|
|
| נשלח ב-25/2/2011 11:49 |
|
| |
הרב מיימוני,
התייחסותך לקבלה בכלל והניתוח שלך כאן בפרט, מעמיקים ומשכנעים.
אני מרשה לעצמי לשאול, עם יד על הלב, האם כאשר אתה בודק ובוחן את תורת הנגלה, אתה משתמש באותם כלים? באותה ספקנות בסיסית, באותה חשדנות, באותה ביקורת, באותו ניתוח, באותו הגיון, או שמא ל"נגלה" אתה מעניק הנחות מפליגות בכל החזיתות.
אני סבור שכלי הביקורת המעולים בהם אתה משתמש, אמורים להוביל לאותן מסקנות בדיוק כלפי כל התורה כולה. אין הוכחות. המון קושיות וסתירות.
אמנם יש ליישב הכל בדוחק, אבל בדיוק כפי שאתv נוהג, בצדק רב, מול הקבלה, ומגלגל את חובת ההוכחה וההסבר לעברה, כך, לכאורה, יש לנהוג עם כל התורה. ללא משא פנים, וללא קבלה מראש של הדברים כאקסיומה, המאפשרת רק דיונים "מבפנים".
תוקן על ידי ייתכן ב- 25/02/2011 11:51:42
|
|
|
|
| נשלח ב-25/2/2011 13:34 |
|
| |
ייתכן
ברוך הבא אל הפורום!
אני סבור שראוי להשתמש באותם כלים בכל מקום, אם רק מתיר הזמן.
לגבי בדיקת הנגלה, ראיתי שפתחת אשכול בנושאים אלו, וגם קראתי מקצת הודעות, עד שנטרף זמני ולא עלה בידי לענות כפי שקיויתי. אמנם אם אמצא את הזמן, אעשה זאת שם ולא כאן. זה אשכול של סוד ושם זה אשכול פילוסופי (אם הוא עדיין באותו קו).
אמנם לגבי נקודה אחת ראוי מאד להגיב. שותף סוד טען (וכן עוד חבר באישי) שאני נטפל יותר מדי לטקסט. יש בפרשנות "עיקרון חסד". איני מכיר מספיק את המונח (וראוי לדון בו באשכול נפרד בגלל חשיבותו העצומה). עוד נטען כלפי שאני מתעלם מכך שיש להבין את כל הבעיות על ידי תירגום הנושאים המוקשים בעיני לשפה אחרת ולשם כך צריך להכיר הנחות יסוד שמשנות את כל התמונה.
זה כמובן אפשרי. ובזה אני מזמין מי שיודע להציל את התחום הקבלי מפני קושיותי שנאמרות, גם אם אני מעיד על כך, מתוך מבוכה וצער וכאב אם גם מתוך חשדנות וספקנות.
|
|
|
| נשלח ב-27/2/2011 09:19 |
|
| |
| מיימוני כתב: |  | | אמנם לגבי נקודה אחת ראוי מאד להגיב. שותף סוד טען (וכן עוד חבר באישי) שאני נטפל יותר מדי לטקסט. יש בפרשנות "עיקרון חסד". איני מכיר מספיק את המונח (וראוי לדון בו באשכול נפרד בגלל חשיבותו העצומה). עוד נטען כלפי שאני מתעלם מכך שיש להבין את כל הבעיות על ידי תירגום הנושאים המוקשים בעיני לשפה אחרת ולשם כך צריך להכיר הנחות יסוד שמשנות את כל התמונה. |
|
מכחיש כל קשר לטענות אלו.
צריך להיטפל לטקסט ולהפוך כל אבן בו עד בירורו המלא.
השאלה לאיזה טקסט.
אם תגש לדברי העץ חיים ותלמד אותו בעיון, אני איתך בשמחה לכל אורך הדרך.
וכן לכל מאמר ודרוש של האר"י והגר"א באשר הם.
אתה ניטפלת לקונטרס שמצאת אי שם, שנכתב בידי מחבר עלום וסתום, ולהתחלת להוציא ציצים ופרחים ממנו. פה כבר אין שום אחריות ומחויבות אלא רק למחבר בלבד, ואתה מוזמן להיות הוגן, לאתר אותו ולשתף אותו בהסתגויותיך.
אני מוכן לשלוח לך ספר שלם שכתבתי בלשוני שלי, ושם אני מוכן לעמוד לבדיקה וחקירה על כל מילה ומילה.
גם פרקים ראשונים מביאור הגר"א על הספרא דצניעותא שנשלחו אליך עומדים ומצפים לביקורתך העניינית.
