|
|
| נשלח ב-10/3/2011 23:45 |
|
| |
| שותפיסוד כתב: |  | לא הבנתי מה כוונתך לניפוי סתירות פנימיות. האם באופן עקרוני אתה מסכים שעמדה המכילה סתירות פנימיות אינה תקפה בתור אקסיומה? כלומר יש נקודת הכרעה לוגית מהתת-סוג הנ"ל? אז יש בהחלט טעם להעלאת נימוקים חיצוניים.
האחד עוזר לשני בהבנת סתירותיו לשיטתו שלו (של השני) מיניה וביה. זו בהחלט התועלת של הדיונים.
ומה תורמת הבנת הסתירות אם אתה לא מתכוון לשפץ את עמדתך או להחליפה? סתם שתדע מה העקב אכילס שלך?
אדם בוחר אקסיומות לפי יופיה של האקסיומה? הרי לך נקודת הכרעה חיצונית: יופיה של האקסיומה. נשאלת השאלה מה מקורו של שיפוט יופיה של אקסיומה מסוימת (לדעתי - נעוץ במוח ובגורמים המשפיעים עליו: מולדים-אבולוציוניים וסביבתיים-חינוכיים. דקארט יאמר אולי שמדובר באידיאות שא-לוהים טבע בישות המטאפיזית המכונה 'נפש'. הנימוק להסבר שלי - ההסבר של דקארט אינו מסביר שׁוֹנוּת בדעות, שהרי למה לו לא-ל להטביע אידיאות שונות בכל 'נפש', ובפרט ששונות זו אינה מקרית אלא מתואמת להפליא עם מקום הלידה והחינוך, משום מה)
נסיוני הדל לא מצא מיתאם למקום הלידה ו/או החינוך דווקא.
אם התכוונת ברצינות למה שכתבת - הוא באמת דל מאוד. שלא לומר נאיבי.
כנראה שהשונות נובעת מעניינים פנימיים יותר (לשיטתי, כמובן). למה לו לבורא לעשות כך ? מאותה סיבה שעשה את פרצופיהם שונים זה מזה- כולם חלקים מתוך הפאזל שהבורא בונה.
|
|
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-26/3/2012 09:39 |
|
| |
ציטוט מדברי ירח טוקר: "גם אני, שעובד לפרנסתי, יודע שאני חב את כולי ללומדי התורה".
|
|
|
|
| נשלח ב-26/3/2012 18:16 |
|
| |
יתכן
איקון ירוק. מעניין מאד וכתוב היטב, כרגיל.
אמנם נדמה לי שהתערבו יחד גם נושאים, ולכן כשאני מנסה לסכם לעצמי מה הבנתי, נשאר לי מעט מדי.
אפרט.
יש הלכה. ההלכה שהיתה בימי התנאים הסתעפה מאד. לעתים נוספו עליה פרטים שעומדים בסתירה לעקרונות. לעתים היא מעוררת תמיהות: מוסריות, אחרות.
יש כאלו שמבינים זאת. יש שלא. יש כאלו שממשיכים למרות הביקורת שיכולה להיות להם. יש כאלו שמנסים לנקות, להבדיל בין עיקר לטפל.
ואם כן, אז מה?
כמדומה שהמקום שמכוחו אתה מציע לבדוק את מערכת ההלכה טעון בירור אף הוא.
אנסה לרשום כמה מנקודות הביקורת שבהן יש צורך בזמירת ההלכה (מלשון תיקון העץ מענפים מיותרים).
א. מדוע הבת אינה יורשת.
ב. גורלם המר של חד מיניים.
ג. איסור על חיתוך נייר טואלט בשבת.
ד. מציאת היתר לקולנועית ועוד על ידי גרמא.
ה. איך מכריעים בתביעות נזיקין וכיוצא באלו כאשר אי אפשר למצוא עדים כשרים וכאשר נשים פסולות.
אם אנו מבינים ש
1. ההלכה נובעת מן התורה שניתנה למשה ועוברת מדור לדור (ההנחה היהודית תורנית מסורתית)
ואם מניחים בנוסף ש
2. יש מערכת חיצונית שלאורה ניתן לבחון את ההלכה, או שמערכת זו מוכרת על ידי התורה (סברות, מוסר, תועלתניות),
ואם אנו מכירים ש
3. יש שינויים עצומים בטכנולוגיה, בתרבות, בתודעה
ולכן יש צורך בשינוי בהלכה למעשה אך יש גם
4. מטא כללים שמונעים שינוי מודע
וגם
5. חוסר יכולת של מערכות משפטיות להכיל שינויים חדים
אז אנו מקבלים את המצב שאתה מתאר. האם יש לו פתרון פשוט? הפורום שלנו עוסק בכך מזה כמה שנים. וכמדומה שאפילו בין שנינו אין הסכמה על טיבם של שינויים ולמעשה אולי גם לא על הנחות היסוד שכתבתי כאן.
