בית פורומים עצור כאן חושבים

בין ה"מוח" ל"אבן"

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-18/3/2011 16:17 לינק ישיר 

בקשר לגז והנוזל וכו'
מה קשורים לכאן חוקי טבע ודרכי פעולה שלהם, הם התנהגויות של הפרט כהוצאה לפועל את מה שיש בו כבר, עפ"י חוקיות מסוימת.
התופעה הפסיכופיסית היא תופעה מחודשת שאין לה כלום עם טבע החומר. אלא אם כן נניח שכבר בפרודות החומר ישנו פוטנציאל נפשי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/3/2011 16:20 לינק ישיר 

גם לי יש שאלה, מה זה הוצאה לפועל של מה שכבר יש בו? כדאי לנסות לתת הגדרה. אם תעבוד על הגדרה תזהה את ההנחות שלך ואולי תגלה שהדברים אינם כה פשוטים כפי שאתה חושב.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/3/2011 16:27 לינק ישיר 

הפירוש הוא שהחומר לא מבטא משהו מחודש.
הוא מתנהג כנוזל במורגשות נפשית ושאר תכונות עובדתיות עפ"י חוקי טבע בהם החומר מתנהג. החוקים היו פוטנציאליים במבחינת החומר גם כשהוא היה מפורט. אלא שהם באים לכלל פעולה רק כשהם מורכבים.
משא"כ הנפשיות של המוח אם היא לא נמצאת בפרטים הכימיים, מנין היא מופיעה. אא"כ נאמר שהנפש היא נפרדת לגמרי ורק עפ"י חוק טבע היא נקשרת בחוק לא ידוע למורכבות פיסית הידועה כה"מוח" .

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/3/2011 16:30 לינק ישיר 

יש לי,  השאלה שלך בצורה שונה נשאלה רבות שדבר נפשי אינו תרכובת של דבר חומרי, ואינו תולדה של אינטראקציות חומריות, לישעי' ליבוביץ' יש ספר בעניין הבעייה הפסיכופיסית, לטעמי הספר היחידי של ליבוביץ שיש טעם לעיין בו. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/3/2011 16:34 לינק ישיר 

זה לא קשה לי, כי אני לא יודע מה הם כל התופעות של החומר. אין לי אלא לראות שחומר כימי בתרכובת ומערכתיות ידועה כ"מוח" היא בעלת ביטוי נפשי.
אני רק שואל האם שייך שהביטוי הזה לא יהיה ברמת הפרט, אם הוא לא יותר מביטוי. הבאתי לזה מספר דוגמאות להמחיש את השאלה שלי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/3/2011 16:36 לינק ישיר 

פראק מהלך אני מבין (כלומר יכול לתאר זאת כחוק טבע - לא יודע מה הסיבות היותר רדוקציניסטיות לו) שאתה חייב לסתור כל מה שאני אומר, מה שגרם לך להוכיח במקומות אחרים ידענות מופלגת בתחומי הגנטיקה, האבולוציה והפסיכולוגיה, אבל בוא נראה לאיזה פארסה נגיע היום. אם אני מחמם מים קפואים לטמפרטורה של 0 מעלות צלזיוס בדיוק - כולם יתאדו? חלק מהמולקולות יקבל אנרגיה שתנתק את הקשרים הבין מולקולריים וחלק לא. נכון? כלומר בטמפ' של 0 מעלות הקשרים מתנתקים. זה נכון. דע עקא שטמפ' *מוגדרת* כאנרגיה הקינטית ה*ממוצעת* של החלקיקים. יש תמיד חלק שיותר וחלק שפחות, יו נואו. תמיד יש מולקולות יותר מהממוצע ומולקולות פחות (ממוצע וזה). לחלק ממולקולות הנוזל, הסוטות מהממוצע כלפי מעלה, יש טרנסלציות וויברציות ורוטציות (סוגים שונים של תנועת מולקולות) בדיוק כמו לחברותיהן בגז, או למספר עוד יותר מועט של חברותיהן הסוטות מהממוצע כלפי מטה במוצק. לפי זה עויילים הדבורים כמין חויימר (הכל במלעיל כמובן): הכל בערכין, וכמושנ"ת. שבת שלום שתהיה לך

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/3/2011 16:40 לינק ישיר 

יש_לי_שאלה כתב:

מה שתי שאלות נפרדות. הבאתי כאן חלק מן השאלות שקשים לי בהבנה של הנפש.

שתי שאלות: (1) היחס בין תכונות ההרכב לתכונות מרכיביו; (2) היחס בין הגוף לנפש

הרב מיכי העיר נכון שאלו שתי שאלות נפרדות. ואתה הערת נכון שגם שאלה (1) היא בעלת חשיבות בפני עצמה. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/3/2011 16:57 לינק ישיר 

הם שתי שאלות נפרדות שנפגשות כאן יחד.
המגיב ההוא ניסה כנראה להראות שהם לא קשורות ולכן השאלה לא חשובה לו.
אצלי הם קשורות ולכן השאלה חשובה לי.