בקיצור, אף אחד לא מבקש הנחות וחסדים.
תלמד את הנושא כמו בדיוק כמו שאתה לומד כל נושא שבתורה באומץ וביושר ובפתיחות אמיתית.
וכמו שכתב "ייתכן" מי שמפקפק בקבלה (שלא בצדק) ימשיך וידרדר הלאה והלאה...
|
|
|
|
| נשלח ב-27/2/2011 12:12 |
|
| |
"וכמו שכתב "ייתכן" מי שמפקפק בקבלה (שלא בצדק) ימשיך וידרדר הלאה והלאה "
אילו הקונטרס שלך היה משכנע יותר מקונטרס עלום זה היינו מגלים זאת קצת באשכולות שלך-מה שלצערינו לא קרה.
והערה שניה :ממתי הניק יתכן הפך למורה הדרך שלך שניתן ללמוד ממנו בענייני ירידה או עליה?
ולבי המילה צדק שכתבת בסוגריים-מי יחליט מתי זה בצדק ומתי לא?
תוקן על ידי צענערענע ב- 27/02/2011 12:14:12
|
|
|
|
| נשלח ב-27/2/2011 12:28 |
|
| |
על זה בדיוק זעק ר' חייא
"אל תוסף על דבריו פן יוכיח בך ונכזבת, תני ר' חייא שלא תעשה את הגדר יותר מן העיקר שלא יפול ויקצץ הנטיעות"
יבוא משיחיסט ויטען שכך זה עובד: קודם כופרים שהרבי חיי\משיח ?! ואחר כך כופרים באלוקים ובתורתו,
|
| נשלח ב-27/2/2011 22:46 |
|
| |
שותף סוד
אקבל את עצתך ולו רק בגלל שאתה המומחה לנושא קבלת הארי ולא אני. אגנוז מה שכתבתי על המשך דבריו ואקח מהם רק מה שרלוונטי לרח"ו.
ואכן עמך הסליחה שקונטרסך ששלחת לי ממתין לעת רצון ואין לי אלא להתנצל שמשמים עיכבו בעדי.
|
|
|
| נשלח ב-17/6/2011 05:01 |
|
| |
מיימוני ראיתי את הספר הזה וזה לא ספר ששווה לקרוא בכלל. קל וחומר לא בשביל להכיר את הקבלה. זה בסך הכל ליקוט של מפרשים על העץ חיים, בלי שום עיון והבנה. גם ההקדמות מאד שטחיים וטפשיים, כמו שכבר כתבת.
|
|
|
|
| נשלח ב-17/6/2011 14:10 |
|
| |
יהיאור,
טוב שהזכרתנו את הבטחות מיימוני לחזור ולטפל בנושא. כולנו מצפים עדיין לישועה.
|
|
|
|
| נשלח ב-17/6/2011 19:19 |
|
| |
גם מיימוני
וגם כל אלו שמחכים לו, משענת קנה רצוץ שכמוהו (איקון של קנה רצוץ). כמו יתכן, שותף סוד, ועוד חברים חשובים ואהובים. (מיימוני אפילו כבר הספיק לשכוח כמה דברים מחכים לו שרצה ואמר שרוצה להתייחס אליהם...)
כל מי שמסוגל לארגן עוד 12 שעות ביממה, שיודיע, ואטפל בנושאים שלו ראשון! מבטיח! (רישא בלתי אפשרית גוררת כל סיפא, כידוע ליודעי חן הלוגיקה).
|
|
|
|
| נשלח ב-19/6/2011 08:25 |
|
| |
| מיימוני כתב: |  | גם מיימוני
וגם כל אלו שמחכים לו, משענת קנה רצוץ שכמוהו (איקון של קנה רצוץ). כמו יתכן, שותף סוד, ועוד חברים חשובים ואהובים. (מיימוני אפילו כבר הספיק לשכוח כמה דברים מחכים לו שרצה ואמר שרוצה להתייחס אליהם...)
כל מי שמסוגל לארגן עוד 12 שעות ביממה, שיודיע, ואטפל בנושאים שלו ראשון! מבטיח! (רישא בלתי אפשרית גוררת כל סיפא, כידוע ליודעי חן הלוגיקה).
|
|
אין בעיה. כולנו עסוקים ומבינים.
