|
|
| נשלח ב-3/4/2011 01:06 |
|
| |
בגן אצל הגננת,
|
|
|
|
| נשלח ב-3/4/2011 10:54 |
|
| |
צענע ירמיהו צפו את העתיד- אבל כמה מנבאות לא התגשמו- על אחד אצל ישעיהו אני זוכר. רוב הנבאים לא התנבאו על העתיד. התוספות אומרים- אין הנביא מתנבא על מה שיהיה אלא על מה שראוי להיות. לנבא את העתיד יכול גם חכם- איזהו חכם הרואה את הנולד. איני יודע מה היום- לפני שנים הוקמו באוניבסיטאות בעולם פקולטות לעתידנות- אחד מהמרצים בארצות הברית היה פרופ' כהאן- יהודי איך לא- היתה לו מנת משכל מעל 200 אי קיו, כל מה "שניבא" התקיים. הוא לא היה דתי כל וכלל. הרבה מאנליסטים ניבאו ומנבאים את התפתחות הכלכליות בעולם ובארץ- הם לא נביאים.
|
|
|
|
| נשלח ב-3/4/2011 11:42 |
|
| |
צענע
(לא קראתי את העמודים הקודמים לצערי, אבל אני יכול עדיין לענות לשאלתך).
נראה לי שאנו יכולים לחלק את המובא בספרי הנבואה למספר סוגים:
א. תוכחה, מוסר. (למה לי רוב זבחיכם יאמר ה'... למדו היטב, דרשו משפט, אשרו חמוץ, שפטו יתום, ריבו אלמנה).
ב. אזהרות מפני העתיד (מצרים היא משענת קנה רצוץ ואין לסמוך עליה נגד אשור).
ג. הבטחות ותקוות לגבי העתיד (ישעיהו פרק כז (יג) וְהָיָה בַּיּוֹם הַהוּא יִתָּקַע בְּשׁוֹפָר גָּדוֹל וּבָאוּ הָאֹבְדִים בְּאֶרֶץ אַשּׁוּר וְהַנִּדָּחִים בְּאֶרֶץ מִצְרָיִם וְהִשְׁתַּחֲווּ לַיקֹוָק בְּהַר הַקֹּדֶשׁ בִּירוּשָׁלִָם... ועוד הרבה מאד.)
ד. הבטחות מסויימות ואזהרות מסויימות.
לגבי אזהרות אין שום דרך לבדוק את נכונותן אם הן לא התגשמו, מפני שכלל בידנו שהבטחה לרעה עשויה להתבטל במקרה שעשה העם תשובה. מה שנותר לנו הוא הבטחות עם שובר, תאריך מסויים.
כמה מדברי הנבואה שייכים לסוג הרביעי הזה? כמדומה שהמיעוט.
לגבי מיעוט זה, דומה שהנביאים בעצמם הסתפקו לפעמים בפירוש נבואתם. יש דוגמא יפה בישעיה (אילו הייתי זוכר, הייתי מביא), שבה הנביא, לאחר שנים, מוסיף ביאור: הנה, מה שהתנבאתי התקיים.
לגבי ירמיהו עצמו, הגמרא במגילה מתקשה מאד לחשב את 70 השנה שהבטיח עד שישובו כלי המקדש למקומם. ואמנם מן הגמרא נראה שלא הבינו שהמספר 70 אינו בדווקא אלא מה שמכנים היום מספר טיפולוגי.
לפיכך, אני מצטרף לדברים המצוטטים, שדברי הנביא הם עצה לדרך הנכונה, אך הם יותר מאשר עצה. הם גם דבר ה' אשר ביד הנביא.
|
|
|
|
| נשלח ב-3/4/2011 12:00 |
|
| |
למיימוני
ומהו דבר ה' אשר בידי הנביא?
האם כשישעיהו מנבא את נבואות העתיד שלו אין הוא מנבא את העתיד להתרחש לפי דבר ה' שבידו?
והאם פרוש המילה נביא הוא מוכיח בשער?
ומה אם דבר חז"ל שהיום הנבואה ניתנה לשוטים ותינוקות?
