|
|
| נשלח ב-26/2/2011 23:25 |
|
| |
מקסמן החביב
הרי זה בדיוק מה שלא בסדר פה! א-לוהים נגלה, ונתן הוראות. אתה אומר שזה בעצם אפילו לא מה שהוא באמת רוצה אלא תיקונים קטנים בתוך המסגרת של המוסריות הפרמיטיבית של לפני 3300 שנה (הזמן שאליו מתועד מעמד הר סיני ע"פ היהדות). בעצם מאז ועד היום היהדות האורתודוכסית יונקת באין מפריע קריטריונים מוסריים חוץ תורניים ועוסקת 24/7 בנסיונות 'עורך-דין-לייק' למצוא את הדרך ליישם את המוסריות החוץ תורנית בלי לעבור ממש על לשון הטקסט. אני אישית חושב שדווקא פונדמנטליזם דתי שמקיים את הטקסט כפשוטו ואת המוסר שואב מתוכו ולא כופה עליו מוסריות הומניסטית/חילונית הוא הרבה יותר עקבי והגיוני מאשר לחשוב שא-לוהים טרח להתגלות כדי ללמד בעצם כמה חוקים שהתאימו לנקודת הזמן המדויקת שבה הם נמסרו אבל מאז ואילך הוא דורש מבני האדם לפעול לפי האג'נדות המוסריות של תקופתם תוך פלפול שמאפשר לפעולות לא להתנגש עם לשון ההלכה. זה, אם לא אכפת לך, כל לימוד התורה בימינו: התפלפלויות אינסופיות שמטרתן להסביר איך פעולות יומיומיות ועמדות מוסריות הומניסטיות לא תתנגשנה עם לשון ההלכה. אין לי כוח עכשיו להתנסח בצורה חדה אבל נדמה לי שהרעיון מובן.
ייתכן אני נמצא בצומת דרכים ומנסה למצוא את דרכי בעולם (למעשה הניתוח הפסיכולוגי - בגרוש - שלי התבסס בעצם על חפירות אינטרא-פסיכיות בתוך נפשי שלי). במסגרת זו אני מנסה להבין מהן האופציות שעומדות בפניי ועד כמה כל אחת מהן סבירה (ובהחלט יכול להיות שבעוד כמה זמן כל הנבירה הזו תיראה לי מטופשת...).
באמת מעניין אותי לשמוע מהי התשובה הדתית לטענות האלו: נניח ואנחנו מקבלים שאינטואטיבית יש א-לוהים פרסונלי והוא כנראה מעוניין בבני אדם שיעשו כל מיני דברים, ולא פיצוח ה DNA או התיישבות בפלנטות אחרות אלא כריכת רצועות עור על היד, נענוע ענפי דקל, המנעות מחיתוך נייר טואלט בשבת והפסגה, עיקר העיקרים, היא - עיסוק מנטלי בנושאים אלו לאורך כל החיים. 1. למה ללכת עם האינטואיציה? הרי בשום הכרעה אחרת לא תאמר לי ללכת עם האינטואיציה 2. מה פשר האבחנה בין "כופר לתיאבון" לבין "כופר לוגי", הרי לכל מסקנה לוגית או בחירה ערכית יש מניעים רגשיים ובלתי אפשרי לאדם לפסול הכרעות של עצמו בשלהם, בוודאי שמישהו אחר לא יכול לעשות זאת. 3. איך מתקבל על הדעת שבורא העולם הוא סדיסט כזה שיעניש/ימנע-שכר מאנשים שלא פעלו לפי אחת האינטואיציות שלהם. האם על נושא כזה לא היה מן הראוי לתת סיבות טובות יותר להכרעה?
