בית פורומים עצור כאן חושבים

אם האמונה אינה יחס פרופוזיציונלי, מהי?

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-20/2/2011 02:19 לינק ישיר 

מהמקורות ש"שגעת_אותנו" הביאה משתמע שהרמב"ם דיבר על שני דברים:
1. הסבר על עצמותו של הבורא (פשוט בתכלית הפשטות וכו'..) ועל זה מוסבים דבריו בשלילת התארים.

2. הקשר בין הבורא לבין המציאות שהוא קשר של חומר וצורה ("אולם מכיוון שהבורא הוא גם צורת העולם..") ומקביל לביטויים אחרים כגון : "הקב"ה נשמתא דנשמתין, המשפיע ומחיה כל העולמים, כנשמה הממלאה הגוף" (

משך חכמה ויקרא יט ב)

ואולי החילוק שהוא עושה בין מהותו של האל (שבו אפשר לדבר רק בשלילה) לבין צורת העולם הוא ההבדל הקבלי בין קב"ה (שאפילו אינסוף אסור לקרותו) ורצונו שממנו נתהוותה המציאות.

*אולי את צורתו של העולם הרמב"ם רואה בתור חטיבה אחת עם החומר (ועל זה מוסב לשון "שפע", וכן: "כי המציאות כולו איש אחד כמו שזכרנו"

.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/2/2011 08:52 לינק ישיר 

לרגל אי הבנה שנודעה לי באישי:
תגובתי הקודמת היתה הסבר ציני על המונח 'שוביניסטי'. חשבתי שזה מובן מאליו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/2/2011 11:06 לינק ישיר 

תמיהני עליך-אתה גם מאלו שנשים משגעות אותו?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/2/2011 15:00 לינק ישיר 

העתק ממה שכתבתי באשכול זהה סמוך.

ר' מ.ד.א.

כתבת שההבדל בין ישות מוחלטת לישות קונטינגנטית הוא לא אונטולוגי. אני חושב שאילו שדגלו בחילוק הזה. אבן סינא וההולכים בדרכו ביניהם הרמב"ם, לא היו מסכימים איתך, ההבדל בין מצוי בהכרח לבין המצוי הנולד ממנו לדעתם הוא אימננטי מהותי, ולא רק כאבחנה בין יש שהוא סיבת עצמו ליש שהוא בסיבת זולתו. (להזכירך הרמב"ם הסכים עם עולם קדמון אריסטוטאלי לצד האל, רק לאחר חילוק זה. ללא חילוק מהותי קשה מאוד ההבדל בין האל לבין העולם).
אבל אני כן מסכים שהחילוק הזה נבע מצורת חשיבה שדימתה אפשרות לדבר על ישויות מבחינה אונטולוגית. לא כיום שאין לנו שמץ של מושג, על מהות היש. (גם הדוגמה שלך על חילוק בין אור לאבן, הוא לא חילוק אונטולוגי אמיתי. הוא חילוק אפשרי בין ישויות ברמה תיאורית). וממילא אין לנו שום אפשרות על מהות מה שיש.
לכן החילוק היחיד שאפשר לומר בין בורא לברוא. הוא שהבורא לא ידוע על מציאותו כלום! אפילו לא אם היא בסיבה או לא בסיבה. הרי הסיבתיות עצמה, גם לא ידוע על מהותה כלום [מלבד תיאורה כסדר מצב ענינים עוקב]. והנברא, הוא ברוא [מה זה ברוא? אין לזה שום מובן חוץ מהופעת יש מן האין המוחלט], ע"י הבורא, ותו לא מידי.

עכשיו תענה בכנות. נכון [שבמסגרת הבנה מסוימת, שאיני נכנס כרגע למה היא שגויה] אפשר לומר שהיש 'נברא', הומצא מן האין ע"י היש 'בורא'. האם יש סיבה כל שהיא להניח את זה? הוספנו לעצמינו משהו בזה שיש לנו מציאות וישות כל שהיא מלבד המציאות הידועה?. כל מה שאנחנו לא יודעים [אם זו באמת שאלה] על היקום שלנו, אנחנו ממשיכים לא לדעת, אלא שהוספנו עוד ישות שגם עליה לא יודעים כלום רק זה שהיא המציאה את היקום שלנו. ובמילים אחרות הכפלנו את חידת היקום כשהמטרה לפתור אותו.

