בית פורומים עצור כאן חושבים

הלוגיקה והסבירות בבסיס קונספט הא-לוהים, הא-לוהים הפרסונלי והדת- דיון עם ד"ר מיכאל אברהם

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-17/3/2011 22:02 לינק ישיר 

ר' מיכי,
זהו שבמקרה הזה אני חושב שיש בשאלות גרעין אמיתי מאוד (שמתפצל לכמה וכמה תתי גרעינים...) , אלא שהעקשות שלא לפרק את הענין לתת-נושאים , שלא לנסות ליצר קרטריונים לדיון , אלא לכפות את התמונה הכוללת ולחזור אליה בכל פעם מאיזושהיא סיבה עלומה, היא דבר מתסכל ואפילו מעט מקומם בעיני.
בכל מקרה אופן הדיון שבו כל צד מתחפר בעמדות שלו, ומדי פעם יוצא לירות איזה צרור או לזרוק רימון, תמוה בעיני (גם אם פסיכולוגית יש בו משהו מרתק ומפעים...) ונראה לי מיותר.
         בעיני כשנכנסים לדיון שדורש עומק (ולענ"ד הדיון הזה ראוי להשתייך להיות כזה גם אם לטעמי הוא די מוחמץ)  יש הכרח לבוא מתוך איזושהיא שלימות בסיסית שסוברת שדרך הדיון אפשר לפתח או להתפתח יותר, כאשר כל צד רואה את הדברים אחרת, ולא מוגדר כלים ו"כללי שוק" מוסכמים באמצעותם יכול להתנהל משא ומתן (או לחילופין שלכל צד יש כללי משא ומתן קבילים אחרים) אני מתקשה לראות תכלית לדיון, ולכן גם לא משתתף בו. (חוץ מלהעיר הערות מתודיות לעתים מעצבנות אולי לפחות את אחד הצדדים...) למרות שבדיעבד אני מבין שיש בו חשיבות, ושקצת חבל שאין לי מספיק סבלנות להיות שותף בו באופן ממשי. (אני מדבר באופן כללי על דיונים מהסוג הזה, יען כי במקרה הנוכחי "אדון האשכול" ביקש שלא אשתתף, כך שההשתדלות לכבד את רצונו היתה גורם נוסף לעמוד בעיקר כצופה מהצד)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/3/2011 22:09 לינק ישיר 

איש ציפור אתה מוזמן להשתתף באשכול המקורי שפתחתי ולעזוב את הנוכח 
שימשיך להתווכח עם הד"ר בלי הפרעות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/3/2011 22:36 לינק ישיר 