נוסף לכל אלו, יתכן שהחרדיות היא מילכוד, אבל לא היחיד. יש כמה וכמה מילכודים.
מילכוד חרדי. וזה מתחלק לשנים:
מילכוד חרדי חברתי: ההשתייכות החברתית והחשש לאבד אותה
מילכוד חרדי מחשבתי: חינוך שמונע פתיחות.
אך יש עוד. למשל:
מילכוד משפטי או משפטי חברתי: מערכות משפטיות אינן מסוגלות לשינוי קיצוני של ערכי היסוד וכללי היסוד שלהן. לעתים יש מוסדות על שאחראים על כך (פרשנות של בית המשפט העליון). איני יודע עד כמה זה עובד בפועל ואיך זה נראה בארצות אחרות, למשל בדמוקרטיה הגדולה בעולם. (אילו נדב היה כאן אפשר שזה בתחום מומחיותו וכן ד"ר בני בראון זכור לטוב). בהלכה אין מוסדות כאלו מזה אלפיים שנה בערך.
ויש גם:
מילכוד תרבותי של התבטלות בפני ערכים חיצוניים. האם תפיסת הדת של התרבות בה אנו חיים (כוונתי: זו שמסביב) ושל המדע וכו' היא חפה מהצורך להצדקה עצמית ולבדיקה?
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-26/3/2012 21:11 |
|
| |
רק הערונת לדברי יתכן ומימוני דבריכם בנויים על ההנחה שההלכה נועדה לא להקשות יותר מידי על האדם, ולכן השורה האחרונה היא שיש לחתוך נייר טואלט בשבת ולהקל על גורלם המר של חד מיניים וכו'. ההנחה הזו עומדת בסתירה למצטייר מההלכה הידועה לנו.
|
|
|
|
| נשלח ב-26/3/2012 21:16 |
|
| |
ת"ט יתכן ומיימוני יכולים להסתייע מדברי הרמב"ם שהתורה באה להקל את הטורח. ראה מו"נ ח"ג פמ"ז. הרמב"ם טוען שם טענה שלנו נשמעת אולי מוזרה. בעולם הקדום היו פולחנים קשים יותר מהדת העברית, והתורה באה להקל. לדברים אלו ניתן להקשות מנין הסמכות של חכמים לגזור גזרות ואכ"מ.
|
|
|
|
| נשלח ב-26/3/2012 21:35 |
|
| |
ת"ט
אני רואה ששכחתי דבר עיקרי.
איני סבור שאי חיתוך נייר טואלט בשבת הוא פגם.
אני מבין את המצוקה של החד מינייים אך לא ברור לי שזכותם לחיים כפי שהם היו רוצים לפי טבעם.
קביעות אלו היו אמורות להיכלל בסעיף האחרון בדברי, שהציע לבחון את הנחות היסוד של העמדה הביקורתית, כגון זו מיסודו של ייתכן שלנו.
לעומת זאת, אני כן סבור שמן הראוי - לפי מה שנראה לי כמוסר וצדק טבעיים, אם יש כזה דבר - שגם הבת תירש. אלא שחז"ל שללו את הדעה הזו. השאלה היא אם העדפת הבן נובעת מהקשר תרבותי ולכן בת שינוי, מעין הכא במאי עסקינן. "כל שאמרה תורה שהבן יירש הוא במקום ובזמן שהבן עומד במקום אביו והבת בטלה לבעל שתתחתן עימו. כאשר השתנה העולם, ישתנה הדין. ואם ישתנה העולם מחדש, ישתנה שוב הדין". לבוגי, מראשוני הפורום, היה אשכול "דרשות" מסוג זה. אולם אפשר שהדרשה אינה נכונה, ולא זוהי כוונת התורה, ולכן יש לשמר את מעמד הבן כפי שהוא. והדברים צריכים בירור והבנה. תחושתי שלי היא שלמרות שיש לי קו של הבנה והערכה למי שירצה להעניק ירושה שוה לבת, עדיין אין הדברים חתוכים לגבי, וממילא ראוי לא למהר ולהציע פרשנויות עוקרות כאלו. (מונח טכני חדש: "פרשנות עוקרת"). עם זאת, אין להכחיש שגם חז"ל הציעו פרשנויות כאלו, ואדרבה, נראה לנו שזה היה התוכן המקורי של התורה מאז ומתמיד. ולכן "בן סורר ומורה לא היה ולא יהיה ולא נכתב אלא עבור דרוש וקבל שכר".
