בית פורומים עצור כאן חושבים

אני חושב שכל אדם מאמין...

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-23/3/2011 13:52 לינק ישיר 

ירוחםשמ כתב:
יונתן
 תולעיים והרמשים נוצרים מהטבע, בלי אבא ובלי אמא, סתם כך מרקבון אורגניים, והם יכולים להתפתח.

???

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/3/2011 14:25 לינק ישיר 

יונתן

הערה מתודולוגית נחוצה:
לאחוזים (וגם למספר הדצימלים) אין משמעות בשאלה זו. אחוזים הם x/n שמיתרגם ל p ברמת הפרט. אם היו לך 1000000 יקומים שמתוכם ב999999 יש א-לוהים וב1 לא, והיית שואל מה הסיכוי שהיקום שלנו הוא זה שאין בו א-לוהים, אזי הייתה התשובה 0.0000001%. 
גם בדיון עם אנשים לא דתיים הכשל הזה מאוד נפוץ (אך בכיוון ההפוך... משפטים כמו "99.99% שאין א-לוהים")
תוכל לומר שנראה לך מאוד סביר שיש א-לוהים. אין לי מושג מה המשמעות של 'נראה לי מאוד סביר' בהקשר זה - סוג של תחושת נכונות שמתעוררת בך? זה מדד למשהו? אני מניח, אגב, שאפשר (היום, או לפחות יהיה אפשר בעתיד. כבר ב1975 [!] הצליח נוירולוג בשם פנפילד להשרות בנבדקיו תחושות כמו דז'ה וו, פחד וזרוּת, ע"י גירוי מוחי בעזרת מיקרואלקטרודות. בוודאי התקדמו קצת מאז) ליצור את התחושה הזו באופן פיזיקלי-כימי. אז מה?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/3/2011 14:27 לינק ישיר 

ירוחםשמ כתב:
יונתן
 תולעיים והרמשים נוצרים מהטבע, בלי אבא ובלי אמא, סתם כך מרקבון אורגניים, והם יכולים להתפתח.

אני לא יודע אם זה נאמר ברצינות או לא אבל אם זה ברצינות הנה האמת:

- כל דבר חי וצומח הוא בעל ד.נ.א. 
- כל ד.נ.א. נוצר ע"י מישהו בדור הקודם (אין ד.נ.א. שנוצר לבד. פשוט אין)

מ-2 ההנחות הקודמות נובע שלכל יצור חי או צומח יש מקור (או "הורה")

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/3/2011 14:31 לינק ישיר 

פרזנט:

הטענה שלי היתה כך: אם הסיכוי לבריאה ספונטנית הוא, נניח 0.00001% הרי שיש 99.99999% סיכויים שיש
בורא מאחורי העולם (אלא אם המציאו תיאוריה שלישית שלא שמעתי עליה)

ברור שאין הוכחה מוחצת לקיומו של בורא, אם היתה כזאת כל העולם היו מאמינים..

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/3/2011 15:05 לינק ישיר 

יונתן
מה חידשת? עם הדנא נכון ! אבל הדנא בא מהטבע  בהתפתחות כפי שתורת האבולציה לומדת , היה דנא של דג וממנה נבראו החיות והאנשים, הדג נוצר מתולעת שנוצר מאמבות ואצות, שום יד מכונת ושום תכנית ערוכה מראש, פשוט התפתחות הדרגתית. מתנאיי אקלים מתאימים,
אין זו דעתי האישית- אבל זו דעתם של הלא מאמינים בבורא עולם. אז מה הועלתם באמונתך?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/3/2011 15:33 לינק ישיר 

לא הועלתים כלום. אבל האמונה שלי יותר סבירה סטטיסטית מאשר אמונתם..

