ר' מדא אם תמצא בקבוק קולה על הירח. ולא תהיה לך כל אפשרות לשער שמקור הבקבוק בייצור אנושי, גם לא תסכים לאפשרות שהוא התפתח בהליך טבעי בדומה לירח עצמו. זה ממש הסוגיא שלנו. מכלול היקום הוא כעין בקבוק קולה ענק [מורכב לאין ערוך מבקבוק קולה. אך זה לא משנה לענינינו, כי אין הבדל אונטולוגי בין מרכבות נמוכה וקטנה למורכבות גבוהה וגדולה. ההבדל הוא יחסי בלבד]. עליו אתה מחפש מנין הוא ומה מקורו.
עכשיו, בוא נתבונן איזה מידע יש לנו על היקום (או בקבוק הקולה הבלתי אפשרי שמקורו ביקום), מעבר לכללי התנהגותו הפנימיים הידועים [כסיבתיות הנהוגה בו בסדר התפתחויות הדברים, כצורות הופעות פרטיו אצלינו, כתיאוריות על מבנהו הכללי והפרטי]. למעשה כלום. כל מה שידוע לנו הוא תיאוריות וידיעות על איך הוא היקום. ולא על מהותו האונטולוגית. איך אנחנו יכולים לקחת את חוק הסיבתיות האומר שכל מצב ענינים יש לו מצב ענינים קודם שמכוחו הוא נולד. ולהשתמש בו כדי לשאול על היקום עצמו מנין הוא?! הרי אנחנו מנסים לדון על עצם החוק הזה כפרט מהיקום הכולל מה מהותו. אז איך נשתמש בחוק עצמו כדי לשאול על מהותו שלו עצמו?. מי אמר לך שלהווית היקום צריכה להיות סיבה בכלל? אינני טוען שאולי צריכה להיות סיבה ואולי לא. אני טוען שאי אפשר בכלל לומר שצריכה להיות לו סיבה!!!. כי אם היה אפשרי להניח שיש לו סיבה [כלומר טבעו של היקום שתהיה לו סיבה], גם עליה היינו דנים כחלק מטבע היקום, מה היא. ושוב היתה התשובה אין לנו אפשרות לדון עליה מכללה. שהרי עליה דנים. אין לנו שום אפשרות לדבר על היקום אונטולוגית, במושגים, כסיבתיות הלקוחים מתוך מציאות היקום עצמו. חייב להיות שאין לנו שום תשובה נגישה למהות היקום, כי על כל תשובה תחול מציאות היקום. וממילא עליו חוזרת השאלה. וכיון שכך גם חייב להיות שאין שום שאלה על מקורות היקום. אין שאלה כי אין הנחה קדומה לשאלה, ההנחות לשאלות האלו הם חלק ממה שדנים על מהותם. כל השאלות הללו נולדו מנסיון לקחת מושגים ולדון עם טבעם עליהם עצמם. זה ממש בלתי אפשרי.
[גם אם נתעקש לטעון, שהסיבתיות היא חוק לוגי מוחלט [והוא לא כזה, אפילו אין לנו כל הבנה מהותית בו, מלבד תיאוריות של הליכי סיבה ותוצאה]. ולכן נניח שאלה, המי סיבת היקום. לא נרויח שום דבר עם נחליט שיש לו בורא, שבאפשרויותיו לברוא כזה יקום. כי אם הסיבתיות היא חוק מוחלט. אז הבורא הזה הוא רק העתקת חידת הסיבתיות מהיקום לסיבתו הבורא. ובמקום לענות שעל הבורא הזה אין לשאול כלום, תענה שעל היקום הזה אין לשאול כלום [כנראה יש לו תשובה שעדיין נשגבת מבינתינו]. הנחה שבתחילת היקום יש בורא שאינו ברוא זה סתירת חוק הסיבתיות בלי הסבר. זה כמו שתענה על בקבוק הקולה שנמצא, זה סימן שיש מכונה הממציאה בקבוקי קולה באזור הירח שאין לשאול על המכונה הזו כלום. אבל כאמור חוק הסיבתיות איננו חוק מוחלט הוא חוק התנהגות טבעי, שעל האונטולוגיה שלו עצמו מנסים לשאול].
