בית פורומים עצור כאן חושבים

האם אברך יש לו דין כפועל שכיר או כמקבל שכר בטלה

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-10/3/2011 19:17 לינק ישיר 

חבריה היקרים:

לא נמס לכם מהדמגוגיה הזולה הזאת ???

הסיבה הפשוט של חכמינו שאפי' אדם שמלמד תורה לאחרים או בתפקיד רב ודיין לא יעשה זאת ע"ח התורה ובשם התורה,
התורה לא מיועדת להתפרנס בא ולא לשם כבוד וכדומה,
הם בדיוק רצו למנוע את הגזל הזה שהלייציניים רוצים לגזול מאיתנו,

אבל הפוסקים הסכימו שבכל זאת למה שאדם ירצה לקבל אנשים בביתו ולגזול מזמנו בכדי לענות לשאלות בהלכה,
אז התירו לקבל משכורת, וגם העמך מבין את כל זה, שלרב ולמלמד הציבור משלם,
בכדי שלא ח"ו יהיה חשש של לקחת כסף בשם התורה ?!
אז מגדירים את זה  כדמי בטלה ודמי בטלה מותר,
אבל בשום אופן לא לטעון שמי שיושב ולומד מגיע לו כסף מהציבור סתם,
זה בדיוק מה שחכמינו רצו למנוע שאדם לא יגזול את כספי בשם האלוקים שכביכול בזכות הבטלה שלו אלוקים ישלם לי,

לסיכום: מי שלא מתכנן להיות רב\דיין\מלמד תינוקות\מג"ש וכדומה ?! אין לו שום זכות לשבת וללמוד,
הוא גזלן אמיתי, כי הוא נתפל על הציבור שלא בצדק, 

הוא יכול אולי להיות כמו בן עזאי, לא להתחתן ולא להקים משפחה,
כלומר: אם הוא חושב שלימוד תורה היא היא העבודת השם, אז שיעשה זאת כבן עזאי,

ברגע שהוא רוצה להקים משפחה גם ?! שיעשה זאת בדרך התורה, שהיא לפרנס את עצמו ואת משפחתו,

לסיום מדרש חז"ל בפרשת השבוע: (אשרינו שזכינו לתורה, ומי שמאמין בדת ההשקפה ?! הוא כופר בעיקר בכל התורה)

וירא משה את כל המלאכה, גדולה היא המלאכה שלא שרתה שכינה בישראל אלא מתוך המלאכה
שנאמר וירא משה את כל המלאכה ויברך אותם משה וכבר היה הקב"ה יכול לעשות את המשכן ומפני מה צוה את ישראל לעשותו ? שהמלאכה חביבה, תדע שהוא כן שהרי נאמר בה מה שלא נאמר ביראה, ביראה כתיב אשרי איש ירא את ה'  ובמלאכה כתיב יגיע כפיך כי תאכל אשריך וטוב לך (משנת רבי אליעזר)  

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/3/2011 19:29 לינק ישיר 

אז איך לכל הרוחות הגענו למצב של היום?
איך חברה שלמה חיה בצורה הזאת?
לא מצליח להבין.
איינשטיין אמר
""יש דברים שאין להם סוף, הטמטום האנושי והיקום,ולגבי השני אני לא בטוח" 
הוא לא ידע עד כמה הוא צדק.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/3/2011 19:51 לינק ישיר 

דייר כתב:
אז איך לכל הרוחות הגענו למצב של היום? איך חברה שלמה חיה בצורה הזאת? לא מצליח להבין. .

