|
|
| נשלח ב-6/3/2011 14:52 |
|
| |
אני מצטרף לשאלתו הראשונה של הפרזנט.
|
|
|
|
| נשלח ב-7/3/2011 08:14 |
|
| |
ת'פרזנד ומוברק
למסקנה גם אתם מודים שלא וודאי שאין הקב"ה רק שמעצמינו לא היינו אומרים את זה, א"כ אתם לא מסכימים שעל צד הספק אפילו בלי להבין מה הוא מרגיש ולמה הוא רוצה שיעשו מצוות, צריך לעשות את מה שהוא אומר???
ייתכן
לא הבנתי אותך למה לא להאמין מספק אפילו קטן אם יש אפשרות שסבא שלי לא שיקר לי,
מדאבראהם
אני רואה שאתה היחיד שמסביר כאן שיש גם הוכחה שיש הקב"ה לא הבנתי מה אתה עונה להם על זה שאתה מנסה להביא חוקים או ממציא חוקים מבחוץ על מה שכולנו חלק מהבפנים???
|
|
|
|
| נשלח ב-7/3/2011 09:33 |
|
| |
הווה, אני לא טוען כאן טענה לוגית, שהרי קיומו של מחוקק ודאי לא נגזר לוגית מקיומו של החוק. אני טוען טענה של סבירות (בדומה לטענות מדעיות: גם קיומו של כוח משיכה לא נגזר לוגית מתופעת המשיכה). כאשר אני רואה מערכת שמתנהלת על פי חוקים, ההנחה שלי היא שיש מי שחוקק אותם ושמנהל אותה. אתה תמיד יכול לטעון שאני משליך מהתובנות ומהניסיון שלי אל מעבר לאיזור בו הם נצברו, אבל זה מאפיין את החשיבה שלנו ואת המדע מאז ומעולם. אנחנו מניחים שחוקי הגרביטציה תקפים גם הרחק ביקום מעבר לכל הניסיון שלנו. ואכן תצפיות מצביעות על כך שאנחנו צודקים. אנחנו מניחים שחוקי ניווטון נכונים גם במיקרו, ודווקא שם התברר שאנחנו לא צודקים לגמרי. גם לגבי האדם, אנחנו מניחים את תקפות חוקי הפיסיקה לגביו, על אף שהם נבחנו ביחס לעצמים חומריים ולא ביחס לפעולת המוח (ושם אכן זה נמצא עובד לא רע). לכן יישום חוקים לאיזורים שבהם אין לנו ניסיון לגביהם זוהי הנחה סבירה שאנחנו משתמשים בה כל העת, ורק אם מתברר שהיא לא נכונה אני זורק אותה (כי באמת היא לא הכרחית). חשיבה מדעית מניחה את קיומם של הרבה יישים שלא פגשנו בהם, והם אפילו לא מהסוג שאנחנו מכירים (פונקציית גל, שדה אלקטרו מגנטי וכדו'). בד"כ אנחנו מסיקים מהמוכר לנו אל מה שעומד מאחוריו. במילים אחרות, את שאלתך ניתן להעלות כלפי כל הכללה מדעית (כמו שעשה דייויד יום), והעובדה היא שההכללות שלנו עובדות לא רע בכלל. זוהי אינדיקציה לכך שאני יכול ליישם את התובנות שלי גם במחוזות שבהם היא עדיין לא נבחנה, כל עוד לא הוכח שאני טועה. כיון שזה לא וודאי, אם יוכח שטעיתי - אחזור בי ואנסה משהו אחר (שגם הוא כמובן שאוב מהניסיון שלי). אגב, גם הטענה שלך שאלוקים לא יכול לרצות ושאר טענות שליליות, טוענות משהו על אלוקים. אם אתה לא מיישם את תוצאות הניסיון שלך אל מעבר לגבולותיו, אתה לא יכול לטעון גם את הטענות הללו (מי אמר לך שיישויות כל יכולות מופשטות ואינסופיות לא 'רוצות'? מי אמר לך שהן לא בנויות מחומר כמוני וכמוך, כפי שכתב הרמב"ם? האם אתה מקבל את דבריו הספקולטיביים בעניין זה?).
ועוד הערה בעניין זה: הטבע שסביבנו בהיחלט שייך לאיזור שלגביו יש לנו ניסיון. מסקנות לגביו כן קשורות לניסיון שלנו. ולכן אם אני מסיק מהתופעות והיישים שסביבי שיש להם יוצר/בורא, זו אינה חריגה אל מעבר לניסיון שלי, אלא יישום פשוט שלו. מניסיוני אבנים לא נוצרות סתם כך, וגם לא חוקים, וכל יש אחר (כמו אדם). ודוק, אני לא מתווכח כאן על אבולוציה, ועל תהליכי היווצרות כאלה או אחרים, אלא אך ורק על עצם הטענה שלך, לפיה הסקת מסקנות כזו היא חריגה אל מעבר לגבולות הניסיון. זו טענה שגויה. אני עוסק בעצמים שבהחלט שייכים לאיזור שלגביו יש לי ניסיון. המסקנה שלי היא שיש עצם כלשהו שאכן חורג אל מעבר לניסיון שלי. זהו בדיוק הטיעון הפיסיקותיאולוגי.
בהזדמנות זו אתייחס לשאלת המעגליות, כיצד מי שפועל תחת החוקים מסיק על מי שחולל אותם או עליהם עצמם, זו ממש לא נראית לי קושיא. גם חוקי הטבע הם חוקים שאני פועל בתוכם, ובכל זאת אני חוקר אותם. המחקר נעשה על ידי שימוש בהם עצמם, בשני מישורים: במעבדה הם פועלים לנגד עיניי, ו'עיניי' (ומוחי) גם הם פועלים על פי החוקים הללו. יתר על כן, בשנים האחרונות מתפתח מאד מחקר 'מדעי המוח', ש/בו הפרדוכס הזה נוכח ביתר שאת: אנחנו מפעילים את המוח שלנו כדי לבדוק אותו עצמו. יש לאדם יכולת הכללה, וכן יכולת להיכנס אל תוך התופעות שמופיעות בפניו, וללמוד מהן על מה שמ עבר להן. הוא הדין לגבי אלוקים.
הדת אינה כופה על אלוקים מאומה. היא מתארת אותו בכלים האנושיים שלה. כשאומרים שהוא 'רצה' בודאי אין הכוונה שהתחולל בתוכו התהליך האנושי של רצייה, אלא שכלפינו הופיע משהו שדומה ל'רצון'. לדעתי אלו ממש שאלות ילדותיות. הוא אומר לנו שהוא 'רוצה' מאיתנו, כמו שמורה אומר לתלמידיו שהוא 'כועס' עליהם רק כדי לחנך אותם. הוא מדבר אליהם במונחים ובשפה שלהם.
