|
|
| נשלח ב-30/3/2011 19:04 |
|
| |
| ייתכן כתב: |  | מקס,
הסבר נא אחת ולתמיד מה נצמדת ליהדות ומדוע אתה מגן עליה בכל תוקף. הקשר המשפחתי לבדו הוא אולי עניין אישי וודאי שאין לא שום משמעות רעיונית מחשבתית.
רגע רגע להצמד לאנושות ובשביל האנושות כולה כן נראה לך ??
אז זה מה שאני עושה,
והיות שאני לא יכול לבד לעשות זאת, אני משכנע את אשתי ואחרי זה שנינו משכנעים את ילדינו, וכך אברהם אבינו עשה,
וכך משה רבינו עשה,
כל תרבות ותרבות שואפת שכל התרבויות יגיעו למצב טוב יותר, ואז יהיה אנושות שכדאי לחיות בא,
אתה בעד עולם טוב. מעולה. תגדיר מהו עולם טוב. והכל על מקומו יבא בשלום.
עולם טוב היא בחוקי חברה טובים, וחוקי חברה שמקדמת את האובולציה התבונית לדורות הבאים שלהם יהיה יותר טוב,
והיות שאנו יודעים היום שבלי התבונה האנושות לא היית שורדת את האובולוציה,
ולכן רק התבונה היא הסגולה לשרוד ולהנות מהחיים,
אתה מייחס לתרבות המערבית רעיונות שמעולם לא עלו על דעתה. אתה כל כך רגיל לפרש את התורה כרצונך ואתה משתמש באותם כלים לפרש את תרבות המערב. אבל, להבדיל מהתורה תרבות המערב חיה וקיימת ואין טעם לפרשנה.
זוהי דמגגיה זולה וסליחה,
מה שקיים ושורד זה רק הטובים שבאנושות, וזה משמעות הנבואות בתנ"ך
תרבות המערב (אני מתכוון לאידאולוגיה ולא לתרבות במובן חיי התרבות) גורסת כי כל האנשים שווים בזכויותיהם ללא הבדל מגדרי כלשהו. תרבות המערב דוגלת בחרות פיזית ורוחנית, רציונליזם, חינוך, מחקר והתפתחות.
זה המושג של בצלם אלוקים נברא האדם, זה החידוש שהיהודים הביאו לעולם,
"תרבות" הסלבס והכסף אין בה שום עומק שאתה מנסה לתלות בה. זו בסך הכול דרך של אנשים להתפרנס וליהנות מהחיים. אף אדם שפוי לא רואה בזה מטרה וגם לא אמצעי למטרה רעיונית כלשהי.
חינוכית אתה לא מדייק כלל, הגן עדן של הנאורות היא צורך חינוכי כמו הגן עדן של היהדות היא צורך חינוכי,
ועוד: למה אתה מחלק בנאורות בין חיי המציאות לבין האידאולוגיה, וביהדות אתה לא עושה את אותו ההבחנה ??
ביהדות זה גם כך, יש את ההמון שטוב שהולך בעיוורון אחרי החכמים לטובה,
ויש את החכמים בעצמם שזה האידאולוגיה של החכמים שאומרת לדאוג לאנושות טובה יותר,
אנשים חיים ורוצים ליהנות מהחיים. "יש לו מנה רוצה מאתיים" לא הומצא על ידי המערב "והנפש לא תימלא" אינה סיסמא הוליוודית. יש מי שמנצל את החולשה האנושית הזאת וגורף הון רב. אף אחד לא רואה את זה כתופעה חיובית. במסגרת חירויות הפרט, התרבות המערבית לא רואה את עצמה כמי שיכול להתערב במצב הזה. הא ותו לא. למדני נא היכן מופיע בתורה רעיון האבולוציה? ומה אתה כל מתלהב מהרעיון. כל השנים עוד לפני שאנשים ידעו לחשוב על אבולוציה האנושות התקדמה. (זו בעצם האבולוציה). אינני מזלזל ח"ו בכל ההתפתחות האנושית עד למהפכת המדע אך הפריצה הגדולה התרחשה דווקא כאשר אנשים התחילו לחשוב מחוץ לקופסא לא נצמדו לטקסטים או לרעיונות ובדקו כל דבר מחדש.
