|
|
| נשלח ב-24/3/2011 15:13 |
|
| |
שנרב:
אני מנסה להבין.
עכשיו אני יודע שיש סיכוי, שנגיע או להבנה מאוחדת, או להבנה לא פחות חשובה ממנה, "להבין אחד את השני". כי מה שנעשה עד עכשיו, זה לא היה נסיון להבין אלא התקפה ומיגננה. שתבינו "אין כאן אויבים". יש כאן אנשים שרוצים לחשוף אמיתות ככל שנוכל, בני האדם מגוונים מאוד בדעותיהם ורעיונותיהם והדיאלקט הוא דרך נפלא כדי לגשר ולאחד או לחדד את הרעיונות. חבל שהתגובות מידרדרות פה כל פעם לעוינות אישית או סקטוראלית. גם לי יש הרבה מה לומר אישית וסקטוראלית, אך אני חושב שאלו דברים לא נכונים, ולכן אני שותק. הם עוד חלק מהטעויות האישיות והחברתיות. האם מה שאתה טוען הוא שמכיון שהרציה המוסרית היא סוג של רציה, עצם הרצון למלא את הרציה הזו הוא אגואיזם, ולכן המוסר הוא סוג של אגואיזם?
לא, ממש לא. (הבאתי את "טיעון הרציה האגואית" כשלב ב' של טיעון, שגם אם נניח קיומם של אובייקטים מוסריים (או אחרים) האדם הרוצה בהם שוב מממש את רצונותיו. אך הוא לא נצרך בכלל לעצם טיעוני כאן. הוא שייך לאשכול ההוא.) מה שאני טוען, זה כך. לכולנו [במידה יתרה או פחותה] ישנה את אותו רגש או רעיון או רצון להיות זולתן. על כך אין חולק. השאלה היא מה הוא אותו רגש ורצון. האם הוא אידיאל מושגי-ערכי שבגלל אמיתותו אנחנו בוחרים בו. [כבר כאן נמצאת הטענה. אם הוא אידיאל חיצוני לנו, מדוע בחרנו בו. מה היא הסיבה שאנו בוחרים באידיאל זה יותר מלבחור במתחשק לנו. אבל זה כבר נוגע לשאלת הבחירה החופשית או לאו]. או שמא אותו הרגש אינו יותר מאשר רצייה אינסטינקטית [מודעת, שלא כמו אינסטינקט האכילה והמשגל שהם אינסטינקטים לא מודעיים, ומצויים גם בבעלי חיים משוללי תבונה] שעניינו רגשות חמלה, נקיפות מצפון, חלחלה וזעזוע, ועוד תתי רגשות. שרק מזוהים אצלינו כרצון לבחור באידיאת ההטבה. אך בפועל הזיהוי הזה מוטעה. כי האידיאה הזאת מוטעית. אין לה שום נוסחה ראציונאלית. מה פתאום שאני יעזור לזולת? איזה היגד תבוני יכול להסביר את ההטבה הזולתית הזאת (חוץ מהדחף ההוא שהוא אינסטינקט-מודעי). אתן דוגמה. שאל אדם מדוע אתה אוכל? הוא יענה: א. אינסטינקט טבעי דוחף אותי לכך (ואינסטינקט זה מצוי אצל תינוקות ובעלי חיים מנוערי מודעות), ב. אני מודע להנאה שבדבר ואני רוצה (כאן יש לדון מהי הרציה הזו ואין כאן המקום) להנות, (אין אצל חיות, כנראה) ג. בתת הכרה (או בהכרה מוצפנת) אני חפץ לחיות, ואכילה היא תנאי הכרחי לזה. אף אחד לא יענה לך, כי יש אידאת האכילה וזה רעיון עילאי שאני בוחר בראציונאליות, לממש. כנ"ל שאל אדם למה אתה מקיים קשרים רומנטיים. הוא יענה: א. אינסטינקט טבעי דוחף אותי לכך (וכנ"ל), ב. אני מודע להנאה שבדבר ואני רוצה (כנ"ל) להנות (כנ"ל) ג. בתת הכרה (וכנ"ל) הקשר החברתי ההדוק מיטיב עם איכות חיי. אף אחד לא יענה לך, כי יש אידיאת האהבה וזה רעיון עילאי שאני בוחר בראציונאליות, לממש. ואילו כשאתה שואל אדם למה אתה עוזר לזקן הזה לקום מהספסל. אתה מקבל תשובה, כי עזרה לזולת היא "אידיאל חשוב" או "רצון פנימי מובנה נעלה" שאני מממש על אף שזה גוזל מזמני