השאלה לגבי הנביאים כבר נראית לי ממש קריאת מצוקה (אולי מוצדקת). אני טוען שהנביאים מתנבאים אלינו (ברוב דבריהם. יש לא מעט מדברינם שאומץ על ידי גויים כרלוונטי מאד גם לגביהם, וזה החלק האוניברסלי של הנבואה), והשיח שלהם (בחלקים הלא אוניברסרליים) מיועד אלינו פנימה, לא פחות מאשר דברי חז"ל. ואם אתה כל כך מקנא את קנאת חז"ל וגדלותם, אז קשה לי קצת להבין את התהיות והספיקות שלך. אתה יודע יותר טוב מהקב"ה, ומשום מה מפריע לך שאני יודע יותר טוב מחז"ל. אתמהה! על כך כבר אמר הראי"ה קוק: יש אמונה שהיא ככפירה וכפירה שהיא כאמונה... אז רק כדי להרגיע אותך, אני אכן חושב שאני יודע יותר טוב מחז"ל, לפחות במשמעות שדבריהם צריכה לתפוס בתקופתנו (וגם בהקשרים נוספים, כמו מדע או פילוסופיה). לא מדובר בי אישית, אלא באדם בן תקופתנו. חז"ל מעבירים אלינו מסורת, וההנחה היא שכל דור אמור להתאים אותה לזמנו ולמקומו. כך היה תמיד, וכך צריך להיות גם כעת. גם המיתוס על ירידת הדורות וגדלותם המופרזת של חז"ל (שהיו אנשים גדולים מאד, עד כמה שאני מבין, אבל בהחלט אנושיים - אנשים רגילים), אינו אלא שיח פנימי למטרות פנימיות. ולגבי כמה מצוות מעצבנות, לא נותר לי אלא להצטרף אליך. יש כמה פרטי הלכה שאני כבר מוכן לבטל, ואחרים יצטרכו לחכות לכינונו של בי"ד הגדול מחמת שאלות של סמכות פורמלית. לצערי אין לי סמיכה בינתיים. אבל אם אתה וכלל חכמי ישראל תסכימו, אז אולי תהיה לי סמכות כפי שכתב הרמב"ם, ואי איישר חילי אבטליניה.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-7/3/2011 09:41 |
|
| |
אל דאגה, בבוא היום שיכוננו סנהדרין יהיה דיל בין דגל לש"ס (גם הד"לים יקבלו אי אלו פרורים) וכמקובל היום אף אחד לא יהין להיות בית דין שריא והמחמיר יותר יהיה זה שקובע. הלא כבר הרמב"ם למדנו שבימות המשיח עולם כמנהגו נוהג.
|
|
|
|
| נשלח ב-7/3/2011 11:30 |
|
| |
| mdabraham כתב: |  | הווה, אני לא טוען כאן טענה לוגית, שהרי קיומו של מחוקק ודאי לא נגזר לוגית מקיומו של החוק. אני טוען טענה של סבירות (בדומה לטענות מדעיות: גם קיומו של כוח משיכה לא נגזר לוגית מתופעת המשיכה). כאשר אני רואה מערכת שמתנהלת על פי חוקים, ההנחה שלי היא שיש מי שחוקק אותם ושמנהל אותה. אתה תמיד יכול לטעון שאני משליך מהתובנות ומהניסיון שלי אל מעבר לאיזור בו הם נצברו, אבל זה מאפיין את החשיבה שלנו ואת המדע מאז ומעולם. אנחנו מניחים שחוקי הגרביטציה תקפים גם הרחק ביקום מעבר לכל הניסיון שלנו. ואכן תצפיות מצביעות על כך שאנחנו צודקים. אנחנו מניחים שחוקי ניווטון נכונים גם במיקרו, ודווקא שם התברר שאנחנו לא צודקים לגמרי. גם לגבי האדם, אנחנו מניחים את תקפות חוקי הפיסיקה לגביו, על אף שהם נבחנו ביחס לעצמים חומריים ולא ביחס לפעולת המוח (ושם אכן זה נמצא עובד לא רע). לכן יישום חוקים לאיזורים שבהם אין לנו ניסיון לגביהם זוהי הנחה סבירה שאנחנו משתמשים בה כל העת, ורק אם מתברר שהיא לא נכונה אני זורק אותה (כי באמת היא לא הכרחית). חשיבה מדעית מניחה את קיומם של הרבה יישים שלא פגשנו בהם, והם אפילו לא מהסוג שאנחנו מכירים (פונקציית גל, שדה אלקטרו מגנטי וכדו'). בד"כ אנחנו מסיקים מהמוכר לנו אל מה שעומד מאחוריו. במילים אחרות, את שאלתך ניתן להעלות כלפי כל הכללה מדעית (כמו שעשה דייויד יום), והעובדה היא שההכללות שלנו עובדות לא רע בכלל. זוהי אינדיקציה לכך שאני יכול ליישם את התובנות שלי גם במחוזות שבהם היא עדיין לא נבחנה, כל עוד לא הוכח שאני טועה. כיון שזה לא וודאי, אם יוכח שטעיתי - אחזור בי ואנסה משהו אחר (שגם הוא כמובן שאוב מהניסיון שלי). אגב, גם הטענה שלך שאלוקים לא יכול לרצות ושאר טענות שליליות, טוענות משהו על אלוקים. אם אתה לא מיישם את תוצאות הניסיון שלך אל מעבר לגבולותיו, אתה לא יכול לטעון גם את הטענות הללו (מי אמר לך שיישויות כל יכולות מופשטות ואינסופיות לא 'רוצות'? מי אמר לך שהן לא בנויות מחומר כמוני וכמוך, כפי שכתב הרמב"ם? האם אתה מקבל את דבריו הספקולטיביים בעניין זה?).
ועוד הערה בעניין זה: הטבע שסביבנו בהיחלט שייך לאיזור שלגביו יש לנו ניסיון. מסקנות לגביו כן קשורות לניסיון שלנו. ולכן אם אני מסיק מהתופעות והיישים שסביבי שיש להם יוצר/בורא, זו אינה חריגה אל מעבר לניסיון שלי, אלא יישום פשוט שלו. מניסיוני אבנים לא נוצרות סתם כך, וגם לא חוקים, וכל יש אחר (כמו אדם). ודוק, אני לא מתווכח כאן על אבולוציה, ועל תהליכי היווצרות כאלה או אחרים, אלא אך ורק על עצם הטענה שלך, לפיה הסקת מסקנות כזו היא חריגה אל מעבר לגבולות הניסיון. זו טענה שגויה. אני עוסק בעצמים שבהחלט שייכים לאיזור שלגביו יש לי ניסיון. המסקנה שלי היא שיש עצם כלשהו שאכן חורג אל מעבר לניסיון שלי. זהו בדיוק הטיעון הפיסיקותיאולוגי.
בהזדמנות זו אתייחס לשאלת המעגליות, כיצד מי שפועל תחת החוקים מסיק על מי שחולל אותם או עליהם עצמם, זו ממש לא נראית לי קושיא. גם חוקי הטבע הם חוקים שאני פועל בתוכם, ובכל זאת אני חוקר אותם. המחקר נעשה על ידי שימוש בהם עצמם, בשני מישורים: במעבדה הם פועלים לנגד עיניי, ו'עיניי' (ומוחי) גם הם פועלים על פי החוקים הללו. יתר על כן, בשנים האחרונות מתפתח מאד מחקר 'מדעי המוח', ש/בו הפרדוכס הזה נוכח ביתר שאת: אנחנו מפעילים את המוח שלנו כדי לבדוק אותו עצמו. יש לאדם יכולת הכללה, וכן יכולת להיכנס אל תוך התופעות שמופיעות בפניו, וללמוד מהן על מה שמ עבר להן. הוא הדין לגבי אלוקים.
