| נשלח ב-10/2/2011 08:20 |
|
| |
האם יש מושגים כמו טוב או רע ??
הנושא שדנתי עליו באשכול -האם הבחירה החופשית, באמת חופשית??- קשור לעוד דיון. מה זה טוב ומה זה רע. כל אחד יודע שלגמול חסד למשל, זה טוב. ולהתנכל לאדם חף מפשע זה רע. השאלה שאני רוצה לשאול מה זה -טוב.?? ומה זה -רע ??. הם דברים בעצם. או שאין כזה דבר טוב ורע חוץ ממה שטוב ונעים לאדם או רע וכואב לאדם?? האם יש כזה דבר -מוסרי ולא מוסרי?? האם אפשר להבין בשכל לבד, שצריך לעשות טוב לשני, או לא לעשות לו רע (כשזה משתלם לי)?? הרי מה שאני עושה טובות לעצמי זה בגלל שבא לי שיהיה לי טוב. למה בא לי שיהיה לי טוב, כנראה כי יש בגוף כל מיני התעוררויות למה שהוא צריך. למשל מי שלא רעב או שאין לו חשק למשהו, הוא לא ירצה לעשות את זה. אף אחד לא דוחף אוכל לפה אם הוא לא רעב ואין לו תשוקה למאכל הזה. אותו הדבר למה אנחנו בורחים מדברים שעושים לנו רע, כי יש לנו פחד מדברים שעושים לנו רע. עכשיו, לעשות טוב לשני בלי שנרוויח מזה משהו (הרגשה טובה או מחשבה שאנחנו טובים) האם יש בזה איזה הבנה' שזה טוב?. מה זה נקרא -טוב?? יש איזה מושג טוב, חוץ ממה שאדם מרגיש טוב??
אותו דבר ברע?
|
|
|
|
| נשלח ב-10/2/2011 08:37 |
|
| |
אתה כביכול שואל שאלות, אבל בעצם טעון טענות [ו"מנמק" אותן באמצעות השאלות שאתה שואל]. אבל אם יבוא מישהו ויבקר את הטענות המובלעות שלך, או את ההנמקה שלך אותן, אתה טענה לו, מן הסתם, כפי שענית באשכול השכן: "אני הרי לא טענתי כלום. רק שאלתי, ואתה לא סיפקת לי תשובה". כך אתה מחסן את עמדתך מביקורת.
זהו חוסר יושר אינטלקטואלי. שאלות אינן תחליף להנמקה.
תוקן על ידי רדףהשיג ב- 10/02/2011 09:25:37
|
|
|
|
| נשלח ב-10/2/2011 09:23 |
|
| |
אתה צריך להבחין בין שלוש שאלות שונות: 1. מושגית: האם יש משמעות ל'טוב' ששונה מה'נעים' (לי או לאחרים)? 2. פסיכולוגית: האם כשאדם עושה טוב זה מפאת רצונו להיות טוב, או כי זה הכי נעים לו? 3. פילוסופית: האם יש משמעות למושג 'טוב' כשלעצמו, או שזהו ביטוי שכולל את מכלול המעשים שראוי לעשות? לשון אחר: האם כשאני אומר שיש לעשות X כי הוא טוב, זו אינה אלא טאוטולוגיה, שהרי 'ראוי לעשותו' ו'טוב' אלו מילים נרדפות. כך למשל טען חיים פרלמן (פילוסוף של המשפט, יהודי בלגי). כל אחת מהשאלות הללו זוקקת אשכול (ואני מניח שכבר היו כאלה). על כן יש למקד טוב יותר את הדיון ומטרת האשכול.
|
|
|
|
| נשלח ב-10/2/2011 10:05 |
|
| |
אתה מערבב בין שתי משמעויות של המילה טוב.
תוקן על ידי מטפחתספרים ב- 10/02/2011 10:11:14
|
|
|
|
| נשלח ב-10/2/2011 10:21 |
|
| |
טוב זה דבר שבראש וראשונה לא מזיק ומפריע לאדם ולסביבתו, זו נקודת המוצא. והיפוכו ברע.
|
|
| נשלח ב-10/2/2011 12:42 |
|
| |
טוב ומוסרי זה לא אותו דבר.
להבנתי אין מושג כזה "טוב" כלפיי האדם ואין דבר כמו "מוסר" אנושי.
המוסר האנושי משתנה לפי הזמן והמקום (פיגור סביבתי)
אצל האסקימוסים מוסרי לשלוח את ההורים למות בשלג אצל הנאצים היה מוסרי להרוג גזעים אחרים והתנהגויות שונות ובאנגליה היה מוסרי לכרות ידיים לילדים שגנבו לחם.
|
|
|
|
| נשלח ב-10/2/2011 12:56 |
|
| |
אם דיברת אלי?! לא כתבתי כי טוב זה מוסרי. או לא מוסרי. המוסר אכן נקבע על ידי החברה , ההצגה - בית התה ירח אוגוסט- אומר הפותח- פורנוגרפיה זה ענין של גיאוגרפיה. המוסר בדרך כלל לא טוב לאדם. כי הדבר מגביל אותו האדם לא אוהב מטבעו אם מגבילים אותו,
אומרים החברה הטובים - כל מה שטוב- או שהוא מזיק לבריאות, או שהוא לא מוסרי.
