בית פורומים עצור כאן חושבים

שאלות על אדם הראשון

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-2/3/2011 14:28 לינק ישיר 

לאישציפור

השבוע קראנו שמברג הוכנס לראשו של ילד במטרה לפגוע בו אז אולי כל חפץ היכול לשמש להרג כולל סכין או זכוכית יהיה להם איזשהו קשר לחרב?

גם עם כסא אפשר להרוג אבל עדיין מהות הכיסא היא רהיט למטרת ישיבה עליו ולא משהו אחר.(כי למשל היותו עשוי מעץ הוא לא הכרחי או העובדה שאפשר גם להניח מגש עליו והפכו לשולחן היא חיצונית וצדדית)

תוקן על ידי צענערענע ב- 02/03/2011 14:30:37

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/3/2011 14:54 לינק ישיר 

ר' ירוחם
כדי לתת תשובות לשאלות כ"כ מרתקות. נצרכת הבהרתם.

אני ינסה להתחקות אחר מה שקשה לך ואולי יעלו תשובות הוגנות בידי.

1. על חששו של אלוהים. 
כוונתך מדוע הוא לא יכל לנטרל את פעילותו של עץ החיים מבלי שאדם ינודה מגן עדן עם שמירה אימתנית כזו. או התכוונת לשאול, האם אלוהים חושש בקשר לעתיד, ממש כבני האדם, והרי הוא יודע את העתידות.

אם למשמעות הראשונה התכוונת. התשובה לכאורה, שאלוהים לא משנה טבעי עולם כשהוא יכול להגיע למטרה בצורה פשוטה יותר, מדוע לשנות את טבעו של עץ החיים אם אפשר למנוע את הגישה אליו.  יתכן גם וזה חלק מהענישה עצמה, הרחקת האדם ממקור הטובה הנצחית, שיכיר בהמשך את מניעת הטובה הסמוכה אליו, אולי יחזור ע"י כך למוטב.

אם למשמעות השניה התכוונת. קראתי פה בפורום פעמים רבות מפי חכמים וסופרים מאמינים, שהעתיד נסתר מידיעת האל בדיוק כמו שהוא נסתר מידיעת אנוש, האל כפוף להחלטותיו הבלתי צפויות של האדם שברא, ממילא חששו היה סביר בהחלט, האדם היה עלול לשבש בבחירתו את כל תכניות העתיד. גם את אתה רוצה להיות מקטני אמונה ולחשוב שהאל כן יודע את העתיד, לא יקשה להבין שהמשחק כאן, הוא כאילו לא ידוע כלום. הרי אם האדם יקלוט שהוא לא נמנע מעץ החיים כי האל יודע שבאמת בסוף הוא לא יקח ממנו, האדם יתחיל לפקפק בבחירה החופשית שלו. לכן האל משחק עם האדם במושגיו של האדם.

2. מה היו התכניות ללא חטאו של אדם?!

מהקללות נראה שהתכנית הייתה ברורה, אדם חסר דעת ובינה, מתפרנס בלא לטרוח, מוליד בלא צער. בעל אשה שוויונית לו עם איזון תשוקתי (לא ברור לי אם הקללה לשלוט על האשה דפקה את חווה יותר מאת אדם, בתשוקות נדמה לי שאתה חזק ממני).
בקשר לאורך חייו, נראה מלשון הפסוקים. שאם הוא לא היה אוכל מעץ הדעת, לא היה איכפת לאלוהים שהוא יאכל מעץ החיים ויחיה לעולם. רק אחר אכילה מעץ הדעת, נולד החשש שיחיה כאן יצור בעל דעה לעולם. אתה יכול לשאול איך אלוהים לקח את הסיכון שמא אדם יהיה מתוחכם ויאכל קודם מעץ החיים ואח"כ מעץ הדעת. כנראה הוא סמך על חוסר בינת האדם. אפשרי גם שהוא רמז לאדם ב 'ביום אכלך מות תמות' ('יום' משתמע גם כתקופה עכשוית, ההפך מ'מחר' כתקופה עתידית) שהוא ימנע ממנו את עץ החיים באם יאכל מעץ הדעת. האדם בסקרנותו הימר על ידע מול חיי נצח.