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-26/2/2011 23:52 |
|
| |
ייתכן אני באמת לא כל כך מבין על איזה ציר אתה מתקדם, אבל אנסה שוב על פי הגמרא עיקר התוכן של המעמד בהר סיני היה אמירת ישראל נעשה ונשמע ולכן היא אומרת שעל אף שלישראל יש "מודעה רבה לאורייתא" כיון שהיא הייתה באונס של כפיית הר כגיגית והמודעה מבטלת כל התחייבות בכל זאת על ידי שישראל קיימו וקיבלו בזמן אחשוורוש מאהבה הם כבר מחוייבים לקיים אותה כלומר שעיקר קבלת התורה היא ההתחייבות האישית שכל יחיד מקבל על עצמו ושכל ישראל מקבלים כאחד כעם ולכן המעמד עצמו הוא בהכרח לא החלק המרכזי שמחייב אלא הקבלה ובשבילה אין צורך דווקא בקולות וברקים עיקר הבסיס לקבלת התורה בסיני היה על ידי שראו ישראל שאין עוד מלבד ה' בלי שיהיה לזה כל תוספת וכל ביאור מילולי שהאדם אנוס לקבל אותו, אלא ש"אתה הראית לדעת" והדעת היא של האדם ודי בשבילו בראייה לחוד בשביל לדעת בעצמו הנקודה העיקרית במה שכתבתי הוא שלא יתכן לומר שקבלת עול מלכות שמים הוא "פינטוז" [של כאלה שיתכן שהיה להם נוח בו] אלא הכרה בסיסית מחייבת שכל עוד אתה מכיר בעצמך כברוא של בורא אתה יודע בבירור שהיא חובתך וגם הדבר שתזכה על ידו לחיים כאן ולעולם אנסה להמחיש, אשאל אותך שאלה, למה האנושות כולה רואה ברצח וגזל חטא? [בניגוד לשאר בעלי החיים] התשובה היא כנראה שכל אדם מבין שכל אדם אחר אמור להבין שרצח הוא דבר מתועב והוא חטא, ולכן מי שבכל זאת עושה אותו הוא לא אנושי, וזה על אף שאין לך באמת הסבר למה לא לעשות אותו, אלא שאתה מבין שההבנה האנושית לכשעצמה היא הכרה שמחייבת, ולכן כל מי שמסוגל לה מחויב לה ואם הוא לא מקיים אותה הוא כבר לא ראוי לזכות בהכרה כאדם אתה שואל שוב ושוב מהי התועלת שבפרטים שהם חובה בחיים הדתיים, התשובה היא שהפרט הוא רק הנגזר של הכלל ולכל פרט יש כלל שמחייב אותו וגם הכללים האלו גזורים מכללים בסיסיים יותר וכל התורה כלולה בבסיס של עשרת הדברות שהם נגזרים מתוך המחויבות האנושית הנפשית של כל יחיד וכיון שהשורש הוא מחויב כתוצאה ממנו גם כל הענפים והדברים ארוכים
תוקן על ידי 1yakovw ב- 27/02/2011 00:07:01
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-27/2/2011 00:55 |
|
| |
(תיקון טעות, מכילתא סוף בא).
|
| נשלח ב-27/2/2011 07:58 |
|
| |
פרזנט על הערותיך באדום: חושבני שמבול היה אלא שלא בהיקף עולמי כפשטות הכתובים המסר של ספורי הבריאה – היות ואדם נורמלי זקוק לתמונת עולם נתן לו ספר בראשית תמונת עולם לפי המתקבל על הדעת אז וכפי הנראה גם הידוע אז. וירח ה' וכו' – כבר הר"מ כתב שהתנ"ך מכתב כך שיתקבל על דעת הדור שהיה רגיל להגשמה ולפולחן קרבנות. ההבדל במינון בין איוב לא היה לבריאה כמשל הוא כבין שקדים קלופים לציאניד – נו... לא נראה לי ואיני חושב שאני מהמתמיהים. יסוד האמונה הוא האמונה בקל בורא ומחייב. אמונה במעשה בראשית כפשטות בראשית אינה מיסודות האמונה, אמונה בכל פרט מספורי האבות – כנ"ל (הגם שלא נראה לי כי ספורים אלו הוכחשו) וגם מעמה"ס לכשעצמו איני בטוח אם הוא מעקרי האמונה. ואם במקום המתואר נזרקה נבואה חהכרה במעמה"ס אך שלא היה? ואם הפירוטכניקה לא היתה בדיוק כך? אבל שוב – זה לא הוכחש ואיני חושב שיכול להיות מוכחש. לכל היותר אתה יכול לא להאמין בנס, אבל להכחישו זה קשה. לעניין המאירי – מדוע אין עושים היום כך – א. עושים, ראה חזו"א שלפעמים "מכופף" את הראשונים למשהו אחר שאמרו, אבל רוצה להשאר במסגרתם. ב. במקום שאין אנשים – טול לך כתר תורה טעשה זאת. איני – קטונתי. חוץ מזה שהמוטיבציה אינה אמורה להיות "מתקדמת" אלא לפרש את הכתוב במסגרת הנראה מוכרח לנו (כעין תחת עין). כתוב לא לעשות תמונה ולא כתוב שאין כזו - נדמה לי שכתוב כי לא ראיתם... לא? לטעמי הפירוש הפשוט של האמונה שאינו גוף היא שאינו כל מה שאנטו יכולים לתאר. מה כן – עלום. וזה בדיוק מה שכתוב בפסוק. לגבי הבשר השרוף – חושבני שהוא "מעוניין" (ז.א. הורה) לשרוף בשר. הגיוני אומר לי כי לא בגלל הנאתו מהריח אלא בגלל ש"מעוניין" שאנו נחיה במסגרת מחייבת. מה לי אם המסגרת מצווה לשחוט מהעורף או מהצוואר. וממילא אם היה צורך פעם להורות על שריפת בשר ולשם שמירת המסגרת אין שינויים – אז אין. אין לי בעיה לחשוב שה"חוקים" נרחבים יותר ואינם מצטמצמים בפרה אדומה ועוד כמה. לעניין כפיית העדפותי על אחר – לאחרונה התוודעתי למספר כתבים של פרו' ליבוביץ והא עונה על זאת מתוך דוגמה מצויינת. מדוע מעצמות המערב כפי את ערכיהן על יפן? ככה. זה טבעו של "ערך" מוחלט שאדם מאמין בו. "לכן מה שאני מבקש הוא להבהיר שהיות העולם מחודש כדעת תורתנו - כמו שהבהרתי - אינו מן הנמנע, ושלכל אותן ראיות פילוסופיות שמהן נדמה שאין הדבר כפי שציינו, יש היבט המעקר אותן ופוסל את הבאתן כראיות נגדנו. מכיוון שזה ברור לי, ומכיוון ששאלה זאת - האם העולם קדום או מחודש - פתוחה5, היא מקובלת עלי מצד הנבואה המבהירה דברים שאין בכוח העיון להגיע אליהם6. כפי שנבהיר, הנבואה אינה כוזבת אפילו לדעת מי שמאמין בקדמות7" (מו"נ ב/טז). ונחלף נבואה באמונה לענייננו.
