בית פורומים עצור כאן חושבים

האם המצוות הן מוחלטות או לפי ההתפתחות האנושית - דיון עם ד"ר מיכאל אברהם

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-17/3/2011 23:39 לינק ישיר 

mdabraham כתב:
1. אתה שוב מסלף את דבריי (ועוד עושה זאת בדיוק בסעיף בו נזפתי בך על הבנת הנקרא שלך). לא כתבתי שאת המוסר אנחנו מפתחים לבד. הקב"ה נטע אותו בתוכנו, על אף שהוא לא חד ערכי. גם ההלכה אינה חד ערכית, על אף שאותה קיבלנו בפירוש בתורה ובתושבע"פ. ברור שהקליטה של ההלכה ושל המוסר מושפעת ממבנה נפשי ושכלי של כל אחד מאיתנו, וכך נוצרים ויכוחים. זה לא אומר מאומה על השאלה האם אנחנו ממציאים זאת או שקיבלנו זאת והויכוחים הם על פרשנות. זון טעות פוסטמודרנית נפוצה, להסיק מקיומם של ויכוחים על כך שהכל אשלייה סובייקטיבית.
למה זו טעות? לא הבנתי. איך אותה אידיאה שנטבעה בנו (אפלטון? דקארט? קאנט?), בכל בני האדם מיתרגמת בתקופה אחת כלהרוג עם שלם שסב סב סב סבותיהם עשו משהו נגד העם היהודי, או להרוג את בני כל הכפר שיצא ממנו מישהו שפגע במישהו מהעם שלך,  ובתקופה אחרת שזה בלתי מוסרי? להרוג זקנים ולאכול אנשים 'מיותרים' או מחברה אחרת, לעומת ערך חיי אדם בחברה המערבית?
ההבדלים המוסריים בין חברות הם די בשוליים, גם אם הרלטיביסטים לא אוהבים להכיר בכך.
לא נראה לי שזה בשוליים. ונראה לי שזה הודגם טוב. נשאל אחרת: מי מגדיר מה עיקר ומהן שוליים, ועל פי מה (אם זה על פי הסבירות הסובייקטיבית שלך אני מושך את שאלתי - אין טעם בדיון)

2. לגבי הוודאות של המסורת  אתה שוב עושה תעלול פוסטמודרני, ומכליל את המסורת כולה בחדא מחתא. יש דברים שהם יותר וודאיים ויש דברים שפחות. יש  הבדל בין יחסי הכללי למסורת לבין יחסי לפרט זה או אחר ממנה. אגב, שיטת הרמב"ם בשורש השני (כזכור, אני ממשיך את המסורת  שלנו) היא שכל דבר שנלמד מי"ג מידות אין עונשים עליו כי זו ענישה מן הדין. כך גם לגבי ריבוי. וכבר פירשו כמה אחרונים שלא עונשים מן הדין כי אולי יש פירכא.
ברוך שכיוונתי
הרמב"ם עומד מאחורי דבריו? כי לא נראה לי שיש בעיה להביא מקורות שענשו לפי דברים שבסופו של דבר הן י"ג מידות או סברה סובייקטיבית.
לגבי אין עונשין מן הדין - כמה שזכור לי יש פסוקים שמהם דורשים שאין עונשין מן הדין. 
האחרונים זה אולי 'טעמא דקרא'. לפי שיטתך אמנם זה מיושב כי הסברה היא הסיבה לדרשה למעט במקרים שיש 'הכרח' טקסטואלי כאשר מי שרוצה מחליט מהו הכרח טקסטואלי ומה ניתן לדיון...

3. אני מצטרף למי שאני מוצא לנכון. וכנראה כך גם הרפורמים.
זה מה שאני לא מבין. למה אתה לא רואה לנכון להצטרף לרפורמים? הרי מנהיגיהם עושים בדיוק את מה שעשו חז"ל ואתה שמצטרף אליהם תעשה בדיוק את מה שכל העם שהצטרף אליהם אט אט עשה.