אם כוונתך לשאול, למי נצרך היצור הפרזיט חסר הבושה הזה. אתה יכול לשאול אותה השאלה, גם על אחר החטא. מעבר להולדת בנים ובנות והמצאת כינור ועוגב ומחרשה. מה בדיוק עשו שם אלף שנים. למי ולמה הם היו נצרכים?.
וכיום אתה כבר יודע מה משמעות האדם? למי אנחנו נצרכים בדיוק?.

3. הכרובים.
מהיכן לקחת שהם מלאכים (זה רעיון נוצרי, עפ"ל). לי דווקא ידוע שהם אותם 'כרבו' אשוריים ובבליים, דמויות מיתולוגיות המשלבים מוטיבים אנושיים, חייתיים, ומעופפים. אינם נמצאים בינינו כיום (אולי הם הושמדו במבול, יתכן והם שרידי סוג מסוים של דינוזאורים), הם שימשו בבית המקדש לשמירת לוחות הברית, והם חלק מדמויות נושאי המרכבה.
כנראה שרק כרובים מלווים בלהט החרב המתהפכת, מהווים שילוב טבעי לאטום את פתח הכניסה. (מ 'ה"א' הידיעה המלווה את המילים 'החרב המתהפכת', ניכר שהיה זה מושג ידוע בתקופת כתיבת התנ"ך). 

שאלות יפות. תביא עוד כהנה וכהנה.
נדמה לי שאתה צודק בגישתך. התנ"ך יש בו משהו מקסים הרבה יותר מכל שאר ההגדות [כמובן, מלבד מה שהוא אמת ולא אגדה דמיונית חלילה]. הכיוון צריך להיות, חתירה להבנתו כפשוטו, בצורה טבעית ועממית. נצרך עיון מעמיק כדי להבין את הרעיון האמור להיות מועבר אלינו דרך סיפוריו. אבל זה כבר רובד עמוק יותר.  

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/3/2011 14:56 לינק ישיר 

בעלבעמיו כתב:

עץ
שאלת תם. אם א-לוהים יצר את האדם, מסתבר שהאדם יהיה מתחרה שלו? (הלא אפילו אסימוב קבע כללי מוסר לרובוטים כדי שהם לא ישתלטו על בני אדם)

כפי שכתבתי לעייל אני לא חושב ששאלות מסוג זה הם שאלות קשות.

אגב, עצם העובדה שאסימוב היה צריך לקבוע כללי מוסר לרובוטים מראה שעצם העובדה שמישהו בורא מישהו איננה מבטיחה שתהיה לו עליונות עליו.
יש לציין שבניגוד לאסימוב, בסרטי מדע בדיוני אחרים (למשל במטריקס) לרובוטים יש עליונות מובהקת על בני האדם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/3/2011 15:03 לינק ישיר 

בקשר ל'ואל אישך תשוקתך'. צץ לי רעיון כרגע, שמשמעות הקללה היא. תפני את תשוקותיך לבעלך, הוא כבר יטפל בך. ואל תפני את תשוקותיך כלפי חוץ, ויווצרו בעיות חדשות דוגמת התשוקה לנחמדות עץ הדעת למאכל.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/3/2011 15:03 לינק ישיר 

עץ
היה כאן אשכול ואני לא מצליח להזכר מה שמו ומי פתחו, שדן בשאלה מניין ההכרח לומר שרבש"ע אכן שונה לחלוטין מכל הבריאה. אני הקטן הערתי שם שיתכן וזה מה שהוביל את הרמב"ם לטעון שהעולם נצחי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/3/2011 15:08 לינק ישיר 

בעל
אני יוסיף פה רעיון נוסף.
לפי מה שפעם נידון פה על אפשרות של הפוך חץ הזמן, בסדר מאורעות הפוך. אז וכו'.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/3/2011 15:21 לינק ישיר 

ירוחם
אתה הרי אוהב הומור (מי לא?).

