|
|
| נשלח ב-20/3/2011 02:04 |
|
| |
מכאן לדעתי הדרך שהאדם יזדווג רק עם נקבה ממין האדם היא כבר עניין של חינוך ותלות התינוק באמו הרבה שנים,
ולכן זה עומק דבריהם שאדם לא הכיר נקבה לפני שהדעת(=האלוקים) נתן לו נקבה,
הרי כאמור מבחינת מינית יכול היה להמשך מינית לכל החיות ולאו דווקא עם נקבה ממין האדם,
רק החינוך הנוקשה של הנקבה\האימא נתן לגברים את הדעת השפה,
מה שנשאר קשה אז למה זה גרם למיתה, הרי אמרנו שרק כך שרדנו ואם לא ?! לא היינו שורדים !
חשבתי לומר, שברגע שקיבלנו דעת, בהכרח התחיל הבעיות של לזרוע ולאכול מן הצמח דווקא,
הרי בכדי להיות קשור רק למין האדם ?! הנקבה היית חייבת לחנך את ילדיה לא לטרוף חיות כי אחרת נמשיך לחיות בקרבתם ונלמד ממעשיהם, ונמשיך לחיות ולזדווג עם חיות,
ולכן עצם ההיפרדות מהחיות גרם לקללה כביכול שבזיעת אפיך תאכל לחם, (בכדי לאכול רק מן הצומח)
ולכן עצם הצורך בלגדל ולחנך את הילדים היא היא הקללה כביכול של אֶל הָאִשָּׁה אָמַר הַרְבָּה אַרְבֶּה עִצְּבוֹנֵךְ וְהֵרנֵךְ בְּעֶצֶב תֵּלְדִי בָנִים וְאֶל אִישֵׁךְ תְּשׁוּקָתֵךְ וְהוּא יִמְשָׁל בָּךְ:
"והוא ימשל בך" היא גם תוצאה טבעית, כי למי שיש דעת בהכרח יש לו צרכים ובקשות ודרישות וכדומה, שבאות מתוך הדעת,
ושצריך משהו מהאחר?! אז ההוא שולט בך,
מה שאין כן הגבר שהוא לא צריך מן הדעת הוא צריך מהטבע, ובטבע יש הרבה לספק אותו מינית, (והיום גם נתנו לו את הפורנו, ולכן ההוא ימשול בך יהיה יותר בתוקף)
כלל יסודי: למי שיש דעת ?! הוא נשלט על ידי הטבע, או על ידי החוסר דעת אם אנו צריכים אותו, (המסקנה מזה לגבי האלוקים ?! מפחידה אותי מאוד)
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-20/3/2011 21:21 |
|
| |
מקס, כתבת מכאן לדעתי הדרך שהאדם יזדווג רק עם נקבה ממין האדם היא כבר עניין של חינוך ותלות התינוק באמו הרבה שנים. קצת לפני כן כתבת לחפש חיה שמזדווגת עם כל סוגי החיות, (הרי האדם הוא היחיד שיכול לעשות זאת). זאת אומרת שגם אתה חושב שכל מין מזדווג רק עם מינו, ללא "חינוך ותלות התינוק באמו הרבה שנים". הנקודה הזאת לא כל כך חשובה. אתה יושב עם מחשב ומקלדת וכאילו חוקר את כל העולם ומנסה להדביק ולגזור ולהתאים עם התנך. קראתי המון רעיונות חביבים שלך, רק המסקנות שלך הם קצת מעניינות. אולי תעזוב את אלוהים והתנך לנפשם ותבנה לעצמך תורה חדשה ומעדכנת. עזוב את כל הרעיונות המאולצים על משפחה ובגידה. כל העולם כפר גלובלי וכל האנושות יכולה לשדר על אותו גל. אם מאד חשוב לאלוהים או לכותב התנך לקבל קרדיט על כך שהוא היה החכם הראשון (אני די מסופק אם זה נכון היסטורית) אין שום בעיה. תנציח את הקרדיט בכל מקום אפשרי. אולי לזה התכוונת כשכתבת המסקנה מזה לגבי האלוקים ?! מפחידה אותי מאוד
|
|
|
|
| נשלח ב-20/3/2011 23:56 |
|
| |
ייתכן: על מה יצא הקצף ?? מי מדבר על התנ"ך אני מדבר על לפני מאה אלף שנה, ואני מדבר דווקא על האובולוציה,
אני רק מערר בקול גדול שכולם ישמעו יתנו דעתם או יתנגדו לחשיבה שלי,
לעניינינו: רק מין האדם לכאורה מקיים קשר עם נקבה ממינו אך ורק בגלל חינוך, ולא בגלל מיניות טבעית כמו אצל כל החיות,
יש לך התנגדות לדברי ???
האם עוד חברים חולקים על דברי עד כאן ??
אני לא רוצה לבנות תיאוריה התפתחותית אובוליציוני לגבי מין האדם, השפה, החברה וחוקי החברה,
בלי שאני יקבל דעתכם בעניין,
|
|
|
|
| נשלח ב-21/3/2011 22:10 |
|
| |
מקסמן תהיה בריא מאיפה אתה לוקח את כל התאוריות האלה? נשמע כמו סרט פנטזיה מהוליווד. תמיד ידעתי שהנשים אשמות בהכל עכשיו קיבלתי הוכחה. מה כבר ביקשנו לחיות במערות עם כוס בירה ביד ולראות כדורגל ול***** כל דבר שזז בסביבה ואז באו הנשים וכהרגלן בקודש הרסו את הכל 
|
|
|
|
| נשלח ב-22/3/2011 00:41 |
|
| |
דייר: תודה,
בינתיים אני רואה שאין התנגדות שדווקא הנקבה מאכילה את הגבר מעץ הדעת, (אני שמח בשבילם באמת)
בעזרת השם ברצוני להמשיך בימים הקרובים לגבי השפה באנושות,
|
| נשלח ב-19/6/2011 17:20 |
|
| |
(שייך גם לכאן, וציטוט כל הקונטרס של הרב כשר בתורה שלמה, "קונטרס סדר כתיבת התורה")
ייתכן:
הטיעון של ההיגיון לקבל מסורת מול מחקר עכשווי בוודאי שהמסורת יותר נכון מול כל ספיקולציה שהיא,
במיוחד שיש אמינות ואימון בעברת מסורת בעם חכם יותר, כמו העם היהודי שמלא סיפרות מכל הדורות,
בוודאי שצריך להבין ולחקור כל פרט במסורת מתי נכנס למסורת או מי המציא את הפרט X וY במסורת,
אבל שאנו באים לדון ממתי אנו כעם\אומה נוצרנו ?! בזה בוודאי שאין לקבל שום מחקר שהיא מול המסורת של אב לבנו,
מה שמעניין באומה שלנו, היא שאנו יכולים להגיע לאותם מסקנות של כל חוקר נורמלי,
כלומר בתוך המסורת יש את כל החקירות, ויש את כל המידע על כל פרט מתי נכנס הפרט הזה למסורת,
נכון שהסתירו זאת ורק ברמז אפשר להבין זאת,
אבל מי שלומד רואה שהכל היה ידוע בכל הדורות, כלומר אף אחד לא שיקר באמת,
התורה בעצמה כותב את הסיפור באופן נכון מבחינת היסטורית מקומי,
כלומר התורה לא הסתירה את טענות העם נגד משה ומחלוקת קורח ועוד ועוד,
חז"ל לא הסתירו את עזרא הסופר,
חז"ל במפורש מספרים על מגילות מגילות קיבלנו מסיני,
ברצוני להדגיש לך שבעצם כל מה שהחוקרים חוקרים, יכול כל חרדי לומד בעיון בספרים שלנו להגיע לאותם תובנות,
ביסוד לא הסתירו כלום, הביקורת המקרא היית כל הזמן במסורת, הביקורת המודרנית (במאות האחרונות ) התחיל מעצם בתנ"ך עצמו,
כלומר העורך הסופי אפי' עם הכל כתב משה רק תיקוני סופרים וכדומה, לא הסתיר את העריכה מחכמים ולומדים
הכל סיפרו לנו במסורת,
נכון שלעםארצים הסתירו כל הזמן וכל הזמנים,
אני הצטט לך דוגמא שאני בתור בחור ישיבה ללמדתי בזמנו בישיבה, ותבין למה אני לא התרגשתי שראיתי חומר מהביקורת המקרא המודרנית,
מדובר בספר "תורה שלמה" של הרב כשר, שעבדו (במכון תורה שלמה בירושלים) עליו אברכים חרדים מירושלים חסידים וירושלמים רגילים, מחסידות גור ובאיאן ועוד (לא איזה קוקניקים ח"ו, אני אומרת זאת לצורך העניין ולא ח"ו לזלזל בתלמידי הרב קוק זצ"ל)
בסוף פרשת משפטים יש שם מילואים ענק (בכלל בכל כרך יש לו מילואים מעניינים בכל הנושאים שתעלה על מחשבתך)
בסוף המלואים יש לו שם קונטרס בשם "קונטרס סדר כתיבת התורה" בערך 50 עמודים מלא תוכן מהמסורת מכל המקומות בחז"ל ובראשונים ואחרונים,
הנה כל הקונטרס בשלמותו, (עשר עמודים בכל פעם)

|
|
|
|
|
| נשלח ב-19/6/2011 18:40 |
|
| |

עד כאן כל הקונטרס בשלמותו,,,,,,,,,,,,,
|
|
|
|
| נשלח ב-27/6/2011 20:43 |
|
| |
