הפורום לגבי כתיבה ברורה ולוגית), דרך ארץ (לכבד בני אדם וכל שכן רבנים או מי שמקובלים כרבנים) וגם הלכות מסויימות (לא לכתוב בשבת).
האם זה הופך את המקום הזה לפסול לפי ההלכה? האם הוא כפרה אדומה, שעשוי לטהר את הטמאים (כלומר בעלי הספקות או הודאויות האנטי דתיות יהודיות) אך להכשיל בינתים את מי שאינו כשיר לכך ב"הרהורי אפיקורסות"? זו בהחלט סכנה שיש לתת עליה את הדעת. מי שקורא דברים בשטחיות, מי שקצרה הבנתו מלעקוב אחרי טיעון מורכב, מי שרואה ביהדות התמימה ואולי הפרימיטיבית שגדל עליה חבילה שאינה בת פירוק בין מסורת אמת למה שדבק בה, אזי יתכן באמת שהפורום לא יהיה בריא לו - אלא אם כן יתחייב לעיין בדברים במשך זמן מרובה דיו כדי להבין דברים בצורה יותר יסודית.
ט. כשלעצמי אני סבור שהפורום, גם היום, ממלא שליחות גדולה וחשובה של סיוע ליהודים טובים שמחפשים את האמת ואת ה' אבל רואים וליבם דוי שמה שמוצג כיהדות הוא לפעמים שטחי ולא אמיתי. וכמובן, הפורום ממלא גם תפקידים נוספים, כמו בירור פילוסופי ומדעי, ועוד בתחום האינטלקטואלי, וגם מקום מפגש וירטואלי לאנשים מסוג מסויים ובכך הוא מספק חברה שקשה מאד למצוא במקום אחר.
*** אני מציע להעלות את השאלות הבאות לדיון:
1. עד היום לא פסלנו שום אדם מהשתתפות. אני מזכיר דוגמא עם השם המפורש. ירון ידען. הוא הגיע לכאן לנהל דיון. בשעתו לצערי לא התרשמתי שהוא שותף רציני לדיון די הצורך, אבל כמובן יתכן שאני טועה. גם אז היו טענות נגד דיון איתו, וכאז כן היום אני סבור שראוי לאפשר לכל מי שרוצה בכך להביע את עמדתו ולדון איתו.
אני מאמין שהיהדות שלי מספיק נכונה כדי להחזיק מעמד מול כל תוקף.
2. אני מציע לדון בשאלה כיצד יש לנהוג בתלמיד שאינו הגון, ומי נחשב כזה, ובאיזו מידה זה שייך לפורום.
(ויש מחיר שמי שמתרשם מן הדיון בלי להבין אותו עלול להינזק. נכון, צר לי. אין לי פתרון).
 |
|
|
|
|
|