הדת אינה כופה על אלוקים מאומה. היא מתארת אותו בכלים האנושיים שלה. כשאומרים שהוא 'רצה' בודאי אין הכוונה שהתחולל בתוכו התהליך האנושי של רצייה, אלא שכלפינו הופיע משהו שדומה ל'רצון'. לדעתי אלו ממש שאלות ילדותיות. הוא אומר לנו שהוא 'רוצה' מאיתנו, כמו שמורה אומר לתלמידיו שהוא 'כועס' עליהם רק כדי לחנך אותם. הוא מדבר אליהם במונחים ובשפה שלהם.
השאלה לגבי הנביאים כבר נראית לי ממש קריאת מצוקה (אולי מוצדקת). אני טוען שהנביאים מתנבאים אלינו (ברוב דבריהם. יש לא מעט מדברינם שאומץ על ידי גויים כרלוונטי מאד גם לגביהם, וזה החלק האוניברסלי של הנבואה), והשיח שלהם (בחלקים הלא אוניברסרליים) מיועד אלינו פנימה, לא פחות מאשר דברי חז"ל. ואם אתה כל כך מקנא את קנאת חז"ל וגדלותם, אז קשה לי קצת להבין את התהיות והספיקות שלך. אתה יודע יותר טוב מהקב"ה, ומשום מה מפריע לך שאני יודע יותר טוב מחז"ל. אתמהה! על כך כבר אמר הראי"ה קוק: יש אמונה שהיא ככפירה וכפירה שהיא כאמונה... אז רק כדי להרגיע אותך, אני אכן חושב שאני יודע יותר טוב מחז"ל, לפחות במשמעות שדבריהם צריכה לתפוס בתקופתנו (וגם בהקשרים נוספים, כמו מדע או פילוסופיה). לא מדובר בי אישית, אלא באדם בן תקופתנו. חז"ל מעבירים אלינו מסורת, וההנחה היא שכל דור אמור להתאים אותה לזמנו ולמקומו. כך היה תמיד, וכך צריך להיות גם כעת. גם המיתוס על ירידת הדורות וגדלותם המופרזת של חז"ל (שהיו אנשים גדולים מאד, עד כמה שאני מבין, אבל בהחלט אנושיים - אנשים רגילים), אינו אלא שיח פנימי למטרות פנימיות. ולגבי כמה מצוות מעצבנות, לא נותר לי אלא להצטרף אליך. יש כמה פרטי הלכה שאני כבר מוכן לבטל, ואחרים יצטרכו לחכות לכינונו של בי"ד הגדול מחמת שאלות של סמכות פורמלית. לצערי אין לי סמיכה בינתיים. אבל אם אתה וכלל חכמי ישראל תסכימו, אז אולי תהיה לי סמכות כפי שכתב הרמב"ם, ואי איישר חילי אבטליניה.
|
|
תראה, ברגע שאתה מאפשר לעצמך לומר דברים שאינם אפשריים בעינינו (הבשריות והמוגבלות) אתה לא מגיע לשום מקום. אולי א-לוהים רוצה (או יוצא ממנו משהו כלפינו ש'עושה קולות' של רצון, כפי שכתבת. לא שזה פותר משהו)? אולי א-לוהים עשוי מחומר וצורה ודלא כהרמב"ם (כנ"ל)? ואולי הוא גם יכול להכיל סתירות לוגיות כמו לרצות שאמול את בני וגם לכעוס עליי על כך - בעת ובעונה אחת (שוב כנ"ל)? או לתת תורה ולא להתעקש שאקיים אותה (כנ"ל)? ואולי הוא גם יכול להתקיים ולא להתקיים בעת ובעונה אחת? וממקום שבאת: את קיומו הוכחת לפי אינטואיציה 'בשר-ודמית' ואת ההוכחה הלוגית לסתירת הדת דחית ב'אנחנו לא מבינים'? יהי אמפיריקה ולוגיקה שְׁווֹת משקל, מאי אולמיה האי מהאי?
לעניין קריאות המצוקה - שמעתי כאן צלילים חורקים של אד הומינם או שזה רק נדמה לי? אני מבין שאתה חושב שדברי הנביאים לא אמורים להתגשם ואינם אלא 'שיח פנימי' שלנו? ומחיית עמלק גם היא שיח פנימי? ומה בקשר למשפט האלגורי 'וקשרתם לאות על ידך'?
(במאמר מוסגר: אתה באמת מתכוון לבטל מצוות תפילין / מחיית עמלק / ולתת לפסוקים הרלבנטיים פרשנות אלגורית? אתה חושב שאתה גם יכול?) אינני מקנא את קנאת חז"ל/הנביאים/א-לוהים, כמובן; כפי שאדם אינטיליגנט כמוך ללא ספק מבין, המטרה היא אחרת: כדי להצדיק את הדת אתה מרשה לעצמך לחרוג ממוסכמות מאוד ידועות שלה (עכשיו הגעת לדברי הנביאים). יכול להיות שאתה מצדיק, אבל לא את הדת היהודית אלא דת חדשה שאימצה לחיקה את (חלק מ)הריטואלים של הדת היהודית הקדומה.