שלוםהערות לדעת maxman א. כתבת כי 'חכמי תחילת התנ'ך מאד האמינו באבולוציה תבונית ובאבולוציה גנטית'. זו דוגמה יפה של שיוך תובנות מודרניות לאנשים מזמן עתיק שלא יכלו אפילו להעלות בדמיונם הפרוע תפיסות כאלו. אבולוציה באה מלטינית. משמעה הפעולה של פרישת קלף מגולל. המשמעות המודרנית – התפתחות הדרגתית של תהליכים בטבע, (בקוסמולוגיה, בגאולוגיה, בביולוגיה) לא עלתה בדעתם. רוב הקדמונים הניחו מצב עולם קבוע ויציב. זאת למרות שכל בני האדם חוו על עצמם וסביבם את התפתחותו של הוולד הנולד עד שנעשה בוגר, וגם את תהליך ההזדקנות והקץ. 'התפתחות' היא תופעה המתרחשת לנגד עיני כל בני האדם בהכרח, ובכל זאת אין הם תופסים את משמעותו של המושג הזה לעומקו. מאז ימים קדומים עוסק האדם בהשבחת בעלי חיים וצמחים. אבל הרעיון של תורשה וחוקיותה הוא רעיון מודרני מאמצע המאה ה 19 ואילך. ודאי שאנשים הבחינו במי שיש לו שכל בקודקודו, ובזה החסר אותו. אבל הרעיון בדבר תבונה כללית המפלשת את העולם ומנהיגה אותו, הוא רעיון שהתפתח במיוחד בסטואה. הרעיון הסטואי משפיע גם על הוגים יהודים בעת העתיקה ומופיע בספרות החכמה [למשל 'חכמת שלמה']. דוגמה נוספת היא המילה היוונית 'אנרגיה' הנמצאת הרבה בשימוש יום יומי, נכון או שגוי. מילולית משמעה [להיות] בפעולה. בעברית ימי-ביינימית משתמשים בבטוי 'בפועל' לעומת 'בכח', והמשמעות היא 'להיות בנמצא'. שום אנרגיה לא קורנת מגוש שיש. הוא פשוט נמצא בפועל. אבל הוא יכול לשמש לפיסול. יש בו פוטנציאל (בלטינית) = כח להיות פסל. מכאן 'בכח' 'בפועל'. הרך הנולד הוא תינוק בפועל ואדם בוגר בכח. במשך כמה שנים הוא מוציא לפועל את מה שכבר מצוי בו בכח, בלי שיתקשר הדבר למושג ההתפתחות של ימינו. הקורא חייב לקרא בלשון המקור וברוח המקור ב. בקורת הנקרא. אינני מתכוון להעיר כאן על בקורת המקרא אלא על קריאה בכלל, יש קורא תמים המקבל את הכתוב מבלי להעמיק בקבלתו. הבעיה במה שקורא כזה עלול להיות קורא טיפש, 'חסיד שוטה', חסר הבחנה וחסר הבנה. אבל קבלת דברים תמימה מעידה פעמים הרבה על חוסר יושר אינטלקטואלי. צריך לדעת לקרא וזו אומנות קשה. הקורא צריך לברר לעצמו מיהו הכותב, מהו ארון הספרים שלו, לאמור מה הלשון שלו, מהי תרבותו, מה קרא ולמד, מהו עולמו, ממי הושפע, ממי לקח, מה שינה, מה יצר בעצמו, מה מטרת הדברים שכתב, לאן הוא רוצה להביא את הקורא, מה המחיר שהוא מוכן לשלם כדי להגיע ליעד, עד כמה הוא מוכשר ומסוגל לעבודתו. בצד העיסוק בכותב הוא צריך להבין את העולם כמות שהיה בתקופת הכותב וללא הקשר אליו, כי הכותב משפיע, במודע או לא, על תאור דמות העולם של זמנו ומתאים אותו לצרכיו. הקורא צריך להיות מסוגל לתפיסת הזמן ההוא, ללשון ולתובנות של בני הזמן. לאחר מכן על הקורא לתרגם את הדברים לעולמו שלו, וכל ששאלנו קודם על הכותב נשאל כעת על הקורא. הרי שני אנשים יכולים לקרא אותן אותיות, אותן מילים, ובכל זאת לקרא טקסט שונה לחלוטין. זהו שנאמר למעלה, צריך לדעת לקרא וזו אומנות קשה. חוסר יושר אינטלקטואלי הוא תכונה נפוצה מאד מאד. פעמים רבות תפגוש באדם המשוכנע באמיתות דבר רק משום שראה בטלויזיה, שמע ברדיו, קרא בעיתון, או הקשיב לבעל סמכות. אדם זה סרב לעשות עוד דבר אחד, לחשוב בכוחו שלו, להשתמש במתנה שחלק לו האל. "החסרון היותר גדול שיש בתכונתה של יראת שמים שאינה מחוברת יפה באורה של תורה, הוא מה שבמקום יראת חטא, היא מתחלפת על יראת המחשבה. וכיון שהאדם מתחיל להיות מתירא לחשוב, הרי הוא הולך וטובל בבוץ הבערות, הנוטלת את אור נשמתו, מכשלת את כחו ומעיבה את רוחו". (הראי"ה קוק, שמונה קבצים, א, ירושלים תשנ"ט, עמ' צט, פיסקה רסז) קורא המצוי בעולם האירופי ממנו בא הרב קוק, יזהה מיד את הסיסמה הגדולה של העולם הזה, הנשמעת מקצה אל קצה: 'העז לחשוב!' של עמנואל קאנט. עודד
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-27/6/2011 21:49 |
|
| |
עודד היקר:
אם היית מקיים את הסיפה של דברך לא היית כותב את הרישה,
אם אתה יוצא מהנחה שהיה מישהו מאז אדם הראשון וחיי אלפי שנים עד העריכה הסופית של התנ"ך, אפשר לומר שפשוט כתב את העובדות מה שהיה באמת ההתפתחות התבונית וכדומה,
אבל והיות שזה לא כך, הכל עבר במסורת מאב לבן, אז מה חשוב היה לכותב התנ"ך לכתוב שהיית שפה אחת פעם, מנין לו שכך ? או עובדות הסטוריות = מסורת, או תובנה פשוטה של הכותב,
וכן לגבי התפתחות הכתב על אבן ואחר כך על פפירוס וכו'
וכן המצאת הכלי זמר והברזל והנחושת (בבראשית עיין שם)
לגבי כלאים במיני בעלי חיים שהיו כבר ידוע כנראה מעצם האיסור לעשות כך מהתורה,
אני טוען פשוט שבדיוק כמו התובנות הפשוטות שיוצאות מתורת האבולוציה, אותן תובנות יוצאות מהתנ"ך,
וכמובן לא ידעו מהאבולוציה, כלומר לא ראו מה שאנו רואים היום בכדי להגיע לאותם תובנות כמו תובנות תורת האבולוציה,
במילא חייב להיות שהם באמת מסורת נכונה ועובדה היסטורית, כמו שכאילו אדם אחד חיי את כל ההיסטוריה ומספר לנו את כל זה,
אני טוען שתורת האבולוציה אמיתית כי אני רואה שזה עובדה היסטורית שקיבלנו ממסורת אמינה באמת,
והראיה היא שהם בוודאי לא היו מגיעים לזה בלי העובדות בעצמם, שקודם היינו בתקופת האבן ואחר כך מצאנו את הברזל והנחושת, ושהיה שפה אחת באנושות, ואיסור כלאים,
כל זה לא היינו יודעים אז בתקופת התנ"ך אילולי זה פשוט העובדות ההיסטורית שעברו מאב לבן מאדם הראשון עד כותב התנ"ך,
ולכן יש כאן שני סגולות בתורה שלנו, 1,קודם זה נכון העובדות ההיסטוריות כי היא מזכירה כל הזמן התפתחות התבונה באנושות,
2, אותן תובנות בחוקי החברה והאנושות רלוונטי גם היום, ולמה ? כי הם גם חשבו באותו חשיבה כמו היום בתורת האבולוציה,
החשיבה המודרנית היא התפתחות האובולוציה וההישרדות המין,
כך גם חושבת התורה והבטחות התורה, לעתיד טוב יותר,
כמו שרחמים מביא את הבתי חולים ורופאים ואת המחקר ברפואה והצלחתה בלאריך את חיי האדם כהיום,
כך מצוות קן ציפור מאריכה ימים,
בקיצור תובנות התנ"ך ותובנות האובולציה ?! הם אותם תובנות לכל אורך הדרך,
בתנ"ך הנחש הוא הרע,
גם באבולוציה הנחש הוא הרע, כי הנחש מסתדר כך, כי הוא ערמומי ולא מוסרי ולא מגדל את צאצאיהם, ולכן הוא לא צריך להתפתח באבולוציה, ולכן אין לו צורך ברגלים ולא בידים ולא באזנים ולא בעיניים ובודאי לא במסגרת משפחתית כי במילא לא מגדל את צאצאיה, במילא אין לו חוקים משפחתיים ולא צריך איזור מחיה בשביל צאצאיו וכו' וכו' וכו'
דווקא החיה המוסרי והמשפחתי חייב היה להתפתח ליותר טוב = ידים ורגלים וכל השאר,
וגם ההבדל בין החיות הטורפות לבין הלא טורפות,
הטורפות לא תשרוד בסוף
והלא טורפות התחברו להאדם ושורדים לצידם לנצח,
התורה אמרה להתחבר לבלתי טורפים,
ותובנות האבולוציה מבין שכך טוב יותר, כלומר תובנות האבולוציה גם מבינות שהלא טורפת היא התפתחות באבולוציה, השיניים הישרות מול השיניים הטורפות,
וגם הנטרפים מתרבים בקצף יותר מהר במילא שורדים,
וחיבורו לאדם היא ההישרדות הנצחי שלהם מול בעלי החיים הטורפים הרעים,
התנ"ך אחשיבה את הלא טורפות כטהורות מול טמאות,
גם האבולוציה מבין כך, שהטהורות הם התפתחות מול הטורפות שמסתדרות כמו שהם כרגע במצב שלהם היום, (כנ"ל הנחש, והשיניים הטורפות מול שיניים ישרות)
יסוד באובולוציה היא שהרשע לא מתפתח כי הוא מסתדר כך, רק הצדיק חייב להתפתח כי לא מספיק לו מוסרית איך שהוא כהיום ולכן מתפתח ליותר טוב,
(ברור שהכל מליצה כי אין להם בחירה בעניין, אבל מבחנתינו אנו מבינים שכך זה עובד, וק"ו שבאדם שכל ההישרדותו באבולוציה תלוי אך ורק בהתבונה, שרק כך נצליח לשרוד, כלומר כמה שנשתדל להיות יותר טובים כך באמת נתפתח ליותר טובים וכן עד אין סוף לעולמים,)
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-28/6/2011 00:11 |
|
| |
דין ודברים באשכול אחר ששייך גם לכאן והנה
"מקרא"
מי שמתעניין ב"ביקורת המקרא", בבעיות השונות שבתנ"ך, מוזמן לקרוא ולהשתתף בדיונים הרציניים בפורום "ביקורת
המקרא" בהיידפארק: http://www.hydepark.co.il/forum.asp?forum_id=20048
"מקרא"
מקסמן
אני ממליץ להיפך, ללמוד את התנ"ך קודם כל בלי שום פרשנויות, ורק לאחר ששמים לב לסתירות ושאלות וקשיים מסתכלים בפרשנויות השונות, ובחונים האם הפרשנויות המסורתיות עונות באמת על הקשיים או שמדובר בפרשנות דחוקה או אפילו מוטעית. שכן ללמוד מיד את התנ"ך עם חז"ל זה דבר לא טוב, שכן מי שמתרגל לצורת חשיבתם של חז"ל עיניו מסתמאות מלחשוב פשט פשוט כפשוטו של מקרא.