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/3/2011 16:08 לינק ישיר 

השלמה:

כאשר כתבתי שיש הוכחות (או ראיות), לא התכוונתי להוכחות הקלאסיות, שכבר נידונו בפורום במקומות שונים. החסרון שלהן הוא בכך שהן מעידות, או אמורות להעיד, על מציאותו של אלקים בורא ומנהל ומשגיח, אחראי למוסר ולגמול. אבל בתור יהודים אנו מחזיקים באמונות נוספות. שהוא בחר בנו מכל העמים, ונתן לנו את תורתו, והוא חפץ במצוותינו, ועוד.

התכוונתי לאותה גישה שמציג מיכי בפורום ובספריו, שיש רמות שונות של הוכחות (וסבירויות, למרות שאני עצמי איני מבין בסבירויות כלום ומה שאני מבין לא משכנע אותי, אבל אולי אני מתכוון לאותם דברים במונחים אחרים?). ומדוע אתאמץ להציג מה שמיכי מבין בו יותר ומסביר יותר יפה ממני? יבוא מיכי וימשיך. הוא מוזמן בחום.

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < type="text/">document.write("");

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/3/2011 16:09 לינק ישיר 

יונתן

1. כתבת "סבירות על הטבע והחוקים". הסבירות שחומר וחוקי הטבע (או חוק אחד כולל שלהם שעדיין לא גילינו) קיימים מאז ומעולם או שלא - אינה ניתנת לתיאור בצורה סטטיסטית.
2. כעת אתה אומר משהו אחד ספציפי - ההסתברות ליצירת הדמוי תא הראשון מחומרים שהיו בסביבה. לשם כך עליך לדעת על מה מדובר (עדיין לא מוסכם) את החומרים שהסתובבו שם ואת התרמודינמיקה באזור. לאחר שתדע את כל זה יהיה מדובר על סיכוי להיווצרות בנקודת זמן ומקום אחת, לא באופן כללי לאורך זמן עצום ובאינספור מקומות במרחב, שלזה הסיכוי הסטטיסטי הרבה יותר גדול.
3. רעיון הא-לוהים אינו האופציה היחידה כאשר שוללים התפתחות ספונטנית. אולי כמה א-לים. אולי יצורים תבוניים שאין לנו דרך לתפוס אותם (ושהסיכוי להיווצרותם הוא גבוה יותר). אולי משהו שאיננו חושבים עליו (כשם שלפני 200 שנה לא העלינו בדעתנו אפשרות שהאדם התפתח ממולקולת שומן)
4. עוד אבחנה הכרחית - אני חושב שרעיון הא-לוהים אינו כלול בסטטיסטיקה. אתה מנסח קונספט חדש כדי להסביר את הטבע - אבל כל עוד אין הוכחה אחרת לקיומו הוא אינו כלול במסגרת ההסברים האופציונליים. לדוגמה - תוכל לנסח קונספט חדש לפיו הזמן כיווץ את המרחב וכך גדלו הסיכויים להיווצרות מולקולת השומן הראשונה והיא נוצרה. אבל כל עוד לא הוכחת אותו ממקום אחר - לא תוכל להמציא אותו על סמך חוסר תשובה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/3/2011 16:15 לינק ישיר 

לא!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
רק לא עוד דיון על אבולוציה בבקשה לא.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/3/2011 17:22 לינק ישיר 

באבא,

כתבת "כי הרי אף אחד לא יכול להוכיח שחס ושלום העולם לא נברא והתנך לא אמיתי אלא אוסף המצאות של אנשים אז לכן גם האדם שאומר שהוא לא מאמין הוא בעצם מאמין שלא צריך להאמין" .

יש לא מעט אנשים הסבורים כי התנך נכתב על ידי אנשים  ולמרבה התסכול, לא מספיק ברור איך העולם נברא. חובת ההוכחה היא על כל מי שיש לו, לדבריו, מידע או הוכחות בנדון ולא להיפך.

באותה מידה ניתן לומר כי אתה מאמין  בסגולותיו של הפתק נ נח נחמ נחמן מאומן   כי הרי אף אחד לא יכול להוכיח שחס ושלום הפתק לא נכתב על ידי ר' נחמן וירד משמיא לאודסר (יש אפילו סימן עם הצום) אז לכן גם האדם שאומר שהוא לא מאמין בפתק הקדוש הוא בעצם מאמין שלא צריך להאמין.