לדעתי, אם יש נסיון כן לפתור את חידת היקום [למי שסבור שישנה] זה רק ע"י הנחת מצוי שהוא א-מושגי וא- הגבלי וא-הגדרתי, באופן מוחלט. אבל אז ממש לא שייך לדבר עליו. א. כי לא תיתכן בהכרה שלנו כזה מצוי שהוא א-כל מושג, אפילו לתת לו מציאות ישותית כל שהיא היא כבר הגבלה בו למה שמכילה הגדרת הישות הזאת [ובזה אני רואה את שאלת פותח האשכול שאלה עמוקה מאוד].  ב. היקום שלנו בגדריו ומושגיו לא מסתדר עם ממציא א-מושגי, שמכוחו או"ו לצידו ישנו עולם מוגבל ומושגי.

אור. לאן ברחת?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/2/2011 15:03 לינק ישיר 

ירוחם

מה בדיוק הסיפור עם שגעת אותנו. דווקא הציטוטים שלה מאוד עוזרים להגדרת האמונה באל. לפחות את שיטת הרמב"ם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/2/2011 15:06 לינק ישיר 

חוששני שצייד הניקים הטובים [ניקים מתרבים כחיידקים, ישנם מועילים וישנם מזיקים]. הבריח מכאן את אבי ואור (יתכן והם אותו בחור שחשב שיש לפתוח ניק חדש לכל אשכול).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/2/2011 15:22 לינק ישיר 

מה בדיוק הסיפור עם שגעת אותנו. דווקא הציטוטים שלה מאוד עוזרים להגדרת האמונה באל. לפחות את שיטת הרמב"ם

הרמב"ם לא רשום כאן כמשתתף בויכוח- אפשר להעזר בו להשתמש בו- אבל לא להעתיק את מאמריו,

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/2/2011 15:35 לינק ישיר 

מוברק,
זה ממש לא נכון. כשאני רואה בקבוק קולה מוטל על הירח, אני מניח שהיה כאן מישהו שזרק אותו. איני יודע עליו מאומה. אפילו לא אם הוא בן אדם או משהו אחר. האם זה אומר שהטענה הזו לא נכונה? האם זה אומר שזה לא הוסיף לי מידע או הבנה כלשהי? אני חולק עליך. לדעתי זה בהחלט מוסיף.
כך גם לגבי בורא ראשון. גם אם איני יודע לומר עליו מאומה מעבר לזה שהוא נמצא ושהוא ברא את העולם, יש כאן תוספת מידע. יתר על כן, אם אני רוצה לעצור את השרשרת האינסופית (מי ברא  את הבורא), אני חייב להניח שבתחילתה יש בורא שאינו ברוא. זהו שיקול אפריורי שמוליך אותי למסקנה בדבר קיומו של יש שהוא סיבת עצמו. שיקול כזה בהחלט מוסיף לי מידע ופותר לי בעיות. כעת אני כבר לא בבעיה מי ברא את העולם, וגם לא בבעיה מי ברא את הבורא. זאת על אף שאיני יודע לומר עליו מאומה מעבר לזה שהוא ברא את העולם ושהוא עצמו אינו ברוא.

אני מקווה שזה היה כן דיו עבורך (ביקשת שאענה בכנות. אני לא יודע מדוע אתה חושב שבד"כ איני עונה בכנות).

לגבי ההבדל האונטולוגי או לוגי, הבעתי את עמדתי. איני מכיר (וגם לא ממש מתעניין) בדעת הרמב"ם או אבן סינא בסוגיא זו. ייתכן שגם הם חשבו כך, או לא. זה ממש לא משנה לי.

לגבי מצוי שהוא א-מושגי א-הגבלי וא-הגדרתי, כלשונך, אני פשוט לא מצליח להבין את המונח (או הא-מונח) הזה, וממילא גם לא לדון עליו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/2/2011 20:18 לינק ישיר 

שותף

כתבת: "המאציל חידש את עצם המושגים של ישנות וקיימות... הגדרותינו נגמרות בישנו ובקיים, אבל מבינים אנחנו שגם אלה הם מושגים מחודשים ע"י המאציל".

1. אם מושגים אלו מחודשים הם הרי שאינם יכולים לחול על המאציל. שהרי אם המאציל קיים אין מושג הקיום בבחינת חידוש.