אור עצם ההידברות בינינו מעידה שיש משהו. יש מושגים (כישים לא ריאליים), ו'יש' הוא בסיס מוחלט [בהכרה השגרתית] לכל הגד או מחשבה. עכשיו אם אתה עם אמונה שאומרת יש אלוהים אבל בלי מושג יש. זה באמת סתירה מושגית. בלי הסכמה על ישות או הימצאות במובן כל שהוא, של אלוהים. אין בכלל אפשרות לומר כלום, וזה משפט בטל. כאמור, הוכחה להניח שהוא נמצא. לדעתי אין!. אמונה מסורתית, גם אם נניח שהיא אמינה, היא מניחה שהוא יש מסוים ומוגבל למה שמכילה ישותו. ההנחה הזאת הופכת אותו לסוג יקום אחר, שאולי אין לדבר עליו במושגי היקום שלנו. אבל למעשה הוא נמצא כמו שאנחנו נמצאים הוא בגדריו ואנחנו בגדרינו [בשתיהם אין לנו שמץ מושג אונטולוגי]. ממילא יתכן ואפשרי להאמין שישנו בורא. זה לא קידם אותנו לשום הבנה מהותית. זה ידיעה טריוויאלית גרידא. שלא נותנת לנו כלום. [מלבד מי שמאמין שאותה ישות מלבד מה שהיא סתם בראה אותנו, גם חפצה שנהללה ונכיר שהיא היחידה והאוטנתית, ונאהבה ונירא אותה וכו' וכו'. אזי העבודה רבה]. אור. שאלת איך אפשר להאמין במי שהוא אחר לגמרי גם במושג ההימצאות והקיומיות. תשובתי לך, אמונה כמו שהצגת לא תיתכן (מבחינה מושגית). אמונה מסוג אחר שהוא קיים במושגים כל שהם, לדעתי אפשרית מושגית. אבל לא מוכחת והיא לא יכולה להיות בתחום הסתברותי לכן או ללא [מלבד ההסתברות המסורתית], כי היא לא אומרת כלום. היא מרחיבה את היש והמציאות [היקומיים] לעוד סוגים.
שגעת אותנו נכון, הרמב"ם שברח כ"כ ממידות ותכונות האל. לא עשה כך כשהוא דיבר על חכמתו ורצונו. גם אם הוא איחד אותם בעצמותו. הוא עדיין ייחס לאל מושגיות. ולא זו בלבד, הוא אפילו שיתף אותנו עם האל במושג הדעת, ובכך הסביר את בצלם אלהים עשה את האדם, [נכון שהוא הצהיר שעדיין לא מחשבותינו כמחשבותיו, אבל בכל זאת מושג משותף אחד לנו]. ממילא חכמת האל היא העצמה והאדרה של משהו שגם לנו יש. אז מה בעצם קורה כאן. במה אנחנו שונים? רק בזה שהוא מחויב ואנחנו אפשריים?. מה זה?
חיימאייר בינינו, מה הוא אומר. הוא לא החליט אף פעם אם הוא פסיכולוג או פילוסוף, כנראה ששתיהם לא.
[שוב הבהרה. אני אורתודוקס למהדרין. אין בדברי כלום מעבר לתהייה בחיפוש המשמעות הכללית. הסתרת וחיפוי תהיות איננה אמונה כי אם התעלמות].
נשלח ב-23/2/2011 00:50
צווידינים
לא ניראה לי שיש דעה ביהדות שאומרת שהבריאה היא חלק מעצמות הבורא..
וויכוחינו פה היה אם היהדות דוגלת במונותאיזם מנותק מהעולם (גישת לייבוביץ) או גישה פנאנתאיסטית (שמבדילה בין עצמות הבורא שמחוץ לעולם לבין רצונו המתבטא בעולם המדורג שלנו) ומסכם את זה רמ"ק באופן תמציתי:
אלימה רבתי, מעין א תמר ד פ"א "הכל בו, והוא בכל, וחוץ הכל".
