בית פורומים עצור כאן חושבים

חשבונו של עולם

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-24/2/2011 21:47 לינק ישיר 

ייתכן 

[על השאלה הראשונה נראה לי שענה לך יפה מאוד הרב מ.ד. לכן אשתדל לכתוב מה שנראה לענ"ד ביחס לשאלה השניה]

כתבת

אחר שנניח שיש בורא, מניין לנו מה הוא רוצה והאם הוא בכלל "רוצה" משהו ממישהו. טוב, אני מקווה שאנשי הפורום מבינים שטיעון "הוראות יצרן" לא ממש משכנע. וכי מכירים אנו אותו או יש לנו מושג מה מטרתו כדי שנחליט עבורו שהוא בהכרח סיפק הוראות יצרן? אם אינני טועה הרמב"ם כותב במורה שמי שחושב שתכלית הבריאה זה האדם, הוא משוגע. שתי המטרות המקובלות לתכלית קיומנו בעולם לא משכנעות. הראשונה, אין מלך בלא עם. מי שזה לא מעורר אצלו גיחוך או אפילו סלידה (כמה סבל וצרות עברו ועוברים על האנושות כדי שכביכול יזכה להגיע לכבוד המפוקפק הזה) צריך להתקומם על ההגשמה הגסה שברעיון. הסיבה השנייה, נהמא דכיסופא. וכי לא מצא לו הכול יכול דרך פחות אכזרית ויותר יצירתית למנוע מאתנו את הסבל הנורא של לחם חינם. אגב, גם כיסופא זו היא חלק מהבריאה ולא מוכרחת המציאות. כל המצב שהאנושות מסופקת רק מאתגרים הוא מקרי ולא מהותי. תיאורטית היה אפשר לברוא אנשים המסופקים לגמרי מרביצה על החול.

בהגדרת "הוראות יצרן" נראה לי שהכוונה היא בעיקר לעבודת ה' שהוא הדבר המרכזי שאותו התורה מחייבת ושאותו היא חידשה מתוך העולם שהיה שטוף באליליות ומתוך כך גם בג"ע ושפיכות דמים

ביחס לעצם ההגדרה של עבודת ה' אני לא חושב שיש מישהו כיום שכופר בעצם העיקרון שעבודת ה' הוא הדבר הנכון והרצוי, כיון שכל מה שעבודת ה' מניחה הוא שהאדם שנברא בצלם אלוהים, העולם ניתן בידו, והוא מופקד עליה, והוא מצווה לעובדה ולשומרה

כאן אפשר רק לשאול "מה העבודה הזאת לכם?" ועל זה עונה התורה "להחיותינו כהיום הזה" "וצדקה תהיה לנו כי נשמור את מצוות ה' כאשר ציוונו"

אנסה לבאר מעט מהו הטוב שבעבודת ה'

הטבע הבסיסי של כל אדם כאדם הוא בהיותו יוצר ["והייתם כאלוהים – יוצרי עולמות"]

כל יצירה מאופיינת כהקרבת האמצעים בשביל מימוש המטרה שאותו חשב היוצר מראש

העולם שלנו באופן כללי מלא בקרבנות ובמקריבים השאלה היא רק המטרה – האם אתה עובד אלילים או עובד ה'

והדבר הזה מובחן על ידי הבירור האם המטרה תצדיק את ההקרבה של כל האמצעים שאותם היא צרכה או שלמפרע יתברר שלא היה למטרה שום ערך ממשי ולכן גם ההקרבה היא לחינם

רק בעבודת ה' גם לעמל עצמו יש ערך עצמי כיון שהוא יוצר קנאת סופרים שהוא דבר שרק משפר את המציאות הקיימת וקנאת סופרים קיימת רק בעשייה לשמה שהוא היצירה שהאדם יוצר למטרה שהיא מחוץ לאגו האישי של עצמו וכל זה הוא מעבר למטרה עצמה של העבודה שהוא עשיית הטוב והישר בעיני אלוהים ואדם

ולכן לומר שה' יכל לברוא סיפוק שהוא לא מאתגרים הוא אמנם נכון עקרונית אלא שהוא לא מתאים למציאות שלנו ואין לנו אפשרות לשאול למה אלא מה בלבד והמה הוא עבודת ה' וכנ"ל

הרבה יש להאריך בזה וכן בכל עיקרי התורה שיש צורך בכולם בשביל שחפץ הלב ימשך מעצמו לעבודת הבורא אלא שלא עליך המלאכה לגמור וכו'

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/2/2011 22:10 לינק ישיר 

פרזנט

1. לא אמרתי ולא עלה על ליבי שבראשית הוא מכלול אגדות וויקרא הוא שארית פולחנית. הבאתי דוגמה לדעה רדיקלית של חז"ל, כנגד דעתך שהם חשבו כפרימיטבית זקנה.
  2. כן אביא לך מאירי היות והוא ההסבר ההגיוני היחיד לדחוקי הגמ'. ז.א. שסביר שהאמוראים חשבו כמותו ולא שדעה זו היא תוצאה של זחילה הדרגתית.
  3. אין לי ספק שחלק מחז"ל חשבו כמו הרב ש"ך, אבל מסתבר שחלק מהם (ויתכן חלק משמעותי) חשב בצורה רדיקלית והבאתי שתי דוגמאות.
  4. אנרגיה לחייזרים וכו' – ברור שזה אמור לעלות באופן כללי במסגרת הכתובים. אני בעל דמיון מוגבל ואטני רואה איך אפשר להוציא מהתנ"ך את זה. אנא התחשב.
  5. האמונה אכן אינה ניתנת להוכחה מתימטית מוחלטת. אני טרם הגעתי להכרה כיצד פועל המנגנון הפנימי העמוק שבו תלויות אמונות ורצונות, חושבני שזה אינו עניין לחישוב לוגי בלבד וגם לא לאינטואיציה בלבד אלא איזשהו שילוב. מסופקני אם מישהו אי פעם ידיע להבנה טובה של נושא זה. אני יודע שאני מאמין ולו הייתי צריך ללחוץ על כפתור מבין שניים, האחד אומר אמונה והשני לא וחיי היו תלויים בכך הייתי לוחץ על כפתור האמונה. זו הוכחה טובה דיה שאני מאמין, אבל איני יכול להוכיח. היות ואיני מבין ברור לי שיתכן גם אדם אחר שילחץ על הכפתור השני.
  6. את המשפטים אודות רוח וכבשים לא ממש הבנתי, אבל אם הכוונה היא לפרימיטיבית הזקנה דלעיל, אז התייחסתי.
  7. פעם שלישית – המסגרת האמונית היא העיקר ואם כדוה"א הוא במרכז או לא (וממילא אם האדם במרכז או לא), זו נקודה שעלולים הקדמונים לטעות בה. אז מה? וכך גם אם ההוכחה ממעה"ס אינה הוכחה – אז מה?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/2/2011 23:54 לינק ישיר 