1. לכן סימנתי במרכאות 'רוצה', כי בשפה שלנו אנחנו משתמשים בהאנשות. גם 'מחליט' יכול להתפרש כפעולה אנושית, ולכן גם זה אצלי במרכאות.
2. לא הבחנתי במשהו שהסכמתי אליו שלא הסכמתי קודם (אם כי זו כמובן לא מגרעת בעיניי). פרט לשיבוש של מה שאני אומר, שאולי מוליך אותך לחשוב שאני חוזר בי. אז זהו שאני לא.
3. יש הבדל בין אי הבנה לבין סתירתיות. אני בהחלט מוכן לקבל דברים שאני לא מבין אצלו, וזה אפילו די צפוי אם הוא כזה  גדול וכל יכול. אבל סתירות לא יכולות להיות חלק מאמונתי בו. אגב, כך גם מקובל בין הרבה ראשונים שמחלקים בין נמנעות לוגיות לפיסיקליות, שהלוגיות לא יכולות להתקיים אצל אלוקים. ואם ניתן לחרוג מהלוגיקה פירוש הדבר הוא שאנחנו מוכנים לקבל סתירות לוגיות (להזכירך, אני ממשיך את המסורת שלנו).
הלעג שלי ללוגיקה הקוונטית הוא שיש מישהו שחושב שויתור על הלוגיקה פותר בעייה כלשהי. לא מודדים לוגיקה במעבדה, כי המעבדה מבוססת על הלוגיקה (הסטנדרטית). לוותר על הלוגיקה זה לומר אני חיב בסתירה. אבל טענה שאני חי בסתירה היא טענה שאין לה תוכן קוגניטיבי. פטומי מילי בעלמא. לכן אני מלגלג על ההבלים ההם. ואין לזה כמובן שום קשר לכך שיש דברים שאני לא מבין, ובודאי שאיני לועג למי שאומר שהוא לא מבין משהו.
4. יש סיבה לקבוע את כללי המשחק באופן שהוא קבע. כי זה רצונו. אני לא בהכרח מבין מדוע הוא קבע זאת, אבל זה לא בהכרח שרירותי.
5. לסעיף 1 שלך. אכילת קורנפלקס היא רגש ולא טענה. אבל הטענה שיש כאן קיר מכילה תוכן עובדתי. ולכן אין לדמות בין שני הדברים הללו. אם אתה לא שואל את עצמך מדוע אתה מאמין שיש שם קיר, כי אתה מסתפק בראיה שלך, אז בה במידה אני לא שואל את עצמי מדוע אני מאמין שיש אלוקים, כי יש לי ראיות לכך.
לסעיף 2. הטענה שלי שאלוקים מראה לנו פנים כועסות, אני מסיק מכאן שמעשיי לא רצויים ואני צריך להשתפר. מה זה קשור לדופמין. זה בדיוק כמו הקיר. אתה חוזר ומשווה זאת לאכילה ואני משווה זאת לטענה שיש כאן קיר כי אני רואה אותו. למה אתה משתמט מהדוגמאות שלי ומתעקש לדון בדוגמאות אחרות (שאינן קשורות)?
לא טענתי שההפנים הללו לא מייצגות משהו בעולם החיצוני. טענתי שמה שהם מייצגות אינו משהו אנושי. זה הבדל מאד גדול, ונדמה לי שכבר הבהרתי זאת הרבה פעמים. נוח לך לראות זאת כך כדי לציין (בטעות) שחזרתי בי. ככל הזכור לי, עד עתה לא חזרתי בי ממילה אחת שאמרתי לך.
לסעיף 3. אם אתה לא מאמין, זו כמובן בעייה שלך. אני הגעתי לכך בעקבות שיקולים שכליים טהורים, בדיוק כמו שהגעתי למסקנה שיש לפניי קיר כי אני רואה אותו. אם לזה אתה קורא שיקול שכלי, גם האמונה שלי היא תוצאה של שיקול שכלי (להיפך, האמונה עוד יותר מבוססת בעיניי).
העובדה שנולדתי בבית דתי אנה רלוונטית. גם אתה נולדת בבית שחושבים שמה שרואים אכן קיים. האם זה אומר שהמסקנה הזו שלך לא נכונה?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/3/2011 22:54 לינק ישיר 

איש ציפור

אולי תכבד את מה שאתה מצהיר כל הזמן ותעמוד מהצד?
אינני רואה איך אני "אדון האשכול" (כלומר ברור שאני המלך* אבל אין שום דבר ספציפי ביחס לאשכול זה בדווקא). אני מעלה שאלות, זה מתווה הדיון מבחינתי, וזה האשכול שאני פתחתי וזו מטרתו. בדיוק כשם שלא תכניס פה עכשיו שאלות על מגילת אסתר או על דיני שור שנגח את הפרה. גם mdabraham פתח אשכול על השדים והרוחות ובו הוא הציע את מתווה הדיון. אתה, וכל אדם אחר, מוזמן להשתתף בדיון הזה כמו ההוא, אלא שאתה צריך לעמוד במתווה הדיון, שהוא לענות על השאלות שהיצגתי (ע"י תשובה או הוכחה שהן שגויות או וואטאבר) ולא להתחיל לצטט מהכוזרי/רמב"ם / להסביר לי מבחינה פסיכולוגית למה אני טועה / להציג את הפלוסים של הבחירה בעמדה שלך (הסבר לכל המציאות בצורה מושלמת, וכדומה).

