בית פורומים עצור כאן חושבים

מי יחזיר לי אבדתי? כתב מאש"ק ומדבד"ב

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-27/2/2011 17:43 לינק ישיר 
מי יחזיר לי אבדתי? כתב מאש"ק ומדבד"ב

.

"ומן הראוי לך שתדע, כי הכתיבה הזאת הנקראת כתיבה אשורית , כיון שניתנה בה התורה ובה נכתבו לוחות הברית, הרי מגונה מאוד להשתמש בה – רק  [=אלא] לכתבי הקודש. ומימי קדם היו ישראל נזהרין בזאת, והיו כתביהם וחיבורי חכמותיהם וכתבי חול שלהם בכתב עברי... ועל כן שינו הספרדים כתיבתם, ושמו אותותם אותו אחרות, עד שנעשה ככתב אחר, להתיר להשתמש בו בדברי חול. ורבינו יוסף הלוי ז"ל מנע לכתוב הגט בכתיבה ההיא התלויה, כדי שלא יהא משמע תרי לישני בגיטא. וחזרו הסופרים לכתוב הגט כתיבה תמה מיושבת, בכתב אשורי כספר תורה, וגם זה עיכב על ידם ואמר להם 'ואיך נשתמש בזה מכתב אלהים ויבא לזלזול, אבל נכתב בכתיבה אחרת הנקראת בלשון ערבי מדבד"ב..."

לבושתי אני מודה - שכחתי. מי יזכיר לי במה המדובר, ומהו כתב ה"מאש"ק" המוזכר גם הוא בשו"תים בנושא זה?

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/2/2011 19:20 לינק ישיר 

שו"ת מנחת יצחק חלק ט סימן ה

הנה דברי כ"ת הנ"ל דכתב מעשי"ט, היינו הא דנקרא בדברי האחרונים כתב משיט"א, פסול לכתיבת סתו"מ =ספרים תפילין ומזוזות=, אינו צריך להוכיח מכללא, אלא מפורש כן להדיא בדברי הפוסקים, כמ"ש בתשו' תשב"ץ (ח"א סי' ח') וז"ל עוד שאלת מהו לכתוב מזוזה בכתב הנקרא מאש"ק והוא הנקרא אלמדבד"ב. תשובה, אין בשאלה זו טעם ולא הוצרך דבר זה לכתוב, שהרי כתב מאש"ק אינו נקרא כתב כלל, ומה"ט התיר הרמב"ן ז"ל לכתוב פסוקים בלא שרטוט באגרות בכתב מא"ש לפי שאין זה כתב, ובמזוזה בעיא כתיבה תמה כדאיתא בפ' הבונה (ק"ג ע"ב) ואפילו קוצו של יו"ד מעכבין וכו' עכ"ל, ומאש"ך היינו משיט"א כמ"ש כ"מ, וכן מש"כ התשב"ץ והוא הנקרא אלמדבד"ב כנ"ל, וכדמוכח מדברי הב"י (אה"ע סי' קכ"ו) שם, והנה כי כן כתב בספר מכתב מאליהו, והובא בתשו' בית אפרים (ה' גיטין סי' ק"ו), שנראה שהוא כתב משיט"א, עיין שם, הרי מפורש יוצא שאין זה אף בכלל שאלה, ובמזוזה פסול בודאי, וממילא הה"ד בס"ת ותפילין, (ועי' שם (בסי' ה') מש"כ בדבר לכתוב בכתב אלדמדבד"ב (משיט"א) בגט, מה שפלפל בדברי הרמב"ם (בתשו'), שכתב דיש לכתוב גט רק בכתב הנ"ל ולא באשורי משום קדושת הכתב עיין שם, ועי' בב"י שם).

וכן מפ

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/2/2011 21:03 לינק ישיר 

מואדיב 

תמהני עליך
גיגול של הביטוי "כתב מדבד"ב" as is (כידוע למביני עניין סגירת הביטוי במרכאות מסמנת לגוגל לחפש את הביטוי במדויק. ללא המרכאות באמצע מתקבלות הרבה תוצאות שמתייחסות לכל מיני דברים שכתב נשיא רוסיה דימיטירי מדבדב) מניב את התוצאה הבאה

שם נאמר שכתב מדבד"ב שהזכיר הר"י הלוי ז"ל הוא כתב משיט"א שהזכיר הרשב"א (ואולי קרוי גם 'כתב פרובינציאל')
גיגול של "כתב משיט"א" מניב את התוצאה הבאה מתוך המשנה ברורה:
"כתב משיט"א (היינו שאינה כתיבת סת"ם והוא רק כתב אשורי)"

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/2/2011 23:04 לינק ישיר 

מואדיב

תסתכל בשטינשניידר "הרצאות על כתבי יד עבריים" בעמודים 40-41 יש התייחסות לכתב מדבדב [ מרפרף] ולכתב מועלאק [ אינני בטוח שאני מאיית נכון] שזה כתב בשיפוע. היום מקובל לתאר כתב מדבדב ככתב בינוני שאותיותו מחוברות.
יש למעשה ויכוח בפוסקים אם זה כתב משקיט כמו שטוען הרשב"א או לא ומה בין זה ל"פרובינציאל" לגבי הלכות גיטין. אם תרצה מקורות אשמח להפנות אותך.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/2/2011 17:31 לינק ישיר 

.

תודה רבה.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > מי יחזיר לי אבדתי? כתב מאש"ק ומדבד"ב
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר

bholext