בית פורומים עצור כאן חושבים

אם האמונה אינה יחס פרופוזיציונלי, מהי?

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-18/2/2011 14:55 לינק ישיר 

Or24 כתב:

האמונה אינה יכולה להיות יחס פרופוזיציונלי, שכן מושא האמונה - האל - שונה במהותו מכל מה שמצוי, ולכן אין באפשרותנו לטעון על-אודותיו כל טענה. אם אטען ש"יש אלוהים", אכפיף את אלוהים לקטגורית ה"יש". אם אטען ש"אלוהים קיים", אכפיף את אלוהים לקטגורית הדברים הקיימים.
אם כן, אני שואל, מהי בעצם האמונה?,
מהו שאני אומר "אני מאמין באל"?

המאציל חידש את עצם המושגים של ישנות וקיימות.
בשיא השגתנו אותו אנחנו קוראים "נמצא קיים" (זה פירוש שם הויה לפי הגר"א או"ח סימן ה'), כלומר אנחנו מצאנו אותו קיים מכח פעולותיו וגילוייו שאותם פגשנו.
הגדרותינו נגמרות בישנו ובקיים, אבל מבינים אנחנו שגם אלה הם מושגים מחודשים ע"י המאציל.
אמונתנו היא בדבר שמעבר להשגתנו, בדבר שנקרא אצלנו אמיתתו הנעלמה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/2/2011 14:59 לינק ישיר 

אמונה באלוקים = אימון = אימון בדרכיו\חוקי הטבע\התבונה,
כלומר, שכל השכר\הכדאיות והעונש\הלא כדאיות ?! נמצא בתבונה ובחוקי הטבע,

להבין את האלוקים מהו ואיך הוא ?! היא לא רלוונטית !
בימי קדם חשבו שיש הרבה כוחות (= אלילים,) ולכן לא היית סיבה לנסות להגדיר חוקי טבע ותבונה,
במילא אין חוקי חברה צודקים, כי כל אליל עם החוקים שלו, ולכן הרגו אחד בשני,

עד שהגיע אברהם אבינו (היית כבר לפניו, חנוך\מלך שלם\ועוד, אבל היא פירסם את הפילוסופיה הזאת) ואמר שיש חוקיות אחת ותבונה אחת, 
ומאז אברהם אבינו, כל האנושות בלי יוצא מהכלל חושבים כך, 
שיש חוקיות אחת ותבונה אחת, במילא יכול להיות חוקי חברה צודקים לכלל האנושות, כמו שאנו רואים שבאמת קורה,

נכון שיש עוד דעות כמו "דטרמיניזם" ו"הקבלה" שגורמת לעצלות בהלכה למעשה,
אבל כל ההתקדמות במדע ובחקר המוח והרופאה בכלל ?! מוציא את הרלוונטיות מהם,
כלומר: כמה שחסידי הדטרמיניזם והקבלה ימשיכו לצעוק שהם קיימים ?! אבל הרלוונטיות שלהם היא חסר ערך, 
לא לחינוך ולא הלכה למעשה, = לשאוף להיות אנושות צדיקה וחכמה ונבונה,

ולכן אני טוען שאין ולא רלוונטית לנו מה ואיך הוא האלוקים,
אם אברהם אבינו ואחריו משה רבינו וכל העם בתחילה הגשימו את האלוקים ?!
ואחריהם התבונה (= הפילוסופים) הבינה שזה בלתי אפשרית,
ואחריהם כל הדעות הפילוסופיות למיניהם, כולל הדטרמיניזם והקבלה,
כל אלה כהיום מבינים שאין מנוס, והאחריות על עולמינו היא אך ורק בידי האנושות לטוב ולרע,
אז מה לי אם אברהם ומשה והעם הגשימו את האלוקים, ומה לי שאנו מבינים שזה בלתי אפשרי להגשים אתו ?!
זה פשוט לא רלוונטי לנו,
מה שרלוונטי לנו היא שהאנושות מבינה שיש חוקיות אחת ותבונה אחת,