אמרנו דיוני טסטוסטרון באותיות כחולות ובמנותק מהדיון הלוגי:
אתה מציג עמדות שבהחלט יכולות להחשב כפוסט מודרניות, אלא שאתה 1. רואה פוסט מודרניזם ככינוי גנאי 2. חושב שאתה מגדיר את הגבולות מהו פוסט מודרניזם. אז זהו ששני הדברים לא יכולים ללכת ביחד: אם אתה מגדיר אז בזה עצמו את פוסט מודרניסט (כי יש הגדרות דיי ידועות לפוסט מודרניזם, ואם כל ניו אייג'יסט יוכל להגדיר שמה שהוא עושה אינו פוסט מודרניזם אז אין פוסט מודרניזם) וגם בוודאי שאינך יכול לראות פוסט מודרניזם ככינוי גנאי שהרי כל פוסט מודרניסט ישנה את ההגדרה כך שלא תכלול אותו.

אתה

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/3/2011 00:01 לינק ישיר 

1. הריגת עמלק אינה בגלל אידיאה שנטבעה בנו אלא בגלל מצווה שמטילה עלינו התורה. וברור שגם אז רצח היה אסור מוסרית כמו היום (גם אם הרגישות אולי גברה בינתיים).
2. זה ממש לא הודגם טוב, כי בכל התקופות ובכל המקומות רצח הוא רע. בשוליים יש הבדלים, כמו כיצד לנקום או להגיב על פגיעה בנו. הוא הדין לגניבה ושוחד וכדו'.
3. הרמב"ם עומד מאחורי דבריו באופן עקרוני, אף שיש מקומות שבהם יש קשיים וכבר נשפך על כך לא מעט דיו.
4. אני לא חושב שהרפורמים עושים את מה שעשו חז"ל, ולכן אני לא מצטרף אליהם. נכון שגם רוב הפוסקים האורתודוכסיים היום לא עושים את מה שעשו חז"ל, ואכן אני גם לא מצטרף אליהם.

העמדות שלי אינן פוסטמודרניות אלא מכירות בריבוי עמדות אפשרי בסוגיות מסויימות בתוך העולם ההלכתי. מדובר בסובלנות יותר מאשר פלורליזם, והבאתי כאן פעם את מאמרי בנושא הזה ב'המעין'.
והשאלות מהסוג 'כל X יכול להגדיר את עצמו כ-Y' אינן נראות לי רלוונטיות. הוא יכול, אבל הוא ידבר שטויות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/3/2011 00:30 לינק ישיר 