יעקב,
אין לי שום בעיה עם כל מה שכתבת, אתה פשוט לא מתייחס בכלל לטיעוני.
אחדד שוב את הדברים. אני מבין את כל סוגי המניעים לעבודת השם בכל הצורות. דקדוק הדין, אהבה, יראה, שמחה, מיסטיקה וטרללה. הכל בסדר, אם נהנים מזה.
אני גם מכיר ומבין את כל הפרשנויות הרציונלית למיניהן על כל הדברים הבעייתים בתורה הן מבחינת הסתירות למדע והן מבחינת אי התאמן לתקופה. עם הכל אפשר להסתדר.
אבל, הכל נכון כשחייבים להסתדר. אני שואל ותמה, למה לנו הצרה הזאת. רק בגלל שאנו צאצאים לאנשים שהמציאו דת שלימה? ואם כבר דת, למה דוקא הדת הספיציפית הזאת? מה גורם לאנשים להימנע מכל מיני תענוגות (אני לא מדבר על התנהגות פרועה ובלתי מוסרית) לבזבז אין סוף זמן וכסף על חומרות שנבנו בתילי תילים של דקדוקים פרשניים, ללא שום בסיס וללא שום הוכחה שזה מה שאלוהים רוצה?
למה לא לתת לילדים היקרים שלנו חינוך חפשי. אם מאד ירצו לעסוק בשאלה הגורלית האם גם "אשרי" שלפני הסליחות צריך לומר אחר חצות ,תפדאל. אבל למה לשגע אנשים עם דברים שאנו מכירים את כל הרקע איך ולמה הומצאו ואיך התפתחו?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/2/2011 23:54 לינק ישיר 

יעקב,
אחדד שוב את הדברים. אני מבין את כל סוגי המניעים לעבודת השם בכל הצורות. דקדוק הדין, אהבה, יראה, שמחה, מיסטיקה וטרללה. הכל בסדר, אם נהנים מזה.
אני גם מכיר ומבין את כל הפרשנויות הרציונלית למיניהן על כל הדברים הבעייתים בתורה הן מבחינת הסתירות למדע והן מבחינת אי התאמן לתקופה. עם הכל אפשר להסתדר.
אבל, הכל נכון כשחייבים להסתדר. אני שואל ותמה, למה לנו הצרה הזאת. רק בגלל שאנו צאצאים לאנשים שהמציאו דת שלימה? ואם כבר דת, למה דוקא הדת הספיציפית הזאת? מה גורם לאנשים להימנע מכל מיני תענוגות (אני לא מדבר על התנהגות פרועה ובלתי מוסרית) לבזבז אין סוף זמן וכסף על חומרות שנבנו בתילי תילים של דקדוקים פרשניים, ללא שום בסיס וללא שום הוכחה שזה מה שאלוהים רוצה?
למה לא לתת לילדים היקרים שלנו חינוך חפשי. אם מאד ירצו לעסוק בשאלה הגורלית האם גם "אשרי" שלפני הסליחות צריך לומר אחר חצות ,תפדאל. אבל למה לשגע אנשים עם דברים שאנו מכירים את כל הרקע איך ולמה הומצאו ואיך התפתחו?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/2/2011 01:19 לינק ישיר 

(במקום הקדמה:
כבר מסרתי מודעא שאין בכוונתי להשתמש בנשק יום הדין - הציניות.
לכן יה"ר שתהא חשובה, מרשימה, מקובלת ומרוצה לפניך [הקורא] כתיבתי כאילו השתמשתי בציניות במינונה, במועדה, ובמקומה כהלכתה וכאילו כיוונתי כל הכוונות שמכוונים ציניקני הפורום וגסי הרוח שלו כאשר הם כותבים באופן הנ"ל) 

עברתי על דבריך כאשר דבריי פתוחים ב'חלון' אחר וניסיתי להבין את היחס ביניהם. וזה החלי בעזרת השם:

תלמידטועה"] 