מספרים על אדמו"ר שהבטיח 'זוכער' תוך שנה, לכל מי שיתן לו מליון דולר. באם לא הוא מחזיר את הכסף חזרה.

שאלה הרבנית את האדמו"ר איך אתה לוקח את הצ'אנס הזה. ואם לא יוולד זכר, התחזיר את הכסף שכבר תשקיע.

ענה לה הצדיק: ידוע שהקב"ה מעדיף כמה שפחות שינוי טבעים. כדי שאני יחזיר דולר אחד צריך הפיכת טבע הרבה יותר גדול מיצירת כמה זכרים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/3/2011 15:21 לינק ישיר 

לעניות דעתי אכן יש ללמוד את התורה בהקשרה ההסטורי וזה אכן מבהיר הרבה
סוגיות מוקשות כמו למשל הסמיכות של ציווי לא תבשל גדי בחלב אימו למצווה להביא ביכורים למקדש
שלכאורה אין שום קשר ביניהם אבל הרמב"ם מסביר שאכילת גדי בחלב אימו הייתה פולחן עבודה זרה
בזמנם שנועד להגדיל את הפריון ולכן באה התורה ואמרת את ראשית ביכורי אדמתך תביא לבית המקדש
כדי שיתברכו לכם היבולים אל תבשלו גדי בחלב אימו.
זה גם מסתדר מצויין וחוסך הרבה וורטים מפוקפקים והסברים עקומים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/3/2011 15:23 לינק ישיר 

צענע ובעל
המצלמות מלמדות אותנו על אפשרות- כלומר נותן לבינתנו להבין שיש אפשרות כזאת- מה שבינתנו לא תפסה לפני 30 שנה, רק אמונותנו. הרי אם אני מאמין באלוקים שברא שמיים וארץ- לאור הטכנולוגיה סביר להניח שהוא שתל מצלמות ומיקרופונים וירטואלים-  שאיתם הוא עוקב אחר פעולותינו,- כמובן אם אנ מאמין בהשגחה, מה שרציתי או ניסיתי להגיד, כי הטכנולוגיה פותח לאדם אשנב רחב להבנה במעשי הבורא. כמובן שהוא עוזר להפך. הבנתך של בעל ושלי במעשי הבורא שונים בצורה קיצונית מהבנתו של מורה נבוכים ואחרים טובים.

התורה אכן ניתנה. לכל דור לפי הבנתו - וכן היא ניתנה ברוח הקודש, ולכן האפשרות הזו קיימת, שאבין אחרת מהרמב"ם, כי הוא לא יכל להבין כמוך וכמוני.

וידוי קטן- אני חייב להאמין- כי אם אני לא אאמין כי התורה אכן ניתנה ברוח הקודש-סיפורי בראשית- למטרה זו, תהיה לי בעיה רצינית מאד באמינותה של התורה

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/3/2011 15:32 לינק ישיר 

"שלכאורה אין שום קשר ביניהם אבל הרמב"ם מסביר שאכילת גדי בחלב אימו הייתה פולחן עבודה זרה בזמנם שנועד להגדיל את הפריון ולכן באה התורה ואמרת את ראשית ביכורי אדמתך תביא לבית המקדש כדי שיתברכו לכם היבולים אל תבשלו גדי בחלב אימו. זה גם מסתדר מצויין וחוסך הרבה וורטים מפוקפקים והסברים עקומים"

אז לכאורה לפי הסבר זה ניתן לבטל את האיסור היום..

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/3/2011 15:34 לינק ישיר 

צענע,
 זה שולי לגמרי לנשוא הדיון. אם את מתעקשת חרב מטרתו לפגוע במה שנמצא מחוץ אך בסמוך לטווח האדם שאוחז, בדר"כ אכן מדובר באדם או בע"ח אחר אך לא בהכרח, וכמובן אין הכרח שהחרב אכן יהרוג.
לעצם הענין זה ממש לא סותר את הדברים שכתבתי, כך שלא נראה לי שיש ענין להתעכב על זה כל עוד המבנה התפיסתי הכללי לא ברור ומותאם ביננו. 
למרות שאין ספק שיש מה לדקדק גם בזה כמו בכל דבר עוד הרבה יותר, אלא שאני חושש שמרוב דקדוק בפרטי העצים הדיון יאבד ביער.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/3/2011 15:37 לינק ישיר 

