בית פורומים עצור כאן חושבים

איך אפשר להאמין בדבר שאי אפשר להגדירו?

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-16/2/2011 19:48 לינק ישיר 

אם כבר, אז עדיף לדבר על עיוור שמאמין בקיומם של צבעים...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/2/2011 19:48 לינק ישיר 

רדףהשיג

אכן אלו שאלות שיש לנו לשאול.
אודה לך אם תפתח בדיון באחת השאלות הללו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/2/2011 19:50 לינק ישיר 

המתחיל במצווה -- אומרים לו גמור. אתה פתחת את הדיון. אם כך, כל השאלות דלעיל צריכות להיות מופנות אליך: איזה סוג הגדרה צריך לדבר מה כדי שיהיה אפשר להאמין בקיומו? .. וכן הלאה. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/2/2011 20:00 לינק ישיר 

אני סבור כי כדי להאמין במשהו יש להבין ראשית-כל את משמעותו של המושג שהוא מושא אמונתנו. איני יודע אם זה מספיק כדי להאמין. אבל אני סבור שזה תנאי יסודי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/2/2011 20:10 לינק ישיר 

"..את משמעותו של המושג ש.."

משמעותה של המילה "מים" והמושג "מים" זה אותו דבר, הלא כן? לפיכך, "משמעותו של המושג ש.." זה כמו "המושג של המושג ש.." או "משמעותה של המשמעות ש..". למה הכוונה?

"..המושג שהוא מושא אמונתנו."

המושג של דבר מה הוא מושא אמונתנו או שמא הדבר עצמו הוא מושא אמונותינו?

{למקרה שאתם תוהים מה אני מנסה לעשות פה, אז זה פשוט: לדעתי, השאלה, כפי שהיא נוסחה באשכול זה היא רב משמעית במקרה הטוב וחסרת משמעות במקרה הרע. מה שאני מנסה לעשות זה לגרום לאנשים פה שאוזניהם תשמענה את מה שהם מוציאים מפיהם. דהיינו, לגרום להם לשים לב למה שהם כותבים: להתנסח בדיוק ובבהירות. זהו תנאי הכרחי, לדעתי ולדעת טובים ממני, לדיון קונסטרוקטיבי בעקרונות (להבדיל מדיון ביישומים).}

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/2/2011 20:12 לינק ישיר 

אבי. אני לא כ"כ מבין למה צריך להבין את ההגדרה של מה שמאמינים בו. למה א"א להאמין למשל שיש משהו בתוך קופסה סגורה. שלא יודעים על המשהו הזה כלום חוץ מזה שהוא משהו. אולי הוא משהו שלא קשור בכלל למושגים של העולם הזה, אולי הוא משהו. וזהו. אולי אלוהים הוא משהו כזה שלא מבינים ומגדירים עליו כלום, אבל הוא משהו שיש לו יכולת למשל לברוא עולם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/2/2011 20:18 לינק ישיר 

יפה צורע -- כיוונת לדעת גדולים: זו תשובת הפונקציאונאליסטים בסוגיית גוף-נפש למשל ה"חרק בקופסה" של וויטגנשטיין

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/2/2011 20:19 לינק ישיר 

רדףהשיג

אל תדייק בלשוני.

1. אתה יכול להחליף "מושג" ב"מילה". בדברי התכוונתי שכדי להאמין אנו נדרשים, לכל הפחות, לסוג ההגדרה הרביעי [לפי הבחנותיך].

2. החלף את המשפט הראשון בתגובתי ב"כדי להאמין במשהו יש להבין ראשית-כל את משמעותו של מושא אמונתנו".

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/2/2011 20:24 לינק ישיר 

רדףהשיג
אני חושב שאני מבין מה שאתה אומר. שאין דברים בלי הגדרות. אבל זה רק אם אנחנו רוצים להסביר את מה המיוחד במשהו ששונה ממשהו אחר. למשל מים שונים מעפר. אבל אחרי שהתרגלנו שיש דברים עם הגדרות שונות אחד מהשני, אבל יש לכולם משהו משותף שהם נמצאים. למה א"א להבין שיש עוד נמצא שאין לנו עליו הגדרה כל שהיא, חוץ מזה שהוא מישהו שנמצא. ועכשיו תמשיך להגיד שהוא ברא ונתן תורה וכו.

תוקן על ידי צורעפאכע ב- 16/02/2011 20:25:56

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/2/2011 20:35 לינק ישיר 

רדף,
אני כבר מבולבל. אז אפשר להאמין באלוהים בלי הגדרה עליו או לא?

ואיך כל זה הגיע לגוף ונפש.

אני יודה לך עם תסביר לי מה הפונקציונרים האלו אומרים. לאחרונה אני בתסביך פילוסופי של להבין דברים, וזה מאוד יעזור לי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/2/2011 20:40 לינק ישיר 

עוד משהו. הוויטנגנשטיין הזה זכור לי מהשכול של פילוסופיה אנאליטית וקונטיננטלית שהוא היה אנאליטי. מה בדיוק הוא חידש? אני זוכר שזה משהו שקשור ללשון ולשפה. והאם זה לא קשור ממש לנושא של כאן.

