| נשלח ב-11/2/2011 11:30 |
|
| |
דעותינו כפרצופינו. מדוע?
ישנה הלצה, על יהודי שהיה גר בודד על אי. ובכל זאת הוא בנה לעצמו שתי בתי כנסיות. כי 'הוא לא תמיד סובל את הרעיונות הנשמעות בבית כנסת ההוא...' ברצוני להעלות כאן תמיהה הנוגעת למשתתפי הפורום דנן, כמו לכל זירת פולמוס אחרת, ולאמתות חיינו בכלל. כיצד ניתן להסביר את תופעת ה"מחלוקות הרעיוניות" בין אישים השואפים לדעת את האמת [ואינם חתים מלשנות עמדות כשהועמדו על טעותם]. מחלוקות רבות עמוקות ומגוונות מצויים בענינים פילוסופיים, אמוניים ודתיים, משפטיים, מדיניים, חינוכיים. ובעוד קשת שיטות ורעיונות גדולה, הנוגעת כמעט לכל תחום במציאות. לכאורה אמות האימות הלוגי, ודרכי השיפוט ההגיוניים, אחידים לכל בני האדם, ועליהם אין חולקים. הנתונים והעובדות עליהם נסובות המחלוקות אף הם ידועים ומובנים באותה מידה לכולם. כיצד א"כ, צצים עמדות שונות וקוטביות כל כך, בין שכלים שדרך פעולתם זהה. על משמעות הדברים או על המסקנות האמורות לעלות מהם האם זה אומר שהאמת הרעיונית, היא לא אחידה והיא תלויה בגורמים נוספים. או שמא ישנם צדדים במחלוקות שאינם נקיים משיקולים זרים החוסמים אותם מלחשוף את האמת?!
|
|
|
|
| נשלח ב-11/2/2011 13:02 |
|
| |
הקדמת הרמב"ם למשנה
זה ברור מאד, כי שני אנשים שהם שווים בהבנה ובעיון ובידיעת הכללים שלמדים מהם לא תהיה ביניהם מחלוקת
|
|
|
|
| נשלח ב-11/2/2011 13:19 |
|
| |
הגמרא בחגיגה ג: "בעלי אסופות" אלו תלמידי חכמים שיושבין אסופות אסופות ועוסקין בתורה הללו מטמאין והללו מתירין, הללו פוסלים והללו מכשירין שמא יאמר אדם היאך אני למד תורה? מעתה תלמוד לומר- כולם ניתנו מרועה אחד, אל אחד נתנן, פרנס אחד אמרן, מפי אדון כל המעשים ברוך הוא. דכתיב: "וידבר אלהים את כל הדברים האלה" אף אתה עשה אזנך כאפרכסת וקנה לך לב מבין לשמוע דברי מטמאים ואת דברי מטהרים, את דברי האוסרין ואת דברי המתירין, את דברי פוסלין ואת דברי מכשירין.
וכן בגיטין ו: על כך שהקב"ה עוסק בתי הדעות החלוקות של החכמים בסוגיה, רבי אביתר: "חס ושלום ומי איכא ספיקא קמי שמיא?" "אמר ליה: אלו ואלו דברי אלהים חיים הן" (משום שהיה על מעשה אחד שייך להגיד "ומי איכא ספיקא" אבל בכשר ופסול שניהם מש"י כי הטעמים הן מהש"י ,דרך החיים למהר"ל)
וכל מחלוקת לשם שמים סופה להתקיים כלומר במציאות יש מקום לשתי דעות אלו (דרך החיים למהר"ל וכן הרמ"ע מפאנו י' מאמרות.)
