|
|
| נשלח ב-1/3/2011 20:00 |
|
| |
למשל, הדוגמא שהבאתי כבר לעיל: אם מכונית א' היא לבנה ומכונית ב' היא שחורה, אזי מכונית ב' כהה יותר מאשר מכונית א'; או הדוגמא שאת עצמך הבאת: "ירוק יותר" נגזר מ"ירוק" [אם כי, כפי שאמרתי, ניתן להתווכח על מה נגזר ממה כאן].
תוקן על ידי רדףהשיג ב- 01/03/2011 20:03:17
|
|
|
|
| נשלח ב-1/3/2011 20:01 |
|
| |
[רדף, סליחה על הסטיה, אם לא היו צבעים נוספים מלבד "ירוק" האם היתה משמעות למילה "ירוק"? (אם לא, אז "ירוק" אינו פרימיטיבי]
|
| נשלח ב-1/3/2011 20:02 |
|
| |
(נמחק עקב כפילות)
תוקן על ידי מרנשטיין ב- 01/03/2011 20:03:46
|
|
|
|
| נשלח ב-1/3/2011 20:06 |
|
| |
למרנשטיין: אולי. אבל עזוב -- הבירור הזה לא נחוץ לכאן...
כל המטרה שלי הייתה רק ללמד את ההבדל בין מבנים לוגיים שונים.
אם הבנתם זאת, דייני.
|
| נשלח ב-1/3/2011 20:23 |
|
| |
אוקיי אז אפשר להמשיך
|
|
|
|
| נשלח ב-1/3/2011 20:26 |
|
| |
אוקיי -- נחכה לאישור של עוד 3 חבר'ה ונמשיך.
|
|
| נשלח ב-1/3/2011 22:48 |
|
| |
לצערי הייתי עסוק בשעות היום וכנראה כך יהיה גם בימים הקרובים אבל אני עוקב. ואגב רוב המושגים האלו מוכרים לי מלוגיקה ומודלים מתמטיים שונים שנגזרים ממנה, שיצא לי להתקל בהם, בכל מקרה הנגזרת הפילוסופית בלשנית של הדברים די מעניינת, ואני מקשיב ומצפה המשך...
|
| נשלח ב-1/3/2011 23:01 |
|
| |
עוד שני אישורים ואני ממשיך
|
| נשלח ב-2/3/2011 08:23 |
|
| |
מאשר
|
|
|
|
| נשלח ב-2/3/2011 09:08 |
|
| |
אני רציתי לפתוח עכשיו אשכול על מה זה 'מושג', אבל עוד לא הסתדר לי נוסח השאלה. אני יסדר את זה ואחרי זה אני יפתח. בינתיים אני רואה את האשכול הזה, שהוא מאוד מעניין, אבל אין לי רוב השעות התחברות לרשת. רק בבוקר וקצת בלילה. (וגם זה רק חלק מהימים בשבוע). לכן אני בינתיים משתתף באשכול הזה. אבל בלי תגובות, (גם כי אני לא כל כך מכיר את הנושא הזה). אבל אם צריך אישור של חברים, אני מאשר.
אני רק ישאל שאלה אחת. למה לא פשוט מה זה אמת?. אם אני רואה פרה, ואני אומר שעכשיו אני רואה פרה. זה לא אמת? אם אני צמא ואני אומר שאני צמא, זה לא אמת? אם אני אומר 1+1=2, זה לא אמת? אם אני אומר אתמול נסעתי ברכבת מהצפון למרכז, זה לא אמת?
וכן כל מי שמדבר רק אמת ולא משקר. כל מה שהוא אומר זה אמת.
|
|
|
|
| נשלח ב-2/3/2011 10:53 |
|
| |
"למה לא פשוט מה זה אמת?"
זו שאלה לא רעה בכלל. אילולא היינו דוברי עברית שמכירים אינטואיטיבית בערך את פירוש המילה "אמת" ויודעים אינסטינקטיבית {במובן של אינסטינקט מותנה} איך להשתמש במילה זו ברוב ההקשרים, אזי לא יכולנו לגבש הגדרה כלשהי הולמת עבור המילה הזאת.
אני אכן נשען על הידע שלכם ושלי בעברית לשם ניהול האשכול.
