|
|
| נשלח ב-20/3/2011 15:34 |
|
| |
I have a question
ההשפעה של החומר על הרוח מאוד בולטת ובצורה מאוד קיצונית במקרה האלכוהול (שהוא בסך הכל סידור מסוים של אותם יסודות הנמצאים במים - OH), אבל לאמיתו של דבר כל תחושה כמו ראייה, שמיעה או ריח/טעם היא השפעה של חומר ואנרגיה(אור, תנודות התווך הקרויות גלי קול, ואינטראקציות ספציפיות של קונסטלציות ספציפיות של חומר ואנרגיה עם הקולטנים - שאף הם בסך הכל קונסטלציות של חומר ואנרגיה - בלשון או באף; בהתאמה) על ה'פסיכה'. למעשה המצב התודעתי נגזר ממצב החומר. מנגד, לא ידוע לי על הוכחה להשפעות הפסיכה על החומר.
לגבי חשיבות המוח - אריסטו טען שמדובר באיבר קירור בעלמא, כאשר מוקד ההתנהלות הפסיכית הוא דווקא הלב, כמדומני. מעניין אם מבחינה אטימולוגית משמעותה המקורית של המילה מוח היא פשוט... המילוי של הראש (כמו מח עצמות)....
תוקן על ידי thepresent ב- 20/03/2011 15:34:54
|
|
|
|
| נשלח ב-20/3/2011 15:40 |
|
| |
מה עם פעימות לב במצב של התרגשות?
|
|
|
|
| נשלח ב-20/3/2011 15:57 |
|
| |
ומה עם סתם החלטה לעשות משהו והמעשה שבא בעקבותיה?
|
| נשלח ב-20/3/2011 16:02 |
|
| |
בעל בעמיו
אני מניח שהשאלה שלך מופנית כלפי האמירה שלי "מנגד, לא ידוע לי על השפעות של הפסיכה על הגוף"
פעימות הלב המוגברות במצב של התרגשות הן בסך הכל פעילות של המערכת הסימפתטית שמקורה בסך הכל אבולוציוני לצרכים שרידותיים (יותר דם רווי בחמצן לשרירים > יותר אנרגיה לפעילות מסוג fight or flight). מדובר בפיזיקה וכימייה טהורות. אם אתה מדבר על ריגושים כתוצאה מגירויים פיזיים, עליי מקובלת התיאוריות המניחות שהחוויה המנטלית של ההתרגשות היא תוצר לוואי של הריגוש הסימפתטי או לכל היותר מופיעות במקביל כתגובה לאותו טריגר, ולא כפי שמקובל לחשוב שהחשיבה מעוררת את הריגוש הפיזיולוגי. בכל מקרה, גם במקרה שבנאדם מתחיל לחשוב על משהו ללא שום טריגר ו'נכנס לסרטים' הרי שניתן בהחלט לומר שמה שמפעיל את המערכת הסימפתטית הוא פעילות הנוירונים המתואמים עם אותם נושאים מנטליים (ומקושרים עם האמיגדלה ושאר מערכות נוירואנדוקריניות ונוירוטרנסמיטריאיליות הקשורות לרגש). והשאלה האם יש פסיכה שחושבת ומפעילה את הנוירונים המתאימים, או שהפסיכה והנוירונים פועלים במקביל, או שפעילות דטרמיניסטית (כתוצאה מטריגרים בסביבה או כימיים במוח) או מקרית של נוירונים היא היא מה שממנו נגזר מה שאנחנו חווים כפסיכה - היא היא השאלה הפסיכופיזית עצמה הנתונה במחלוקת, ואינה יכולה להוות ראיה לאף צד. וכן הוא לגבי מה שאנחנו קוראים 'החלטה' (לרדףהשיג) - הלא כן?
תוקן על ידי thepresent ב- 20/03/2011 16:03:49
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-20/3/2011 16:11 |
|
| |
המתנה
נכון זה די דומה, גלי האור וגלי הקול מומרים לאותות עצביים שהם כחלק מפעילות המוח מתבטאים ב"נפשיות" ראייתית ושמעית. זה חלק מהתופעה הפסיכופיסית.