ועוד ראיתי בבאר הגולה למהר"ל: "בעלי אסופות וכו' אי אפשר שיהיה דעת החכמים על דרך אחת. ואי אפשר שלא היה חילוק ביניהם כפי מה שהם מחולקים בשכלם. כי כל דבר ודבר אי אפשר של יהא בחינה יותר מאחת לדבר אחד, שאף אם הדבר טמא אי אפשר שלא יהיה לו בחינה של טהרה של מה, וכן אם הדבר טהור אי אפשר שלא יהיה לו בחינה של טומאה. וכנראה שלא רק העיון השכלי הוא המכריע כמו שמובא באורות הקודש לראי"ה קוק: "על הרצון הפנימי אפשר לומר שהוא ההתגלות הראשונה של המהות הרוחנית אבל ודאי גם הוא איננו עצמות המהות היסודית של הרוחניות הנשמתית, השכל והמדות הם התגלות שניה ושלישית, כשיש ברצון ההפנימי קלקול אי אפשר שלא יתגלה זה הקלקול בשכל וגם במדות." ובפירוש על פרקי אבות לראי"ה קוק (מתוך מכתי"ק) על מחלוקת קורח ועדתו: "והנה הרצון אע"פ שמצד הסיבות הוא מעולה וקודם מהשכל וממילא כשאנו מדברים באלוקיות הוא מעולה וגבוה מכינוי השכל אבל נטיות האדם הרצון ודאי פחות במעלתו והשכל נשגב, והנה בחירה לא שייך כי אם ברצון וכמו כן שכר ועונש מה שאין כן שכל לא שייך בו בחירה...והנה החולקים ודאי אמרו שמחלוקתם מצד השכל אמנם ודאי לא היו נענשים אם הייתה רק טעות השכל אלא שרצונם היה במעל" כמו כן יכולות להיות עוד סיבות למחלוקת שכלית ועיין הקדמת הרמב"ם למשנה בעניין מחלוקת הלל ושמאי ועל תלמידיהם שלא שימשו אותם כראוי.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-11/2/2011 14:10 |
|
| |
אנא אמור לי כיצד תכריע על פי אמות מידה אובייקטיביות, איזה שיעור מס להטיל על כל אדם? לחילופין, האם לאמץ מדיניות של קפיטליזם (שהערך היסודי הוא חופש) או סוציאליזם (שהערך היסודי הוא שוויון)?ואולי מה צריכה להיות המהירות המותרת בכביש חיפה ת"א המהיר? שום שאלה חשובה לא ניתנת להכרעה בכלים של עובדות וניתוח בלבד. לזה קוראים בפילוסופיה הכשל הנטורליסטי (לגבי טיעון שמסיק שיפוטים או ערכים מעובדות).
|
|
|
|
| נשלח ב-11/2/2011 14:38 |
|
| |
לפותח האשכול:
כי אנו בעולם השקר,
הבינה היא אבסולוטית,
ולכן כופים אותו עד שאומר רוצה אני,
|
| נשלח ב-11/2/2011 14:48 |
|
| |
הכשל הנטוראליסטי הוא נסיון להסיק ערכים מעובדות. הכשל טמון בכך שמצב ענינים קיים איננו תלוי בערך כלשהוא, ממילא אין להסיק ממצב הענינים את הראוי שיהיה. [יש הטוענים שהמושג "ערכים" עצמו, הוא גם תוצאה של הכשל הנטוראליסטי].
נורמות התנהגות פרטיות או חברתיות, כשיעורי מס או מהירות נהיגה. אין להם ולא כלום עם הכשל הנטוראליסטי. הם נובעים מחישובי תועלת עפ"י המצב העובדתי. גם על צורות הקביעה של נורמות אלו שייך לתמוה, ממה נובעים המחלוקות עליהן אבל תמיהתי היא בעיקר על מסקנות ופרשנויות עיוניות, הנובעות מטיעונים ועובדות ברורים, כיצד מספר רב של מסקנות כאלו יכול לנבוע מאותם טיעונים באם יש הסכמה על העובדות ועל כללי ההגיון.
לדוגמה, קח את וויכוחי הדת שמתנהלים בפורום זה. האחד משוכנע שתורת משה אמת וכל מה שנשאר לנו זה לנסות להתאים את הידוע לנו למה שאנחנו מבינים בה או להשאר באי הבנות מסוימות. השני משוכנע שהיא פיקציה מיתולוגית שמה שנשאר הוא לחקור איך ומתי היא נולדה וכיצד נוצרו עקרונותיה. השליש הרביעי והחמישי עד אין מספר, מצויים אי שם בתווך. כיצד יכול להיות שעובדות ברורות (לכאורה) וכלי מחשבה מקובלים. מוציאים אצל כל פרט אנושי, מסקנה שונה. ?!
אותה השאלה נשאלת גם בוויכוח משפטי. סיפורו של מכובדינו משה קצב. התקבל ע"י שלושת שופטיו באותה רמה עובדתית. נניח ששלושתם למדו והתמחואצל אותם מורי משפט. כיצד נוצרים הבדלי הפסיקה בין השופטים. ?!