כל הרעיון של נתינת הגדרה מדוייקת הוא לא ללמד שימוש בסיסי במילה כלשהי [הגדרה זה לא מה שעוזר בדרך כלל ללמוד להשתמש במילה] אלא לבצע קריסטאליזאציה [=גיבוש] של האינטואיציות לכדי משהו מובנה ומדוייק.
הגדרות פר-סה נחוצות פחות בהקשר היומיומי ויותר בהקשר המדעי [במובן הרחב ביתר של המילה -- הכולל גם הקשרים פילוסופיים] --- פחות לשם הכרת שפה סתם ויותר לשם הכרת מינוח טכני.
|
| נשלח ב-2/3/2011 11:47 |
|
| |
טוב, ממשיכים.
אני אביא פה דברים שכבר כתבתי באשכול ההוא, אבל חוששני שהתמסמסו בין כל שאר הדברים שכתבתי שם. זו הבחנה חשובה נוספת:
כשאנו מגדירים מילה מסויימת, אנו יכולים לעשות אחד משני הדברים: (1) לקבוע מוסכמה לשונית (2) לתאר מוסכמה לשונית. מה שאנו עושים במקרה הראשון זה אומרים משהו בסגנון "הבה נקרא בשם א ל-ב".
זה כמו לומר "תעביר לי את המלח". אם אני אבקש ממישהו להעביר לי את המלח, הלה יכול לומר לי "לא בא לי" או "אני מסרב" או "לא כדאי לך -- מלח זה מזיק" וכדומה, אבל יהיה זה בלתי תקני [לשונית] אם הוא יאמר לי "אתה טועה". אני לא יכול להיות "טועה", כי לא טענתי כלום -- רק ביקשתי משהו. באותו אופן, במקרה (1), ההגדרה איננה טענה אלא הצעה לפעולה --- "הבה נקרא ל-ב בשם א" דומה ל"בואו נלך לים": אפשר לקבל או לא לקבל [לאמץ או לא לאמץ] את המוסכמה הלשונית המוצעת, אבל לא ניתן לדון אם היא הולמת או לא. עכשיו, הגדרה מסוג (2) היא אכן טענה. אם אני אומר "בשם עץ אנו קוראים לציפור בעלת שלוש כנפיים", אז מאזיני ימחו ויגידו "מה פתאום? זה בכלל לא נכון" -- וכמובן שהם יצדקו. הגדרה מסוג (2) יכולה להיות הולמת או בלתי הולמת, נכונה או בלתי נכונה
[אינני מגדיר עדיין מה זה "נכון" או "הולם". כאמור (בתשובתי לצורע): אני נשען על הידע שכבר יש לכם בעברית...]. עכשיו, אנו מנהלים אשכול שנועד למצוא הגדרה הולמת לאמת. משמע, אנו מחפשים הגדרה מסוג (2). אילו היינו מחפשים הגדרה מסוג (1) יכולנו לקצר את העניינים ופשוט להכריז: "הבה נקרא בשם אמת לתולעת משי בצבע ירוק" וכך היינו חוסכים כאב ראש מיותר. עד כאן?
|
|
| נשלח ב-2/3/2011 12:15 |
|
| |
לי נראה שקצת סיבכת דבר פשוט בזה שהבאת את הדוגמא של המלח שהרי שם אין קביעה שרירותית של מוסכמה אלא תגובה בלתי הולמת.
אבל בסדר אפשר להמשיך.
|
|
|
|
| נשלח ב-2/3/2011 12:19 |
|
| |
לצענע: אז כנראה לא הבנת את האנאלוגיה. האנאלוגיה היא לא בין המגיב לבקשה לבין הקובע מוסכמה שרירותית, אלא בין המבקש לקובע המוסכמה: מי שקובע מוסכמה, בעצם מציע או מבקש או מצווה או קורא לכנות דבר מה בשם מסויים. ניתן להענות לבקשתו וניתן לסרב לה, אבל לא תקני [לשונית] להגיד לו: שמע, אתה טועה.
|
| נשלח ב-2/3/2011 12:24 |
|
| |
רגע לאט,אחת,שתיים או בעצם מהר,אחת שתיים(פה כשאתה אומר מהר)אחת שתיים,אתה מבין ששתים בעצם זה אחת, שאחת זה שתיים,אבל בעצם אחת
כמו חייל אחת שתיים
|
|
|
|
|