וסתם מתענין -האם וויטנגנשטיין הזה היה מאמין באלוהים? בזמנו (שעסקנו בזהבאשכול ההוא) קראתי ברשת במקום אחד שהוא האמין ובמקום אחר קראתי שהוא אמר שאין משמעות לאמונה. בקיצער הסתבכתי איתו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/2/2011 20:42 לינק ישיר 

אבי

שאלה יפה וחשובה, אבל נראה לי שהיא לא נכונה.
כי אנחנו כן יודעים מהו האל אע"פ שאי אפשר להגדירו.

אלוקים הוא הכל - כל מה שקיים.
ובדיוק זאת הסיבה שאיננו יכולים להגדירו, שהכוונה בהגדרה (משורש גדר) היא; לשים גבול למושג בשביל שנבין מהו כן ומהו לא. והלא לאלוקים אין גבול. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/2/2011 20:44 לינק ישיר 

avi124 כתב:

רדףהשיג

אל תדייק בלשוני. 

למה לא? דווקא נתבהר דבר מה בזכות הדיוק שלי בלשונך. 

נדמה לי שרצונך להגיד: "מה זה משנה איך מנסחים את זה? העיקר הכוונה". אבל זה כן משנה איך מנסחים את זה: אדם בדרך כלל מנסח רעיון באופן בו הוא חושב על רעיון זה. אם הניסוח מבולגן, כנראה שהרעיון איננו בהיר מספיק למנסח. אם מטרתנו היא להבין יותר טוב סוגייה מסויימת, הרי שדיוק לשוני הוא האמצעי הנאות להשיג הבנה זו. מה גם שלעתים רעיונות שאנו חשים שהם נכונים לפני שניסחנו אותם כייאות מתבררים כמוטעים אחרי הניסוח... אינטואיציה היא דבר נחוץ ומעולה בדיון פילוסופי, אבל היא רק חומר גלם. הדיון הפילוסופי עצמו מצריך ניסוח אינטואיציות. 

1. אתה יכול להחליף "מושג" ב"מילה". בדברי התכוונתי שכדי להאמין אנו נדרשים, לכל הפחות, לסוג ההגדרה הרביעי [לפי הבחנותיך].

אוקיי. אז מה רע ב"הגדרה" נותן התורה, למשל, כהגדרה למילה "אלוקים" [או כל תיאור ייחודי אחר של האל]? 

ועוד משהו: האם אתה מסוגל לתת הגדרה למילה "שולחן" למשל? או לשלל מילים יומיומיות אחרות שאתה משתמש בהן? אם אתה חושב שכן -- נסה. אם לא -- האם זה אומר שאינך מאמין בקיומם של שולחנות או אינך מבין משפטים המכילים את המילה "שולחן"?

2. החלף את המשפט הראשון בתגובתי ב"כדי להאמין במשהו יש להבין ראשית-כל את משמעותו של מושא אמונתנו".

הו! פה זה ניהיה עוד יותר מעניין: אם ישאלו אותי, למשל "מה היא משמעותה של המילה 'רווק'?", אז אני אענה "המילה 'רווק' מציינת דבר שלא היה נשוי אף פעם". אבל אם ישאלו אותי "מהי משמעותו של הרווק?" -- פה, אני כבר לא אבין מה רוצים ממני. משמעויות יש למילים, לא לאובייקטים[=מושאים]. כשאתה מנסה "להבין ראשית-כל את משמעותו של מושא אמונתנו", אינני מבין מה אתה מנסה להבין: איך יכולה להיות "משמעות" לאלוקים? 

[אגב, זו שאלה שטוב להפנות לאלו ששואלים על "משמעות החיים" וכדומה... הרי משמעותה של המילה "חיים" היא דווקא ברורה: המילה "חיים" מציינת מצב בו אורגאניזם נמצא כשמתרחש בו חילוף חומרים. אולי הגדרתי כאן לא נכון את המילה "חיים", אבל בכל אופן, על פי הדוגמא הזאת, ברור שהשאלה היא שאלה שיועדה לביולוגים שיענו עליה -- לא לפילוסופים -- כי המונח הוא מונח ביולוגי.  ואילו לחפש משמעות של דבר מה שאיננו סימן לשוני זה כמו לחפש את המשקל של המספר 4...] 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/2/2011 21:25 לינק ישיר 

אבי,
מעשיו היינו התגלויותיו במציאות, כלומר דרך התורה , האופן בו מתנהל העולם והמקום אליו יש לשאוף וכו'.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/2/2011 21:33 לינק ישיר 

לרדף
(אגב הצבע הכחול של הודעתך האחרונה מקשה מאד על הקריאה)

מאחר שלמילה משמעות יש שני מובנים בהחלט ניתן לדבר על משמעות החיים.

ועל זה הרי נכתב הספר:אדם מחפש משמעות.

ולגבי אלוקים-נדמה לי שכולם התכוונו כאן להגדרת המילה אלוקים-למעשה זה כלל לא משנה כי זה ברור מאליו.

(הגדרת שולחן או הגדרת המילה שולחן? הרי הכוונה ברורה.)

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > איך אפשר להאמין בדבר שאי אפשר להגדירו?
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 5 6 לדף הבא סך הכל 6 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.