|
|
| נשלח ב-11/6/2012 07:34 |
|
| |
מיימוני,
ייתכן בהחלט שהרבנים לא ימצאו לנכון לדון איתך על תפיסותיך ותצטרך לעשות מאמץ למצוא להגיע איתם למישור דיון אחד. אז מה ? עדיין אתה יכול לפתוח שיעור, מסגרת, בית מדרש, בית הוראה או כל דבר דומה ולהציג שם את עמדותיך בצורה שתאפשר לכל אחד לבחון את טיבן ע"פ כישוריך ויכולותיך המוכחות. גם אם אתה מתמיד להסתתר תחת ניק קבוע אבל מצפה שהאחרים יבואו אליך, לזירה שאתה בחרת (שאיננה זמינה לכל אחד), אין בזה משום אומץ לב ועמידה על עקרונות, וזאת בדיוק היתה כוונתי במכה רעהו בסתר.
|
|
|
|
| נשלח ב-11/6/2012 07:44 |
|
| |
שותף
זה רעיון!
והנה השיעור, המסגרת, בית המדרש ובית ההוראה. קוראים לו "עצור כאן חושבים" אלא שיש כאן עוד חברים רבים מלבדי, כמוך אתה.
ואני משתדל להציג את עמדותי באופן שיאפשר לכל אחד לבחון את טיבן אבל לא רק על פי כישורי שלי אלא לפי התוכן שלהן. חלק ממכלול גישתי היא שדברים צריכים להוות הצדקה לעצמם ללא קשר לזהותו של האומר אותם (כפי שנוהג סיינפלדנו לומר: בין אם הכותב הוא יהודי, אורתודוכסי או רפורמי, או אשה, או גוי, או תוכנת מחשב).
איני מצפה שאחרים יגיעו לכאן אם אינם רוצים, אבל אשמח על השתתפותו של כל רב מאלו שאני מבקר. אני יכול לומר שאשתדל לענות להם כפי שאני יודע וכפי שאני נוהג ברחבי הפורום הזה (ובעבר גם בפורומים אחרים) מה שבגלל מעמסה רבה מדי אין כל הרבנים יכולים לעשות בעצמם.
לא טענתי שיש לי "אומץ לב" ובכלל המונח הזה טעון בירור. אולם הנהגתי היא בהחלט על פי עקרונות, שאולי אינם משותפים לשנינו.
ה"זירה" הנוכחית פתוחה לציבור הרבה יותר מאשר חדר דיונים בביתו של הרב עם חדר קבלת קהל עמוס שיש צורך לקבוע בו תור מראש... זה לא חסרון של הרב אלא מיגבלה שבמציאות. האינטרנט מאפשר לנו נגישות שלא היתה קיימת בעבר. היא גם מהירה ויעילה בהרבה מאשר מכתב אישי, אם כי כמובן מכתב אישי מאפשר דיון אישי. (אבל יש תיבה אישית ויש לי גם מייל שהכל מכירים אותו, אם כי יש כאלו שיכולים להתלונן שהבטחתי לכתוב להם ולא עשיתי זאת - בגלל העומס האישי שלי. גם אתה כמדומה מחכה לדיונים בנושאי קבלה כמובטח ולא עלה בידי לקיים, סמיילי עצוב).
אם תוכל להציע מקום מפגש ביני לבין הרבנים שהזכרתי ודיון מהסוג שאני מנהל, אשמח מאד להגיע, אילו הייתי יודע שזה לא יעלה לי במחיר אישי. זו לא שאלה של אומץ, אלא של אחריות.
|
|
|
|
| נשלח ב-11/6/2012 07:52 |
|
| |
1. לא קשור ליום השואה שלא נקבע ע"י סמכות מוכרת, אף לו היתה לדעת החזו"א סמכות לרבנים לקבוע. 2. למה לי לשלוח שאלת מבחן כאשר אני יודע את התשובה מראש?
|
|
|
|
| נשלח ב-11/6/2012 09:37 |
|
| |
ת"ט
סעיף 1 אינו פשוט או חד משמעי. מי ייסד את המנהגים של קינות, צומות וכיו"ב במשך הדורות? מה היתה סמכותם? האם זה היה מנהג שהתפתח באופן כלשהו (איני יודע איך זה קורה ואיני יודע אם היה מחקר שבאמת בדק את המעבר מהתנהגות יחידים-ציבור-דיווח-הצגת המנהג כמחייב שם ובכל מקום)?