או דורש ממני הקרבה אחרת. ואז אני שואל מהו אותו "אידיאל חשוב" או מהו אותו "רצון פנימי נעלה". כלומר תנסח לי אותו ראציונאלית. והתשובה בוששת לבוא. רין לנו הסבר לכך. מעבר לתחושה אינטואיטיבית סתומה. [הטיעון כי איך תראה זקן מתייסר, או כי פשוט שאם אני יכול לעזור אני חייב לעזור, או כי זה עילאי ואמיתי לעזור. כולם לא ראציונאליים, הם לא מסבירים את עצמם, הם חוזרים על אותה תחושה סתומה שלנו. כי הרי למה חייבים לעזור בלא אותו רגש פנימי. בגלל שאינני מוצא כל הסבר הגיוני וראציונאלי לזולתניות, אני פונה לחקור את אותו רגש או צו פנימי, ומנסה לתת לו הסבר משלי: א. אינסטינקט [מודעי, שלא כמו אכילה ורומנטיות] שמעורב מרגשות חמלה (שלא משנה כרגע איך הם נוצרו או מה עניינם), ב. אני מודע לתועלת שבחיי עזרה כמיטיבה איתי כשאצטרך, ומשקיטה את מצפוני (שהוא גם מודעי וגם לא מודעי), וגורמת לחברה מתוקנת שנעים לחיות בה (האדם חייב חברה גם להרגשתו הפרטית הטובה), ג. בתת הכרה (או בהכרה מוצפנת) זה מיטיב את איכות חיי בהווה ובעתיד. יוצא איפה, שאין כאן כל אידיאל. יש כאן אותו אינסטינקט של אכילה ורומנטיות, אלא שהוא מופיע בווריאציות שונות ובמונחים משתנים. אמנם פירותיו הם זולתניות אך מניעיו הם האינסטינקטים והרציות התועלתיות שלנו. ושוב. עיקר טיעוני שאם אין ביאור ראציונאלי לאותו רגש זולתני המקנן בכל אחד מאיתנו. לא שייך להפכו ל"ערך מוסרי", הוא נשאר רגש אישי שחובה לבארו כמו שאר הרגשות, ודומני שהצלחתי בכך. (הוספתי, שגם אם היינו מניחים "אידאת מוסר" נשאלת השאלה מדוע אנחנו בוחרים בה. וזה כבר מסיט אותנו לשאלת הבחירה. הוספתי עוד, שעצם הרצייה היא שוב מימוש העצמי, וכל אידיאה הופכת שוב למימוש אגואי. אבל שתי האחרונים לא שייכים לטיעוני העניני נגד "אידאות וערכי המוסר" כמונחים מוחלטים.)
הרי כנגד זה קל לטעון שהיות מוסרי הוא בדיוק להיות בעל הרציה הזו.
בסדר גמור, ולכן המוסר הוא ערך ראציונאלי? הרציה הזו היא לא "אני רוצה להיות בעל מוסרית" כלומר אין כאן אידיאל ידוע ורצייתי להיות נוהג באותו אידיאל, הרציה הזו היא "הרצון הזולתני עצמו". המוסריות האנושית היא דחף ואינסטינקט להיות זולתני, אלא שהאדם מפרש את הדחף הזה כבחירה באידיאל [שע"ז תמה הר' מדא מדוע נצרכת הפרשנות הראציונאלית הזו, בעוד שבדברים אחרים איננה, ועניתי למעלה את הרעיון שעימי]. אחר כך אתה רוצה "טיעון רציונלי המסביר את הדחף או הרציה הזו". מה פירוש המילה "מסביר" כאן? אפשרות אחת היא שאתה רוצה "הסבר" לשאלה מדוע לציית לדחף האלטרואיסטי, ו "הסבר" מבחינתך הוא שזה מועיל לי. אם כך יוצא שאתה מחפש הסבר אגואיסטי לאלטרואיזם, וזה לכאורה תרתי דסתרי. ההסבר אותו אני דורש היא תשובה לוגית, הגיונית, סברתית. על השאלה "למה אני צריך להיטיב עם השני, אם מה שאני מיטיב עם עצמי, היא תוצאת דחפים ורציות אגואיסטיות. שאינם מצויים ביחס לשני" ?. [בתקווה שאתה לא מיטיב עם עצמך מסיבות אידיאולוגיות]. אם אין הסבר לשאלה זו, אין אפשרות להחליט על "אידיאה". כי ההסבר לאותו רצון ורעיון להיטיב ניתן להסבר במונחים אגויים, כנ"ל.
