|
|
| נשלח ב-11/3/2011 00:16 |
|
| |
נאך די ספר זעט אויסט אז דער חכם שילת האט גיזיצן אין שיעורים אזוי וי גלח אין שול.
|
|
|
|
| נשלח ב-11/3/2011 01:36 |
|
| |
קערצאלע, גראדע דער חוכעם שילת האט פארשטאנען וואס רבינו גדליע האט טאקע געמיינט, אבער די אנדערע חכומים דרייען א קאפ און מאכן זאך טאמעוואטע.
|
| נשלח ב-11/3/2011 08:55 |
|
| |
אמאל האט מען גיפרעגאט ר' גדליען וי קעמען פארשטיין דער ליובאוויטשער רבי האט ר' גדלי' גיענפערט: סאיז ניטא ואס צו פארשטיין.
|
|
|
|
| נשלח ב-11/3/2011 09:29 |
|
| |
קורצטכ לא כל החברים כאן גדלו על מאמע לשון, כולל אני.
|
|
|
|
| נשלח ב-11/3/2011 11:08 |
|
| |
מיר דאכטצאך, אז דער חוכעם שילאס האט גיזיצן דורטן ווי הקאדי, נישט ווי הגאלאך. (דער חוכעם ווייס דאך גוט אראביש). ווי איך האב פארשטאנען ר' גדלייע'ן, הער האט גיוולט זאגן טויזנט מאל -רבותי, מידארף פארשטיין און אריין קאלפן טיף אין קאפ, אז מיקען נישט פארשטיין דא אין וועלט גאר נישט, האלץ איז נאר איינפאלן פון מענטשן. נאר ר' גדאלייע איז גיוויען החוכעם, און הער נישט גיוולט פאר לוירן זיין לייבן אינגאנצן, און לייבן אן משמעוס. וויגען דעם הער האט דוירש גיוועין תילי תילים פון קאמענטארן אוף אלץ. סיאיז זיכער במיר, אז אין די לעצטע יארן זיינע, הער האט נישט גיגלייבט און גאר נישט. די פרובליים איז, אז זיינע תלמידים אלע, זענן גלייבנערס. און מיקענישט וויסן פון זיי, פונקט וואס הער האט גיאלטן. אדרבא איינער וואס האט אפעס ה פרובאטע מעייסע וואס מיקען פארשטיין פון דעם וואס ר' גדאליע האט גיאלטן טיף אין הארץ, זאל הער קומען דארציילן דא.
|
|
|
|
| נשלח ב-11/3/2011 11:09 |
|
| |
אתרגם למענכם את הקטע האחרון (רק הוא ראוי לתרגום):
פעם שאלו את ר"ג איך אפשר להבין את הרב מחב"ד. ר"ג ענה: אין מה להבין...
|
|
|
|
| נשלח ב-11/3/2011 11:17 |
|
| |
אדוני הנשיא אשריך שאתה שולט הן בערבית והן ביידיש אנא, רד לעם שבשדות.
|
| נשלח ב-11/3/2011 11:23 |
|
| |
מובארק, הפרשנות שלך מקורית ביותר. אמנם חלק מההולכים בדרכיו קיימו אותה בפועל, אך בכל אופן לא נראה שאתה צודק.
|
|
|
|
| נשלח ב-11/3/2011 11:24 |
|
| |
ועוד בבטחון מוחץ שכזה: ס'איז זיכער ביי מיר...
|
|
|
|
| נשלח ב-11/3/2011 11:24 |
|
| |
למובארק
רק הקב"ה יודע צפונות לב ולכן השערתך מרחיקת לכת.
|
|
|
|
| נשלח ב-11/3/2011 11:33 |
|
| |
איך וויס פרווואטע מעיישים.
און גיבענטש די אייבישטער, הער האט מיק גיגעייבן אגוטן געפיל פארשטיין די ריכטיגע פארשטאנד פון מענטשן און זיירע שיטעס. "באמיר איז זיכער", מיינט נישט אז סי טאקע אזוי. סי אייסט אז במיין מיינונג און פארשטייענונג איז אזוי.
איך וויל טאקע הערן פון מענטשן וואס וויסן אודער מיינען פארקערט.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-11/3/2011 11:42 |
|
| |
אלו דברים שאף אחד לא יכול לדעת, ולכן לא תשמע ממש להיפך.
בכל אופן, ניתן לברר אם בשנותיו האחרונות שינה משהו מהחומרות שלו ודקדוקי ההלכה שלו. או איך הרגיש אם, למשל, פספס פעם זמן ק"ש, או משהו כזה. לו היית צודק ייתכן שזה היה ניכר בפיצ'יפקעס הללו.
ועוד דבר: גם אם האצלך ידיעה והרגשה חד הן, עדיף שתתבטא בצורה המדויקת.
ובינינו, כדאי שתחזור לעברית. מה עשו לך אחינו שאינם מבינים מאמע לושן?
|
|
|
|
| נשלח ב-11/3/2011 11:46 |
|
| |
נ.ב.
וואס הער האט גיאלטן אוף די ליבאוויטשער, הער האט גיאלטן אוף די ווילנער גאון און אוף די רמב"ן, בפירוש פון זיין מויל (הער האט גיאלטן אז זיי זענען תמימים און הער איז אביסל צודרייט. האבער די ווערט פון זייער כתבים זענען די זעלבע). און במיר פושעט אז אוף אלע תנאים ואמוראים ולמעלה בקודש, פונקט די זעלבע.
|
|
|
|
| נשלח ב-11/3/2011 11:52 |
|
| |
לא כתבתי שאצלי ההבנה וההרגשה , חד הם.
חלילה. כל ימי אני עובד לפצלם.
אני לא חושב שהדברים צריכים להתפרסם סתם. בכל זאת ישנם הרבה שחושבים שהוא השאיר שיטה מסוימת והם הולכים בדרכה. ואין לי שום רשות להפוך להם את דרך חייהם בפניהם.
אני רק כתבתי, שהוא עצמו הבין שהשיטה שלו הביאה לפתרון הסופי של הבעיות כולם. רק שהוא נתן לדברים להיות מובנים, ולא אמרם בפירוש. אני חושב שהוא גם רצה, שהדרך אותה הוביל תישאר כמות שהיא. ושאת המסקנה יסיקו כל אחד בדרכו האישית.
אני שוב מבקש, מי שיודע סיפורים בעלי משמעות לנו שיביאם. ואני מתנצל על ההבנה שהבנתי אותו אם היא פוגעת במישהו ומערערת את אושיות דרכו בחיים.
|
|
|
|
| נשלח ב-11/3/2011 12:07 |
|
| |
חוסני, אולי אתה יכול לתת קצת דוגמאות של ביטויים שלו על הגאון או על הראשונים שמתוכם למדת את דעתו עליהם?
תוקן על ידי הבנשק ב- 11/03/2011 12:07:42
|
|
|
|
|