בית פורומים עצור כאן חושבים

שאלות על אדם הראשון

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-6/3/2011 13:46 לינק ישיר 

אישציפור כתב:
ייתכן,
א. השאלה אינה אם הדברים נכתבו ע"י אדם, זה ברור לגמרי שכן ומפורש בתורה (חוץ מהלוחות הראשונים אולי...) השאלה היא האם הם נכתבו על בסיס ו/או בהשראת נבואה.
       ולכך כל מי שמבין מה היא נבואה יענה באופן ברור , כן.

כל מי שמבין מה היא נבואה יענה כן.

ומי מהין לחשוב שהוא מבין משהו בענייני נבואה?

ובגלל שכל שאר דבריך נובעים מזה אז האמת לא נמצאת ,כפי שאתה משלה את עצמך,במגרש שלך..

ו. למי שמבין שזו אכן נבואה, ושנבואה היא הכלי היותר שלם להשגת אמת, זה לגמרי לא שעשוע אנתרופולוגי גרידא.
ז. כפע שאמרתי לפרזנט (וכמובן לא נעניתי) אתם כלל לא נכנסתם למגרש בו עוסקים באמת. אתם חיים בעולם תאורטי של ניתוח טקסטים במקרה הטוב, ולעתים קרובות גם זה לא, אם בכך בחרת תתמקד בעיסוק פופליסטי באנתרופלוגיה כפי שהבהרת בסעיף ו ותשאיר את האמת למי שמחפש אותה ועוסק זה . מיותר לציין שאתה מוזמן בכל עת להצטרף בעצמך, זה אמנם דורש מעט ענוה, אבל מניסיוני זה מעניין הרבה יותר מניתוחים ליגה ד, + סברות כרס על טקסטים שאין לך מעט השגה בנושאיהם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/3/2011 13:53 לינק ישיר 

צענע,
מה בדיוק השאלה ? חוץ מלנסות לקנטר כמובן... (מה שמכונה אד הומינם ) לא מצאתי שום הערה עניינית בדבריך לצערי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/3/2011 14:08 לינק ישיר 

איש ציפור

ההערה שלה מאוד פשוטה.
אין שום סיבה להניח שמיתולוגיה בבלית/אכדית/וואטאבר שנכתבה בידי אדם היא נבואה יותר מההזיות העולם במוחם של משתמשי מריחואנה.
אלא אם תוכיח שהיא קיבלה אישור א-לוהי.
וכל מה שאתה מסיק על פיה כי זה מה שאתה רואה בה הוא פוסט מודרניזם מהסוג התלוש ביותר (ותוכל לעשות זאת גם על ספרי נעמי רגן או עמנואל הרומי)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/3/2011 14:29 לינק ישיר 

פרזנט,
ואכן לא טענתי שצריך להניח שזו נבואה, טענתי שניתן לדעת זאת, אך לשם כך יש צורך קודם להבין כמה וכמה הקדמות, ולהם הקדים ענוה ועוד כמה מידות טובות, שרוב הכותבים בהקשר הזה רחוקים מהם שנות אור. 
          אם ללעוג לי ו/או לבטל את דברי ע"י כל מיני השוואות, עוזר לך להתעלם מדברי הברורים, אתה מוזמן לנסות להשתמש בכך, אם כי אני מסופק אם זה כלי שיועיל לך בטווח הארוך או בכלל.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/3/2011 14:38 לינק ישיר 

לאישציפור

כל מי שיקרא את דבריך יראה בהם אד הומינם (אין לכם ענווה ואין לכם מידות שיש לי)פר אקסלנס ולא טיעון ענייני.

אז כל הפוסל במומו פוסל.

ו

תוקן על ידי צענערענע ב- 06/03/2011 14:46:01

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/3/2011 14:40 לינק ישיר 

איש ציפור
עכשיו הבנתי את דבריך

אם כי אינני מסכים איתם משתי סיבות:
1. תמיד אפשר לטעון שאם תעבור תהליך ארוך כזה או אחר לפי מִתווה שהסוכן מַתווה לך - ובמיוחד אם מלכתחילה תקבל את האמונה ולכן תנהג בענווה = הנחת המבוקש המטילה את חובת ההוכחה על השולל - תוכל להרגיש בסוף את הנבואתיוּת והאמת הזועקת מספר זה או אחר (פסיכואנליזה, קבלה, הינדואיזם, בודהיזם, וכן אינספור דברים). האם ברצונך לבדוק את כל אלו? יש לך 800 שנה מיותרות? ספר לי על כך!
2. 'הרגושעס' של אנשים אינן אמינות בעיניי כפרמטר לקביעת הנבואתיוּת או האמת המוחלטת. אבל זו כמובן אמונה שלי ואינני יכול להתווכח עם מי שחושב אחרת (יהיה זה איש ציפור לגבי ספר בראשית או מייק פוכצונלר לגבי שערי השמים הנפתחים לו אחרי הסנפת מריחואנה. סליחה על הבוטות אבל איך בדיוק אדם מבחוץ אמור להבחין בין ה'הרגושעס'?)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/3/2011 14:50 לינק ישיר 