נשלח ב-23/2/2011 01:59
קנר זה משחק מילים. מה הפירוש 'רצונו המתבטא בעולם המדורג'?
אתה הרי לא מתכוון לרצון המתבטא ע"י עולם שהוא ישות עצמאית, ורק הומצא ע"י הבורא ברצונו. ובכך מתגלה רצונו, ובא לידי ביטוי. אתה מתכוון לזה שהעולם הוא הביטוי ממש לרצונו, כלומר הוא תוצר הרצון עצמו בהדרגה. מה זה עם לא התהפכות בורא לנברא. אגב, יש כזה ביטוי 'בורא שנתהפך לנברא' באחת האסכולות התיאולויות מלפני מאה שנים.
לדבריך, איך תסביר את 'הכל בו'?
נשלח ב-23/2/2011 03:18
מובארק
אנסה לענות לך למרות שאינני בקיא ויכול להיות מאוד שתצא טעות תחת ידי, שכן בענינים מעין אלו קל מאוד ליפול לע"ז, וצריך זהירות ומכל מקום אנסה לענות:
תפיסה פנאנתאיסטית גורסת שאין דבר חוץ מהבורא רק שהדבר מחולק לשתי קטגוריות: סופי, ואינסופי.
מצד עצמותו: הוא אינסופי ואשר על כן הוא מחוץ למציאות (הן הפיזית הן המטפיזית)
מצד רצונו: התגלה בעולם סופי ששואף לחזור למקורו והוא האינסוף. (תורת הצימצום על רגל אחת) וזה העולם מתגלה כחטיבה אורגנית מדורגת ששואף להוציא את מה שהוא אינסוף בכח לאינסוף בפועל.
למה ברא עולם סופי? לא יודע ולפי הרמב"ם גם אי אפשר לדעת בשכל אנושי. תשובות המקובלים בנושא (הטוב עינינו להיטיב, חשיפת מגמת היחוד וכו'..) מתייחסות למגמות העולם ולא לסיבת המגמות.
ועל כן האדם יכול להכיל בתודעתו הסופית-מוגבלת את יחס האלוהות המתגלה (מדותיו שמתגלמות בתאריו או בלשון הראי"ה "האידיאלים האלוהים" וע' "דעת אלהים" עקבי הצאן) לעולם הסופי אך אף פעם אינה יכולה לדבר בעצמותו האינסופית, למרות שבעומק העניין זה דבר אחד.
ומאחר והאלוהות המתגלה הסופית קשורה באלוהות האינסופית על כן ה' נקרא "חי העולמים" "ונשמתא דנשמתין" "ונפשו ושכלו וחייו" או כמו שהרמב"ם אומר שאם הוא יעדר אז לא תהיה מציאות כי הכל קשור קשר מהותי בו, והוא צורת העולם.
לראות את עצמות הבורא מתגלמת בחלק מהעולם החומרי (ע"ע נצרות) או אפילו בכולו (ע"ע שפינוזה) זה חלקיות ועל כן ע"ז. לראות את העולם כביטוי אלוקי שלא מסתכם במציאות אלא חורג מעבר לו זוהי תפיסה כשרה למהדרין.
תוקן על ידי kaner91 ב- 23/02/2011 03:21:30
נשלח ב-23/2/2011 07:45
ורק להוסיף מעט על דברי קנר.
המאציל מתגלה כלפי הבריאה בשלושה אופנים: א. כנותן לה מקום, כלומר מקיים אותה (הכל בו, כלשון הרמ"ק הנ"ל). ב. כמגדל אותה מתוכה (והוא בכל, וזה הנקרא אור פנימי). ג. כמשפיע עליה מבחוץ (וחוץ הכל, וזה הנקרא אור מקיף).
ובאופן כללי אלה הם שמות הקודש הידועים: א. הויה- מהווה הכל, נמצא קיים. ב. אלקים- הטבע, בעל הכוחות היוצאים לפועל. ג. אדני- אדון הכל על עבדיו, בהנהגת ההווה. וגם אהיה- אנא זמין להתגלייא, בהכוונה לעתיד.
