|
|
| נשלח ב-24/3/2011 19:56 |
|
| |
שותפי, על אף שלא זו היתה הכוונה המקורית שלי, זה בהחלט שייך לחרדים. הם אלו שמפרשים את דברי חז"ל כפשוטם ללא הבנת מורכבות ומשמעויות עדינות יותר (וללא מוכנות לקבל שדברי חז"ל מוטעים לפעמים, או לא שייכים לכל זמן ומקום). ולענייננו, כשחז"ל אומרים שכשזכה נעשית לו סם חיים וכשלא זכה זהו סם המוות, האם זה אומר שאין מצב ביניים? אולי יש מישהו שזוכה מעט (כלומר לא לגמרי)? כל כוונתם היא לומר שיכול להיות מצב בו אדם אינו זוכה והתורה עצמה נעשית לו סם המוות. זה לא אומר שיש רק שני מצבים. זה מזכיר לי את ניתוחיו של רא"ו בקונטרס עקבתא דמשיחא שמשתמשים בדיוק בצורת הפרשנות הפרימיטיבית הזאת, כאילו יש לקרוא את פסוקי התנ"ך ולהסיק מהם מיידית ובאופן ישיר משמעויות למאורעות דורנו. אבל, כאמור, לא לזה הכתוונתי במקור. כשאמרתי חרדים, לא התכוונתי למתודת הפרשנות אלא לתכנים שעליהם דיברנו. חרדים בד"כ רואים בהלכה את חזות הכל ומחנכים את חניכיהם כך שאין בהם דרך ארץ שקדמה לתורה וערכי מוסר שלא באים מתוך נאמנות לתורה אלא מתוך סתם מענטשקייט. כתוצאה מזה, חרדי שמתפקר הרבה פעמים הופך פרא אדם, ואילו דתי רגיל שמתפקר בהחלט נשאר בן אדם. זה כמובן לא קטגורי, ויש כאלה וכאלה, אבל למיטב שיפוטי סטטיסטית זה כן נכון (ואנחו כנראה לא מתווכחים על זה. להיפך, נראה מדבריך שאתה רואה בזה יהדות אמיתית יותר). לפי דעתי זה מעיד על יהדות קלוקלת (שעומדת בניגוד לאנושיות, ולא תומכת בה), ואילו אתה כנראה רואה בזה מדד לאמיתיות של ההשקפה הזו (כביכול, אם מתקיים "לא זכה נעשית לו סם המוות", אז כנראה זוהי צורת חיים יהודית יותר. כך מתקיימים דברי חז"ל. כעין הרמב"ן על יוסף שרואה לעצמו חובה לממש את חלומותיו, במקום להשאיר זאת לקב"ה).
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-24/3/2011 20:06 |
|
| |
מהיכרותי עם כמה רדים לשעבר אני חושב שצורת החשיבה ששוללת ערכים מכל וכל קיימת אצלם, אם כי לא תמיד זה מתבטא בהתנהגותם.
|
|
|
|
| נשלח ב-24/3/2011 20:15 |
|
| |
אני מסכים לניתוח שלך אודות שתי השיטות בתפיסת היהדות מול "האנושיות"- האם היהדות היא תוספת על גביה או מהלך אחר ומקביל. מסתמא זה נובע מפירוש שונה של דברי חז"ל על דרך ארץ שקדמה לתורה (מה היא אותה דרך ארץ). נדמה לי שזה בגדול שורש החילוק בין החרדים לבין הד"לים. והבוחר בחר ויבחר.
|
|
|
|
| נשלח ב-24/3/2011 20:18 |
|
| |
האם יש חרדי אחד תלמיד חכם שיאמר שיש איזה בעיה בהבנת המשנה של דרך ארץ קדמה לתורה ???