זה מה שאתה לא מצליח להבין משום מה,
נביא יכול לנבא אך ורק שיש אובולוציה, התפתחות תבונית,
אין שום מצב שנביא יכול לחזות את העתיד אך ורק בתנאי שיש התפתחות,
שנביא מבטיח משהוא למישהו, היא רק בתנאי שיכול להתקיים המשהו הזה,
הנביא הבין שהטוב של האנושות יביא את הטוב בטבע האובולוציה,
וגר זאב עם כבש היא משל וגם נמשל שבעיקרון למה שלא,
נכון שרק האדם יכול היה לשרוד רק עם התבונה,
אבל היא יכולה לתת תבונה גם לחיות (לפחות אפשר לחשוב בדמיון שכך יהיה בהעתיד הרחוק,)
הנביא יכול לדרוש אחריות מהאנושות לדורי דורות אך ורק אם הוא (הנביא ) מאמין בהתפתחות התבונה (= אובולוציה) |
|
|
| נשלח ב-30/3/2011 19:17 |
|
| |
מקס,
אני מנסה פעם אחרונה להבין אותך, אבל אנא ממך, בלי הרצאות ארוכות על תבונה. הפרינציפ הובן.
אני שואל פשוט מאד. אתה בעד תבונה והתפתחות. יופי. אני איתך. מה כל זה קשור לתרי"ג מצוות. וכי אי אפשר להיות נבון ומוסרי כפי שכך כך הרבה אנשים בעולם המערבי חיים?
אתה רוצה שגם אשתך תהיה אתך? מצויין. גם הילדים? מצויין. אתה אוהב את אברהם אבינו? גם אני. אתה אוהב את משה רבינו? גם אני.
תכלס, מה העבודה הזאת לכם ומדוע דתיהם שונות מכל העמים. זה פרס לאלו שהיו החכמים הראשונים?
אגב, כבר אמרתי לך שבתורה יש בהחלט הבדלי מעמדות התלויים בייחוס ולא במעשים. אפשר לאהוב את זה ואפשר להתנגד לזה. אי אפשר להכחיש את זה
|
|
|
|
| נשלח ב-30/3/2011 19:40 |
|
| |
ייתכן:
אני מסיים את הדיון בינינו כי אני חושב שהבנת אותי טוב,
אגב: יש מושג ביהדות שאדם מגיע למצב של עצמאות מוסרית וערכית, שהוא לא חייב במצוות יותר,
יש רק בעיה של פורץ גדר אם עושה את זה בגלוי, ויש שהיו גם נגד זה, על דרך אל תאמין בעצמך,
אבל אם אתה מרגיש עצמאות מוסרית וערכית, אני פוטר אותך מלקיים מצוות כלל,
אבל בתנאי שזה באמת כך,
שאתה מבין את כל המצוות למה הם בכלל קיימות, ואז אם הם לא רלוונטים לך ?! אז אתה פטור מלקיימם,
ועוד תנאי, שהם גם לא רלוונטיים לסביבתך הקורבה,
תוקן על ידי maxmen ב- 30/03/2011 19:42:21
|
|
|
|
| נשלח ב-30/3/2011 19:51 |
|
| |
יתכן האשכול עוסק בנבואה- ולא במשנתי האמונית. לגופו של הסלידה כדבריך- מה שכתבתי - לא בהכרח מעיד על סלידה, מקסימום- אפטיה.
|
|
|
|
| נשלח ב-30/3/2011 21:20 |
|
| |
תוקן על ידי מנהלי_משנה ב- 30/03/2011 21:22:12
|
|
|
|
|
| נשלח ב-30/3/2011 22:59 |
|
| |
| ייתכן כתב: |  | | דייר, אני מעדיף לנסח את טיעוני באופן זהיר יותר, לא רק מפני הכבוד לחז"ל ולאבותינו בכלל. אתה אכן זהיר בניסוח אבל זאת כוונתך. ולשאלותיך. 1. מי אמר לך שהעם היה טיפש באותם זמנים?. לא הייתי מתנסח באופן כה בוטה. העולם כולו, כידוע, האמין בכל מיני אמונות על התנהלות העולם, שאינם עומדות במבחני הביקורת המקובלים בדורות האחרונים. זאת עובדה היסטורית מוכחת.