כל אלה גילויים מחודשים, אשר עלו כביכול ברצון המאציל (הנקרא אינסוף בערכנו). עד כאן יכולת התפיסה שלנו כנבראים מחודשים גם הם.
נשלח ב-23/2/2011 11:32
מובראק
לצורך העניין מאי נפקא מינה אם לוינס הוא פילוסוף או פסיכולוג תתיחס לדברים. בכל מקרה הוא פנומנולוג. פנומנולוגיה בדיוק מנסה להתגבר על הבעיות הללו היינו חוסר היכולת לדעת את הדברים כשלעצמם והאפשרות שלנו לדעת אותם דרך ההופעות שלהם. יכול להיות שאינך מכיר את הדסציפלינה, יכול להיות שאינך מסכים אם גישתה, כדאי בכל מקרה לקרוא. ואם אתה מתקשה בהבנה תמיד אפשר לעזור ולהסביר.
לעצם הענין אתה טוען כמו תומס אקווינס שBEING או "יש" או "ישות" זה הקטגוריה הרחבה ביותר ולכן גם הריקה ביותר. כתוצאה מכך אין מה לדון בשאלה מה היא. זה מושג ריק, מכנה המשותף הנמוך ביותר של כל מושג.
היידגר בתחילת ה"יישות והזמן" ובעוד מקומות דן בטענתך וטובע את המושג אונטו-תיאולוגיה. היינו אותה תקופה או עולם מחשבה [ימי הביניים] שבה הובן האל כיש בין הישים, ה"יש" בה' הידיעה. לידע שיש שם מצוי ראשון.
ראשית לדעתו של היידגר הפילוסופיה או המטפאזיקה שכחה את שאלת ה"יש" האמתית. השאלה הכי חשובה זה השאלה למה יש בכלל משהו "? ומה פירוש הדבר שיש משהו? יישות" או להיות קיים בעיני היידגר זה מושג זמני. למעשה בהיסטוריה של הפילוסופיה "ישות" נתפסת כמושג הכי קבוע, הכי לא זמני שיש. תוך כדי התעלמות מהתהליך של ההתהוות. אם אנסה לפשט זאת אנחנו מדברים על האל כקיים. אך מה זה להיות קיים? האם להתקיים זה לא פועל? ואם כן האל מתקיים? האם הוא פועל את קיומו? ואם התקיימות הוא פועל האם היא איננה זמנית? או אז כיצד אנחנו מניחים שניתן לדבר על האל כקיים תמיד? לכאורה קיום ניצחי הוא אוקסימורון אם אכן להתקיים [TO BE] זה פועל.
אמשיך ואשאל. האם יש הבדל בין לומר שהאל הוא יש לבין לומר שהאל הוא קיים? אם לא מדוע אנחנו משתמשים במילים שונות? אם כן מהו ההבדל?
טוב לוינס נכנס בדיוק בנקודות אלו אבל הוא פסיכולוג או פילוסוף ולכן לא משנה מה שהוא אמר ....
נשלח ב-23/2/2011 11:45
מוברק, לא אמרתי שחוק הסיבתיות הוא לוגי או אנליטי. ודאי שלא (הארכתי בזה להדיא בספריי). אבל זהו חוק שאנחנו מאמצים ביחס ליישים שאנחנו מכירים. ובדיוק בגלל מה שאתה אומר אני טוען שהדרך היחידה לעצור את השרשרת הסיבתית היא להניח שבתחילתה יש עצם שאינו מצוי תחת חוק הסיבתיות. ומכיון שהחוק אינו לוגי אין מנייעה לומר זאת. אז תשאל מדוע לא לומר זאת על העולם עצמו? על כך אומר שהעולם על כל אשר בו זהו מכלול חומרי שמוכר לנו היטב, ואנחנוח יודעים שבסוג עצמים כזה יש סיבתיות. לכן סביר יותר שיש לעולם סיבה (כמו שהייתי אומר לגבי בקבוק קוקה קולה), ולסיבה ההיא יש טבע שאינו זוקק סיבה. אם הסיבתיות היתה חוק לוגי לא יכולתי לומר דבר כזה. זה לא חוק לוגי אלא חוק נכון (=סינתטי-אפריורי).