רק עםארצים וקנאים חושבים כך,
|
| נשלח ב-24/3/2011 20:20 |
|
| |
| שותפיסוד כתב: |  | אני מסכים לניתוח שלך אודות שתי השיטות בתפיסת היהדות מול "האנושיות"- האם היהדות היא תוספת על גביה או מהלך אחר ומקביל. מסתמא זה נובע מפירוש שונה של דברי חז"ל על דרך ארץ שקדמה לתורה (מה היא אותה דרך ארץ). נדמה לי שזה בגדול שורש החילוק בין החרדים לבין הד"לים. והבוחר בחר ויבחר. |
|

|
|
|
|
| נשלח ב-24/3/2011 20:20 |
|
| |
רק תיקון אחד לדבריי למעלה. הדברים נכונים גם להרבה חרדים בפועל, ולא רק לכאלה שעזבו את הדת.
|
|
|
|
| נשלח ב-24/3/2011 20:24 |
|
| |
הרב מיכי ממתי הפכתם את המושג ספרדי לחרדי ???
כידוע רק הספרדים שהם מתקלקלים דתית הם גם מתקלקלים אנושית,
רק כאן תאשים אותי בגזענות,
(אגב: דעתי האישית שאין שום קשר, ראינו צרות בכל הקהילות ובכל הסוגים, אבל כתשובה להתנפלות שלכם על החרדים, היא תשובה טובה לדעתי)
תוקן על ידי maxmen ב- 24/03/2011 20:30:04
|
|
|
|
| נשלח ב-24/3/2011 21:54 |
|
| |
מקסמן , ממתי ספרדים שפורקים עול מאבדים את האנושיות, שליש כיתה שלי מהתיכון מכל העדות לא דתיים היום וכולם אנושיים.
|
|
|
|
| נשלח ב-24/3/2011 22:16 |
|
| |
| ריאליסטי כתב: |  | מקסמן , ממתי ספרדים שפורקים עול מאבדים את האנושיות, שליש כיתה שלי מהתיכון מכל העדות לא דתיים היום וכולם אנושיים.
|
|
אמרתי שאין דעתי כך, רק שהצדיקים כאן עושים הבחנות בין חרדי לבין אני יודע מה,
אמרתי שאפשר לומר את ההבחנה הזאת גם כן,
|
| נשלח ב-24/3/2011 22:46 |
|
| |
תוקן על ידי מנהלי_משנה ב- 24/03/2011 22:57:08
|
|
|
|
| נשלח ב-24/3/2011 23:14 |
|
| |
תוקן על ידי מנהלי_משנה ב- 24/03/2011 23:20:25
|
|
|
|
|
| נשלח ב-24/3/2011 23:24 |
|
| |
ר' מדא, שנרב, רדףהשיג, הפרזנט.
יש להצר שהגענו למצב הנוכחי. אין כאן אשמים, זהו טבעו של פולמוס הנוגע לצפור הנפש, לצביון העצמי, ולזהות והמשמעות האנושית. הוא קצת מערער את שיווי המשקל החברתי וגורם לזעזועים בינאישיים לא רצויים.
סבור אני שביתר איפוק מצד כל אחד מהמתדיינים כאן, היינו יכולים להבין הרבה יותר איש את רעהו. ייתכן אפילו למצוא משותף מסוים. ואף אם לא, היינו מגדירים היטב את הרעיונות ואת נקודות המחלוקת.
הזעם והשנאה המתלהמים בוויכוחים, ניתנים לשיכוך. הם טבעיים למדי. מעולם, וויכוחים עניניים היו מלווים בסערת רוחות. אך אנחנו מספיק תבוניים ואנושיים [ולא משנה כרגע מה משמעותם...] כדי להניח את הענין האישי בצד, גם אם חרה מאוד, ולחזור להתדיין בעניניות.
גם אם מישהו חושב שדעתו של השני נובעת מחינוך מושגי כושל, או מסוג חשיבה מוטעה [ואני מתכוון לשתי הצדדים]. זה לא פוטר אותו מלהגיב ענינית. נדמה לי שניסיתי להיות רק עניני, ולכתוב את אשר נראה לי בצורה די בהירה. וזכאי אני לזכות למענה הולם.