לעומת זאת, יום השואה ויום הזכרון, שמצויינים במדינת ישראל, האם אין להם גיבוי של הרבנות הראשית ושל הממשלה בחוק? נכון שהמעמד של הממשלה וחוקיה אינו פשוט, אבל זה לא שהוא לא קיים ופטור מהתייחסות. אם כי מסתבר, כדבריך, שרבנים מהמגזר שלנו ישללו את התוקף הזה. אבל גם זה צריך לימוד וניתוח.
לגבי הנסיון, אולי זה יביא לתוצאות מפתיעות. הגע בעצמך: מי שבא לרב זילברשטיין או לרב קרליץ, וישאל אם מותר לערוך חתונה בערב יום הזכרון או השואה (נניח שהוא במקום שבו אין מניעה חוקית, אולי בחו"ל אבל הוא תושב ארץ ישראל ומשפחת הכלה כנ"ל). אם הרב יאמר שלא, הוא ישאל מדוע. אם הרב יפרט בדומה למה שפרטתי על העדר תוקף של המתקנים ושל הציבור, אפשר יהיה לעשות טריק לא הכי יפה, ולשאול מה בין זה לבין הסיפור שדווח בבחח ואותו ציטטתי. גם שם זה היה בזמן אחר ובמקום אחר. וגם שם היתה קהילה מסויימת וגם לא ברור אם כל בני הקהילה אבו לציית לכלל. וכן כאן. יש כאן כמה קהילות מקביליות ולא הכל חפצים לציית להן. (החזו"א יטען שאין סמכות להמון לקבוע ושם היו חכמים וכאן לא, אבל זו תשובה שצריך לעמת מול הנתונים. מה הופך את רבני הרבנות הראשית לבלתי ראויים לקבוע? האם צריך להתחיל לרשום שמות? זה יהיה מדרון מהיר לפוליטיקה).
|
|
|
|
| נשלח ב-11/6/2012 10:24 |
|
| |
הרב מימוני לגבי הנסיון, אולי זה יביא לתוצאות מפתיעות. הגע בעצמך: מי שבא לרב זילברשטיין או לרב קרליץ, וישאל אם מותר לערוך חתונה בערב יום הזכרון או השואה (נניח שהוא במקום שבו אין מניעה חוקית, אולי בחו"ל אבל הוא תושב ארץ ישראל ומשפחת הכלה כנ"ל). אם הרב יאמר שלא, הוא ישאל מדוע. אם הרב יפרט בדומה למה שפרטתי על העדר תוקף של המתקנים ושל הציבור, אפשר יהיה לעשות טריק לא הכי יפה, ולשאול מה בין זה לבין הסיפור שדווח בבחח ואותו ציטטתי. גם שם זה היה בזמן אחר ובמקום אחר. וגם שם היתה קהילה מסויימת וגם לא ברור אם כל בני הקהילה אבו לציית לכלל. וכן כאן. יש כאן כמה קהילות מקביליות ולא הכל חפצים לציית להן.
ואתה יודע איך יגיבו הרבנים הרבנים על הטריק הזה? ינפנפו אותך עם גב כף היד, בביטול גמור. ויוסיפו אם תתעקש גם בדוק ומנוסה.
|
|
|
|
| נשלח ב-11/6/2012 11:07 |
|
| |
"עדיין אתה יכול לפתוח שיעור, מסגרת, בית מדרש, בית הוראה או כל דבר דומה ולהציג שם את עמדותיך בצורה שתאפשר לכל אחד לבחון את טיבן ע"פ כישוריך ויכולותיך המוכחות. גם אם אתה מתמיד להסתתר תחת ניק קבוע אבל מצפה שהאחרים יבואו אליך, לזירה שאתה בחרת (שאיננה זמינה לכל אחד), אין בזה משום אומץ לב ועמידה על עקרונות, וזאת בדיוק היתה כוונתי במכה רעהו בסתר."
כך כתב השותף.
שוב כשל חשיבתי כפול ומשולש.
הצגת עמדה בבית מדרש נידח ברחוב בני ברקי תאפשר לבחון את יכולותיו של מיימוני לכל אחד ואחד?
האם בית מדרש נידח הוא יותר זמין מאשר האינטרנט?