ועם המשקפים האלה הוא בא לשפוט את התנ"ך.
על מי אתה בא לעבוד??????
-----------------------------------------------------------------------------
"מקרא"
הרי זה בדיוק מה שאני אומר, שכשאדם קורא את התנ"ך הוא צריך בתחילה לקרוא ולנסות להבין את הכתוב מבלי פרשנויות קדומות (מצד זה או אחר), ורק לאחר שהבין את פשוטו של מקרא ילמד פרשנויות אחרות.
ומה שכתבתי על פרשנויות חז"ל, כוונתי היתה שהרי דרכם של חז"ל אינו פשט אלא דרש, ולכן מי שמתרגל לחשוב בצורה דרשנית יתקשה להתנתק מכך ולחשוב רק מצד פשוטו של מקרא. ולכן אמרתי ללמוד תחילה ללא פרשנויות.
ברור שאף אחד לא באמת ניטרלי, אבל אדם צריך לשאוף להתנתק מן המוסכמות והדעות הקדומות, ולנסות להיות אובייקטיבי.
----------------------------------------------------------------------------------------------
"maxmen " | מקרא כתב: |  | | מקסמן אני ממליץ להיפך, ללמוד את התנ"ך קודם כל בלי שום פרשנויות, ורק לאחר ששמים לב לסתירות ושאלות וקשיים מסתכלים בפרשנויות השונות, ובחונים האם הפרשנויות המסורתיות עונות באמת על הקשיים או שמדובר בפרשנות דחוקה או אפילו מוטעית. שכן ללמוד מיד את התנ"ך עם חז"ל זה דבר לא טוב, שכן מי שמתרגל לצורת חשיבתם של חז"ל עיניו מסתמאות מלחשוב פשט פשוט כפשוטו של מקרא. |
|
מוזר לי לשמוע מחוקר דברים שכאלה,
חז"ל זה לא עוד חוקר, חז"ל זה אלפי שנים של מסורת, כמו התנ"ך בעצמו,
אנחנו לא חוקרים כאן את הטקסט, (אני ראיתי בעצמי שגיסי כותב את התורה על קלף ממש לא מזמן)
אנחנו חוקרים את המסורת,
ובכדי לחקור צריך להכיר אותה, ואחרי שנכיר אפשר היום לבוא לחקור מהי עובדות וכדומה,
האלף בית של חקירה חייב לקחת בחשבון את המסורת\הקבלה,
בלעדיהם זה משחק ספיקולציות ותו לא,
בכדי לדעת את העבר בכל עניין ועניין עדיף לנו עדות אנושית\מסורת קבלה, שאל כל חוקר משטרתי,
כמה מוזר ומביש לשמוע מלומדים ופרופסורים מדברים בלי לדעת מהי המסורת מה הם אומרים ומה לא,
ומתוך נסיוני הקצר ששמעתי אותם פה ושם, אני חייב לומר שאני מאוכזב,
הם עושים צחוק מעצמם, סליחה אני אומר זאת בכאב ולא ח"ו ללגלג,
------------------------------------------------------------------------------------
"אמשלום"
[מקסמן,
אני מבינה שאתה מאמין שכדי להבין מה כתוב בתורה, יש להבין מה כתוב בספרי, שנוצר מאות (אם לא אלפי) שנים אחריה. מחברי הספרי (רק כמשל) לא הסתירו את האג'נדות הדתיות שלהם. מבחינתם הם היו אחראים על העברת התורה לזמנם באופן שלא תשכח ותמשיך להיות רלוונטית ומחייבת. אג'נדה כזו בהכרח מכוונת את הפרשן לכיוונים פרשניים מסויימים, שלא בהכרח הינחו לכתחילה את המקור אותו הוא מפרש. לכן, אם אתה רוצה לדעת מה הייתה כוונת התנ"ך, לך תקרא תנ"ך (שימוש בפרשנים השונים יכול לעזור לך, אבל לא בהכרח). קריאה והעמקה בספרי יעזור לך להבין את יוצרי הספרי ואת כוונותיהם...
אגב, לא הבנתי את הראיה מגיסך - האם הוא חלק מה"אנחנו" שחוקרים את המסורת? הוא הרי אינו חוקר אותה, אלא מעתיק אותה בכל פעם באותו האופן בדיוק. זה כמובן מעשה נפלא (וכו' וכו'), אבל מה הקשר לחקירה ולניסיון להבין לעומק?]
--------------------------------------------------------------------------------------------
"maxmen"
אמשלום:
דווקא זה שלא הבנת אותי לגבי גיסי את שואלת מתי כתבו את הספרי,
וזה טענתי, נכון שאת הספרי (ערכו) כתבו כמו שראיתי את גיסי כותב את התורה על קלף,
הספרי מוסר את המסורת היא לא נבראה בזמן העריכה, וכן כך לגבי התנ"ך בעצמו,
אני טוען שחקר המקרא היא לא חקר מתי ערכו את התנ"ך, את זה אנו יודעים שעזרא הסופר ערך, וחידש כתב חדש וכדומה,
אנו חוקרים את תקופת התנ"ך הסטורית השקפתית ופילוסופית,
ושכזה חייבים לדעת את המסורת,
אני לא חושב שאני אומר כאן משהו לא מובן, אני חושב שכל אחד יסכים איתי בעניין,
אמרתי כן לחקירה אבל מקצועית והגיונית, אחרת זה ספיקולציות ותיאוריות מוזרות ביותר,
אני ממליץ לך לשמוע את הדימיונות המוזרים של החוקרים וגם את העםארציות במסורת,
ריבונו של עולם המסורת נמצא בכל ארון ספרים ואפשר ללמוד אותם,
זה לא חרסים באדמה שצריך לחפור ולדמיין דמיונות מטורפים כפי שהם עושים ועוד בשם המדע הטהור,
דוגמא קטנה שאני נזכר כרגע:
עומדת מלומדת בהרצאה ומסבירה ששבירת הלוחות של משה היית ביטול ברית ולא היינו יודעים זאת בלי שחקרנו את תרבויות ימי קדם,
והנה אני כילד שמעתי את זה בחידר, והמפרשים במקום אומרים זאת,
לי זה כאב מאוד, כמה קשה לעיין בחומש ולראות במקום לפני ההרצאה ???
-----------------------------------------------------------------------------------
"מקרא"
מקסמן
כשהאבן-עזרא והכלי-יקר מפרשים ששבירת הלוחות היתה כמו קריעת שטר חוב. הם לא אומרים זאת על סמך מסורת (הם גם מעולם לא התיימרו לטעון כך, בפרט ראב"ע), אלא מסברא. וכסברא זה מאוד יפה, אבל לא בהכרח שמתאים עם המציאות של ימי קדם. וכי מי אמר שכדי לבטל שטר בימי קדם היו קורעים אותו (חוץ מסברא)?
בשביל זה חוקרים את תרבויות קדם, ורואים שזה לא רק סברא אלא תואם את המציאות הקדומה. כך שיש בודאי הבדל גדול בין העלאת השערה פרשנית מסברא, לבין פרשנות על סמך עובדות היסטוריות.
לפי מה שמוכח מלא מעט מקומות, לחז"ל לא היתה מסורת פרשנית של הטקסט. אלא הם באו להתאים את המנהגים הקיימים שרובם עברו במסורת משך דורות רבים או מעטים, אל הטקסט. ולשם כך השתמשו בשיטת הדרש שאפשרה להוציא את הפסוקים מידי פשוטם והקשרם, ולהתאימם לתורה שבע"פ. אבל כל זה אינו יכול להזיז את פשוטו של מקרא ממקומו, עם כל הכבוד למסורות המאוחרות.
--------------------------------------------------------------------------------
"דינוזאורוס"
| אמשלום כתב: |  | קריאה והעמקה בספרי יעזור לך להבין את יוצרי הספרי ואת כוונותיהם...
|
את מניחה כהנחת יסוד שבספרות חז"ל לא היתה שכבה של מסורת, שעברה מימי כתיבת המקרא.
אני חושב שניתן להוכיח להיפך, שהיתה שכבה כזו.
ובכל אופן אין להניח מראש שלא היתה. בדיוק כשם שהמקרא הוא מסורות שהועלו על הכתב במשך שנים רבות מאד, מאות שנים, וכללו חמרים עתיקים, כך גם ספרות חז"ל הועלתה במשך מאות שנים וכוללת חמרים עתיקים.
אם כי נכון מה שכתב מקרא, שמכיון שבחז"ל שכיחה דרך הדרש (אך לא רק), אי אפשר להסתיע מדבריהם להבנת הפשט, מבלי שלומדים קודם להבחין בין פשט לדרש.