|
|
| נשלח ב-10/2/2011 13:18 |
|
| |
דיברתי על העיקרון. לדעתי, מלבד האפשרות של קביעה שרירותית (או אלוקית) מהו טוב או מוסרי. אין דבר כזה. הכל מוטה מקום ועניין.
|
|
|
|
| נשלח ב-10/2/2011 15:19 |
|
| |
בוודאי שיש טוב אבסולוטית, ועל זה אנו האנושות משתוקקים להגיע,
רק מה ?! אי אפשר לדרוש מהאדם מוסר לפני שלמד מוסר מהי,
ולכן האנושות לומדת ולומדת עד שנגיע לאמת והטוב האבסולוטית,
והכל דרך התבונה, כמובן אם נשתמש בזה,
|
|
| נשלח ב-10/2/2011 15:24 |
|
| |
מקס הכל נכון- אבל בינתיים אין דבר כזה טוב אבסולוטי. כשיהיה אכתוב שיש- בינתיים אין!
|
|
| נשלח ב-10/2/2011 15:30 |
|
| |
| ירוחםשמ כתב: |  | מקס
הכל נכון- אבל בינתיים אין דבר כזה טוב אבסולוטי. כשיהיה אכתוב שיש- בינתיים אין! |
| אבל כל בר דעת רואה את הכיוון,
|
| נשלח ב-10/2/2011 15:32 |
|
| |
צורע רק על מושגים כמו רע וטוב, קשה לך מה משמעותם הערכית. או כל המושגים כמו לדוגמה: חכם וטיפש, אמת ושקר, גבוה ונמוך. וכו' (האם אתה סבור שאין משמעות מטאפיזית לשום מושג מעבר למשמעות הריאלית שלו, או שבטוב ורע יש לך קונפליקט מיוחד).
מקסמן אתה יכול לתאר מה זה "טוב אבסלוטי" במה הוא טוב מעבר לתחושת סיפוק והנאה. (אתה הרי לא מתכוון לטוב=מתאים).
אלי ס מה זה טוב אלוהי? מה שאלוהים קבע כטוב ומתאים לאדם או טוב רעיוני?
|
|
|
|
| נשלח ב-10/2/2011 15:45 |
|
| |
| ja_mubarak כתב: |  |
מקסמן
אתה יכול לתאר מה זה "טוב אבסלוטי" במה הוא טוב מעבר לתחושת סיפוק והנאה. (אתה הרי לא מתכוון לטוב=מתאים). |
|
אני מתכוון להכל, (או שלא ירדתי לסוף דעתך)
|
| נשלח ב-10/2/2011 16:24 |
|
| |
ירוחם, מיניין לך? מובאראק. קביעה של האלוקים. רעיונית או לא. - לנו היא לא חייבת להיות מובנת.
ניסית להתייחס לזה באשכול פעם ואולי אפתח על זה אשכול. "השי"ת הוא ומדרך הטוב להיטיב עם ברואיו". האין זו אקסיומה?
האם אי אפשר באותה מידה להגיד "הא-ל הוא רע ומדרך הרע להרע"?
|
|
|
|
| נשלח ב-10/2/2011 17:06 |
|
| |
אלי ידוע לי מה?
ישעיהו פרק מה
ז) יוֹצֵר אוֹר וּבוֹרֵא חֹשֶׁךְ עֹשֶׂה שָׁלוֹם וּבוֹרֵא רָע אֲנִי יְקֹוָק עֹשֶׂה כָל אֵלֶּה: ס
אלוקים ברא את הרע ואת הטב, כל אחד בא נוהג ולוקח כרצונו. אלוקים כבר ברא את העולם- ונתן לעצמו ציון טוב מאד, על הבריאה. ולכן לא נראה שישנה משהו בהתנהגות העולם, כל מי שלא מרוצה- מעצמו הוא לא מרוצה, מהדמות המשתקפת בראי של עצמו ומהאגו שלו הוא לא מרוצה, היום העולם טוב לא פחות טוב מאשר יהיה מחר. הכל זה ענין שלך שלי ושלו, תיקון העולם כביכול- מתחיל מהאדם הרוצה לתקן. כי אם הוא רוצה לתקן. סימן שהוא מרגיש שרע. וכאמור ההרגשה היא סוביקטיבית,
|
|
| נשלח ב-10/2/2011 19:25 |
|
| |
אני אבאר כוונתי.
האם יש רע וטוב אבסלוטיים שאינם שרירותיים?
הקב"ה החליט שמשהו הוא טוב או רע. זו החלטה שרירותית (לפחות לגבינו) ואותו הדבר הפך טוב או רע.
על כן, גם להרוג תינוקות בעיר הנידחת זה טוב. כי השם ציווה.
האם יש טוב או רע, מוסר או אי מוסר גם בלי ציווי אלוקי, או שזה רק תלוי מיקום, תרבות וזמן?
טענתי הייתה כי אין חיה כזו. אלוקים ציווה מה טוב ומוסרי וזהו. כל השאר רק בדמיון.
מה דעתך?
|
|
|
|
|