היית הרבה סיבות ואחד מהם היא כור היתוך של בן גוריון,

אבל איפה אנחנו עכשיו ??
מי מהחכמים של הדור הקודם חשב לרגע לעשות מזה דת חדשה ??
אוקיי, הצלחנו ב"ה ויש ציבור ענק שלא זרק את עול ההלכה ועול המצוות,
עכשיו אפשר כבר לחזור לשפיות,
הרי מה שה"עוני" עושה ?! ראינו כבר בתקופת ההשכלה, זה הרי וודאי\ברי מול שמא,
ולצאת לעבוד היא אולי ספק שיתקלקל,

אני יגיד יותר מזה:
הרי כל אחד יודע איזה השפלה עובר עובד לפרנסתו בציבור, ובכל זאת הוא נשאר יהודי יראי שמים,
אז אין לך הוכחה יותר גדולה מזה שלעבוד ולפרנס ?! לא מקלקל,
להפך:
היום שיש אינטרנט כדאי יותר לעבוד מי ללמוד, כי מי שעובד אין לו זמן לאינטרנט,
ואלה שבמילא לא צריכים לתת דין וחשבון על לימודם ?! יכולים להתקלקל יותר מהר,

תוקן על ידי maxmen ב- 10/03/2011 19:56:41

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/3/2011 20:08 לינק ישיר 

maxmen כתב:
חבריה היקרים:

לא נמס לכם מהדמגוגיה הזולה הזאת ???

היום זאת עובדה ברורה מעל לכל ספק שעם ישראל נשען על עולם המופלא של הישיבות ועל אותם האברכים המסולאים בפז, השאלה הפשוטה היא על איזה תקן הם יושבים בטלה או ...
שהרי לא יתכן מציאות בעולם שבזמן שבכל הארצות וארגונים נוהגים להחזיק על חשבונם את אנשי המדע וכיוצא בהם, ואין שום ביזוי בזה לאנשי המדע אלא ההפך הגמור שרואים בזה חשיבות גדולה שיש להם אנשי מדע. וגם אצלינו מקובל שהמדינה נותנת מלגות לימודים לסטודנטים – שהרי ידוע שאוכלוסיית הסטודנטים נהנית מהסדרים ומהיקפי תמיכה לא מבוטלים. השואבות מתקציבי המדינה סכומי עתק. כן, גם עבור אלו הלומדים בפקולטה לתלמוד. האם בגלל שזה באוניברסיטה - זה בסדר? ומה עם האברכים?

ולכן בודאי ובודאי שאין שום מניעה שבעולם שגם תלמידי ישיבות ואברכים יקבלו מלגה הן מטעם השלטון והן מצד הנדיבים המחזיקים ומסייעים בידם שאין בזה שום בזיון כלל וכלל נהפוך הוא יש בידם הרגשה עילית שהם זוכים להיות שותפים להצמיח לומדי תורה חכמים וגדולי ישראל, שהוא קיום העולם בכלל ולעם ישראל בפרט .

אך לצערנו כשמגיע לאברכים יוצאים בטענות משונות בשם התורה כביכול שלא מגיע להם ומדברים עוד בעזות בשם הרמב"ם.

הרי פשוט שכל גדולי הדורות ידעו את המאמרים בחז"ל כולל את אשר הבאת שהרי כנגדם קיימים רבות יותר בעד החזקת התורה וחכמיה. חכמי הדורות התירו בכל זאת ועל אף כל זה היתרים רבים.

תוקן על ידי אש2618 ב- 10/03/2011 20:11:13

תוקן על ידי אש2618 ב- 10/03/2011 20:23:01

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/3/2011 20:38 לינק ישיר 

אש היקר

התורה אסרה להרוויח מלימוד התורה, נקודה,
התירו לאלה שכל מעינם היא לשרת את הציבור בתור רב\דיין\מג"ש\מלמד תינוקות וכדומה, ורק כי אין ברירה,

אין שום מניע לתת לאדם זמן כלשהו (כמו חמש שנים ללמוד) להגיע למטרה הנ"ל,

אבל אין שום מושג כזה ללמוד סתם ובלי לתת דין וחשבון לציבור, מה הוא למד ומה הוא יודע כבר,
ושיצא מהר לעבוד עבודת קודש (מלמד מג"ש רב דיין) בשכר מהציבור כנ"ל,