נוספו הבהרות נחוצות
תוקן על ידי thepresent ב- 07/03/2011 12:17:36
|
|
|
|
| נשלח ב-7/3/2011 13:04 |
|
| |
וכל מאמינים, אתה שואל "לא הבנתי אותך למה לא להאמין מספק אפילו קטן אם יש אפשרות שסבא שלי לא שיקר לי". אני לא צריך להאשים את סבא שלך שהוא "שיקר" כדי לא לקבל את כל מה שהוא אמר. דבר ראשון הבה נבחן מה המשמעות של "להאמין מספק". כמעט כל צעד שאנו עושים או נמנעים לעשותו יש ספק שאולי אנו טועים. מנגנון ההכרעה בנוי על זיהוי הספקות, בידודם וניסיון להעריך את סבירותם ומה תהיה השפעתם על מעשינו או מחדלינו, לשון אחר, מה "מחיר" ההתחשבות בספק. המסורת עליה אנו מדברים נוצרה, לטענת מוסריה, לפני למעלה מ3000 שנה בעידן של אפס תקשורת. בעידן שהעולם היה שטוף בדמיונות וחסר כמעט כל חוש ביקורת סביר. במקביל למסורת זו ישנן עוד עשרות מסורות שאינך מקבל. העובדה שמסורת זו עברה במקרה גמור במשפחתך אינה מקנה לה שום תוקף מיוחד. הכרעה על בסיס משפחתי אינה רצינית. ולספק עצמו. האם כל רעיון שנזרק לחלל הופך להיות ל"ספק" הראוי להתייחסות? מה עם הנצרות, מה עם האיסלאם מה עם החסידות מה עם ההתנגדות מה עם תכלת (אם מקבלים תורה מן השמים, תכלת הוא בספק קרוב לוודאי) ועוד אלפי "ספקות" וכי מספק יאחז האדם בכל השיטות. היות שסיפור תורה מן השמים לא משכנע, ובוודאי לא עומד בשום קריטריון סביר של בדיקת עובדות (לא נראה לי שהיית מסכים לבלוע אקמול שנוסחתו הוכתבה על ידי "ראיות" ברמת הראיות שיש למתן תורה) אין שום סיבה סבירה לשעבד את כל החיים לעניין. כאן אני נוגע גם בשאלת המחיר. אם מחמת הספק אדם נוקט זהירות כלשהי או כל פעולה שולית אחרת, מילא. אבל להשתית על כך את כל החיים? אני מצפה מכל אדם, להישיר מבט ולומר מה עוד בחייו נגזר כתוצאה מהוכחות קלושות מעין זה. אני גם סבור שהדיון על הכדאיות והתועלת באורח החיים הדתי אינו רלוונטי. הרי כל המצדדים בטיעונים אלו לא מוכנים לומר שלמרות שהתורה היא המצאה אנושית הם מאמצים אותה בגלל התועלת. זאת אומרת שתכלית הטיעון בסך הכול לחמוק מעיסוק אמתי, נטול דעות קדומות ופניות, בשאלה היסודית. אמת. יש יתרונות בחינוך ובחיים שמרניים. אולי היה כדאי להשקיע אנרגיה בלבנות חברה יותר מתוקנת על בסיס רציונלי ומוסרי במקום לאמץ חוקים שונים ומשונים שרוב חברי הפורום מודים בפה מלא שאינם רלוונטיים לזמנינו וכל קיומם הוא מכוח אינרציה, חוסר אומץ לשנות, אי יכולת להושיב הרכב של בית דין הגדול וכל כיו"ב. אני לא מצליח להבין מה גורם לאנשים חושבים שאני באמת מעריך אותם - אנשים שפשוט תענוג לקרא את ניתוחיהם ההגיוניים (הם מספקים לי לא מעט חומר כפירה "חדש" ומקורי) - לחשוב רק עד קו דמיוני שסימנו לעצמם. גם אני הייתי שם. גם אני נהגתי כך. בסוף ב"ה השתחררתי. כמי שנטוע עמוק בחברה החרדית עצוב לי לראות אנשים משכילים, אינטליגנטיים בעלי ידע מדעי רחב בהרבה משלי, חלקם חכמים יותר ממני בהמון מובנים, מגיעים פתאום לחומת אש שם הכול נעצר. משיב חכמים אחור. אני פתוח לכל טיעון, לכל רעיון. בתנאי שיעמוד במבחן ביקורת הגיונית. לא "כך אני מרגיש" וכיו"ב. בסך הכול אותם כלים בדיוק לפיהם מנתחים את הכול עד לשאלה הבסיסית דוגמת היחס לקבלה שנסתי לתהות כאן באשכולות אחרים מדוע הוא יותר בקורתי מאשר היחס לנגלה. אני עדיין ממתין לתשובה.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-7/3/2011 13:19 |
|
| |
עוד משהו שרציתי להעלות בהודעות הקודמות ואני שוכח כל הזמן: למה להניח שיש ישות אחת? למה לא כמה? עובדה - יש בעולמנו התנהגויות סותרות (צדיק ורע לו רשע וטוב לו, לפי כל קריטריון שבו תגדיר צדקות ורשעות - תיאולוגי-דתי או הומניסטי)? מה עוד שמבחינה אמפירית זו האינטואיציה האמיתית של רוב אנשי העולם. רוב העולם שלא נחשף ל'דין מוחמד בסיף' בגירסתו המוסלמית או הנוצרית הבין בפשטות שיש אל האהבה ואל המוות. בסך הכל מדובר בקומץ של אנשים שהבינו אחרת (היהודים לכתותיהם השונות - הפרושים, הנוצרים וכתות קטנות יותר. ונניח שכך האינטואיציה שלהם אמרה, ולא 1. שזה הגיע רק בתקופת חז"ל אבל לפני כן היה פוליתאיזם כפי שהמקרא בהחלט יכול להתפרש, או 2. שקומץ בתוכם השליט את זה על כולם בכח הזרוע, או 3. שמעמד הר סיני אכן מנוגד לאינטואיציה) והשליטו את דעתם על אנשים אחרים.
השאלה העולה היא: מה הבסיס להנחה שהאמונה בא-ל אחד היא אינטואיטיבית ולא תוצאה של אינדוקטרינציה חינוכית ברמה האישית (חינוך) והגלובלית (השלטת הנצרות והאיסלם על העולם)?
|
|
|
|
| נשלח ב-7/3/2011 16:39 |
|
| |
הווה, אני לא יודע היכן ראית בדבריי משהו שאינו אפשרי. אני לא מאמין בשום דבר שאינו אפשרי, או פרדוכסלי. כל טענותיי היו טענות שניתנות להבנה בצורה לגמרי פשוטה. כשאני אומר שמשמעות המילה 'רוצה' היא שהוא מראה לנו פנים של רוצה, פירוש הדבר הוא שאינני יודע מה הדבר שמתחולל אצלו עצמו. לא לדעת זה לגמרי לגיטימי ביחס ליישות כמו אלוקים. מה שרציתי לפתור הוא רק את מה שאתה מתייחס אליו כפרדוכס, ולא היא. כבר כתבתי בכמה מקומות שאני מתנגד לכל אותן אמירות עמומות שמכילות סתירות ופרדוכסים, שמצדיקות את עצמן בביטויים ריקים מתוכן כמו 'אחדות הניגודים' וכדו'. וכבר כתב על כך רודולף אוטו (במבוא למהדורה האנגלית של ספרו, הקדושה) שאחדות הניגודים היא מפלטו של העצל (שלא רוצה לחשוב, ופוטר את עצמו באמירות ריקות כגון זו). [בסוגריים, אני גם לא מבין מדוע ההחלטה שלך שאלוקים אינו יכול לרצות, היא טענה מבוססת יותר. אם אינך מבין אותו, אינך יכול לומר גם את זה.]
מכיון שלא ראיתי בדבריך אפילו בדל של טיעון לוגי, איני יודע מה לומר על טענתך לגבי 'הראיה הלוגית' שלך שלא קיבלתי.
פירושים אלגוריים שמוציאים את הפסוקים (והגמרות) מפשטם נעשו גם על ידי חז"ל והראשונים. אם אתה קורא לזה המצאת דת אחרת, אז אני ממציא דת אחרת. זה לא ממש מפריע לי. אני מעדיף טיעונים ענייניים, ולא סיסמאות וכינויים שונים (אד הומינם, כבר אמרנו?). הגישה הילדותית (שאכן רווחת בעולם היהודי), לפיה כל שינוי הוא המצאת דת אחרת, אינה מקובלת עליי. אני חושב שמאז מעולם חכמים התאימו את המסורת למושכלות ולתובנות בזמנם ומקומם. המסורת שלנו היא דינמית ולא קפואה. אם אתה רוצה להתעקש להמשיך ולהקשות קושיות על הדת כפי שאתה רואה אותה, זה בהחלט לגיטימי, רק לא ממש מעניין מבחינתי. לדעתי הקושיות שלך נובעות מאיך שאתה רואה את הדת, ולכן אם אתה לא מוכן לקבל הסברים שישנו את צורת הראיה הזו, איני רואה טעם ואפשרות לדיון. הרי לא סביר לדון עם מישהו על שאלות שהוא מעלה, כשהוא לא מוכן לשקול ויתור על אף הנחת יסוד שלו.
