|
|
| נשלח ב-8/3/2011 14:33 |
|
| |
| רדףהשיג כתב: |  | בקשר לפרדוקס מור, האם כל הבל (נונסנס) הוא סתירה?
איפה בדיוק הסתירה בין שני חלקי המשפט.
שאלה טובה! איפה באמת? -- זהו גופא פאראדוקס מור.
(הוא לא אמר הארץ היא שטוחה והיא לא שטוחה או אפילו אני חושב שהארץ שטוחה וגם שהיא לא שטוחה (לגבי המשפט השני אני לא בטוח שהוא סתירה)
אלא היגד אחד על הארץ ושני על מחשבותיו).
נכון -- אז לכאורה באמת אין סתירה, הלא כן? אפילו לא מדובר פה בנונסנס. האמירה הזאת שלו היא בעלת משמעות. לא כמו: "אני חושב שכהחין'הגדחככהגהנהח".
אבל בכל זאת אנו מרגישים שיש פה בעייה כלשהי, הלא כן?
אז אנו מחפשים לשים עליה את האצבע
|
|
|
|
| נשלח ב-8/3/2011 14:34 |
|
| |
תוקן על ידי רדףהשיג ב- 08/03/2011 14:36:38
|
|
|
|
| נשלח ב-8/3/2011 14:38 |
|
| |
| מטפחתספרים כתב: |  | אולי לא ניחנתי בחושים מחודדים מספיק, לדעתי האמירה ב"פרדוקס מור" היא סתם דבר הבל ולא טומנת בחובה כל סתירה. |
|
אולי אתה צודק. רק תסביר מדוע זה הבל.
|
| נשלח ב-8/3/2011 14:41 |
|
| |
ראשית, לא התכוונתי שמה שכתבת (או מה שטען מור) זה דבר הבל אלא שאתם דנים באמירה שהיא סתם דבר הבל ולא סתירה. די ברור כי הטענה "הארץ היא שטוחה ואני חושב שהיא לא שטוחה" היא דבר הבל.
|
|
|
|
| נשלח ב-8/3/2011 14:47 |
|
| |
| מטפחתספרים כתב: |  | ראשית, לא התכוונתי שמה שכתבת (או מה שטען מור) זה דבר הבל אלא שאתם דנים באמירה שהיא סתם דבר הבל ולא סתירה.
זאת הבנתי היטב. לא חשדתי בכשרים.
די ברור כי הטענה "הארץ היא שטוחה ואני חושב שהיא לא שטוחה" היא דבר הבל.
זה ברור. רק צריך להסביר מדוע.
|
|
|
| נשלח ב-8/3/2011 14:57 |
|
| |
| צענערענע כתב: |  | נלך שלב שלב כי אחרת לא נזוז.
פרדוקס מור קיים אז לא שייך לומר שאינני מבינה מדוע מור הסתבך בדבר שלי נראה פשוט
בוודאי ששייך! רק לפני שאומרים דבר כזה, כדאי קודם כל לנסות להבין במה מור הסתבך -- מה שאת אכן משתדלת לעשות, ואחרי שמבינים, לנסח דרך מוצא הולמת מהסיבוכים שלו [למשל: "מור התבלבל בין X ל-Y.."]. מה שלא שייך לעשות הוא סתם לזרוק לאוויר: "אה, המור הזה סתם מסתבך..."
אלא לנסות ללכת בעקבותיו שלב אחרי שלב ולשאול את שאלות ההבהרה.
1.ראובן אומר: p. אבל אני יודע שלא p-האם יש כאן סתירה? אם כן אז למה אם לא אז למה.
כן -- יש פה סתירה. זאת משום שלפי הגדרת "ידיעה" הקלאסית [האמנה אמיתית ומוצדקת], וגם לפי ההבנה הקומונסנסית של מושג זה, לדעת ניתן רק אמת. בשקר ניתן רק להאמין. לא ניתן לדעת שארץ שטוחה -- ניתן רק להאמין בכך. לפיכך "פלוני (לא רק "אני") יודע ש-p" גורר את p.
לפיכך, במקרה שהצעת, כשראובן אומר "אני יודע שלא-p" נובע מדבריו "לא-p". אם ראובן אומר "p וגם אני יודע שלא-p", נובעת מדבריו הסתירה המפורשת "p וגם לא-p".
מה שאין כן [לכאורה] במקרה בו ראובן אומר "p אבל אני מאמין שלא-p" --- שהרי להאמין ניתן גם בשקר גמור [אולי אפילו בסתירה].
2.ראובן אומר: p. אבל שמעון אומר שלא p- האם יש כאן סתירה? אם כן אז למה כן ואם לא אז למה לא.