אלכוהול כבר פועל בעקיפין, הוא משבש את המוליכות הכימית, הוא מגביר ומעכב סוגי העברה עצבית נורמליים, וכך גורם לשיבוש רב מערכתי.
בעלבעמיו, פעילות הלב בזמן התרגשות (או מצבי רוח אחרים. כחרדה וכד') זהה לפעילות מעיים וכפות הידים והרגלים. מדובר בהיערכות הגוף לתגובות מגוונות אפשריות, הצורכות הספקת חמצן מוגבר למוח ולשרירי פעולה.
|
|
|
|
| נשלח ב-20/3/2011 16:16 |
|
| |
רדףהשיג, אמרת שתחזור אחרי פורים. הוא כבר נגמר אצלך או טרם החל. (-:
תחת להוסיף שאלה, תנסה תשובה.
|
|
|
|
| נשלח ב-20/3/2011 16:18 |
|
| |
לפרזנט, זה מה נפשך:
אם אתה מטראיליסט [מסוג זה או אחר], אזי ה"פסיכה" [תהא אשר תהא] היא לדעתך חומרית ---- מושפעת משאר הדברים החומריים ומשפיעה עליהם. ואם אינך מטריאליסט [אלא דואליסט מסוג זה או אחר] אזי הנפש איננה חומרית לדעתך, אזי או שהיא מקיימת אינטראקציה עם הדברים החומריים [אינטראקציוניזם] -- כלומר, משפיעה עליהם וגם מושפעת מהם; או שלא [פאראלליזם] --- כלומר, לא משפיעה על דברים חומריים ואיננה מושפעת מהם.
עכשיו, יש גם עמדת ביניים [דואליסטית!] -- שאותה אתה, בלא מודע [בחושבך את עצמך למטריאליסט], מייצג והיא האפיפנומנאליזם -- הגורסת שהנפש היא בלתי חומרית [באופן זה או אחר], מושפעת מן החומר ועם זאת איננה משפיעה עליו. קרי: שההשפעה היא חד כיוונית.
זו אכן עמדה קיימת -- אך מן הסתם ניכר לעין שזו עמדה "מוזרה" לכל הפחות. אבל גם אם יש לה רגליים חזקות, בוודאי שאיננה מובנת מאליה, כפי שאתה הצגת אותה.
תוקן על ידי רדףהשיג ב- 20/03/2011 16:22:48
|
|
|
|
| נשלח ב-20/3/2011 16:29 |
|
| |
| רדףהשיג כתב: |  | לפרזנט, זה מה נפשך:
אם אתה מטראיליסט [מסוג זה או אחר], אזי ה"פסיכה" [תהא אשר תהא] היא לדעתך חומרית ---- מושפעת משאר הדברים החומריים ומשפיעה עליהם. ואם אינך מטריאליסט [אלא דואליסט מסוג זה או אחר] אזי הנפש איננה חומרית לדעתך, אזי או שהיא מקיימת אינטראקציה עם הדברים החומריים [אינטראקציוניזם] -- כלומר, משפיעה עליהם וגם מושפעת מהם; או שלא [פאראלליזם] --- כלומר, לא משפיעה על דברים חומריים ואיננה מושפעת מהם.
עכשיו, יש גם עמדת ביניים [דואליסטית!] -- שאותה אתה, בלא מודע [בחושבך את עצמך למטריאליסט], מייצג והיא האפיפנומנאליזם -- הגורסת שהנפש היא בלתי חומרית [באופן זה או אחר], מושפעת מן החומר ועם זאת איננה משפיעה עליו. קרי: שההשפעה היא חד כיוונית.
זו אכן עמדה קיימת -- אך מן הסתם ניכר לעין שזו עמדה "מוזרה" לכל הפחות. אבל גם אם יש לה רגליים חזקות, בוודאי שאיננה מובנת מאליה, כפי שאתה הצגת אותה.