אם תביא דוגמה שבכלל יש יותר מבפרט, אני יבין שהשאלה שלי לא שאלה. הדוגמאות של המגיב ההוא, לא חושב שהם דומים לשאלה שלי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/3/2011 17:01 לינק ישיר 

לי לא חשובה השאלה של הקשר בין החומר לנפש, כי אני חושב שאף אחד לא יודע כלום על כל תכונות החומר, והנה לנו תכונה חדשה.
אבל חשוב לי להבין איך פרט שאין לו שום קשר לנפש כמו חלבון אם הוא פועל יחד עם זרחן, ועוד הרבה תאים דומים. הם מתבטאים במחשבות והרגשות אישיות.
או שזה רומז על נפשיות של הפרט הכימי, או שזה רומז על נפרדות של הנפש מהחומר. או שהמגיבים כאן ינסו להשיב על השאלה ברעיונות אחרות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/3/2011 17:06 לינק ישיר 

כבר לא אספיק להגיב בפרוטרוט פה עד אחרי פורים, אז הנה שני לינקים שפותחים צהר לנושא [במידה וקוראים אנגלית]:

1) http://en.wikipedia.org/wiki/Fallacy_of_composition

2) http://en.wikipedia.org/wiki/Fallacy_of_division

ואולי הסתכל גם פה (זה ספציפית לגבי הבעיה שהעלית. הרב מיכי הזכיר את הנושא אך לא הרחיב עליו):

שבת שלום ופורים שמח!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/3/2011 20:31 לינק ישיר 

יש חז"לים שחשבו שהמוח מת הכל מת,  ואין חיים אחרי המות, כמו החז"ל הזה,

רש"י בשם חז"ל בראשית פרק כה פסוק ל
ואותו היום מת אברהם שלא יראה את עשו בן בנו יוצא לתרבות רעה, ואין זו שיבה טובה שהבטיחו הקב"ה, לפיכך קצר הקב"ה חמש שנים משנותיו,

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/3/2011 21:10 לינק ישיר 

פורים שמח,
שמתי לב שבמגילה קראו ויאמר המן בלבו ולא במוחו. נדמה לי שבתנ"ך לא מוזכר "מוח" נזכר לי גם בתורה ויאמר ה' אל ליבו. אבל אני רוצה שהשאלה שלי תידון במסגרת מדעית ולא דתית).

רדףהשיג, קראתי את הערכים, בחלק יש שם התייחסות למה ששאלתי. אבל תשובה אין לי.
אני יוסיף קצת, ממה שרואים היום זה לא שתאים זרחניים וסוכרים דוממים הם המרגישים וחושבים, במוח יש פעילות חשמלית וכימית מסובכת ומורכבת מאוד, הפעילות הזאת מאופשרת רק על ידי המורכבות של המוח. זה אני מקבל שפעילות חשמלית וכימית כזאת יכולה להיות רק במורכבות ובמערכתיות, אבל זה נמצא כבר ברמת הפרט. כל חומר בתנאים מסוימים מתנהג בחוקיות טבע שאינה קשורה לחומר עצמו.
כשאנחנו נבוא לתאר את הפעילות המערכתית (של כל מערכת, לאו דווקא של "המוח") נפריד בין החומר ובין חוקי הטבע. שתיהם נמצאים כל אחד לעצמו, וכשהם מתחברים הם פועלים. אבל החוקים הם לא באמת נפרדים מהחומר. הם חוקי ההתנהגות של החומר, ההגדרות שלהם נפרדות מההגדרות של מהות החומר. אבל הטבע שלהם הוא טבע החומר עצמו.
את ההתנהגות החוקתית-טבעית הזאת מבצע החומר.
התנהגות הפעילות המערכתית היא דבר מחודש, היא שונה מההתנהגות של החומר כשהוא לא מערכתי, אבל היא כבר נמצאת פוטנציאלית בחומר כשהוא מפורט.

אבל במערכת ופעילות ה"מוח" נוצרת תופעה חדשה, של "נפשיות" (המחשבות וההרגשות). זה לא התנהגות חדשה, זו מציאות חדשה. היא שונה מהתנהגות החומר במערכתיות, היא משהו שלישי שאינו התנהגות, היא מציאות.
גם אם אנחנו לא מוצאים אותה רק בפעילות החשמלית-כימית של המערכת התאית הזאת, ולא ברמת הפרט. מדובר כאן בביטוי של החומרים עצמם בפעולתם החוקית-טבעית, אם לא נומר שיש כבר ברמת הפרט את האפשרות הנפשית לא יובן איך הומצא כאן מציאות "נפשית" (כמו כל מציאות) חדשה.