מה אתה רוצה יותר מזה ??? ריבונו של עולם,

אין לי בעיה שתגנוב כסף, מצידי שיהיה עוד כמה גנבים, לא זה העניין שלי,
מה שלי כואב היא,
1, שהפכתם את זה כעיקר תורה ורודפים את העובדים לפרנסם, ולא מקבלים את ילדיהם לחידר,
2, חינכתם את הבנות לרצות רק בחורים לומדים במילא מי שעובד אין לו סיכוי לקבל שידוך טוב, וגם לילדיו לא יקבלו שידוך טוב כי הוא עובד,
3, העוני יעביר את הדור הבא על דעת התורה וקונו, כמו שקרה לנו בתקופת ההשכלה ובקום המדינה,
מי שמכיר יודע על מה אני מדבר,
אצ"ל ולחי הצליחו לגייס בחורים שלנו אך ורק בגלל העוני שהיית בירושלים ובכל הארץ,
סבא של אשתי סיפר לי שמכל הכיתה בעץ חיים בירושלים רק הוא ועוד שני חברים נשארו חרדים,
4, זה נוגד את התורה והשקפת התורה,

טענתך לגבי המדע היא דמגוגיה זולה,
כי הרי שם דורשים מהם לעבוד ולמצוא תרופות למחלות, שם דורשים מהם להתפלפל בדיני החברה בכדי שנהיה חברה יותר מתוקנת, ושם דורשים מהם למצוא טכנולוגיות שתעזור בגידול הילדים והמשפחה וכדומה, שם אתה מחזיר לציבור את עמלם ובגדול,

אבל הלומדים תורה סתם בלי שום מטרה, רק אך ורק כעבדת השם ?! אז בבקשה שלא יתחתן כלל, שיעבוד את השם כבן עזאי,

תוקן על ידי maxmen ב- 10/03/2011 20:41:29

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/3/2011 05:44 לינק ישיר 

maxmen כתב:
אש היקר

התורה אסרה להרוויח מלימוד התורה, נקודה,

טעות בדברייך נקודה - הדברים פשוטים וברורים

רב האי גאון בהתייחסו למעמדו של המנהג, כותב:

"ודברי הרבים הוא המוכיח על כל משנה ועל כל גמרא. ויותר מכל ראייה מזה, פוק חזי מה עמא דבר. זהו העיקר והסמך.

מדברי רב האי גאון, ברגע שמנהג הוא של רבים, הרי שאין לך הוכחה וראיה גדולה מזו שכך הדין.

הרמב"ם מודה שבדעתו יצא נגד כל הנהוג עד זמנו שכן היו מתפרנסים מן התורה כפי שכתבנו כבר בפורום "האם הרמב"ם מורה לת"ח לעזוב את לימודו" ולכן מש"כ הרמב"ם "שאני יודע שדברי בה לא ימצאו חן בעיני רוב גדולי התורה ואולי אף כולם"

וברגע שהרמב"ם יצא נגד המנהג כלל בידנו מנהג מכריע מכריע את דעת הרמב"ם על פי הכלל בידנו: "רבנן פליגי עילווך - ויחיד ורבים הלכה כרבים". ולכן לא שומעים לו בזה כי זוהי דעתו האישית.

-----------------

לגבי המדע טעות ביסודה יכול להיות שדברייך נובעים מתוך בורות גדולה או מתוך טינה ללא מוצא על עולם המופלא של עם ישראל, שהרי משלמים הון על מחקרים איזה גלגלים היו בעגלות בתקופת מצריים לפני 3000 שנה, הון של כסף על איזה סוג בד היה להם בבגדים אז , איזה סוג של אוכל אכלו לפני 4000 שנה ועל מחקרים אלו משלמים לפרופסורים הון עתק, אין אני רוצה להאריך בזה כי כבר בפורום הנ"ל כתבתי בזה לאחר שחשפת את צער ליבך - בצרות עין גדולה שהאברכים הקדושים בעם ישראל מקבלים מלגה זעומה. כביכול בשם התורה או בשם הרמב"ם דיברתה שאסור- הכל בכל בוקי סריקי ותו לא. 