הערותיך ליתכן היות והמסגרת של האמונה היא העניין לא אכפת לה' אם תאמין כיוצאי מצרים (שלר"מ לא האמניו בתחיית המתים, והיו, לךשיטתו, כופרים) או בצורה "מודרנית". חושבנמי שברבות מאמונותיך אתה (כמוני) הולך אחרי האינטואיציה. ראה דוגמת המערב ויפן לעיל. עיקר העיקרים עיסוק מנטלי – ומעשי – בדברים האלו? כן. זה מהותו של שעבוד לה', שכל חייך אתה מוגבל. מעצבן, מה לעשות. זהו "עול" ומצוות לאו ליהנות ניתנו. מי שאינוטאיציות שלו אחרות והגיוניות – מן הסתם אנוס הוא.
תוקן על ידי תלמידטועה ב- 27/02/2011 08:05:38
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-27/2/2011 09:33 |
|
| |
תלמיד טועה כתבת משפט לאחר כל משפט שלי ועל כך ראוי אתה לכל שבח. אך אינני מבין בדיוק איך הם מתייחסים לקשיים שהעליתי (אינני מצפה שההתיחסויות תהוונה תשובות מתקבלות על הדעת מבחינתי כי זה טיבו של וויכוח שלעיתים דעתו של אחד אינה מקובלת על האחר; אבל הם אמורים להתייחס לתוכן של דברי האחר ולא לתפוס מילים בדידות מתוך המשפט ולהתייחס לשאלה אחרת שעלולה לעלות לגבי אותן מילים/מושגים)
לגבי הערותיך להערותיי על דבריך: ברור, כפי שכתב יתכן, שאפשר לדחוק ולפרש מה שתרצה. איך ראיתי היום באשכול אחר? גם אם היה כתוב "לא תאכל את החזיר" "אכול את החזיר", או לענייננו, "י-הוה הוא הא-לוהים" "מפלצת הספגטי המעופפת היא הא-לוהים" היה אפשר להמציא פירוש כלשהו שמתיישב עם ההשקפה הבסיסית שלך [י-הוה או המפלצת]. אני בטוח שברגעים אלו יושבים shwatניקים (stop! here we are thinkers! d!) נוצרים חושבים ומסבירים שרק מגשימים מטומטמים חושבים שכתוב בברית החדשה שישו הוא בן האל אבל כמובן שלא זו היתה כוונת המשורר ואיזה פרשן (בדומה למשפט שלך "הרמב"ם כבר אמר" כאילו שזה פותר משהו) כבר הסביר שהכוונה למטפורה שניתנה בשביל העם הטיפש דאז. אבל לכל הרוחות - למה שאבין את כוונת המשורר בצורה פתלתלה אם שפתותיו ברור מיללו? שאלה שקולה - למה מי שכתב כתב כך? (אנא חסוך לי את התשובה "אין לי שום בעיה עם הטענה שהנצרות אינה תופסת את היותו של ישו בן האל כפשוטו". לא באתי לדון בעיקרי הנצרות אלא לשאול, בהנחה ולא תקבל טענה כזו כאמת היסטורית, מדוע האיפה ואיפה הזו) באמת! אלוהים נגלה ונתן ספר נצחי קדוש שבתוכו כתובים... אגדות לילדים! ולמה? כי זה מה שהילדים מבינים! כדי שיהיה להם עולם פנטסטי מושלם בגיבוי האל עצמו! ולמה הפירוט הזה? למה לא, נניח, "בראשית ברא א-לוהים את הכל"? בא בורא העולם וארג אגדה נפלאה עם רצף של מאורעות ועם דמויות... שיוכלו בני האדם להשתעשע בה... קבסתן! וחוצמזה - אינני מבין מדוע 'לא יכלו' אנשים אז להבין שמעל ה'רקיע' אין מים (ולו מהסיבה שאין באמת משטח רקוע שקוף מעל לראשנו)? למה היה צריך להנציח להם טעות כזו מוזרה? ולגבי מה שאמרת על מעמד הר סיני - ממש לא יצא לי ברור. אם הוא לא היה אז מה יש לך ביד? אנשים חשבו משהו ומשום מה אתה מחליט שזו נבואה ("נזרקה נבואה כהכרה במעמה"ס שלא היה")? מי אמר לך שמה שנזרק הוא נבואה? למה לא תאמין שאמונת בני שבט השינטו היא נבואה? לא מצליח להבין מה אתה רוצה.