אבל בינתיים, כל עוד לא התמודדת עם השקפותיך, הימנע נא מהצהרות רהב כמו שאתה נוהג בעניין זיוף הזהר או מינות הקבלה. זה המינימום הנדרש מבעל דעת.
|
|
|
|
| נשלח ב-19/6/2011 09:11 |
|
| |
שותף סוד היקר
אולי תרצה להבהיר לפי מה אתה משתמש במילה "רהב".
אם כוונתך לגאוה בלתי מוצדקת, כמדומני שמה שכתבתי בענין הזוהר וזיופו או המינות שבקבלה אינו בלתי מדוייק.
לגבי הזוהר, אתה עצמך הודית עד כמה שאני זוכר שאינך רוצה לדון בדבר כי אינך מתמצא בו. אז איך תוכל להרשות לעצמך לומר שהחיבור לא נתחבר במועד מאוחר כפי שטוענים החוקרים? האם אתה ענית לטענות שהיו באשכול ההוא?
לגבי המינות, אכן לא דנתי בדבר כראוי, אבל כמדומה שדי בעובדות פשוטות לגבי טענות המקובלים, כלומר שאפשר לדבר על חלקים ודינמיקה באלוהים שלהם, כדי להצדיק את התואר "מינות".
כך שהטענה לגבי "רהב" אינה מוצדקת לדעתי.
ובכלל, מי שצריך להצדיק את עצמו אינו אני...
|
|
|
| נשלח ב-19/6/2011 10:51 |
|
| |
מיימוני א. מה בכך אם הזוהר נכתב במאוחר. [אגב, גרשם שלם מוכיח שספרות ההיכלות ומרכבה נכתבו בזמן כתיבת התלמוד. כך שהקבלה אינה המצאה של ימי הביניים] ב. אני לא מכיר שום מקובל שמבין שהקבלה מדברת על חלקים או דינמיקה באלקים. [ומה שזה נראה כך הסברתי היטב באשכול שלי הקבלה מציאות או שפה] כך ש-על הקבלה שאתה מדבר אתה צודק. רק שאין קבלה כזאת. כך שיש לעיין לגבי ה"רהב" שלך בענין זה שוב.
|
|
|
|
| נשלח ב-19/6/2011 12:41 |
|
| |
יהי אור
לא זכיתי להבין את תשובתך.
א.
1. אם הזוהר מאוחר, אז החיבור כמות שהוא הוא זיוף כיון שהוא מייחס עצמו למי שלא נטלו חלק בחיבורו.
יתכן שיש בו רעיונות עתיקים. יש מי שטוען כך, וברור שעליו להוכיח. אבל לפחות מנקודה זו אי אפשר להתחמק. הספר עצמו נכתב מאות רבות של שנים לאחר התקופה שכביכול נתחבר בה. העלילות שכביכול מתוארות בו לא היו ולא נבראו. וכיו"ב. וזה גם אומר שהמחברים המאוחרים שלו לא התביישו לשקר ולהעמיד פנים כאילו הספר עתיק.
האם כל זה "רהב"?
2. ספרות ההיכלות והמרכבה עוסקת בעולם שונה לחלוטין מזה של קבלת הזוהר. אפשר שכתבתי על הנושא בעבר ואם לא, חומר רב מצוי בספרים, ואתה מוזמן במיוחד לסדרת הספרים של יוסף דן על תולדות הקבלה.
בקצרה: גם זו ספרות פסאודו-אפיגרפית, כלומר מזוייפת. (מיוחסת לתנאים). עיקרה חויות שמימיות בהיכלות שאליהם מגיעים כמה מן המפורסמים בשמותיהם של התנאים. יש שם הרבה מאד מלאכים, חלקם שהשם של ארבע אותיות מרכיב חלק משמותיהם. יש הרבה תיאורים חוויתיים אבל לא על עולמות אלוהיים אלא על היכלות שמיימיים שמקיפים את הא-ל העליון.
עסקתי קצת בדמות היכלות אלו באשכול שכתבתי על התפתחות האגדה על עלייתו של חנוך למרום והפיכתו למטטרון ועל האופן שבו זה משתקף בספרים החיצוניים, כגון חנוך. העולמות השמיימיים המתוארים בחנוך מקבילים לעולמות של ספרות המרכבה ונראים כלקוחים מאותה השקפה בסיסית. ספר חנוך מביע השקפות של כתות יהודיות ולא של חז"ל. למשל, הוא דוגל בלוח שנה שמשי (ולא ירחי משולב כשלנו).