תוקן על ידי אש2618 ב- 11/03/2011 05:49:06

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/3/2011 14:09 לינק ישיר 

אש2618 כתב:
 טעות בדברייך נקודה - הדברים פשוטים וברורים

אתה מודה שזה נוגד את התורה, אתה רוצה לומר שמנהג שובר הלכה,

1, אז קודם כל אין כזה מנהג, כל בני אנוש עובדים לפרנסתם,
2, לא לגבי מנהג שטות, להפך מבטלים מנהגי שטות,
3, מדובר בגזל ועוד בשם האלוקים, במילא מנהג עםארצים לא רלוונטי כאן,

עכשיו אני הסביר לך שוב,
כל הוויכוח אצל החכמים היא אך ורק לגבי אנשים שכבר עובדים עבודה ציבורית ועבודת קודש, כמו מלמד תינוקות או רב ודיין וכדומה, האם מותר לקחת כסף מהציבור, אוקיי, אמרתי שאני בעד (אם כי הרב"ם ממש נגד, והיום אפשר לומר שהרמב"ם הבין את האסון שיצא מזה שעםארצים יקחו את העניין עוד יותר,)

אבל לא עלה על דעתם כלל להתיר לקחת כסף סתם בשביל לימוד עצמי ועבודת השם עצמית,
זה קרה בגלל גזירות השמד של בן גוריון = כור היתוך, וגם היית הרבה עובדים יראי שמים שהסכימו לתת להם,
היום המצב היא שאנו מגדלים דור עם השקפה חדשה, שאסור לעבוד,
ואז לא יהיה מי שיתן להם כסף,
אז מה עושים ?? גונבים כמו שעושים היום, ממש גונבים, לא כמו טענתי שגם לגרום רחמים בכוונה היא גזל,
רק ממש מזייפים ת,ז, בכדי לגנוב,
וזה מה שחז"ל הבינו ויצאו מגדרם לומר (רק בהלכות יחידות מצורף גם קללה) שמי שלא עובד סופו מלסטם את הבריאות, וגם תורתו בטילה,

(לגבי הכוללים: אני בטוח שבחיים לא תרמת לכולל, אבל אני ומשפחתי מחזיקים כוללים כבר מעל חמישים שנה, אז אנא לא ממך אני הקבל מוסר, אני מדבר וזועק ודואג לעם ישראל לעם השם ולדורות הבאים והסברתי את האסון בעשרות אשכולות ותגובות, אבל אתה דואג לעצמך ולכבוד שלך ובעוד בשם התורה והאלוקים, וזה מה שחז"ל והרמב"ם והשלחן ערוך ראו שיקרה, לומר שחכם עדיף מנביא) 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/3/2011 14:15 לינק ישיר 

אגב: אני הולך לעשות מהפכה בעזרת השם, (לא הכל תלוי בי במשפחתי אבל אני מקווה שהצליח)
כוללים לעובדים לפרנסתם,
כולל ערב, כולל שבת וחגים,
ואך ורק לעובדים כל השבוע,

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/3/2011 15:04 לינק ישיר 

אז מצד אחד אתה יורד על האברכים מצד שני מחזיק כוללים 
איך זה מסתדר לך?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/3/2011 15:38 לינק ישיר 

דייר כתב:
אז מצד אחד אתה יורד על האברכים מצד שני מחזיק כוללים איך זה מסתדר לך?

