|
|
| נשלח ב-28/3/2011 07:19 |
|
| |
מתי פסקה נבואה?
|
|
|
|
| נשלח ב-28/3/2011 08:17 |
|
| |
ייתכן על הפסוק "זה לעומת זה עשה האלוקים" שמעת? הרי זה יסוד ברור ומוצק שחייבת להיות בחירה חופשית לאדם ולכן ברגע שיש נבואה וגילוי שכינה ורואים עין בעין את גילוי ה' חייב מנגד להנתן כח לצד השני שמתבטא בהשתוקקות לעבודה זרה נבואות שקר וכו" אחרת תנטל הבחירה כי מי משוגע להחליף חיים במוות. כשראו חכמים שזה לא מצליח העדיפו לרדת בדרגה לוותר על כל גילוי הפנים שהיה בימי בית ראשון למרות שזה היה כרוך בביטול הנבואה. יש עוד הסברים על כך שהנבואה באה מלמעלה למטה כלומר מהשמים כדי לתקן את העולם הארצי אבל כשראו שהדור לא מוכשר שינו פאזה והחליטו לתקן מלמטה כלומר תיקון ע"י מעשים פרטי דינים בלי נבואות גדולות ומתן מוסר מידי הנביאים.
|
|
|
|
| נשלח ב-28/3/2011 08:28 |
|
| |
דייר האם הבחירה בתקופת הנבואה היתה מאוזנת? עובדה שחלק גדול מהעם, אם לא רובו נהה אחרי ע"ז. והאם היום הבחירה מאוזנת, האם אתה מוכן לחתום שחצי מעם ישראל, שרובו אינו שומר מצוות, נמצא במצב מאוזן מבחינת הבחירה?
|
|
|
|
| נשלח ב-28/3/2011 09:41 |
|
| |
אני לא בוחן כליות ולב אין לי מושג איך חשבונות של מעלה מתנהלים ואיך ה' מנהל את העולם כמאמר השיר "יש דברים נסתרים לא נבין לא נדע לפעמים גם מותר לא לדעת הכל" אך זאת עובדה שדרך הנבואה לא הצליחה ומאז שפסקה התחיל תהליך ארוך יסודי וסיזיפי של תיקון האנושות והפעם בלי קולות וברקים נבואה וניסים וגילויי שכינה.
|
| נשלח ב-28/3/2011 09:57 |
|
| |
דייר איך אתה מפרש את הפסוקים כימי צאתך מארץ מצרים אראנו נפלאות אשפוך את רוחי על כל בשר?
|
|
|
|
| נשלח ב-28/3/2011 10:03 |
|
| |
מי אמר שפסקה הנבואה ? עד כמה שאני מכיר הגמרא מתייחסת לכך שהנבואה פסקה מנביאים (תולים את זה בחורבן בית המקדש) וניתנה לחכמים או לחילופין לשוטים וקטנים. (שתי דעות שונות בב"ב דף יב) המשמעות העקרונית של זה היא שלנביאים אין עוד מעמד משמעותי בחברה, אלא תחתם יש חכמים, ונביאים סתם נחשבים כקטנים או שוטים. כאן המקום כמובן לשאול האם זה מצב שנוצר באופן טבעי וחכמים רק חשפו אותו או שמא זה מצב שחכמים יצרו במתכווין. לענ"ד האמת נמצאת איפה שהוא באמצע. יש כאן עוד כמה תתי שאלות שעלו ב"שורה השניה" של הדיון, יתכן שאתייחס אליהם בהמשך.