אפשרות שניה היא שאתה מתכוון "מסביר" במובן של כיצד זה נוצר, כלומר הסבר אבולוציוני. אם זה כך אינני מבין את הרלוונטיות של הדרישה הזו. קח לדוגמה את הדחף להעמיד ולדות שההסבר האבולוציוני שלו הוא טריויאלי. האם "הסבר" זה מבטל את הדחף הנ"ל? לא, ממש לא. זה אולי הפרזנט אוהב. למרות שאני חושב שאני מבין היטב איך הם נוצרו, לפי הביאור שלי לאותם רצונות הטבה. רדף השיג, אני מבקש ממך אם תוכל להשתתף באופן פעיל, ולא רק לצטט גדולים גם אם אתה כרגע מזדהה איתם בכל לב. חשובה לנו דעתך.
 |
|
|
|
|
|
| נשלח ב-24/3/2011 16:28 |
|
| |
(בקשת סליחה מג'ה מובארק - אני מעלה כאן תגובה שכתבתי אתמול בטרם חשכו עליי המאורות עם נפילת האינטרנט)
[quote] טוב, רק הערב חזרתי לאשכול הזה. אתייחס בעיקר לנקודות מהודעתו של פרזנט מעמוד הפתיחה. אזכיר בקצרה כי נושא האשכול היה אמור להיות הראיה האנתרופולוגית, כלומר ההוכחה מקיומם של סטנדרטים מוסריים שונים בתכלית בחברות אנושיות שונות לכך שהמוסר הוא קונבנציה ומבטא החלטה חברתית, ואין איזה עיקרון מוסרי עמוק ואחיד לכל בני האדם. טענה אחת של פרזנט היא כי "נטל ההוכחה" לכך שקיים מוסר או רגש מוסרי או ערכים הוא עלי ולא עליו. לא ברור לי למה הוא טוען זאת, אבל מכל מקום זה לא רלונטי לנושא שלפנינו. השאלה שהצגתי מניחה תפיסה בסיסית של מוסר ושואלת האם יש נגדה ראיה מהאנתרופולוגיה, ואת הראיה הזו פרזנט לא ניסה כלל לבסס כאן (וחבל כי לדעתי יש מה לדון בה). למה? נדמה לי שהתייחסתי אליה. הצגתי למה לא נראה לי (ויסלח לי רבן של כל בני הגולה היז מג'סטי תומס אקווינס) שאפשר לחלק בין ליבה לשינויים קוסמטיים, לא מבחינה מושגית ולא מבחינה אמפירית. כן טענתי שבסופו של דבר ההגדרות תלויות התרבות ושאתה מסכים שהן תוצאה של חינוך הן אלו שקובעות את ההתנהגות בפועל, ולא האידיאות, כך שלטעון שאתה מתנהג לפי אידיאלים זה שגוי ואתה מתנהג לפי מה שאבאמא חינכו אותך. בנוסף שאלתי שבהנחה ויש אידיאות אלא שיש כאלו שלא דבקים בהן מנין לך שדווקא המוסר שלך חופף לאותן אידיאות מוסריות. מכל מקום, מה שפרזנט מציג בגישת נטל ההוכחה שלו היא בעיה אחרת, להוכיח ש"משהו" קיים, וזו בעיה סבוכה מאד לא רק לגבי מוסר אלא כמעט לגבי כל דבר, אם מוכנים לנקוט בגישה תקיפה של ספקנות פילוסופית. באותה מידה אני יכול לטעון שאני הבן אדם היחיד וכל היתר רובוטים מתוחכמים (עמדה המכונה סולופסיזם) ולגלגל אל פרזנט (כלומר הרובוט שמקליד כאן מלים מדי פעם) את "נטל ההוכחה". בקיצור זו טענה לא עניינית. בכיף. אני אטען שיש פֵיוֹת האחראיות לתחושת האורגזמה ואתה תצטרך להוכיח לי למה אני טועה. שים לב שבמקרה המוסר הצגתי סיבות 1. רדוקציוניסטיות וחסכניות יותר בישויות 2. מתקיימות גם לשיטתך במקרים אחרים (נניח אנשים בעלי הפרעת OCD), ואתה זה שרוצה לומר שכאן נוספת סיבה אחרת במקום להסתפק בסיבות לתחושת המחויבות של חולי