לגבי שחיטת צאן ובקר: אי אפשר לסתור לוגית את הטענה שההוראות האלו, כמו הוראות פגאניות אחרות שיהודים אורתודוכסים שומרים באדיקות בימינו, ניתנו בהתאמה לתקופה ומאז מחייבות כי "החוק לא השתנה" אבל בעיני זה מאוד בלתי סביר (זה בעצם להפוך את תכלית היקום לנובעת מאילוץ שנכפה על בורא העולם). הבעיה היא שיש עדויות בכתובים שזה רצונו של י-הוה - גם מפשט פסוקי התנ"ך (הפסוק "וירח י-הוה את ריח הניחוח ויאמר לא אוסיף..." אינו מופיע כמתן הסבר המסבר את האוזן להוראה לבני ישראל להקריב קרבנות [הוראה שמטרתה, לדעת הרמב"ם, פסיכולוגית] אלא כסיפור דברים. שום דבר לא היה קורה אם הפסוק לא היה מופיע, ועל כן הוא מעיד את מה שהוא אומר. בנוסף תוסיף את כל פסוקי אחרית הימים כמו "ובכל מקום מוקטר מוגש לשמי ומנחה טהורה כי באלה חפצתי נאום י-הוה" ועוד ועוד - ואם תאמר שהקרבת הקרבנות של כל העמים אינה אלא, שוב, עדות לכפיפותם לי-הוה - וכי לא ידע נותן הנבואה שבאחרית הימים תבוטא עבודת האל אופטימלית באופן שונה?)
ולמה כתבת שהמבול לא היה בהקף עולמי "כפשטות הכתובים"? בתנ"ך כתוב "וימח את כל היקום..." או שהתכוונת - שלא כפשטות הכתובים (קשה להבין ללא פיסוק) - במקרה כזה מה ההבדל בין אגדה שלא היתה ולא נבראה לבין קטסטרופה איזורית שהפכה לקטסטרופה גלובלית? בשני המקרים הטקסט מתאר דבר לא נכון ואינני מבין מה אתה 'מרוויח' מזה.
(אגב מאיפה לקחת שהשקדים קלופים? וכי בשקדים בקליפה אין ציאניד?)
לעניין כפיית ערכים - ובכן, צפוי... לקחת את הדיון למקרי קיצון. ללא חופש הפרט לא היית מתכתב איתי כיום, חד וחלק (אתה מביא לי הוכחות מהפטרנליזם האמריקני? באמת... סיפר לי בן דוד על מרצה ששאל אותם "במה נמדד הצדק?" וענה: "באורכה ש נושאת המטוסים שלך, ולכן ארה"ב תמיד צודקת"... במקרים מסוימים אני מניח שיש הצדקה לאור העובדה שהאחר, במקרה זה היפנים, פוגע בחופש הפרט. ואם התכוונת לשאול מדוע לכפות את ערך חופש הפרט על מי שאינו מאמין בכך - היית יכל לשאול ישירות מהמשטרה שאוכפת את החוק האוסר לרצוח... זה מכניס אותנו לדיוני אתיקה שאינם מענייננו עכשיו) דבריך על הערותיי ל'ייתכן' א-לוהים רוצה שנתעסק בדברים ילדותיים ופרימיטיביים > א-לוהים רוצה שנסבול > א-לוהים סדיסט (לגיטימי שתענה 'כן' אבל לפחות תכיר בכך שאין סדיזם גדול מלכפות אדם מודרני להתעסק עם פרטי פרטים של דינים העוסקים במצווה שהתאימה - במקרה הטוב - לפני 3000 שנה) לגבי האינטואיציות - שים לב שלא שאלתי 'מה דינו' של מי שהאינטואיציות שלו אינן מורות לו לעבוד את בורא העולם בדרך היהודית האורתודוכסית, אלא בהינתן (ואני מקווה שאתה מכיר בכך שלא כמו רבי אלחנן וסרמן ודומיו) שאינטואיציות של בני אדם רבים אינן מפנות אותם לשם, ולמעשה מבחינה אמפירית בורא העולם מכניס 'נשמות' שתסבולנה (או לפחות לא תקבלנה שכר) באופן דטרמיניסטי ועל לא עוול בכפן, האם יתכן אל כה סדיסט.