באותה מידה ניתן לומר כי אתה מאמין שמרים התעברה מהשכינה כי הרי אף אחד לא יכול להוכיח שחס ושלום בסך הכול אביו של ישו ימ"ש קיים מצוות עונה....

דילגתי על הדוגמא מהלובביצער החי וקיים כי אולי אפשר להוכיח שהוא מת, למרות שעל הוכחה מעין זו הגמ' עונה "קשיא"...

בדרך הזאת אפשר לומר שכולם מאמינים בכול.

תתפלא לשמוע שיש לא מעט אנשים, חלקם חכמים, חלקם יודעים את התורה ובכל זאת אינם מאמינים.

עכשיו למשהו שאולי מצדיק אשכול נפרד אבל אנסה לטפל בו במסגרת הזאת.

ישנה טענה מגוחכת להפליא האומרת שאם אנו יודעים משהו אז בעצם אנו יודעים ולא מאמינים. "הצורך באמונה - אלוהים הוא דבר שיש להאמין בו. לו הייתה נמצאת הוכחה לקיומו, לא היה עוד צורך להאמין בו. ולפיכך, אין כל צורך לחפש אחר הוכחה לקיומו של אל או אלוהים כלשהו". כפי שציטטה צענע

אוקיי. נשמע מעניין. אבל רבש"ע מי אומר שיש באמת צורך להאמין? ומי אומר שיש בכלל דבר כזה להאמין. אולי זה רק צורת ביטוי של מסתבר ו/או נראה לי ואולי  זה ביטוי מעודן של  אני רוצה לחשוב.

יהיה איך שיהיה,  גם אם נכריז חד משמעית שאין דבר כזה להאמין כי הרי אם רואים לא מאמינים, אין בכך משום הוכחה לשום דבר. מקסימום שיעור חביב בלשון.

המושג אמונה הוא לא איזה מוכרח המציאות, שמכוחו אפשר להוכיח, שאי אפשר להוכיח את קיום האלוהים, כי אם תהיה הוכחה, זה הרי לא אמונה.

סליחה על המשפט הארוך, זו הדרך הכי קצרה שהצלחתי לבטא את טענתי.

בכלל, לפי טיעון זה אסור להוכיח שיש אלוהים והיה אסור על עם ישראל להשתתף במעמד הר סיני כיוון שהיו עלולים להיכשל בראיה ולאבד בעקבות כך את האמונה חס ושלום.

דייר,

אני חושב כי אין זה מכובד להתייחס לדיונים הנוגעים בסלע קיומנו כאל צפצופי זרזיר.

יונתן,

הבריאה היא אמנם חידה נעלמה כלשונו הזהב של החזון איש, אך פתרונה של החידה הוא כלל לא פשוט.

ירוחם,

ניתן אולי להסכים עם דבריך כי המאמין, מאמין בלי הוכחה. קביעתך כי הכופר לא יאמין עם הוכחה חסרת בסיס.

כתבת,

ראה - מה שקרה לעם ישראל לאחר שקיבלו הוכחה מוחלטת לקיומו של אלוקים בקריעת ים סוף מעמד הר סיני וכו'. אולי זו הוכחה דוקא שלא כל כך קרה מה שקרה ולא הייתה הוכחה מוחלטת.

(או שמא זה היה עבירה גוררת עבירה לאחר שנכשלו בראיה ואיבדו את האפשרות לאמונה)

הרב מיימוני,

ניתן היה להתייחס בסבירות לטענות הסבירות של הרב מיכי אילו הייתי יודע שהוא הגיע ללא דעות מוקדמות ומתוך דף חלק. למעשה הוא עוסק בעיקר במה שאני מכנה הצדקת המבוקש.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/3/2011 17:31 לינק ישיר 