פרזנט

1. לא אמרתי ולא עלה על ליבי שבראשית הוא מכלול אגדות וויקרא הוא שארית פולחנית. הבאתי דוגמה לדעה רדיקלית של חז"ל, כנגד דעתך שהם חשבו כפרימיטבית זקנה.
    ראשית - אינני יודע מהי דעתך, לא עקבתי אחריך בפורום. אני מתייחס על היהדות ה mdabraham-ית המבוססת על לוגיקה והכרעות מהעולם הערכי תוך הסתמכות על הפסיכולוגיה של האדם (להבדיל מעמדות פרימיטיביות יותר שיכלו להרשות לעצמן מַהוּתָּנוּת עם משמעות קוסמית, שנשמעת יותר מוזרה מזו המיוצגת בקבלה)  תוך נטישת- (וזלזול ב-) עמדות המבוטאות ביהדות הקדומה (חזרתי רק עד היהדות הפרושית. לא מנסה אפילו לחפש קודם)
    לגבי ויקרא היה זה רמב"ם לפני 900 שנה. לגבי בראשית - על הפרשיות הראשונות כבר נאמר שמדובר באלגוריה (למי שאינו מכחיש אבולוציה ח"ו רח"ל), וגם על סיפורי האבות (עד מעמד הר סיני, שיותר קשה לאנשים לקבל את זה, נחש למה) אין לי אלא לצטט לך כמה משפטי מפתח של הנ"ל:
    http://bhol-forums.co.il/topic.asp?topic_id=2849962&whichpage=2&forum_id=1364#R_1
    ועל שאלות מדעיות כבעיות בפשט של פסוקים 
    ועוד ועוד (לקח לי דיי הרבה זמן למצוא את המובאות הללו וללנקק אותן)
    לגבי איוב - כפי שכתבתי, אינו דומה אמירה על ספר שמעולם לא היה יסוד ביהדות, לבחינה מחודשת של התנ"ך. לא אחזור על זה שוב. באופן כללי אם אני זוכר נכון יש מחלוקת עם למעלה מ10 דעות על מקורו של ספר איוב -  אף אחת מהן אינה מבוססת על משהו רציני למעט היקש מאיזה פסוק. כך שההתרשמות שלי מאופן חשיבתם של חז"ל (וגם ממקומות אחרים) היא ש: או שהם היו בעלי דמיון פורה במיוחד (והאמינו באמירות שהם עצמם המציאו רגע קודם לכן, כמו בסיפור הידוע על ג'וחא והתמרים), או שהם פשוט לא התכוונו למה שהם אומרים וסתם בילו חלק ניכר מזמנם בהפרחת הצהרות חסרות שחר (נסיתי להיות עדין ועל כן הניסוח העילג). כיוצא בדבר תוכל למצוא במספרים המופרחים (והמופרכים) על הרוגי ביתר וכל מיני סיפורים אחרים.  לפי כל אחד מההסברים קשה להסיק מאמירה זו או אחרת על רדיקליוּת.

2. כן אביא לך מאירי היות והוא ההסבר ההגיוני היחיד לדחוקי הגמ'. ז.א. שסביר שהאמוראים חשבו כמותו ולא שדעה זו היא תוצאה של זחילה הדרגתית. 
    בהקשר זה עליי להתנצל בפניך - משום מה חשבתי שאתה מתכוון לדברי המאירי הידועים על הלא-יהודים של ימינו/ימיהם. לגבי המאירי שלך - אינני מוצא את זה ברשת.  תן לי לינק או תצלום ואני אבין במה מדובר (אמירה כזו ללא ראיות רציניות היא כפייה של צורת החשיבה שלו על זו של כותבי התלמוד, או - במילים אחרות - אנכרוניזם. הוא עונה שם על השאלה המתבקשת איך זה שמקשים על פירושים מכל מיני מעשים שהיו או קושי בהיתכנות של מצבים ["ואי אמרת X - Y היכי משכחת לה? כתב:
?). מלבד זאת אתה מסיט את השאלה למישור של רפורמות פרקטיות בעוד שאני מדבר על שינוי קונספט

• אין לי ספק שחלק מחז"ל חשבו כמו הרב ש"ך, אבל מסתבר שחלק מהם (ויתכן חלק משמעותי) חשב בצורה רדיקלית והבאתי שתי דוגמאות.
    לגבי איוב - ראה בסעיף 1.

• אנרגיה לחייזרים וכו' – ברור שזה אמור לעלות באופן כללי במסגרת הכתובים. אני בעל דמיון מוגבל ואטני רואה איך אפשר להוציא מהתנ"ך את זה. אנא התחשב.
    טוב שלא אמרת מלחמות אלים כי זה דווקא מופיע גם מופיע... (כל עניין הקנאה וחרון האף למי שעובד/זובח לאל אחר). לגבי אנרגיה לחייזרים - זו פשוט צורה אחרת לראות את הדברים. במקום עבודה חסרת משמעות למהות לא מובנת - ראה זאת כבקשה אישית של חייזר, הוא ניזון מגזים הנפלטים בעת בעירת בשר
    ואיפה אגב מופיע כמה פעמים בתנ"ך תוכל לראות את העמדה שריח הניחוח אינו באמת מהנה את י-הוה? ושלא באמת מפריעים לו החטאים (יש כמה פסוקים כאלו בספרי התנ"ך המאוחרים כמו איוב, שמעידים על התפתחות החשיבה התיאולוגית)? מה השיעור היחסי של הציטטות מהתנ"ך שתומכות בעמדה של המצוות כעניין אנושי-פסיכולוגי, או כעבודת הא-ל שאין לו בה צורך, לעומת הציטטות ההפוכות והמגשימות? 

• האמונה אכן אינה ניתנת להוכחה מתימטית מוחלטת. אני טרם הגעתי להכרה כיצד פועל המנגנון הפנימי העמוק שבו תלויות אמונות ורצונות, חושבני שזה אינו עניין לחישוב לוגי בלבד וגם לא לאינטואיציה בלבד אלא איזשהו שילוב. מסופקני אם מישהו אי פעם ידיע להבנה טובה של נושא זה. אני יודע שאני מאמין ולו הייתי צריך ללחוץ על כפתור מבין שניים, האחד אומר אמונה והשני לא וחיי היו תלויים בכך הייתי לוחץ על כפתור האמונה. זו הוכחה טובה דיה שאני מאמין, אבל איני יכול להוכיח. היות ואיני מבין ברור לי שיתכן גם אדם אחר שילחץ על הכפתור השני.
  • את המשפטים אודות רוח וכבשים לא ממש הבנתי, אבל אם הכוונה היא לפרימיטיבית הזקנה דלעיל, אז התייחסתי.
  • פעם שלישית – המסגרת האמונית היא העיקר ואם כדוה"א הוא במרכז או לא (וממילא אם האדם במרכז או לא), זו נקודה שעלולים הקדמונים לטעות בה. אז מה? וכך גם אם ההוכחה ממעה"ס אינה הוכחה – אז מה? לא הבנתי. ללא מעמד הר סיני מה יש לך ביד שעלול יגרום לך לחשוב שיש לך הצדקה כלשהי למכור את ביתך לאמה?

• דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/2/2011 07:24 לינק ישיר 

ייתכן כתב:

יעקב, אין לי שום בעיה עם כל מה שכתבת, אתה פשוט לא מתייחס בכלל לטיעוני. אחדד שוב את הדברים. אני מבין את כל סוגי המניעים לעבודת השם בכל הצורות. דקדוק הדין, אהבה, יראה, שמחה, מיסטיקה וטרללה. הכל בסדר, אם נהנים מזה. אני גם מכיר ומבין את כל הפרשנויות הרציונלית למיניהן על כל הדברים הבעייתים בתורה הן מבחינת הסתירות למדע והן מבחינת אי התאמן לתקופה. עם הכל אפשר להסתדר. אבל, הכל נכון כשחייבים להסתדר. אני שואל ותמה, למה לנו הצרה הזאת. רק בגלל שאנו צאצאים לאנשים שהמציאו דת שלימה? ואם כבר דת, למה דוקא הדת הספיציפית הזאת? מה גורם לאנשים להימנע מכל מיני תענוגות (אני לא מדבר על התנהגות פרועה ובלתי מוסרית) לבזבז אין סוף זמן וכסף על חומרות שנבנו בתילי תילים של דקדוקים פרשניים, ללא שום בסיס וללא שום הוכחה שזה מה שאלוהים רוצה? למה לא לתת לילדים היקרים שלנו חינוך חפשי. אם מאד ירצו לעסוק בשאלה הגורלית האם גם "אשרי" שלפני הסליחות צריך לומר אחר חצות ,תפדאל. אבל למה לשגע אנשים עם דברים שאנו מכירים את כל הרקע איך ולמה הומצאו ואיך התפתחו?

אתה פשוט סותר את עצמך, או שאתה מבין (בצהוב) או שאתה לא מבין (בירוק)

בעניין לתקן ?! בוודאי שחייבים לתקן ועל זה אין ויכוח,

מה שקורה זה הפוך, 
    באים אנשים בלתי אחראים ורוצים לשלול מאנשים את אמונתם בכל, ולך תדע לאן זה יקח אותו,

שבא אלי אדם ואומר לי\לילדי\לבתי תשמעו אין תורה ואין אלוקים ותעשה מה שבא לך,
    הוא פשוט שקרן ורשע, 
    כי אני לא יכול לעשות מה שבא לי, (אפי' שאין אלוקים ואין תורה משמים ח"ו)
    אני חייב חברתית לקשור קשר עם אשה לבנות לה בית ומשפחה, לפרנס אותה להיות מחוייב לה לכל חיי, 
    זה נקרא לעשות מה שבא לי ???
    המדינה תגייס שלוש שנים הטובים מחיי בכוח\כפיה לצבא,
    זה נקרא לעשות מה שבא לי ??

למה נראה לך שלילדינו לא טוב, שאני צריך לשקר לו ולומר לו שבחוץ אפשר לעשות מה שבא לך ?!
    אתה יודע שאין שום ההבדל בין הורים חילונים להורים חרדים בדרישותייהם מילדיהם,
    כל אב ואם דורשים מילדיהם חינוך, ועצם חינוך כשמו כן הוא, "לאלף" 
    אז מה לי אילוף זה או אילוף אחר ?????

מילא היינו מחנכים להתאבד את עצמינו לדעת על אויבינו, (כמו המוסלומים,)
    אבל מעניין שאותם הנאורות לא ממש יוצאת מכליו להעביר אותם על אמונתם, להפך ממש מתים מאהבה אליהם ומרחמים עליהם,

אבל אותנו שאנו מחנכים "טוב" את ילדינו (טוב = מוסרית וערכית,) ?!
    לבוא לשקר ולומר ולשכנע על חינוך חופשי ?! (חינוך היא הפך מחופש הם שני מושגים סותרים)

אני אומר דבר פשוט,
    תנו לחרדים להסתדר לבד,
    ומי מהחרדים שדואג לקהילה\למשפחה\לאומה היהודית ?! תעשו הכל שיהיה יותר טוב !!!

ורק זו הדרך, שכל אדם ידאג לחברה שהוא חיי בה,

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/2/2011 08:31 לינק ישיר 

thepresent כתב:
     לא הבנתי. ללא מעמד הר סיני מה יש לך ביד שעלול יגרום לך לחשוב שיש לך הצדקה כלשהי למכור את ביתך לאמה?

בלי אלוקים אני ימכור (ועוד בכבוד) את בתי לסלב'ס או להיות מהסלבסיות, ואני התמוגג מנחת שאני יראה את תחתוני בתי בכבשי אילון, (הכל שאיזה חברה מסחרית תמכור את מוצריה,) או על דפי העיתונים,

ועם האלוקים, אף אחד לא מוכר את בתו לאמה,

(עוד היו זמנים טובים ש"בת" במשפחה עניה דאגה לרווחת המשפחה, אבל איזה בת מפונקת היום תעשה דבר יפה שכזה ??)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/2/2011 09:53 לינק ישיר 