אותה השאלה נשאלת כמעט בכל דיון עיוני. נשמעים דעות ופרשנויות שונות לאותם סוגיות ערכיות, או רעיוניות. כשהידוע, ידוע לכולם באותה מידה. כיצד אנחנו מבינים או מסיקים אחרת, איש מרעהו?!
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-11/2/2011 15:02 |
|
| |
קנר, מקסמן,
אני מאוד מכבד (באמת!) את ההגדרות, למחשבה, בינה ואמת, עיון ודעת. בו אתם דוגלים, גם את מחוללי הרעיונות האלו אני מכיר היטב עם הערצה לפועלם ההגותי הבלתי נלאה. אבל בעוונותי כי רבו. נדרתי לאלוהי שאני יותר לא מדבר לפניו במה שאני לא מבין. ומאז אותו נדר חדלתי לפתע להבין את ההגדרות האלו. אני לא יודע מה זה מהות פנימית, או בחינה של טומאה וטהרה, אני לא מבין מהי התגלות של הרצון הפנימי או קלקול בשכל המידותי. עולם השקר והבינה האבסלוטית גם הם מושגים שרחקו ממני. לכן תסלחו לי שאינני יכול כבר לדון בהן.
|
|
|
|
| נשלח ב-11/2/2011 15:14 |
|
| |
מובראק, לגבי נדרך, קבל: תחושתי ביחס למושגים העמומים (והריקים, כנראה) הללו זהה לזו שלך. שיעורי מס ומהירות הן הכרעות ערכיות לכל דבר, והעמימות לגביהם נובעת בדיוק מהכשל הנטרוליסטי. מטרת קביעת המהירות המותרת היא להגיע לפשרה בין הערך של נסיעה סבירה והגעה בזמן לבין ערך החיים והפגיעה בזולת. ההכרעה היא ערכית, ושום בסיס עובדתי לא יוכל להוביל אותך למסקנה ה'נכונה'. הוא הדין לגבי שיעור המס, שהיא שאלה ערכית פר אקסלנס. השאלות שעליהן אתה מדבר, כמו האם התורה אמת או לא, או האם משה קצב עשה את כל מה שהוא הואשם בו או לא, הן אכן שאלות עובדתיות (למרות שיש לגבי האמונה דעות אחרות. אגב, איך תכריע בזה גופא?), אבל בסיס הנתונים אינו מספיק כדי לקבוע תשובה חד משמעית לגביהן. במצב כזה נוצרים ויכוחים. מעט מאד שאלות עובדתיות מוכרעות על בסיס דדוקציה (זה קורה כשיש לנו מידע מספיק כדי לקבוע אנליטית תשובה חד משמעית), ורובן על פי כלים לא וודאיים (כמו אנלוגיה או אינדוקציה). כשאין מידע מספיק אין ברירה אלא להשתמש בכלי היסק לא וודאיים, ולכן נוצרות מחלוקות. לסיכום, שאלתך יכולה לפנות כלפי שני סוגי שאלות: 1. שאלה ערכית (או שיפוטית. אין כוונתי דווקא למוסר. גם אסתטיקה היא שיפוט). הכשל נטורליסטי מונע הכרעה על פי עובדות וניתוח. 2. שאלה עובדתית שאין לנו די מידע כדי לקבוע באופן וודאי תשובה לגביה. כאן המחלוקות נוצרות בגכלל היעדר מידע. המסקנה היא שהקביעה ששאלה כלשהי היא עובדתית משמעתה שיש לה תשובה נכונה אחת (לדעתי זה נכון גם ברוב השאלות הלא עובדתיות), אבל לא בהכרח שיש לנו דרך חד משמעית להגיע אליה.
 |
|
|
|
|
|
| נשלח ב-11/2/2011 15:56 |
|
| |
מובראק, ר' אברהם
בהודעת הפתיחה הייתה בקשה להבין מה יסוד החילוק השכלי, ההוגים שהבאתי בהודעה הנ"ל (ובעיקר במהר"ל והראי"ה) ניסו לתת תשובה לשאלתך.. עכשיו יש בידך שתי אפשרויות: או להגיד שאתה לא מבין מה הם אמרו, או להגיד שמה שהם אמרו זה פיטפוטים בעלמא, אתה נקטת בדרך השנייה.
