|
|
| נשלח ב-22/3/2011 00:13 |
|
| |
| ייתכן כתב: |  | | ועדיין למרות כל מה שנכתב כאן על "קלישותו" של החג אין להתעלם מכך כי על פי המסופר במגילה העם עמד בפני כליה מוחלטת וניצל. זהו פשוטו של חג הפורים. הנס הרי לא היה כינון מדינה או שיבת ציון שאז ניתן לשאול שזה היה רק זמני. הנס היה הצלת העם מהשמדה פיזית.. והנה עד היום הזה עם ישראל חי וקיים. וכי אין זה סיבה ללגום לחיים ולומר פורים שמח? |
|
נווו זה העניין באמת שמבחינת האומה במילא היית בטל, כמו עשרת השבטים,
והצלה והשמחה היית טוב לזמנם ובצדק,
אבל למה לחוקק חוק לדורות ?
לכן אני אומר שמרדכי ואסתר ניצלו את הדבר החדש בהיסטוריה שיכול להיות אומה מפוזרת באומות ולשרוד כאומה, בגזרות הרשעים ובהצלתם מהם ובלחוקק חוקים חדשים גלותיים,
תבין שממש לא מעניין אותי מה היית כוונת אסתר ומרדכי, העיקר שנוצר מצב חדש והיסטורי בהנהגת האומה בגלות,
והזיכרון הצליחה לשמר את האומה ומנע את ההיתבוללות כמו שקרה לעשרת השבטים,
ועצם המושג החז"לי שקימו וקיבלו באהבה וכו' מראה שהם חז"ל גם חשבו בדרך הזאת, כמו שהסברתי לעיל,
|
| נשלח ב-22/3/2011 01:46 |
|
| |
| צענערענע כתב: |  | יוחנן בן זכאי הדגים זאת מיד לאחר החורבן כשביקש את יבנה וחכמיה.הרוח חשובה ליהדות ולא החומר(ארץ או בניין) |
|
צענע היקרה
נדמה לי שהיית לנו דיון פעם בעניין, (לא זוכר באיזה אשכול)
זה ברור שיוצאים לגלות במילא
(הרי השנאת אחים היית גורמת לגלות בסוף לולי ר' יוחנן היה מציל את ירושלים במקום את יבנה, ואז במילה היינו מפסידים את שניהם) כדאי להציל את הרוח בכדי לשרוד,
אבל רק זמנית עד שנחזור, כי באמת שרדנו באורך הגלות, אבל היינו יכולים להיום מהגדולות שבאומות לפחות כמו ההודים והסינים,
ולא בגלל שזה חשוב מפלגתית וכדומה,
רק עצם שאין אדם\יהודי היום שיכול לומר שהוא נכד הרמב"ם נכד האבן עזרא, נכד ר' עקיבא וכו' וכו'
זה זה מה שמכאיב אותי כל כך,
הרי הם גדולי האומה באורך הגלות לא שרדו מבחינת צאצאים שהם העולם הבא כפשוטו,
נכון שגם התורה שלהם מוגדרים כעולם הבא כפשוטו, כלומר עצם שאני מזכיר את שמם עכשיו ולומר את תורתם ?! הם הם הנצחיות שלהם,
אבל בכל זאת כואב הדבר הפשוט ביותר שאין להם זכר בצאצאים,
לו הייתי לרגע "יעקב אבינו" הייתי זועק ומחריב עולמות בשמים, איפה עשרת הבנים שלי ??? איפה הם עשרת השבטים ??
וכך זועקים רחל ולאה בלהה וזלפה,
כל גדול הדור שעולה השמימה פוגש מיד את יעקב אבינו וארבע האמאות ומקבלים מהם זעקות וצרחות מה עושו לשמור על צאצאיהם,
אז מה הם עונים להם ?? לא היית לנו ברירה רצינו אוטובוסים נפרדים והם לא הסכימו לכן זרקנו אותם מקהל השם,
זה מה שהם עונים להם ???