אם עיקר תפקידו של הנביא הוא להוכיח בשער איך תסביר את דבר חז"ל זה? האם התינוקות והשוטים הם המוכיחים בשער היום?
|
|
|
|
| נשלח ב-3/4/2011 12:16 |
|
| |
מיימוני רבותינו הראשונים התיחסו לחלק מהנבואות כנבואות שאינן מותנות. לדוגמא, הרמב"ן על פרשת האזינו מסביר את הפרשה כשטר בלתי מותנה. גם הרמב"ם שהבטיח שסוף ישראל לעשות תשובה כנראה הסביר שנבואות הגאולה הן לא מותנות.
כיצד תפרש את נבואת יחזקאל שקראנו בפרשת פרה? ההבטחה לגאולה שם אינה מותנה בזכות ישראל אלא רק בחילול ה' הנגרם ע"י הגלות. אחרי שחוזרים לארץ הקב"ה יזרוק עלינו מים טהורים.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-3/4/2011 13:08 |
|
| |
תיקון שגיאת כתיב שלי בהודעה קודמת:
צ"ל:ומה עם דבר חז"ל.
|
|
|
|
| נשלח ב-3/4/2011 14:31 |
|
| |
א.כיום אין נבואה-עובדא ,או שיש נבואה והיא לא זוכה להכרה? ב.פעם היה נבואה-עובדא, או שפעם האמינו בנבואה? ברור שפעם כולם האמינו בזה, ג.בשביל לקבל נבואה צריך הנביא להאמין במציאות הנבואה? עי' בתנ'ך, ותראה הנביאים מתארים איך נכפה עליהם נבואה כמעט ד.תניא בסדר עולם:בשנה שמלך אלכסנדר מוקדון פסקה נבואה. אלכסנדר, תלמידו של אריסטו, הוא פירסם תורתו בעולם-ובהנהגה למעשה. [הרב משה שפירא טוען שזו הסיבה-כלומר השכלתנות שאינו רוצה לקבל האמת ממקור עליון גרמה שכבר אינני ראויים לנבואה] ה.באותה זמן גם בטלה יצרא דעבודה זרה-גמרא. ו. הנבואה הוא אובייקטיבית או סובייקטיבית? דבר שניתן לברר בכלים רציונליים או לא? מבדיקת התורה לנביא נראה שאין לנו דרך לבדוק עצם הנבואה אם היא אמת, אלא אפשר לבדוק דבריו אם הם אמתיים ,ונבואותיו אם יתקיימו, וגם לבדיקה הזאת יש כללים מסובכים. ז."והיית דבר שקר בפי נביאיו" מה זה? ח. האם הנבואה נצרכת לנו בכלל? הרי צדק מוסרי לכאו' אפשר בלעדיו, וצדק מושלם אין גם איתו, אז למה נצרכת הנבואה? אלו מעט שאלות שיש בענין הזה, אולי תענו את דעתכם בזה
|
|
|
|
| נשלח ב-3/4/2011 14:52 |
|
| |
עוד שאלה, לפי חז'ל אי אפשר שתהיה נבואה אלא בארץ ישראל, או לפחות שיתחיל בארץ ישראל, מה זאת אומרת לגבי מהות הנבואה? [אם היה דבר טבעי או מיסטי טבעי מה נשתנה ארץ ישראל מכל הארצות?]
|
|
|
|
| נשלח ב-3/4/2011 18:41 |
|
| |
יהי אור כתב הרב משה שפירא טוען שזו הסיבה-כלומר השכלתנות שאינו רוצה לקבל האמת ממקור עליון גרמה שכבר אינני ראויים לנבואה. בעצם ר' משה שפירא קורא את המפה כפי שאני הצגתיה. כמובן, שמנקודת מבטו הוא מסביר את מה שהוא מסביר. והבוחר יבחר.
|
|
|
|
| נשלח ב-3/4/2011 20:20 |
|
| |
.