פרזנט

היות ורבי אברהם טרם שילם לי איני רואה עצמי כסניגורו (חוששני שהוא יכול להסתדר לבד...), אז איני יודע בדיוק מהי דעתו לפרטי פרטים, אבל העקרון די ברור, לך אחר העובדות ואחר ההגיון. לזה התכוונתי כשהבאתיו ולא ליותר מכך. לפחות כיום אין סיבה לחשוב שכמעט כל ספורי התנ"ך אינם, ככלל, אמת הסטורית (כתבתי כמעט בגלל פר' בראשית, הוואריאציות על המבול ועוד פינות). איני חושב שהרמב"ם חשב שויקרא אינו מחוייב ביצוע בגלל היותו שארית פולחנית. אחרי שדבר ניתן – הוא מחייב. כל העניין היה להראות כי ביהדות הישנה היו דעות רדיקליות. אז לומר שאיוב לא היה ואינו אלא משל אינו רדיקלי אבל לומר שמעשי בראשית הם משל זה כן רדיקלי? אולי יש הבדל קטן במינון. אולי. לא משנה על מה דעה זו מיוסדת, העיקר שהיא קיימת. זה שהיו דעות אחרות – בוודאי. היה הכל. ואגב – איני בטוח שאגדות מופרכות היו מעיקרי האמונה שלהם, וגם אם כן (ראה עניין 32 השיניים שקיים בדורנו) אז חשבו כך. נו, אז מה?  זה בוודאי שאינו מעיקרי האמונה ולא הוחזק מאז ומעולם ככזה – להוציא חריגים – עד למאה האחרונה.

המאירי נמצא במבוא לפרקי אבות, שם יש סקירה הסטורית המחולקת לפי תקופות. מתצאנו בסוף הקטע על התנאים (וכדברים האלו תמצא גם בדרשות בית ישי, כמדומני סט"ו, ופלא שבקי כמותו לא ציין למאירי). המאירי אינו אנכרוניזם כי זהו ההסבר ההגיוני היחיד שאני מכיר. ללא הסבר זה כל הביאורים התמוהים של הגמ' במשנה תמוהים בעלילי ולא הגיוני כי אנשים שההלכה היתה עיקר עניינם בחיים נהגו להסביר כך.

האמירות המגשימות בתנ"ך מחוייבות להתפרש כמשל שהרי בלוז של התנ"ך, 10 הדברות, מפורש אחרת.

לגביי מעמה"ס – חשבתי שאתה מתכוין להוכחת הכוזרי לקיום ה' וכתבתי שאם זו ההוכחה – היא אינה מי יודע מה.  אם כוונתך מנין לי שזה רצון ה' – התשובה היא שאם אני מאמין שזה קיים, הרבה יותר קל ומתבקש להאמין במעמה"ס. הקושי העיקרי להאמין בזה הוא בגלל כפירה באפשרות של א-ל, אבל משזה קיים, מדוע לא לאמין במעמה"ס, שבכל זאת יש לו רגליים.

ולגבי הלעג למוכר ביתו לאמה – זה נאמר בזמנים שגם אנשים כמוך וכמוני קרה ומכרו בנותיהם. אי אפשר לתקוף אנאכרוניזם רק מצד אחד של המתרס. למיטב ידיעתי אין חובה למכור, נא תקנני אם אני טועה. אז היום המוכר הינו נבל ברשות התורה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/2/2011 10:04 לינק ישיר 

ברצוני לצטט את פרופ' רחל אליאור

[ בפעם הבא שנגיד איזה גן עדן זה כאן ?!  אולי תחשבו על איזה גן עדן בדיוק אנו מדברים ?
    על גן עדן של תיירות שיש תעשייה שלמה של "עבדים" (=בנות\נשים) עובדת כדי שאנחנו נגיד איזה גן עדן מופלאה כאן ??? ] 

מתוקף תפקידי\עבודתי אני מעיד שהיא (פורפ' רחל אליאור) צודקת ואני מבין את כאבה וצעקתה,

אז אנא ממכם, תחסכו מאיתנו מוסר,
    איך יש לכם את החוצפה לדבר על למכור את ה"בת" לאמה,
    מי הם המוכרים את בנותיהם לעבדים ??? לא הנאורות המחפש את גן עדן הדמיוני כאן בעלום הזה ???

החינוך הקפדנית לצניעות אצלינו באים למנוע את כל זה,
    כלומר שלא נצטרך למכור את בנותינו לקדם תיירות או מוצרים של התעשייה המסחרית, או תעשיית הפירסום, 

התוצאה היא ?! שאת ה"גבר" החרדי משכנעים לקנות מוצרים בדרכים אחרות,
    ואם העולם הנאור ילמד מאיתנו איך אפשר לקדם את המסחר בלי להשתמש עם עבדים = בנות\נשים,
    אז תרמנו לאנושות ולפמיניזם הרבה יותר משחשבנו, 

תוקן על ידי maxmen ב- 25/02/2011 10:16:00

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/2/2011 13:11 לינק ישיר 

ייתכן כתב:
    יעקב,

העיקר במה שכתבתי הוא שאפשר לקרוא לעבודת ה' הוראות יצרן כלומר שמאחר שאתה מכיר בכך שיש בורא ברור לך שמה שמתבקש ממך הוא התפקיד עליו אתה מופקד
    וחוץ מזה הדבר הטוב ביותר בשבילך עצמך הוא לקיים את אותו התפקיד שהותאם במיוחד בשבילך כיון שהוא בנוי על ידי הבורא עצמו על פי האופי האנושי שלך ואם תחפוץ בבחירה הטובה לך ולילדים שלך תבחר דווקא בה כיון שרק בעבודת ה' יש את התשובה לקיום של חיי אמת וחוץ מזה שהדבר הוא חובה למי שמכיר באמת ובחכמה כמחייב מעשי ולא רק עניין להתגאות בו על אחרים
    עיקר השאלה שלך היא מה הקשר בין עבודת ה' במשמעות המקורית שלו לדקדוק בכל מנהג שהתקבל בישראל 
    הקשר הוא שבחיי אמת שבעבודת ה' מעצם היותם אלוהיים אין מקום לחלק בהם בין קטן לגדול ובין הנסתר לנגלה וקטן וגדול שוים בעיני המקום והיינו שערכי המוסר אינם המלצה או אילוף אלא מחויבות מעשית שבכל יום מציאות שיש לה חלק בחיים רק כשהיא מפסיקה מלהיות תיאוריה לחוד והיא מתחילה להיות במציאות
    הדבר ברור שלבורא אין כל עניין במה שאתה עושה אלא אתה היחיד הנהנה או הגורם לעצמך נזק וצער ולכן הבחירה בכל מקרה היא בידך אם אתה לא מעוניין אתה יכול לעזוב
     הרגשת היושר והשלמות של קרבת אלוהים לי טוב הוא נחלת עבדי ה' לחוד ואני לא חושב שהניסיון שיש בחטאים כל כך גדול שבשבילו יהיה כדאי לאדם מיושב בדעתו לפרוש וללכת בשרירות ליבו הרע הוא ובני ביתו 
    ועוד משהו דווקא בגלל שאנחנו יודעים איך הדברים התפתחו אנחנו יכולים לסמוך עליהם 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/2/2011 14:49 לינק ישיר 