יום טוב
תוקן על ידי thepresent ב- 27/02/2011 09:50:08
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-27/2/2011 10:04 |
|
| |
מקס, פרזנט הקדימני אך אנסה לחדד. אתה אומר בעצם שהתורה היא בסך הכול מנגנון חוקי או חוקתי מתקדם. לא ניכנס לדיון אם אכן היסטורית זה כך. זה לא כל כך משנה. גם לי כיהודי יותר נוח לחשוב שאני בן לעם מתקדם. בכל אופן, כיום, שזכינו בסיעתא דשמיא והרעיון הדמוקרטי התפשט בעולם, למה לנו מערכת נפרדת משלנו ולעסוק כל הזמן בהתאמות. אפשר לקבל את החוק הישראלי או האמריקאי או האנגלי, תלוי איזה אזרחות יש לך והיכן אתה מתגורר, והכל על מקומו בשלום. כל המצוות שיסודן שלילת עבודה זרה וכו' די התייתרו בעולם המודרני. כנ"ל גם המצוות הקשורות לבריאות והיגיינה. כנ"ל גם בכל מה שקשור לזכויות עובדים וליום מנוחה שבועי. ברוך ה' מלאה הארץ דעה ואפשר להגיע לכל המטרות האלה מבלי לעסוק בפולחנים וריטואלים. מי שמאד מתעקש יכול להמשיך לחשוב שיש אלוהים. זה עדיין חוקי במדינות דמוקרטיות. ניתן גם להתפלל ולחגוג חגים כביטוי לאמונה או כעבודת האל. והדרה קושיא לדוכתא, מה העבודה זאת לכם? אינני יודע איזה חיים אתה מקיים, אבל החרדי הקלאסי, גם אם הוא נמצא בקצה השמאלי של הסקאלה, מקדיש המון מזמנו, מרצו, וכספו לטובת מה שפרזנט מכנה קשירת רצועות וכו' (חשבתם פעם איך היינו לועגים לדת שמאמיניה היו מניחים על ראשם וידם קוביות שחורות מעור בהמה, אם זה לא היה אנחנו) שימוש בחומרים עתיקים ופרימיטיביים לכתוב סת"ם במקום להשתמש בטכנולוגיות גרפיקה ודפוס מתקדמים ועוד ועוד. אם רק רוצים לשמר תרבות ולקיים חיים אמוניים אפשר בהחלט לוותר על 90% מכל זה. בעיניי דווקא המאמינים הנבערים צודקים לשיטתם. זו התורה ואין בלתה. כל החכמים בעיניהם פשוט עובדים על עצמם, מחוסר אומץ או מכל טעם אחר. פרזנט, חשוב לי להבהיר שהעיסוק בכל השאלות האלה, מה חז"ל חשבו ומי דתי יותר אוטנטי ועוד המון שאלות ואבחנות במערכת הדתית תורנית, מאוד מעניין אותי. אני עוסק בזה המון. מבחינה מנטלית ותרבותית אני לגמרי שייך לזה. אני רק אומר שיש דיון שקודם לכל זה. האם יש תורה משמים או לא? אם קבלה היא נקבל. אם לא, צריך לדעת את זה ולהגיד את זה בקול רם ולהסיק מסקנה פילוסופית. למעשה, יש לנו כחרדים, כל כך הרבה אילוצים סביבתיים שאני באמת לא יודע מה לומר לך. אבל את האמת חייבים לדעת ולהשמיע אותה בכל מקום שאין בו סכנת פיקוח נפש. "ללכת עם האינטואיציה" זה בסך הכול טיעון כאילו לוגי, הבא לכסות על ערוות היעדר טיעון הגיוני שכלי. האבחנה בין כופר לתיאבון ללוגי לא ניתנה למשה מסיני. בדרך כלל הכוונה שיש מי שפשוט חשב או שמע או קרא והסיק מסקנות (אני משייך עצמי לקטגוריה הזאת) ויש מי שביקש להתיר עריות והוא מספיק מודע לעצמו מכדי לחיות חיים כפולים ואז הוא אומר: אין אלוהים. אם הוא באמת מבין את זה אני לא רואה פסול גדול במה שהוא חשק בעריות, אם כי, למרות שכל חשיבה לוגית היא גם תוצאה של מצב נפשי מסוים, עדיין יש בזה רמות שונות. הקצה הימני של הביקורת הזאת גורס שאין בכלל שום ערך לדעות וטיעונים והכל תרבותי מנטלי רגשי. האמת (אם יש דבר כזה...) כנראה באמצע ואכמ"ל. בעניין שכר ועונש נגעת בנקודה מאד חזקה. אצלי זו הייתה השאלה החזקה הראשונה. לקחתי את המאמר "אין הקב"ה בא בטרוניה עם בריאותיו" עד הסוף, ואז אמרתי, אין מצב של