גם היום אנשים מאמינים בשטויות ובהבלים ולרוב המוחלט של האנושות אפשר למכור קוקה קולה אם תשים בחורה בלבוש מינימלי ליד הבקבוק וזה רק מראה את הרמה. וכדי לאמת את הנבואה אין צורך בשום כלי ביקורת מתקדמים ואני עוד פעם חוזר וטוען שגם בימי קדם אנשים היו חכמים בעלי אינטילגנציה ובמיוחד העם היהודי. ועובדה שבתקופה הזאת נכתב התנ"ך שמשפיע על האנושות יותר מכל הספרים והמדע של ימינו גם יחד.
זו גם התשובה לשאלתך התורה הרי שואלת את השאלה שלך איך נדע שהנביא הוא נביא אמת מכאן שהתורה עצמה כיבדה קצת יותר ממך את העם ולא התייחסה אליו כאל עם של טיפשים שאפשר למכור להם נבואות בשקל אז למה אתה מזלזל בעם ישראל ? אני בהחלט לא טוען שעם ישראל היה עם טיפש. אולי יחסית לתקופה הוא היה עם חכם במיוחד. עדיין האמונות הרווחות ודרך בדיקת הדברים באותם ימים אינה עומדת בפרמטרים הבסיסיים המקובלים כיום. 3.התורה נותנת קריטריון ברור לנבואת אמת אם יתקיים מה שהנביא אומר אזי הוא נביא שקר ואם לא אחת דינו להמית בחנק אז איך ניתן להגיד שהנבואה היא בלוף? נו, האם הנבואות התקיימו? לא מה שידוע. הם בדקו את "קיום" הנבואות בכלים שהיו תקפים באותה תקופה. ברור שגם נקבעו קריטריונים כדי למנוע מכל אחד לקחת את התואר נביא ולגרום לתקלות חמורות.
לא מה פתאום שום דבר לא התקיים לא נבואות משה על גלות ישראל בפרשת בחוקותי נבואות קיבוץ גלויות נבואות ישעיהו לחזקיהו נבואות ירמיהו על החורבן נבואות נתן לדוד אולי תקרא קצת תנ"ך ותראה שיש נבואות שהתקיימו מכאן ועד להודעה חדשה . וזה שאתה יושב כרגע בביתך במדינת ישראל הריבונית זה גם חלק מנבואה שמתגשמת מול עינינו כך שאני ממש לא מבין על מה אתה כותב. ועל איזה כלים אתה מדבר? התורה כותבת בפשטות אם הנביא יטען שמחר בשעה 10:00 ירד גשם וירד חצי שעה אחרי זה נביא שקר אז מה יש פה להתבלבל? ההשוואה לעישון למרות הסכנה אינה רלוונטית. המעשנים מודעים לסכנה, אך מבכרים חיי שעה עם תקווה שהם לא ישלמו את המחיר. הרי גם לדעה הכי מחמירה העישון אינו גורם מוות בטוח ומיידי. בהחלט יש אנשים אשר מסיבות שונות למרות העישון יחיו חיים ארוכים ובריאים. אני חושב שאל מול מחזה נבואה משכנע, אנשים סבירים היו מתייחסים מאד ברצינות. זה לא אומר שהחטא היה נעקר מהעולם אבל ברור לגמרי שהייתה לזה השפעה, הרבה מעבר להשפעה שהיתה בפועל.
כבר כתבתי שמול הנביא היו נביאי שקר ושאר תופעות כדי שתהיה בחירה חופשית ולכן זה שאנשים בחרו לא לשמוע בקול הנביא לא מוכיח שנבואתו היא שקר. לאנשים כידוע יש יצר הרע וגם כשמוכיחים להם באותות ומופתים יש להם נטיה ללכת ראש בקיר ובלשון התורה "עם קשה עורף"
|
|
תוקן על ידי דייר ב- 30/03/2011 23:00:54
|
|
|
|
| נשלח ב-30/3/2011 23:57 |
|
| |
דייר:
תדע שאם תראה בנבואה משהו מיסטי שמימי וכדומה, אז אתה חייב להסכים שאין הנביא יכול להכשל בשליחותו,
ואין אלוקים יכול לעשות לוחות הברית ומשה רבינו ישבור אותו,
ואין ולא יכול להיות אצלו המושג "פן" ינחם וכדומה,
בקיצור, הנושא היא ארוך ועמוק,
|
| נשלח ב-31/3/2011 00:09 |
|
| |
ייתכן
כדאי לך לעיין בספרו של יוסף דן תולדות תורת הסוד העברי כרך א' עמ' 67 והלאה בפרק שני.