*נו, עכשיו כמה חסרי חוש הומור יתחילו להתדיין למה כתבתי שאני מלך. דיון לגיטימי, אבל חורג ממתווה הדיון. אפשר לפתוח על זה אשכול נפרד מי שזה נורא חשוב לו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/3/2011 23:56 לינק ישיר 

הזמן מגביל אותי מלעבור על כל האשכול,
אתייחס לרצון וחסר.
אדם הרוצה לשנות את עתידו = חסר בהווה.
מבחינה לוגית- "הרצון" יכול להיות קיים גם ללא חסר, לדוגמה: אני רוצה בזה שאני קיים עכשיו, אין חסר!
מבחינה סמנטית בעברית בת ימינו, אפשר להתווכח על המילה המדויקת המתאימה למצב זה..
זו דוגמה מתאימה כמעט בדיוק לשאלה שנשאלה, (הזמן הינו נברא וזה הוא מגבלה חומרית).
ואלחול"כ (ואין לי חשק וזמן להאריך כאן).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/3/2011 00:04 לינק ישיר 

פראק
רצון לא לגמרי יכול להתקיים ללא חסר. רצון למשהו מצביע על כך שהמצב כרגע אינו שלם. אבל הבעייה שהעלה הווה אינה החסר אלא עצם הרצון כי רצון זה משהו אנושי. לא הגענו כאן לשאלת החסר.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/3/2011 00:17 לינק ישיר 

mdabraham כתב:
1. לכן סימנתי במרכאות 'רוצה', כי בשפה שלנו אנחנו משתמשים בהאנשות. גם 'מחליט' יכול להתפרש כפעולה אנושית, ולכן גם זה אצלי במרכאות.
2. לא הבחנתי במשהו שהסכמתי אליו שלא הסכמתי קודם (אם כי זו כמובן לא מגרעת בעיניי). פרט לשיבוש של מה שאני אומר, שאולי מוליך אותך לחשוב שאני חוזר בי. אז זהו שאני לא.
3. יש הבדל בין אי הבנה לבין סתירתיות. אני בהחלט מוכן לקבל דברים שאני לא מבין אצלו, וזה אפילו די צפוי אם הוא כזה  גדול וכל יכול. אבל סתירות לא יכולות להיות חלק מאמונתי בו. אגב, כך גם מקובל בין הרבה ראשונים שמחלקים בין נמנעות לוגיות לפיסיקליות, שהלוגיות לא יכולות להתקיים אצל אלוקים. ואם ניתן לחרוג מהלוגיקה פירוש הדבר הוא שאנחנו מוכנים לקבל סתירות לוגיות (להזכירך, אני ממשיך את המסורת שלנו).
אין הבדל גדול בין להגיד שמתקיימת אצלו סתירה לוגית (כל יכול וההוויה המושלמת וההוויה של הכל + רוצה) וזו אפשרית לבין להגיד ששני הדברים נכונים ואנחנו לא מבינים. זה דיי זהה.
אולי התכוונת:
א. לאמירה (ושוב אני מדגיש: אני מדבר לפני שראינו מעמדות ושאר הוכחות אמפיריות למיניהן. היתכנות הקונספט מבחינה תיאורטית ולא פרשנות להוכחות האמפיריות) שהוא מראה פנים שנובעות ממנו, ובו עצמו אין שום שינוי, ואת זה אנחנו לא מבינים איך זה קורה? לא נראה לי שיש הבדל גדול בין להגיד שיש A שנובע מB כאשר ב B אין שום שינוי 'לפני ואחרי' הנביעה, זו סתירה לוגית של דבר והיפוכו:
במקרה זה:
משפט א' - A נובע מB
משפט ב' - ב B אין שום דבר שמנביע את A
בלוגיקת הקוונטים:
משפט א' - X הוא A
משפט ב' - X הוא B

