| נשלח ב-23/2/2011 15:39 |
|
| |
המשמעות של ציון מאורעות בתאריכים שונים.
החיים שלנו סובבים סביב לתאריכים שונים,שתלוים בזמן,זמני המועדים,זמני תעניות,יש תאריכים שיש להם משמעות פרטית אצל אדם מסוים,יום הולדת,יום נישואין.
השאלה האם יש משמעות אמיתית לזמנים אלו או שזה משהו סמלי בלבד.
הרי בעצם אין כל קשר בין היום,התאריך המסוים,לתאריך הקודם,הזמן הוא יריעה אחת גדולה שהולכת ומתקדמת,ואין כל קשר בין הזמן העכשוי לזמן שעבר.
יתכן שאכן זה משהו סמלי בעלמא,לגבי המועדים,ודאי שמסתבר שיש קדושה בימים האלו,אבל יתכן שזה רק תוצאה אחרי שצריכים לקבוע תאריך למועד.אז ניתן ליום את סגולותיו המיוחדות.
|
|
|
|
| נשלח ב-23/2/2011 15:46 |
|
| |
הרמח"ל בדרך ה' כתב: <ושורש כולם (המועדים) הוא סדר שסדרה החכמה העליונה, שכל תיקון שנתקן ואור גדול שהאיר בזמן מהזמנים, בשוב תקופת הזמן ההוא, יאיר עלינו אור מעין האור הראשון, ותחודש תולדת התיקון ההוא במי שקבלו. והנה, על פי זה נצטווינו בחג הפסח, בכל העניינים לזכר יציאת מצרים, כי בהיות התיקון ההוא תיקון גדול מאוד שנתקנו בו, וכמו שזכרנו למעלה, הוקבע שבשוב תקופת הזמן ההוא יאיר עלינו אור מעין האור שהאיר אז, ותחודש בנו תולדת אותו התיקון, ועל כן נתחייבנו באותם העניינים כולם >
אני לא סובר שהרמב"ם היה מקבל את הגישה הזו. כי הרי גורס "בכל דור ודור חייב אדם להראות את עצמו כאילו יצא ממצרים" ולא "לראות את עצמו".
תוקן על ידי בעלבעמיו ב- 23/02/2011 15:47:12
|
|
|
|
| נשלח ב-23/2/2011 15:54 |
|
| |
את מועדי ה' אנחנו קובעים- ולא ה', השנה למשל באופן תאורטי נאכל חמץ בפסח- אנחנו קובעים מתי צמים ביום כיפור. לא ה'. אזי איזו משמעות מיסטיט מאגית או כל משמעות אחרת יכול להיות לתאריך?
|
|
|
|
| נשלח ב-23/2/2011 16:00 |
|
| |
עצם דברי הרמח"ל שבכל זמן חוזרים הסגולות שהיו לזמן ההוא בזמן התהוותו,זה לא סתירה לכך שאין משמעות אמיתית בתאריך,יתכן לומר שאחרי שהיה ענין לציין מאורע מסוים בזמן שהוא היה,מסיבה סמלית בעלמא,ניתנו ליום הזה את הסגולות המיוחדות של הזמן,אבל באמת בלשון הרמח"ל נראה שזה מתחיל מזה שהסגולות קשורות לזמן שהיה,וע"כ נקבע זה למועד. בהקשר לזה ידוע הוורט שאומרים בדברי הגמ' בשבת,על נס חנוכה,לשנה אחרת קבעום להלל והודאה,למה לשנה אחרת,שאחרי שהגיע הזמן שבו אירע הנס והרגישו חכמים שבאותו הדור את ההשפעה של הנס שאירע קבעום לימים מיוחדים. בהקשר לדברי הרמב"ם,אולי אפשר לדון מסברא שלפי כיוון החשיבה של הרמב"ם הוא לא יסבור כדברי הרמח"ל,אבל המקור מהלשון "להראות" בודאי אינו ראיה. ראשית,עצם הנוסח הזה תלוי בגירסאות,יש גורסים ברמב"ם לראות,כמדומני שיש גרסאות שבהלכות יש גירסה אחת,ובנוסח ההגדה של הרמב"ם יש נוסח אחר,עכ"פ גם אם נניח שאכן הרמב"ם גרס אחרת אפשר לומר שכונת הרמב"ם לעשות פעולות שמראות כאילו הוא יצא ממצרים, לנהוג בדרך חירות, ועוד. אולי זה מתקשר גם עם מנהג שהוזכר לקחת שק על הכתפים,כמו שכתוב בפסוק שנשאו את הצרורות שלהם.