|
| נשלח ב-28/3/2011 10:24 |
|
| |
יתכן בא נעשה סדר- מלאכי ניבאה בבית שני- לא בגלל חז"ל אלא לפי נבואתו- כך חגי כך זכריה ואחרים- וכך הנביא יחזקאל, שניבאה בבל לאחר החורבן. היו לפי דבריך הנכונים בתי מדרש בתי אולפנא לנביאים. להיכן הם נעלמו ולמה הם נאלמו, למה החליטו בשמיים על הפסקת הנבואה? האם עזרא נחמיה שאלתיאל זרובבל. היו פחותים ממנהיגי העם לפני החורבן? האם העם בבית שני היה פחות ראוי לגילוי שכינה וקשר ישיר עם ה'? אלא- אנו מכירים את הנביאים שחז"ל רצו שנכיר. לאחר המיון שהם עשו.(אגב מוזר ביותר כי הכניסו את מגילת אסתר- הספר היחיד שלא נמצאה בחפירות ים המלח) הועלמו נביאים והועלמו ספרים, ונאלמו הנביאים, כי האלימו אותם, המגמה של חז"ל לעליונותה של התורה שבעל פה על זו שבכתב- ועליונתם של החכמים על השמיים. עובר כחוט השני בגמרא ובמדרשים-- לא בשמיים היא- ועוד אמירות רבות המפחיתות את התורה שבכתב. אלא מה. כשהיה צורך הם כן השתמשו בבת קול מהשמיים- והמציאו מושג חדש- רוח הקודש, שעוזר מאד להברת דברים לא ברורים
|
|
| נשלח ב-28/3/2011 10:45 |
|
| |
"מיסודי הדת לידע שהאל מנבא את בני האדם". משמעותו שיש לאל שיח ושיג עם האדם היו זמנים שהדיבור היה בצורה של נבואה שהוא פניה של הנביא בכוח הדיבור עצמו אל הרגש האנושי ומאחר שהאדם החכים וההשפעה של הרגש עליו התמעט פנו אליו החכמים "בני הנביאים" אל דעתו ואל החכמה שלו מבחינת התוצאה ההשפעה של הנבואה לא הייתה יותר מההשפעה של החכמה אלא פחות ממנה כיון שיש לאנשים רגשות אחרים שסותרים לאותם רגשות טהורים של צדק ויושר שהביאו הנביאים מלמעלה והעתיד מדבר על "ולא יאמרו איש אל רעהו דעו את ה' כי כולם ידעו אותו" שהוא ההבנה העצמית שהעולם כולו מתקדם אליו ודבר נוסף - הנבואה כולה מדברת בלשון עתיד כיון שהעתיד יש בו הרחבת הדעת ואין השעה דוחקת וההשפעה שלו על ההווה הוא השפעה מכרעת כיון שהוא האידיאל שהאדם חושב עליו תמיד בכל מקום שיש בו בחירה וכל פניה שהוא פונה בה כיון שרק בה הוא מכיר את עצמו בתחומים של הנכון והראוי
|
| נשלח ב-28/3/2011 11:30 |
|
| |
דייר, על סמך מה אתה קובע כי הרי זה יסוד ברור ומוצק שחייבת להיות בחירה חופשית לאדם. זו בסך הכול הנחת עבודה, המסייעת להסביר את הסתר הפנים ואת אי התגלותו של האלוהים לאנושות באופן ברור שלא ישאיר מקום לספק ביחס לקיומו ו/או למטרתו/רצונו. אגב, אני מניח שאתה יודע כי אין זה הפשט בפסוק "זה לעומת זה עשה אלוהים". האם אפשרות היות דבר ה' בידי עבדיו הנביאים, מסורה להחלטת חכמים, בחינת צדיק גוזר והקב"ה שותק? מי בדיוק ראה שהדור לא ראוי. אלוהים חזר בו? חכמים החליטו בשבילו? דווקא שיטת מלמטה למעלה לא כל כך הוכיחה את עצמה, אולי צריך לחזור לשיטת הנבואה. כשל לוגי לטעון מחד, אין לי מושג איך חשבונות של מעלה מתנהלים ואיך ה' מנהל את העולם ובה בעת להמשיך לפרשן. סוג של פוזיציה חלומית. מה שאני יכול להסביר הריני מסביר. ברגע שיש בעיה אני עובר לאין לי מושג איך חשבונות של מעלה מתנהלים ואיך ה' מנהל את העולם. אני מקבל את מה שאתה מציג כעובדה שדרך הנבואה לא הצליחה. התהליך החלופי שהצגת אף הוא לא נוחל הצלחה מרשימה. ירוחם, אני חוזר. אתה מאשים את חז"ל בהאשמות חמורות ביותר וגם מעניק להם יכולת "לנצח" את אלוהים. אני לא כל כך מבין איך אתה מסתדר עם זה כשומר תורה ומצוות כאשר רוב החוקים וההלכות נוסחו ונקבעו ע"י חז"ל. בעל, נכוחים הם דבריך. אוסיף רק שאי ציות העם לנביאים ואי התרשמותו משאר הגילויים, רק תומכים בהשערתי שהגילויים והנבואות כלל לא היו כה חד משמעיים. אני מכיר את כל ההסברים האחרים להתנהגות בני ישראל לאחר הגילוי הנורא של מעמד הר סיני, שהוא מקור ההשראה הבלעדי של הדת היהודית. דומני שכולם לא נועדו אלא לנסות להתמודד עם ההסבר היותר פשוט ויותר הגיוני שהצגתי. סוסרטי, אני מסכים כי הפסקת הנבואה קשורה גם לטרנספורמציה שעברה היהדות מדת התנ"ך לדת הפרושים, המתעניינים בדיקדוקי הלכות בני-ברקיים במקום בחוויה דתית. אבל אולי זו רק תוצאה ולא סיבה. דהיינו מקודם "פסקה נבואה" מהסיבה שכתבתי ולכן נוצר הצורך בטרנספורמציה שהצגת.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-28/3/2011 11:55 |
|
| |
ייתכן
אתה חוזר על "האשמתך" בפעם השניה- מדוע אתה סובר שלא ייתכן שהבנתי כבר בפעם הראשונה?