ב. פיתרון אחר שיכול להיות זה שאתה מניח שיש A שנובע מ B אך לא מרצון ב B אלא ממשהו אחר, שגם אינו כפוי עליו. בכל מקרה - שינוי או התקיימות כלשהי ב A חייבת להיות (שאם לא כן אנחנו חוזרים ללוגיקת הקוונטים כדלעיל) הלא כן?
אם זה שינוי - מתי שונה ומי/מה הגורם לכך?
איזושהי החלטה, שעומדת בסתירה לכך שא-לוהים מעל הזמן (ולכן הוא - לא הצורה הנתפסת שלו - לא יכול להחליט כי החלטה בהגדרה זה פער בין לפני לאחרי), ושא-לוהים הוא ההוויה המושלמת? שים לב שכל בעיה ניתן לנסח כסתירה 'קוונטית' (ולכן אין עדיפות להתבחבשות בשאלת מהות רצונו במקום לומר מלכתחילה יש סתירה ואנחנו לא מבינים איך זה מתקיים)
אם זה פשוט טבעו של א-לוהים - ביטלנו את ההוכחה הפיסיקותיאולוגית והקוסמולוגית.
כפי שאמרתי - כל בעיה מהסוג הזה ניתן לנסח כסתירה 'קוונטית', ולכן לא תוכל להתחמק מלהסכים עם הלוגיקה הקוונטית (או להגיד אנחנו לא מבינים, שזה אותו דבר כפי שכתבתי בתחילת הפיסקה)

ג. A נובע מ B אך אין לנו שמץ מושג מה המשמעות של נובע מ B או קיים ב B. ולמה להחליט שזה נובע ממנו (שוב - ללא הוכחות אמפיריות)?

פיתרון אחר
הלעג שלי ללוגיקה הקוונטית הוא שיש מישהו שחושב שויתור על הלוגיקה פותר בעייה כלשהי. לא מודדים לוגיקה במעבדה, כי המעבדה מבוססת על הלוגיקה (הסטנדרטית). לוותר על הלוגיקה זה לומר אני חיב בסתירה. אבל טענה שאני חי בסתירה היא טענה שאין לה תוכן קוגניטיבי. פטומי מילי בעלמא. לכן אני מלגלג על ההבלים ההם. ואין לזה כמובן שום קשר לכך שיש דברים שאני לא מבין, ובודאי שאיני לועג למי שאומר שהוא לא מבין משהו.
4. יש סיבה לקבוע את כללי המשחק באופן שהוא קבע. כי זה רצונו. אני לא בהכרח מבין מדוע הוא קבע זאת, אבל זה לא בהכרח שרירותי.
בפעם המיליון: לא אחרי מעמד הר סיני. מה המסגרת התפיסתית שתהיה לנו מבחינה לוגית-שכלית-סבירותית לפני. אחרי זה נראה האם מעמד הר סיני הוא מספיק כדי לקעקע אותה.