ח"ו שאני ירד עליהם, להפך אני חושב שמי שרוצה להקריב את חיו לציבור וללמוד חמש שנים בכולל בכדי להיות רב דיין וכדומה ?! (כמו שבט לוי שלמדו חמש שנים ושאם הצליח עבד עבודת הקודש, ואם לא הצליח אז לא עבד עבודת קודש,
התורה במפורש נתנה ללוי חמש שנים לעניין,)

אז אין לך דבר יותר גדול מזה,
אם הכוללים היו עובדים בדרך הזאת ?! אז כל העם יענה אמן ואמן,

אבל מה שקרה היא ההפך ממש,
אין לאברך שום מטרה אך ורק למלמל תורה כמו תהילים, ואז לומר שזה עיקר תורה, ועוד לבקש כסף מהציבור,
לגרום ביודעין לעוני, ובסוף לגרום שהדור הבא יבעט בתורה ובאלוקים,

אין ולא היה מושג כזה לעולמים, שאדם יוציא כסף לעבודת השם הפרטית שלו,
היית מקרה כמו בן עזאי, וידוע דעת חז"ל כלפיו, אבל לא כפי שהם רוצים ומטיפים כל הזמן,

תבין: אין לנו להיות חכמים יותר מאלוקים, אם אלוקים רוצה שכל עם ישראל ימלמל תורה כתהילים ?!
אז למה נכנסנו לארץ ישראל ?! היינו צריכים להישאר במדבר סיני ולאכול "מן" ???????????

יש מצווה ללמוד בכדי לקיים,
אין מצווה ללמוד לשם ללמוד,
כי אם כן בשביל מה נתן עוד מצוות ???

לסיכום:
אברך חייב לקבל על עצמו את עול הציבור, ללמוד כדי לדעת לפסוק, ולדעת שאם בחמש שנים הוא לא היגיע לידי יכולת לפסוק או ללמד אחרים ?!
אז חייב הוא לפרוש לעבוד כדרך כל אדם,

חייבים לחנך את כל הילדים והבנות, שחייב כל אדם ללמוד כל יום בבוקר ובערב,
וחייב לעבוד לפרנסתו,
לעשות את הלימוד עיקר ועבודה טפל לה,
וכך נזכה לגאולה השלמה ולנצחיות האומה כולה לדורי דורות,

ואלה שהמציאו את הדת החדשה\ההשקפה, ?! ורודפים את העובדים לפרנסתם, ולא רוצים להשתדך איתם, ולא רוצים לקבל את ילדיהם לת"תים,
וכל זה בשם התורה והאלוקים ????
אלה יותר גורעים מכל האומות שרצו להשמידינו,
כי האומות רצו להשמידינו גופנית,
והם משמידים אותנו רוחנית,
הם אומרים ומחנכים את ילדיהם שאנו לא מתנהגים לפי התורה, שאנו בעלי בית ועםארצים,
הם מוציאים אותנו מעם ישראל ואוסרים אותנו לבוא בקהל השם,

היית כבר קהילות נפרדות בגלות, וזה גרם ש90% מהאומה התבוללו בין האומות 
(לולי הציונות\המדינה לא היית נשאר מהם(=החילוניים) כלום,)

ושאלוקים אמר את דברו בתאי הגזים ?! הוא לא עשה הפרדה\קהילות נפרדות, הוא פשוט הכניס אותם לתאי הגזים יחד,

שאלוקים יסלח לי על דברי, 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/3/2011 08:36 לינק ישיר 

אז אחרי נאום חוצב הלהבות לא קיבלתי תשובה באיזה סוג כוללים אתה תומך
כולל רבנות דיינות או רגיל?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/3/2011 08:13 לינק ישיר 

אש

העלית נושא מאד רלוונטי.

הבה ונבחן את הנושאים, כי הם כל אחד ראוי לדיון בפני עצמו.

א. מהו שכר בטלה?

המונח מוכר לנו מן הגמרא, ושם הוא מציין תשלום לאדם לפי מה שהיה יכול להרויח בעודו מקדיש את הזמן היקר הזה לעבודה למען מישהו אחר ולנושא אחר.