OCD. כעת הקדמה קטנה. כשאני מדבר על מוסר אני מתכוין לרגש המוסרי במשמעות הבאה: רגש מוסרי הוא מה שגורם לך לפעול מתוך הכרת חובה, בניגוד ל"נטיה" כלומר בניגוד למה שגורם לך הנאה או משרת את האינטרס שלך. זו פחות או יותר ההגדרה של קאנט למוסר. [אני יודע שיש הגדרות אחרות, אבל מעולם לא הצלחתי להבין אותן ומבחינתי זה כמו להסביר על צבעים לעיוור.] קאנט אמנם התעקש על הגדרת מעשה כמוסרי רק אם הוא מנוגד לנטיה (כלומר טען שאם אני עוזר לך ונהנה מהתודות שלך או מזה שאני מצטייר כנדיב בעיני הציבור, זה לא פעולה מוסרית. קאנט ייסד את שיטת נוברדוק) , בעוד שבעיני מעשה הוא מוסרי גם אם הוא מתאים עם הנטיה ובתנאי שהוא נובע מן הרגש המוסרי. כלומר בעיני רגש מוסרי הוא כזה שיכול, בעקרון, לגרום לך לפעול בניגוד לנטיה. מתוך ההגדרה הזו ברור שאני שולל את הטיעון הבא של פרזנט, כלומר העמדת המוסר על ההדוניזם. פרזנט אומר שאם אני מתנגד לעבדות, מה שעומד ברקע הוא החשש שלי שישעבדו גם אותי. אם זה כל הענין אז בעיני זהו לא רגש מוסרי. רגש מוסרי הוא כזה שגורם לי להתנגד לעבדות גם אם מובטח לי שלא ישעבדו אותי לעולם, כלומר הוא מסוגל בעקרון לגרום לי לעשות מעשה אלטרואיסטי אמיתי - מעשה בו אני מביא טובה לשני בלי שיהיה שום סיכוי שאקבל גמול עליו. דוגמה: לעזור לאשה שתקועה במדרגות עם עגלת תינוק, כשכל זה קורה בקניון בצרפת בו איש אינו מכיר אותי ואין שמץ סיכוי שאפגוש אותה שוב. [פרזנט או מובארק יכולים לטעון שעדיין אני הדוניסט כי עצם ההרגשה הטובה שנגרמת לי שווה את המאמץ. אני אטען שעצם היכולת להשיג סיפוק ממעשה כזה היא הרגש המוסרי]. תשמע: אתה מגדיר את מושא הוויכוח לפי הצורה שאתה רואה אותו, ואז שואל איך אני 'מפרנס' אותו, וזה לא לעניין. קאנט שמדבר על אידיאות מוסריות יכול להסביר מה לדעתו כלול באותן אידיאות ולהחליט מה נובע מהן ומה לא. אני רואה את הכל ככללי התנהגות הדוניסטיים. אני עוזר גם בקניון בצרפת כדי ליצור 'שיח' חברתי שבו דבר כזה הוא ראוי, ושיעזרו לי אם אתקע בקניון במקום נידח יותר (נניח תל אביב). ובנוסף, כפי שכתבת, ההזדהות שלי עם צערה של האישה יוצרת לי תחושה טובה כשאני עוזר לה. עכשיו נחזור לתפיסה שלך. אז אותו קאנט החליט שרק מעשה שכואב לי מוגדר כמוסרי. נתעלם רגע מהשאלה מה ההבדל בין העונג שבאכילת גלידה לבין העונג שבלעזור לאישה (כנ"ל, ועוד עניינים תלויי טסטוסטרון וד"ל). לפי קאנט - 1. מי החליט שהגדרת המוסר תלויה בכך ולא פחות או יותר? אולי האידיאה כוללת גם דברים שאני נהנה מהם, או לחילופין מסתכמת בעזרה לנשים קשישות בדווקא? מי שמו לקבוע? הוא ראה את האידיאות ותפס מה הן מכילות ומה לא? 2. אם תחושת המחויבות לדברים שנותנים תחושה טובה אינה זוקקת קיומן של אידיאות מוסריות כי איננה כלולה בהן ולכן מפגש של הנפש איתן לא יכול להסביר אותה, מכאן שאין בעיה עקרונית עם קיומה של תחושת