mdabraham כתב:
1. הריגת עמלק אינה בגלל אידיאה שנטבעה בנו אלא בגלל מצווה שמטילה עלינו התורה. וברור שגם אז רצח היה אסור מוסרית כמו היום (גם אם הרגישות אולי גברה בינתיים).
מי דיבר על הסיבה למה עושים זאת? דיברתי על המוסריות. אז לא ראו בעיה עם זה, היום כן.
זה לא רציני. אתה עומד היום, אתה יודע שלפני 2000 שנה, וגם הרבה פחות, אנשים הצהירו שזה מאוד מוסרי לעשות כל מיני דברים (עיין ערך מקיאבלי וה virtue לפיו), ואתה אומר: המוסריות שאני ברגע זה מבין היא האידיאה המוחלטת. בעבר לא הייתה רגישות לה, ובעתיד אולי יגזימו איתה. נו באמת. גם לפני 500 שנה יכל מישהו להצהיר כך על העמדות המוסריות שלו.
חוצמזה מה זה מתרץ? לא הבנתי. מה אשמים בני עמלק שחיו בתקופה שבה הוד חכמתם היהודים היו עדיין פרימיטיביים בתפיסתם המוסרית ולא הגיעו לאידיאות האמיתיות? ומיהו הא-לוהים הכה אכזר שעשה מופע פירוטכניקה כה מרהיב ולא בחר לשנות כמה אלקטרונים במוחם של עמו הפרימיטיבי למען יתפסו את המוסר 'האמיתי' ויפעלו לפיו ולא תהרגנה נשמות חפות מפשע לשווא? אז הוא לא היה אז מוסרי, ואין שום סיבה להניח שהיום הוא כזה (מלבד wishful thinking)   או שהוא רוצה שנפעל לפי המוסר שהוא לא פעל/פועל לפיו (הרי לגביו אין הבדל בזמן והוא יכל לארגן שבני האדם לא יעשו בשמו דברים שאינם מוסריים לפי האידיאות המוסריות המוחלטות)
2. זה ממש לא הודגם טוב, כי בכל התקופות ובכל המקומות רצח הוא רע. בשוליים יש הבדלים, כמו כיצד לנקום או להגיב על פגיעה בנו. הוא הדין לגניבה ושוחד וכדו'. אתה מגדיר מה עיקר ומה שוליים לפי רצונך (רצח הוא לא דבר בלתי מוסרי. השאלה למה הורגים אדם. המוסר מגדיר מהו רצח ומהי הריגה ומהו עונש ראוי. זה לא שעוברים על המוסר לצורך עונש). בצורה כזו אין טעם לדון ואני מושך את שאלתי, כפי שכתבתי.
3. הרמב"ם עומד מאחורי דבריו באופן עקרוני, אף שיש מקומות שבהם יש קשיים וכבר נשפך על כך לא מעט דיו.
4. אני לא חושב שהרפורמים עושים את מה שעשו חז"ל, ולכן אני לא מצטרף אליהם. לא הסברת למה. נכון שגם רוב הפוסקים האורתודוכסיים היום לא עושים את מה שעשו חז"ל, ואכן אני גם לא מצטרף אליהם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/3/2011 02:17 לינק ישיר 

אתה כנראה לא קורא מה שאני כותב (לגבי הרפורמים כן הסברתי למה. רמז: חז"ל לא עשו מה שהם רוצים, והרפורמים כן. לגבי עמלק היתה בעייה מוסרית אז כמו היום, אבל הערך הדתי גובר על הבעייה המוסרית וכו' וכו'). תקרא שוב, ואז אתייחס (אולי). ובכלל, אולי כדאי למשוך גם את שאר שאלותיך, ובזה נסיים את המו"מ חסר התוחלת הזה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/3/2011 03:25 לינק ישיר 

עברתי - לא ראיתי איפה הסברת. אני מתנצל על הבעייה שלי בהבנת (וראיית) הנקרא ומבקש שתסביר לי שוב.

אם חז"ל היו מנהיגים של קהילה שעשו דברים לפי סברה, ללא שהייתה להם מסורת ספציפית (למעט על גזירה שווה באופן כללי) מעבר לכך שהם צריכים לפעול לפי סברה, ולאחר מכן הצטרפו אליהם כל העם (או לחילופין שאר העם נכחד)
למה לא תעשה את זה גם אתה בקהילה שאתה מנהיג/תנהיג (עצכ"ח) - תדרוש דרשות על פי סברה לקהילה שלך, ולאחר מכן יצטרפו אליך כל העם (או שבט האורתודוקסים)?
לא יודע ספציפית את הפסיכולוגיה של הרבנים/ות הרפורמים, אם הם מנסים להיכנס בתוך הטקסט או שהם מבטלים גלובאלית כמה דברים שנראים להם לא רלבנטיים בלי להידרש לשאלה הקריטית איך לפרנס את הטקסט (ולכאורה אם רצו היו עושים זאת, בלי בעיה רצינית) - אבל למה אתה לא תעשה זאת (תתחיל מהקהילה שלך, ולאחר מכן כל העם יצטרף)?