לדוגמא קיים אדם בשם......שנתן הרצאות בבני ברק או ת"א או פרדס חנה ואיש לא ידע על יכולותיו המופלאות. והנה הוא הגיע לעצכ"ח תחת הניק שותף סוד,שותף פשט או בקצור שותףףף והנה כל העולם יכל לדעת על יכולותיו המופלאות אז מה זה משנה לי מיהו באמת אותו ניק? (שמן הסתם כמה אנשים כאן זכו להכירו אישית) הרי כל היתרון של האינטרנט הוא שמתייחסים לדברים ובוחנים אנשים לפי דבריהם ולא לפי שמם או כתובתם.
כשל שני מצוי בנתינת משקל למושג:אומץ לב במקום שבו הכי פחות רצוי להפגין אומץ לב .
מעניין לבדוק את סוג האומץ שדורש השותף מאנשים.
הוא לא מבקש אומץ לב שתורם באמת לחברה כמו האמץ ללכת לצבא על אף שהקהילה הטפילית שסביבך תנדה אותך.
אומץ לב זה לצאת לעבוד על אף שהקהילה הטפילית תצחק על חולצת התכלת שלך.
אומץ לב זה לא לתת דירות לשבע בנותיך ולקבל התקף לב כתוצאה ממאמץ השנור המאוס -בקצרה אומץ לב זה להיות נורמלי בסביבה לא נורמלית.
כאן השותףף מנסה לשכנע אדם לצאת מאלמוניותו ללא שום מטרה מועילה לחברה כי מה זה משנה לגעצל או לשמערל או ליוסל אם דבריו של מיימוני שייכים ל אדם שגר ברחוב טרפון או ברחוב הגר"א או ברחוב חברון בבני ברק?הדבר היחיד החשוב אלה הם דבריו שמצויים ברשת וכל אחד ואחד בעולם יכל לבחון אותם לגופם ולבקר אותם בחריפות או לשבח אותם.
והכשל החשיבתי הנוסף הוא לקיחת ביטוי כמו :"מכה רעהו בסתר"(או כל ביטוי אחר)ולהשתמש בביטוי שלא לפי משמעותו המקורית.
לכל ביטוי ,לכל מילה,יש פרוש ומשמעות מוסכמים. ולכן שימוש בהם למטרה אחרת הוא אינו אפשרי.
לדוגמה אם נניח מישהו אמר:שתיתי מים ובעצם התכוון לומר קניתי חולצה בחמישה שקלים. זה פשוט לא אפשרי מבחינת השימוש המוסכם בלשון.
(וכאן הדבר חמור עוד יותר בגלל המשמעות ההלכתית מחד והמוסרית מאידך שכידוע לא תמיד ההלכה והמוסר הולכים יד ביד כמו במקרה הזה)
תוקן על ידי צענערענע ב- 11/06/2012 11:09:01
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-11/6/2012 11:45 |
|
| |
מיימוני העבר שרוי בערפל, מה שאין כן ההווה. ולכן אז היו גדולים והיום אין.
|
|
|
|
| נשלח ב-11/6/2012 11:54 |
|
| |
בעל לכל דור יש את הגדולים שלו, דור דור ודורשיו- בדורות עבר הדור היה קטן ולכן בלט הגדול, בדורנו שרובם גדולים- הגדולים לא נראים גדולים.
|
|
|
|
| נשלח ב-11/6/2012 15:57 |
|
| |
שותף בכדי להינצל מחשש הכאה בסתר שאתה מכה לת"ח עצום המכונה מיימוני, הנך מחויב מיד להחליף את הניק שלך ולהתחיל לחתום בשם, כתובת, טלפון, ודוא"ל, אמיתי שלך. [מומלץ לציין גם מי אבא שלך ומי השווער שלך ובאיזה מוסדות הילדים שלך לומדים]
<זה פסק ברור של הרה"ג יהיאור שהוא פוסק מפורסם. ואם תקשה עלי ותחלוק עלי, נסה לדבר עם הגבאי של הנהג שלי אולי ימצא לך שבריר שניה ללחוץ את הידיים שלי ותוכל לצאת לומר לכולם אני פגשתי את.. ובהחלט אפשר לדון איתו.>
תוקן על ידי יהיאור ב- 11/06/2012 16:02:14
|
|
|
|
| נשלח ב-11/6/2012 16:10 |
|
| |
וברצינות, מימוני, אין כאן כ"כ על מה לקטר או לבקר. מדובר ס"ה במנהג, שבקהילות רבות[ [או מעטות] מקפידים עליה גם היום. וס"ה זה טורח קטן מאד, שכן בס"ה דוחים את החופה לאחר השקיעה [או לפני השקיעה, אם מדובר בערב שלפני], וכך נהגו בכמה חתונות שאני מכיר. הרבנים האלה מורים בד"כ לעשות כל מנהג, אז במה זה שונה. זה שאיזה משעומם פירסם את זה זה סתם שטות. הרוצה,ינהג, מי שאינו רוצה, לא, וזהו. [אכן הפרסום מסוג זה על שטויות מפי פוסקים מפורסמים הוא בעייה בזמננו, אך חזקה על תלמידי חכמים שאינם מתפעלים מזה, ומי שאינו ת"ח, הרי יש לו בעיות גדולות יותר...]