תוקן על ידי רדףהשיג ב- 20/03/2011 16:22:48
|
|
איך קוראים לעמדה שהחוויה המודעת לא נובעת מישות נפרדת, לא רוחנית ולא מטריאליסטית, אלא נגזרת של החומר בדרך שאינה ידועה לנו (מסיבות טכניות - מגבלות הידע האנושי כרגע, או מהותיות - התודעה לא יכולה להבין את עצמה)? לכאורה זה לא אפיפנומנאליזם כי הוא מדבר על ישות אחרת (שמושפעת מהחומר אך לא משפיעה עליו, כמו נניח אנחנו וא-לוהים). אני מדבר על נגזרת שהיא אספקט שונה של אותו דבר (כמו למשל שבתוך החוויה הפסיכית יש לאותה תמונה סכום חוויות האלמנטים הבדידים שלה - הצבעים, הצורות וכו' - וחוויה אחת של השלם, ושתיהן ביחס לאותו דבר. אני יודע שאפשר להתווכח עם הדוגמה אבל מכלל דוגמה לא יצאה) או שכל אספקט של מבנה מסוים נחשב ליישות נפרדת...
ידעתי שבסוף תשחרר לנו מאסות פילוסופיות (-:
תוקן על ידי thepresent ב- 20/03/2011 16:37:47
|
|
|
|
|
| נשלח ב-20/3/2011 16:33 |
|
| |
היות ומצוות היום היא "מדבר כלשון עמו", אולי ננסה לדון בבעיה יותר בלשון המובנת לכולם. ואם כבר מזכירים לשון טורסי יהיה זה תוך ביאור [ממוסגר, נרחב].
בוא ננסה לדבר על הפסיכופיסיות, כ"נפשיות" שהיא עוד ביטוי למצב ה"פיסי". היינו כמו ש"המוח" מופיע בהופעות מוחצנות הידועות לכולם [בנפש.. שלנו], הוא גם מופיע באותם תחושות ומחשבות ידועות [לכל אינדוודואל בנפש האישית שלו].
עכשיו, מה אם שאלתי הראשונה. האם בהתאם לידוע לנו מהתחום הפיסי, עלינו להניח נפשיות גם ברמת הפרט של מרכיבי המוח.
|
|
|
|
| נשלח ב-20/3/2011 16:38 |
|
| |
לפרזנט, דואליזם יש כל מיני: יש דואליזם עצמים [=שני סוגי עצמים: רוחניים וחומריים] ויש דואליזם תכונות [סוג אחד של עצמים שהם בעלי שני סוגי תכונות: תכונות רוחניות ותכונות חומריות].
אולי אתה מכוון לעמדה השנייה. אלא שאתה מציג עמדה מבולבלת: מחד, אין אנו יכולים לדעת [עמדה כזו נקראת אגנוסטיציזם פסיכופיזי] מאידך החוויה נגזרת של החומר [=מטריאליזם], מצד שלישי החוויה איננה רוחנית ואיננה חומרית [אלא מה?], מצד רביעי ....
תחליט!
תוקן על ידי רדףהשיג ב- 20/03/2011 16:40:55
|
|
|
|
| נשלח ב-20/3/2011 16:49 |
|
| |
טוב. נראה שיש כאן קצת כוהל ברקע, והלחץ עולה. אולי כדי להמתין עד "ולא יעבור".
נזכרתי בתורה רצינית של אחד ה.. שליט"א.
ידין בגויים= כשיידן בגלות אצל הגויים.
מלא גויות= שותים רק גביעי יין, ולכן..
מחץ ראש= הראש מבולבל [לא שיכור ולא מפוכח]. אבל..
על ארץ רבה= כשנגיע לארץ ישראל רבה שלנו.
מנחל בדרך ישתה= נשתה מלוא הנחל יין.
על כן ירים ראש= אז נוכל לדבר בראש מורם.