5. לסעיף 1 שלך. אכילת קורנפלקס היא רגש ולא טענה. אבל הטענה שיש כאן קיר מכילה תוכן עובדתי. זה בדיוק מה שאני טוען - שלא. כשאני אוכל, אני לא מנסה לפשוט בכך את שאילת מהימנותו של חוק הסיבתיות ולא להצהיר משהו על האונטולוגיה ועל ההחלטה האם אידיאליזם או מטריאליזם, והאם יש בקורנפלקס גל או חלקיק; אני עושה כי ככה בא לי (ברפקלציה אני יודע שזהו תכנות של המוח. אבל גם רפלקציה זו אינה מבוססת שהרי אולי אין סיבתיות ומה שנמדד המוח אתמול אינו תקף עכשיו - אז בוא נעזוב את זה) בדיוק כמו אכילת קורנפלקס. ולכן אין לדמות בין שני הדברים הללו. אם אתה לא שואל את עצמך מדוע אתה מאמין שיש שם קיר, כי אתה מסתפק בראיה שלך, אז בה במידה אני לא שואל את עצמי מדוע אני מאמין שיש אלוקים, כי יש לי ראיות לכך.
לסעיף 2. הטענה שלי שאלוקים מראה לנו פנים כועסות, אני מסיק מכאן שמעשיי לא רצויים ואני צריך להשתפר. מה זה קשור לדופמין. זה בדיוק כמו הקיר. אתה חוזר ומשווה זאת לאכילה ואני משווה זאת לטענה שיש כאן קיר כי אני רואה אותו. למה אתה משתמט מהדוגמאות שלי ומתעקש לדון בדוגמאות אחרות (שאינן קשורות)?
לא טענתי שההפנים הללו לא מייצגות משהו בעולם החיצוני. טענתי שמה שהם מייצגות אינו משהו אנושי. זה הבדל מאד גדול, ונדמה לי שכבר הבהרתי זאת הרבה פעמים. נוח לך לראות זאת כך כדי לציין (בטעות) שחזרתי בי. ככל הזכור לי, עד עתה לא חזרתי בי ממילה אחת שאמרתי לך.
לסעיף 3. אם אתה לא מאמין, זו כמובן בעייה שלך. אני הגעתי לכך בעקבות שיקולים שכליים טהורים, בדיוק כמו שהגעתי למסקנה שיש לפניי קיר כי אני רואה אותו. אם לזה אתה קורא שיקול שכלי, גם האמונה שלי היא תוצאה של שיקול שכלי (להיפך, האמונה עוד יותר מבוססת בעיניי).
העובדה שנולדתי בבית דתי אנה רלוונטית. גם אתה נולדת בבית שחושבים שמה שרואים אכן קיים. האם זה אומר שהמסקנה הזו שלך לא נכונה? גם אם הייתי נולד בג'ונגל הייתי מגיע למסקנה שמה שרואים אכן קיים. וגם לאמת המדעית והלוגית הגעתי בלי שום קשר למה שחינכו אותי (חינכו אותי בגישה מוזרה ומעורפלת שבה יש הבדל בין דמיון למציאות. ואינני מדבר מבחינה דתית דווקא אלא ברמת הניו אייג'). זאת לעומת קביעת כללי משחק שרירותית על אונטולוגיה שמעולם לא היה לי קשר איתה ולא תפסתי אותה באמת. אתה יכול כמובן לומר שהכל רלטיבי וכל התפיסה של מה קיים היא קונסטרוקציה חברתית, בין אם מדובר בתפיסה שאש שורפת, שמים מרווים ובין אם מדובר בתפיסה שא-לוהים מצווה דת (בעולם שמחוץ לעצכ"ח קוראים לזה רלטיביזם ופוסט מודרניות) אבל אז למה שלא ישאר החרדי חרדי, הנוצרי נוצרי ועובד האלילים עובד אלילים והמאמין באסטרולוגיה מאמין באסטרולוגיה?  

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/3/2011 00:36 לינק ישיר 

פרזנט,
אז זהו שאני פשוט לא ממש מבין את המתווה שלך. כלומר אני רואה כל מיני נקודות של הגיון וטעם (ולא מעט אחרות שמופרכות עד הזויות בעיני) , אבל אני לא מצליח לבנות מזה איזו תמונה שמצליחה להבהיר לי מה באמת אתה שואל, ומחפש. ולצערי נראה שאתה עצמך לא מעונין לעזור לי בכך ויהיו הסיבות לכך אשר יהיו.
כך שאני משתדל להשלים את החסר דרך מה שאני שולה מהאשכול הזה ומבן דודו. (אם כי רק מיעוט קטן מהדברים שנראה לי רלוונטי לגופו של אשכול , העליתי כאן על הכתב)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/3/2011 01:35 לינק ישיר 

הרב מיכי
כוונתי היא:
כלפי מצב של לא מוגבל בזמן (הקב"ה), הכל הוא בדרגת ישנו בהווה, והתמלאות הרצון איננה בזמן מאוחר יותר לרצון.
אם לא נוח לך להשתמש במילה רצון בשביל הדוגמה שהבאתי תקרא לזה עונג או חשיבות אינטרס, איך שלא תקרא לזה, הרעיון ברור (למי שקורא ברצינות).
 לגבי השאלה של חסר ורצון. יכולתי להשתמש במושג עונג כדי לענות על שאלת החסר.
[השתמשתי בדוגמה של "עונג בעצם הקיום העצמי בהווה", כי זה דוגמה מקורבת יותר לתיאור יחס היקום כלפי הבורא].

מבחינת מה שנשאל כאן אצטט - "...ההוויה המושלמת, ו'רוצה' דרים בכפיפה אחת כאשר חוק השלישי הנמנע לא מתקיים" ועניתי על כך.