ג'ה מובארק

לגבי ההודעה הראשונה שלך בעמוד 11:

השאלה הראשונה שלך 'לא מתחילה', לדעתי.
אתה מציג אותה כאילו 'ממה נפשך' אין היגיון להכניס סיפור בריאה בתנך, ולכן 'על כרחך' אינו אלא אלגוריה ויש להבין אותו בדרך זו. וזה ממש לא מחויב, ואף להפך:
בתורה (חמשת החומשים) יש רכיב סיפורי בשיעור גדול ביותר, אפילו יותר מהרכיב החוקתי (גם חז"ל שמו לב לכך "יפה שיחתן של עבדי אבות מתורתן של בנים" על כפלות הסיפור של אליעזר לעומת דיני טומאה וטהרה התלויים בשערה). וכי כל הסיפורים של האבות הם אלגוריות בהכרח (אני מודע לכך שיש מיעוט של ההוגים היהודיים שפירשו אותם כך, אבל אני תמה על ה'ממה נפשך' ו'על כרחך' שבדבריך). בנוסף, יש היגיון רב שהסיפור יהיה בנוי היטב, ממסד עד טפחות (כלומר נדע מה המקור ממש של העם שיצא ממצריים, בניגוד לתיאור על פי האבולוציה נניח, שיש נקודה ידועה שרירותית - אברהם - שרק ממנה ואילך אנחנו יודעים, אבל אין לנו מושג מי היה האדם 40 דורות לפניו או האוסטרלופיתקוס 1000 דורות לפניו). לכן אין כל הכרח להניח שהסיפור הזה הוא אלגוריה.

לא דברתי על סיפור הבריאה הראשון. אדרבא אותו הזכרתי כחלק נורמלי מקאנון המאגד חוקיות והסטוריה.
דברתי על פרשת הבריאה השניה, קרי סיפור גן עדן.
לא ענית שום דבר על תמיהותי (והם רק חלק ממה שיש לתמוה על פםרשה זו), כיצד פרשה מוזרה זו שאין דומה לה מצאה מקום בתוך התורה כולה.

מרוב פזיזותך לענות אתה לא מעיין בתוכן תגובותי. ועוד אתה מאשים אותי שאני הוא שלא קורא.