כלומר אין לחדש מסברה בפשט, היה או לא היה זו השאלה אין כאן מקום של סברה, יש מקום של ספיקולציה, אל דרך האפשר ותו לא, הנה אשכול שפתחתי בעניין זה "פשט" חידוש בפשט = כשל לוגי,
ולכן טענתי שכל מפרשי הפשט סמכו על המסורת, אחרת זה ספיקולציה,
ועשיתי עבודה קשה להוכיח זאת על רוב רובם של הפשטניים, והצלחתי להוכיח זאת בישיבה, (רק חבל שלא מקבלים שם דוקטורט ולכן זה לא נשמר לדורות)
לגבי הלוחות הנה מדרשים בעניין
וישלך מידו: מידו חסר יו"ד ללמדך שהיד הגדולה רמזה לו שישבר אותם ואמר מוטב יראה אותה כפנויה ולא כאשת איש,
(מדרש חסרות ויתרות)
למה הדבר דומה למלך ששלח לקדש אשה עם הסרסור, הלך הסרסור לעשות שליחות המלך וקלקלה עם אחר, הסרסור שהיה נקי מה עשה, נטל את כתובתה מה שנתן לו המלך לקדשה וקרעה, אמר מוטב שתדון כפנויה ולא כאשת איש כך עשה משה,
(שמות רבה)
וכסברא זה מאוד יפה, אבל לא בהכרח שמתאים עם המציאות של ימי קדם. וכי מי אמר שכדי לבטל שטר בימי קדם היו קורעים אותו (חוץ מסברא)?בשביל זה חוקרים את תרבויות קדם, ורואים שזה לא רק סברא אלא תואם את המציאות הקדומה. כך שיש בודאי הבדל גדול בין העלאת השערה פרשנית מסברא, לבין פרשנות על סמך עובדות היסטוריות.
לא עובדות הסטוריות רק שוב סברות, מה בדיוק עושה החוקר ? סובר שכך וכך היה, אין לחדש במציאות הפשט כנ"ל,
זה היגיון פשוט ביותר,
לפי מה שמוכח מלא מעט מקומות, לחז"ל לא היתה מסורת פרשנית של הטקסט. אלא הם באו להתאים את המנהגים הקיימים שרובם עברו במסורת משך דורות רבים או מעטים, אל הטקסט. ולשם כך השתמשו בשיטת הדרש שאפשרה להוציא את הפסוקים מידי פשוטם והקשרם, ולהתאימם לתורה שבע"פ. אבל כל זה אינו יכול להזיז את פשוטו של מקרא ממקומו, עם כל הכבוד למסורות המאוחרות.
אתה מערבב שני דברים שידוע לכל לומד חז"ל, יש חז"ל שרצו לתקן ולצורך כך הסמיכו לכתובים,
ויש חז"ל שבאמת ראו את המסורת נוגד את הכתוב, ואז שוב דרשו לסמוך על הכתובים את המסורת הנוגדת את הכתוב,
אבל תשים לב שחז"ל שינו את הכתוב בגלל המסורת שהיא יותר אמינה והגיונית, וטוב עשו,
|
|
אני מתפלא על העקשנות שלך בעניין, מה ביקשתי ? שתלמדו טוב טוב את המסורת קודם, שלא יעשו ממכם צחוק,
זה הכל ומגיע לי תודה על כך,
באותו היזדמנות אני רואה צורך לשאול אותך בעניין התפתחות הכתב ביהדות, (כלומר כמעט כל הספרים נכתבו באותו מאות מסויימות,)
יש לנו ניסיון גם בהמצאת הדפוס,
לפני הדפוס לא היית הרבה ספרים,
ופתאום צץ לנו כל כך הרבה ספרות מיד בתקופת הדפוס,
ההסבר לכך פשוט, כי היו כל הספרים קודם, אבל בעותקים אחדים אצל אנשים יחידים ששמרו אותם,
הדפוס רק נתן להם אפשרות לתפוצת אותן הספרים לציבור יותר גדול,
כך גם בתקופה שהרבה ידעו כבר לכתוב והיה גם הכלים לכך, אז התפוצה של המסורות נהפכו לציבוריות יותר,
מכאן שכל הספרות שלנו מצד המדע\חקירה נראה לנו הכל מאותו תקופה כמעט,
ברשותך אני מפרסם ומדגים (הכנתי זאת כתגובה למישהו וההנלה מחקו את התגובה שלו אז לא היה לי איפה לכתוב זאת, אז אני כותב זאת כאן)
מה ההבדל בין חוקר חז"לי לבין חוקר מקרא,
ובכן סיפר מישהו שאנסו אותו בצעירותו 13 פעמים,
מקרא: אנסו אותי 13 פעמים בצעירותי,
משנה: שלש עשרה אנשים באו עליו בבת אחת, וחכמים אומרים. אחד בא עליו בשלש עשרה בעילות בבת אחת,
גמרא: תנא קמא סבר שאין לאדם יחיד כוח גברה לבוא עליו שלש עשרה פעמים בבת אחת,
וחכמים סוברים שהיה מת אם היו באים עליו שלש עשר אנשים בבת אחת, ולגבי כח גברה ?! יש יוצאים מהכלל, כמו הנמר ועוד חיות,
שואלת הגמ' שלפי שניהם (התנא קמא והחכמים) חייב להיות שהסיפור קרא בבת אחת, ולמה ?? למה אי אפשר לומר שהשלוש עשרה פעם קרה בזמנים שונים ואנשים שונים ובמקומות שונים,
מסבירה הגמ' כי חייב להיות בבת אחת, כי אחרת אפשר להבין רק את הפעם הראשון שהבחור היה פשוט בהלם לכן לא סיפר לאף אחד, (לאבא\אימא\חבר\מג"ש\משגיח\משטרה וכדומה,)
וגם את הפעם השניה אפשר לתרץ שהיה במדבר וזעק ולא שמעו את זעקתו,
וגם שלישי ורבעי אפשר בדוחק רב לתרץ, אבל שלש עשר פעמים ??? נווו זה לא יכול להיות אך ורק אם זה קרה בבת אחת,
מבקר המקרא:
העדינים שבהם אומרים\טוענים: לא היה ולא נברא, כי כפי הסברה אין מצב, שלש עשר פעמים ????
והאכזריים שבחוקרי המקרא טוענים כך: בפעם הראשון באמת אפשר לקבל שהיה בהלם,
בשני אולי זעק ולא שמעו אותו,
אבל מהחמישי והלך בוודאי שהוא הציע את עצמו לכל מבקש והבן,
וחברי הפורום פנו למקסמן לשאול מי מהם צודק חוקרי חז"ל או חוקרי המקרא ??
אז מקסמן כתב כך:
כידוע "אמונה" מלשון "אימון"
לכן שיש אימון בבחור, אז חז"ל עשו הכל להסביר את המקרא כנכון, וגם נראה כך מסברה פשוטה שבאו עליו בבת אחת כל השלש עשרה אנשים או כדעת חכמים שאחד בא עליו שלש עשרה פעם, אחרת נצטרך להכחיש את הסיפור לגמרי או לאשים שהבחור פשוט הציע את עצמו לכל חרמן, וזה אי אפשר כי יש לחז"ל אימון בבחור,
אבל חוקרי המקרא ?! להם אין אימון בבחור\במקרא, ולכן מפרשים כפי שפירשו ובאכזריות לשמה,
אין לנו מחלוקת בדבר המסורות שהיו לחז"ל. גם אני מאמינה שהיו בידיהם מסורות עתיקות של פרשנות, ועדיין מן הספרי ניתן ללמוד (אולי) על הריאליה של יוצרי הספרי (כמו גם על המסורות שהיו בידם, על החידושים והיצירתיות שלהם וכו') ומן התלמוד ניתן ללמוד על הריאליה של יוצרי התלמוד. אם רוצים ללמוד משהו על יוצרי התנ"ך, יש ללמוד זאת מן התנ"ך עצמו, או מכתבים אחרים בני זמנו.
אני חולקת עליך בעניין הפשט והדרש. אני לא לחלוטין בטוחה שחז"ל הבחינו בין שניהם ביחס לתנ"ך. אם ניתן בכלל להגדיר אג'נדה אחת של חז"ל ביחס לתנ"ך, הרי היא (להבנתי) שהוא אמור להיות נכון תמיד ולכן יש לקרוא אותו באופן כזה שיתאים (מבחינה ערכית ומבחינה ריאליסטית) למציאות הנוכחית (של החכם המפרש). ההשלכה של גישה כזו מחייבת קריאה "דרשנית" של המקור, אך מתוך הבנה (ברמה מסויימת, לפחות) שזהו ה"פשט" שלו.
קוראים ביקורתיים (במובן פקוח העיניים של ביטוי זה ולאו דווקא במובן המבקש "להיאבק" בכתוב) יכולים, כמובן, לנסות ולהפריד בין "פשט" ל"דרש", אולם עליהם לזכור כי אין הכרח שיוצרי הכתוב עשו כך בעצמם.]
הרבה יש להאריך בדברייך, רבנית. אבל בדבר אחד אני מקוה שנסכים, שמבחינתינו יש בחז"ל דברים שהם פשט, ויש דברים שהם דרש, וכדאי לנו לשים לב לכך. אם חז"ל חילקו ביניהם ומה בדיוק הם חשבו, זה עוד נושא. ושגם ברובד הפשט לחז"ל יש הרבה מסורת המשלימה את המסורת שמתוכה נכתבו המקראות.
סתם כך, הענין של הפרשנות המסורתית, ההרמוניסטית, היא שהיא מציעה פרשנויות, לענינים שהבקורת יוצאת מהנחה שיש לפרשם בצורה אחרת. ולעתים הקורא תנ"ך עם גורדון וכיוצא בזה בכלל לא מעלה בדעתו את האפשרות המסורתית שמפרשת את הדברים לפי הדעה שהתנ"ך כן מייצג את המציאות ההיסטורית. כשם שלא על כל רעיונות הבקורת אפשר לחשוב לבד, כך גם לא על כל הפרשנות ההרמוניסטית.