אני לא מייצג פה את דעותי כדי להציע את מרכולתי חוצה. אני מנסה להתדיין כדי להבין פה רעיונותיהם של זולתי, כדי לבדוק היכן אני טועה או היכן נעדרה ממני חשיבה נכונה.
[כשאני קורא תגובה שענינה שבעל חשיבה כמוני מונע ע"י רוע ויהירות. בעוד העניניות שבאותה תגובה דומה פובלציסטית ולא מבוססת. אני אמור להפגע. אך גם על זה אני מבליג, כי אני זוכר את טבע האנוש].
לכן אני קורא אליכם, חברים. בואו נניח מעתה והלאה את ההתייסויות הפוגעות והמעליבות, את התגובות הלא עניניות, את הנוסח המתריס. ונגיב רק לגופן של דברים, ובעיקר נחשוב שגם זה שמולינו אדם כמונו בעל רגשות וערך עצמי. וככזה הוא זכאי ליחס מכובד.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-24/3/2011 23:43 |
|
| |
ג'ה מובארק
לא להתיפייף. ברור שיש כאן 'צד' אחד שהכל 'מותר' לו (אינני יכול לחשוב על משהו יותר גרוע מההתבטאות של שנרב כלפיי), וצד אחר שאפילו להתלונן אסור לו. וזאת, בגלל שמיימוני, כמו כל חרדי טוב, מעריץ אנשי אקדמיה בטירוף (האמביוולנטיות של החרדים בהתנגדות המטורפת לאקדמיה ובהערצה לכל יבחוש שמחזיק בתואר ד"ר שאומר משהו... זכורני מעיתון משפחה ראיון שלם עם סטודנט לתואר ראשון (!) שחשב שחוק האברכים מוצדק. ישבו גרילק ופאליי ואמרו: אם סטודנט אמיתי, מהאלה שיושבים על הדשא, אומר...), ומואדיב מסיבות שאין ברצוני לפרט כאן.
כך או כך, גם תועלת לוגית לא יוצאת לי מהפורום הזה. לא תורם לי שום דבר לדעת איך בדיוק קבע הוד הרבמיכיותו את כללי המשחק שלו, תוך התעלמות מהלוגיקה המקובלת, מהאמת ההיסטורית ומהמסורת היהודית גם יחד. וגם לא תורם לי שום דבר לדעת שבאוניברסיטת בר מצווה מכהן כבוד כהניסט-פאנאט-פונדמנטליסט קיצוני כפרופסור חבר, ואין פוצה פה ומצפצף.
ולכן אוֹמַר לכם בהזדמנות חגיגית זו: 'נעמתם' לי עד מאוד, היו שלום. ביי...
|
|
|
|
| נשלח ב-24/3/2011 23:48 |
|
| |
| thepresent כתב: |  | באוניברסיטת בר מצווה מכהן כבוד כהניסט-פאנאט-פונדמנטליסט קיצוני כפרופסור חבר, ואין פוצה פה ומצפצף.
|
|
כן -- ממש שערוריה. אם זה היה תלוי בכך, משרד המדע היה קובע כקריטריון רשמי לקבלת תואר פרופסור [אולי אפילו ד"ר, או אולי אפילו לשם קבלת תואר ראשון, או אולי אפילו לשם קבלה לאוניברסיטה] שהמועמד מצביע עבודה ושמאלה [או אולי מרץ ושמאלה -- עדיף חד"ש]
|
| נשלח ב-24/3/2011 23:51 |
|
| |
| thepresent כתב: |  | ולכן אוֹמַר לכם בהזדמנות חגיגית זו: 'נעמתם' לי עד מאוד, היו שלום. ביי...
|
|
וזו ממש טראגדיה -- עדיף היה, כמובן, שכל אלו שאתה לא אוהב פה: הרב אברהם, פרופסור שנרב, הרב מיימוני, מואדיב, איש ציפור, אני, [ועוד היד נטויה] יעזבו ורק אתה תישאר (אולי ביחד עם סוסרטי)...
תוקן על ידי רדףהשיג ב- 24/03/2011 23:55:15
|
|
|
|
|