לדוגמא, המשיב אבידתו של חבירו, ובזמן הזה היה מרויח משכורת, רשאי להתנות (ולא אכנס לפרטים) שישלם לו בעל האבידה את המשכורת שלו אותו הזמן.

כיון שאסרו חכמים ליטול שכר על לימוד תורה לאחרים ועל פסיקה לאחרים ועל דין  לאחרים, בכל זאת מצאו היתר למי שטרוד לפרנסתו כי ממה יחיה. יקבל שכר כפועל בטל על הזמן שהוא מקדיש לאותו דין. וכן מצאנו באחד מגדולינו שהיה שואב מים, וכאשר באו לבקש שיעשה דין, היה מבקש שיעמידו לו פועל שואב מים תחתיו באותו הזמן. וזה מותר.

אם מתבוננים בנושא של "שכר בטלה" (או: שכר כפועל בטל)  במקורות, יש כאן מספר מרכיבים:

1. מי שמתבטל, עושה עבודה עבור אדם פלוני, ומבקש את שכרו הרגיל לאותו הזמן (או שכר פחות שכן הוא פחות מתאמץ, וזה שוב תלוי בגרסאות התלמוד ובשיטות המפרשים).

2. זה שאמור לספק את הכסף. בעל האבידה. זה שרוצה שיעשו לו דין.

האם אפשר ליישם את הרעיון של שכר בטלה כאשר לא ברור מיהו המשלם? כמו כן, שומה עלינו לברר מהו השירות הניתן, ומתי נרקם החוזה בין שני הצדדים.

ב. אתה מבקש ליישם את העיקרון הזה לגבי אברך שיושב ולומד תורה בכולל. וטענתך היא שמגיע לו שכר בטלה. אחת השאלות היא: ממי? מיהו שמקבל ממנו את השירות הזה?

האם תרצה לטעון שכולנו מקבלים שירות מכלל האברכים שיושבים ולומדים ולכן עלינו לממנם?

אעסוק בכך בסעיף הבא על טיבה של תביעה כזו. בסעיף זה כוונתי לציין שאולי יש להבין את הרעיון של "שכר בטלה" לא כחיוב כלפי אחרים לשלם אלא כזכות לקבל כסף על לימוד תורה. אם כבר יש מי שמוכן לתת, מה נעשה עם האיסור שלומד הרמב"ם לקחת כסף על לימוד? התשובה היא שמותר ללומד לקבל כסף שכר בטלה על מה שהיה יכול להרויח. וזה נימוק מעניין.

למשל, שכר בטלה הוא תופעה חריגה. שואב המים המשמש כדיין נוטל שכר בטלה באופן חד פעמי.

מצד שני, במשך הדורות הנהיגו משרות תורניות כיון שצריך שאדם יתמחה בתפקידים אלו ולא יוכל לעשות זאת כראוי אם יצטרך גם להיות שואב מים. 

ג. מה טיבו של השירות שמעניקים האברכים לומדי התורה? בנקודה זו אני מסכים מאד עם אש, וסבורני שכל חברינו יסכימו איתו. בלי תורה אין לנו קיום. וראוי לסייע למי שלומד, לא פחות ממה שמסייעים לפרופסורים ולסטודנטים.

ובוודאי שגם אם אין חיוב עלי ועל פלוני לתת כסף למוסדות תורה, כפי שאין עלי חיוב לתת כסף לאוניברסיטה שבה לומדים רפואה, עדיין יש כאן היתר לקבל כסף ממי שרוצה לתרום. לא תהיה כהנת פחות מפונדקית (=משל של חז"ל שאם מצאנו שמכבדים אצל מי שאינם יהודים באופן מסויים, קל וחומר שזה ראוי למטרות של קדושה).

ד. עדיין ראוי לשאול: לפי מי נבחרים אלו שיושבים ללמוד? לפי מי נבחרים מי שעליהם מוטל ללמד? והאם יש תוכניות לימוד מסודרות - וביקורת עליהן.