ועוד - אין לי שום בעיה עם פרשנות הרמוניסטית כשלעצמה. .]
| thepresent כתב: |  | מקסמן היקר והמשעשע במקרה הזה דווקא חוקרי המקרא צודקים - זה לא היה ולא נברא, כמובן :) הם יכלו ללמוד זאת מההקשר של המשפט (התרסה כלפי הקוגניציות החרדיות של האויבערמענטש), מהמספר הטיפולוגי (13) ומהעדר ראיות חוץ-מקראיות (דבר כזה היה אמור להתפרסם) אבל אם חז"לנו היו רואים קטע כזה... או אז היה ניצת דמיונם הפורה.. חחחחח |
(אני עוד לא מאמין למראה עיני)
אנו דינים במקרא יבש שכתוב כך
מקרא: אנסו אותי 13 פעמים בצעירותי,
ולא יותר מזה, וכאן מתחיל ההדגמה שלי, (כמשל כמובן, בלי קשר אם היה ולמה אמר כך, לא חז"ל ולא המבקרים לא רואים יותר מזה, הם רואים רק את המקרא,"אנסו אותי 13 פעמים בצעירותי")
בוודאי במקרה כזה שהבחור יקום לתחיה ויספר בדיוק מה היה אז כולם (חז"ל והמבקר) מקבלים זאת, וזרקים את דעתם מול עדות מפורשת, אנו דנים במקרים רגילים של מקרא יבש כנ"ל,
להפך הרי זו טענתי כל הזמן שאין לחדש בפשט אך ורק אם נשאל בעדות (= מסורת) או שהמתים יקומו בתחיה למסור עודות,
ואז כלום כל החוקרים (חז"ל והמבקרים) יסכימו שכך ויזרקו את הספיקולציות,
לבין אותו תוכן שמופיע בניסוח שונה, בקונטקסט שונה, בהעדר ממצאים חיצוניים ובמניע ברור למה הבנאדם אמר אותו (בעוד שברור גם שהוא לא עומד מאחוריו).
זו בדיוק הפואנטה של ביקורת המקרא, הגורמת לה להבדיל בין תיאור מקראי לבין תיאור בספר היסטוריה של המזרח הרחוק הוצאה ראשונה 1992.
המשנה ינקה את כחה מאותו מקור שממנו ינק המקרא. ריבוי הפרטים שבמשנה מקורו בין השאר במסורת רחבה יותר על ההלכות ומשמעותן. וריבוי הפרטים שבתלמוד מקורו גם הוא בין השאר במסורת רחבה יותר מהתנאים, יותר מאשר הפתגמים הקצרים שבמשנה.
במקום הסיפור שלך על האדם שמספר שאנסו אותו, היית צריך להביא עדות אחת על הענין, ולאחר מכן עדויות נוספות מפורטות יותר, ולאחר מכן תחקיר עיתונאי מפורט יותר.
וגם דברים שאמרו חז"ל שלא מסברא אלא ע"פ מסורת, מניין לך אם זה מסורת בת עשרות שנים או מאות שנים או יותר? גם סיפורי-עם מאוחרים על יציאת מצרים (נניח מסוף תקופת בי"ר), עדיין כלפי חז"ל זו "מסורת", אבל לגבי מחקר היסטורי זה לא יותר אמין מסיפור-עם בן זמנם.
ובקיצור, ה"מסורת" עליו אתה מדבר, אינה "עדות", כל עוד איננו יודעים שמדובר במסורת ולא בסברא, וכל עוד איננו יודעים שתחילת המסורת הספציפית הזו היא מאז האירוע המתואר בסיפור.
| thepresent כתב: |  | וזה מדגים בדיוק את הרעיון של ביקורת המקרא: יש הבדל בין משפט מסוים שאומר אדם בתלונה במשטרה או בבית משפט או משיח לפי תומו לבין אותו תוכן שמופיע בניסוח שונה, בקונטקסט שונה, בהעדר ממצאים חיצוניים ובמניע ברור למה הבנאדם אמר אותו (בעוד שברור גם שהוא לא עומד מאחוריו). זו בדיוק הפואנטה של ביקורת המקרא, הגורמת לה להבדיל בין תיאור מקראי לבין תיאור בספר היסטוריה של המזרח הרחוק הוצאה ראשונה 1992. |
|
צדיק אני מצטער שאתה גורר אותי, אבל לדעתי מבקרי המקרא לא היו מקבלים גם העדות שלך, והיו ממשיכים לטעון באכזריות את מסקנותיהם שהיה ונברא וכו'
אני שוב מסביר שלחז"ל יש מסורת וקבלה = עדות, מול חוקר שבא לטקסט יבש בלי עדות = מסורת וקבלה,
אני לא חושב שמישהו נורמלי יחלוק עלי בעניין,
לכן אני מציע דבר פשוט ביותר ללמוד טוב טוב את המסורת, (ואני מסכים שלא הכל מסורת יש גם חקירה כמו ההדגמה לעיל, והכל תלוי באמת באימון של החוקר לגבי מספר הסיפור,) קודם ואחר כך לחקור,
אני שוב טוען שחסר להם את זה, אני יכול לצטט הרבה דוגמאות,
בשני כשלים סובלים חוקרי המקרא,
1, הם עושים מהחקירה כעיקר יותר מהעדות = קבלה ומסורת, (בזמן שכל חוקר משטרתי יעדיף את העדות לפני החקירה המדעית, וכך שופט יעדיף)
2, כמה שזה מפתיע ומוזר, הם לא למדו מספיק את המסורת, (הדוגמא לעיל מהלוחות מספיק להבין כמה מוזר זאת)
אפי' שלמדו לא יורדים לעומק כי הם באמת רק מבקרים בחז"ל לא תושבי קבע בחז"ל במסורת ובקבלה,
אני באמת לא מבין את ההתעקשות בעניין, בסך הכל אני בעד ללמוד ולחקור, רק אני מציע כאן דבר הגיוני ביותר,
שקודם צריך לדעת את המסורת,
זה לא ספורט ראליטי שאנו מתחילים מאפס ומי חכם יותר לנבא את המשחק,
יש מקרה רצח, יש עדות ויש כלים מדעיים,
מי הוא הטיפש שיתחיל עם הכלים המדעים ולא התייחס כלל לעדות,
"maxmen" | מקרא כתב: |  | | מקסמן הרמב"ם ובנו וראב"ע ואחרים לא התייחסו למדרשי חז"ל כאל "מסורת", אלא כדברים שנאמרו חלקם במסורת וחלקם בסברא.וגם דברים שאמרו חז"ל שלא מסברא אלא ע"פ מסורת, מניין לך אם זה מסורת בת עשרות שנים או מאות שנים או יותר? גם סיפורי-עם מאוחרים על יציאת מצרים (נניח מסוף תקופת בי"ר), עדיין כלפי חז"ל זו "מסורת", אבל לגבי מחקר היסטורי זה לא יותר אמין מסיפור-עם בן זמנם.ובקיצור, ה"מסורת" עליו אתה מדבר, אינה "עדות", כל עוד איננו יודעים שמדובר במסורת ולא בסברא, וכל עוד איננו יודעים שתחילת המסורת הספציפית הזו היא מאז האירוע המתואר בסיפור. |
|
זה טענתי מקרא היקר, שאנו צריכים לחקור מהי מסורת ומהי סברה, ולכן צריך לדעת את כל החז"לים,
מאוד טיפשי להחליט שאין לי אימון, ואני מתחיל מהטקסט,
האבן עזרא והרמב"ם אומרים במפורש שכל קבלה שאין חולקים בהם. הם הם המסורת = עדות,
הרמב"ם מגדיר זאת בלשונם כהלכה ממשה מסיני,
והאבן עזרא מגדיר זאת כקבלה שאי אפשר לחלוק אליו,
כלומר שניהם מדברים על ההיגיון הפשוט, שמסורת זו עדות, וטיפש מי שינסה לתת סברה בזמן שיש עדות,
אני כתבתי זאת באחד האשכולות אצלך בפורום, והנה http://www.hydepark.co.il/topic.asp?cat_id=24&topic_id=2838805&forum_id=20048
מי יכול להכחיש עדות, מה שצריך לעשות זה לראות ולחקור מהי עדות ומהי סברה, וגם הסברה צריך לחקור האם היא לאור העדות או בלי קשר לעדות,
אני ממש מצטער, בקשתי היא הגיונית ביותר, אחרת לא שווה כל החקירות הם בסך הכל ספיקולציות ותו לא,
וכדרכי אין לחדש בפשט כעובדה הסטורית, מצטער לומר זאת,
שיסלח לי פרופ' ישראל פינקלשטיין שאני אומר לו ומציע לו מידית להכנס לישיבה ולהתחיל ללמוד,
דיר באלק פרופ' היקר, אתה עושה מעצמך צחוק לדורי דורות, לא חבל ?????
ראיות בת הזמן היא בעיה רצינית, מהי בת הזמן ? בפלנטה שלנו (המוסרתיים חרדים ודתיים) אנו חיים את העבר ואנו ממש נמצאים שם, ולכן לעולם לא נוכל להבין את החיים בפלנטה המערבית, וכן אלה החיים בפלנטה המערבית לעולם לא יבינו אותנו,
לדוגמא: (ציורית יותר:)
הם (המערבים) יבינו ויחברו אוטומטית שדוד ויונתן היו מאוהבים גם מינית,
אנו שאנו חיים בפלנטה אחרת לגמרי, שאין לקשר בין אהבה לתאווה, כלומר אהבה לחוד ומניות לחוד,
לעולם לא נפרש את האהבתם כמוכם,
אני חייב לשתף אותכם בהתרגשותי וכעסי כחרדי שלומד ורואה את דרכם הלימודית והחקירתית,
ומתפוצץ כל הזמן מחדש, חבריה אתם חיים בפלנטה אחרת לגמרי,
שאתם רואים מאוהבים אתם מיד עושים חשבון 1+1=2
אבל אתם לא מבינים שבפלנטה שלנו זה לא קיים כלל, אנו לעולם לא נחבר אהבה לתאווה, הם שני דברים שכלל לא קשורים,
כחוקרים אתם חייבים להכנס לדמות, (כמו שחקן במשחק\הצגה) אי אפשר להיות מערבי ולנסות להבין,
אני כחיי כל חיי בדמות הזאת מבין את הפשט המקראי אחרת לגמרי,
וזה כל כך בולט לעין שזה ממש מטריף אותי,
מקס יש משהו שמחייב אותי לשמוע לקבלת חז"ל ולא לחשוב שהשתבשה עם הזמן. מילא לגבי הלכה הפסיקה יכולה לחייב לעשות, אבל לפרש אירועים (ז.א. לחשוב ולהעריך מה היה ומה נימוקי הנפשות הפועלות) וכדומה גם לא נצטוינו לקבל _הצווי הוא הלכתי-מעשי- וגם לא ניתן לחייב?