מה לעשות אבל רוב האנשים ממשיכים במסורת אבותיהם בלי לשאול יותר מדי שאלות
ולכן גם כשחילוני טוען שהוא לא מאמין אין צורך ליפול מהכסא בתדהמה ולגייס ארסנל שלם
של טיעונים ולערוך לו סמינר ערכים מזורז.
רוב הסיכויים שהוא פשוט מדקלם את מה שהוריו והסביבה שלו חינכה אותו ואין להסיק
מכאן על זה שהוא מאמין בלא להאמין ושאר תאוריות.
תקן אותי אם אני טועה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/3/2011 17:35 לינק ישיר 

אילו הייתי טוען שבין כדור הארץ לשמש מסתובב קנקן תה במסלול אליפטי, לא היה ניתן להפריך את הטענה שלי כל עוד הייתי דואג לציין שמידות הקנקן כה קטנות, כך שלא ניתן לצפות בו אף בטלסקופ החזק ביותר שיש ברשותנו. אך אילו הייתי ממשיך בטיעון, ואומר כי מכיוון שלא ניתן להפריך את הטענה, תהיה זאת עזות מצח מצד ההיגיון האנושי לפקפק בה, אחשב בצדק למי שמדבר שטויות. אם, לעומת זאת, יטענו לעצם קיומו של קנקן תה שכזה בטקסטים עתיקים, ילמדוהו כאמת מקודשת בכל יום ראשון, ויחדירוהו לראשיהם של תלמידי בית ספר, אזי פקפוק באמונה כזאת ייחשב לסימן לחריגות, ועלול להוביל את המפקפק לטיפול פסיכיאטרי בעידן הנאור, או לאינקוויזיציה בעידן קדום יותר.
(ברטראנד ראסל)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/3/2011 17:39 לינק ישיר 

"אמונה" שבעל האשכול מדבר עליו, היא רק לילדים,
"אמונה" מלשון אימון, אין אדם בעולם שאין לו אימון למשהו ולמישהו,

שאני רץ עם המכונית לקראת רמזור ירוק ?! יש לי אימון (=אמונה) שאף נהג בצד האדום שלו לא יחצה את הצומת,
עובד אצל המעביד: יש לו אימון שישלם לו בסוף החודש,
האדם אוכל: יש לו אימון שהם לא רעל,

וכן על זו הדרך,

ילד גדול לא צריך את אלוקים בכדי להבין ולשמור את התורה, כמו שהוא מבין את חוקי התנועה והרפואה ויש לו אימון בהם,

כפירה = חוסר אימון,

יש כפירה השקפתית, כלומר האדם כופר לא בגלל חוסר אימון, רק לתועלת,
וזה הכפירה של הנאורים,
וזה לדעתי המתנה הגדולה שאלוקים נתן לאנושות במאה האחרונה,
לכפור לשם תועלת האנושות כולה,

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/3/2011 20:03 לינק ישיר 

ההודעה הפותחת, וגם ההודעה הראשונה של מיימוני מניחות שיש הבחנה בין צמד המושגים: 'להאמין' ו'לדעת'. בהודעה הפותחת זה מונח ללא מודעות וללא הסבר, ואילו מיימוני הציע הסבר והגדרה.
לענ"ד אין הבדל בין שני המונחים הללו, וכנראה גם לא בין המצבים הנפשיים ששני המונחים הללו מבטאים אותם. לכל היותר אפשר לדבר על רמות שונות של וודאות בידיעות שלנו, ואולי על מקורות שונים שמביאים אותנו לידיעות הללו (אם כי אני לא נוטה לחשוב כך).
יש להבחין בין כמה משמעויות אפשריות של ההצהרה 'אני מאמין במשהו':
א. במישור הנפשי, ייתכן שאדם שמדווח על 'אמונה' במשהו מדווח על מצב נפשי שונה מזה שמדבר על 'ידיעה'. יש כאלה שמדברים על אמונה במובן של מצב נפשי בלבד (חוויית אמונה, ולא כטענה על העולם). אלו לא אנשים מאמינים, וכדאי שיקחו כדור כדי להיפטר מה'אמונה' שלהם.
ב. יש שמדברים על אמונה (בקב"ה, או בכלל) במובן של ידיעה לא וודאית. אבל שום ידיעה אינה וודאית, כולל ידיעה שהיא תוצאה ישירה של החושים. אמנם יש שחווים וודאות גמורה לגבי ידיעות חושיות, אבל לענ"ד זו אינה וודאות גמורה, ואם קיימת אצלם וודאות כזו מדובר באשלייה. יש כאן הנחה שהחושים משקפים נכונה את המציאות, וזו אינה הנחה וודאית, אלא 'אמונה' (במשמעות הזו). לשתי אלו הייתי קורא 'אינטואיציה', וזו קיימת ביסוד כל ידיעה שלנו (לא רק הידיעה על אלוקים), ולכן גם מבחינה זו אין מקום לאבחן את האמונה במונחים אחרים.