|
|
|
|
| נשלח ב-11/6/2012 16:24 |
|
| |
יהי אור גם זה ברצינות- חברך השתמש בפסוק- ארור מכה רעהו בסתר- בלי כל קשר וצדק. כלפי הרב מימוני. הרב מימוני- הוא האחרון כאן בפורום שמגיע לו הפסוק הזה, במקום להזדעזע אתה הופך את זה לבדיחה?!
|
|
|
|
|
| נשלח ב-5/12/2016 08:40 |
|
| |
התשובה הבאה של הרב זילברשטיין מובאת בספרו "ווי העמודים" ומצוטטת באתר "כיכר השבת". ושוב הועתקה אל הפורום השכן שם קראתי אותה (הרי בכל מקום יש מה ללמוד).
אני מעתיק את הכתבה מתוך כיכר השבת ואוסיף בסוף את הלינק. השמטתי את הכותרת למרות שהיא נראית כסיכום מפני שיש להיזהר בציטוטים ובמיוחד כאשר רוצים למתוח ביקורת:
שנים עברו, רבים מבעלי החנויות והעסקים היו מציגים שילוט מאיר עיניים באותיות עבריות על מנת להציג את מרכולתם בפני קהל הצרכנים. אולם בעשור האחרון רווחת מגמה חדשה לפיה כל המיתוג והשילוט הינם בשפה האנגלית זאת כחלק מהתרבות הגלובלית של החברות. בתקופה האחרונה הגיעה שאלה מעניינת בנושא לפתחו של חבר מועצת גדולי התורה ורבה של שכונת רמת אלחנן הגאון רבי יצחק זילברשטיין. השאלה התעוררה לאחר קניית בגד ברחוב רבי עקיבא בבני ברק, כאשר השואל שם לב כי השלטים ברוב החנויות הינם באנגלית והרגיש "טעם לפגם", כלשונו, מאחר ובבני ברק אין כמעט תושבי חו"ל, והכיתוב על השלטים משדר, לדעת השואל, נחיתות וכדי להראות שהחנות עם השלט באנגלית - טובה יותר. וכך שואל השואל: "האם הרגשתי נכונה שיש בזה טעם לפגם, ואם כן, האם אכן יש להמנע מלקנות בחנות שהשלט שלה באנגלית. ומה הדין, כאשר החנות שהשלט שלה בלשון הקודש, היא קצת יקרה יותר , האם ראוי להוסיף קצת כסף, כדי לקנות בחנות שמכבדת את עצמה, והשלט שלה הוא בלשון הקודש?". • עשו לייק לעמוד הפייסבוק של 'כיכר השבת' ותישארו מעודכנים הגר"י זילברשטיין השיב בנחרצות, כפי שהובא בקובץ "ווי העמודים וחשוקיהם", כי "יש להימנע מלקנות בחנות שמשנים לשונם וכותבים שלטים בלע"ז". לדברי הרב זילברשטיין, "גם אם בחנות השניה המחיר יקר יותר, מצוה לקנות בחנות השניה". הרב זילברשטיין אף הוסיף ופסק כי לא די לקנות בחנות השניה, אלא "יש לשלוח מכתב לבעל החנות ולכתוב בו רצינו לקנות אצלך, אבל בגלל שאתה מתבייש עם אותיות לשון הקודש ואתה כותב שלטים בלשון העמים, נמנענו ולא קנינו אצלך". הגר"י זילברשטיין נימק את תשובתו ועיגן אותה במקורות שהרי כתוב שעם ישראל נגאלו בזכות שלא שינו לשונם וכתוב גם במשנה ברורה שהיו מקומות ששינו את סדר התפילה מלשון הקודש ללשון העמים, ועבירה גוררת עבירה שדלגו הברכה של קיבוץ גלויות וברכת ולירושלים עירך, "וכשם שרוצים להשכיח