שיש מחלוקת אז אחד מהם היא סברה, ולך תדע איזה מהם מקבלה. ולכן אפשר לתת סברה חדשה גם כן,
אבל כל הסברות הם על דרך האפשר, (ספיקולציה בל"ז)
עכשיו: שאני מדבר על מוסרת וקבלה מוחלטת אז אין מדובר בפריטי ההלכה, מדובר על הכלל המצווה,
לדוגמא: ברית מילה, כל ההלכות בהם שיש מחלוקת בהם בוודאי שאין כאן קבלה או שיש ולא נדע לעולם מי מהם הקבלה ומי הסברה,
אבל עצם הברית מילה אין חולקים שזו קבלה\מסורת ועדות מוחלטת, ושאף חוקר לא יגיד לי שלא מצא עורלה בארכיאולוגיה,
החוקר יכול לשאול למשל מי אומר מתי התחיל המסורת ?
וכאן השאלה מקובלת, אבל לעולם לא ידע זאת בחקירה רק כספיקולציה,
ואנו נמשיך להאמין (מלשון אימון בעדות) שזה מאברהם אבינו,
החוקר המערבי לא יתן אימון כי הוא מכיר את אנשי המערות לא את האבות,
לסיכום: כל עדות מסורת קבלה. שאין בא מחלוקת ?! היא עדות מוחלטת, את זה הבינו כל חכמי הדורות ואפי' נתנו לזה שם מיוחד "ההלכה ממשה מסיני"
תלמיד. לגבי מחוייבות:
שום דבר לא מחייב אפי' ברית מילה, השאלה רק אם ברצוניינו להמשיך להיות שייך למשפחתינו או לא,
שאדם מוותר על עיקרי המסורת של המשפחה שהם ברית מילה וארץ ישראל שבת וכיפור וחגים ?!
אז הוא בעצם כורת את עצמו מהמשפחה, וזרעו מתבוללים בגויים,
במילא אין כאן שאלה של מחוייבות, לכל אחד יש את הבחירה שלו בעניין,
אני יכול להרגיע את כולם שאלוקים לא כועס אל שום חטא ועוון,
רק אולי בוכה על טפשוטינו כמו על הרצח שלנו עם המכוניות, __________________________________________________
"מקרא"
מקסמן
האם תקבל "עדות" שנאמרה 1000 שנה לאחר האירוע כאמת, רק בגלל שאין לך עדות סותרת?!
איך ניתן לקבל "עדות" שכזו, כשאין מושג מה עבר על אותה "עדות" עד שנאמרה, איזה שנויים ושיפוצים היא עברה. הלזו תיקרא "עדות"?!
"עדות" היא מכלי ראשון בלבד! וגם אז היא צריכה לעבור דרישה וחקירה עד שנקבל אותה כאמת מוחלטת. ובודאי שככל שתתרחק ה"עדות" מזמן האירוע תקטן אמינותה.
אין לך מושג מה עבר על אותה "עדות" עד שנאמרה, איזה שנויים ושיפוצים היא עברה. הלזו תיקרא "עדות"?!
"עדות" היא מכלי ראשון בלבד! וככל שתתרחק ה"עדות" מזמן האירוע תקטן אמינותה. |
|
מקרא:
אמרתי שמקובל לשאול על אמינותה, אבל מסקנות חדשות הם ספיקולציה ותו לא, ואני נזעק על כך, כי זה כבר שווה ערך לכל פרשנות שהיא, אבל לא עובדות היסטוריות,
מה קשה לקבל זאת ? המדע יכול לתת סברות ותיאוריות אבל לא לומר בשם המדע שזוהי עובדה היסטורית,
בוא ברשותך לקחת את ברית המילה לדוגמא:
היא עדות מוחלטת, כי כל אב ואם טרים עושים זאת לבנם שנולד אפי' אחרי שנים של עקרות, ועוד בשומנה ימים הראשונים בחייו,
גם מוסרית וגם רגשית אי אפשר לקבל זאת, אך ורק אם אנו מבינים למה עושים זאת,
ובכן עושים זאת בגלל.
1, רוצה להמשיך להיות שייך ולהזדהות אם אבות המשפחה,
2, זוהי הדגל של המשפחה, (= כמו כל דגל של אומה באומות)
3, זוהי נצחותה של אבות המשפחה לדורי דורות, (השקפת (של אדם הראשון וחנוך ונח והאבות ומשה רבינו,) היא "שחיים לנצח" והיא דרך הצאצאים שלנו, או דרך התלמידים שלנו, לדוגמא: כל תלמידי הפילוסופיה היוונית זו הנצח של חכמי יוון)
ואנו רוצים להמשיך את הנצח הזו שהיא הנצח שלי ושלך בעצם בהמשך,
עכשיו לשאלתך העיקרית:
נכון שעדות מכלי ראשון היא העדות האמתית,
ואז באמת העדות מכלי ראשון היא אבא שלי, והוא בשבילי אברהם אבינו בעצמו, (ותבין את העומק של דברי כאן)
אני לא צריך בכלל את האלף השנים ששאלת עליהם, (אגב, אני לא מקבל את המדע בעניין)
לי מספיק את ההיגיון של אבי כאילו הוא אברהם אבינו בעצמו וממני מתחיל נצחותו שלי ואבי,
הרי העולם של אתמול מת כבר, ואני יכול להחליט האם אני רוצה נצחיות מזרעי לנצח,
הרי בשביל מה אני עמל כל כך להקים משפחה ולפרנס אותה, למה לא טוב לי לחזור לתקופת המערות והאבן,
וכאן הביקורת מפסידה את העיקר, מה לי משה רבינו היה לפני 3500 שנה ומה לי שהוא חיי עכשיו,
העדות שלנו זה האבא והמלמד החיים איתנו היום, והם משה רבינו שלי ואברהם אבינו שלי,
תבין שאני תופס את הגאונות של אברהם אבינו בהמצאת הברית מילה ?! אני פשוט מאמץ זאת לעצמי,
היא גאונות אפי' אם יוכיחו לי שלא היה כלל אברהם אבינו ח"ו,
ואת הגאונות הזו אני ימשיך כי אני רוצה בנצחיותי שלי ושל זרעי עד עולם, בלי שום קשר מתי ומי המציא את זה,
לסיכום:
כל עושה ברית מילה קיבל זאת מכלי ראשון שזה אביו, ולכן זו עדות אמתית עד אברהם אבינו האמתי,
(ועכשיו שלא ישכנע אותי פרופ' פינקלשטיין שלא מצא בד אוהלים בארכיאולוגיה, זו בדיחה והוא עושה צחוק מעצמו)
מי הוא שהמציא את ה"מסגרת המשפחתית" באנושות בתחילת האובולוציה התבונית,
טוב. זו שאלה מעניינת, ותו לא, כי כל האנושות היום עושות זאת, ומצידי זה התחיל בדורינו אנו,
עכשיו.
מי באנושות שירצה לערר על עצם הרעיון הזה, בעצם משמיד את האנושות,
כי כל התבונה וחוקי חברה וכל היש שקיים באנושות מתבטלת מידית, כי רק המסגרת המשפחתית הביא לנו את השפות וחוקי החברה באבולוציה התבונית,
בוודאי שיחידים לא משפיעים על כלל האנושות בעניין, אבל היחידים צריכים לדעת שהם פרזיטים, (נמחל להם ונבין אותם, ולקחנו זאת בחשבון מראש שיהיה כאלה הכל טוב ויפה, אבל פרזיט הוא נשאר)
הם באים לעולם שיש כבר שפות וחוקי חברה שמגן עליו מרשעים גנבים ורוצחים וחיות טרף וכדומה,
הם מקבלים את כל הטוב שהאנושות עמלה בשבילו מיליוני שנים,
והוא בא לו לא להמשיך את ניצחותו של האנושות,
אותך לא מעניינת האמת ההיסטורית אלא רק האמת הרוחנית. ומכיון שאתה מאמין שהיהדות היא האמת מבחינה רוחנית, זה לא מעלה או מוריד מבחינתך מה היתה המציאות עליה הדת מספרת.
לעומת זאת החוקרים לא מתעניינים באמת הרוחנית (מכל סיבה שלא תהיה), הם אוהבים לחקור היסטוריה כתובה ודוממת.
אתם פשוט מתעניינים בשני דברים שונים. אתה מתעניין בלמה לשמור מצוות, והם מתעניינים בחקר העבר.
ומה לך כי תלין שהם לא מתעניינים בחוויות הרוחניות של האמת הרוחנית? הם יטענו כלפיך, למה אתה לא מתעניין בחקר האמת ההיסטורית?
| מקרא כתב: |  | | מקסמן אתה מלין על חוקרי המקרא וההיסטוריה בטענה שאינה ממין הענין.אותך לא מעניינת האמת ההיסטורית אלא רק האמת הרוחנית. ומכיון שאתה מאמין שהיהדות היא האמת מבחינה רוחנית, זה לא מעלה או מוריד מבחינתך מה היתה המציאות עליה הדת מספרת.לעומת זאת החוקרים לא מתעניינים באמת הרוחנית (מכל סיבה שלא תהיה), הם אוהבים לחקור היסטוריה כתובה ודוממת.אתם פשוט מתעניינים בשני דברים שונים. ומה לך כי תלין שהם לא מתעניינים בחוויות הרוחניות של האמת הרוחנית? הם יטענו כלפיך, למה אתה לא מתעניין בחקר האמת ההיסטורית? |
|
מקרא:
אני עוד לא מצאתי מישהו שיסביר לי מהי רוחניות, ראה כאן מהי רוחניות ??