והיות שאני טוען שהאינטרנט היא היא המשיח המבטח, כי היא מקרבת את ליבם של האנושות כולה זה לזה,
ודווקא מלמטה מההמון העם, שמטבעם של ההמון שאין להם אינטרסים צרים, כמו שהיית למנהיגות בכל הדורות,
אז לכן אין היום את המכשולים לעשות את עולמינו  לגן עדן,

שאיינשטיין אמר שלא צרכים מדינות ועמים ?! חשבו אותו כהוזה בהקיץ !!
אבל היום אנו רואים שההמון (בזכות האינטרנט) גם חושב כך,

שבת שלום לכולם, מי יתן שנזכה אמן ואמן,,,,, 

תוקן על ידי maxmen ב- 18/02/2011 15:58:09

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/2/2011 15:02 לינק ישיר 

קנר

1. בעניין דברי הרמב"ם על אודות המציאות הוצאת את דבריו מהקשרם.

2. הרמב"ם טוען ש"הכל נמצאים מכחו של הקדוש ברוך הוא" ולא שה"נמצאים" הם חלק מהקב"ה.

3. ראה דברי הרמב"ם ב"משנה תורה", הלכות יסודי התורה, הלכה ב' כמדומני, כאשר הרמב"ם מגדיר את אחדותו של הבורא: "אלוה זה אחד הוא לא שניים ולא יתר על שניים אלא אחד... לא כמין שהוא כולל אחדים הרבה ולא כגוף שהוא נחלק למחלקות ולקצוות". לפי דבריך העולם הגשמי הוא חלק מהאל. לפי הרמב"ם שום דבר אינו חלק מהאל שהרי הוא אינו נחלק למחלקות. לפי דבריך האל כולל את העולם. לפי הרמב"ם האל אינו כולל דבר בתוכו.

וממילא דיון זה עקר מבחינתי מכיוון שאני בדעתי האישית ולא אקבל כל גישה אשר אפילו קרובה לדעתך בעניין.

תוקן על ידי Or24 ב- 18/02/2011 15:05:45

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/2/2011 15:09 לינק ישיר 

אור

1. אתה מוזמן לעיין בהלכות יסודי התורה ולראות אם הוצאתי דברים מהקשרם

2. אותו דבר, טרמינולוגיה שונה.

3. דבריו בהלכה זו מוסבות על עצמותו ולא על גילוייו ועיין בממדים הנבואה והאדמתנות לרש"ט גפן עמ' 108 בעניין  זה.

4. מצידי תישאר מקובע בתפיסותיך.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/2/2011 15:14 לינק ישיר 

האבן עזרא חשב כך, שאלוקים הוא הכל כולל אותנו, 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/2/2011 15:19 לינק ישיר 

מקסמן

בהודעתי הראשונה הבאתי דבריו וכדבריך.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/2/2011 15:31 לינק ישיר 

אור

כל מה שניסיתי להסביר לך כי. כל הנסיונות להבין את הא-ל ואת האמונה בו נידון מראש לכישלון, חוץ מבילבולי מח לא יצא מזה כלום,
הרבה  מגדולי ישראל עסקו בכך- ולכן תקבל כאן הרבה ציטטות ומראי מקומות של כל אלו שעסקו בהבל ובריק, כי תוכן כאמור לא יכלו להשיג, אין לאדם כל אפשרות טבעית וטכנית לכך, יש את הפילוסופים ויש את קבליסתים. הרבה מהומה על לא מאומה, מילים מילים מילים- האומרים לך קח כלום ותפוס חזק.
התורה הרי בפרוש אומרת כי הדבר לא יתכן- והנסיון הזה להבינו נידון מראש לכישלון.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/2/2011 15:34 לינק ישיר 