מיד יעקב אבינו יביא את ר' פנחס שיצטט להם את דבריו של לפני אלפיים שנה,
אל פתח אהל מועד יקריב אותו: ואל פתח אהל מועד לא הביאו ר' פנחס בשם ר' לוי משל לבן מלכים שגס לבו עליו והיה למוד לאכול נבלות וטרפות, אמר המלך זה יהיה תדיר על שלחני ומעצמו הוא נידור, כך לפי שהיו ישראל להוטים אחר עבודה זרה במצרים והיו מביאים קרבניהם לשעירים, ואין שעירים אלא שדים וכו' והיו ישראל מקריבים קרבנותיהן באיסור במה ופורענות באות עליהן, אמר הקב"ה יהיו מקריבין לפני בכל עת קרבנותיהן באהל מועד והן נפרשים מעבודה זרה והם ניצולים (ויקרא רבה כב ח)
על אוטובוסים אתם מדברים ?? נבילות וטריפות הייתם צריכים להאכיל אותם על שולחנכם בבית,
ורחל ולאה רצות להביא את ר' חייא לצטט את דבריו של לפני אלפיים שנה,
אל תוסף על דבריו פן יוכיח בך ונכזבת, תני ר' חייא שלא תעשה את הגדר יותר מן העיקר שלא יפול ויקצץ הנטיעות,
על אוטובוסים אתם מדברים ?? ר' חייא מדבר על תקנות כמו כלי זמר בשבת, שהייתם צריכים להתיר בשבת העיקר שלא יקצצו בנטיעות,
על איזה אוטובוסים אתם מדברים כלל ????
שר' יוחנן חשב על הרוח הוא חשב קודם שיהיה מי שילמד את הרוח, אחרת מה הועיל כלל ??
ומה עשו מהרוח ?? שכל יום ויום נפסיד את ילדינו ובנותינו ??.
היסוד העיקרי שברוח שהיא נדבק בלבבות, ולא רוח שדוחף את הלבבות החוצה מהאומה,
סליחה שנסחבתי
|
| נשלח ב-22/3/2011 10:14 |
|
| |
| צענערענע כתב: |  | יוחנן בן זכאי הדגים זאת מיד לאחר החורבן כשביקש את יבנה וחכמיה.הרוח חשובה ליהדות ולא החומר(ארץ או בניין) |
ועל זה אמר ר' עקיבא גדול התנאים- משיב חכמים אחור- אבל הרי לריב"ז לא היתה ברירה, הוא לא עשה זאת ממניעים אידיולוגיים, כפי שמנסים להלביש לו, זו היתה המציאות כנגד הרומאים שעמדו להחריב את כל הארץ להציל את המקסימום שאפשר, ריב"ז לא זילזל בארץ במדינה ובעצמאות. הוא עשה זאת מלית ברירה כאמור, אבל בשום פנים ואופן לא נס ודגל,
אבל מרדכי היהודי הפך את הגלות לאידיאל, ובכל המגילה המפואת הזו, אין איזכור-לארץ" ישראל,, חוז מהזכרת החורבן ומנגינת האיכה. הרי גם מרדכי היהודי כנראה הכיר את התורה וידע מה כתוב בה ואילו מצוות אי אפשר לקיים בשושן. בשושן מתוך תריג יכלו לקיים בקושי שליש. אבל הרי זה לא עניין את היהודים היפים, כי במערב קיים בית מקדש
זו מגילת הגלות ולכן הכניסו אותה לכתבי הקודש.
תוקן על ידי ירוחםשמ ב- 22/03/2011 10:18:39
|
|
|
|
| נשלח ב-22/3/2011 11:30 |
|
| |
מקס, לא ברור לי איך הסקת מהמגילה שקיומו של העם הוא על ידי רדיפות. אולי על ידי פוליטיקה וקירוב לשלטון. הרעיון שהרדיפות שמרו על העם כלל לא ברור. אולי אם היינו נשארים איש תחת גפנו ותחת תאנתו המצב היה יותר טוב. עשרת השבטים עוד היו אתנו היום. מצד אחד אתה כותב שזה המסר של החג ולכן תיקנוה מאידך אתה כותב שכלל לא מעניין אותך כוונתם. כדרוש נאה זה בסדר גמור. לא כפרשנות הסטורית.