אם נאמר שהנפשיות היא רק ביטוי של החומר בפעילות כזאת, לא נוכל להשוות לזה לא דמוקרטיה, ולא פעילות מטוסית, ולא כל מערכת אחרת. לא מוכר לי כל מערכת בעולם שיוצרת מציאות חדשה.

מקסמן, היות ואנחנו לא יודעים מה קורה אחרי שאדם מת, קשה לדבר על זה. אולי אחרי שאדם מת יש לו רק מחשבות ולא רגשות ולכן הוא לא יצטער, אולי הוא יודע את אשר יהיה באחרית הימים ולכן לא מטריד אותו מה שקורה עכשיו.

פורים שמח.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/3/2011 22:50 לינק ישיר 

יש לי שאלה אליך

האם השאלה שלך שונה מהשאלה המפורטת במאמר הבא שבו ישעיהו ליבוביץ' קובע שאין לשאלה הזאת תשובה?

http://213.8.106.62/leibowitz/leibarticles.asp?id=4

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/3/2011 23:18 לינק ישיר 

צענערענע, האנטי-וירוס שלי חוסם את הכניסה לאתר הזה.
אולי תעתיקי את השאלה המופיעה שם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/3/2011 23:49 לינק ישיר 

המאמר ארוך מאד ולכן הבאתי רק את הקטעים שמבטאים את חוסר האפשרות לענות על השאלה הפסיכופיזית.

"נמצאנו למדים, שאי-אפשר להפעיל לגבי המציאות הפסיכית את הגישה הכמותית המדעית, כי תוכני המציאות הפסיכית הם איכויות ולא כמויות, ואין איכות ניתנת לפירוק לכמויות או לאנאליסה במושגים כמותיים.

בסופו-שלדבר נמצא שלפחות בשני דברים, שהם עקרוניים ויסודיים, חורגת המציאות הפסיכית מן התפישה במתודה המדעית : שתכניה שייכים לרשות-היחיד ולא לרשות-הרבים של הידיעה וההכרה, ושאינם ניתנים למדידה ולהערכה כמותית.

.....הטיפול בתכנים ובתופעות של המציאות הפסיכית כגון החשיבה, בקטיגוריות של המדע ובמתודה המדעית, הוא קשה ואולי מן הנמנע, וזאת לא רק משום שאי-אפשר לענות באמצעות המתודה המדעית על שאלות רבות המתייחסות למציאות הפסיכית, אלא משום שאי-אפשר כלל להציג את השאלות האלה כשאלות מדעיות.
המוח הוא מכונה, מכונת-פרוטופלאסמה, שאין הבדל עקרוני בינה לבין מכונת-מתכת, וכל הפונקציות שלה מוגדרות, מבחינה תרמו-דינאמית ומכל בחינה פיסיקאלית וכימית אחרת, כפונקציה של כל מכונה. ואילו במציאות הפסיכית, שאותה אנו רואים כצמודה לפונקציה הזאת, כלולים תכנים שאינם ניתנים לפורמאליזאציה. מכאן, שעצם הצמדה זו היא עובדה שמשמעותה איננה מובנת - ולא רק, כדרך שנוהגים לאמר, שאין ביכלתנו להסבירה, אלא היא עובדה שאין ביכלתנו להציגה כלל כבעיה מדעית ...

רווח בציבור, ולפעמים גם בסיפרות המדעית, הביטוי "המוח חושב", ובהרחבת המינוח הזה מדובר על המחשב כעל "המוח האלקטרוני", כעל "מכונה חושבת". למעשה הביטוי, הזה אם בכלל יש לו מובן, אין מובנו אלא זה של תקציר, שהרי לא המוח חושב - בעל-המוח חושב. החשיבה אינה תולדה של המוח אלא של בעל-המוח. הבעיה של החשיבה איננה "כיצד פועל המוח" - שהיא בעיה של הפיסיולוגיה וניתנת לחקירה ללא כל זיכרה עם הפונקציה הפסיכית: הבעיה היא "כיצד פועל בעל-המוח", זאת אומרת - כיצד מתרחשת בו התרחשות פסיכית על-סמך מה שמתרחש במוחו; אחר - כיצד ייתכן שאירוע ברשות-הרבים של החלל-זמן הפיסי מתגלגל באירוע של התודעה ברשות-היחיד של יצור חי.

. בזה אנו מגיעים מיד אל "הבעיה הפסיכופיסית", שגילה כגיל ההגות האנושית , ושבהבנתה לא חלה שום התקדמות מיום שהחל האדם להגות בה.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > בין ה"מוח" ל"אבן"
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 ... 5 6 7 לדף הבא סך הכל 7 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.