לגבי עמלק אתה עונה אולי על שאלה שלא שאלתי. אני שאלתי:
אתה אומר שהישר והטוב בעיני הא-ל = מוסריות 2011, שהיא לדבריך אף מהווה קטגוריה אבסולוטית של מוסריות (חבויות כאן שתי הנחות: 1. יש מוסריות אבסולוטית 2. היא זהה למוסר המקובל בשנת 2011. על שתיהן אתגרתי אותך אך לא נענית. נניח שהן נכונות ונמשיך).
עובדה היא שהא-ל איפשר (בעצם נותנו תורה שבפשוטה מורה להשמיד עמלק), שלא לומר גרם, רצח של תינוקות.
כעת - למה לומר שמוסריות 2011 היא רצון הא-ל? הרי הוא גרם למעשה המנוגד לה.
השאלה אפילו בלי ההגדרה האבסולוטית שלך אבל היא מתעצמת איתה.
תוכל לומר שהוא עצמו לא מוסרי, אלא שבנוסף לציווי הדתי הוא נותן גם ציווי מוסרי (שלפי זה הוא 'חוק' בלי טעם בדיוק כמו הציווי הדתי, שהרי לא באמת 'אכפת' לו שבני ישראל יעשו מעשים מוסריים אבסולוטיים אלא שיעשו לפי התורה והמוסר לפי הבנתם. במילים אחרות, בנוסף לזה שהוא רוצה שנשמור שבת  הוא רוצה שנעשה מה שאבא-אמא חינכו אותנו - זה בעצם המשמעות של מוסר של תקופה מסוימת כאשר הוא לא בהכרח זהה למוסר אבסולוטי).
זה מעורר כמה שאלות אבל ראשית - האם הגדרתי את דבריך נכון?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/3/2011 13:14 לינק ישיר 

הווה,
1. בסוגריים של אותו משפט הסברתי זאת שוב. האם גם את המשפט שטוען שאתה לא קורא את דבריי לא קראת? ראה שם בסוגריים: אני מקבל את חז"ל כי לדעתי הם לא עשו מה שהם רוצים אלא מה שהם חשבו שרוצה הקב"ה בתורתו. והרפורמים לא עושים זאת אלא בוררים מצתוך התורה מה שמתאים/נוח/משתלב להם. הם לא עוסקים בפרשנות אלא בוחרים מה שהם רוצים. ואילו חז"ל עסקו בפרשנות, יהיו כלליה וסבירותה בעיניך אשר יהיו.
2. אני אכן עושה זאת, אלא שבינתיים אין לי קהילה. אתה מוזמן לפתוח קהילה כזאת ולהיות הגבאי. לא צריך להיכנס לךפסיכולוגיה של הרפורמים, די לקרוא את כתביהם והאידיאולוגיה המוצהרת שלהם. הם עצמם כותבים בפירוש שהם אינם מקבלים את כל המערכת ורק מפרשים אותה, אלא מקבלים חלקים מתוכה (התורה לא ניתנה מהשמים, ובודאי לא מסיני, לכן מבחינתם אין הרבה טעם לקבל הכל ורק לפרש. היו אשכולות על הרפורמים, ואין צורך להיכנס לזה שוב כאן).
3. לא הגדרת את דבריי נכון. לא אמרתי שהישר והטוב בעיני האלוקים הוא אוסף פעולות נתון ואוניברסלי. טענתי היתה שהדרישה שלו מאיתנו היא לפעול על פי המצפון שלנו (על שינוייו וגווניו בין האנשים, הזמנים והמקומות, השונים). הוא נטע בנו את המצפון כמו שהוא נתן לנו את התורה, ולכן אני מניח שהוא מצפה מאיתנו להפעיל אותו, כמו גם לציית לתורה.
זה בדיוק כמו שאתיאיסט תופס את המחוייבות המוסרית. ניתן להחזיק בעמדה שיש מחוייבות כזו, על אף שהמוסר של אירופה ושל האסקימוסים ושל אירופה במאה שעברה או בעת העתיקה לא היה בדיוק אותו מוסר. מבחינה זו, אני אפילו לא נזקק להנחה (הנכונה בעיניי) שהליבה המוסרית היא כן אוניברסלית.
4. לפעמים ישנו קונפליקט בין המוסר לציווי התורני (כמו בעניין עמלק, לפחות לדעתי). זה לא אומר שהוא לא מעוניין במוסר, אלא שיש ערכים שגוברים עליו במקרים מסויימים. הקב"ה גם אמר שאשת כהן שנאנסה אסורה על בעלה, וזו טרגדיה לא קטנה. האם לא איכפת לו שהיא סובלת? ודאי שאיכפת לו (לדעתי) אבל יש ערכים אחרים (כמו קדושת הכהונה) שגוברים על זה.
הזיהוי של הצו התורני עם המוסר האלוקי (=כשיטת הראי"ה קוק ותלמידיו) הוא שגוי. אלוקים בהחלט מעוניין בהתנהגות מוסרית ("ועשית הישר והטוב") אבל גם בציות להלכה (שמבטאת ערכים נוספים, מעבר למוסר). לפעמים יש קונפליקטים בין הדרישות הללו.
אגב, יש קונפליקטים גם בין ערכים ששני הצדדים הערכיים נמצאים בספירה המוסרית (כמו הדילמה האם לפגוע בחפים מפשע במלחמה וכדו'). במובן הזה אין כאן שום דבר מיוחד בהתנגשות בין הלכה למוסר.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/3/2011 19:04 לינק ישיר 