|
|
|
|
| נשלח ב-22/3/2011 16:41 |
|
| |
| ייתכן כתב: |  | מקס,
לא ברור לי איך הסקת מהמגילה שקיומו של העם הוא על ידי רדיפות. אולי על ידי פוליטיקה וקירוב לשלטון.הרעיון שהרדיפות שמרו על העם כלל לא ברור. אולי אם היינו נשארים איש תחת גפנו ותחת תאנתו המצב היה יותר טוב. עשרת השבטים עוד היו אתנו היום. מצד אחד אתה כותב שזה המסר של החג ולכן תיקנוה מאידך אתה כותב שכלל לא מעניין אותך כוונתם. כדרוש נאה זה בסדר גמור. לא כפרשנות הסטורית, |
|
יתכן:
אני שוב הנסה להסביר את כוונתי,
לא שח"ו הרדיפות גרמו להישרדות, רק הרדיפות של המן השכיל אותנו כאומה להבין שיש כזה מושג אומה בלי ארץ ומדינה,
כלומר שעד אז בהסטוריה היה ברור שהדרך להשמיד אומה היא אך ורק לגרש אותם מביתם ולפזרם באומות,
ואז אין ולא יהיה מי שידרוש את הארץ והאדמה מהשליט\הכובש בדורות הבאים,
זה היית ההיגיון של מלך אשור שבלבל את האומות, וכך עשה לגבי עשרת השבטים בהצלחה גדולה,
כאן לראשונה מגיע המן וכביכול אומר לא ולא אני ישמיד אותם עכשיו ומיד אפי' שהם מפוזרים,
אז הוא גרם ליהודים להתארגן כאומה יחד ובהנהגה אחידה בכדי להינצל,
והצלחנו להינצל בגלל המנהיגים הקרובים למלך,
(אם מרדכי ואסתר לא היו עושים מה שעשו היו נשארים קרובים למלך בכל זאת, דווקא בחירתם ורצונם להציל את עמם היא היא שגרמה ליהודים הפרוזים להזדהות עם מנהיגם הטובים, ולהמשיך לתת אימון להנהגה הגלותי ולשרוד כאומה אפי' שהם מפוזרים באומות)
עכשיו:
התובנה הזאת הבינו החכמים בכל דור ודור אחרי סיפור מגילת אסתר,
ולכן החליטו להמשיך עם חג הפורים,
כלומר הרי "הזיכרון" היא העניין, ולא הסיפור בעצמו שהיא רק פרט היסטורי מקומי באיזה זמן מהזמנים,
וכאן אני שואל למה בחרנו דווקא לזכור את הפרט ההיסטורי הזה ???
תשובתי היא שזה פתח ויסוד למנהיגי האומה לדעת, שאפשר לשמור ולשרוד כאומה והנהגה וחוקי חברה גם שאנו מפוזרים באומות,
הראיה היא, החג החדש שקיבלו עליהם כל האומה המפוזר באומות,
עכשיו אל תשאל אותי מי הוא החכם שחשב על זה, מרדכי ואסתר ?! או יותר מאוחר ?! או בכלל ?!
זה לא משנה לי כלל,
מה שחשוב היא התובנה הזאת, שחייבים להמשיך עם "הזיכרון" בכדי שכל הדורות יבינו שאנו נשרוד אפי' שאנו מפוזרים,
עכשיו יבואו המאמין והאטאיסט ויספרו לי וישכנעו אותי בטיפשות, שאלוקים כיוון או המקרה כיוון לכל זה,
ואני לא מקבל לא את המאמין ולא את האטאיסט,
אני חושב שהחכמים חשבו על כך, עובדה שהם (חז"ל) יצאו מגדרם לומר שקימו וקיבלו את התורה באהבה עוד יותר ממעמד הר סיני,
כלומר: משה רבינו היה מנהיג מוכרח, הם היו עבדים ושחרר אותם לקח אותם למדבר, ואז לההמון לא היית ברירה רק לקבל את חוקיו בכפיה,
אבל כאן במגילה ?! למה קיבלו עליהם את דעת החכמים ??? הרי היה כל יהודי אזרח במדינתו הוא, למה שיקבל את חוקי החכמים של האומה המפוזר, שטוב לו עם החוקים של המדינה שהוא חיי בהם,
כלומר: אני אזרח שוויץ, למה שאני הקבל את פסיקתו של הרב אלישיב ??? למה לא טוב לי התרבות השווצי ???
יוצא שאני מקבל את מנהיגי האומה שלי מתוך אהבה והבנה, ולא מתוך כפיה של מלך ומדינה,
וזה הפי' קימו וקיבלו באהבה,
מה שאין כן לפני סיפור המגילה לא היית מושג כזה, רק כל אדם שמר על חוקי המדינה והמלך,
ולא מתוך בחירה ואהבה לאיזה מלומד שגר לו במדינה אחרת,
|
|
|
|
| נשלח ב-22/3/2011 16:55 |
|
| |
אז החג הוא כלל לא על ההצלה.