ב. אני מכיר המון מקובלים שמאמינים בדינמיקה בעולמות א-לוהיים אבל עלי להודות שאת האשכול שלך לא קראתי. אני כן מבין, אבל למה לכתוב לפני שאני קורא, שאתה מציע פרשנות. האם הפרשנות הזו היא באמת "פשט" היסטורי בדעת מחברים אלו? תמהני. אבל אקרא שם ואענה שם.
|
|
|
|
| נשלח ב-19/6/2011 18:55 |
|
| |
| מיימוני כתב: |  |
אולי תרצה להבהיר לפי מה אתה משתמש במילה "רהב".
אם כוונתך לגאוה בלתי מוצדקת, כמדומני שמה שכתבתי בענין הזוהר וזיופו או המינות שבקבלה אינו בלתי מדוייק.
לגבי הזוהר, אתה עצמך הודית עד כמה שאני זוכר שאינך רוצה לדון בדבר כי אינך מתמצא בו. אז איך תוכל להרשות לעצמך לומר שהחיבור לא נתחבר במועד מאוחר כפי שטוענים החוקרים? האם אתה ענית לטענות שהיו באשכול ההוא?
לגבי המינות, אכן לא דנתי בדבר כראוי, אבל כמדומה שדי בעובדות פשוטות לגבי טענות המקובלים, כלומר שאפשר לדבר על חלקים ודינמיקה באלוהים שלהם, כדי להצדיק את התואר "מינות".
כך שהטענה לגבי "רהב" אינה מוצדקת לדעתי.
ובכלל, מי שצריך להצדיק את עצמו אינו אני... |
|
א. רהב פירושו (לא בדקתי במילון) לומר הצהרות חריפות בלי שיש מאחוריהן בירור מעמיק.
ב. אינך זוכר. אמרתי שאינני מעוניין להתייחס לשאלות ההסטוריות מהסיבה הפשוטה שאינני סומך כלל על כל הדיונים ההיסטוריים באשר הם. כל כך לטעות ולייחס חשיבויות לא פרופורציונליות לפרטים טפלים ולשבש בזה את התמונה המצטיירת, וכמו שאנחנו יכולים לראות מתוך חיינו היומיומיים כפי שהם משתקפים במקומות שונים ע"פ השקפותיהם, כך שכך הסתמכות עליהם נראית לי כמשענת קנה רצוץ.
ג. עניתי לטענות שהובאו באשכול ההוא, כפי שתוכל לראות שם. בכל מקרה האשכול ההוא ענק ובלתי יעיל. מה דעתך לרכז מחדש את עיקר טענותיך שם ולהעמידן לבחינה מחודשת איתי ? הצעתי לך זאת כבר בעבר.
ד. בעניין המינות אפילו לא התחלת להתמודד עם העניין. קודם כל תלמד את טענות המקובלים במקורן ואז תתיימר לפסוק את גזר דינם. בינתיים הם מגדירים אותך ואת חבריך ככופרים בתורה שבע"פ, וכשניצבים מולך האר"י והגר"א לא הייתי ממהר להתעלם.
ה. מי הוא זה שלדעתך צריך להצדיק את עצמו ועל מה בדיוק ?
|
|
|
|
| נשלח ב-19/6/2011 21:21 |
|
| |
מיימוני. מי שכתב את הזהר כנראה באמת האמין שמה שהוא שם בפי רשב"י הם דברי רשב"י. [באיזה אופן ידע זאת-נוכל רק לשער] ונתלה באילן גדול כמ"ש החת"ס. שזה היתר המוזכר ומתואר בגמרא-כי היכי דליקבלו מיניה.
נכון שספרות ההיכלות שונים מקבלת הזוהר. אבל כמדומה שגם שם ישנה הגשמה והתחלקות האל. עיקר הטענות של ג'ש הם שהמסופר שם על התנאים משלים ומפרש בצורה מדוייקת מה שכתוב בגמרא. [שגם די מגשם] יש להבדיל בין ספרים שונים בזה. ולא הכל מקורו בספר חנוך שאתה מזכיר.
אם אתה באמת חושב שהרמב"ן, הראב"ד, רש"י ותוס', [שמזכירים שמות הקבלה],ועוד ועוד, היו מינים . אז כמדומה שהתואר רהב נכון.
ברור לי למעלה מכל ספק שאין מקובל כזה ואין קבלה כזאת. ומה שנדמה לך שאומרים כן כבר הסברתי לך. [ותודה שאם היית דן את הפסוקים וחז"ל כפי לשונם השטחי שגם הם מינים. והמקובלים אינם אלא משתמשים בלשון התורה, אז למה תחשוד אותם יותר מהתורה עצמה]
|
|
|
|
|