זכרון ירושלים, כן רוצים להשכיח לשון הקודש מישראל פן יגאלו בזכות שלא שינו את לשונם". הרב זילברשטיין הוסיף וציין כי יש בכך טעם לפגם וזה נובע מנחיתות ומקטנות המוחין שחושבים שאם יכתבו אותיות לועזיות זה יראה כאילו זו חנות יוקרתית, אבל האמת שלא רק שאין זו חנות יוקרתית אלא שהשלט זועק שהבעלים של החנות הוא אדם נחיתי ורוצה להדמות לחוקות העמים, ולנו יש את הכתב של הקב"ה. ומדגיש הגר"י זילברשטיין כי "מצוה גדולה לעקור את התופעה הזו ובוודאי שיש להמנע מלקנות בחנויות אלו וכיון שזה נשתרש, ומצוה לעקרו מהשורש, מצוה גדולה לקנות בחנויות שהשלטים שלהם בלשון הקודש, גם אם זה יקר יותר". ומסיים הרב כי "צריך גם לעשות מחאה מועילה על התופעה המבזה שבעלי חנויות חושבים שאם יכתבו באותיות לועזיות זה יראה כחנות יוקרתית ואנשים יבואו לקנות שם", ולכן לשלוח את המכתב כפי שהשיב לעיל. הכתבה נקראת
הגר"י זילברשטיין: השלט באנגלית? להימנע מלקנות בחנות
http://www.kikar.co.il/215823.html
|
|
|
|
| נשלח ב-5/12/2016 11:09 |
|
| |
ה"רב" בעל השם האירופאי כותב בכתב ארמי? להמנע מלהקשיב לו!
לכל אחת/ד יש הדיעה שלה/ו לגבי הרבה נושאים, וטוב שכך. מתסבר שיש כאלה שחושבים שהדיעה הפרטית והשרירותית שלהם ממש אמורה לחייב אחרים, ורע שכך. לפעמים זה מגיע לאבסורד.
לאחרונה נתקלתי ב"רב" כלשהו, בעל שם מוזר כ"זילברשטיין" שלא ידעו אבותינו, ולו הגיגים מוזרים לגבי שלטים בלע"ז, ונימוקים על "לא שינו שפתם" וכו'. לתשומת לבכם:
1. ה"רב" כותב את תשובתו בכתב ארמי, ולא בכתב הפיניקי הקדום. 2. ביציאת מצריים (שלא התרחשה, ובכל זאת), לא עבר בים סוף אף אדם עם שם כ"זילברשטיין". 3. נודע לי שאותו "רב" ממש מתפלל בתפילות בלשון ארמי, ואף מתפלפל בספר בלשון ארמי. 4. לא הספיק לאותו "רב" לשון ארמי, ואף חמד הוא לשון יווני, ובפסח שמעתי שהוא משתעשע עם אפיקומן או קופיקומן כלשהו (אינני יודע מה פרטי התייוונות זו). 5. אוי לנו שפסה בושה ממקומותינו! ה"רב" מסתובב בפומבי לבוש בבגדי אריס אוקראיני בריש גלי!.
על הקהל הקדוש להמנע מלהקשיב ל"רבנים" בעלי השפעות תרבותיות זרות! להרחיק את הצביעות והטפשות ממחננו! מצווה על כולם לא רק להקשיב ליונתן רטוש והכנעניים, אלא לכתוב לאותו "רב" זילבמשהו מכתב בכתב פיניקי צח, ולומר לו "שתדע לך שהייתי מקשיב לפסקיך ההזויים. אבל הארמית, אח, הארמית!".
תוקן על ידי בסדר_הבנו ב- 05/12/2016 11:18:58
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-5/12/2016 11:25 |
|
| |
לצערי לא עלה בידי לכתוב תגובה וגם כרגע אני נאלץ להסתפק בקיצור רב מדי. אולי זה לטובה.