אם הרוב היה נרצח ורק חלק היו בורחים ושורדים עם התובנה שהם אומה גם בגלות היה מקום לאותו חג.
הלקח שלך מהסיפור די מאלף. זה לא הזכרון שהמספרים ואחריהם חז"ל הנחילו. מה לעשות.
עובדה שעד היום אף אחד לא הבין כך את משמעות החג וגם אתה עד השנה לא הבנת זאת. אז היכן אותו "זכרון" לאומי קולקטיבי שאתה מדבר עליו.
מקס,
אין מה לעשות. חייבים להיות מחוברים קצת למציאות.
אמרתי כבר שהרעיון עצמו חביב ואף מאלף. זאת לא המשמעות של החג. אולי החל מהשנה, אם הרעיון שלך יתפרסם מספיק, זו תהיה משמעותו.
אופס, סליחה. העם כבר חושב כך 2000 שנה בלי לקשר את זה להמן כלל. אולי בעצם נתת כאן הבחנה סוציו הסטורית מה גרם לעם היהודי לשרוד בגלות.
|
|
|
|
| נשלח ב-22/3/2011 16:55 |
|
| |
הודעה כפולה נמחקה.
תוקן על ידי ייתכן ב- 22/03/2011 17:33:22
|
|
|
|
| נשלח ב-22/3/2011 17:14 |
|
| |
ייתכן:
אני ליכול להסביר לך יותר,
הייתי רק מציע לך לשמוע ולקרוא בעניינים אלה, ודווקא מחכמי הנאורות, ותראה שדרך החשיבה שלי מקובלת על כולם,
שוב, אני לא מדבר על מה היה, אני מדבר על איך לחקור את העבר ואיך להבין את העבר,
הדרך שלי מקובל מאוד, ורק כך אפשר להבין את העבר,
קל מאוד להיות ילד ולומר שאבא שלי הוא קוף ופרימיטיבי ואני החכם הראשון בהסטוריה, ועוד לקרוא לזה להיות מציאותית,
צטטי לך כבר את פט טילמן שהבין מעצמו שזה לא קרה בן לילה,
כמו שיש שפה וחוקי שפה אנו מבינים שקדמוניינו כיוונו לזה ולא נולדים עם שפה רק החכמים עשו זאת,
כך זה בדיוק בהנהגה, שום דבר בהיסטורית ההנהגה, לא נעשת מעליו,
הכל מכוון על ידי חכמים
כל חוקי החברה בכל התרבויות גרמו החכמים במכוון,
מה שנשאר לי ולך ?! היא לחקור איך ומה ובאיזה דרך הגענו לאן שהגענו,
|
|
|
|
| נשלח ב-6/3/2012 03:25 |
|
| |
מקפיץ לעיון ולדון שוב ברעיון,
|
|
|
|
|
| נשלח ב-6/3/2012 07:03 |
|
| |
מקסמן
קראתי שוב את הודעתך, כאילו נכתבה לראשונה.
אני מוסיף הערה על מה שכתבת אז.
יתכן שחג הפורים תרם דבר חדש להיסטוריה שלנו.
התובנה שאנו עם נרדף.
שאנו אולי אפילו מוגדרים, במידת מה, על ידי היותנו נרדפים.
שמה שמאחד אותנו אינו רק אמונתנו, התנהגותנו, התורה שלנו, אלא ההשתייכות הגנאולוגית (=ייחוס). נולדת יהודי, זהו, אתה על הכוונת.
שתי המחשות, ואף אחת מהן לא חד משמעית.
א. בימי הנאצים גם אלו שהתבוללו נחשבו ליהודים ונרדפו. האם לא גדלנו על סיפורים על מתבוללים שפתאום הוקעו והוקאו ונשלחו למחנות? חלקם אכן הסיקו את המסר שיהודי נשאר יהודי וגם אמור לחיות כיהודי, במובן התורני.
ב. יש גויים שתופסים אותנו, עם ישראל, כסובלים מפראנויה, חושדים בכל העולם שהוא זומם להרגם. חושדים יותר מדי ועושים יותר מדי רעש מסביב לזה. מהיכן אני יודע זאת? הבסיס די רעוע. ראיתי ביטויים כאלו פה ושם, במיוחד בסיפורים, שחלקם נכתבו בידי גויים, וסברתי שזה "מסיח לפי תומו".