נשלח ב-23/2/2011 11:58
לחימאיר
האם חכם זה פועל רק בגלל שיש את ההטיה מתחכם?
למה לחשוב שקיים זה פועל.
ולמה שלא נגיד ש"יש" ו"קיים" הן מילים נרדפות?
ובכלל לא הבנתי למה יש או ישות היא הגדרה ריקה.
היא תחילת הגדרהכשיש מושג שהוא רחב מאד.
למשל אם נחזור לדוגמא האהובה ביותר :שולחן.
תחילת ההגדרה שלו היא:רהיט.( מושג יחסית רחב יותר משולחן).אח"כ בא פרוט על צורה על שימוש וכו.
אז מדוע זה לא נכון להתחיל את הגדרת האל במילה ישות ואז להמשיך בפרוט.?
(ואל תשכח שלא רק מובארק קורא את דבריך ולכן אודה לך מאד אם תפרט מהו החידוש של לווינס.(קישור ברשת יש או קיים?)
תוקן על ידי צענערענע ב- 23/02/2011 12:03:09
נשלח ב-23/2/2011 12:51
צענע
לגבי חכם זה תואר שביסדו עומד פעל.
"למה לחשוב שקיים זה פועל"
תחשבי על הפעל באנגלית to be מה פירושו? האם יש לו משמעות? למשל כשאני אומר Yosi is smart. ניתן לא להתייחס לIS או לחשוב שהוא רק עוזר לי להגיע ולומר שיוסי חכם. ניתן לעומת זאת לראות בIS משהו משמעותי ולומר שיוסי מתקיים כחכם.
" ולמה שלא נגיד ש"יש" ו"קיים" הן מילים נרדפות? " כי הם אינן מילים נרדפות. יש הוא מושג סטטי. מונח מטאפיזי במיוחד כשאנחנו מדברים על היישים ועל האל כיש . בעוד שקיים מקורו בפועל. כמו התקיימתי התקיימת התקיימנו נתקיים.
"ובכלל לא הבנתי למה יש או ישות היא הגדרה ריקה. היא תחילת הגדרהכשיש מושג שהוא רחב מאד.
למשל אם נחזור לדוגמא האהובה ביותר :שולחן. תחילת ההגדרה שלו היא:רהיט.( מושג יחסית רחב יותר משולחן).אח"כ בא פרוט על צורה על שימוש וכו. אז מדוע זה לא נכון להתחיל את הגדרת האל במילה ישות ואז להמשיך בפרוט?"
ראשית לדעתי אכן ישות היא לא הגדרה ריקה. אבל המסורת הפילוסופית כן ראתה בו כריקה בדיוק בגלל מה שאמרת. זוהי אכן הקטגוריה הכי רחבה והכי כוללת וכוללת גם את ה' וגם אותי ולכן זה מצביע שכנראה המכנה המשותף הזה הוא הכי דל שאפשר לעלות על הדעת. הרי זה הבעייה של הרמב"ם הוא מוכן לומר שה' הוא יש ובכל פירוט נוסף כמו חכם ורוצה הוא מתחיל להסתבך כאשר לומר שהאל יפה זה בעיניו ודאי תואר אסור. כדי לקרב אל הדעת את ישות כהגדרה ריקה תחשבי על הצימוד החסידי קבלי להקב"ה כאינסוף. בדגש על האין. ובכלל על ה"אין" החסידי שהוא הכי "יש" שהוא הכי "אין" שהוא הכי "יש" וחוזר חלילה.