בדוגמא של מיימוני, כאשר אדם מדווח לגבי מי שלידו: 'אני מאמין שמדובר בראובן', כוונתו בד"כ להערכה לא וודאית, כלומר לידיעה ברמת וודאות נמוכה מהרגיל. זו לא משמעות שונה מהדיווח 'אני יודע שמדבר בראובן' שגם היא אינה וודאית אלא בסבירות גבוהה יותר.
ג. ויש כאלה שמדברים על אמונה במובן של ידיעה שבאה ממקור אחר (לא מהחושים). כאן עלינו להבחין בין כמה משמעויות:
א. אם זהו רגש בעלמא - ראה סעיף א. זה לא מקור אלא אשלייה. מקור לטענה על העולם אמור להיות קשור לעולם החיצוני.
ב. אם זה מקור מיסטי - אני לא יודע מה לומר על זה (אני לא ממש יודע מהי מיסטיקה. בעיניי זה מונח בעל אופי נגטיבי בלבד, כלומר הוא בא לשלול את מקורות המידע הרגילים שלנו, אבל אין לו משמעות פוזיטיבית מצד עצמו).
ג. אם מדובר בהכללה על בסיס מה שאני חווה (כולל רגש/חוויית האמונה, שבעיניי הם אינדיקציה לכך שיש אלוקים בעולם כשלעצמו) - אזי אין הבדל בינה לבין ידיעות מדעיות. גם הידיעה שיש כוח גרביטציה אינה מבוססת על חישה ישירה, אלא על הכללות מתוך התצפיות שלי. אז המאמין מגיע להכללה של אמונה באלוקים מתוך התצפית בעולם שסביבו וגם בתוכו. זהו תהליך דומה מאד.

הביקורת שאולי מדובר באשלייה, גם היא יכולה לתקוף כל דיווח על ידיעה כמו על אמונה. לכן איני רואה בטענה זו בסיס להבחנה בין אמונה לידיעה (ביקורת כזו היא בד"כ תוצאה של עמדה שמבחינה בין אמונה לידיעה, ולא הבסיס לה).

סוף דבר, אין להבחין בין אמונה לידיעה, לא מבחינת החלק בנפש שעוסק בה, לא מבחינת מקורותיה ולא מבחינת רמת הוודאות (כי יש הבדלים גם בין ידיעות שונות ברמת הוודאות שלהן).