עונש. יעקב, עיין במה שכתבתי למקס. למה אתה כל כך משוכנע שלא ייתכן שמדובר בפינטוז? האיסלם הנצרות בודהה ועוד גם זוכים ממך להכרה כזאת, או ששוב אתה מקבל את מה שאומרים בשכונה? ההשוואה למוסר ולמצפון אינה במקומה ולו רק מפני התועלת החברתית אבולוציונית שיש בשמירת חוקי המוסר. אבל הסוגיה הזאת היא, כידוע , ארוכה ועמוקה וכל השוואה בינה לבין אמונה כזאת או אחרת אינה במקומה. האם אינך שם לב שהפרטים השתלטו על הכללים באופן מאד קיצוני. הקלישאה "מרוב עצים לא רואים את היער" אינה מצליחה לבטא את מה שהתרחש והתפתח מהכללים (עשרת הדברות) עד לפסילת גט בגלל שהשם לא נכתב בדיוק כפי שאיזה פוסק הכריע. ככלל, אתה כל הזמן מדבר מתוך המערכת. חז"ל אמרו. הדיון הרי האם לקבל את מה שאמרו או שהם חיו בעולם משלהם, שאין שום הוכחה רציונלית לקיומו. תלמידטועה, העובדה שמשהו "לא הוכחש" וגם לא יכול להיות מוכחש אינה הוכחה לאמיתתו. אדרבה מבחינה לוגית דבר שלא ניתן להפרכה אי אפשר להתייחס אליו. על "לא ראינו אינה ראיה" שמעת? מעצמות המערב, עם כל הכבוד ללייבוביץ, לא כופים "ערכים". הם כופים סדר חברתי. (ומותר גם לדון אם זה ראוי) אני מכיר היטב את דעתו של לייבוביץ בעניין. אני לא בטוח שהוא עצמו לא ידע שזו סתם דמגוגיה. אין קשר בין סדר חברתי או אפילו מה שמכונה "מצפון", יהיה ההסבר למצפון מה שיהיה, לאמונה דתית. אתה מחליף באלגנטיות בין נבואה לאמונה. העניין ההוא שנבואה, במידה והייתה, היא סוג של הוכחה, "אמונה" סתם איננה אלא סיסמא. מה ההבדל בין אמונת היהדות לאמונת "הנחנחים" אם אין טיעונים לוגיים עובדתיים משכנעים? שוב חזרנו כל אחד לשכונה שלו? אין לי בעיה עקרונית עם המונח עבודת ה' , ככל שנניח שיש אלוהים והוא מצפה מאתנו שנעבדו או שכיף לנו לעשות זאת. אבל שוב למען ה', למה דווקא פולחנים אלו שברובם חסרי טעם לחלוטין כיום. מה רע בתפילה וחגים והתנהגות מוסרית על פי חוק?
 |
|
|
|
|
|
| נשלח ב-27/2/2011 10:16 |
|
| |
מיסטר פריזדנט, אני איתך.
מי שמכניס ילדותיות ושטחיות באיזה שהוא שלב של המסורת כורת את כל הגזע שעליו הוא יושב. רק מי שמתייחס ברצינות לכל המהלך מתחילתו עד סופו יש לו דבר מוצק בידו. וכעת הבחירה- האם להגן על המהלך הכללי כנגד הבאים עליו להורגו או להיכנע ולוותר. וע"ז אנחנו מאמינים שיש כלים ביד האדם להתמודד.
|
|
|
|
| נשלח ב-27/2/2011 10:28 |
|
| |
(בריאותיו צ"ל בריותיו , מעצמות כופים צ"ל כופות )
ממתין לתגובת מיימוני שהוזמן להתייחס במידת הדין, כמו אל הקבלה ...
|
|
|
|
| נשלח ב-27/2/2011 10:40 |
|
| |
ייתכן כמה הערות למה שכתבת: לגבי הפסיכולוגיזציה של איך מגיעים לעמדות תיאולוגיות - תיארת כמה סוגים של מקורות ידע (מאבחנה בין מי שחשב והגיע לבד לבין מי שרצה 'להתיר עריות' ועד לגישות שטוענות שהכל הוא 'להתיר עריות'). אני באמת לא מבין איך אפשר לדרוש מבנאדם, יתירה מזו - איך בנאדם יכול - להסיק על אמיתותן של עמדות לפי המניעים שגרמו לו להגיע אליהן. לפי פרויד, למשל, כמעט כל עמדה או התנהגות שהיא מקורה ביצר. אז לכן כל המסקנות שהגענו אליהן לא תקפות (גם 'לחומרה' זהו יצר - יצר התוקפנות העצמית או התנאטוס. כך שלא נוכל לצאת מזה...). אמנם כתבת משהו דומה אבל נדמה לי שצריך לומר את זה באופן נחרץ. עוד משהו שלא הבנתי הוא האם אתה מאמין במחויבות ל'תפילה וחגים' או שגם זה אצלך בתור פולקלור בעלמא.