אין דבר כזה רוחניות, יש תבונה אנושית, וכל חוקר צריך לדעת זאת בחקירתו את ההיסטוריה,
איך חוקר היסטוריה יכול לחקור היסטוריה בלי לדעת מה זה ברית מילה ובשביל מה,
איך חוקר היסטוריה יכול לחקור היסטוריה בלי לדעת את הדבר הפשוט הזה שהמסגרת המשפחתית הביא את האנושות לאן שהביא, (שפות וחוקי חברה ולימוד ומחקר הכל מתחיל מהמסגרת המשפחתית, אחרת לא היינו מפתחים תבונה כלל באבולוציה התבונית, היינו עוד במערות ומקימים יחסים עם חיות)
המדע סוף סוף קיבל שכל בחקר המוח לשלב את כל תחומי המחקר. מי אומנות הציור עד פילוסופיה,
ראה מה פרופ' עידן שגב עשה, זוהי מחקר נכון וטוב,
וכך צריך לנהל מחקר,
והלוואי שחקר המקרא ילמד ממנו,
חקר המקרא צריך לגייס את כל התחומים ובוודאי ללמוד את המסורת בשביל כך,
(תהרוג אותי אני לא מצליח להבין אותך, מה אמרתי בסך הכל ללמוד וללמוד שוב ושוב את המסורת עד שנבין טוב יותר. ואז שנחקור נדע מה לחקור יותר טוב,)
אני מסכים איתך שצריך להשתמש בחז"ל בשביל חקר המקרא, ולא מעט מגדולי החוקרים אכן עושים זאת. אבל אינם מתייחסים לחז"ל כאל "תורה משמים" וכאל "עדות" שצריך בהכרח לקבל את דבריהם. אלא צריך להשתדל להיות אובייקטיבי בעניינים אלו גם כלפי חז"ל, ולבקר את דבריהם ללא משוא פנים.
| מקרא כתב: |  | | מקסמן אין לי שום בעיה עם ללמוד את ה"מסורת", אני בעד הרחבת הידע. אבל זו טעות לדעתי לכרוך את חז"ל והתנ"ך בחבילה אחת ולדון עליהם כחבילה אחת.אני מסכים איתך שצריך להשתמש בחז"ל בשביל חקר המקרא, ולא מעט מגדולי החוקרים אכן עושים זאת. אבל אינם מתייחסים לחז"ל כאל "תורה משמים" וכאל "עדות" שצריך בהכרח לקבל את דבריהם. אלא צריך להשתדל להיות אובייקטיבי בעניינים אלו גם כלפי חז"ל, ולבקר את דבריהם ללא משוא פנים. |
אוקיי אז הסכמנו בזה שצריך ללמוד את המסורת ולהבין אותה,
וגם להבין מהי עדות ומהי לא עדות מהי סברה ומהי תקנה חדשה וכדומה,
בסך הכל אני בעד לחקור, אבל לחקור נכון, ועל זה נזעקתי,
לגבי חבילה אחת:
בוודאי שזו חבילה אחת, האם אתה רוצה גם לפרק את התנ"ך מהיהודים אולי ?
התנ"ך וחז"ל והאומה וארץ ישראל חד הם,
כל חוקר מתחיל חייב לדעת זאת,
אחרת מה יש לחקור כאן ?
אני מסכים שנחקור מה בחז"ל היא עדות ומה הם המציאו בעצמם וכו',
(ולי זה כלל לא משנה, במחקר ההיסטריה זה כן משנה כמחקר נטו,) אוקיי אז הסכמנו בזה שצריך ללמוד את המסורת ולהבין אותה, וגם להבין מהי עדות ומהי לא עדות מהי סברה ומהי תקנה חדשה וכדומה, בסך הכל אני בעד לחקור, אבל לחקור נכון, ועל זה נזעקתי, לגבי חבילה אחת: בוודאי שזו חבילה אחת, האם אתה רוצה גם לפרק את התנ"ך מהיהודים אולי ? התנ"ך וחז"ל והאומה וארץ ישראל חד הם, כל חוקר מתחיל חייב לדעת זאת, אחרת מה יש לחקור כאן ? אני מסכים שנחקור מה בחז"ל היא עדות ומה הם המציאו בעצמם וכו', (ולי זה כלל לא משנה, במחקר ההיסטריה זה כן משנה כמחקר נטו,)
תוקן על ידי maxmen ב- 28/06/2011 00:18:15
 |
|
|
|
|
|
| נשלח ב-28/6/2011 07:23 |
|
| |
[מקסמן,
היסוד של קריאה דרשנית הוא ההנחה כי הטקסט רלוונטי ובעל משמעות (ערכית, חוקית-הלכתית, חינוכית, אמונית וכו'). על בסיס הנחה זו, הקריאה הדרשנית מבקשת לחבר את מה שנכתב בעבר למציאות הנוכחית (שהיא, כמובן, משתנה בכל דור). במונח "מציאות" אני מתכוות כמובן לא רק לזו המתגלה במרחב הפיזי של העולם (מאורעות היסטוריים, גיאוגרפיה, ביולוגיה וכו') אלא גם לזו המתגלה במחשבות הדור (מה שקרוי בלעז "היסטוריה מנטאלית", כלומר - תובנות, אידיאולוגיות, תפיסות עולם וכו'). לקריאה מחקרית יש הנחות יסוד אחרות ולכן גם הכלים שלה אחרים. היא מנסה להבין מה היה (או מה יש) בלי קשר להשפעות על המציאות בת-ימינו (שוב, גם כאן מדובר ב"בת- ימינו" שבכל דור ודור), ולפעמים גם מתוך הבנה שהפערים בין המקור הנקרא ובין המציאות הם גדולים מאוד (כאמור, קריאה דרשנית אינה מכירה בהבדלים כאלה כלל, שכן היא מניחה שהמקורות רלוונטיים ומתאימים לכל מציאות). ברור שמה שאתה עושה כאן עם המקרא וכו' הוא קריאה דרשנית.
להבנתי, אין אחת מן הקריאות טובה מן השניה, אלא שיש חשיבות גדולה להיות מודעים להבדלים ביניהם ולהכיר במה אנחנו בוחרים להשתמש כשאנו קוראים מקור מסויים (ורובנו מסוגלים, כך אני מאמינה, להשתמש בשתי הקריאות).]
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-28/6/2011 10:20 |
|
| |
| אמשלום כתב: |  | | [מקסמן,היסוד של קריאה דרשנית הוא ההנחה כי הטקסט רלוונטי ובעל משמעות (ערכית, חוקית-הלכתית, חינוכית, אמונית וכו'). על בסיס הנחה זו, הקריאה הדרשנית מבקשת לחבר את מה שנכתב בעבר למציאות הנוכחית (שהיא, כמובן, משתנה בכל דור). במונח "מציאות" אני מתכוות כמובן לא רק לזו המתגלה במרחב הפיזי של העולם (מאורעות היסטוריים, גיאוגרפיה, ביולוגיה וכו') אלא גם לזו המתגלה במחשבות הדור (מה שקרוי בלעז "היסטוריה מנטאלית", כלומר - תובנות, אידיאולוגיות, תפיסות עולם וכו'). לקריאה מחקרית יש הנחות יסוד אחרות ולכן גם הכלים שלה אחרים. היא מנסה להבין מה היה (או מה יש) בלי קשר להשפעות על המציאות בת-ימינו (שוב, גם כאן מדובר ב"בת- ימינו" שבכל דור ודור), ולפעמים גם מתוך הבנה שהפערים בין המקור הנקרא ובין המציאות הם גדולים מאוד (כאמור, קריאה דרשנית אינה מכירה בהבדלים כאלה כלל, שכן היא מניחה שהמקורות רלוונטיים ומתאימים לכל מציאות).ברור שמה שאתה עושה כאן עם המקרא וכו' הוא קריאה דרשנית.להבנתי, אין אחת מן הקריאות טובה מן השניה, אלא שיש חשיבות גדולה להיות מודעים להבדלים ביניהם ולהכיר במה אנחנו בוחרים להשתמש כשאנו קוראים מקור מסויים (ורובנו מסוגלים, כך אני מאמינה, להשתמש בשתי הקריאות).] |
|
אמשלום:
אני חייב להודות שאני לא מסודר בכתיבה שלי וגם בלהסביר כסדר ונכון, כלומר לחלק בין דרשות והיגיון פשוט וכדומה,
ולכן אני רץ לכל הכיוונים בכל תגובתי. אני רץ לפשט לדרש ולרגש, אולי זה בגלל דמי שרותח בי ולא סובל התעסקות בדברים לא רלוונטיים או מזיקים לעיקר מה שרלוונטי לנו כהיום,
אני בעצמי מתפלא על עצמי אחרי כמה ימים שאני קורא את תגובותי שוב. איך ערבבתי כל כך הרבה רגש (אם כי הרגש העיקר באמת) ודרש לעצם טענתי ההגיונית שרציתי לטעון,
ולכן אני שמח ודורש גם את דבריך אלה לטובתי < ורובנו מסוגלים, כך אני מאמינה, להשתמש בשתי הקריאות >
כלומר אני מקווה שהגלשים יכולים לקראו את האי סדר שלי ולראות מה הפשט ומה הדרש ומה הרגש (ושוב הרגש העיקר כי מה יש לנו בעולמינו חוץ מהרגש, מה שאין כן הקרים לעולם לא מקדמים אותנו לשום מקום, שוב גלשתי מצטער)
מה שאני טוען בעיקר היא כך: (כבר בתחילת האשכול התחלתי עם הזיכרון)
החמש מיליארד בני אנושת הקיים היום בהווה, זה מה שנמצא במציאות, העבר מת והעתיד עוד לא כאן,
מה שיש לנו בהווה זו הזיכרון, וזה הגורם הראשי לכל מה שאנו עושים מרגישים פועלים וכדומה בהווה,
ולכן מה שרלוונטי לנו היא איך שהזיכרון העבר ישפיע בהווה ויקדם אותנו לעתיד יותר טוב,
רוב בני אנוש מתנהגים על פי חוק העדר במילא לרובם כלל לא רלוונטי דברי,
דברי רלוונטי למי שכן רוצה להפעיל את ההיגיון הבריא, מכאן המושג שבעים פנים לתורה,
הפשטן לא יסבול את המושג הזה, מה זה שבעים פנים לתורה ?