יש מדרש שבו יש שיחה בין מלך גוי לחכם יהודי. החכם אומר למלך שבעצם היה רוצה להרוג את כל היהודים שלו, אבל אינו יכול להרוג אותם בכל העולם, אז הוא מתבייש לצאת נגד היהודים. והמלך מודה לו שהוא צודק. איני יודע אם זה סיפור מעשה שהיה, אך הוא ודאי מבטא את התחושה שאנו תמיד שנואים.
יש לציין שהמאבק בין הנצרות ליהדות בקיסרות הרומית גרם לנוצרים לתקוף את היהודים, רעיונית אם לא פיזית, מתוך ההתחרות על כיבוש לב של גרים ואוהדים. (שמעתי טוענים שהשנאה שמיוחסת לפלוני מאבות הכנסיה מבוססת על אי הבנה בדבריו, אבל בכל מקרה זה כבר לא ניתן לתיקון). את הפירות אנו קוצרים עד היום בדמות האנטישמיות לסוגיה. וכמובן האנטישמיות יכולה לנבוע מסיבות נוספות.
בכל אופן, לא רק שאנו נרדפים אלא שאנו גדלים על האמונה שאנו נרדפים. אמונה שלפעמים מצדיקה את עצמה. ואין כמו תחושה של נרדפות כדי לכונן ברית אחים (או לגרום לחלק מאיתנו לשנוא את מורשת העבר שמעניקה לנו את השם שבגללו אנו נרדפים, ובזה ניתן להבין את השמאל, או שזו פסיכולוגיה בגרוש?)
|
|
|
|
| נשלח ב-6/3/2012 11:18 |
|
| |
אני גם חושב שהחג הוא לאומי ולא דתי. עיקר החג בא על קיומו הפלאי של ישראל בגולה שאין לו שום הבנה והסבר. הקיום בזכות מרדכי ואסתר שהתקרבו למלכות והיו חלק ממנה ונאמנים לה לכאורה לגמרי עד שברגע האמת התגלה שהכל תחפושת והם נאמנים יותר לעמם. וזהו מה שהרגישו נכונה הפרוטוקולים של זקני ציון שקיימת ברית מיסתורית תת קרקעית להדביר כל ממלכות תבל ולהביא דבר מה חדש לעולם. איזה דבר כה יקר לשמר ולהעביר מדור לדור בתחפושות שונות, מהו סוד לבבו של העם הזה ששמר וחנט את עצמו אלפים שנה ביודעו שיבוא יום והגולם החנוט יחזור ויפריח חיים חדשים,זהו מתעלומות סוד העם שידע והרגיש שהוא נושא משא יקר מאין כמותו ,והיה נאמן לו לחלוטין ,למרות שלפעמים לבא לפומיא לא גליא ולא ידע גם להסביר לעצמו מה משמעות משאו.
|
|
|
|
| נשלח ב-7/3/2012 19:33 |
|
| |
| רוחדשה כתב: |  | אני גם חושב שהחג הוא לאומי ולא דתי.
עיקר החג בא על קיומו הפלאי של ישראל בגולה שאין לו שום הבנה והסבר.
הקיום בזכות מרדכי ואסתר שהתקרבו למלכות והיו חלק ממנה ונאמנים לה לכאורה לגמרי עד שברגע האמת התגלה שהכל תחפושת והם נאמנים יותר לעמם.
וזהו מה שהרגישו נכונה הפרוטוקולים של זקני ציון שקיימת ברית מיסתורית תת קרקעית להדביר כל ממלכות תבל ולהביא דבר מה חדש לעולם.