נדמה לי שהתייחסת קצת למה שכתבתי אודות התסבוכות האינטרא-פסיכיים שלי - ובכן אין טישו וירטואלי בפורום (ומכאן שאינני יכול להתייחס אליו כפסיכולוג) אבל אוכל לומר שאצלי המצב דיי שונה משלך. בגלל הקונטקסט שבו התעצבה אישיותי השברירית נוצר מין יצור שאין לו כמעט שום סנטימנטים לפולקלור החרדי או אפילו לזה היהודי אך תחושת מחויבות דתית החזקה יותר משל כל חרדי מצוי (המקור הוא בית של חוזרים בתשובה שלא השתלבו היטב בחברה החרדית, וילד שהלך לבד - במובן הפיזי והמטאפורי כאחד - לבית הכנסת וללימוד התורה, וספג את המחויבות ללא הפולקלור). אם תחבר את שני הגורמים תמצא אדם המקיים דברים באדיקות תוך תיעוב עמוק שלהם, דבר שגרם לי לסבל פסיכולוגי בל ישוער שגרם לי לברוח מהעולם הזה כשהמחשבות הכפרניות היו עדיין רק 'ברקע' ובאופן לא מודע לחלוטין, אם בכלל. גם לי אם כן יש 'עריות' משלי (-: - לטובת מי שזה מועיל ל well-being שלו... (אכן בתחילה חפרתי בנבכי נפשי כדי לבחון את המניעים למחשבות עד שהבנתי שאין לכך כל משמעות: באותה מידה אפשר לומר שהחרדי המצוי מקבל את ההכרעה הערכית לא להציל גוי בשבת בגלל הפולקלור שלו מהחיידר, הישיבה והישיבה בשולחן השבת עם שבעת אחיו. פסילת הכרעות בגלל מניעיהן לא מאפשרת שום התנהלות בעולם. חשבו על ר' עובדיה יוסף שמגיע לפסק מקל ואז אומר לעצמו: אופס... הקלתי. שגוי)
תוקן על ידי thepresent ב- 27/02/2011 10:43:14
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-27/2/2011 11:49 |
|
| |
פרזנט ואני דווקא השתדלתי להסביר עצמי. חושבני שאם תקרא מש"כ עכשיו בשילוב מה שקראתי קודם תוכל להבין כוונתי. שאלת למה התנ"ך כתוב כך שחלקים ממנו מבוארים על ידינו שלא כפשוטם – כתבתי קודם – "כבר הר"מ כתב שהתנ"ך מכתב כך שיתקבל על דעת הדור שהיה רגיל להגשמה ולפולחן קרבנות". ה"ה לגבי הספורים כתבתי שורה לפני כן "תמונת עולם לפי המתקבל על הדעת אז וכפי הנראה גם הידוע אז". וה"ה לגבי הלכות (כעין תחת עין), הכל אותו עקרון. לגבי מעמה"ס – כנ"ל. הפרטים אינם ממש חשובים (הגם שאישית נראה לי שאין בעיה לקבלן כפשוטם) חשוב העקרון – שה' נתן הוראות. לא משנה באיזה מנגנון ההוראות הובאו לתודעת האנשים, במעמד כמתואר או בצורה אחרת. לגבי הקושי לקבל שהבשר השרוף הוא אינו מטרה בפני עצמה – איני מבין למה קשה לקבל שמי שנתן אז הוראות למעשים מסויימים המתאימים לתקופה גם המשיל זאת בריח ניחוח ולכן זה מופיע כסיפור דברים. הרי הוא רצה להצטייר כמתאים לתקופה. מדוע באחרית הימים? ראשית ועיקר - משום שזה לא ישתנה. שנית – אולי גם חלק מהעמים יצטרכו לעבור תהליך כמו שעמ"י עבר. שלישית – אולי זה משל, שוב כדי שייקלט טוב אצל הדור. לגבי המבול – "לא היה בהיקף עולמי, כפשטות הכתובים" שהיה.היות ויש עדויות בספרות אז על מבול עולמי לכן צוייר כך בתנ"ך (כתבתי – "נתן לו ספר בראשית תמונת עולם לפי המתקבל על הדעת אז וכפי הנראה גם הידוע אז".) האם אלוקים רוצה שנסבול? איני יודע ואיני חושב שניתן להכנס לקרביו. בפועל הדת הינה עול. בהחלט. כך גם איני יודע מדוע נבראו אנשים שאינם מאמינים. כשם שאיני יודע מדוע נבראו מאמינים. ייתכן א. משתי האפשרויות, יש/אין אלוקים, אף אחת אינה יכולה להיות מוכחת ב 100% (לפי הידוע לי. תקנני אם אני טועה). לכו הבאתי דברי המורה ב/טז. וראה ב. ב. אמונה אינה סיסמא, אלא שאינה ניתנת להסבר. אבל היא צריכה להיות ניתנת להגנה הגיונית. לכן נחנחיות אינה נראית לי. ג. משפט שאולי יקפיצך, ככל שהפולחן הינו יותר חסר טעם כן יש בו יותר מוטיב של עול ועבודה
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-27/2/2011 11:54 |
|
| |
ייתכן היקר:
חז"ל הסכימו לדעתך כבר לפני אלפיים שנה, שבעתיד יבטלו רוב המצוות,
הויכוח יהיה ביני לבינך האם אנו כבר בעתיד הנכון,
אני יטען לך שרק היהודים הם יהיו מוסריים בלי שילטון (על דרך 'אלמלא מוראה של מלכות איש את רעהו חיים בלעו')
אתה תטען לי מה ???????????