לענ"ד זו אינה דרך נכונה להתפתחות אישיותית שכן אתה אף פעם לא מנסה באמת לרדת לעומקם של דברים אלא רק להגיד "הדברים הללו ריקים ואינם מובנים"
הדבר דומה לבנאדם שרוצה להבין את תאוריית היחסות אך כשהוא נתקל במושגים "כח" "אנרגיה" "מהירות" "מסה" וכו'.. הוא אומר שאינו מבין מה פשרם ולדעתו הם ריקים מתוכן ממשי.. אני הייתי מציע לאותו בנאדם להמשיך לחקור ולנסות להבין את פשרם של המושגים.
|
|
|
|
| נשלח ב-11/2/2011 16:06 |
|
| |
קנר. חלילה, איפה ראית רמז בדברי שדבריך הם פטפוטים. אדרבא, טענתי שבי הבעיה שכבר נסתרה בינתי ואינני אינני מבין בהם. ולעצם דבריך, אני לא סבור שהם פותרים את הבעיה,כי אתה מעתיק את מקור החילוקים מההגיון לבחירה האנושית בין להיות בעל שכל מתוקן או בעל שכל מקולקל וכד'. ומה הוא הגורם לשוני הבחירה? [עיין באשכול סמוך של צורעפכע על בעיתו בבחירה חופשית ועיין שם בסיכומו של עץ_נטוע].
מיכי
תודה, . אבל אצלי אחרי הנדר, גיליתי שגם אלוהי עצמו נכלל בו. [היתכנות הכרה או הגד בו לא שייכת (לומר שהוא כפוף או ניתן להגדרות שלא מושגים ע"י, איננה אפשרות מבחינתי. די לי במציאות עצמה הכפופה וניתנת להגדרות. למה לי להכפילה בעוד ישות ?). אין פתרון כלשהוא ע"י מציאותו (הוא הפך לסופג כל התמיהות על המציאות לחידתו הוא), אבל לא בו ית' אנו עוסקים כרגע].
שיעורי מס ומהירות או כל חוק אזרחי אחר. לא מוכרים כערך אידאי, כדי שיהיה כשל להסיקם ממצב ענינים. הם נורמות התנהגותיות הנובעות משיקולי כדאיות כוללנים, שרמת מקצועיות וידע וחישוב מדויקים הם הקריטיים. (הכשל הנטוראליסטי הוא בהסקת ערכים אידאים ואבסלוטיים [אם בכלל ישנם כאלו. אני סבור שאין] ממצב ענינים מצוי). נכון שבשיקולי קביעת חוקי התנהגות מעורבים שיקולים ערכיים. שמקור אותם ערכים אצל כל אחד, בשוני. הוא בכלל תמיהתי.
אם בסיס העובדות לא מספיק, בשאלות אמונה או משפט. כיצד לא מחליטים כולם על אותה עמדה סקפטית או השערתית. איך יש כ"כ הרבה בעלי מסקנות שונות.
טענתך על כלי הסק לא וודאיים מאוד מסתברת, ואז אנחנו מגיעים [?] למסקנה שברוב הדיונים בעלי המחלוקת אין האמת יכולה להיות ידועה. כי אין לנו נקודות עיגון אקסיומיות מוחלטות, על פיהן נדע מיהו הצד האמיתי ומי המוטה. [ועדיין קשה, איך ישנם שמביעים את דעותיהם בבירור, אם הם יודעים שלא ניתן להגיע לאמת המוחלטת].
ולסיכום. האם מי שרוצה להיות כנה. עליו להיות ספקן בכל סוגיה שיפוטית? אבל בכל זאת, יש לי עמדות ברורות בהרבה נושאים. שלך למשל יש עמדות ברורות הפוכות. [לדוגמה, הבחירה החופשית שעולה פה מן האוב אחת לכמה זמן. ברור לי שהיא לא תיתכן (ראיתי באחד האשכולות האחרונים כאן מאמר סיכום של ניק בשם עץ_נטוע, אני לא מבין איך שייך לחשוב אחרת ממה שהוא סיכם שם. גם בעיית פותח האשכול ההוא למעשה כלולה בסיכומו של עץ_נטוע. ואתה משוכנע וברור לך שתיתכן וישנה כזו].
כיצד שני דעות אלו המתימרות להיות ברורות ואמיתיות, עולות באותו סוג מכשיר מחשבה שעל פניו הוא ודרך הפעלתו זהים?! האם אחד מאיתנו מערב שיקול זר בשיקולי הדעת שלו?