איזה ערך אמור להתנגש עם המוסר? יכולה להיות התנגשות בין שני ערכים מוסריים כפי שציינת, אך איזה סוג ערך אמור להיות מעל המוסר, היינו עשיית הישר והטוב?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/3/2011 01:39 לינק ישיר 

ייתכן,
לדוגמא ערך השרידות שלנו. אני לא בטוח בכלל שזהו ערך מוסרי, אבל לפעמים הוא עומד בניגוד לערכים מוסריים. אבל על זה אפשר אולי להתווכח.
עוד דוגמא, הערך של השמדת עמלק, או של שמירת שבת שעומד לפעמים בניגוד לערך של חיי אדם. הערך של שמירת הכהונה שמחייב את הכהן לגרש את אשתו שנאנסה, בניגוד לעקרונות המוסר שמחייבים לא להמשיך לפגוע בה (ובו ובילדים).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/3/2011 08:58 לינק ישיר 

ר' מיכי,
אולי זו רק שאלה סמנטית, אבל אני לא כ"כ מבין את פשר החילוק בין מוסר לערכים אחרים, הרי גם מוסר הוא ערך (כפי שלימדת בעצמך מ"ועשית הישר והטוב" ) ואם כך בענין ניגוד בין ערכים כל מי שעיניו בראשו יודע שיש בחיים התמודדויות בהן יש התנגשות שמחייבת הכרעה.
כל המחלוקת היא האם קדושת הכהונה למשל היא בכלל ערך שצריך להתחשב בו (כיום או בכלל) וכן לגבי דירוגים פנימים שונים הן ביחסים בין בני אדם, והן ביחס לפשע שחורג מגדרי בני האדם. (למשל מתי יחסי מין הופכים לפשע, האם רק כשיש צד שחש פגוע , או שיחסים מסוימים הם חטא גם בלי קשר לכך, ועוד כהנה וכנה.)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/3/2011 11:26 לינק ישיר 

הרב מיכי,

השרידות כהגנה עצמית של הפרט ו/או הכלל היא בהחלט ערך, כפי שגם אתה רמזת. ברור שאם זה מתנגש עם ערך אחר באותה רמה יש לדון מי נדחה מפני מי.

השמדת עמלק, אם היא קפריזה דתית אין בה שום ערך (תרתי משמע) כנ"ל אם היא לצרכי נקמה, אא"כ נאמר שלנקמה יש ערך הרתעתי, אבל ברור שבחלוף כל כך הרבה שנים הנקמה אינה רלוונטית.