צענע
זה נכון- הרבה מהפשטנים אומרים את הפשט הזה- דווקא את הרמב"ם איני זוכר בנושא הזה.החינוך כן.
עקרונית את צודקת אפשר בחלט לבטל הרבה הרבה מהאיסורים הרבים שהוסיפו לנו בגלות , אבל כאמור אין הסכמה בין הרב אליישיב והרב עובדיה- ולכן עד שלא יבטלו אנו לא נבטל.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/3/2011 18:21 לינק ישיר 

בכלל הרמב"ם מסביר הרבה מצוות לא מובנות בהקשר של ביטול עבודה זרה
לא להתגלח בסכין שעטנז כלאיים תעייני במורה נבוכים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/3/2011 19:05 לינק ישיר 

ja_mubarak הזכיר את הפסוק ואל אישך תשוקתך והוא ימשול בך
אולי מישהו יְיַשֵׁב לי תמיהה גדולה:
עפ רש"י לפחות הפירוש הוא 'לתשמיש'. 
ביחס לגבר? ובכן, זו אחת הטעויות המדעיות הגדולות ביותר...
כלומר - זה מייצג נאמנה מצב של פוליגמיה, שבו לגבר יש הרמון, והאשה, אחת מבין כמה וכמה, משתוקקת לבעלה לעומתו המסופק עם אחת מנשיו האחרות. אבל העולם המונוגמי מוכיח שאם מנטרלים את השונות הטעותית הזו ומשווים את התשוקה בין גברים לנשים - מגלים את ההפך המוחלט, ויעידו על כך אלפי גברים ממורמרים (-:

ובכן - האם יש פירוש אחר - העולה בקנה אחד עם הכתוב?
מילא המדרש ממנו רש"י לקח זאת. אבל רש"י שפיקח היה - וחי בעולם מונוגמי - מה ראה לצטט אותו?
נא לחסוך ממני פירושים: 1. אלגוריים ('בזיעת אפך תאכל לחם' אינו אלגוריה [הרמה להנחתה]) 2. פסיכואנליטיים (הנשים במהותן משתוקקות יותר מן הגברים אלא שהן מדחיקות/מכחישות זאת) 3. קבליים. פסיכולוגיים - מקובל, אם מתיישבים היטב בלשון הפסוק ובמציאות (אני מניח שמישהו יענה 'האשה מחפשת יותר אהבה' - לא יודע עד כמה זה נכון, ואם נכון - עד כמה זה מובנה ולא חברתי, אבל מה משמעות 'והוא ימשול בך'? הוא יוכל לא לתת לך אהבה? מידת האהבה שלו אלייך תעצב את חייך? האם זה נכון? כלפי איזה שיעור מקרב הנשים? לא סביר שהקללה מתייחסת להבדל מובהק - אך זעיר ביותר - בממוצעי שתי הקבוצות.. תכל'ס בזיעת אפך תאכל לחם - מתייחס ל100% מהמקרים, וכן בעצב תלדי בנים - ללא האפידורל)

לעץ נטוע
לא הבנתי. הגישה שלך משתלבת באיזושהי דרך עם האמונה היהודית? אם לא - איך זו אמורה להיות תשובה לירוחם כיהודי מאמין?

תוקן על ידי thepresent ב- 02/03/2011 19:15:24

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/3/2011 19:10 לינק ישיר 

thepresent כתב:
ja_mubarak  ובכן - האם יש פירוש אחר - העולה בקנה אחד עם הכתוב?
מילא המדרש ממנו רש"י לקח זאת. אבל רש"י שפיקח היה - וחי בעולם מונוגמי - מה ראה לצטט אותו?

יש הבדל גדול בין תשוקה לבין חרמנות,

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > שאלות על אדם הראשון
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 ... 13 14 15 לדף הבא סך הכל 15 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.