מחויבות (ודלא כדברי mdabraham). ועולה השאלה - מנין, אם כן, שתחושות המחויבות למעשים שקאנט מגדיר כמוסריים נובעים מקיומם של אידיאות כאלו (תער של אוקהם וזה)? באותה מידה התפיסה הזו מפריכה, לדעתי, את טיעונו של פרזנט נגד טענת ה"ליבה". טענה זו אומרת שאמנם חברות שונות מתנהגות באופן שונה אבל הן מבטאות סט עקרונות מוסרי בסיסי זהה. פרזנט טען כנגד זה כי מה שחשוב הוא היישום המעשי בשטח ולא העקרונות, כלומר אם מישהו שוחט אותי מתוך רצון אמיתי להיטיב לעולם, והוא בכלל בטוח שאני רובוט שלא חש כאב, מה עוזר לי שהוא מקיים את הצו המוסרי? טענה מצוינת אבל לא קשורה לענין. אין ספק שפעולה על פי הצו המוסרי יכולה להוליך לזוועות אם תפיסת המציאות היא מוטעית, אבל זו לא השאלה שהוצגה כאן. השאלה היא האם יש מכנה משותף בין הבריות לגבי הצו המוסרי באופן כללי והאם קיימת פעילות שבאה מתוך חובה בניגוד לנטיה. לעניות דעתי התשובה לשאלה זו היא חיובית. לסיום, פרזנט וגם מובארק - אם הבנתי אותו נכון - מביאים כל מיני "הסברים" אבולוציוניים להתפתחות המוסר, ו"מסיקים" מכך את זה שהמוסריות אינה קיימת. על פניו אני (וגם רדף) לא מבין מה הרלוונטיות של הטענה הזו. הרי גם העין התפתחה באופן אבולוציוני, אז זה אומר שאין עין או שמה שהיא מראה לי הוא אילוזיה? איך זה קשור? להסיק על קיומם של דברים הוא עניין אחד (ובעייתי. פיזיקאי כמוך יודע שבעולם לא קיימים מראות או קולות, אלא אנרגיות של אור ותנודות של התווך. גם 'אישה' היא בסך הכל קונסטלציה של חומר ואנרגיה המפרישה קונסטלציות אחרות של חומר ואנרגיה [פרומונים] שהריאקציות שהן מקיימות עם קונסטלציות של חומר ואנרגיה בקונסטלציה שמוגדרת כ'גבר' מעוררות בו תחושות מדהימות של טוּב ורוגע אינסופי. ולכן מה? האישה היא א-לוהית? חזרנו לפאגאניזם? קדשות במקדשים?), ולהסיק על ערכים זה עניין אחר, כשל נטורליסטי וזה. מה שנדמה לי שפרזנט ומוברק בעצם רוצים לטעון (ויסלחו לי מראש אם אני מציג את עמדותיהם באופן מעוות) זה שבני אדם וחיות הם מכונות משוכללות ללא בחירה חפשית ולכן חבל על הזמן לדבר על מוסר ובלה בלה, להגיד לרוצח למה רצחת זה כמו לשאול את האוטו שלי למה הוא מתעקש על בנזין 95 במקום מי ים. בנושא הזה אני מסכים איתם לגמרי: אם אין בחירה חפשית אז אין מוסר, אבל, כפי שאמרתי, נראה שהם לא מבינים את הטווח העצום של הטיעון הזה שבעצם שולל כל אפשרות לטעון כל דבר כנגד כל אחד. לסיום, אם פרזנט ומובארק הם אכן, כפי שהם מציגים את עצמם, פורשי החברה החרדית, אז הניהיליזם הברוטלי שלהם מחזק טענה שכבר כתבתי כאן פעם, שמשבר בחברה החרדית יזרוק לשוק החיים אוסף מבהיל של ציניקנים אגוצנטריים שיסכנו כל חברה אנושית בה ימצאו (אינני מיחס את התכונות הללו לפרזנט ולמובארק שאיני מכיר אותם, אבל באופן סטטיסטי לא הייתי רוצה למצוא את עצמי על אי בודד עם אנשים שמאמינים בטענות שהם מעלים