הפניתי ללוינס לעיל. אם את מכירה תימות בסיסיות בהגותו אז אם כן ה"אחר" הוא "אחר לחלוטין" הוא לא משתלב בקטגוריות המחשבה שלי הוא תמיד בגדר "זר" אבל עדיין המפגש אם ה"אחר" הזה שלא ניתן בשום אופן לקיטלוג ולקטגוריה הוא לא מפגש ריק . הוא מפגש שמחלץ ממני אחריות. מצוות. הוא מפגש ששובר את הקטגוריות שלי. הוא מוציא אותי מעצמי הוא מערער את שלוות הנפש שלי. אם צריך עוד הסברים אשתדל לתת בשמחה.
נשלח ב-23/2/2011 15:21
ר' מדא אני מבין שכבודו סובר שהסיבתיות היא סינטתי-אפריורית, [אני לא סובר כך. אני סבור שהיא אפוסטריורית. וכמובן, לא ממש מוכח שהיא קיימת כחוק קבוע. אם כי היא תיאוריה סבירה (גם אם לא מובנת), שעדיין לא נסתרה. מאוד מפתה לקבלה כעובדת חוק קיימת, אלא שככל חוקי הטבע הן תקפות כחוק תיאורתי. עדיין, רק כל עוד הן קיימות]. אבל גם לפי סברתך, הסיבתיות נתפסת אצלינו כחלק מתפיסת מציאות היקום באמצעי ההכרה שלנו. איך אנחנו יכולים לדון על היקום והמציאות [והסיבתיות הנתפסת כחלק ממנו] בכללי החוקים האלו עצמם???.
אינני טוען, שייתכן וישנם חוקים אחרים ואולי חוקים אלו. החוקים האלו [וכל חק אחר], כחק אונטולוגי וודאי לא תקפים ביחס למציאות היקום. כי זה למעשה ביחס לאונטולוגיה של עצמם. שהרי עליהם עצמם כחלק אינטגראלי מהיקום או נפרד לצד היקום, אנחנו דנים מה מהותם. אז או שנניח שחוקים אלו [כחוקי יקום אינטגראליים או נפרדים] נמצאים קיימים נצחיים [איזה אפשרות הכחשה תיתכן לזה? אין לנו שום אפשרות חשיבה על הנצח, הוא לא קיים במושגינו כלל. אנו יודעים את מושג הזמן (ולא משנה אם הוא מהותי או הכרתי) רק ביחס של עבר הווה עתיד. בלי כל אפשרות מידע על תחילתו או אחריתו]. או שנניח ויותר בצדק, שאין לנו ממש כל אפשרות לדון על האונטולוגיה בכלל. אנחנו ומושגינו חלק ממנה. ואיך נדון על האונטולוגיה, בחוקיה מינה ועליה??.
[החזו"א באמו"ב (הבלתי מצונזר, א ט) מוכיח את מציאות הבורא מתוך הכלל שלכל הויה נצרך מהווה. זוהי טעות. איזה מידע היה לו על טבעה של ההויה? אם היא צריכה ממציא או היא נצחית קיימת או ממציאה עצמה מן האין? כל אחת מהאפשרויות האלו קיימת [א"א לסתור אותה בשום אופן ממושגינו, כי ההויה כשלעצמה היא חוץ ממושגינו] כמו עוד אלף אפשרויות אחרות שלא מוכרות. וליתר דיוק אנחנו חסומים בכלל לדון במה שמעבר למושגינו, והאונטולוגיה היא ממש כזאת. מושגינו מכלל ההויה הם]. השאלות הפילוסופיות, מהסוג 'למה ישנו בכלל משהו?' או 'למה ההויה לא יותר גדולה או לא יותר קטנה או לא בצורה אחרת?' אינם שאלות אמיתיות כלל. הם שאלות מושאלות מתוך הרגלי ההכרה, ונסיון להתפרץ איתם אל מחוצה לה. הייתכן כדבר הזה?.
(הוספתי. גם אם נתעקש לדון במה שאין יכולת לדון. הרי שמהווה שהוא עצמו מוטל בגדרים וגבולות. לא ממש עוזר. הוא רק מרחיב את מושא החקירה, והבורא ומושגיו מהיכן הם?. לכן הצעתי אפשרות של ישות א-מושגית מוחלטת. אך גם זה נפסל, מכיון שעצם היותה ומציאותה היא כבר מושא מסוים, המרחיב אליו את החקירה האונטולוגית. וישות שאפילו איננה ישות. היא באמת משפט נטול כל משמעות).