יוסף דן מביא את הדיונים בספרות המחקר ביחס לסוף הנבואה והוא דן בדעותיהם של כמו אורבך קויפמן גבריהו ואחרים. החוקרים מזכירים את הפסוק בתהילים כב שקבע "אותותינו לא ראינן אין עוד נביא ולא אתנו ידע עד מה." ישנם חוקרים המקדימים את תחושת סוף הנבואה לסוף ימי הבית הראשון. לשיטתם גם ספר דניאל נכתב כבר בשמו של צדיק קדום שנקרא דניאל ולא על ידו ולכן הוא גם מבטא את סוף הנבואה, היינו צריך לדבר בשם מישהו מהדורות הקודמים ואי אפשר להתנבא בשמנו.
גם אם לא תסכים לכל הנאמר אני מצאתי עניין בדיון מכיוון שסוף הנבואה מתברר לא כענין חזל"י בלבד אלא פשוט תופעה רוחנית הרת משמעות ליהדות, שקדמה לחז"ל.
צריך עם זה לציין שתמיד היו כאלה שסירבו להשלים עם סוף הנבואה. בהחלט הרמב"ם הוא דוגמא כזו, בוודאי לפי א.י. העשעל, גם אבולעפיה שהושפע מהרמב"ם ראה עצמו כנביא, אידל כתב עליו ועל הקבלה הנבואית שלו רבות. אני יכול להסכים שזה לא הזרם המרכזי.
|
|
|
|
| נשלח ב-31/3/2011 08:13 |
|
| |
ייתכן,
כתבת "בכלל, אני לא חושב שאנחנו באמת יורדים לסוף דעתם של כל הפילוסופים, בהם גם הרמב"ם, שהגנו על הדת. האם הם אכן האמינו בזה, או שמא לא רצו לפרוץ גדר, או כל נימוק אחר שמנע מהם להסיק מסקנות, שחלקן כמעט הכרחיות, מרעיונותיהם הפילוסופיים"
נראה שרגש אחריות חברתית גרם לו לרמב"ם שלא לזלזל בערכה של הדת בגירסתה ההמונית שכן זו האחרונה, טובה ויעילה עבורם ולכן ראויה להם.
מאקס,
כתבת "יש מושג ביהדות שאדם מגיע למצב של עצמאות מוסרית וערכית, שהוא לא חייב במצוות יותר"
ולעיל כתבת "אבל אני מדבר ומוכיח מהמקורות שלנו, כלומר כל דעותי מגיעות מהתורה מחז"ל מגאונים וראשונים ואחרונים"
על מנת לקיים "חכמים, הזהרו בדבריכם" כדאי שלקביעתך הראשונה, אכן תצרף מקורות. אמנם יפה עשית והצבת כמה
מגבלות למימוש הפטור מן המצוות, אבל עד כמה שידוע לח"מ, מלבד אי אלו רמזים אצל רמ"י מאיז'בצה ואולי ספר חסידי נוסף, הרי כל המקורות מורים בדיוק את ההפך.
|
|
|
|
| נשלח ב-31/3/2011 08:49 |
|
| |
ייתכן
כל דיון יוצא מהנחות יסוד. בדרך כלל, אדם מאמין שהנחות היסוד שלהן הורגל או שאותן אימץ לאחר לימוד ומחשבה הן הן ה"פשוטות ביותר". ויש כמובן להבהיר מה הן "פשוטות" ולפי איזה קריטריון ומדוע "פשוט" עדיף על "נלמד" ו"נרכש".
בכל אופן, אני מצהיר כי מה שלך פשוט, שהנבואה טעונה הוכחה וניתוח, לי אינו פשוט כלל. והשאלה היא כנראה מאיזה מקום יוצאים. עבורי התנ"ך הוא מקור חי ונאמן, ולכן הנבואה שהוא מתעד היא תופעה קיימת. צריך כמובן ללמוד ולחקור מהי. אבל הפשטות הראשונית שלי שונה משלך.