כאן). ארורים המשגיחים שהצליחו לחסל את המענטשקייט לטובת היידישקייט, וכשזו האחרונה נופלת לא נשאר כלום. אני מקבל שאתה מרגיש רגשות פחד ותיעוב מההתנהגות שלי (לא יודע איך הכללת בה את מובארק ולא רוצה לדבר בשמו). לדעתי, אגב, הם (הרגשות) אינם רציונליים כלל. אני פחות אפגע באדם אחר מאשר כל אדם אחר שאני מכיר, כי אני תופס את חופש הפרט כ'ערך' (=כלל התנהגות יעיל לעיקרון ההדוניסטי, בפרזנטית) עליון, בניגוד לדבקי אינטואיציות כמוך ממוצא אתני זה או אחר שאף אחד לא ערב לי שהאינטואיציה שלהם לא תורה להם שהאידיאה המוסרית מורה לפגוע בי. אבל אל דאגה, יש גם אנשים שקשה להם איתך. גם אני לא אשמח לחיות במדינה שנשלטת ע"י ימנים שנוטים לפאשיזם, או על ידי דתיים לאומיים הפנאטיים ל'מתינותם' ואולי יכסחו מי שנמצא מימין ומשמאל להם. רק לי היה נדמה שהיה כאן ניסיון לדיון רציני? שאני אבין: אתה קורא לי לדיון, מעלה שאלות, ומחכה לתשובות - רק כדי להצהיר ללא שמץ נימוק שאתה לא מסכים איתן ולהסביר לצופים בטרגדיה למה מבחינה פסיכולוגית אני חושב כמו שאני חושב? ת'אמת - הפנאטיות הד"לית שלך ממש נמאסה עליי. אין לי מושג למה בוקעי הביצה דפורום זה חושבים שדבקות פנאטית ללא נימוק בערכי א"י השלמה ופשרנות דתית באופן שבו הגדירו אותה בקדומים תוך ציטוט ללא איתגור של דבריהם של פילוסופים כקאנט ולייבניץ רק בגלל שעבר זמן מאז שכתבו את דבריהם היא נעלית יותר מאשר דבקות במספר הדנייר בגרביים וציטוט של האדמור מייסד שושלת לייבניץ. והמנטרה 'אנן יסמי דייסמי' ירידאס הדויירוייס'. כאילו, מה, בגלל שלנדב יש חולצת טריקו אז לכן הצורה המזעזעת בה הוא מתבטא נסלחת והלוגיקה המעגלית שלו תקפה? _________________ [/quote] mdabraham יש גם דרך רביעית, וחמישית. אלא שהן, כמו הדרך שלך, אינן לוגיות יותר מאשר הדרך החרדית; הרי כמו שאתה קבעת את כללי המשחק באופן כזה אפשר לקבוע אותם באופן אחר (החרדי או הנוצרי או האתאיסטי). למיטב התרשמותי, הדרך שלך פחות קונסיסטנטית מהדרך החרדית, וכן מסתמכת יותר על היגיון מאשר על מסורת (וזה נקודת התורפה שלה שכן אם נלך לפי ההיגיון ה'בריא' אין שום מקום שנקבל על עצמנו דת כלשהי, ואם כבר לקבוע את כללי המשחק באופן כלשהו בגלל המסורת - מן הראוי להתאים אותם למסורת כפי שהיא מקובלת, ולא לעשות שינויים, עדכונים ותוספות לפי ההיגיון הבריא שלך). וזה בעצם מה שאני מנסה לומר בשתי האשכולות שבהם אנחנו 'דנים' (דיון, בעצכחית [לפחות כאשר מדובר על דיון עם mdabraham] משמעו: אני מעלה שאלות ומביע עמדות מנומקות ואתה מתייחס באופן סלקטיבי למה שנוח לך ומבטל מה שלא ע"י הנימוק המשכנע "הווה, אתה אומר שטויות, והסיבה לכך היא שבקעת מרחם חרדית" [וזה נכון גם אם היית נולד למשפחה ד"לית או חילונית או נוצרית - הכוונה בסופו של דבר היא שלא נולדת למשפחת אברהם]. ואני סופג בשקט וממשיך להתייחס בכבוד, וחוזר חלילה).