תלמידטועה כתב:

פרזנט

היות ורבי אברהם טרם שילם לי איני רואה עצמי כסניגורו (חוששני שהוא יכול להסתדר לבד...), אז איני יודע בדיוק מהי דעתו לפרטי פרטים, אבל העקרון די ברור, לך אחר העובדות ואחר ההגיון. לזה התכוונתי כשהבאתיו ולא ליותר מכך. לפחות כיום אין סיבה לחשוב שכמעט כל ספורי התנ"ך אינם, ככלל, אמת הסטורית (כתבתי כמעט בגלל פר' בראשית, הוואריאציות על המבול ועוד פינות ובכן, יש לך ספר שפותח בסיפורי אגדה. עד לנקודה מסוימת אתה מוכרח להודות שהוא לא מייצג אמת היסטורית. מנקודה זו ואילך אפשר אולי להסתפק בענין. כלומר, באופן עקרוני אתה מוכן לקבל שהספר טורח לספר סיפורי אגדה. אז מה בעצם אתה 'מרוויח' מלהפוך את ההמשך לאמת היסטורית? כאשר אם יוכח מעל לכל ספק שלא מדובר באמת היסטורית לא תהיה לך בעיה להסכים? ומהי האמינות של ספר הפותח בסיפורים שלא היו ולא נבראו (נניח המבול, כאשר מעשה בראשית משל היה) ומתאר אותם בפרוטרוט, לגבי שאר התיאור ההיסטורי שלו? והאם תוכל גם לקבל שמעמד הר סיני לא היה ולא נברא אם יציגו לך הוכחות היסטוריות טובות? אם לא, מדוע על חלק מהספר כן וחלק לא?). איני חושב שהרמב"ם חשב שויקרא אינו מחוייב ביצוע בגלל היותו שארית פולחנית. אחרי שדבר ניתן – הוא מחייב. לא דיברתי על מחייב או לא מחייב. אלו עמדות mdabraham- יות ידועות. אני רק מצביע על כך שלא זו הרוח הנושבת מהתנ"ך. "וירח י-הוה את ריח הניחוח ויאמר י-הוה אל ליבו לא אוסיף לקלל עוד את האדמה בעבוד האדם..." "ובכל מקום מוקטר מוגש לשמי ומנחה טהורה כי באלה חפצתי נאום י-הוה" לא ענין פסיכולוגי ולא נעליים.  אני מצטט לך  את  כל העניין היה להראות כי ביהדות הישנה היו דעות רדיקליות. אז לומר שאיוב לא היה ואינו אלא משל אינו רדיקלי אבל לומר שמעשי בראשית הם משל זה כן רדיקלי? אולי יש הבדל קטן במינון. מבחינת הסמנטיקה אתה צודק אולי - גם ההבדל בין להגיש לאורחים שקדים לבין להרעיל אותם בציאניד הוא ענין של מינון. חשוב על ההבדל בין רפורמטור שטוען שישו לא הלך על המים לבין אחד שטוען שישו לא היה ולא נברא אלא משל היה. לא משנה על מה דעה זו מיוסדת, העיקר שהלך היא קיימת. זה שהיו דעות אחרות – בוודאי. היה הכל. ואגב – איני בטוח שאגדות מופרכות היו מעיקרי האמונה שלהם, וגם אם כן (ראה עניין 32 השיניים שקיים בדורנו מי העלה על דעתו שזה יסוד האמונה?) אז חשבו כך. נו, אז מה?  זה בוודאי שאינו מעיקרי האמונה (מה? מעשה בראשית? סיפורי האבות? מעמד הר סיני?), ולא הוחזק מאז ומעולם ככזה – להוציא חריגים – עד למאה האחרונה.

המאירי נמצא במבוא לפרקי אבות, שם יש סקירה הסטורית המחולקת לפי תקופות. מתצאנו בסוף הקטע על התנאים (וכדברים האלו תמצא גם בדרשות בית ישי, כמדומני סט"ו, ופלא שבקי כמותו לא ציין למאירי). המאירי אינו אנכרוניזם כי זהו ההסבר ההגיוני היחיד שאני מכיר לפי ההיגיון שלך... אגב מדוע היום לא עושים את אותה התחכמות והופכים את התורה למתקדמת יותר?. ללא הסבר זה כל הביאורים התמוהים של הגמ' במשנה תמוהים בעלילי ולא הגיוני כי אנשים שההלכה היתה עיקר עניינם בחיים נהגו להסביר כך.

האמירות המגשימות בתנ"ך מחוייבות להתפרש כמשל שהרי בלוז של התנ"ך, 10 הדברות, מפורש אחרת אולי פה? כתוב לא לעשות תמונה. מי אמר שאין כזו? ולמה אתה חושב שהפירוש הפשטני ללא תעשה לך אלוהים אחרים על פניי הוא 'לא תבזבז את זמנך בהבלים'? 