לגבי שאר התמיהות שלך
לך כאדם מודרני זה נשמע מופרך. הריני לחדש לך (שב על כסא יציב): חז"ל לא היו מודרנים!!! שוב: חז"ל לא היו מודרנים!!!הייתה להם תפיסת עולם פרימיטיבית להפליא: 
הקוסמולוגיה שלהם הייתה פרימיטיבית כפי שתמצא לאין ספור בתלמוד, 
התיאולוגיה שלהם הייתה פרימיטיבית וגם את זה תמצא לאינספור בתלמוד ובתנך אם תקרא בלי משקפיים של רמב"ם. התיאולוגיה השוללת הגשמה נכנסה מהפילוסופיה היוונית וביתה המוסלמית רק לפני 1500 שנה לכל היותר, אז סיפרו לנו הרמב"ם ודומיו שכל האמור בתנ"ך הוא כמובן סיבור האוזן בלבד והגדיל לומר שכל החושב אחרת הוא מין וכופר שאין לו חלק לעולם הבא. הראב"ד על המקום כבר העיר: הרבה טעו בזה. אז בתקופת חז"ל? קל וחומר! בעצם - מה אני מתקשקש? זיל קרי בי רב - אני כילד וכנער צעיר סברתי שאמנם א-לוהים הוא א-מורפי (=ללא גוף וצורה) אבל 'נמצא בשמיים'. כשחשבתי בצורה יותר מסודרת הבנתי שהמשפט הזה מכיל סתירה לוגית, שהרי מי שאינו כפוף לשיקולי מרחב אינו נמצא ב'שמיים' [דבר ששמתי לב שאני יודע מהמדע כי מה שמתואר בפשטות בתנך ובתלמוד, כלומר איזשהוא שטח למעלה מ'העולם' {יחסית לאיזה צד של הכדור?} אינו קיים בכלל] וככל הידוע לי תפיסה כזו נמצאת אצל הרבה מאוד ילדים שהתבגרו בלי לחשוב, למרות שאם תפנה את תשומת ליבם לסתירות הלוגיות והסתירות עם הידע המדעי שמכילים המשפטים האלו, הם יבינו שצריך לעדכן את התפיסה שלהם. אבל בהחלט תוכל למצוא המון 'ערליכע יידן' - חסידים טובים, יוצאי עדות המזרח, בעלי בתים ליטאים (משום מה נדמה לי שאברכים ליטאים לא יפלו בזה. אבל אולי אני סתם גזען) שכך חשבו/חושבים/יחשבו. מאיפה נראה לך שזה הגיע אליהם? האם חז"ל היו רמבמיסטים אלא שבמרוצת השנים התגבשה הגשמה, או שמא זו התפיסה המקורית שמספר אב לבנו ורב פשוט לתלמידו, וככל הנראה הייתה כך גם בתקופת חז"ל שאין להניח שהיו מודרנים יותר מאיתנו? 
עם תיאולוגיה וקוסמולוגיה פרימיטיביות אין סיבה לחשוב שהם לא קיבלו את סיפורי התנ"ך כפשטם. יתירה מכך, באופן ישיר יותר אוכל להצביע לך על מסקנות שהם הסיקו מ- ודיונים שהם ניהלו על פרטים מתוך- אותם סיפורים, כגון מה שכתבתי למקסמן: המבול החל בחשוון או באייר, איזה עץ אכל אדם הראשון (האם הפרטים האלו קריטיים למסר העולה מתוך הסיפור? אתמהה), היא כיבתה נרו של עולם, וכו'.

היכן דברתי על תפיסת היקום החזלי"ת?!
אתה שוב עונה בהתלהבות של נער שגילה את הבלוף. כבר כתבתי לך למעלה, שהדיונים פה הם לגיל מבוגר יותר. אינך צריך כל פעם מחדש לספר איך יצאת מהביצה. אולי אנחנו לא מוצלחים יותר ממך אבל גם לא פחות ממך. זה שאנשים מגיבים פה באיפוק ובשקילות, לא מקנה לך הגמוניה או בכורה רעיונית. תפנים שחכמים ויודעים ומבינים יש גם חוץ ממך. זכותך להביע דעתך בגאון, זכותך גם לחשוב כל פעם הפוך מזולתך. אבל בקצת בגרות ובקצת פחות זחיחות דעת.
[דע לך שתגובות והתייחסויות מהנוסח המזלזל והמוחץ הצליח להבריח מהפורום הזה אנשים שהעלו את רמתו מאוד (יש אצלי שמות) . אני אישית גם  יודע על מספר מוחות מבריקים שמונעים כניסתם לכאן רק מחמת השפה הצולבת איש את רעהו פה, והזלזול הבוטה לו זוכה כל מי שמסומן ע"י מספר מצליפים].

ולגופו של ענין. אתה טועה בתפיסתך את דברי חז"ל.

אם נדמה לך שכשבן עזאי סיפר שהוא מדד את המרחק בין מים עליונים לתחתונים ומצאן שלוש אצבעות, הוא היה באמצע דיווח לפקיד הארנונה של עירית ירושלים לצורך שליחת דו"ח לאלוהים. או שמחלוקתם של ר' עקיבא ור' אליעזר האם השמים כסאי והארץ הדום רגלי, מוסב על כסא ושרפרף או על כסא והדום, היה סך הכל שיח נגרים לצורך מסיבת סיום המשנה. או שד' נכנסו לפרדס היה בכלל טיול ג'יפים שרק ר' עקיבא חזר בשלום לישיבה ושאר החברה נשארו בחוץ משוגעים או פריקים. ועוד אין ספור מחלוקות תלמודיות כמי נברא קודם שמים או ארץ היו בסך הכל ויכוח פיזקאים של העת בו טרם ירדו אבותינו מהעצים. אתה טועה ובגדול.
באותם התקופות היו וויכוחים גנוסטיים ואחרים גדולים. אין ספק שאפשר לזהות בדברי החכמים הפזורים מגמות שונות ומענינות. נכתבו ע"ז מחקרים רבים.