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-24/3/2011 16:33 |
|
| |
| mdabraham כתב: |  | | שותפי, ועוד איך יש דרך שלישית. בתורה החרדית אין דרך שלישית, אבל זו תורה מסולפת. |
|
מה זה שייך לחרדים ? חז"ל אמרו שהתורה יכולה להביא רק חיים או מוות. מי שלא יכנס לתורה ידשדש לו באמצע, אבל התורה מדברת בשחור או לבן.
|
|
|
|
| נשלח ב-24/3/2011 16:40 |
|
| |
שותפי,
ומינה נבין, שדרכם של אותם משגיחים (לפחות לפי טענת שנרב) הביאה לתורה של מוות, וממילא יש בה לכל הפחות פגם.
או בלשון המימרא שציטטת "לא זכו".
תוקן על ידי אישציפור ב- 24/03/2011 16:56:27
|
|
|
|
| נשלח ב-24/3/2011 16:55 |
|
| |
| אישציפור כתב: |  | שותפי,
ומינה נבין, שדרכם של אותם משגיחים (לפחות לפי טענת שנרב) הביאה לתורה של מוות, וממילא יש בה לכל הפחות פגם.
|
|
לא יודע אם שייך להטיל את האחריות על פלוני או אלמוני.
החינוך לחיפוש האמת המוחלטת בתורה צריך להצטרף ל"אישיות בריאה" (משנקרא זכה בלשון חז"ל) ואז יש בתורה סם חיים, חיי נצח. "אישיות מקולקלת" (לא זכה) תשתמש בחיפוש האמת המוחלטת של התורה כסם מוות רחמ"ל.
|
|
|
|
| נשלח ב-24/3/2011 17:06 |
|
| |
שותפי, על מי אם לא על המשגיח נופלת האחריות לטפח אישיות בריאה ? בפרט אם ככל הנראה בהטפות ה"מוסר" שלו הוא גרם לפיתוח האישיות הבעייתית ?
|
| נשלח ב-24/3/2011 17:12 |
|
| |
מה נתפלתם על המשגיחים רבונו של עולם, האם אצלכם הנערים הם רובוטים שאפשר לאשים את המתכנת הרובוט ??
אז אצלינו זה לא כך,
|
| נשלח ב-24/3/2011 17:21 |
|
| |
| אישציפור כתב: |  | שותפי,
על מי אם לא על המשגיח נופלת האחריות לטפח אישיות בריאה ?
בפרט אם ככל הנראה בהטפות ה"מוסר" שלו הוא גרם לפיתוח האישיות הבעייתית ? |
|
נכון שאדם שלוקח על עצמו משימה לחנך אחרים מקבל עליו אחריות גדולה, אבל הטפות המוסר (בלי מרכאות) שהוא נותן להם (אם עושה זאת ביושר) מחייבות אותם מכאן ולהבא להתמודד עם עצמם ולהיות אחראים לגורלם.
בכל מקרה אדם שלומד תורה משחק באש- יכול להיכנס לקודש הקודשים או יכול לעוף לעזאזל (כמו שני השעירים).
חיים או מוות.
|
|
|
|
| נשלח ב-24/3/2011 17:23 |
|
| |
תלמוד בבלי מסכת עירובין דף נד עמוד א אמר רב יהודה ברבי חייא: בא וראה, שלא כמדת הקדוש ברוך הוא מדת בשר ודם. מדת בשר ודם, אדם נותן סם לחבירו - לזה יפה ולזה קשה. אבל הקדוש ברוך הוא אינו כן, נתן תורה לישראל - סם חיים לכל גופו, שנאמר ולכל בשרו מרפא.
|
| נשלח ב-24/3/2011 17:27 |
|
| |
באמת שמתי לב לאחרונה שאני רואה בסביבה הקרובה חצי קדושים וחצי עפים לעזאזל .