2. דבריך אינם משנים כהוא זה מטענתי. שכן מושגים אלו משמשים לגבי דברים ביקום. הלכך כל שימוש בהם באשר למאציל יכפיפו לקטגוריה המשותפת בינו לבין אותם דברים. ובכך יש משום פגיעה באחרוּתו המוחלטת.

------------------------------------------

מקס

כתבת: "אמונה באלוקים = [...] אימון בדרכיו\חוקי הטבע...". דברים אלו טעונים הסבר. מה פירוש "אימון" בחוקי הטבע, מה דבר זה נוסף על הידיעה בדבר קיומם של חוקים אלו?.

קנר

הרמב"ם בלא ספק התנגד לזיהוי המציאות כחלק מהאלוהים. כמדומני שאף אמר דברים מפורשים בעניין, אך איני יודע בדיוק היכן.

מכל מקום, כפי שכבר ציינתי, אין זה משנה עבורי. אני יוצא מנקודת ההנחה שאלוהים שונה במהותו מכל המצוי, ואין דבר ישנה את דעתי בעניין. אינני גם רואה צורך לנמק את גישתי זו. שכן לא לשם כך פתחתי את האשכול.

ירוחם

כתבת: "כל מה שניסיתי להסביר לך כי. כל הנסיונות להבין את הא-ל ואת האמונה בו נידון מראש לכישלון...".

אינני מנסה להבין את האל. את האמונה בו אני מנסה להבין ובצדק, שכן הדבר נוגע בי.

ג'מוברק

כתבת: "כתבת לקנר וגם לי על גישות עליהם אתה מבוסס או שאינך יכול להיות מבוסס. עם כל הכבוד. אין שום גישה עליה אפשר להתבסס או לפוסלה בלי להעמיד נימוקים לכך...".

א. אינני רואה צורך להעמיד נימוקים שכן לא לשם כך פתחתי את האשכול.
ב. אמנם שאלתי מתבססת על הגישה לפיה האל שונה במהותו מכל המצוי, אולם זוהי הגישה המייצגת את היהדות המונותאיסטית [הדוגלת במונותאיזם טרנסצנדנטי].

עתה אשיב להערותיך:

1. כתבת: "על מה אתה מסתמך כשאתה אומר שהוא אחר לגמרי ממנו".

אפשר שאני מסתמך על אמונה.

2. כתבת: "למה אתה סבור שישותו או הימצאותו כפופה לדמיון כל שהוא בינו לבינינו. האם אתה מתייחס לעצם ההיות או ההימצאות גם כמושג ששייך בו שוני או דמיון בינינו לבינו [האם היות הוא מושג ששייך שהוא לא יהיה?]."

אינני סבור שהימצאותו כפופה לדמיון כל שהוא בינו לבינינו. אלא ששימוש במושג ההימצאות לגביו הוא בעייתי שכן הוא יוצר דמיון בינו לבינינו.

עוד כתבת: "אם כן [ שהיות הוא מושג מעולם ההכרה האנושי, ואני מסכים עם זה. מסיבה הנעוצה בתורת ההכרה שאני אוחז בה כיום] אז א"א אפילו לדבר על אם אפשר לדבר עליו. כי מה...נדבר על מה שהוא לא חלק מההכרה שלנו? איך נצא מההכרה החוצה? אין אפילו מושג חוצה לה [אפילו  המושג חוץ הוא מושג פנים הכרתי], ממש כדאי לשתוק על מה שא"א [! ]לדבר".

אני מסכים שאי אפשר לדבר עליו. שכן הוא מעבר לניסיון האנושי ומעבר להכרה. אבל האשכול הזה לא נועד לדיבור על-אודותיו אלא על-אודות האמונה.

3. כתבת: "אם אנחנו לא יודעים כלום על הדברים כשלעצמם, רק על הדברים בהכרה שלנו, אז גם המציאות עצמה היא 'אחריות' ממה שאנחנו מכירים בה. למה שהאל לא יהיה עוד סוג 'אחריות'."

אני מתקשה בהבנת דבריך אלו. מה פירוש "המציאות עצמה היא אחריות ממה שאנחנו מכירים בה"?

מ.ד.א

כתבת: "אלוקים קיים בדיוק באותו מובן שאני קיים... גם אור קיים באופן מעט שונה מהקיום שלי או של השולחן לידי. שלא לדבר על הנשמה שלי וכדו'. אבל עצם הקיום של כל אלו הוא באותו מובן ובאותה משמעות...".