לגבי קריאות המצוקה, לא היה כאן שום אד הומינם. זו היתה אבחנה של מה שאני רואה בדבריך. היתה שם קריאת מצוקה לפחות בשתי משמעויות: 1. מצוות שונות שמציקות לך. לזה הצטרפתי. 2. המסקנות שהסקת מדבריי (שאני בי"ד הגדול וכו'. אם זה לא אד הומינם, איני יודע מהו אד הומינם), אינן אלא קריאת מצוקה של מי ששאלותיו נפלו בבירא והוא ממשיך להתעקש בלי להעלות טיעונים של ממש.
לגבי השאלה שהוספת על פוליתיאיזם, כאן אני משתמש בתער של אוקאם. למה להניח את קיומן של הרבה יישויות, אם אפשר להניח את קיומה של אחת? ואם תשלול את יישום העיקרון הזה על מטפיסיקה (כמו שעשית למעלה), אענה לך כמו שעניתי למעלה. זו אינטואיציה הרבה יותר פשוטה בעיניי, מאשר האינטואיציות הפגאניות-מיתולוגיות שהבאת. אבל כל אחד והאינטואיציות שלו. וכמובן מצטרפת לזה המסורת שקיבלנו על מתן תורה וכדו', שמשלימה את האינטואיציה הזו. בלי המסורת היה יותר מקום לטעון שאינטואיציה כזו לא מחייבת, ולהציע אינטואיציות מתחרות. ובשולי הדברים, אני גם לא ממש מבין את המשמעות של האמירה שיש אלוקים אחד, כשמדובר על עצם מופשט וחסר מאפיינים. למה מכלול האלילים שבהם אתה נוטה להאמין, אינו יכול להיקרא אלוקים המונותיאיסטי? מהי ההגדרה של אחד כשאתה מייחס אותה לעצם כה מופשט?
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-8/3/2011 00:06 |
|
| |
mdabrahamאנא חסוך לשנינו את האד-הומינם שאתה חוזר עליו שוב ושוב. הוא לא תורם הרבה לדיון. אני ממשיך כי אני רוצה לבדוק את- לתהות על- ולהתעמת עם- הטענות שלך - כלוגיקן טוב - לגופן, ולכן אינני מעלה את הפסיכולוגיה שלך שעומדת מאחוריהן (לפי שיפוטי הסובייקטיבי). אתה מוזמן לחבור אלי בעניין זה (אתה יודע, יש אנשים שנפגעים מזה... זה נגד הערכים ההומניסטיים, ונדמה לי שגם תפיסת הרצון של י-הוה [אני בכוונה משתמש במילה זו כדי להדגיש שאני מדבר על תפיסה אחת מיני רבות של קונספט לא מוכרח. בניגוד ל 'השם' 'א-לוהים' או מקבילתו האנגלית 'the Lord' שמורים על ישות מוסכמת - על פי הנחת היסוד המסתתרת במילה עצמה - שאף איננה עומדת בהכרח במרכז הדיון, ולכן מעוררת קשיים לתקוף את עצם קיומה] לפי טסקטים מסוימים מנוגדת לכך, ואנשים חכמים זכרונם לברכה דיברו על מה שנקרא 'חילול השם' בהקשר מי שקרא ושנה ומתנהג באופן לא נימוסי. אה, וגם לא על כל האנשים ביטול מזלזל של הדעה האחרת עובד כדרך שכנוע). סימנתי לך במודגש-נטוי-פס-תחתון את המילים/משפטים שמכילים דמגוגיות / אמירות רטוריות / אד-הומינם (לעיתים פוגעני) - אתה מוזמן להיעזר בכך. אין בעד מה.| mdabraham כתב: |  | הווה, אני לא יודע היכן ראית בדבריי משהו שאינו אפשרי. אני לא מאמין בשום דבר שאינו אפשרי, או פרדוכסלי. כל טענותיי היו טענות שניתנות להבנה בצורה לגמרי פשוטה. כשאני אומר שמשמעות המילה 'רוצה' היא שהוא מראה לנו פנים של רוצה, פירוש הדבר הוא שאינני יודע מה הדבר שמתחולל אצלו עצמו. לא לדעת זה לגמרי לגיטימי ביחס ליישות כמו אלוקים. מה שרציתי לפתור הוא רק את מה שאתה מתייחס אליו כפרדוכס, ולא היא. כבר כתבתי בכמה מקומות שאני מתנגד לכל אותן אמירות עמומות שמכילות סתירות ופרדוכסים, שמצדיקות את עצמן בביטויים ריקים מתוכן כמו 'אחדות הניגודים' וכדו'. וכבר כתב על כך רודולף אוטו (במבוא למהדורה האנגלית של ספרו, הקדושה) שאחדות הניגודים היא מפלטו של העצל (שלא רוצה לחשוב, ופוטר את עצמו באמירות ריקות כגון זו). [בסוגריים, אני גם לא מבין מדוע ההחלטה שלך שאלוקים אינו יכול לרצות, היא טענה מבוססת יותר. אם אינך מבין אותו, אינך יכול לומר גם את זה.] בראשית דבריך אתה מתנגד ל "כל אותן אמירות עמומות שמכילות סתירות ופרדוכסים, שמצדיקות את עצמן בביטויים ריקים מתוכן", אבל בהמשך דבריך אתה מעלה טענות מסוג זה בדיוק. ואת זה אני אומר מבחינה אובייקטיבית: נניח שאני מקבל את הטענה שלך שאנחנו שומעים 'משהו שעושה קולות של רצון' בלי שי-הוה רוצה (ואני לא, כי כדי שאנחנו נשמע משהו שעושה קולות של רצון שמייצגים משהו - ולא הזייה אישית שלנו - צריך בהכרח שמשהו בי-הוה ישתנה/יתקיים מאחוריהן, תקרא לו פסיכולוגי או פסיכותיאולוגי או &*%$-+!@#), מכל מקום מכלל "אמירה עמומה המכילה סתירות ופרדוקסים לכאורה" לא יצאה, שהרי אתה מדבר על משהו לא מוגדר / משהו שפֶּר הגדרה אין לך תפיסה/ידיעה בו [וכל דיבור עליו הוא אם כן פרדוקס לכשעצמו], והוא מכיל בעיה קשה לפי הלוגיקה המקובלת אם הדברים היו לא-עמומים (=מוגדרים, נתפסים וידועים), ורק העמימות הופכת את הפרדוקסים ל'לכאורה'. בדיוק כמו בדברי הפילוסוף שציטטת שאותו לא ידעתי ואת ספרו לא קראתי.[אני לא אומר כלום, זה הקצ'. אתה הוא זה שאומר. וכפי שאמרתי אם אתה אומר מה בא לך תוכל לומר שהוא רוצה שנקיים דת וגם לא מתעקש על כך בעת ובעונה אחת]
מכיון שלא ראיתי בדבריך אפילו בדל של טיעון לוגי, איני יודע מה לומר על טענתך לגבי 'הראיה הלוגית' שלך שלא קיבלתי. חזרתי על הטיעון לפני רגע. אם הוא אינו מוצא חן בעיניך, נסגור את הדיון בו כעת, והקורא המתעניין ישפוט. פירושים אלגוריים שמוציאים את הפסוקים (והגמרות) מפשטם נעשו גם על ידי חז"ל והראשונים. אם אתה קורא לזה המצאת דת אחרת, אז אני ממציא דת אחרת. זה לא ממש מפריע לי. אני מעדיף טיעונים ענייניים, ולא סיסמאות וכינויים שונים (אד הומינם, כבר אמרנו?).