במקום המילה רצון כחוויה רגשית, זה יכול להיות, שכחלק מהשלמות האלוקית היא שתהיה הבריאה נאצלת וכו'.

נ.ב. הספר שער הייחוד והאמונה של בעל התניא מהבהיר הרבה בעניינים אלו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/3/2011 02:11 לינק ישיר 

אני מאבד את הכוח, כי זה חסר כל תוחלת. אנחנו חוזרים ודשים בשאלות שרובן שטותיות.
1. אין שום סתירה לוגית בין הטענה A נובע מ-B לבין הטענה שאין ב-B שום שינוי (ולא שום דבר) שמנביע את A. וגם אם יש בו שינוי, איני רואה בזה בעייה עקרונית (שינויים בתחום האינסוף הם מאינסוף אחד לאחר, ולא הכרח חסר באחד מה שיש בשני). ולגבי הגורם לשינוי - אין שום גורם לשינוי בו. להבדיל מעצמים שסביבנו ששינויים בהם נגרמים מסיבות שמחוצה להם, אצלו זה לא כך.
2. X הוא A ו-X הוא B הם סתם שני משפטים שאין ביניהם שום סתירה (אא"כ A הוא ההיפך מ-B).
3. בוא נרד מלוגיקה בכלל, ולוגיקת קוונטים בפרט, כי אתה לא ממש מבין מה זה אומר, ואין טעם לחזור ולדוש בזה כל העת. זה דיון מיותר שמבוסס על חוסר הבנה חוזר ונשנה שלך.
4. בקשר ללפני ואחרי מעמד הר סיני לא הבנתי את כוונתך.
5. לגבי הקורנפלקס הסברתי כבר, ואיני רואה טעם לחזור שוב ושוב. אני מדבר על הקיר ולא על הקורנפלקס, ואתה עונה לי שזו בדיוק כוונתך (?!) שבנושא הקורנפלקס אתה לא טוען טענות. על כך אחזור ואומר בגרון ניחר: בדיוק בגלל זה אני מדבר על הקיר ולא על הקורנפלקס.
6. יש אחרים שנולדו לאותו מקום כמוני וכמוך והגיעו למסקנות שמה שרואים לא בהכרח קיים. הם ישאלו אותך את אותן שאלות שאתה שואל אותי (מניין אתה יודע שאתה לא הוזה, דופמין וכדו').
7. אני לא טוען שהכל שרירותי, אלא בדיוק ההיפך: שכמו שאני מאמין לראייה שלי אני מאמין לאמונה שלי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/3/2011 03:04 לינק ישיר 

אני מבין אותך, אבל ברוב ההודעה האחרונה שלך נראה שממש לא הבנת אותי (שלא כמו ההודעות הקודמות שהיה ויכוח בינינו, ילעגו הלועגים כמה שירצו למשפט הזה)

mdabraham כתב:
אני מאבד את הכוח, כי זה חסר כל תוחלת. אנחנו חוזרים ודשים בשאלות שרובן שטותיות.
1. אין שום סתירה לוגית בין הטענה A נובע מ-B לבין הטענה שאין ב-B שום שינוי (ולא שום דבר) שמנביע את A.
אני רואה בזה סתירה - אלו ניסוחים מקבילים, מה נעשה. שיישאר כך.

וגם אם יש בו שינוי, איני רואה בזה בעייה עקרונית (שינויים בתחום האינסוף הם מאינסוף אחד לאחר, ולא הכרח חסר באחד מה שיש בשני).
הבעיה שהצגתי אינה שהנביעה מעידה על משהו שיצא משם ונוצר חֶסר אלא על רצון/סיבה/גורם ביחס להוויה מושלמת.
 ולגבי הגורם לשינוי - אין שום גורם לשינוי בו. להבדיל מעצמים שסביבנו ששינויים בהם נגרמים מסיבות שמחוצה להם, אצלו זה לא כך.
כלומר בלוגיקה שלנו זה בלתי נתפס שינוי ללא גורם אבל יתכן שלגביו הלוגיקה שלנו לא תופסת. במילים אחרות - אנחנו לא מבינים. אפשר להמשיך עם זה הלאה אבל צריך להגדיר ברורות.