לא ידוע לי על מבחנים מסודרים שהיו בימי חז"ל. יש רמזים למבחנים שונים הנזכרים בתלמוד, אבל קשה לי להוציא מהם דבר מאורגן.

לעומת זאת, נראה ברור שהמבקש להיות מוכר כמורה הוראה צריך לעמוד בדרישות. וזה מן הסתם כולל בחינה. וכך היה מקובל בעם ישראל בדורות האחרונים. 

אין לומר שאין סדר לימוד בישיבות, כי יש. השאלה היא אם הוא טוב. ומה הם מבחני הקבלה - וההישארות.

הרי לא כל סטודנט מתקבל לכל חוג. ובוודאי שלא כל סטודנט עובר את כל המבחנים. ואין סטודנט שמקבל תקציב, גם נמוך, על היותו לא מסוגל לעמוד במבחנים של קבלת התואר.

ולפי מה מעוצבים סדרי הלימוד, אלו שישנם? האם הם מספיקים למטרתם?

ה. האם יש הצדקה לתת תמיכה, או אפילו לקבל תמיכה, למי שרק יושב ולומד בלי להיות מסוגל להגיע להישגים שבהם הוא יהיה מורה הוראה או מורה בישיבה?

ניתן לטעון כי לימוד התורה משפיע מסביב. אדם שלומד תורה הוא אדם ייחודי, ותרומתו לסביבה היא חשובה מספיק גם אם אין הוא מצטיין במידה שמצדיקה קבלת תואר זה או אחר.

וזו טענה נכונה.

האם זה מצדיק שאדם "יישאר בלימוד כל החיים" ויקבל על זה כסף? אולי אדם זכאי ללמוד מספר שנים, כמו שסטודנט לומד מספר שנים, ואז עליו "לצאת לחיים", אם כמורה הוראה או מורה בישיבה אם זכה, או כעובד בתחום אחר?

ו. זה מביא אותנו לשאלה ולמעשה לתשובה שכבר נזכרה, כי השילוב המשולש של נסיונות הדור, חולשת האדם (או האמונה בחולשת האדם) ואולי גם חולשת החינוך התורני כופים על אדם שרוצה להיות בן תורה המקרין על סביבתו ובוודאי שאינו נכשל ונופל "להישאר בלימוד" כל החיים.

האם זה באמת המצב?

מי מחליט ולפי אלו קריטריונים?

לדוגמא, האם אנו משוים את כלל האוכלוסיות, זו שמתיימרת לנהוג כך וזו שמציעה דגם אחר, כדוגמת ה"חרדים" (או הליטאים) לעומת בני הישיבות של "המזרחי"? (האם צריך לכתוב הדתיים לאומיים).

יתכן שהנכון הוא להקים מוסדות עבור קומץ מובחר של תלמידים שאכן יהיו בני עליה ואת השאר יש לחנך אך להקנות להם מקצוע ולשלוח אותם לעסוק בחובת האדם בעולמו - להתפרנס.

ויתכן שאי אפשר למנוע מן הכלל לתבוע להישאר בלימוד ולקבל כספי תמיכה מפני שלא ניתן להפלות? ושגם אם יש מספר של משתמטים המנצלים את מעמדם, זה חלק מן המחיר של הקמת קהיליה של לומדים?

יש לי תוכנית משלי של האופן שבו ראוי לתכנן:

א. תוכנית וסדר לימוד תורניים.
ב. דגם של פוסק ומורה.
ג. דגם של מוסד.

וזה שונה ויעיל ממה שיש אצלנו היום. אמנם סבורני שאשמור את הדגם הזה לאשכול אחר כי זה שמור לנושא שהעלה אש על זכאות אברכים כפי שהם היום לשכר בטלה.