לגביי מעמה"ס – חשבתי שאתה מתכוין להוכחת הכוזרי לקיום ה' וכתבתי שאם זו ההוכחה – היא אינה מי יודע מה.  אם כוונתך מנין לי שזה רצון ה' – התשובה היא שאם אני מאמין שזה קיים, הרבה יותר קל ומתבקש להאמין במעמה"ס. הקושי העיקרי להאמין בזה הוא בגלל כפירה באפשרות של א-ל, אבל משזה קיים, מדוע לא לאמין במעמה"ס, שבכל זאת יש לו רגליים. טוב, כידוע לך יש מרחק אדיר בין א-ל לבין מעמד הר סיני. לדעתי למשל הרבה יותר סביר שהאל לא מעוניין, ולא היה אי פעם מעוניין, בריחות של בשר שרוף. ובוודאי שאיננו מעוניין בכך היום, מחייב או לא מחייב.

ולגבי הלעג למוכר ביתו לאמה – זה נאמר בזמנים שגם אנשים כמוך וכמוני קרה ומכרו בנותיהם. אי אפשר לתקוף אנאכרוניזם רק מצד אחד של המתרס. למיטב ידיעתי אין חובה למכור, נא תקנני אם אני טועה. אז היום המוכר הינו נבל ברשות התורה. לא לעג ולא נעליים. בסך הכל אני אומר שתכל'ס אדם שימכור את ביתו לאמה, או יכפה על אישה לקבל גט כדי להנשא, בעצם כופה על מישהו אחר את האינטואיציה שלו (וזה לא נוגע שאולי עם ההשפעות החוץ-תורניות הוחלט שזה נבל ברשות התורה, שהוא קריטריון אינטרא-תורני . הרי תכל'ס זה יהיה תקף לדעתך, בגלל שמהרגע שזה ניתן זה מחייב. באמת דוגמה לא מוצלחת כל כך -  אולי עדיף דוגמת הגט, או מחיית זכר עמלק.

דבר אחד שאולי לא יצא ברור - לא באמת 'מפריע' לי אם האבולוציה הרעיונית התחילה מוקדם יותר על ציר הזמן (חז"ל ולא רמב"ם). שיהיה לה לבריאות. מה שאני רואה הוא אבולוציה של הרעיון שכל מי שיקרא את התנ"ך מתחילתו ועד ל mdabraham בימינו יבין שאין ביניהם הרבה קשר תוכני, למעט המחויבות של mdabraham לאותם ריטואלים קדומים שאין להם שום היגיון במשנתו ההגיונית לעומת היגיון מלא בעמדות היהדות בעבר. ומה שהוא בעצם אומר הוא שא-לוהים פנה לעם עם תיאולוגיה פרימיטיבית והנחיל לו תורה ומצוות פרימיטיביות ופגאניות כדי שכולנו נשמור אותם באדיקות בעתיד על בסיס תיאולוגיה שונה בעתיד בגלל שברגע שזה ניתן זה מחייב. ומשום מה זה גם מה שהנביאים ניבאו שיהיה באחרית הימים המצופה.

ד"א - מה המסר האדיר העולה מסיפורי המבול? והאבות? המנטרה הזו חוזרת כאן הרבה אבל לא יצא לי ברור למה כוונתה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/2/2011 16:20 לינק ישיר 

יעקב,
    אנחנו לא נעים על אותו ציר.
    אני שואל כך. נניח שיש אלוהים ונניח שהוא בכלל מתעניין במה שקורה כאן, מניין לנו מה הוא רוצה? אם אין הוכחות למעמד הר סיני או לכל התגלות אחרת על סמך מה אתה חושב שאתה יודע מה הוא מצפה מאתנו? אם יש לך ראיות, בא נדבר על זה. אם אין, אז אתה סתם נצמד למשהו שמישהו פינטז.
    היתרונות הגלומים בחיים שמרניים ברורים. לצורך כך אין צורך להיות דוקא יהודי ודאי שלא לקיים את כל תרי"ג מצוות. העובדה שזה לא מאד קשה אינה הצדקה לעשות זאת. אני לא בטוח שכל כך קשה לקיים עוד כל מיני פולחני הבל. אז את מה נאמץ? מה שמקובל, במקרה, בשכונה שלנו?
    זו השאלה מבחינתי.
     פרזנט,
    אתה שמבין הינך את הנקודה, מה ראית להתפלסף על כל הפרטים (המרתקים גם אותי מאד מבחינה מחקרית, ואני מקדיש לכך לא מעט מזמני, אך חסרי כל ערך פילוסופי) כאשר הטיעון הבסיסי, מאיפה כל זה בא עלינו, נותר בבחינת זעקה ללא מענה. למה לכם רב זבחיכם?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/2/2011 16:32 לינק ישיר 

אני רוצה להוסיף נקודה מענינת.

בדורם של חכמי המשנה כבר התעוררו המצוקות המובעות באשכול זה.

באו חכמים (מכילתא כי תבוא) והפכו את השואל שאלות פילוסופיות ומחקריות לרשע. וכדי שלא יווצר חלל עיוני, העלו לפסגה את העיון ההלכתי והפלפול בעשייה הדתית.

חכם מה הוא אומר? מה העדות והחוקים והמשפטים אשר צווה ה'.

רשע מה הוא אומר? מה העבודה הזאת לכם.

המענין הוא שאין ממש תשובה לרשע, צריך פשוט להתעמת איתו.

כנראה היום הנסיונות להסביר לשואלים היכן הם תועים. נובעים מיחס אליהם כ'תם'.

[הבהרה: אינני 'יתכן'].

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/2/2011 17:30 לינק ישיר 

maxmen כתב:

בלי אלוקים אני ימכור (ועוד בכבוד) את בתי לסלב'ס או להיות מהסלבסיות, ואני התמוגג מנחת שאני יראה את תחתוני בתי בכבשי אילון, (הכל שאיזה חברה מסחרית תמכור את מוצריה,) או על דפי העיתונים,

ועם האלוקים, אף אחד לא מוכר את בתו לאמה,
    (עוד היו זמנים טובים ש"בת" במשפחה עניה דאגה לרווחת המשפחה, אבל איזה בת מפונקת היום תעשה דבר יפה שכזה ??)