2. X הוא A ו-X הוא B הם סתם שני משפטים שאין ביניהם שום סתירה (אא"כ A הוא ההיפך מ-B).
ברור שזו הכוונה.

3. בוא נרד מלוגיקה בכלל, ולוגיקת קוונטים בפרט, כי אתה לא ממש מבין מה זה אומר, ואין טעם לחזור ולדוש בזה כל העת. זה דיון מיותר שמבוסס על חוסר הבנה חוזר ונשנה שלך.
אני לא חושב ככה אבל ארד מזה -אין לי טעם לדון עם בן שיח שאפריורית חושב שאני לא מבין או לא יכול להבין משהו.

4. בקשר ללפני ואחרי מעמד הר סיני לא הבנתי את כוונתך.

כוונתי היא שאנחנו מדברים על היתכנות הרעיון שיכולה/מוכרחת להיות דת ללא שיש לנו מידע אמפירי שמכוון לכך (כמו מעמד הר סיני). לאחר שנגיע למסקנה האם הרעיון הזה מבחינה לוגית וסברותית הוא מוכרח / אפשרי אך לא מוכרח / אפשרי בתנאי שנקבל עלינו כללי משחק שרירותיים לחלוטין / מסתבר מאוד / וואטאבר - נתייחס למעמד הר סיני ונחשוב האם יש בכוחה של הוכחה אמפירית בכלל ולא חזקה במיוחד כמעמד הר סיני בפרט להכריח אותנו להאמין בנמנעות / לקבוע כללי משחק חסרי כל רציונל לוגי (לקביעתם, לא להיתכנותם בין אלפי כללי משחק אחרים) לפי ההוכחה האמפירית / למצוא בה את הדת שמסתבר לנו שצריכה להתקיים.
5. לגבי הקורנפלקס הסברתי כבר, ואיני רואה טעם לחזור שוב ושוב. אני מדבר על הקיר ולא על הקורנפלקס, ואתה עונה לי שזו בדיוק כוונתך (?!) שבנושא הקורנפלקס אתה לא טוען טענות. על כך אחזור ואומר בגרון ניחר: בדיוק בגלל זה אני מדבר על הקיר ולא על הקורנפלקס.
אין צורך בגרונות ניחרים - אני אסביר שוב: אני אוכל כשאני רעב (א) בדיוק מאותה סיבה שאני אוהב קורנפלקס (ב) - ככה. בשני המקרים אני לא מנסה להצהיר משהו אודות האונטולוגיה וקיומם של חוקים פיזיים כמו הסיבתיות (זה הצד השווה. יש כמובן את ההבדל ביניהם, עליו אתה מצביע, שהוא שבא' רוב האנשים עושים כמוני ובב' לא, ושכתוצאה מכך יש אנשים שחושבים שיש (או שמשערים שאני חושב שיש) תוקף אונטולוגי להחלטה א ולא לב', ולא היא - כפי שהסברתי)

6. יש אחרים שנולדו לאותו מקום כמוני וכמוך והגיעו למסקנות שמה שרואים לא בהכרח קיים. הם ישאלו אותך את אותן שאלות שאתה שואל אותי (מניין אתה יודע שאתה לא הוזה, דופמין וכדו').

שיהיה להם לבריאות. לפי תפיסתי הסובייקטיבית שאוהבת את חוק הסיבתיות החומר והתודעה שלהם יפסיקו להתקיים באיזשהוא שלב, כתוצאה מכך. לפי תפיסתם אני אפסיק להתקיים אם לא אפסיק לאכול קורנפלקס, או שאיני קיים כלל. בכל מקרה - שיהיה להם בכיף.
(ובמאמר מוסגר: אבל אני לא מעלה על דעתי שמישהו יעניש אותם על כך שלא קבעו את כללי המשחק כמוני.)