חיימאייר
תראה, אין לי נגד לוינס כלום. אם היו לו ולממשיכי דרכו' סיפוק מסוג המחשבות האלו. מי אני, ומדוע שבכלל אפסיק אותם. יערב להם. רק לדעתי הם לא מחשבות המספקות מידע ממשי על משהו [לא על המציאות הכוללת ולא על הפרטית] הם רק מספקים ריגושים למתעסקים בהם. ותודה לאל, אני עמוס ריגושים מסוגים אחרים [גם מחיפוש משמעות ותהייה]. במחשבותי אני מנסה להבין את המציאות הכללית והאישית במה שניתן, או מנסה לסכם לעצמי את מה שלא ניתן, ומדוע. מכיון שאני מכבד מאוד כל אחד ומחשבותיו ודרך הרהוריו. אני מזמינך (למעשה האשכול לא שלי), אבל אור ישמח כנראה להשמיע את ביאורך ללוינס והפמונולוגיה. (על השאלה מדוע יש ומהו יש, כבר כתבתי לר' מדא, שלדעתי אין הם שאלות אמת). אבל אדרבא תכתוב אתה על היידיגר ורעיונותיו.
קנר לפני ניתוח משמעויות הפאנאנתאיזם. [וכדי שלא נכשל בע"ז], תגדיר מה אתה מכנה אינסופי. אתה הרי לא מתכוון רק ביחס לזמן מרחב, אתה מתכוון גם ביחס לכלל מושאי ההכרה, שאותם נכנה סופי [כל אחד מוגדר במשמעותו]. א"כ אינסופי הוא מחוץ למושגי זמן מרחב וכל הגדרה אחרת. אז מהו כן?? ואיך בתוך האינסופיות הזאת מתרחשים רצונות [שהם סופיים למושגם]. הסופי המתגלה והאינסופי החפץ בהתגלות, הם שני סוגי אלוהות? או שמא חד הם בסוד פנים ואחור או פנימיות וחיצוניות, או משהו כזה. [ועוד, הרי כידוע. בעולמות שמעל א"ק אי אפשר לדבר כלל, האם אתה מדבר בא"ק, ובאיזה אורות?]. רצונו להתגלות ושאיפתו לחזור לאינסופיות. הם מתחום הפסיכולוגיה? ואיפה אנחנו בכל העסק. היינו פעם ספונים בו? היתה לנו מציאות מוגדרת נפרדת בתוכו? או שהומצאנו מכוח רצון שהיה נפרד באינסופיותו?
[פעם שמעתי מאדם רציני, שהוא משוכנע שנחזור להיות אלוהות. שאלתי אותו האם נהיה אז בהכרה אישית שלנו או שהיא תאוחה בתוך האלוהים ואבדה האינדוודואלית שלנו. הוא ענה נראה אז].
שותפי אם הוא אין סוף, איך עולים בו רצונות?. אולי אתה מגדיר רצון או אינסוף אחרת ממני. אנא הבהר.
צענע לא הבנתי כ"כ מה שאלת על קיים.
נשלח ב-23/2/2011 16:50
למובארק
השאלה שלי היתה סמנטית -האם יש הבדל במשמעות בין המילה יש למילה קיים.
לחימאיר
לגבי המשמעות של to be באנגלית לדעתי אין להביא משם הוכחה לכך שהפרוש של המשפט שהבאתYosy is smart הוא:יוסי מתקיים כחכם.
פרוש המשפט הוא יוסי חכם. עובדה שבעברית אין מוצאים צורך להוסיף את המילה מתקיים.
ולכן אין זאת הוכחה שקיים זה פועל.
קיים,כמו חכם,יכל להיות שם עצם ויכול להיות תואר.
ולכן אפשרי משפט:הקיים קיים.כמו היש ישנו או האין איננו או החכם חכם.