אור

כתבת לקנר וגם לי על גישות עליהם אתה מבוסס או שאינך יכול להיות מבוסס. עם כל הכבוד. אין שום גישה עליה אפשר להתבסס או לפוסלה בלי להעמיד נימוקים לכך על העקרונות הכי נגישות להכרה. לאו דווקא בתיאולוגיה, אלא בכל נושא. נכון שהעקרונות האלו עצמם שנויים במחלוקת. ועל דא בדייקא קא צוויחנא באשכול דעתינו כפרצופינו. אבל לומר סתם אני מקבל או למקבל גישה זה לא טיעון. כדי שתנסה להבהיר עצמך בקשר למקורות גישותיך.
(תשמעו, עקרונות ואמונות לא בסיסיות הם במקרה הטוב אלילי דעת ובמקרה הגרוע נגיפי הכרה. הם יוצרים את כל התסבוכים והם אחראיים לרוב המחלוקות ואי ההבנות).

[אור, הרמב"ם התנגד לגישה הזו של אל הכולל הכל (פאנאנתאיזם), אבל הוא עצמו היה לא ברור מה כן היחס בין הבורא לבריאה [כמו הרבה דברים שהוא לא ירד לבהירות הדברים]. במו"נ נמצאים מספר מקומות הרומזות על שפע וקשר אלוהי מהווה בלתי פוסק בין הבורא לבריאה. גם ביד לשונו (פ"ב מיסודי התורה) שכל הנמצאים מצויים מאמיתת הימצאו וכך הוא יודע את העתיד. אפשר לשחק במושגים האלו ולומר שהם נמצאים מאמיתותו ומהווים בתמידות מכוחו אבל לא ממש נמצאים ממנו בהשתלשלות אלא בבריאה מחודשת יש מאין. אבל בעיון קפדני, בסופו של דבר נשארים פה מושגים סתומים ומבולבלים, הבריאה עצמאית אבל לא בדיוק לגמרי היא צריכה תמיכה מתמדת, היא הומצאה כנבדלת ממנו אבל מהיכן, מאמיתות הימצאו].

אור
בקשתי הבהרות על
1 על מה אתה מסתמך כשאתה אומר שהוא אחר לגמרי ממנו. על אמונה אולי תובנה תיאולוגית [שמקורה ב?] או על ניתוח מושגי שמקורו בתורת ההכרה. איך אתה יודע עליו משהו, מעבר לזה שיש בכוחו להמציא את העולם.

2. למה אתה סבור שישותו או הימצאותו כפופה לדמיון כל שהוא בינו לבינינו. האם אתה מתייחס לעצם ההיות או ההימצאות גם כמושג ששייך בו שוני או דמיון בינינו לבינו [האם היות הוא מושג ששייך שהוא לא יהיה?]. אם כן [ שהיות הוא מושג מעולם ההכרה האנושי, ואני מסכים עם זה. מסיבה הנעוצה בתורת ההכרה שאני אוחז בה כיום] אז א"א אפילו לדבר על אם אפשר לדבר עליו. כי מה...נדבר על מה שהוא לא חלק מההכרה שלנו? איך נצא מההכרה החוצה? אין אפילו מושג חוצה לה [אפילו  המושג חוץ הוא מושג פנים הכרתי], ממש כדאי לשתוק על מה שא"א [! ]לדבר.

אם כל מה שנותר זה לדבר עליו, זה כחלק מהשיח האפשרי שלנו, אז הוא יכול להמצאות כעוד מצוי.

3. התכוונתי להקשות עליך, בדומה לסעיף הקודם. אם אנחנו לא יודעים כלום על הדברים כשלעצמם, רק על הדברים בהכרה שלנו, אז גם המציאות עצמה היא 'אחריות' ממה שאנחנו מכירים בה. למה שהאל לא יהיה עוד סוג 'אחריות'.
(או אולי תגיד אין בכלל מציאות מעבר להכרה שלנו. אז באמת א"א לדבר עליו. כי אין משהו נוסף על צורות ההכרה).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/2/2011 22:34 לינק ישיר 

כל הדיון מתנהל תחת הנחה שגויה (לדעתי).