הלחן: אלוקית
    המילים: זועק עד השמים (על חוסר צדק בחברה)

http://www.youtube.com/watch?v=BJxjnTM8Wk4

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/2/2011 19:55 לינק ישיר 

חבריה היקרים:

התורה היית לפני מתן תורה, הרי זה פשוט ביותר, הרי אי אפשר לצוות על לא לעיד לשקר לפני שיש בתי משפט וחוקה חברתית,
    התורה בא להילחם על צדק ומוסר,
    לדוגמא:
    אם היית משפחה עניה והבת יכלה להציל את משפחתה בזה שהיא מסכימה להימכר לעשיר לאמה,
    בא התורה ואומר לעשיר כך: אתה תקח אותה לאשה ותתן לה כל מה שמגיע לאישה,
    וכן על זו הדרך,
    התורה לא מגיע לחנך אותנו מחדש, כלומר לא מנסה לעשות סדר חברתית חדש,
    היא בא לדרוש צדק יותר מהקיים בחברה,
    וזוהי העניין שהיהדות התקדמה בהלכותיה בכל דור ודור, ולכן אמרו חז"ל שדרך ארץ קדמה לתורה,
    ולכן כל דיין על פי ההלכה פוסק היום (בענייני ממון) לפי חוקי החברה כהיום,

במילא כל השאלה שלכם כאילו התורה היום היא לא אותו תורה שקיבלנו ?! בא מחוסר הבנה !
    אין היום מצווה לההורים לגרור את הבן ההיפראקטיבי (= בן סורר) למיתה,
    כי היום יודעים שאפשר לטפל בהם, עד כדי כך שחז"ל אומרים שלא היה מקרה כזה כלל,

אחד מהטענות שראיתי כאן היית בעניין "גט"
    קודם כל אישה יכולה לכפות גט, בטענה מאוס הוא עלי,
    הסיבה הגיונית לסדר החברתית הזאת, אומרת שרק בעל קונה אותה ולא אישה קונה בעל, וכן לגבי גט,
    היא לא סיבה של שוביניזם ח"ו ?!
    הסיבה היא פשוטה,"שנדע ממי הילד"
    ולכן אם אישה תקנה בעל ?! היא יכולה לקנות שנים שלש בעלים, ואז לעולם לא נדע ממי כל ילד שהיא תלד,
    לכן אין היגיון שאישה תקנה בעל,
    ורק בבעל יש אפשרות וסיבה לקנות אישה, כי הוא רוצה להיות בטוח בילדיו,
    זה היית ההיגיון הפשוט, בסדר החברתית,
    רק מה ?! יש גברים שחשבו שבעצם שהוא קונה אותה ?! יש לו זכויות יתר ! ולא היא אין לו שום זכויות יתר,
    ראו בפרשת השבוע שנשים בואו לתרום מכספם למשכן הרבה יותר מהגברים, חז"ל אומרים\דורשים את המילה "על" שהעיקר הנשים בואו לתרום והגברים נגררו אחריהם אחרי הנשים,
    השאלה איך לנשים היה כל כך הרבה כסף, אם הכל שייך לבעל ????

שאל מישהו מה מלמד אותנו מעשה בראשית אם היא לא נכונה מדעית,

התשובה: חז"ל כבר אמרו שהיא לא נכונה מדעית ולכן לא זה העניין,
    העניין הוא לומר 1, יש אלוקים ויש חוקיות אחת בטבע, 2, זכויות העובדים: לתת להם לעבוד רק ששה ימי שבוע ויום אחד לנוח, כביכול אפי' אלוקים נח פעם בשבוע, 3, נגד אלילות,

חז"ל אומרים בפרשת השבוע, שהעולם נברא "בחכמה ובתבונה ודעת" וכן גם המשכן נבנה בחכמה ותבונה ודעת, וכן בית המקדש של שלמה המלך,
    עומק רצונם היא לומר לנו, שיש בכוחינו לדעת איך לבנות עולם, יש בכוחינו לרפות מחלות, 
    כלומר: העולם לא נברא באופן שרק אלוקים יכול לעשות זאת,
    היא בהחלט נברא באופן שאנו ישלטו בעולם לטוב או לרע,

שאיינשטיין פרסם את התיאוריה שלו ?! הביקורות היית שהתיאוריה שלו היא תיאוריה יהודית, 
    כלומר: הוא יוצא מהנחה שכל היקום היא תבונה וטבע וחוקיות אחת,
    וזה באמת מה שהתורה בא לנו לומר במעשה בראשית,
    לו היינו עד היום חושבים שיש הרבה כוחות בטבע כמו דעת האלילים ?! לא היינו מגיעים לאן שהיגענו מבחינת הבנת חוקי הטבע,

שאל כאן מישהו מה סיפורי האבות מלמדת אותנו,
    ובכן הרבה מאוד מידות טובות וערכים טובים, אבל זה כלום למה שבעיקר היא מלמדת אותנו,

עומק העניין היא שאנו האומה היחידה שאנו גם משפחה אחת,
    וזה הכוח של האומה שלנו מול הכוח לאומות האחרות,
    מה שמחבר אותנו זה לא דווקא הדת, רק המשפחה,
    ולכן אנו לא כמו הדתות האחרות והאומות האחרות 

כתבתי רק קמצוץ אבל מספיק לגולשי עצכ"ח לההבין את עיקרי הדברים,

שבוע טוב לכולם 
    max  

תוקן על ידי maxmen ב- 26/02/2011 20:31:02

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > חשבונו של עולם
    מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
    הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
    לדף הקודם 1 2 3 4 5 6 7 לדף הבא סך הכל 7 דפים.

bholext
    2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.