שימוש בשפה זרה במקום שפה עברית, עד כמה זה חשוב? ניתן להציע כמה השוואות. כאשר הגיעו אבותינו הציונים לארץ, הם ממש לחמו עבור העברית. כנגד זה, היו חרדים-קנאים שהקפידו להשתמש דווקא בשפה האידית הישנה. היום המחלוקת הזו נשכחה למדי. גם דוברי האידיש בינינו משתמשים בעברית, והעברית כסמל משמעותית רק למעטים בקהילות ספציפיות למדי.
לעומת זאת, המאבק במודרנה והשפעות זרות עדיין נמשך, ובצדק. זה נכון שהמראה של כתובות באנגלית יוצר רושם של חיקוי של התרבות האמריקאית ויותר מכך של המחקים שלה בארץ.
לא ברור מן השאלה באיזו חנות מדובר. יתכן שזה קיוסק או חנות גלידה, ויתכן שזו חנות למחשבים, אך מסתבר לי ביותר שזו חנות להלבשה. האם לא היו לפני עשרות שנים ויותר חנויות כאלו שהתהדרו בהבטחה "האופנה של פריז"?
השימוש בלעז הוא כן פסול לא בגלל הזלזול בשפה העברית אלא בגלל שזה חיקוי של תרבות זרה ומתוך כדי כך זלזול בעצמנו.
כמדומה שזו הסיבה שהרב זילברשטיין מצטט את המדרש שמייחס לאבותינו במצרים, לצד כל העבירות שעשו, כולל עבודה זרה, את השמירה על החיצוניות, לבוש ושפה. לשמרנות יש ערך כאשר לאום אחד מוצא את עצמו חי בקרב לאום אחר וחזק ממנו.
ואכן, הנאמנות לשפה העברית בתור ערך היא מרגשת אבל קשה להצדיק אותה. השפה העברית המקראית ואחר כך החזלית בלעה לתוכה מילים זרות. הרמב"ם נאלץ לכתוב את מורה נבוכים בערבית לפי שהשפה העברית של זמנו היתה דלה מדי וללא מונחים פילוסופיים. הללו נטבעו בידי בני משפחת תיבון מאוחר יותר.
העולם שלנו, זה שאנו חיים בתוכו, משתנה כמעט מרגע לרגע ועל כל פנים משבוע לשבוע. חידושי הטכנולוגיה ואורחות החיים מצריכים אותנו למצוא מילים חדשות, והללו נוצרות בתהליך שמן הסתם נחקר בידי בלשנים וסוציולוגים. תהליכים אלו של עידכון השפה הם הכרחיים ואי אפשר בלעדיהם, ולכן לא יהיה זה נכון לנסות לבלום אותם. תופעה דומה מתרחשת בשפות זרות. המילה "קומפיוטר" מופיעה גם בשפות זרות אחרות, ולא רק באנגלית (נדמה לי שזה המונח גם בגרמנית וגם ביפנית). יש אפילו יתרון מסויים לשימוש במילה לועזית. זה מזכיר למשתמשי המילה והמכשיר שזה דבר זר... אם כי בסופו של דבר מילים שחדרו לעברית השתרשו בה והן חלק מהשפה. משתמשי שפה ותיקים, כמוני, בגילי, מתקשים להשלים עם מילה כגון "ביי" במקום "שלום" אבל דובר צעיר של השפה ישתמש ב"ביי" בלי שום תחושה של זרות.
ההתנגדות לכתובות זרות היא אם כן, בחלק המוצדק שלה, נובעת מן הרצון שלא להצטרף לתופעה של חיקוי והשפלת העצמיות שלנו, כשלון בקרב אחד שמתנהל בין התרבות החרדית, או הדתית היהודית, לבין התרבות הנוכרית. אבל אין כאן חסרון בעצם המינוח הלועזי.
השאלה היא מה עושים עכשו. מה התשובה לשאלה ואיך עונים לפונה.
לקמן, בתגובה נוספת, אציע מה שאני הייתי עונה. לגבי תשובת הרב זילברשטיין, הוא עומד על הערכים החינוכיים שיש כאן, ואף מצדיק אותם מכוחו של מדרש. כל זה טוב ויפה, אבל ראוי היה לאפשר לשואל לרדת מעט מן הדרישות המוקצנות שלו. אפשר שראוי לפנות במכתב אדיב ועדין ככל האפשר לבעל החנות בבקשה שיבחר אותיות עבריות ושם עברי - ואפשר שזה לא יועיל. אבל זו טעות לקבוע עבור השואל שמוטב לקנות בחנות עם שם עברי גם אם המוצר יקר יותר. העמדת דרישה להוצאה כספית יתרה - זה דבר שצריך הצדקה! ובמיוחד כאשר הציבור החרדי, שפונה אל הרב זילברשטיין, מבורך במידות טובות ויראת שמים אבל בדרך כלל לא בכסף.