נכון הוא שהיום לרוב הוויכוחים הללו אין כ"כ מקום. הם מיוסדים על רעיונות השערתיות מטאפיזיות, או על תפיסות ריאליות לא נכונות אפילו ביחס למה שכבר כן היה ידוע לחכמי האומות. גם ייתכן והחכמים שעסקו בכך לא היו חכמים ומעמיקים כ"כ בנושאים האלו, הם גם היו מוטים לשעבד את מחשבותיהם למסורת התורה ולכופף עצמם לתנ"ך בו ראו חזון אלוהי.
אבל בהחלט לא מדובר בשיח הדיוטות, תשנה קצת את גישתך תראה שגם התחקות אחר רעיונות חז"ל הוא שטח מעניין, לא כמו חקירת חכמי היוונים, אבל בהחלט מעורר ענין.

לגבי הודעותיך הבאות
אני לא רואה בפורום אידיאה לכשעצמה. אני כאן לא כדי להטיח את זעמי על הדת וחכמיה (יש אמנם כאן כמה וכמה שזו מטרתם בפורום - לא אני) אלא כדי לקבל מידע - לשמוע מה יש לדת לומר על השאלות הקשות באמת, ואז להחליט מתוך ידיעה. זו הסיבה שאני מותח עד הקצה. אין טעם בלשאול כמו תלמידת אולפנא באתר 'כיפה' את הרב בדחילו ורחימו: "למה אנחנו לא רואים את ההשפעות של התפילה?" ו"למה אנחנו רואים את הרג גברי ונשי מדיין כדבר לא מוסרי?" על שאלות מתחסדות כזו תקבל תשובות שאינן ראויות לשמן, כלומר מובאה ארוכה ומעורפלת של רב גדול יותר זה או אחר, שלא עוֹנָה כלום על השאלה. באותה מידה אם תשאל הומאופת או מכשף וודו למה אנחנו בעיני הבשר שלנו לא רואים את השפעות ההומיאופתיה, תקבל תשובה המתייחסת לעיני הבשר שלך במקום להומיאופתיה.

אף אחד לא רואה בשום דבר אידיאה. אבל כולם רוצים שהפורום הזה ימשיך.
דעתי היא [וזכות כל אחד אחר לחלוק ולעשות ככל העולה על רוחו]. שאם התשובות על השאלות שנשאלו פה יהיו בנוסח בו החלו התשובות. יהיה זה הנוסח לכל שאלה על התנ"ך. על כל שאלה על התלמוד והדת. וממילא הפורום הזה יכול להודיע לארגון 'הלל'. חבל על הזמן שלכם שלחו את הפונים אליכם לכאן, נעשה לכם את העבודה חינם.
אני חוזר ואומר. גם אני בעד מתיחת החבל במקסימום, בשאלות בתמיהות וברעיונות קיצוניות ככל שיהיו. אבל לא זה מה שקרה פה. היהודי שאל שאלות עניניות, והוא נענה בפרשת בראשית היא חיקוי של עלילות מוסופוטמיות ואין עליהם כל שאלה'.

ובמניירות התכוונתי לכך שאתה טוען בהודעה הראשונה בעמוד 11 שהגעת למסקנה כלשהי, השמורה עימדך. אחד מהדברים שאני הכי שונא (ויש אלפי כאלו דרך אגב - זו מניירה תדירה מאוד בשימוש אצלי) הוא השימוש במניירות של 'ואכמ"ל'. בדו"ח מדעי יש ביבליוגרפיה והפניות (references) שנועדו לשמור על כך שלא תוכל ליצור משפט מהדגם הבא: "אני חושב שאתה מטומטם. יש לי ראיה מסוימת מצבע העיניים שלך שעל תקיפותה אנחנו הולכים לדון כעת, אבל לעניין דינא יש ראייה חזקה וניצחת מצפיפות השערות שלך, ואכמ"ל". אם יש לך משהו - תגיד אותו; אל תיצור הילה לטיעונך על ידי ידיעת סודות נעלמים.

כתבתי למישהו משהו בנוסח אותו אתה מתאר?! הבהרתי שהודעתי הראשונה לא משקפת את דעתי האישית, לא אני הנושא כאן. כתבתי את הצורה שלדעתי ראוי שיידון בכזה פורום שאלות על התנ"ך. מסקנות מסוג הביקורת ראויות לפורום 'בקורת המקרא'. בואו לא נבלבל בין הפורומים.