לא -- איזו סתירה יש כאן? מעשים שביומיום. אנשים טועים כל הזמן ואומרים דברים מועטים כל הזמן ומשקרים כל הזמן.
3. האם יש הבדל מהותי בין 1 ל 2 כאשר ב2 מתערב גורם נוסף(שמעון)
לא ממש הבנתי את השאלה. תארי את המצב והסבירי איך הוא קשור למצבים 1 ו-2 שתיארת.
|
|
תוקן על ידי רדףהשיג ב- 08/03/2011 15:48:09
|
|
|
|
| נשלח ב-8/3/2011 15:54 |
|
| |
אם הוא באמת חושב כך הוא מצליח להכיל סתירות כך שמחשבתו מכילה הבלים (ולא דבריו). אם הוא לא חושב כך אז אמירתו היא הבל (או שקר).
|
|
|
|
| נשלח ב-8/3/2011 16:16 |
|
| |
| מטפחתספרים כתב: |  | אם הוא באמת חושב כך הוא מצליח להכיל סתירות כך שמחשבתו מכילה הבלים (ולא דבריו).
|
|
האמנם?
יש גרסא לפאראדוקס מור שלא מערבת דיבור: פלוני מאמין ש: "p ואינני מאמין ש-p" [גרסא אומיסיבית] / פלוני מאמין ש: "p ואני מאמין שלא-p" [גרסא קומיסיבית]
תוקן על ידי רדףהשיג ב- 08/03/2011 16:19:41
|
|
|
|
| נשלח ב-8/3/2011 16:21 |
|
| |
הגרסה הראשונה היא, פלוני אומר "אלמוני מאמין שP ואני לא מאמין שP"? אם כך מה הבעיה באמירה, מה ההבדל בינה לבין השנייה ומה זה קשור ל"פרדוקס" מור?
|
|
|
|
|
| נשלח ב-8/3/2011 16:23 |
|
| |
לא הבנתי
|
| נשלח ב-8/3/2011 16:24 |
|
| |
איזו גרסא? איפה? כמה? למה?
|
| נשלח ב-8/3/2011 16:38 |
|
| |
| רדףהשיג כתב: |  | | איזו גרסא? איפה? כמה? למה? האמנם?
יש גרסא לפאראדוקס מור שלא מערבת דיבור: פלוני מאמין ש: "p ואינני מאמין ש-p" [גרסא אומיסיבית] / פלוני מאמין ש: "p ואני מאמין שלא-p" [גרסא קומיסיבית]
|
|
|
|
|
|
| נשלח ב-8/3/2011 16:51 |
|
| |
אוקיי -- ו..?
|
| נשלח ב-8/3/2011 16:57 |
|
| |
שאלתי היא:
הגרסה הראשונה היא, פלוני אומר "אלמוני מאמין שP ואני לא מאמין שP"? אם כך מה הבעיה באמירה, מה ההבדל בינה לבין השנייה ומה זה קשור ל"פרדוקס" מור?
|
|
|
|
| נשלח ב-8/3/2011 17:21 |
|
| |
| מטפחתספרים כתב: |  | שאלתי היא:
הגרסה הראשונה היא, פלוני אומר "אלמוני מאמין שP ואני לא מאמין שP"? אם כך מה הבעיה באמירה, מה ההבדל בינה לבין השנייה ומה זה קשור ל"פרדוקס" מור? |
|
"הגרסה הראשונה היא, פלוני אומר "אלמוני מאמין שP ואני לא מאמין שP"?"
אני לא יודע למה אתה מתכוון ב"גרסא הראשונה".
שתי הגרסאות שאני הצגתי בראשית הדיון הן: הגרסא האומיסיבית: (1) "p ואינני מאמין שp"; והגרסא הקומיסיבית: (2) "p ואני מאמין שלא-p"
באמת אין שום דבר פאראדוקסאלי בטענה "יוסי מאמין ש-p ואינני מאמין ש-p"
"פלוני אומר "אלמוני מאמין שP ואני לא מאמין שP"? אם כך מה הבעיה באמירה,"
באמירה זו אין שום בעיה.
"מה ההבדל בינה לבין השנייה "
איזו שניה?
"ומה זה קשור ל"פרדוקס" מור?"
מה שאני הצגתי בראשית הדיון הוא גופא פאראדוקס מור.
ועוד משהו: לשים "מרכאות הפחדה" [Scare Quotes] משני צידי שמה של בעיה כלשהי איננו פותר את הבעיה כפי ששימת מרכאות הפחדה משני צידי שמה של עמדה כלשהי [נגיד: "אידיאליזם"] איננו מפריך את אותה עמדה.
|
|