|
|
|
|
| נשלח ב-23/2/2011 17:03 |
|
| |
למה אתה צריך להרחיק לכת ולדבר על תאריכים ספציפיים של ימי הולדת תעניות או חגים כשיש לך אחת לשבעה ימים את השבת שהיא בעצם 24 שעות שהם למעשה כמו יום ראשון ויום שני אלא שאתה הופך את היממה הזאת לשונה ומיוחדת בגלל הציווי. וכמובן שאפשר לומר שמבחינה מיסטית יש פתאום שינוי ושאז מאיר עלינו אור מיוחד וכו' .
|
|
|
|
| נשלח ב-23/2/2011 17:11 |
|
| |
צענע וכמובן שאפשר לומר שמבחינה מיסטית יש פתאום שינוי ושאז מאיר עלינו אור מיוחד וכו' .
את בטוחה שהשבת שאנחנו מציינים היא השבת זהה ביום לשבת בראשית?
|
|
|
|
| נשלח ב-23/2/2011 17:15 |
|
| |
סגסג
אני מוצא בדבריך כמה שאלות:
א. האם תאריכים חוזרים על עצמם, וכיצד מבררים זאת?
זו אינה שאלה פשוטה כלל ועיקר. מנין השנים יכול להתבצע בצורות שונות. כפולות של 365 ימים של שנה שמשית (=הזמן שכדור הארץ מקיף את השמש), 12 חודשי לבנה (שהם כעשרה ימים פחות), שנה שלפעמים היא 12 חודשי לבנה ולפעמים 12, כלומר שנה מעוברת. החודשים תלויים בהכרעת בית דין, על פי הראיה של הירח החדש, אלא שאנו קובעים את התאריכים לפי חשבון.
אם השנה אכן חוזרת על עצמה באופן שאמור להיות משמעותי, מהו המחזור? מה שנוהג עם ישראל? האם שינוי במנהג מתקופה לתקופה משנה את החזרה?
ואולי ניתן לקבוע את מקומו של כדור הארץ בחלל וכאשר הוא נמצא באותו מקום כשהיה בפעם הקודמת, זוהי החזרה? כיון שאורך השנה משתנה לפי הספירה היהודית, מסתבר שלא זה הקובע. כמו כן, "חזרת כדור הארץ", לפי המעט הידוע לי, אינה מדוייקת. האם הוא חוזר יחסית לשמש, יחסית לשאר כוכבי הלכת במערכת השמש? יחסית לגלקסיות - אך כאן קראתי שמערכת השמש עצמה נעה? וכל זה אם נניח שהחלל, המרחב, הוא דבר קיים ועומד, ולא דבר המשתנה לפי נוכחות העצמים בתוכו...
ב. אם נניח שיש חזרה כזו, עם כל המיגבלות שלה, כפי שהיא נניח משתקפת בתודעה האנושית היהודית, מה יכול להשתנות עם התאריך? מה טיבה של השפעה זו, והאם היא נמדדת בכלים פיזיקליים במעבדה? או שצריך עבורה מערכת כלים אחרת, אם יש?
אני משער שעלינו לדרג את התשובות האפשריות לפי מספר קריטריונים. האם החזרה של התאריך היא הסכמית (=תלויה בתפיסה האנושית) או אובייקטיבית, כזו שתהיה תמיד גם אם לא יהיה אדם בעולם? האם השינוי שאמור לחול באותו יום הוא אובייקטיבי וקיים או רק פסיכולוגי? (האם פסיכולוגי הוא "רק"?).