הגישה הילדותית (שאכן רווחת בעולם היהודי), לפיה כל שינוי הוא המצאת דת אחרת, אינה מקובלת עליי. אני חושב שמאז מעולם חכמים התאימו את המסורת למושכלות ולתובנות בזמנם ומקומם. המסורת שלנו היא דינמית ולא קפואה. אם אתה רוצה להתעקש להמשיך ולהקשות קושיות על הדת כפי שאתה רואה אותה, זה בהחלט לגיטימי, רק לא ממש מעניין מבחינתי. לדעתי הקושיות שלך נובעות מאיך שאתה רואה את הדת, ולכן אם אתה לא מוכן לקבל הסברים שישנו את צורת הראיה הזו, איני רואה טעם ואפשרות לדיון. הרי לא סביר לדון עם מישהו על שאלות שהוא מעלה, כשהוא לא מוכן לשקול ויתור על אף הנחת יסוד שלו. זה ממש לא היה אד-הומינם (לא שזה רלבנטי מה שהיה, מה שרלבנטי זו הטענה שעומדת מאחורי מה שאמרתי, ולהתייחס אליה דרך הניסוח שלי שנשמע לך אישי ולכן אולי שגוי זה... אד-הומינם), ואני אסביר: נניח שאני נכנס לחדר, ומוצא את עצמי בדיון סוער על "האקטואליזציה האינטר-סובייקטיבית של ההומואירוטיקה האדיפלית בקונטקסט הטיפולי - הבדלים קונספטואליים, מבניים ואינדוקטיביים בין משנתו של לאקאן למשנתו של פרויד". אני, כסוס-פרד-בער אין הבין, מַטֶריָילִיסט-ביהביוריסט חצוף מחוצף, מעלה את השאלות הבאות: מה זה אקטואליזציה? מה זה אינטר-סובייקטיבי? ואיך למען השם אתם דנים על (הומו)אירוטיקה אדיפלית, כאשר מחקרים מראים שתסביך אדיפוס יוֹק? בקיצור, אני תובע לבסס את כל הקונספט הפסיכואנליטי מהמסד עד הטפחות. ואז יושב איתי פרופ' לפסיכואנליזה ואומר לי: תשמע, פרזנט (כמעט כתבתי את שמי! ) יקר: אתה צודק שכל הסיפורים על לא מודע, איד, אינטלקטואליזציה, ארוס ותנאטוס, תסביך אדיפוס ואלקטרה - הם שטויות במיץ של אנשים ילדותיים וטיפשים ('אלו ואלו בטפש מטפשים', כלשונך) שהבינו את הדברים לפי נקודת מבטם הפרימיטיבית והתקשקשו איתם במשך מאת השנים האחרונות. מה שפרויד אמר בסך הכל הוא... שאנשים חושבים, והרבה, על סקס (סליחה מכל המתחסדים)! האם זה נשמע לך מופרך? אתה לא מסכים עם זה אינטואטיבית ולפי נסיונך? זה הכל. וכעת, הבה נחזור לדברים הרלבנטיים באמת: "האקטואליזציה האינטר-סובייקטיבית של ההומואירוטיקה האדיפלית בקונטקסט הטיפולי - הבדלים קונספטואליים, מבניים ואינדוקטיביים בין משנתו של לאקאן למשנתו של פרויד". תשאל איך אני דן על משהו שבבסיסו (תסביך אדיפוס) אינו מקובל עליי? אז אני מבין כיום את תסביך אדיפוס במשמעות אחרת - שהיא ההתמכרות לפייסבוק. אמנם, בחיים לא הייתי חושב על ההתמכרות לפייסבוק כמקור לבעיות באקטואליזציה של האינטר-סובייקטיביות בקונטקסט הטיפולי, ולולי שאני מסתמך על משפטיהם של פרויד ולאקאן לא הייתי אומר זאת, אבל אחרי שראיתי את המשפט של פרויד - חשבתי שאפשר לראות את ההתמכרות לפייסבוק כסוג של תסביך אדיפוס ואולי לתלות בה את הבעיה באקטואליזציה וכו'. זה בסך הכל צדדים שונים של אותה מטבע, אם תחשוב על זה. זה בעצם מה שאתה עושה. אתה בא ומוחק את כל עקרונות היסוד של היהדות התנ"כית, הנביאית (כתבת - נבואת 'ועמדו זרים ורעו צאנכם' היא למטרות שיח פנימי, ואין לה את המשמעות האמפירית שהובנה ע"י יהודים בכל הדורות), החז"לית, הראשונים'ית, האחרונים'ית, עמישראל לדורותיו והחרדים/ד"לים בימינו, קורא לעמדות שהם הציגו 'בטפש מטפשים' (אחרי הסתייגות שזה מה שהם הבינו וכך ראוי להיות), וטוען שהאמת נמצאת מכל המקומות והאנשים בעולם - אצל mdabraham המנהיג קהילונת בעיירת פיתוח דרומית. משה קיבל תורה מסיני ומסרה ל mdabraham (ולא מן הנמנע שאפילו משה טעה בטעויות טפש-מטפשים), וכל היתר - היסטוריה של שטויות וטעויות. וזה כמובן לא סותר את זה שהיהודי ע"פ mdabraham מחויב ל(חלק מ-, ע"פ שיקול דעתו היחידני של mdabraham) אותם ריטואלים שניתנו משמיים ל- ותיקנו בחכמתם- אותם טפש-מטפשים, כשהבסיס לחיוב זה הוא מסורתם של אותם טפש-מטפשים, שלא השכילו להבין את האמת ושימשו כאמצעי המתווך מעשה-קוף בין י-הוה ל mdabraham (ואולי גם קיבלו שכר על תיווך זה, שהרי זה מה שהם ידעו וכך עבדו את י-הוה). אני מניח, אגב, שאתה תכתוב פשוט: 'כן' על התיאור הזה. ולפי זה בהחלט mdabraham הוא הגדול בחכמה ובמנין מכל היהודים שהיו/הווים/יהיו (ובפרט מהניק שתורגם בטעות ל'הווה'), ובהחלט ברגע זה יכול לבטל מצוות תפילין / להחליף ל"ט מלאכות שבת ודקדוקי-דקדוקי-דקדוקיהן באיסור לעבוד-תמורת-תשלום בלבד.