האם הרב זילברשטיין אינו מודע לכך שהוא מחמיר על השואל במובן זה שהוא מאלץ אותו להוציא יותר כסף? או שמא הוא מנסה, בפיקחות של פוסק גדול, למנוע ממנו בכל להשקיע במוצרים כאלו, אולי של הלבשה אופנתית, אולי לגברים ולא רק לנשים, מפני שבחנות עם השם האנגלי אסור כבר לקנות, והחנות העברית יקרה יותר? יש גישה כזו, כפי שהראה ליברמן במאמר מפורסם (שאדון בו בהזדמנות אחרת). האם זהו הטעם של הרב זילברשטיין, שאותו כמובן אי אפשר לחשוף?
עדיין ייראה לי שהרב זילברשטיין מחמיר מפני שזו דרכו. זו לא תהיה הפעם הראשונה שבשם ערכים יחסיים כמו שמרנות והחמרה לשם שמים הוא מגלגל על השואלים ועל הלומדים חומרות יקרות. ניתן להאשים אותי שאני מבקר אותו שלא בצדק כי יש לו טעם לדבריו, ואני עושה זאת באכסניה אינטרנטית בעוד שהייתי אמור להציע לו מפגש לדיון הלכתי או לפחות לשלוח לו מכתב. יתכן מאד שזה נכון ואיני נוהג כראוי. ביקורת בין רבנים צריכה להאמר ביניהם ולא על גבי פשקוילים, והפורום שלנו עצור חושבים אינו צריך להיות אכסניה לפשקוילים.
מה יש לי לומר? ראשית, שאם אני רוצה למחות נגד דרכו של הרב זילברשטיין בפסקים כאלו עלי לציין את שבחו: תלמיד חכם גדול וירא שמים וישר דרך (כלומר ללא מניעים אישיים). ההבדל בינינו נראה לי בהערכה שלנו למעלת החומרה וההידור. הרב זילברשטיין סבור שמן הראוי להציג דגם של פסק מחמיר. אולי הוא סבור שאיש לא יציית באמת לפסק הזה והפסק רק ישמש כדי ללחוץ על מי שמתלבט ויגרום לו לבחור דרך אמצעית בין החומרה לבין הנהגה פסולה וכך הוא יישאר בתוך המסגרת. אולי. ואולי הוא סבור שמי שיחמיר על עצמו לפי החומרות שלו יקבל שכר משמים והוצאותיו היתרות לפי החומרה יוחזרו לו משמים?
על כל פנים, גם אם יש לצדד בביקורת של הרב זילברשטיין אחרי חיקוי של חיקוי של תרבות זרה, אי אפשר להסכים עם מסקנתו שיש לבכר חנות יקרה יותר שהכתובות שלה בעברית.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-5/12/2016 11:31 |
|
| |
במחילה דבריו של זילברשטיין לא הובנו, הוא לא דיבר על עצם הדיבור / כתיבה / חלומות בשפה שאינה "עברית", אלא על המערביזציה של החיים, בכך שמחליפים את המותגים במכוון לשפות לועזיות, וכבר אריאל שרון שאינו חשוד על זיקה ליציאת מצרים אמר באחד מנאומיו שקריאת שמות של רשתות תקשורת ישראליות 'הוט' או 'יס' הן סוג של נחיתות וחוסר מוטיבציה ליצור תרבות ישראלית עברית מקומית המחזיקה את עצמה. מי שזוכר פעם בסרטים הישראליים היתה מוזיקה ישראלית מקורית, שהלחינו עבור השיר, היום יש קטעי מוזיקה לועזית, יוצאים מלכתחלה בשפות זרות, משום שקורצים ופוזלים לכפר הגלובלי, דוקא משום שמדובר בנושא רציני שיש לצד הגלובליזציה משקל מאד חשוב והשפעה תרבותית של גופי ענק עולמיים, אפשר להבין את הרצון להתחבר לצד השני. לא מדובר במשחקי מלים טפשיים על אופיקו וקופיקו, אלא על בחירת דרך החיים.
|
|
|
|
|