אם "אלוהים קיים באותו מובן שאני קיים" הרי שהוא אינו שונה במהותו מכל המצוי. שכן אילו היה כן, לא היה אפשר להכפיפו לקטגוריות המשותפות בינו לבין דברים ביקום, וכך לא היה אפשר לטעון שהוא קיים. את הגישה לפיה אלוהים אינו שונה במהותו מכל המצוי איני מקבל, ומבחינתי היא מהוה נקודת מוצא לכל שׂיח אמוני.

שגעת

אין בדברי הרמב"ם שהבאת פתרון לשאלתי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/2/2011 20:30 לינק ישיר 

Or24 כתב:
 מקס כתבת: "אמונה באלוקים = [...] אימון בדרכיו\חוקי הטבע...". דברים אלו טעונים הסבר. מה פירוש "אימון" בחוקי הטבע, מה דבר זה נוסף על הידיעה בדבר קיומם של חוקים אלו?.

אמונה מלשון אימון, אימון ברופא\חכם\נהג\טייס וכן בדרכיו של האלוקים,(= חוקי התבונה והטבע)

פתחתי גם אשכול בעקבות האשכול שלך, והנה האי רלוונטיות מהו ואיך הוא האלוקים, (לדעתי כמובן)  

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/2/2011 20:35 לינק ישיר 

Or24 כתב:
שותף
כתבת: "המאציל חידש את עצם המושגים של ישנות וקיימות... הגדרותינו נגמרות בישנו ובקיים, אבל מבינים אנחנו שגם אלה הם מושגים מחודשים ע"י המאציל".
1. אם מושגים אלו מחודשים הם הרי שאינם יכולים לחול על המאציל. שהרי אם המאציל קיים אין מושג הקיום בבחינת חידוש.
2. דבריך אינם משנים כהוא זה מטענתי. שכן מושגים אלו משמשים לגבי דברים ביקום. הלכך כל שימוש בהם באשר למאציל יכפיפו לקטגוריה המשותפת בינו לבין אותם דברים. ובכך יש משום פגיעה באחרוּתו המוחלטת.

א. אכן, לא שייך לומר על המאציל שהוא ישנו או איננו כי מושגים אלה הם מחודשים על ידו.
ב. מה שאנחנו מתייחסים למאציל כישנו זה רק עד כמה שהוא משתתף במערכת היחסים בינו לבין הנבראים, מערכת שאותה יצר יש מאין ברצונו החופשי. מערכת זו נקראת מערכת האצילות ושם הוא נתפש על ידינו כ"נמצא קיים".  

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/2/2011 20:51 לינק ישיר 

אור,
כפי שכתבתי קיום אינה קטגוריה (לעניין זה. אין כוונתי לטענה סמנטית. אתה יכול לקרוא לזה 'קטגוריה' אם אתה רוצה). קטגוריות לעניין זה הן רק תארים ותכונות. אבל כפי שכתבתי כבר, קיום אינו תכונה. ציינתי שהזיהוי השגוי של קיום על תכונה הוא הכשל היסודי שעומד בבסיס הראיה האונטולוגית שנדונה כאן כבר בעבר.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/2/2011 21:08 לינק ישיר 

אור

הפרוייקט הפילוסופי של עמנואל לוינס, ביחוד בספרו כוליות והאינסוף, עסוק בדיוק בנקודה שעליה פתחת את האשכול. אמנם לא מדובר שם על אמונה אבל השאלה היא כיצד ניתן ליצור יחס עם האחר, כאשר הוא אחר לחלוטין ולא ניתן לשים אותו על ציר משותף היינו על הקיום. לוינס כפנומנולג מפתח את הרעיון של מה שמשמעות של מפגש כזה ומה הוא עושה לי כמו מה גם מה התנאים להיתכנותו. [הייתי מדייק שלוינס לא היה אוהב את המלה מפגש]. בכלל כיום בפילוסופיה ובתאולוגיה בעקבות לוינס יש דיון על אלוהים לא כקיים [ וגם לא כלא קיים ] אלא כלא שייך לקטגריות הקיום ולמרות הכל יש יחס עמו.
חלק מהשאלה לגבי תארי האל נידונה בראשונים והרלב"ג וקרשקש סברו שניתן לתאר את האל בלי להפחית מגדולתו ובכך הם גם שוללים את ההנחה בבסיס השאלה שלך. תשובתם דומה לתשובותיו של הרב מיכי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/2/2011 22:41 לינק ישיר 

אור יקר.