לגבי קריאות המצוקה, לא היה כאן שום אד הומינם. זו היתה אבחנה של מה שאני רואה בדבריך (במשפט האחרון יש משמעות כמשפט שסותר את הטענה שלי כלפי זה שאתה משתמש באד-הומינם רק אם חשבת שפניתי אליך כפסיכולוג קליני. ככל הידוע לי אתה רחוק מאוד משם [ובמאמר מוסגר ואד-הומיני לגמרי - נדמה שאתה מתקשה בתפיסת ההבדל בין נפש האדם למחשב. האמת שזה לא לגמרי אד-הומינם כי זה נוגע לכמה וכמה מהאמירות שלך, למשל זו על החילוק הלוגי-תיאורטי בין כופר-לוגי לבין כופר-מתוך-אינטלקטואליזציה-לתאוות], ואני מניח שידוע לך שאני יודע את זה, ולכן כאדם אינטילגנטי לא חשבת כך, כך שאינני מבין מה טעם יש במשפט זה). היתה שם קריאת מצוקה לפחות בשתי משמעויות: 1. מצוות שונות שמציקות לך. לזה הצטרפתי. 2. המסקנות שהסקת מדבריי (שאני בי"ד הגדול וכו'. אם זה לא אד הומינם, איני יודע מהו אד הומינם. מקווה שהבנת אחרי ההסבר המפורט שלי במקטע הקודם אינן אלא קריאת מצוקה של מי ששאלותיו נפלו בבירא והוא ממשיך להתעקש בלי להעלות טיעונים של ממש.(הסתפקתי אם להדגיש את המשפט האחרון שלך) פירושים אלגוריים שמוציאים את הפסוקים (והגמרות) מפשטם נעשו גם על ידי חז"ל והראשונים. אם אתה קורא לזה המצאת דת אחרת, אני קורא לזה אבולוציה של הדת, או ממטיקה שלה, שהופכת בהדרגה דבר שבתחילתו היה לא הגיוני להגיוני, כאשר הטענה שלי היא שהאמינות נמדדת ברעיון המקורי ולא בתצורה העכשווית שלה שאינה נאמנת למקור. אז אני ממציא דת אחרת - זה לא ממש מפריע לי. אני מעדיף טיעונים ענייניים, ולא סיסמאות וכינויים שונים (אד הומינם, כבר אמרנו?).
לגבי השאלה שהוספת על פוליתיאיזם, כאן אני משתמש בתער של אוקאם. למה להניח את קיומן של הרבה יישויות, אם אפשר להניח את קיומה של אחת? ואם תשלול את יישום העיקרון הזה על מטפיסיקה (כמו שעשית למעלה), אענה לך כמו שעניתי למעלה. 1.התער של אוקהם הוא דרך התנהלות אנושית שרירותית שמוכיחה את עצמה בתחום האמפיריקה (וגם זה כאשר היא מבוססת. טיפש היה מי שטען למשל בגלל התער של אוקהם שכל השונות בין גברים לנשים נובעת מהביולוגיה, שהרי זו בוודאי קיימת ומשפיעה. הדגש הוא שהטענה הייתה טיפשית גם בטרם התפרסמו מחקרים לאינספור המראים את תפקידה הקריטי של הסביבה) אבל אין לה הרבה עם האונטולוגיה. 2. יש להסתפק על התער של אוקהם במקרה זה, כאשר אנחנו רואים התנהגויות סותרות בעולם. כפי שציינתי בסוגריים יש להפעיל שיקול דעת בשימוש בתער של אוקהם. 3. התער של אוקהם מבטל את הצורך בהנחת קיומו של א-לוהים (אם תטען לקיומה של ישות משום שנראה לך משום מה שיקום דורש ישות מאתחלת - סביר באותה מידה [אם אפשר למדוד סבירות סובייקטיבית] שאהבה ומוות אינם ממקור אחד) זו אינטואיציה הרבה יותר פשוטה בעיניי התימה הוא שבכל העולם היא לא קיימת ודווקא האינטואיציה מובילה לפוליתאיזם (ומכאן שסביר מאוד שזו אינה אינטואיציה טבעית אלא תוצר של אינדוקטרינציה) למעט היהדות והדתות הנגזרות ממנה והחברות שדתות אלו נכפו עליהן בכח הזרוע; כלומר 'הנקודה הסינגולרית' שממנה הכל התחיל - כאשר מנכים את כל אלו שהושפעו מאינדוקטרינציה (לעיתים אלימה) שנבעה ממנה ומנגזרותיה - היא בעצם כמה מיליונים ספורים של אנשים במקרה הטוב, וכפי שציינתי בהודעה למעלה יש כמה וכמה (ציינתי 3) פירכות על הטענה שזו הייתה האינטואיציה שלהם. ואם תאמר - האינטואיציה משתפרת, אומר לך שהאינטואיציה המשופרת של 2011 אינה מאמינה בקיומו של א-לוהים (ואני מקווה שלא תתווכח עם אפשרות קיומו של קשר אמפירי ביחס שלילי בין דת לאינטילגנציה - אם ישנו - ואני שמעתי על כמה וכמה מחקרים כאלו, שמאוּששים אגב מנסיון הכורסה שלי [לא, כמה מאות אנשים בעצכ"ח אינם משנים את התמונה], אם כי אני מודה שלא בדקתי את הדבר הזה לעומק אף פעם) מאשר האינטואיציות הפגאניות-מיתולוגיות שהבאת. אבל כל אחד והאינטואיציות שלו.וכמובן מצטרפת לזה המסורת שקיבלנו על מתן תורה וכדו', שמשלימה את האינטואיציה הזו. בלי המסורת היה יותר מקום לטעון שאינטואיציה כזו לא מחייבת, ולהציע אינטואיציות מתחרות. עד כמה רחוק אפשר למתוח את המושג "תוקף מתכנס"?.