אם הכוונה לרעיון כללי מופשט של מלחמה ברוע, אז אין זה מתנגש עם ערך חיי אדם  יותר מכל מלחמה ברוע ובפשע ויש להחיל על זה את הכללים הרגילים של הגנת החברה על עצמה וההרתעה מעשיית רוע

שמירת שבת היא ערך חשוב מאד שנדחה בפירוש מפני חיי אדם גם על פי היהדות. עונש המוות למחלל שבת הוא לא מידתי כלל וכלל גם בחברה שנהוג בה עונש מוות. דומני שזו המצווה היחידה (אמנם יש בה גם לאוין אבל בסיס השבת הוא מצוות עשה) שהעובר עליה אינה מבצע פשע חברתי כלפי הזולת שעונשה מוות. כל שאר העברות מסוג זה עונשם בכרת.

העונשים על משכב זכר וכו' הם על עבירה ולא על אי קיום מצוה. בתקופת כתיבת התורה אנשים אולי חשבו שזה מסכן את הקיום האנושי.

בעניין הכהונה אם אנו מקבלים שיש חשיבות למעמד הכוהנים, יש מקום להחליט על כללים לשמירת המעמד. לומר שגם אונס לאחר שהיא כבר נשואה לכהן מחלל את האישה לכהונה באמת לא מתקבל על הדעת (להבדיל מאשה שנאנסה קודם שהתחתנה).  באתר "כיפה" ראיתי שאלה של אשה מבוהלת שנשואה לכהן החוששת לצאת לרחוב...כידוע, הפוסקים עשו כל טצדקי כדי לא לאסור אנוסה על בעלה הכהן.

אם היה לפוסקים קצת אומץ היו מבטלים כלל את האיסור בזמן הזה כיוון שמעמד הכוהנים הוא רק תיאורטי וכאשר מהרה ייבנה המקדש ידון בדבר בית הדין הגדול ומסתבר שלפי ההתייחסות כיום לזוגיות כאל קשר רגשי בין איש ואשה ולא כאל נכס נדלני (עבדי כמקרקעי...) של הכהן ימצאו את הדרך להתיר אנוסה לאחר נישואיה. הרי זה לא מפורש בתורה.

בשורה התחתונה הישר והטוב הוא מעל כל עניין אחר וכל דבר דינו להידחות מפני הישר והטוב כפי שהסביר הקב"ה מדוע בחר באברהם לאבי האומה למען אשר יצווה את בניו  ואת ביתו אחריו ושמרו דרך ה' לעשות צדקה ומשפט. וכפי שכתב הרמב"ם בסוף הלכות תמורה " וכל אלו הדברים כדי לכוף יצרו ולתקן דעותיו, ורב דיני התורה אינן אלא עצות מרחוק מגדול העצה לתקן הדעות וליישר כל המעשים".

סוף דבר, אין דבר האמור לדחות את הצקה והמשפט, הישר והטוב. כל הערכים האחרים דינם להידחות מפני המוסר, או להתאים עצמם למוסר.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/3/2011 12:36 לינק ישיר 

ייתכן,
אתה והדיון בכלל מזכיר לי רש"י ידוע בפרשת תולדות וז"ל : ""הנה אנכי הולך למות" - (מתנודדת והולכת היא הבכורה שלא תהא כל עת העבודה בבכורות כי שבט לוי יטול אותה ועוד) אמר עשו מה טיבה של עבודה זו א"ל כמה אזהרות ועונשין ומיתות תלוין בה כאותה ששנינו (סנהדרין סג) אלו הן שבמיתה שתויי יין ופרועי ראש אמר אני הולך למות על ידה אם כן מה חפץ לי בה"
דומני שקל להרחיב את השאלה שמושמת בפי עשו ביחס לשבת , עריות ולעוד לא מעט מצוות שאין בהם פגיעה מוחשית וניכרת לעין בבני האדם, ובכל זאת התורה מגזימה (לכאורה ?) בחשיבותן עד כדי קביעת עונש מוות (לעתים) כנגדם.
לפי זה השאלה הקשה הרבה יותר היא למה יעקב (אליבא דחז"ל על כל פנים) כ"כ חפץ בבכורה הזו ?  