אלוקים קיים בדיוק באותו מובן שאני קיים. הוא ישנו. נכון שהוא הכרח המציאות ואני קונטינגנטי, אבל זהו הבדל לוגי ולא אונטולוגי (=יישותי). גם אור קיים באופן מעט שונה מהקיום שלי או של השולחן לידי. שלא לדבר על הנשמה שלי וכדו'. אבל עצם הקיום של כל אלו הוא באותו מובן ובאותה משמעות.

ההנחה שאי אפשר לטעון מאומה על האלוקים היא שגויה. אולי אי אפשר לתאר אותו, אלא רק את פעולותיו (או את עצמותו בתארים שליליים). אבל בהחלט אפשר לדבר על עצמותו, שכן דיבורים על עצמות אינם תיאורים. הטענה שהוא קיים היא לא תיאור אלא טענה על העצמות (לגבי כל עצם, וגם לגבי אלוקים). הזיהוי של קיום כתואר הוא שורש הכשל בראיה האונטולוגית.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/2/2011 23:28 לינק ישיר 

1.
מבלי ליכנס לגוף הוויכוח האמוני כאן. אני מביאה את דברי הרמב"ם על מה שיש לנברא להשיג בבורא.

אחר פרקי שלילת התוארים ומה שאין לערוך בין הבורא לתפיסה אנושית (ח"א מפרק נ' והלאה), הוא מסכם כך (מו"נ ח"א פנ"ח):

(...אנו אומרים עליו בגלל משמעויות אלה שהוא יכול, יודע ורוצה. הכוונה בתארים אלה שאין הוא חסר-אונים, לא בור, אינו מסיח דעתו ואינו מזניח. משמעות מה שאנו אומרים שהוא אינו חסר-אונים - שיש במציאותו די כדי להביא לידי מציאות דברים אחרים זולתו. משמעות דברנו שאינו בור - שהוא משיג, כלומר, חי, כי כל משיג חי. משמעות דברנו שהוא אינו מסיח דעתו ואינו מזניח - שכּל הנמצאים האלה נוהגים על-פי סדר והנהגה ואינם מוזנחים ומתהווים במקרה, אלא כמו שמתהווה כל מה שמנהיג אותו מי שרוצה מתוך כוונה ורצון.
כן השׂגנו, כי הנמצא הזה אין אחר כמותו, לכן מה שאנו אומרים: "הוא אחד", משמעותו שלילת הריבוי.
התברר לך אפוא שכּל תואר שאנו מתארים אותו בו הוא או תואר פעולה, או שמשמעותו שלילת הֶעְדֵּרו אם הכוונה בו להשׂיג את עצמוּתו ולא את פעולתו. גם אין להשתמש בשלילות אלה ואין לאומרן עליו יתעלה אלא מן הבחינה אשר אתה יודע שיש ששוללים לגבי דבר-מה את מה שאין דרכו שיהיה לו, כגון שאנו אומרים על אודות הקיר: "לא רואה".
ואתה, המעיין בספר זה, יודע שאת השמים האלה - שהם גוף נע - מדדנו בטפחים ובאמות, וידועות לנו המידות של חלקים מהם ורוב תנועותיהם. אך שׂכלינו חסרי-אונים לגמרי מלהשׂיג את מהותם. זאת אף-על-פי שאנו יודעים שהם בהכרח בעלי חומר וצורה. אלא שהוא אינו כמו החומר הזה אשר בנו. לכן אין אנו יכולים לתאר אותם אלא בשמות לא מובנים ולא בקביעה חיובית מובנת, שהרי אנו אומרים שהשמים לא קלים, לא כבדים, ולא נפעלים, ולכן אין הם מקבלים רושם, ואין להם לא טעם ולא ריח, ושלילות מעין אלה. כל זאת מפאת אי-ידיעתנו את החומר ההוא.)
על אחת כמה וכמה, כיצד יהיה מצב שׂכלינו כאשר הם יבקשו להשׂיג את הבלתי- חומרי הפשוט בתכלית הפשטות, מחויב-המציאות אשר אין לו סיבה ולא ידבק בו עניין נוסף על עצמוּתו השלמה, אשר משמעות שלמותה שלילת החסרונות ממנה, כפי שהבהרנו?! שכן אין אנו משיגים אלא את עובדת-היותו בלבד, ושיש נמצא אשר דבר מן הנמצאים שהוא הביאם לידי מציאות אינו דומה לו ולא משתתף עמו בשום משמעות כלל, ושאין בו ריבוי ולא חוסר-אונים מלהביא לידי מציאות את מה שזולתו, ושיחסו לעולם כיחס הקברניט לספינה. וגם זה אינו יחס אמיתי ולא דַמְיוּת אמיתית, אלא הוא בא להדריך את הדעת לכך שהוא יתעלה מנהיג את הנמצאים, מספק להם [את קיומם וצורכיהם] ושומר על הסדר שלהם כראוי. עניין זה עוד יבואר בצורה קולעת-למטרה יותר מזה.
השבח למי אשר השׂכלים - בנסותם להתבונן בו - השׂגתם הופכת לקוצר השׂגה ובראותם כיצד מעשׂיו מתחייבים מרצונו, הופכת ידיעתם לאי-ידיעה; וכאשר מבקשות הלשונות לרוממו בתארים, הופכת כל צחות מליצה לגמגום ואין-אונים.