ובשולי הדברים, אני גם לא ממש מבין את המשמעות של האמירה שיש אלוקים אחד, כשמדובר על עצם מופשט וחסר מאפיינים. למה מכלול האלילים שבהם אתה נוטה להאמין, אינו יכול להיקרא אלוקים המונותיאיסטי? מהי ההגדרה של אחד כשאתה מייחס אותה לעצם כה מופשט. גם אני לא יודע. אבל אתה זה שמחליט מה אפשר לומר (עושה קולות של רצון, פוליתאיסטי-הומוגני. עכשיו אני נזכר שכתבת שהוא גם כפוף לחוקי הלוגיקה, וגזרת מזה שהוא לא יכול להתנגד לאבולוציה... כמה אירוני: טפש-מטפשים חילונים וחרדים רואים באבולוציה סתירה לתנ"ך וחלקם אף לא-לוהים, ואילו mdabraham טוען שי-הוה כפוף לה...) ומה אי אפשר לומר (קיים-לא-קיים, רוצה-לא-מתעקש, בחר-ביהודים-בחר-בהודים.). וכמה מתווכים-אמצעיים-מעשה-קוף-טפש-מטפשים כמו הרמב"ם טענו שאמירה כזו היא כפירה, איכשהוא. לוגיקנים גרועים שכמותם. |
|
נ.ב. מאחר והמחשב שלי שיהיה בריא בתהליכי גסיסה מתקדמים, והיכולת שלו לתמרן באתר בעל שרת גרוע - כמו בחדרי חרדים - גרועה (את ההודעה הזו לקח לי שעות לכתוב, והייתי צריך להשתמש כל העת בהעתק הדבק ב gmail), אני מבקש ממי ששולח לי הודעות אישיות לשלוח לכתובת המייל הנוכחית (תרתי משמע) שלי: [email protected]. אפשר לפתוח לשם כך מייל אנונימי - כמו [email protected] או [email protected]
תוקן על ידי thepresent ב- 08/03/2011 00:48:57
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-8/3/2011 00:09 |
|
| |
ועוד הערה קטנה: אבקש להתייחס לטענות שאני מעלה כולן, ולא בסלקטיביות.
|
|
|
|
| נשלח ב-8/3/2011 08:18 |
|
| |
ייתכן
אני מבין את הטענות שלך אבל מה שאתה שואל האם הייתי עושה משהו אחר בחיי עם הסתמכות על כאלו ראיות קלושות אני לא כ"כ מסכים, כי יש כאן מסירה של האמונה כבר אלפי שנים והרבה אנשים שידועים חכמים גדולים ומבינים גדולים עד הדור האחרון ממש ממשיכים להעביר את זה אפילו במחיר של מסירות נפש האם זה לא משאיר אפשרות שהעסק הזה אמת???!
כתבת שמצאת כאן חומר כפירה חדש אולי תסביר מהו כי מעניין אותי הצד של הכפירה כמו הצד של האמונה, ומה איש כמוך שחשב כנראה חזק על העסק הזה מצא פה חדש.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-8/3/2011 10:44 |
|
| |
וכל מאמינים, אני שמח שהדיון הגיע לשאלת הליבה. למרבה הצער, מגבלות המציאות לא מאפשרות לנו מצב ש"לא משאיר אפשרות שהעסק הזה אמת ". אבל, תסכים אתי שגם אין אפשרות לאמץ בשני ידיים כל דבר שאי אפשר לומר עליו כי הוא "לא משאיר אפשרות שהעסק הזה אמת". יש אלפי אמונות וחששות שגם אותן לא ניתן להפריך באופן ש"לא משאיר אפשרות" אז למה בחרת רק באחת מכל אותן אפשרויות. ביהדות עצמה יש אין ספור אפשרויות. אינני יודע אם אתה חסיד או ליטאי. בכל מקרה אתה בעצם לוקח סיכון שאולי הצד השני צודק. ואולי בכלל מצוות ישוב ארץ שקולה נגד כל המצוות ואולי כבוד הבריות חשוב יותר מכל התורה וכו' וכו' . אז מה עושים? אין ברירה. שוקלים כל דבר ובודקים עד כמה שהיד מגעת. בזהירות. בכבוד. ללא דעות קדומות. משתדלים לנטרל את כל "הנגיעות" החיצוניות ולברר האם ומה ה' אלוקיך דורש מעמך. ההסתמכות על חכמים בכל הדורות אינה מספקת. ראשית, עליך לבדוק מה הייתה דעת רוב החכמים (גם שאינם נכדי אברהם או יעקב אבינו) ללמוד את משנתם ולנסות להכריע. שנית, הרי אנו מכירים היטב את המנגנון של "המסורת" העוברת מדור לדור. הנה, כאן ועכשיו, אתה בעצם אומר שאולי אני צודק, אך אתה נשען על המסורת ואז יבא נכדיך ויסתמך עליך.... שלא לדבר על כך שאנו יכולים להבין בדיוק, היסטורית ופסיכולוגית איך הדברים נוצרו ואיך התגלגלו, על רקע התקופה והאמונות הרווחות וכו' וכו'. על גדולי זמנינו מיותר להרחיב את הדיבור. אינני מזלזל ח"ו באף אחד מהם, חלק היו רבותי והרבה למדתי מהם. אף אחד מהם לא משקיע זמן ומחשבה בשאלות היסוד. ב"חיי עולם" לדוגמא מביא טענת מחץ. וכי הרמב"ם והרשב"א וכו' לא היו מספיק חכמים. כאמור, הטיעון היה יכול להיות רלוונטי רק במידה והיו לומדים לעומק את דעת כל חכמי הדורות ולא על ידי בחירה סלקטיבית של חכמים מזרם אחד. הגדולים מתעסקים בעיקר בלימוד ובעיסוק בכל מיני שאלות מוזרות הצצות במוחם של אברכים התופסים כל מצווה או חומרה כמשהו שכל העולם עומד עליו. לא אחת הדברים מגיעים לאבסורד. וכבר צווח הרמב"ם (כן, אותו רמב"ם מ"חיי עולם") על כי עוזבים את העיסוק בעיקר (מחשבה, פילוסופיה) ועוסקים בשאלות תיאורטיות שלא יתרחשו מעולם ולעולם. בעניין "חומר כפירה חדש". התכוונתי בעיקר לחידוד זוויות שונות וכן לשאלות על המקרא וחז"ל שאל חלקן נחשפתי לראשונה כאן בפורום.
|
|
| נשלח ב-8/3/2011 11:12 |
|
| |
ייתכן כתב: "וכבר צווח הרמב"ם (כן, אותו רמב"ם מ"חיי עולם") על כי עוזבים את העיסוק בעיקר (מחשבה, פילוסופיה) ועוסקים בשאלות תיאורטיות שלא יתרחשו מעולם ולעולם"
צ"ל רבינו בחיי בהקדמת ספרו חובות הלבבות. ואחריו רמח"ל בהקד' מס"י. הרמב"ם רק כותב בפיה"מ ש"יקר בעיני ללמד עיקר מעיקרי האמונה מכל אשר אלמדנו"
לעצם הנושא, פורסמה בימים אלה (ב"מקבציאל") לראשונה מכת"י תשובת ר"ב אשכנזי בעל שטמ"ק שמאריך לחלוק על הנ"ל, והמו"ל הקדים סקירה הסטורית נאה לנושא. ידועים גם דברי החת"ס בפר' בחוקותי שמביא דברי חובה"ל וחולק נמרצות. "במח"כ החסיד" וכו' עיי"ש.
תוקן על ידי ספרן ב- 08/03/2011 11:34:23
|
|
|
|
| נשלח ב-8/3/2011 12:31 |
|
| |
יתכן שיתכן התכוון למו"נ ח"ג פנ"א. וכבר בפניתי פעם לקונטרס הראיות תחילת פרק חלק. ע"ש
|
|
|
|
| נשלח ב-8/3/2011 13:39 |
|
| |
תוקן על ידי מנהלי_משנה ב- 08/03/2011 13:40:37
|
|
|
|