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/3/2011 12:48 לינק ישיר 

אישצפור,

לא כ"כ הבנתי למה זה מזכיר לך את רש"י הידוע, כנראה שאסוציאציה היא עניין של גיאוגרפיה.

מה כל קשה לך על יעקב, מי אומר שהוא הבין?

ככלל, הדיון הוא על התורה ואתה מביא "ראיות" מהתורה.

לגופו של עניין. אני לא שולל את מעמד הבכורה והמתחייב ממנו. יש לכך גם מחיר אישי, אם כי לא בידי אדם. אין שום סיבה שזה יבא על חשבון צדקה וחסד, הישר והטוב, בקיצור, המוסר.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/3/2011 20:08 לינק ישיר 

ייתכן,
אתה מניח שכל ערך הוא ערך מוסרי, אבל זו טעות (לדעתי). יש ערכים דתיים שאינם באים להשיג מטרות מוסריות, כמו הערך של קדושת הכהונה. יש לזה מטרות דתיות ולא מוסריות. זה לא אומר שאין כאן ערך, אלא שלא נכון לזהות ערך דתי עם ערך מוסרי. אתה כמובן יכול להתווכח אבל דומני שקשה מאד להבין את ההלכה בצורה שאתה מציע (אם כי הראי"ה כנראה כן הבין אותה כך, וצל"ע). זו גם תשובתי לאישציפ.
אתה טועה לגבי עבירות שעונשן מיתה. אני לא מדבר על מיתה בידי שמים (אכילת תרומה וכדו'), אבל עבודה זרה עונשה מיתה, וכך גם גילוי עריות. שני אלו אינן עבירות מוסריות (בעריות, אם יש הסכמה של שני הצדדים).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/3/2011 20:31 לינק ישיר 

ר' מיכי,
השאלה שלי היתה שאלה מנחה , לא שאלה שאין לי תשובות אליה. (לפחות לעצמי)
ובכל מקרה זה שיש ערכים דתיים זה נכון אבל לא עונה על השאלה למה לאדם שפוי לחפוץ בהם בכלל (באשר הם מגבילים את החיים ) ובפרט שסכנת מוות כרוכה בהם בהרבה הקשרים.
   פורים שמח. (סוףסוף זה הגיע גם לכאן :-) )

ייתכן,
ההקשר נשמע לי פשוט דיברת על קדושת הכהונה שגוררת דינים לא פשוטים בחלק מהמצבים בין כהן ואשתו, והיה נדמה לי שהשאלה שרש"י הנ"ל מביא מהדהדת בין כותלי דבריך. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/3/2011 20:31 לינק ישיר 

אני כלל לא מניח שכל ערך הוא מוסרי. אני רק טוען שכל ערך דינו להידחות אם הוא סותר את המוסר והצדק. אין שום בעיה שאנשים ימציאו ערכים דתיים ככל העולה על רוחם, בתנאי שלא יפגעו באיש ולא יכפום על איש ללא הסכמתו החופשית והמודעת.

את ההלכה ניתן להבין כתורה מן השמים, או כיצירה אנושית. ככל שהיא יצירה אנושית היא אמורה לעבור עדכונים ותיקונים לאור שינויים במציאות ובתפיסת העולם. אם היא אלוהית יש על המאמינים כך להסביר כיצד אלוהים לא צפה את השינויים התמידיים במציאות, או למצוא כל פתרון אחר להתאים את הכללים למציאות המשתנה.

על "עברות" בהחלט יש עונש מיתה. העונש על חילול שבת חריג משום שהוא על ביטול מצווה ולא על עבירה.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > האם המצוות הן מוחלטות או לפי ההתפתחות האנושית - דיון עם ד"ר מיכאל אברהם
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 לדף הבא סך הכל 4 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.