2.
בקשר למה שהוזכר כאן, בדעת הרמב"ם על יחס הבורא לבריאתו. נכון שהוא חיזק את הרעיון שהבריאה נפרדת לגמרי מהבורא וקבועה בחוקי טבע מתמידים (מלבד אפשרות לניסים). מזכיר לשונות של קשר הוויה מתמיד בין הבורא לבריאה, אפילו לשונות של שפיעת המציאות ממנו (ובמספר תרגומים - האצלה) נמצאים פזורים במו"נ.

אצוטט מספר מקומות

בח"א סוף פס"ט, הוא שולל את הסוברים שהבריאה מנותקת מהוויה מתמדת, והיא יכולה להתקיים כמציאות נפרדת.וכך כתב:

...ודע שכמה מאנשי העיון מאותם ה"מדברים" הביאו אותם הבורות והחוצפה לכך שאמרו, שאילו הנחנו שהבורא נעדר לא היה מתחייב שייעדר הדבר הזה אשר הבורא הביאו לידי מציאות, והכוונה לעולם, מכיוון שלא מתחייב שמושׂא הפעולה ייעדר, כאשר נעדר הפועל לאחר שפעל אותו. מה שהם אמרו היה נכון אִילו הוא היה רק פועל, והדבר הפעול לא היה זקוק לו לשם המשך קיומו. כמו שכאשר מת הנגר אין כלה הארון, מכיוון שהוא אינו מספק את המשך קיומו. אולם מכיוון שהאל יתעלה הוא גם צורת העולם, כפי שהסברנו, והוא מספק לו את המשך הקיום וההתמדה, מן הנמנע שיסתלק המספק ויישאר קיים מקבל האספקה, אשר אינו יכול להתמיד אלא במה שהוא מספק לו. עד כדי כך מגיע דמיון-השווא המתחייב מן הטענה שהוא פועל בלבד, ולא תכלית וצורה.

בח"א פנ"ח, הוא כבר כותב לשונות של שפיעה (ובתרגומים מסוימים - האצלה). כך כתב:

...כן השׂגנו שמציאותו של הנמצא הזה, שהיא עצמוּתו, מספקת לא רק לו כדי להימצא, אלא שופעים ממנו נמצאים רבים. ואין זאת כשפיעת החום מן האש או כמו שהאור מתחייב מן השמש, אלא שפיעה המספקת להם תמיד קיום וסדר בהנהגה משוכללת. (כוונתו, שהשפיעה לא יוצאת נפרדת ומתנתקת-מתפזרת, אלא כל הזמן שומר איתה על קשר קיומי וקשר הנהגתי)

בח"ב פ"ד הוא מוסיף, על הקושי בתפיסת יחס פעולה בין מה שאינו גוף (הבורא)  לגוף (כל המציאות). וכשלילה לאומרים שהאל רק מצווה למלאכים כיצד לפעול ואין פעולות העולם כולם מאיתו (ע"י השכל הפועל והצורה), כך כתב:

כן גם הבורא יתעלה שמו. מכיוון שהוכח בהוכחה מופתית שאין הוא גוף, והוכח שהכול פעולתו והוא סיבתו הפועלת, אומרים שהעולם הוא מן השפע של האל ושהוא השפיע עליו את כל המתחדש בו. כן אומרים שהוא השפיע את חוכמתו על הנביאים. העניין כולו הוא שפעולות אלה הן פָּעֳלוֹ של מי שאינו גוף, והוא אשר פָּעֳלוֹ קרוי "שפע".
השפה העברית נקטה לשון זה, "שפע", גם בדברה על האל יתעלה, על דרך דימוי למעיין מים שופע כפי שציינו. שהרי אין טוב יותר מביטוי זה, שפע, לדמות את פעולתו של הנבדל (מן החומר). כי אין ביכולתנו (לתת) שם שמהותו האמיתית תתאים למהותו האמיתית של העניין. שכן קשה מאוד לתפושׂ בשׂכלנו את פעולתו של הנבדל (מן החומר), כשם שקשה לתפושׂ בשׂכלנו את מציאות הנבדל (עצמו). וכשם שהדמיון אינו מצייר נמצא שאינו גוף ולא כוח בגוף, כן אין הדמיון מצייר שתתרחש פעולה שאינה פעולתו הישירה של פועל, או ממרחק כלשהו ומכיוון מסוים. משום כך, ומכיוון שחלק מן ההמון יודעים אל-נכון שהאלוה אינו גוף או שאין הוא מתקרב אל מה שהוא עושה, דימו שהוא מצווה על המלאכים, והמלאכים עושים מעשים אלה במישרין ומתוך קרבת גוף אל גוף, כמו שאנו פועלים במה שאנו פועלים עליו. הם גם דימו שהמלאכים גופים. יש מהם המאמינים שהאל יתעלה מצווה דבר בדיבור כדיבורנו אנו, בהגאים ובצלילים, ואז נעשׂה אותו דבר. כל זאת הימשכות אחר הדמיון אשר גם הוא יצר הרע באמת,
מה שציינו, שהנביאים השתמשו בעניין השפע כהשאלה לפעולת האלוה, הוא דברו אֹתי עזבו מקור מים חיים (ירמיה ב', 13), כלומר שפע החיים, דהיינו, המציאות שהיא החיים בלי ספק. וכן דברו כי עמך מקור חיים (תהלים ל"ו, 10), שבו הוא מתכוון לשפיעת המציאות. (גם סופו של הפסוק, באורך נראה אור, הוא אותו עניין עצמו: בשפיעת השׂכל אשר שפע ממך נשכיל, נמצא את דרך הישר, נביא ראיות ונשׂיג את השׂכל). הבן זאת!

תוקן על ידי שגעת_אותנו ב- 19/02/2011 23:29:39

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/2/2011 23:33 לינק ישיר 

ועם זה פתרת את כל השאלות עכשיו הכל מובן וברור בענין האמונה אני יכול ללכת לישון בשלוה- הכל ברור

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/2/2011 23:42 לינק ישיר 

שוביניסט.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/2/2011 23:43 לינק ישיר 

אולי מישהו כאן יוכל להבהיר את ההבדל בין נושא אשכול זה לאשכול סמוך שפתח אבי 124?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/2/2011 23:53 לינק ישיר 

שגעת אותנו
אולי תוכלי להסביר לי מה זה שוביניסט?  או שזה המשך הציטוט מהרמב"ם,

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/2/2011 23:59 לינק ישיר 

ירוחם, איך אתה מצפה מאישה להסביר לך רמב"ם?
צענע, אכן אין הבדל. המנהלים כנראה הלכו לישון.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > אם האמונה אינה יחס פרופוזיציונלי, מהי?
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 ... 5 6 7 לדף הבא סך הכל 7 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.