אז תודה לשותפי על ההסבר הממצה לתופעה.
|
|
|
|
| נשלח ב-24/3/2011 17:34 |
|
| |
ח"ו לומר שהתורה היא סם המות, אין לך טירוף יותר מזה,
רק מי שלומד לא לשמה, כלומר לא בכדי לקיים, רק לקנטר או לשם כבוד, או לשם שליטה על אחרים,
הרי צטטי לכם את הגמ' בעירובין דף נד עמוד א אמר רב יהודה ברבי חייא: בא וראה, שלא כמדת הקדוש ברוך הוא מדת בשר ודם. מדת בשר ודם, אדם נותן סם לחבירו - לזה יפה ולזה קשה. אבל הקדוש ברוך הוא אינו כן, נתן תורה לישראל - סם חיים לכל גופו, שנאמר ולכל בשרו מרפא.
|
| נשלח ב-24/3/2011 17:35 |
|
| |
שותפי, צר לי אבל כבר החזון אי"ש ביקר את אנשי המוסר (לדעתי בדר"כ זה דוקא בהחלט ראוי למרכאות, אבל לא אתעקש על זה) בכל מקרה אתה לוקח מימרא די שולית (שודאי אמת היא) מהגמרא והופך אותה לחזות הכל. יש עוד עשרות מימרות שמבהירות שלימוד תורה הוא דבר טוב ביסודו , שתלמיד שלא הגיע להוראה ומורה גורם רעה גדולה ועוד כהנה וכהנה, דומני שאלו יותר מתאימות למציאות הנידונה מאשר האמירה שאתה הבאת ובפרט בפרשנות המקצינה וה"שחור-לבן" שהעמסת עליה, שהנובע ממנה עלול להיות חמור ביותר.
|
| נשלח ב-24/3/2011 18:34 |
|
| |
תלמוד בבלי מסכת יומא דף עב עמוד ב אמר רבי יהושע בן לוי: מאי דכתיב וזאת התורה אשר שם משה, זכה - נעשית לו סם חיים, לא זכה - נעשית לו סם מיתה.
לר' יהושע היה קשה מה פירוש אם משה שם (מלשון שם בתוכם) לישראל את התורה בתוכם ?! אז איך יש חוטאים ?!
לכן מתרץ שיכול להיות שהתורה היא כסם, לאחד זה טוב ולשני זה לא טוב, כמו כל סם רפואה,
אבל קשה לי מאוד על ר' יהושע, הרי כתוב לפני ישראל, ולא כתוב בתוך ישראל,
יוצא שהתורה היא רק סם החיים ומשה רבינו שם את התורה לפני ישראל,
כלומר שם לפניהם, וברצונם ילמדו בא וברצונם לא ילמדו בא, אבל ברור היא שמי שכן לומד, הוא זוכה רק לחיים,
כמו שצטטי לעיל את הגמ' בערובין,
"אמר רב יהודה ברבי חייא: בא וראה, שלא כמדת הקדוש ברוך הוא מדת בשר ודם. מדת בשר ודם, אדם נותן סם לחבירו - לזה יפה ולזה קשה. אבל הקדוש ברוך הוא אינו כן, נתן תורה לישראל - סם חיים לכל גופו, שנאמר ולכל בשרו מרפא"
והגמ' ביומא מצטט את ר' יהושע אך ורק לומר שמי שלא תוכו כברו או למי שאין לו יראת שמים, אז התורה היא סם המות, כי הוא מתחילה לומד לא לשמה (= לא לקיים) רק מאינטרסים אחרים,
תוקן על ידי maxmen ב- 24/03/2011 18:45:00
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-24/3/2011 19:52 |
|
| |
בהנחה שיש לאדם בחירה חופשית טיעוניהם של פרזנט ומוברק להתפתחות המוסר לא תופסים, אפשר שהאדם בחר בזאת ללא רצייה מוקדמת.
|
|
|
|
|