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < type="text/">document.write("");

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/3/2011 10:08 לינק ישיר 

דברים פרק טז

) וְלֹא תָקִים לְךָ מַצֵּבָה אֲשֶׁר שָׂנֵא יְקֹוָק אֱלֹהֶיךָ: ס

רש"י דברים פרק טז

אשר שנא - מזבח אבנים ומזבח אדמה צוה לעשות, ואת זו שנא כי חק היתה לכנענים. ואף על פי שהיתה אהובה לו בימי האבות עכשיו שנאה, מאחר שעשאוה אלו חק לעבודה זרה:

יפה מאד- גם לה' יש מצבי רוח? פעם הוא אוהב אותה , ולמחרת הוא שונא אותה? שינויי הטבע גם אצלו?

הפרוש הוא פשוט- מה ההבדל בין מצבה ובין מזבח?  מצבה עשויה מאבן אחת! מזבח מהרבה מאד אבנים.

בזמנם של האבות לפני מעמד הר סיני, היתה רק האמונה בקיומו של אלוקים. אמונה אחת- אבן אחת.
לאחר מעמד הר סיני- שעם ישראל קיבלו תרי"ג מצוות, מזבח= מהרבה אבנים, אבן אחת ה' שונא.

הפיכתה של מצוות תלמוד תורה להמצווה- היא הקמת מצבה, אין לקיים מצווה אחת- שבכלל לא מפורשת בתורה- על חשבון ובמקום מצוות אחרות- היא הקמת מצווה שכאמור ה' שונא

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/3/2011 21:35 לינק ישיר 

מיימוני כתב:
אש

העלית נושא מאד רלוונטי.

ב. אתה מבקש ליישם את העיקרון הזה לגבי אברך שיושב ולומד תורה בכולל. וטענתך היא שמגיע לו שכר בטלה. אחת השאלות היא: ממי? מיהו שמקבל ממנו את השירות הזה?

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו

מימוני היקר כתבת בטוב טעם כיד השם הטובה עלייך - כרגיל!
לגבי טיעונך ממי? הרעיון היה על פי מה שכתבתי לעיל בהסתמך על   רבי שלמה זלמן אוירבך זצ"ל, שאמר ששכר בטלה, לא מדובר דוקא במי שיש לו כעת מקצוע, - אלא די בכך, שהיה יכול ללמוד מקצוע, ולא למד אותו בגלל שעסק בתורה. זה נחשב שבזמן שהוא מלמד מפסיד את השכר שהיה מקבל אילו היה לומד מקצוע ועובד.ע"כ. ועל זה באה כביכול הדימוי שאפשר לעשותו עם אברך היושב ולומד בזמן שחברו עובד ומרויח...

תוקן על ידי אש2618 ב- 14/03/2011 22:24:53

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/3/2011 23:33 לינק ישיר 

מקסמן: ניכר מסגנון הכתיבה שלך שאתה חוצניק (לפחות במקורך)

אולי בחו''ל אפשר לעבוד 8-10 שעות וגם ללמוד (אני לא מדבר על דף היומי )

פה בארץ כששכירים לא גומרים את החודש טרודים בשעות הנותרות איך בדיוק לכסות את החודש 

אולי תנסה להדגים סדר יום קלאסי של עובד שיכול ללמוד (שוב לא דף היומי)

אני גם חושב שהמצאת הכוילל זה אסון באיזשהו מקום 

אבל בא לא נגזים אי אפשר לעבוד רוב היום ולהגיע בפחי נפש בסוף היום ללמוד ולהתעמק 

בטח ובטח שלא פה בארץ אני מזכיר לך ששכר המינימום פה בארץ בקושי נושק ל4,000 

אז תעשה לי טובה !?!?!? 

א. אם תוכל להבהיר מהי דעתך על לימוד באופן כללי למלמל בטח שלא ליישם כנראה שכן כמה שעות אתה חושב שמספיק אם בכלל ???

ב. תדגים לנו בבקשה סדר יום של עובד לומד יותר משעתיים ?!?!

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > האם אברך יש לו דין כפועל שכיר או כמקבל שכר בטלה
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 לדף הבא סך הכל 4 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.