האם יש עדיפות לגישתי או לגישתך? מסתבר שאם הכל תלוי בהנחות יסוד מוקדמות, אין עדיפות לוגית לזו על פני זו. (אלא אם כן תטען שהנחת היסוד הראשונה היא לשלול הכל עד שמוכח אחרת, וגם אני תומך בכך. אך אני גם יודע שלאחר שאני מאשר את המציאות המורכבת שמסביבי, אני מקבל דברים רבים שטעונים בירור וסידור כי אין לי ברירה אחרת. וכפי שאני מקבל את החשמל ואת החלקיקים התת אטומיים כך אני מקבל את הנבואה, אם גם התחום הראשון בא מהפיזיקה ומהמדע והשני מן ההיסטוריה ומן החויות האישיות).
האם הבהרתי את עצמי? כוונתי לומר שהגישה שבנבואה יש ממש אינה פחות אינטואיטיבית ואינה פסולה לשמש כהנחת יסוד ראשונית. זאת בניגוד לקביעתך. וכמובן זה מזמין דיון מוקדם. מה פשוט ומה ראשוני ומדוע.
*** אני סבור שהתפתחות החשיבה האנושית מסייעת להתפטר מאמונות הבל אבל הנבואה אינה אמונת הבל ומעולם לא היתה כזו, ולכן לא היה צריך להתפטר ממנה, ולכן גם ההתפתחות האנושית לא שמה לה קץ.
כמדומה שהמבקר הגדול של הנבואה כהתגלות של אלוקים אישי ומתעניין באדם היה שפינוזה. זה כ1500 שנה לאחר שתמה הנבואה ואולי גם תמה בת קול של חז"ל. עד אז לא פסקה האמונה בנבואה. לא היו נביאים חדשים, אבל הנביאים ה"ישנים" נותרו באמינותם. (ואיני מתכוון ליוצאי דופן ששללו אותם, שהרי אתה מבקש לטעון שהחברה והתרבות שללו אותם באופן לא מכוון אלא מחמת התפתחות של התודעה).
הנקודה האחרונה הזו התחדשה לי כעת מעיון בדבריך. העלית טענה מרחיקת לכת ולא שמתי לב שהיא לא מדוייקת, לפחות כפי שאני מבין אותך. כתבת על הפסקת הנבואה כאילו זה חוסר אמון כללי בכל הנבואה כתופעה. ולא היא. יש לשים לב כי הפסקת הנבואה לא שללה את הנבואות הקודמות אלא רק שללה חדשות.
אפשר כמובן לטעון שגם הנבואה כבר לא היתה דבר כה פשוט ומוכח מעצמו. בעוד, נניח, גדעון ואשת מנוח יכלו להאמין שהאיש שמדבר אליהם הוא מלאך, בימי התנאים לא היו אמורים להאמין שמלאך מתגלה לאדם. ואם הם אימצו את הנבואות הרי זה בגלל שהן כבר קודשו ולכן עמלו כדי לבארן באופן יותר שיטתי.
חוששני שעדות התלמודים שוללת את מה שכתבתי בפסקה האחרונה. יש לנו עדויות על תנאים ואמוראים ואישים מן הזמן ההוא שחווים מפגשים (אביי ורבא זכו לפריסת שלום שמים, יהיה טיבה מה שיהיה. ר' יוחנן שומע מלאכים, גם אם לא ידוע לנו מה שמע ואיך ועוד). זה נדיר, אבל גם הנבואה היתה נדירה בימי המקרא.
*** כפי שכתבת, התכנים היפים והמוסריים של הנבואה מעידים על עצמם. מה הם מעידים? על תפיסה פילוסופית (אינטואיטיבית) ומוסרית. על אמונה באלוקים טרנצנדנטי שהעולם כולו בריאתו ואין הוא כפוף לו, שהרי הוא גם "בורא רע" (כן, בדבר זה אני מחזיק מגישתו של קויפמן, אם כי היום בחוגים אקדמיים, לפי הספרים המתפרסמים, זה כבר לא פוליטיקאלי קורקט). ועל תביעה מוסרית של שיחרור עבדים, אי ניצול של החלשים וכיו"ב.