ברצוני לומר שהמעלה של חינוך יהודי היא בזאת שאני יהיה מוסרי גם במצב של אנרכיה, "מבחינת אם אין יראת אלוקים במקום הזה והרגוני"
כמו ויקטור פראנקל אמר אחרי השואה, (ציטוט מויקי )
"כי הוא יודע שבני אדם הומניים הם מיעוט בעולם, וקריאתו עומדת כאתגר להצטרף למיעוט נעלה זה. הוא מעדיף לדבר על פוטנציאל האנושי במיטבו, שאם לא כן תהיה סכנה שהאדם יסחף לפוטנציאל האנושי במרעו,,,,,,,
וכתב "האדם הוא זה שהמציא את תאי הגזים, אך הוא גם זה שנכנס אליהם קוממיות, ותפילת 'שמע ישראל' על שפתיו". בניגוד לפרויד שטען כי תחת לחץ כבד כמו הרעבה ההבדלים האישיותיים והרוחניים שבין בני אדם יטושטשו, הוא אמר כי בשואה במצבים הקשים ביותר, היו שנעשו חזירים ולעומתם היו שנעשו קדושים.
האם "ייתכן היקר" האנושות הגיע כבר למצב הזה ?! או שפרויד עוד נשאר צודק ?????
|
| נשלח ב-27/2/2011 12:03 |
|
| |
thepresent היקר: קודם כל תודה על "החביב"
אנא ממך,
"אלוקים" הוא אהבת חיי ואני מת עליו, אנא אל תדבר כך עליו, לפחות לא שאני בסביבה,
האם תדבר נגד אישה\בעל מול בעלה\אישתו ???? בוודאי שלא, נכון ? אז אנא,
עיין לעומק באשכול הזה, האם אלוקים אשם בטיפשותו של האנושות ??? (השואה, תאונות דרכים, מחלות, ועוד)
(העברית שלי דפוקה, אבל תנסה להבין את עומקם של דברי שם)
|
| נשלח ב-27/2/2011 12:09 |
|
| |
תלמיד טועה
תודה על התגובות. לגבי חלקן אינני מבין איך הן מתייחסות לקשיים שהעליתי ולגבי חלקן האחר אינני מסכים למה שכתבת. בכל אופן, מיצינו. באמת תודה על הרצון הטוב. אשמח להתייחסות חברי הפורום האחרים! מבטיח דיון מכבד וראוי.
פטור בלא כלום אי אפשר: לגבי ב' אין לי שמץ למה אתה חושב שנחנחיות אינה ניתנת להגנה הגיונית (בניגוד קשירת רצועות עור עגל מושחרות או הגבהת שחלות בשלות של Citrus medica). אני משער שתוכל לכתוב כאן תגובה להערתי (ויש לי אפילו השערה לגבי טיבה), אבל ההערה ב', על הכשל שלדעתי טמון בה, פשוט 'דרשה' הערה.
מקסמן כעת אתה משתמש במנטרה של 'פגיעה ברגשות' (לא יודע אם זה מוכר גם בחו"ל - בישראל זה טיעון 'לא דתי' ששולפים דתיים כשרוצים לעגן בחוק קיום של מצווה מסוימת בקונטקסטים מסוימים. למשל - לאסור נסיעה ברכב בשכונות חרדיות)? כצופה יוטיוב (ואולי גם טלוויזיה) מובהק אתה בוודאי מכיר את השיר של אלכסנדר ריבק שזכה באירוויזיון 2009. חשוב על המילים העוצמתיות שלו לרגע... ולא מקובל לומר 'לרדת לעומקם של דבריי' (יש מחברי פורום זה שמשתמשים במניירות נרקיסיסטיות כאלו אבל אל יהי חלקך עמהם)
תוקן על ידי thepresent ב- 27/02/2011 12:21:36
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-27/2/2011 12:31 |
|
| |
לגבי הוראות יצרן אני לא מבין את הטיעון הזה. נניח שקניתי מכונת כביסה שיש בה שני כפתורים, עליון ותחתון ואני רואה את ההוראות הבאות: לכביסה רגילה - סובב את הכפתור העליון ל A ואת הכפתור התחתון ל 2. לכביסה עדינה- סובב את הכפתור התחתון ל -3.
סובבתי את הכפתור התחתון ל 3 והמכונה לא פעלה. פניתי למעתיקי השמועה של מכונות הכביסה והם אמרו לי, נאמר כפתור למעלה ונאמר כפתור למטה, מה כפתור האמור למעלה הוא גם עליון וגם תחתון, אף כפתור האמור למטה הוא גם עליון וגם תחתון, והיה עליך לסובב גם את העליון. סובבתי את הכפתור העליון ל - A ואת התחתון ל 3 והמכונה כמעט הרסה את הכביסה, חזרתי למעתיקי השמועה וענו לי אם במקרה הראשון צריך A2) A בגימטריה 1) אזי ברור שבמקרה השני צריך B3. סובבתי ל B3 וסוף סוף עבד כמו שצריך.
אלו נקראות הוראות יצרן?
|
|
|
|
| נשלח ב-27/2/2011 12:34 |
|
| |
אפשר לקבל בכתב את הוראות היצן הללו. אפילו בראשי פרקים!
|
|
|
|
|