7. אני לא טוען שהכל שרירותי, אלא בדיוק ההיפך: שכמו שאני מאמין לראייה שלי אני מאמין לאמונה שלי.
איך זה סותר את הטענה ששתיהן שרירותיות (ובאונטולוגיה, אם יש כזו, יכול להיות שהסקה א' נכונה, שב' נכונה, ששתיהן נכונות, או ששתיהן שגויות)?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/3/2011 03:23 לינק ישיר 

קצת שינה לא תזיק לך 

המוח עובד בשעות נוספות

לא בריא

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/3/2011 03:28 לינק ישיר 

הערליכער

הוי כמה שאתה צודק...
אבל יש שאלות שבוערות בבנאדם לפעמים, ומפריעות לו לתפקד וגטטיבית (אוכל ושינה).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/3/2011 12:55 לינק ישיר 

1. אני (כמו רבים אחרים) רואה את האדם כבעל בחירה חופשית. פירוש הדבר הוא שהרצונות שלו אינם נובעים מכלום. הוא רוצה כי כך הוא החליט. לכן איני רואה שום מניעה שאותה תופעה תהיה גם אצל הקב"ה. הרי לך דוגמא מהעולם שלנו לרצון שאינו תוצאה של משהו קודם. וגם אם אתה דטרמיניסט, לפחות תודה שיש רבים שאינם כאלה וזה לא נחשב בעיניהם סתירה לוגית (ואפילו לא פיסיקלית).
ולזה התכוונתי כשכתבתי שהנבעה אין פירושה שהיה שינוי. ודאי גם בעיניי שנכון לומר שהאדם מנביע את רצונותיו ובחירותיו, אבל לא נכון לומר שהיה באדם שינוי קודם שהוא הגורם הסיבתי לרצונוות ולבחירות הללו.
2. לא אמרתי שאפריורית אתה לא יכול להבין, ולו רק מפני שאיני מכיר אותך (ואתה בהחלט לא נראה לי טיפש). טענתי שבפועל אתה לא מבין (אולי בגלל שאינך רוצה, ואולי לא. איני יודע למה, אבל זו לא היתה קביעה אפריורית).
3. הרעיון הזה בעיני הוא אפשרי ואף סביר (לא מוכרח, אבל בודאי לא נמנע). ולכן המסורת נופלת אצלי על קרקע מזמינה.
4. לאחר צחצוח הגרון, אני צריך לחזור שוב ושוב. אז בפעם האחרונה (אלא אם יהיה חידוש כלשהו בטענותיך בעניין זה): כשאני אוכל קורנפלקס אני אכן לא שואל מאומה על המישור העובדתי/אונטולוגי. אבל כשאני רואה קיר ואני מניח שהוא אכן קיים - אני כן מתייחס לאונטולוגיה. לכן טענתי אינה נוגעת לקורנפלקס (אני מקווה שאתה עדיין שומע אותי, כי אני חוזר בפעם המאה וגרוני כבר גמור). השוויתי את האמונה (=הטענה בדבר קיומו של אלוקים) לטענה לגבי קיומו של הקיר. בעיניי זה בהחלט דומה ברמה הלוגית (שאלת מידת הוודאות שיש בכל אחת משתי הטענות היא כמובן שאלה אחרת, ואולי סובייקטיבית. אבל שתיהן לא הכרחיות וגם לא נמנעות. קונטינגנטיות).
5. דיברנו על השאלות הספקניות (מי אמר לך שמה שאתה חושב אכן קיים). מה שטענתי ששאלות ספקניות כגון זו לא ממש מרשימות אותי, ואעוד טענתי ששאלות דומות ניתן להפנות כלפי כל טענה, ולא רק כלפי אמונה דתית. אז אל תשרבב לכאן שאלות של עונש וכדו'. זו דמגוגיה זולה.
6. אם אתה טוען ששתי הטענות הללו שרירותיות, אז לכל הפחות אנחנו מסכימים שאין הבדל ביניהן. אני טוען ששתיהן לא שרירותיות, אלא סבירות, רק שלא ניתן לנמק אותן באופן לוגי. לכן בדיוק הבאתי את הדוגמא הזו.

6.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > הלוגיקה והסבירות בבסיס קונספט הא-לוהים, הא-לוהים הפרסונלי והדת- דיון עם ד"ר מיכאל אברהם
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 סך הכל 2 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.