|
|
|
|
|
| נשלח ב-27/3/2012 07:56 |
|
| |
בעב ראשית, יתכן ולקחת את הרמב"ם צעד אחד רחוק מידי(דוגמתו מאוד קיצונית) וכפי שאתה עצמך ציינת שלפי"ז הגזירות אסורות. שנית – חושבני שהר"מ ראה בטעמי המצוות רק נדבך ראשון. מיימוני בדברים שבממון (כירושת הבת) הרבה יותר קל להסתדר. שיטת הדרשות של בוגי נראית לי אי שם בין דברי תמיהה ללצון והדרשה היא אצלו רק קישוטלסברתו. אמת שלו היית מביא לי חלק גדול מאוד מדרשות חז"ל ללא ציון שזו דרשתם הייתי מגיב כאמור, אבל חושבני שמבחינה עקרונית אין זה שונה מטעויותיהם במציאות, המחייבות הלכתית ולו בגלל שטרם קמה סנהדרין לתקן [יודעני שתאמר שמן הסתם יש להם סברות לדרשותיהם ואנו, קטנ קטנים, איננו מבינים עומק מליצתם ורגישותם לניואנסים בלה"ק ולדרכי ההגיון. אם קבלה היא נקבל. אם לא נמתין לקובץ מתומצת ממאמרי מידה טובה. אני יודע שנושא הדרשות הוא נושא ארוך מאוד ובעייתי עוד יותר אבל אין כאן המקום. כל עוד לא קמה סנהדרין הרי זה מילכוד הדת ולא רק מילכוד החרדיות אלא אם הבדל בין החרדיות לדת שאינה כזו הוא הקבלה של מערכת אחרת שלאורה ההלכה "צריכה" לצעוד (מוסר, תועלתיות.
|
|
|
|
| נשלח ב-27/3/2012 08:37 |
|
| |
בעל בעמיו
כתבת
חושבני שהר"מ ראה בטעמי המצוות רק נדבך ראשון
טול איקון ירוק על ההגדרה הנפלאה! זה למעשה ברור ונאמר כבר במלים אחרות, אבל הניסוח המחודש מאד מועיל ופוקח עינים.
*** ת"ט
בדברים שבממון (כירושת הבת) הרבה יותר קל להסתדר.
יש עקיפות כגון להכין צוואה, אבל "קל יותר" אינו "קל" ובכל מקרה זו פרשנות או מעשה שעוקרים את המסורת ואת מה שמוצג כ"כוונת התורה".
שיטת הדרשות של בוגי נראית לי אי שם בין דברי תמיהה ללצון והדרשה היא אצלו רק קישוט לסברתו. אף אני לא הזכרתיו אלא כמשל.
|
|
|
|
| נשלח ב-27/3/2012 08:53 |
|
| |
מיימוני האייקון מגיע לתלמיד (לא) טועה ולא לי. אמנם דבריו יפים ונאים, אך אני הקטן מסתפק בהם, וייתכן שהרמב"ם ראה דווקא במצוות נדבך ראשון.
תוקן על ידי בעלבעמיו ב- 27/03/2012 08:55:56
|
|
|
|
| נשלח ב-27/3/2012 09:31 |
|
| |
בעל
האיקון היה על הניסוח. המצאת מונחים היא אמנות בפני עצמה.
לגבי ת"ט, האיקון שלך אינו גורע משלו. אין לי או למארחינו כאן מחסור באיקונים ירוקים לכל. (בעצם, רציתי להוסיף איקון צהוב מחייך, אבל אז הודיעו לי שהאיזור אסור בגישה. אז לא תמיד יש איקונים ממש וצריך וירטואליים, עוד סמיילי).
|
|
|
|
| נשלח ב-27/3/2012 09:49 |
|
| |
(הערת אגב-גם לטעמי נדבך ראשון יש נדבכים)
|
|
|
|
| נשלח ב-28/3/2012 00:01 |
|
| |
ייתכן: החרדיות אינה בשום מילכוד, ואותם קבוצות ובתי מדרשות שהזכרת, אכן בודקים את הדברים מהשורש, ופועלים בדיוק לפי האמת. כך שאניני יודע מה אתם דנים בכלל?
|
|
|
|
| נשלח ב-29/3/2012 12:02 |
|
| |
דוד עד היכן הם מוכנים להתקדם?
|
|
|
|