*** מעל לכל, הנבואה מעידה שיש דו שיח בין אלקים לאדם. יכול אתה לטעון שהנבואה התקבלה אצל האדם בכוח הדמיון שלו. כך ודאי טען הרמב"ם וכך גם אני סבור, לפחות לפעמים. אבל איני כופה על הטקסטים את הנחות היסוד של הפילוסופיה האנליטית של ראשית המאה ה20, שסברה שרק המדע מסביר הכל ואין בלתו, ושכל מה שהוא מוסרי או חווייתי הוא חסר ערך. (ובזה אני חוזר לנידון הראשון: מאילו הנחות יסוד אנו יוצאים ומה אנו מחשיבים כראשוני).
|
|
|
|
| נשלח ב-31/3/2011 09:04 |
|
| |
מיימוני,
בקצרה: בעוד שאתה מבקש ומסתפק בעריכת דיון פינומנולוגי, רוצה ייתכן לערוך בירור פילוסופי במובנו הראשוני/בסיסי.
כתבת "כמדומה שהמבקר הגדול של הנבואה כהתגלות של אלוקים אישי ומתעניין באדם היה שפינוזה" כבר קדמו בכך הרמב"ם, לפחות לפי הפרשנות הרדיקאלית לדבריו.
|
|
|
|
| נשלח ב-31/3/2011 09:14 |
|
| |
| ספרן כתב: |  | | מאקס,כתבת "יש מושג ביהדות שאדם מגיע למצב של עצמאות מוסרית וערכית, שהוא לא חייב במצוות יותר"ולעיל כתבת "אבל אני מדבר ומוכיח מהמקורות שלנו, כלומר כל דעותי מגיעות מהתורה מחז"ל מגאונים וראשונים ואחרונים" על מנת לקיים "חכמים, הזהרו בדבריכם" כדאי שלקביעתך הראשונה, אכן תצרף מקורות. אמנם יפה עשית והצבת כמה מגבלות למימוש הפטור מן המצוות, אבל עד כמה שידוע לח"מ, מלבד אי אלו רמזים אצל רמ"י מאיז'בצה ואולי ספר חסידי נוסף, הרי כל המקורות מורים בדיוק את ההפך. |
|
ספרן היקר,
חשבתי שהייתי דיי ברור,
ואם זה לא ברור אז טוב שהגבת,
ותודה,
|
|
|
|
| נשלח ב-31/3/2011 09:18 |
|
| |
| ספרן כתב: |  | | כבר קדמו בכך הרמב"ם, לפחות לפי הפרשנות הרדיקאלית לדבריו. |
|
כבר קדמו בכך שלמה המלך בקהלת, ואחריו חז"ל ומשם יונק הרמב"ם,
אין הרמב"ם חידש מדעתו כלום, ולא שום גאון או ראשונים אחרים,
|
|
|
|
| נשלח ב-31/3/2011 09:40 |
|
| |
ייתכן, שאלת מעולה. (בתגובתך למקס) פתרתנו מלומר מה נשתנה... לגבי התשובות כתר לי זעיר.
|
| נשלח ב-31/3/2011 10:33 |
|
| |
| ספרן כתב: |  | ייתכן,
כתבת "בכלל, אני לא חושב שאנחנו באמת יורדים לסוף דעתם של כל הפילוסופים, בהם גם הרמב"ם, שהגנו על הדת. האם הם אכן האמינו בזה, או שמא לא רצו לפרוץ גדר, או כל נימוק אחר שמנע מהם להסיק מסקנות, שחלקן כמעט הכרחיות, מרעיונותיהם הפילוסופיים"
נראה שרגש אחריות חברתית גרם לו לרמב"ם שלא לזלזל בערכה של הדת בגירסתה ההמונית שכן זו האחרונה, טובה ויעילה עבורם ולכן ראויה להם.
|
|
עד מתי צריך לשמור את רגש האחריות החברתי הזה? האם בדורות האחרונים לא הוכח שניתן לקיים חברה מוסרית (ברמה צבורית) ללא דת? אולי אפילו יותר מוסרית מחברה דתית. הרמה האישית של הפרט אינה מענינת את המערכת הדימוקרטית ואולי טוב שכך.
|
|
|
|
|