תוקן על ידי בעלבעמיו ב- 03/04/2011 20:22:18
|
|
|
|
| נשלח ב-3/4/2011 23:26 |
|
| |
בענין אם חכמי ישראל רק דיווחו על ביטול הנבואה או שגם גרמו לו כבר דנו והרב אריה קפלן [בספריו על מדיטציה] טוען בהתבסס על דברי הגר'א ועוד [כמדומה ר' צדוק] שהם גרמו לו במו ידיהם כאשר אסרו על לימוד דרך השגתה לרבים ואמרו אין דורשין וכו' וזאת כדי לבטל גם יצרא דע'ז שניזון מאותם דרכים של השגות רוחניות
|
|
|
|
| נשלח ב-3/4/2011 23:39 |
|
| |
לגבי מה שהגיב ייתכן על דברי. כן, בדיוק זאת היתה כוונתי להראות איך אפשר לקרוא את המפה בדיוק כך אך עם מסקנות שונות לגמרי, ונלע'ד שזהו עיקר הויכוח בכל סוגי הנושאים שעולים כאן בפורום, כלומר, אין צורך למי שירצה להאמין בנכונות ואמיתית דברי התורה ורז'ל להכחיש כל העובדות והצירופים, אפשר בקלות להבין את הכל, כולל התפתחות ההלכה והאמונה וכו', בלי לפגום את האמונה בכלל, ואולי יש לפתוח על נושא זה אשכול נפרד להראות דבר זה, וכך בענין זה גם מה שהחליפה ההלכה והתושבע'פ את הנבואה מתוארת בפרקי היכלות [שהוא ספר קבלי מיסטי כמובן] וכבר דברו בו רבות [עי' גם בלשם בענין ריבוי התושבע'פ בבית שני],
|
|
|
|
| נשלח ב-3/4/2011 23:46 |
|
| |
איך החכמים יכלו לבטל את הנבואה? הרי לפי האמונה של המאמינים הנביא היה מדבר מה שאלוהים שם בפיו זאת אומרת הוא היה פיו של אלוהים דרכה אלוהים דיבר אל בני האדם, אז החכמים החליטו לסתום לאלוהים את הפה? כי עכשיו הם המדברים. כך מובנים הדברים. זה נראה למאמינים הגיוני נורמלי
|
|
|
|
| נשלח ב-3/4/2011 23:59 |
|
| |
| ושםהאחר כתב: |  | איך החכמים יכלו לבטל את הנבואה? הרי לפי האמונה של המאמינים הנביא היה מדבר מה שאלוהים שם בפיו זאת אומרת הוא היה פיו של אלוהים דרכה אלוהים דיבר אל בני האדם, אז החכמים החליטו לסתום לאלוהים את הפה? כי עכשיו הם המדברים. כך מובנים הדברים. זה נראה למאמינים הגיוני נורמלי |
|
החכמים החליטו שאין לסמוך יותר על הנביאים כי יש נביאי שקר, מי שרוצה לומר משהו ?! בבקשה שיוכיח את הדבר בלוגיקה פשוטה, ולא לדבר בשם האלוקים,
אגב: לא אלוקים מכניס לפה, הנביא מבין את האלוקים, כלומר לו היה אלוקים רוצה לומר לי משהו עכשיו ?! מה הוא היה אומר לי ??? זה פי' נביא,
תוקן על ידי maxmen ב- 04/04/2011 00:02:10
|
|
|
|
| נשלח ב-4/4/2011 00:24 |
|
| |
אתה מסובב את הכתוב כרצונך בנביאים כתוב כל אשר אומר לך או אשים בפיך אותו תדבר. נדמה לי שאצל ירמיהו זה בולט וכמה אחרים. החכמים גילו שיש נביאי שקר- ועד שהם לא גילו נביאי השקר לא היו, היו היו. בזה החכמים רק גילו לנו כי לדעתם הכל בלוף אחד גדול אחרת לא היו מעיזים לסתום את פיו של אלוהים, אבל הם ידעו כנראה את האמת, שהכל בלוף אחד גדול, אין דין ואין דיין וכל אחד עושה מה שליבו חפץ ממציא דברים, כפי שהם המציאו את התורה ואת כל ההיסטוריה שאתה מאמין בה. הכל בלוף אחד גדול.
|
|
|
|
|