החוקר המקרא בוודאי לא יסבול את זה,
אבל מה לעשות שהם בדיוק כך נהגו במסורת, כלומר אם הם כבר לפני 2500 שנה השתמשו עם השבעים פנים ?! אז גם העורך האחרון השתמש עם זה, ולכן אין סיכוי לפשטן ולחוקר לחקור כלל וכלל,
וכן לגבי דרשות חז"ל (לא אגדות רק על דרך דרש דרש משה) האם העורך האחרון ידע כבר מהמושג דרש ? ולכן בכוונה כתב בדרך הזאת או לא ידע. והדרש היא בעצם חקירה כמו כל מחקר, כלומר ספיקולציות ח"ו על דרך האפשר אולי סברה וכדומה,
תשובתי הדלה שאין לי דעה ברורה בעניין יש הרבה צדדים לשיטת המלבי"ם שטוען שהעורך כיוון לכך וידע מהמושג דרש,
והמלבי"ם מביא דוגמאות לאלפים במקרא בדרך הזו שאי אפשר לומר בשום אופן שזו מקרה, כלומר שחייב להיות מכוון במחשבה תחילה של העורך,
לדוגמא:
(ז) וַיָּבא נחַ וּבָנָיו וְאִשְׁתּוֹ וּנְשֵׁי בָנָיו אִתּוֹ אֶל הַתֵּבָה מִפְּנֵי מֵי הַמַּבּוּל: (דרש = מכאן שנאסרו בתשמיש)
(טז) צֵא מִן הַתֵּבָה אַתָּה וְאִשְׁתְּךָ וּבָנֶיךָ וּנְשֵׁי בָנֶיךָ אִתָּךְ: (דרש = מותרים בתשמיש בעצם מחוייבים אפשר לומר)
(יח) וַיֵּצֵא נֹחַ וּבָנָיו וְאִשְׁתּוֹ וּנְשֵׁי בָנָיו אִתּוֹ: (דרש = לא רוצים כי לריק עמלם מחר יהיה שוב מבול אז בשביל מה להוליד לריק ?)
וכאן נכנע להם האלוקים כביכול ואומר
(ח) וַיֹּאמֶר אֱלֹהִים אֶל נֹחַ וְאֶל בָּנָיו אִתּוֹ לֵאמֹר:
(ט) וַאֲנִי הִנְנִי מֵקִים אֶת בְּרִיתִי אִתְּכֶם וְאֶת זַרְעֲכֶם אַחֲרֵיכֶם:
(י) וְאֵת כָּל נֶפֶשׁ הַחַיָּה אֲשֶׁר אִתְּכֶם בָּעוֹף בַּבְּהֵמָה וּבְכָל חַיַּת הָאָרֶץ אִתְּכֶם מִכֹּל יֹצְאֵי הַתֵּבָה לְכֹל חַיַּת הָאָרֶץ:
(יא) וַהֲקִמֹתִי אֶת בְּרִיתִי אִתְּכֶם וְלֹא יִכָּרֵת כָּל בָּשָׂר עוֹד מִמֵּי הַמַּבּוּל וְלֹא יִהְיֶה עוֹד מַבּוּל לְשַׁחֵת הָאָרֶץ:
(יב) וַיֹּאמֶר אֱלֹהִים זֹאת אוֹת הַבְּרִית אֲשֶׁר אֲנִי נֹתֵן בֵּינִי וּבֵינֵיכֶם וּבֵין כָּל נֶפֶשׁ חַיָּה אֲשֶׁר אִתְּכֶם לְדֹרֹת עוֹלָם:
עד כאן הדוגמא,
עכשיו האם זו מקרה או מכוון ? הרי לא יעלה על הדעת שהכותב כתב במקרה גברים לחוד ונשים לחוד בכניסה לתיבה,
וכתב שאלוקים אומר לו לצא זוגות, ונח יוצא דווקא גברים לחוד ונשים לחוד,
זו השיטה הגאונית של המלבי"ם,
הבעיה בשיטה הזו היא שזה לא עובד בכל מקום, ולכן באמת המלבי"ם מגן על שיטתו ואומר שלכל כלל יש יוצא מהכלל ולא צריך להתרגש אם זה לא עובד בכל מקום השיטה שלו,
אז מה היית לנו במסורת ? חשיבות הזיכרון ( = החרמת הספרים החיצוניים) שבעים פנים ודרש מכוון (= כללי הדרש וכללי לשון) ודרש מחקרי וסברה, ודרש אגדה ועוד ועוד,
וכל זה צריך חוקר מקרא רציני להכיר ולהבין לעומק, ואם הוא אחראי במעשיו ?! הוא רק יצליח בחקירתו,
ואם הוא לץ גדול ?! אז לייצנות אחת דוחה מאה תוכחות,
אפשר גם לחקור את גוף האדם דווקא בחלק התחתון ולומר שהוא רק מה שיש בתחתון,
ואפשר לחקור את האדם בחלק העליון "הרוח" ולא נגמור לחקור את הפלא הזה שנקרא "אדם"
כך זה כלפי המסורת שלנו,
אפשר להתעסק בסיפור גלית ודוד מפן החקירה הקרה והליצנות, היי היי תפסנו את הבלוף לא היית כלל נשק כזו בזמן דוד וגלית, במילא זה לא היה לא דובים ולא יער,
אוקיי תפסתם אותנו עם המכנסיים למטה,
אבל אפשר להבין שלא משנה כלל אם היה או לא היה העיקר זה הזיכרון שלנו בהווה, שהזיכרון רוצה לומר לנו בסיפור הזה שלא הגיבור הרגעי הוא הגיבור רק הרוח הוא הוא הגיבור, ואם זה הזיכרון שאנו רוצים שאני וילדי ידעו ?! אז מה לי היה או לא היה ???
אנו חייבים להבין שהסיפור מתחילה היא לא יומן היסטורי של דוד. קר ולא מעניין כמו מלך אנגליה ועוד מלכים בהיסטוריה,
היא במפורש נכתבה לשם הזיכרון התועלתי את זה מבין כל לומד תנ"ך, ולכן באמת מתאפשר בהם שבעים פנים, מה שאין כן בהיסטוריה קרה שמתחילה נכתבה כהיסטוריה גרידה שלא מתהפשר כלל המושג שבעים פנים ודרש וכדומה,
כל זה מדובר לא רק כלפי התנ"ך רק גם כלפי חז"ל
כל חז"ל שאדם יצטט ?! אני מבטיח לצטט לו חז"ל נגד,
וכאן הבן שואל איך זה ??
התשובה הפשוטה כי באמת הכל נמצא שם כל הדעות וכל סוגי התובנות,
וכאן חוקר חז"ל לעולם לא יצליח לסכם את חז"ל אפי' לא לחלק אותם לאשכולות, כי בכל דור ודור היו מכל הסוגים,
(מדובר באלף שנה של אלפי חכמים ודעות ותובנות)
אני מוכן להסכים אם המחקר מהי האשכולה השולטת בזמן X ובזמן Y מבחינת הרוב שמתנהג בחוק העדר,
אבל לא מסכים כלל וכלל כלפי החכמים בכל דור ודור שהם בעצם ניווטו את האומה,
כלומר מה היה בראש שלהם, האם הם האמינו בתורה באמת ובתמים או היו חכמים מעליו של התורה, כלומר שלטו בה ושינו בה מה שצריך לפי הדור,
ניקח לדוגמא חוקר החרדיות שיחקור בעתיד את החרדיות של היום,
אם יחקור את המתנהגים בחוק העדר בחרדיות שהם הרוב ?! אז יגיע למסקנות שקריות לגמרי,
ואם החוקר יגלה את הפורום עצכ"ח אז יצא מבולבל לגמרי,
אני כחוקר היום את החרדיות של היום. אומר וטוען שהשולט בעדר הצאן הם עםארצים, אבל יש את החכמים שמנסים לשלוט על העדר ולא (או כן) מצליחים כרגע, ואם לא נצליח ח"ו ?! אז החוקר בעתיד לא ידע מהם כלל, רק אם יעמיק לחקור ויגיע לפורום שלנו,
אותו דבר אני אישית עושה בחז"ל ובתנ"ך, אני מחפש את החכמים את התובנות בין השורות, ואז אני מגיע לחכמים ולא לעדר שהם לא רלוונטי לי כלל וכלל,
וזה מה שאני רוצה לראות בחקר המקרא,
תביני אמשלום היקרה, יש הבדל גדול בחקירה של הדומם (טבע ארכיאולוגיה גוף האדם וכדומה) לבין לחקור את הרוח שבבני אנוש בכל דור ודור, אפשר בכללי לראות איך העדר הלך התנהג באמת, אבל לא להבין למה הלכו\התנהגו העדר כך וכך,
רק אם נחקור את התובנות שמאחורי החכמים של כל דור ודור. נבין את החכמים שניווטו את העדר,
ואז נרוויח בשנים 1, נדע את האמת 2, נבין את מחשבתם. והאם הם רלוונטים לנו בהמשך,
לדוגמא: (בלי קשר ליהדות,)
ברצוני לחקור למה בני אנוש לבושים עם בגדים, (הכנתי אשכול בעניין ואין לי את האומץ לשלוח את זה בפורום אולי בקרוב אני אשלח) למה לא ערומים כמו כל בעלי החיים,
ושוב תבואי בטענה שזו דרש ולא חייב להיות שזה הפשט, אוקיי ברור מאליו שאין אני נביא ואין לי מכונה שנוסע אחורה בזמן בכדי לדעת את האמת, אבל אני והחוקר המקצועי שנינו באותו בעיה שנינו ניתן אך ורק סברות וספיקולציות,
אבל אני (אני = לצורך העניין) רוצה את העיקר שבדבר, במילא אני רלוונטי סברתי רלוונטי, מה שאין כן החוקר הקר שלא מעניין אותו כלל את הרלוונטיות,
בקיצור:
האומה שלנו והסיפרות שלנו (שלא קיימת בשום אומה בעולם ובהיסטוריה,) היא כל כך רחבה וכל כך עמוקה שחבל לעסוק בה ולחקור אותה בקלות דעת,
ולכן אני מציע לגייס לקבץ את כל התחומים ביהדות לחקר המקרא,
כמו שעושה פרופ' עידן שגב בחקר המוח,
כולנו רק נרוויח מזה,
אמשלום היקרה: סליחה שנסחבתי כהרגלי, מצטער,,,,,
|
|
|
|
|