בעיקר התכוונתי לשורות האלו של הרמב"ם:

...על אחת כמה וכמה, כיצד יהיה מצב שׂכלינו כאשר הם יבקשו להשׂיג את הבלתי- חומרי הפשוט בתכלית הפשטות, מחויב-המציאות אשר אין לו סיבה ולא ידבק בו עניין נוסף על עצמוּתו השלמה, אשר משמעות שלמותה שלילת החסרונות ממנה, כפי שהבהרנו?! שכן אין אנו משיגים אלא את עובדת-היותו בלבד, ושיש נמצא אשר דבר מן הנמצאים שהוא הביאם לידי מציאות אינו דומה לו ולא משתתף עמו בשום משמעות כלל, ושאין בו ריבוי. ולא חוסר-אונים מלהביא לידי מציאות את מה שזולתו.

זאת אומרת. שמושג 'עובדת היותו' לא סותר את מה שהמציאות כולה 'לא מששתתף עמו בשום מציאות כלל', כי מה שאנחנו מבינים שמצוי מסוים ישנו לא חייב ליצור קשר כלשהוא בינינו לבינו. ולא פוגע ב'אחרות' של המצויו הזה אם הוא לא משותף איתנו בשום מושג, חוץ מזה שהוא מצוי וקיים.
אני חושבת שהרב אברהם כתב את זה בתגובתו האחרונה במילים השייכים לפילוסופיה המודרנית.

כתבת שאתה מתבסס על האמונה, במה שאתה דורש שגם מושג כמו 'מצוי' לא יהיה משותף בינו לבינינו. על מי אתה מתבסס בזה? הרי הרמב"ם שהיה אחד מהלבנים הגדולים של האמונה, כותב אחרת. האם ראית את זה באיזה ספר אמונה?.

תודה, שעוררת את הענין הזה, אפילו שכאמור עדיין אני לא מבינה. למה אתה מניח את ה'אחרות' הזאת, ועל מי אתה מסתמך.

ג'מוברק

כתבת שעצם המושג 'מצוי' הוא כבר הגבלה למה שמכילה המציאות הזאת (אם הבנתי נכון).
אם הבורא הוא 'אישי' (בעל אישיות) אז נכון שהוא מוגבל למה שהאישיות שלו (הלא מושגת לנו בכלל) מכילה (ועצם זה שהוא 'אישי' זה כבר הגדרה מסוימת).
הרמב"ם מרבה לדבר על חכמתו ועל רצונו, כלומר שיש לו חכמה וכללי התנהגות וגם רצונות.
באמת, יוצא מזה שישנם כללי חכמה (אולי חלקם אפילו ידועים לנו ככללים לוגיים) ורצונות קדומים. אלא שהרמב"ם (שכנראה הפריעה לו הבעיה הזו) כתב שחכמתו ועצמותו מאוחדים (לא כמו בני אדם שחכמתם ועצמותם אינם דבר אחד). זה באמת דבר מופלא מאיתנו מה הפירוש שהוא עצמו וכללי חכמתו (וגם רצונותיו) ממש אחד.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/2/2011 23:55 לינק ישיר 

אור
בעקבות הודעתי הקודמת 
כדאי לעיין גם ב"אלוהים והפילוסופיה" של לוינס שיצא בהוצאת רסלינג במבוא של הרב דניאל אפשטיין ובפרקים הראשונים. אני מצטט כמה שורות " לוינס איננו מעונין בשאלת קיומו או אי קיומו של האל. קיום הוא תואר שהפילוסופיה מייחסת למושאי התודעה שבהשגתה" מה ש"קיים" נכלל ב"הוויה". אולם האל איננו כזה. הוא איננו עוד אחד מן ה"דברים" שהאדם רואה אותם כ"קיימים בעולם:. הוא נותר מחוץ להכרה. השאלה שלוינס שואל היא איזו משמעות יש למושג שהשכל איננו משיג. ...למושג הנותר מחוץ לשליטתו של האדם ,אך בכל זאת חודר לתודעתו , יש משמעות המזעזעת את הקיום השליו..."

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > אם האמונה אינה יחס פרופוזיציונלי, מהי?
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 5 6 7 לדף הבא סך הכל 7 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.