לגבי לוינס כתבת:
"השאלה שלוינס שואל היא איזו משמעות יש למושג שהשכל איננו משיג. ...למושג הנותר מחוץ לשליטתו של האדם ,אך בכל זאת חודר לתודעתו , יש משמעות המזעזעת את הקיום השליו..."
שאלתי היא מה ההבדל כאן בין שכל לתודעה . אם השכל של האדם איננו משיג את המושג אלוקים איך יכול המושג לחדור לתודעתו? או שהוא מתכוון שהאל אינו ניתן להגדרה? (אם הוא לא ניתן להגדרה אין זה אומר שהשכל אינו יכול להשיג כי יש הבדל בין להשיג לבין להגדיר.)
נשלח ב-23/2/2011 18:08
היה בכוונתי להשיב לכל אחד בנפרד. אבל במחשבה שנייה הבנתי שאין לי לעשות כן. אלא להבהיר את עצמי:
בראשית האשכול הצגתי את הטענה כי "האמונה אינה יכולה להיות יחס פרופוזיציונלי, שכן מושא האמונה - האל - שונה במהותו מכל מה שמצוי, ולכן אין באפשרותנו לטעון על-אודותיו כל טענה".
במילים אחרות: האחרוּת המוחלטת של האל שוללת את האפשרות לדבר על-אודותיו במושגים בהם אנו משתמשים לגבי העולם.
מכיוון שאלוהים הוא אחר באופן מוחלט, אף אי אפשר לדבר על-אודותיו בקטגוריות הקיום או האי-קיום.
מכאן שהאמונה אכן אינה יחס פרופוזיציונלי. ואני שואל: מהי?
נשלח ב-23/2/2011 19:12
Or24 כתב:
מכאן שהאמונה אכן אינה יחס פרופוזיציונלי. ואני שואל: מהי?
שוב ושוב ידידי: אמונה מלשון אימון יש לנו אימון בחוקי התבונה שאם נשתמש בה כמו שצריך ?! יהיה לנו לאנושות טוב !!
כמו הצלחת האנושות בדורות האחרונים, אז אנו מבינים וזועקים למה לא זכו לכך לפני חמש אלף שנה,
והיינו אנו כבר היום אחרי הסבל שעוד קיים היום,
וכן על זו הדרך,
אימון ואימון,
וחוסר אימון (=אמונה) גורמת לדטרמיניזם ולשב ואל תעשה,
נשלח ב-23/2/2011 20:31
ערב טוב.
אני עוקב בקשב רב לכל המשא ומתן המתנהל פה זה כמה ימים. מתוך ספקות באמונה, אישיות. אמנם שאלותי הם בעיקר. שאלות של משמעות הבריאה. כמו, למי נצרכת הבריאה, ומה היה חסר בלעדיה. שאלות של שכר ועונש, כמו אם העולם נברא להיטיב לברואיו, שיברא מיד במתכונתו העתידית, למה נצרך כל הפרוזדור העכשוי. כמו שאלות של צדק, מדוע יש כל כך הרבה סבל בעולם. ועוד שאלות דומות. כאן נחשפתי לבעיות פילוסופיות יותר. מתחום ההוכחה, ואפשרות טענה והגדרה.
אני חייב להחמיא לכם, על הסגנון הרהוט והבהיר. על וויכוח מכובד והוגן. על שיקול דעת וחתירה אחר האמת. על מגוון דעות מעמיק ומרתק. ובכלל על האוירה הנעימה השוררת באשכול זה.
יש לי שתי שאלות. האחת (לכולם). האם אין כיום הוכחה פילוסופית ניצחת לכאן או לכאן. או האם בקהילית הפילוסופים אין נטיה מועדפת.
שניה (לפותח האשכול). אם נכונה הנחתך על חוסר אפשרות טענה (כתבת שההנחה על חוסר פרופוזיציה על הבורא נובעת אצלך מתוך האמונה (?)). מה אתה מצפה שתהיה האמונה. האין היא אמורה להיות אך ורק טענת אמת? ייתכן והאמונה משהו אחר?.