לאור דברי צענערענע על הקדושה של שבת, יש כאן מבחן מעניין אם כי שברו בצידו. אם נניח שיש השפעות ייחודיות, שאולי הן מדידות וניתנות לתפיסה, שחלות רק ביום השבת, אזי יש לנו בוחן מעניין להכריע במחלוקת הלכתית ידועה. נחלקו החזו"א ובני דורו בשאלה מתי חל יום השבת בקצה הדרום מזרחי של אסיה. איני יודע את הצדדים, אבל יש מחלוקת לגבי היום. ויום שבת של זה הוא יום חול של זה.
אם השבת חלה מעצמה, אולי היה כדאי להביא מי שמסוגל לחוש בהשפעות הייחודיות של אותו יום שיעיד מתי זה קורה, ויש לנו הכרעה...
אמנם שברו של הרעיון אינו רק בשאלה מי יכול לדעת ואיך נדע שהוא יודע, אלא גם בקביעה מפורסמת שהנחיל לנו הגר"א. לדבריו, הסוד הולך אחר הפשט. כאשר ההלכה נקבעת על פי הפשט, הסוד משנה את עצמו כדי להתאים להכרעה המסורה לחכמים, לאדם. לפי זה, כל עוד לא הוכרעה המחלוקת לגבי איזור השאלה, אי אפשר לחוש מה שישתנה לפי בעלי הדעה החולקים. (אך מה יאמר הגר"א על שאלה שלא הוכרעה? האם הסוד מתאים את עצמו באופן שונה לפי בעלי המחלוקת? זאת איני יודע).
 |
|
|
|
|
|
| נשלח ב-23/2/2011 17:16 |
|
| |
לירוחם
זה לא משנה.
מה שקובע זה הקביעה שלנו.
תוקן על ידי צענערענע ב- 23/02/2011 17:18:53
|
|
|
|
| נשלח ב-23/2/2011 17:20 |
|
| |
צענע אני מסכים איתך אבל אז מאיפה המיסטיקה ליום הזה? המיוחדות וכו' שאנו מיחסים לו? האם זו ההשפעה שלנו על הטבע? על הטבע בכלל או רק על הטבע שלנו?
|
|
|
|
| נשלח ב-23/2/2011 17:20 |
|
| |
צנערנע כשכתבתי את הדוגמאות שלי חשבתי גם על שבת,והיה לי מחשבה שלא לכתוב את זה,לא זוכר למה. באמת לגבי שבת יש הלכה שרואים שלפחות יש "גם" ענין סמלי לזכור את יום השביעי. יש דין שהמהלך במדבר ואינו יודע מתי שבת,מונה ששה ימים ומשמר יום אחד שבת,שמה זה בודאי רק ענין לסמל "יום שביעי". דרך אגב,לאור ההלכה הנ"ל יש מבארים הפיוט "כל מקדש שביעי כראוי לו כל שומר שבת כדת מחללו" ,מוזכר כאן שביעי ושבת,שביעי זה מי שמונה ששה ומשמר שביעי, ושבת זה יום השבת שנוהג בכל ישראל, לגבי שביעי כתוב "כראוי לו ",כי הרי כתוב בגמ' שעושה כל יום מלאכה בשביל צורך אותו יום מפני פיקו"נ, וגם אי"ז שבת באמת ע"כ כראוי לו באופן פרטי, לגבי שבת "כדת מחללו",כפי ההלכה הרגילה ששומר שבת באופן מלא. כמובן שזה בגדר "ורט"בעלמא. דרך אגב של הפיוט הנ"ל,קראתי שהיה[או עדין ישנו]יהודי באנגליה שהתחתן שבעה פעמים ,וקראו עליו את המאמר הזה"כל מקדש שביעי". אני מקווה שכשתשירו את הפיוט הנ"ל,תזכרו יותר את הדבר הראשון שכתבתי,יותר מאשר האימרה השניה,אם כי יהיה מי שיטען,שכמו שודאי שמחבר הפיוט לא התכוין לאותו מקדש שביעי,לא התכוין להולך במדבר.