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-11/2/2011 16:10 |
|
| |
במסגרת נידרך .שיעורי מס ומהירות או כל חוק אזרחי אחר. לא מוכרים כערך אידאי,
מה פרוש ערך אידאי? ו
למה לחוק אזרחי אין ערך בזה?
|
|
|
|
| נשלח ב-12/2/2011 19:05 |
|
| |
| ja_mubarak כתב: |  | | מקסמן, עולם השקר והבינה האבסלוטית גם הם מושגים שרחקו ממני. . |
|
תשובתך זה חלק מעולם השקר,
האם לא ידוע לך שרוב חלוקי דעות באים מאנטרסים ולא בגלל האמת,
האם לא ידוע לך שבינה היא אבסולוטית ? 1+1=2
יש עוד משהו, והיא ה"עצלות המחשבה"
תוקן על ידי maxmen ב- 12/02/2011 19:07:25
|
|
|
|
| נשלח ב-12/2/2011 23:01 |
|
| |
מובארק, אני לא יודע מהם 'ערכים אידיאיים' (אני מתחיל להרגיש את אותה עמימות שדיברנו עליה גם אצלך). כל קביעה שאינה עובדתית אינה יכולה להיגזר מעובדות. אבל מסקנתך שאם אין כלי וודאי להגיע למסקנה אז אין לנו אפשרות להגיע למסקנה היא שגויה. וודאות ואמת אינן מילים נרדפות. לדוגמא, שוןם חוק מדעי אינו וודאי, הם כולם מבוססים על אינדוקציות פרועות. האם בגלל זה עליי לוותר על המדע? יש לי אמון רב בו (אם כי לא וודאות). הוא הדין לגבי האמונה בקב"ה. יש לי שיקולים טובים שתומכים בקיומו, גם אם לא וודאיים. רבים טועים בעניין זה. החינוך המעוות שכולנו מקבלים, לפיו אמונה = וודאות, הוא שגוי ומזיק מאד. הוא שגוי כי אין שום דבר וודאי, והוא מזיק כי הוא גורם לאנשים שחושבים כמוך להגיע למסקנה (השגויה) שאין אלוקים. ברגע שאדם ישר מגלה שאין לו וודאות, החינוך הזה גורם לו להסיק שהוא אינו יכול להאמין. אבל הטעות שלו היא שאפשר להאמין גם בדברים לא וודאיים. ואין כוונתי לאמונה במובן המיסטי, אלא באותו מובן כמו המדע. ניתן לדעת דברים גם אם הם לא נגזרים בצורות וודאיות. יתר על כן, אין לנו שום ידע אחר (שהוא כן וודאי באופן מוחלט), בשום תחום שהוא. כמובן שספקנות בריאה אכן צריכה ללוות כל אמונה וכל עמדה כזו (כולל את המדע). חשוב להיות מודע לכך שהאמונות שלי אינן וודאיות. אבל זה לא אומר שצריך לזרוק אותן, וכנ"ל.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-13/2/2011 00:57 |
|
| |
"הנתונים והעובדות עליהם נסובות המחלוקות אף הם ידועים ומובנים באותה מידה לכולם. כיצד א"כ, צצים עמדות שונות וקוטביות כל כך, בין שכלים שדרך פעולתם זהה. על משמעות הדברים או על המסקנות האמורות לעלות מהם" שכלים שדרך פעולתם זהה?
מכיוון שאין שני אנשים שמבנה מוחם זהה ואין שני אנשים שנסיון חייהם שווה הרי נופלת עצם טענתך.
|
|
|
|
| נשלח ב-13/2/2011 03:27 |
|
| |
ר' מיכי
יש לי וודאות בכמה דברים בחיי.. קודם כל יש לי וודאות חזקה בחיי עצמם, יש לי וודאות בכך שהורי הם אכן הורי.. יש לי וודאות שהם אוהבים אותי, יש לי וודאות באקסיומות (1+1=2 וכו'..) יש לי וודאות שאם אפיל משהו הוא יפול למטה ולא יעוף למעלה.. האם אלו לא וודאויות?
|
|
|
|
| נשלח ב-13/2/2011 08:10 |
|
| |
קנר, כל אלו אינן וודאויות (כי אין להן הוכחה במובן הלוגי) אלא סבירויות גבוהות. אתה יכול כמובן להשתמש בסמנטיקה שונה, אבל זה לא משנה את המהות.
|
|
|
|
|