הערה נוספת: על מנת לשפר את איכות הדיון, אנא קרא את התגובות של שאר המשתתפים וודא שאתה מבין אותם. כל מה שכתבתי לך עכשיו בטירחה רבה כבר נאמר בדיון הזה בעבר, על יָדִי או על יְדֵי אחרים. אני לא מתכוון לחזור על דבריי בשלישית. תודה מראש.

והערה חוזרת: אנא עיין ותנסה גם להבין את זולתך, וודא שאתה מגיב לענין עליו נסוב הנדון, ואינך חוזר שוב ושוב על פרסום גאונותך.
ובאמת חבל שכתבת את הודעותיך הראשונה והשניה, לא חידשת בהם דבר, חוץ מזה שאתה אדם נאור ולא פרימטיבי.

תסלח לי שנפלתי עליך. אני מאוד אוהב לקרוא את תגובותיך, הם משקפים הגיון ישר וחד ולדעתי אמיתי מאוד, מבחינה השקפתית אני חושב שאני מזדהה לגמרי עם רוב תגובותיך (ולאו דווקא בעניני דת). אני אפילו אוהב את השובבות שבדבריך, אבל כשזה על חשבון אחרים זה בלתי ייתכן.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/3/2011 15:15 לינק ישיר 

ג'ה מובארק

נדמה לי שהדיון בינינו תם. בפרט לאור העובדה שאתה ממשיל עם המניירות "ואכמ"ל" "ואין כאן מקומו" "ודיי לחכימא" שאני אינני רואה בהן מענה טוב.

אם יורשה לי, שתי הערות:
1. לא היה צורך לנסח עשר משפטים שירדו עליי. לא חבל על הזמן והאנרגיה? היה אפשר הרבה יותר קצר: אתה בן 20 צעיר וטיפש ואני חכם בן 50 עם דוקטורט תלת חוגי בתיאולוגיה+פילוסופיה+'מדעים' מהמכללה החרדית ומנהל רשת ישיבות לנוער בסיכון. איך בכלל אתה מעז לחלוק עליי? להרחבה ראה מה שכתבתי בשתי התגובות בעמוד הזה

2. ארגון הלל אינו עוסק ב'החזרה בשאלה' אלא בסיוע ל- ותמיכה ב- חוזרים בשאלה.

ועכשיו אתה מוזמן לענות מה שבא לך. אני אתייחס - אם אמצא לנכון - רק ברגע שתפסיק למתוח אותנו בטיזרים וטריילרים ותעלה הסבר מנומק.

לשאר הקוראים:
לא שנעלבתי או משהו (או שכן אבל מה זה רלבנטי?) - זה רק מחזק את הבנתי שאין לבנו של נשיא מצרים לשעבר תשובות, ולכן הוא מתעצבן. יתירה מכך, לדעתי הדיונים כאן הם בדפוס של הצהרת עמדות ללא נימוקים וה'ציניקן' וגס הרוח יותר שהצליח ללעוג לעמדה השנייה יותר טוב - מנצח. ראו כמה דוגמאות מ'אושיות' הפורום: מקסוול - "נפיחות של רבנים חרדיים"; מואדיב - תגובות 'ציניות' שאין בהם שום מענה אדקווטי; נדב שנרב - פוץ מודרניזם ולעג לחרדים; ולמעלה בקודש. היחיד שעונה כהלכה באופן יחסי הוא mdabraham, וגם הוא מפריח אמירות של 'שוטה' 'טיפש' למי שלא מסכים עם דעתו, יהיה זה בר השיח, ר' חיים קנייבסקי או חז"ל כאשר הוא לא שם לב שהם חולקים עליו. אני, כאדם שמודע לכשל ב'נצחון בויכוח' כביכול שבסיסו פסיכולוגי פר-אקסלנס ופר-סה, איני לועג לעמדות אחרות, תהיינה מגוחכות בעיני כמה שתהיינה, אלא מציג את עמדתי, את נימוקיי, ואת תמיהותיי על העמדות האחרות - לא תראו אותי כותב 'טיפשות' 'שטות' וכדומה. אם מישהו רואה בדעתי בוטות, הרי זה נובע מהעובדה שכנראה הדברים מדברים בעד עצמם ונגעו בתורף הדברים ובציפור נפשו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/3/2011 15:29 לינק ישיר 

בכלל לא.

אני רואה בך ובדעותיך, בוגרים ואמיתיים מאוד. מנוסחים בטוב טעם.
גם בנושא דידן אני איתך לגמרי [חוץ מסעיפי מחלוקת משניים]. הבהרתי בדיוק מה הניע אותי לכל הפרשיה הלזו, וזכותך לחלוק.