|
|
|
|
| נשלח ב-23/2/2011 17:25 |
|
| |
רק לגבי שבת נחזור לעולם לשבת בראשית,
(ולכן אומרים בברכה מקדש השבת לומר אלוקים מקדש, ובחגים אומרים מקדש ישראל (= שהם מקדשים) והזמנים)
|
|
|
|
| נשלח ב-23/2/2011 17:31 |
|
| |
מימוני,על השאלה כפי שאתה מציג אותה נאמר "שאלת חכם חצי תשובה",היטבת לנתח ולבאר את הנושא היטב. נהנתי מההברקה לבדוק את השבת לפי ההרגשה,ולפי מש"כ שהסוד הולך אחר הפשט,אולי מי שיצא לו שהשבת ביום מסוים,והוא צריך לנהוג ככה,ירגיש את ההרגשה באותו יום שעליו לנהוג שבת לפי הכרעתו. לגבי ההרגשה,ידוע שמספרים על קבוצת חסידים שרצו לבדוק האם באמת ההרגשה שלהם נובעת מהשבת,או מגורמים פסיכולוגים שונים שנובעים משנויים מעשיים שיש בשבת, אז החליטו לבחור יום של חול ולהתנהג בו בדיוק כמו בשבת, לבשו בגדי שבת,שרו שירי שבת,אני מניח גם שאכלו טשולנט חם ומהביל,ולאכזבתם הרגישו באותה הרגשה שהרגישו בשבת,באו מאוכזבים לרבם ואמרו לו עתה ראינו לדעת שהרגשתנו אינה אמיתית, אמר להם האדמו"ר שבבגדי שבת יש קדושה, וזה גרם להם להרגשה המרוממת.
|
|
|
|
| נשלח ב-23/2/2011 19:43 |
|
| |
מקס
מי גילה את יום השבת המדיוק של מעשה בראשית? הרי במבול היה שיבוש ימים ולילות. אלוקים גילה זאת לנח? ואיך זכרו זאת במדויק אחרי דור הפלגה? הרי הם לא היו מחויבים לקיימה. איך האבות ידעו מתי שבת? ואם ה' אמר להם- למה זה לא מוזכר? הדעת ההגיונית נותנת - כי הדבר היה כפי שהגמרא אומרת למי שטעה במדבר ולא יודע מתי שבת. אם השבת שלנו היא שבת בראשית- זה מקרי בהחלט.
|
|
|
|
| נשלח ב-23/2/2011 21:39 |
|
| |
| ירוחםשמ כתב: |  | מקסמי גילה את יום השבת המדיוק של מעשה בראשית? הרי במבול היה שיבוש ימים ולילות. אלוקים גילה זאת לנח? ואיך זכרו זאת במדויק אחרי דור הפלגה? הרי הם לא היו מחויבים לקיימה. איך האבות ידעו מתי שבת? ואם ה' אמר להם- למה זה לא מוזכר?הדעת ההגיונית נותנת - כי הדבר היה כפי שהגמרא אומרת למי שטעה במדבר ולא יודע מתי שבת. אם השבת שלנו היא שבת בראשית- זה מקרי בהחלט. |
|
לכן הייתי נזהר לומר לעולם נחזור, כמו החוזר מהמדבר שחייב לחזור לשבת המקובל,
|
|
|
|
| נשלח ב-24/2/2011 08:44 |
|
| |
ירוח כתב את בטוחה שהשבת שאנחנו מציינים היא השבת זהה ביום לשבת בראשית? אתה בטוח שיש שבת בראשית?
|
|
|
|
| נשלח ב-24/2/2011 10:18 |
|
| |
תלמיד אם אני שומר שבת- אני שומר אותו כי ביום השבעי -שבת ינפש- כך אני מצהיר בשבת כמה פעמים, במסגרת האמונה הזו. אני משוכנע כי השבת אינה השבת הכרונולוגית, שבה אני מאמין כי אלוקים שבת,- כך האמונה. אבל כל זאת במסגרת האמונה- אם אין לי את האמונה הראשונה ואין לי כמובן את האמונה השניה- אזי אין לי גם את המסגרת, וכל מה שאמרתי כאילו לא אמרתי,
|
|
|
|
|