איזה דבר כה יקר לשמר ולהעביר מדור לדור בתחפושות שונות, מהו סוד לבבו של העם הזה ששמר וחנט את עצמו אלפים שנה ביודעו שיבוא יום והגולם החנוט יחזור ויפריח חיים חדשים,זהו מתעלומות סוד העם שידע והרגיש שהוא נושא משא יקר מאין כמותו ,והיה נאמן לו לחלוטין ,למרות שלפעמים לבא לפומיא לא גליא ולא ידע גם להסביר לעצמו מה משמעות משאו. |
|
הלוואי ששמר, זה לא שמר רק כל דור 10%
ואם שאלתך לגבי ה10% אז התשובה היא "ברית מילה" וזה גרם להמציא תקווה משיחית, ודווקא התקווה המשיחית תקע אותנו לאלפיים שנות גלות, והוריד את האחריות מהנהגה היהודית בכל דור,
זה יהיה גם הסיבה לגלות שלישית ח"ו,
|
|
|
|
| נשלח ב-7/3/2012 20:13 |
|
| |
הרב מיימוני היקר:
אני לא חושב שצריך כך להיות מתחילה, כלומר בוודאי אסור היה להנהגה לסמוך על זה ולא להחזיר את היהודים לארצו בהקדם האפשרי,
אבל ברור לנו שזה עזר הלכה למעשה בכל שנות הגלות,
אני טוען כל הזמן שהאשמים ברדיפות הם הנהגה שלנו שלא השכילו להקים סנהדרין נבחרת כלל עולמי,
בכלל, אנו האומה היחידה שלא יודעת לאשים את ההנהגה, מאשימים את הגויים מאשימים את האלוקים רק לא את עצמינו,
אין דבר טבעי יותר מזה שהם ירדפו אותנו,
תחשוב לו היו באים לארץ ישראל מסות של אומה אחרת (שלא מוכן להתבולל בנו = גרות) ואחרי כמה שנים שולטים בכלכלה או נדמה לנו שהם שולטים,
כל בני עמינו סובלים מעוני והם כל שבת יוצאים לרחובות עם מלבושי מלכים,
אז מה נשיב, שאנו יש לנו תורה ולא נעשה דברים כאלה (ועדת איכלוס היא אותו דבר אבל לא רוצה לקטרג),
אבל אנו ידענו שלגויים אין תורה ויראת שמים, אז על מה בדיוק סמכנו שהשואה לא תבוא ???
הרי בכל דור ודור היית שואה או מיני שואה, בכל דור ודור התבוללו חלק גדול בעמים,
אז מה נשארנו שם כל הזמן ??
למה הרמב"ם הרמב"ן ועוד ועוד עד תלמיד הגר"א כן עלו לארץ ישראל ?? למה לא הלכנו בעקבותיהם ??
תפקידינו היום היא להתחיל לאשים את הגדולים בכל צורתינו, בסך הכל הם חייבים לנו זאת מעצם שהם חיים על כספי ציבור כשבט לוי,
ולא רק לאשים אותם, רק לאשים את כל ההנהגות בכל הדורות,
הם הם היחידים שאשמים לגלות הארוך,
ההמון העם היו תמיד נאמנים לאלוקים ולתורותו, לא היית חטא אחד בנו שאפשר לומר הנה בגלל זה אנו עוד בגלות,
חטא אחד אני מכיר, והיא שאין סנהדרין, כלומר הגדולים לא ידעו לשבת יחד ולדון בצורכי העם, במקום זה רבו ורבו בכל הדורות עד ימינו אנו,
משה רבינו התחנן לאלוקים שלא ישאיר אותם לבד בלי רועה,
והגדוילים לא שמעו את זעקתו של משה רבינו, כל דור ודור הנהיגו את קהילתם ביד רמה, ורבו עם הקהילה הסמוכה ביד רמה,
היום שאנו בארץ ישראל כבר יותר טוב ?
לא ולא, כל קהילה עם נוסח תפילה אחרת, כל קהילה עם אלוהים אחרים משלה, אף מנהיג לא יושב יחד עם חבירו,
ק"ו שלא יושבים כולם יחד, בזמן שהם מחוייבים בכך,
לא רק שאין סנהדרין, אין אפי' בית דין, הרי כל בית דין היום היא רק בורר וק"ו לא על פי תורה,
סיפור המגילה הציל אותנו אז זמנית,
אחרו חזרנו לארץ ושוב מיד רבנו עד אין סוף,
גם היום המצב כך, במילא אני לא רואה מצד הטבע שלא נצא לגלות שוב ח"ו,
אומה בלי חוקה ובלי ארץ אין לה קיום, רק ברית המילה עוד מציל אותנו אחד מחמש או פחות מזה,
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-23/2/2013 21:43 |
|
| |
לדעתי המסר העיקרי של המגילה זה האמונה בצדקת הדרך עד הסוף
הרי מרגכי היה יחיד מבין כולם שלא השתחוה ואפילו שפרשו ממנו מקצת הסנהדרין לא שינה ממה שהוא מאמין בה ובסוף עקשנותו היא זו שהצילה את עם ישראל עד היום .
|
|
|
|
|