ישנם כאן בודדים שגללם אני נמצא פה, ואתה אחד מהם. לולי רציתי שתשאר פה לא הייתי פונה איליך.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/3/2011 18:37 לינק ישיר 

פרזנט,
זה בסדר, אינך צריך להסכים, רק להסביר את עמדתך שלך ביושר, (בעצם גם את זה אתה לא חייב) להכתיר את העמדה היריבה כהזיות של מריחואנה וכיו"ב זו התחמקות חביבה אבל לא מחזיקה מים.
           נתאוריה שאתנ מציג לא רצינית, ובמקום להגן עליה אתה מכניס למתנגדיך מילים לפה  או גרוע מכך מתייג את טענותיהם בשמות גנאי, זו כמובן זכותך, אבל לכלל יושר אינטלקטואלי מינימלי לא הגענו, וחבל שהפורום הזה מתדרדר לכך.
הגם שיאמר לזכותך שאתה לפחות מתבטא באופן מנומס...
               בצוק העתים, גם זה משהו שא"א לבטל במחי מקלדת.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/3/2011 19:20 לינק ישיר 

איש ציפור

כתבת "התיאוריה שאני מציג לא רצינית". האם לא מן הראוי להציג נימוק לטענה זו?

לא הגדרתי את דבריך כהזיות מריחואנה. ביקשתי ממך דרך מתודית להפריד בין המסקנות המתגלות בשתי הדרכים, שהרי בשתיהן - וגם אחרי שתלמד 7 שנים פסיכואנליזה לקאנית/פרוידיאנית/קלייניאנית / הינדואיזם / צ'קארות תהיינה לך 'הרגושעס' שאתה 'מתחבר' לעניין ו'מרגיש שהוא נכון' (או לפחות 'מרגיש שהוא נכון לך'). אבל זו אינה דרך להשגת אמת אובייקטיבית, כידוע.
אני מבין שזה מרגיז שמציבים בפניך בקשה לתת לאמת שלך אישור אובייקטיבי ומשווים אותה לאמיתות שאחרים מאמינים בהם בכל ליבם (אולי למעט הזיות מריחואנה. וגם זה אני מניח שחלק מהמשתמשים מאמינים בכך בכל ליבם. וככל הנראה החוויות המקוטלגות כ'מוות קליני', שאנשים מאמינים בהם בכל ליבם, נובעות ממקורות דומים להפליא לאלו של הזיות המריחואנה) אך בעיניך נראות מגוחכות. אבל מה לעשות ויש אנשים מחוץ לעולם התודעתי שלך?

'כינוי הגנאי' שהשתמשתי אני מניח שכוונתך לפוסט מודרניזם. מה לעשות והאמירה שלך ש: "אין משמעות לאמת ההיסטורית - האם זו מיתולוגיה בבלית, אמירה א-לוהית, או מיתולוגיה בבלית בהמלצה א-לוהית - אלא למה שניתן (וכפי שהסברתי פעם אחר פעם - בפירושים לטקסט מעורפל מתקיים הכלל "מאי דנפח מדיליה נפח") להפיק ממנו" היא פוסט מודרניסטית (לא כתבתי 'פוץ') פר אקסלנס? אתה לא יכול להיות עם ולהרגיש בלי - להשתמש בגישה פוסט-מודרנית ו'אמת כפולה' תוך שאתה לועג להן, מתעב אותן ורואה את ההמשגה שלי ככינוי גנאי.

אני מתנצל מראש על כל פגיעה אפשרית אבל אי אפשר לדון ברצינות עם מגבלות מראש; אם מישהו לא מעוניין לדון הוא מוזמן למשוך את ידו מהמקלדת (וכמובן שיכלתי לטעון שיש כאן אנשים שמתנסחים כלפיי בצורה פוגענית - אבל אני מוותר על ה גַנִיזַציָה הזו)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/3/2011 20:19 לינק ישיר 

thepresent כתב:
לא הגדרתי את דבריך כהזיות מריחואנה. ביקשתי ממך דרך מתודית להפריד בין המסקנות המתגלות בשתי הדרכים, שהרי בשתיהן - וגם אחרי שתלמד 7 שנים פסיכואנליזה לקאנית/פרוידיאנית/קלייניאנית / הינדואיזם / צ'קארות תהיינה לך 'הרגושעס' שאתה 'מתחבר' לעניין ו'מרגיש שהוא נכון' (או לפחות 'מרגיש שהוא נכון לך'). אבל זו אינה דרך להשגת אמת אובייקטיבית, כידוע.