אגוטן פורים.
|
|
|
|
| נשלח ב-20/3/2011 16:53 |
|
| |
| רדףהשיג כתב: |  | לפרזנט, דואליזם יש כל מיני: יש דואליזם עצמים [=שני סוגי עצמים: רוחניים וחומריים] ויש דואליזם תכונות [סוג אחד של עצמים שהם בעלי שני סוגי תכונות: תכונות רוחניות ותכונות חומריות].
אולי אתה מכוון לעמדה השנייה. אלא שאתה מציג עמדה מבולבלת: מחד, אין אנו יכולים לדעת [עמדה כזו נקראת אגנוסטיציזם פסיכופיזי] מאידך החוויה נגזרת של החומר [=מטריאליזם], מצד שלישי החוויה איננה רוחנית ואיננה חומרית [אלא מה?], מצד רביעי ....
תחליט!
תוקן על ידי רדףהשיג ב- 20/03/2011 16:40:55
|
|
העמדה השניה - יש עצמים (מוח) בעלי תכונות חומריות ותכונות X. אגנוסטיציזם לגבי מהות התכונות X - אולי חומריות, אולי רוחניות (מה זה? אין לי מושג. למי יש הבנה מהם תכונות רוחניות מלבד שהם לא ניתנות לתיאור במונחי חומר ואנרגיה [פתחתי פה נושא חדש P:]), אולי משהו שלישי... אולי נגזרת זו לא הגדרה מדויקת - זוהי תכונה שקיימת בקונסטלציה מסוימת של חומר ובתנאים מסוימים. לא יודע אם היא נגזרת שלו או תכונה של השלם שאין בפרטים (אם יש הבדל בין שתי ההגדרות...) נדמה לי שדניאל דנט מציג עמדה כזאת - אנחנו כיום לא מבינים מהי התודעה, כשנבין מהי נדע איפה לסווג אותה ואם בכלל היא זוקקת סיווג נפרד. וכעת תציג את רבבות הכשלים בעמדה שלי... 
|
|
|
|
| נשלח ב-20/3/2011 16:59 |
|
| |
עכשיו, ברצינות.
היות ואני פתחתי את האשכול, נדמה לי שיש לי את הזכות לבקש ממשתתפיו, שהדיון יהיה בצורה מכובדת. אם מזהים אצל מגיב חוסר הבנה/ידיעה/התבטאות נכונה. ניתן לתקן אותו באופן שלא מעיף אותו מהדיון. אלא בהצבעה על הכשל שבדבריו לאור מה שידוע או מובן למגיב.
האמינו לי -המגיב, המוגב, והקורא. כולם יהנו יותר.
כדי שיקוים "ולא הביישן למד" מחויבים אנו ב"ולא הקפדן מלמד". אם יחששו להגיב, מהתגובה הצפויה. מה עשינו?
|
|
|
|
| נשלח ב-20/3/2011 17:01 |
|
| |
רבותי
השאלה אם X נגזר מ-Y או נלווה ל-Y או מורכב מ-Y או זהה עם Y או... היא שאלה חסרת תוכן. כל ההבחנות הפילוסופיות האלה הם לא יותר מקונסטרוקטים לשוניים שיש להם ערך אם ורק אם לאחר ההבחנות הדקות האלה בא איזה המשך בצורת הסבר מפורט. הבחנות לשוניות נועדו ליצור מסגרת מקדימה שתהיה עשירה מספיק כדי לבטא הסבר מורכב. אם אין הסבר מורכב אין טעם בהתפלפלויות, כל ההבחנות האלה אומרות אותו דבר או דברים שונים, תלוי מה עושים איתם אחר כך במסגרת הסבר מפורט.
|
|
|
|
| נשלח ב-20/3/2011 17:03 |
|
| |
| thepresent כתב: |  |
אולי רוחניות (מה זה? אין לי מושג. למי יש הבנה מהם תכונות רוחניות מלבד שהם לא ניתנות לתיאור במונחי חומר ואנרגיה
|
|
לצורך הדיון, בד"כ מגדירים "רוחני" [וכדומה] על דרך השלילה: לא חומרי. עכשיו כמובן השאלה היא איך להגדיר חומרי...
|
|