לא הבנתי מה הקשר בין אשמתי לבין קיום תורה ומצוות? להבדיל- אני יודע על כמה מחוקי הכנסת שנחקקו על ידי או בשיתוף אנשי מר"ץ רק"ח חד"ש מפלגות ערביות, אז בגלל זה אני לא אקיים את החוקים הללו?
בהמשך לדברי הסוס- וכהשלמה- מערכת החוקים של חז"ל של הראשונים והאחרונים ובעיקר היום- לא מיחסים לחויה הדתית כל משמעות, להפך.
ספרו של גימס- על החויה הדתית לסוגיה- אני משער כי רוב החרדים המקצוענים- לא חוו חויה כזו מימיהם.
.נ.ב האם אתה סובר כי אשמותי לא נכוות? הרי זו צריכה להיות השאלה _________________
תוקן על ידי ירוחםשמ ב- 28/03/2011 12:01:44
מודה ועוזב
|
|
|
|
| נשלח ב-28/3/2011 13:03 |
|
| |
'
|
|
|
|
| נשלח ב-28/3/2011 13:13 |
|
| |
'
|
|
|
|
| נשלח ב-28/3/2011 14:39 |
|
| |
חוקי מדינה הם בסך הכול הסכמות חברתיות וכל זמן שאינן רומסות זכויות אזרח או מפריעות לסדר החיים התקין, כלל לא חשוב מי המחוקק. עובדתית המחוקקים במדינות דמוקרטיות נבחרים על ידי הרוב ואין משמעות מי עוד מצטרף לחקיקה זו אחרת ומה דעותיו ומעשיו. הדת, להבדיל, היא מערכת ערכית. אם אתה סבור שמה שהיה בראש של חז"ל זה הגמוניה ושליטה, מדוע הנך מקפיד (אם אתה מקפיד) על כל התקנות והריטואלים שיסדו, תקנו והנחילו אותם אנשים שההגמוניה עמדה בראש מעיניהם. לגופן של האשמות, לא נראה לי כי המוטיב המרכזי שהדריך את חז"ל היה ההגמוניה. כדרך כל הארץ הם ודאי הושפעו גם משיקולים מעין אלו, אבל לומר שזו הייתה האג'נדה הראשית ומכוחה הם "ביטלו" את הנבואה, נראה לי קצת היסחפות. מה גם שתמיד הייתה להם האפשרות להתנבאות.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-28/3/2011 15:35 |
|
| |
יתכן לא טענתי ואיני טוען כי ההגמוניה של חז"ל הית לתועלתם הפרטית, הם הנציחו את השקפת עולם. ואיך שהם ראו את טובתו של עם ישראל, בעיניהם טובתו של עם ישראל באותו זמן ובהמשך היה להתנתק, מהעולם הדתי שבה קבעו הנבאיים, לעולם דתי מסודר עם חוקים נוקשים, לפרטיו הקטנים והשוליים.- שלכאורה אין להם קשר ישיר לה',- אבל חז"ל קבעו שזה העיקר. והזיות חלומות ודיבורים בשם ה' אינם מן הענין, ואין להם כל חשיבות. עם ישראל לא היה מחזיק מעמד כעם בלי חוקים שוליים ולכאורה לא חשובים- אלה. המשך קיומו של העם התאפשר, אך ורק הודות לחוקים אלה. אני מקווה שאתה מבין מדברי שלמרות מה שכתבתי יותר נכון איך שהובנתי-לא תואם את דעתי על התוצאות הרצויות שהתקבלו. חוקי המדינה הכנסת הרשויות המקומיות וכד, אינם מוסבמות, הם חוקים מחייבים לכל דבר. והעובר עליהם הוא עבריין. הדת היא ערכית- מערכת החוקים לא.
|
|
| נשלח ב-28/3/2011 15:52 |
|
| |
ירוחם, יתכן
בקיצור, הדת הפרושית שלבד מהיותה מודרנית בהיותה מייסדת של עולם דתי חדש. בנוסף היא גם הקבוצה העדכנית מבין כתות היהדות. מתעוררים להם הפרושים ומבינים את הבלוף הגדול שלווה את העם עד כה. חוויות שקריות ופרימיטיביות אקסטזות ועוד, והסכנה גדולה הכל בסכנת קריסה. יתרה מזאת הם הקבוצה השפויה היחידה שמבינה זאת, כשבסביבה החברה הצדוקית ואיסית ששקועה עד צוואר בעבר. אכן הכת השפויה ,המתונה, והנבונה בין כתות היהדות.
והיום?
|
|
|
|
|