שי, עד מתי טחינת המים הזאת ?
ברור שאי אפשר להעביר הרגשות ולהוכיח אותן, ולנצח יתרוצצו כאן סביב הזנב של עצמם.
עד מתי ימשיכו הדמיונות האלה של העברת האמת האובייקטיבית ?
מי שמתחבר ומבין זה את זה שמח בחלקו, ומי שלא מבין (במזיד או בשוגג) לא יבין לעולם.
יבינו הפסיכולוגים זה את זה, ויבינו המקובלים זה את זה, ויבינו הציוניים זה את זה, וכך הלאה  ובא לציון גואל.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/3/2011 09:49 לינק ישיר 

איזה אשכול מרתק! וכצפוי הוא נגרר למחוזות שונים. למרות שרציתי רק לכתוב על הנושא המרכזי של ירוחם, אני רוצה להוסיף קצת לגבי דברים אחרים שנאמרו בו.

אז מה היה לנו?

א. השאלה של ירוחם על פשט הפסוקים בסיפור מעשה בראשית.

ב. שאלה עקרונית יותר על מי חיבר את המקרא ואת סיפורי בראשית.

ג. שאלה שלא הוצגה לטעמי מספיק ברור: מה הן המתודולוגיות הראויות לבירור שאלות א' ו-ב.

ד. דיון אחר: האם מותר להעלות את השאלות שנשאלו כאן.

ועוד הרבה.

אני מייחד את תגובתי זו לסעיף ד' ובאחרות אעסוק לקמן.

אז כך.

השאלה על אם מותר לשאול ואיך עמדה בייסוד הפורום. האם ראוי להימנע משאלות? האם אפשר להימנע משאלות? מה המחיר של התאפקות ומה המחיר של התעסקות בשאלות ובתשובות? האם זו מצוה או עבירה?

דעתי שלי היא שלגבי אותם בני אדם שאינם חיים בגטו, בין מבחירה בין מאונס, אי אפשר שלא להיתקל בשאלות. ולכן חיוני לחפש למצוא תשובות.

אני כן מבין שיש כאלו שעיון בפורום עלול להיות קשה עבורם פסיכולוגית ופילוסופית. ואולי ראוי להכין אשכול כיצד לגשת לפורום. ולעגנו.

על כל פנים, אבחנה אחת ודאי תעזור. והיא להבדיל בין התוכן לבין צורת האמירה. מותר לשאול כל שאלה, אבל בדרך ארץ. לא כמתריס.

צריך גם סובלנות וגם יושר אינטלקטואלי. אני עצמי משתדל להבדיל בין מה שנראה לי כשאלה לבין הכרעות שמנוגדות למה שהורגלתי או שאני רוצה לחשוב. אני מכיר בכך ששאלות לא יחוסלו על ידי צעקות/דמגוגיה/טיעונים כושלים אלא רק על ידי תשובות. וגם אמירת "איני יודע" עם צדדים ונימוקים זו התקדמות.

וצריך סובלנות לזכור שאחרים באים ממקומם שלהם והם מתבטאים לפי מה שהם מאמינים. ומה שהם מאמינים, בין מתוך הצדקה ובין אם לאו, זה מה שהם כותבים. אבל זה לא מחייב אותי ואדרבה, צריך אני להיות סובלן, לקרוא את דבריהם, ואם אני סבור שטעו, להסביר במה ואיך.

ועוד המלצה: להימנע ככל האפשר מפניות אישיות ביקורתיות. לא "אתה מתחמק" אלא "איך תשובתך ענתה לשאלה שלי. אנא הסבר".

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < type="text/">document.write("");

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/3/2011 09:57 לינק ישיר 

בנושא הראשי של האשכול היו שלוש שאלות, בין שנוסחו ברור, בין שהן נרמזות.

א. השאלה של ירוחם על פשט הפסוקים בסיפור מעשה בראשית.

ב. שאלה עקרונית יותר על מי חיבר את המקרא ואת סיפורי בראשית.

ג. שאלה שלא הוצגה לטעמי מספיק ברור: מה הן המתודולוגיות הראויות לבירור שאלות א' ו-ב.

אתחיל לענות אך מסיבות שיובררו לקמן לא לפי הסדר.