ולגבי היחס בין הסתברות לסבירות. אכן קשה לדבר על הסתברויות בהקשר זה, שכן אין דרך למדוד אותן (מהו מרחב המאורעות, וכמה מאורעות מתוכו מכילים את אלוקים?). בד"כ מתכוונים לדבר על סבירות ולא על הסתברות. אבל יש אולי מקום לדבר גם על הסתברות.
באופן עקרוני, חישובי הסתברות יכולים להיות מבוססים גם על היעדר מידע. לדוגמא, בקוביה הוגנת אנחנו יודעים שאין עדיפות של אחת הפיאות, ולכן המסקנה שלנו היא שההסתברות לכל אירוע מתוך מרחב המאורעות היא שווה, וכך מקבלים שישית. מה קורה לגבי קוביה שאין לנו שום מידע לגביה? יכול אדם להניח בהיעדר מידע אחר שזוהי קוביה הוגנת (אגב, זה מה שאנחנו עושים בד"כ, שהרי אין לנו אפשרות לבדוק מדעית שהקוביה היא הוגנת), ושוב להגיע לאותו חישוב, והפעם מתוך היעדר מידע.
במובן הזה ניתן לדבר על ההסתברות לכך שיש אלוקים כאחת מתוך שתי אפשרויות (או שיש או שאין). מי ששתי הטענות שקולות בעיניו, יכול לדבר כאן על הסתברות ולא רק על סבירות. גם אם השקילות נובעת מהיעדר מידע.
יתר על כן, כפי שכבר העירו כאן, יש מקום לחישובים על בסיס הסיכוי שהעולם או חלק כלשהו מתוכו נוצר במקרה. גם זה חישוב שעשוי להניב מספר כלשהו, כהסתברות ולא רק כסבירות (אם כי יש לדייק במקרים אלו, שכן החישובים הללו ביסודם הם ליחידת זמן, כלומר קצב ולא סיכוי. נכון שאפשר להניח את גיל העולם ולכפול בו ולקבל מהקצב סיכוי.

באשר להוכחות, אין כאן המקום להיכנס. הדבר דורש הגדרה מהי בכלל הוכחה (הרי כל הוכחה מבוססת על הנחות יסוד, והשאלה היא מה מקור הוודאות שלי בהנחות היסוד, שהן ודאי אינן מוכחות).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/3/2011 21:39 לינק ישיר 

על כל החלק הראשון - עולה השאלה למה לקבוע את כללי המשחק באופן כזה. אפשר גם לקבוע אותם באופן החרדי, הקראי, האתיאסטי, הנוצרי והבודהיסטי. והכל תקף באותה מידה. ואתה יכול גם להפסיק לאכול בגלל הבעייתיות שבאינדוקציה אם אתה רוצה, אם זה נורא מפריע לך הבעיה הזו.
על החלק השני - לא הבנתי דבריך. בקוביה אנחנו יודעים שבקוביות רגילות ('הוגנות' במינוח האקדמי) ככה נראית ההתפלגות, וכיוון שאין סיבה להניח שהקוביה הזו היא לא 'נורמלית' ככה צריכה להראות ההתפלגות שלה. אני מניח שאם היינו מגלים שקוביות נוטות שלא ליפול על הצד של 6 (ולא משנה הסיבה לכך. אבל היו מעלים השערה - "כי ה6 נקודות יוצרות דיסאוריינטציה של האלקטרונים" או "שהן מעצבנות את קנקן התה של ראסל") אז ההתפלגות של קוביה הוגנת היתה 1/5 לכל פיאה. שום דבר לא 'נקבע מראש' כפי שאתה מנסה להציג את זה.
כתבת "ומי ששתי האפשרויות (יש או אין א-לוהים) שקולות בעיניו, ייתן להם הסתברות של 50-50". אז זהו שלא ברור לי מה עניין ה50-50 לכאן. אם הוא חושב שזה 50-50 (לא שאני יודע מזתומרת) אז זו טאוטולוגיה, ואם הוא חושב ששתי האופציות אפשריות אז מה לזה ול50-50? מידת תחושת הנכונות בקשר לטענה היא לא מדד סטטיסטי (אולי נעשה גם סיגמה של
x * p (x) s על כל אנשי העולם כדי להגיע לסבירות המדויקת לקיומו של א-לוהים? הרי יש שמתחברים יותר לטענה שיש, ויש המתחברים יותר לטענה שאין. למה שאלך על פי מה שאני, כתוצאה של החינוך שלי, מתחבר, ולא אנסה לאפס את השונות השיטתית הזו על ידי מדגם שכולל את כל סוגי האנשים?)

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > אני חושב שכל אדם מאמין...
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 5 6 לדף הבא סך הכל 6 דפים.

bholext