מי חיבר את המקרא

יש להוסיף: האם המקרא משולב מסיפורי עמים ופולקלור? האם הוא מכיל אמת אובייקטיבית, מדעית והיסטורית?

יש כאן כמה אפשרויות, ולמעשה הן נזכרו בעבר באשכולות שונים.

א. הגישה הפונדמנטליסטית היא שהכל דברי אלקים חיים, הכל הוכתב למשה רבנו (במהלך ההליכה במדבר או לפני מותו בערבות מואב), הכל אמת ומדוייק להפליא כי לא יתכן אחרת. אם יש קושיות, סתירות והתנגשות עם נתונים היסטוריים, אזי הקושי הוא שלנו. צריך לדעת לפרש. ביתר תיחכום, זה הכל נסיון כדי שנעמוד בו ונישאר נאמנים לתורה. (הטענה האחרונה אינה קשורה בהכרח לקודמותיה).

ב. הגישה השוללת: המקרא נכתב בידי בני אדם לאורך תקופה. הוא אינו מכיל שום דבר מעבר למיתולוגיה של עם מן העמים. יש בו משלים, סיפורים שהומצאו למטרות שונות (כמו לתת תוקף לשושלת מלכותית או להסביר שם מקום). הוא גרוע בדיוק כמו המיתולוגיה הבבלית...

ג. הגישה החוקרת-המאמינה. (לגבי, זה בטווח שד"ל-אליצור-קאסוטו (הרטום)-רוזנצוויג-קויפמן. כלומר, אמונה בקדושת הטקסט ובנתינתו מאלקים. עם זאת, הטענה "המקרא הוא מאלקים" אינה מחייבת שהוא הוכתב מילה במילה למשה. יתכן שה' אמר למשה ליטול מאמונות שונות, פסאודו-מדעיות ופסאודו-היסטוריות, כדי לספק נראטיב חינוכי לעם ישראל. ניתן אפילו ללכת עם הגישה הזו עד כדי אימוץ הטענה שהמקרא לא נכתב בידי משה, או לא רק על ידו, אלא נערך מתוך מקורות שונים (רוזנצוויג, אלא שה-R שמשתמשים בו בביקורת המקרא הוא "רבנו", כדברי רוזנצוויג ב"נהרים". אימוץ קדושת הטקסט מתוך אמון והערכה לעורכים).

אני סבור שניתן להחזיק בטענה שמשה כתב את התורה מפי ה', אם כי זה לא פשוט להוכיח זאת. (ומהי הוכחה), לגבי האופן שבו הדברים הוכתבו למשה יש לערוך בירור פילוסופי. וכבר טופלו הנושאים האלו במידת מה באשכולות אחרים.

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < type="text/">document.write("");

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/3/2011 10:06 לינק ישיר 

פרזנט,
צר לי אבל בשום מקום לא דיברתי ואף לא הזכרתי הזיות , מוות קליני , "מרגיש שזה נכון" או כל דבר אחר מאלה שאתה מנסה ליחס לי, ממילא אני גם לא יכול לענות לך בענין הזה.
          למעשה גם לא טענתי שלהסטוריה אין משמעות , טענתי טענה אחרת בתכלית שחוסר היכולת/רצון שלך להקשיב ולברר אותה גרם לך להכניס אותה מיד לשבלונות אליהן אתה מורגל.
זו כמובן זכותך או יותר מדויק בעיתך, אבל אני לא רואה לעצמי דרך להתמודד עם הזיות המריחואנה (או מה שלא יהיה)  שהדבקת לדברים שכתבתי, לא הבנת ואתה גם לא רוצה לברר (אם מפאת גאוה ותחושה יודעת כל או בגלל יאוש מפעמים קובמות שניסית והוליכו אותך שולל או מכל סיבה אחרת), זה בסדר יש רשימה מכובדת (נניח) שזו דרכה , גם בפורום הזה, אבל אנא אל תעוות את דברי כדי להקל על ההתמודדות שלך עם הדברים, לפחות לא בפומבי. בינך לבין עצמך אתה מוזמן להשתמש בכל מנגנון הגנה נפשי רטורי או אחר שתרצה כמובן, ולא אנסה כלל למחות בעדך, אבל ברגע שאתה עושה כך בפומבי אל מול פנאי אני חייב למחות ולהעמיד אותך על טעותך. (או בעצם אולי מדויק יותר לומר טעויותיך, צ"ע)

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > שאלות על אדם הראשון
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 ... 11 12 13 14 15 לדף הבא סך הכל 15 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.