בית פורומים עצור כאן חושבים

מאה שערי הרב זילברשטיין

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-16/8/2011 12:50 לינק ישיר 

מיימוני ,עד כמה שזכור לי אין מחלוקת ואין תנאים והסכמה
אולי עכשיו מישהו יתגרה להביא מקור לדברים
המקור שזכור לי כרגע בסוגיא היא בתחילת הכונס ,ארבעה דברים ,הפורץ גדר בפני בהמת חבירו וכו,

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/8/2011 14:47 לינק ישיר 

הhttp://gmarabavakama.wordpress.com/2010/08/10/%D7%91%D7%91%D7%90-%D7%A7%D7%9E%D7%90-%D7%93%D7%A3-%D7%A0%D7%95-%D7%A2%D7%9E%D7%95%D7%93-%D7%90/
הנה פתחתי קצת ספרים,ומצאתי גם בספר וירטואלי קישור
מצאתי בקונטרסי שיעורים פטור אונס בגרמי ,
במקרה דנן נקרא מקסימום שוגג

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/8/2011 15:21 לינק ישיר 

[תלמיד (וגם צענע),

א. איני מתכוונת רק להערה החותמת, אלא לסיפור כולו.
איני קוראת בסיפור התפעלות מן הקורבן אלא ביקורת קשה על מי שמאמין שקורבנות כאלה הן "מתנות" ראויות בעיני א-להים, ואולי אפילו על א-להים ש"מאפשר" ל"נתיניו" להאמין שהוא רוצה במתנות כאלה.

ב. בעיניי, קריאה של סיפור ר' עקיבא בברכות כאילו הוא חפץ בהקרבת חייו (מוות על קידוש השם), היא קריאה שגויה. פירושו של ר"ע ל"בכל מאודך" מסביר היטב, לדעתי, מה כוונתו שם - "בכל מדה ומדה שהוא מודד לך הוי מודה לו בכל מאוד מאוד, בין במדת הטוב בין במדת פורענות" (מדרש תנאים לדברים ו:ה,  ובניגוד לפירוש בן עזאי שם על "בכל נפשך" - "אהביהו עד מיצוי הנפש", שאותם בהחלט אפשר לקרוא כמעט כשאיפה למות על קידוש השם). לענ"ד בסיפור בברכות, ר"ע מצדיק את הדין ושמח בהבנה שמתגלה לו ב"קריאת שמע" רק בעת שהוא חווה באמת את מידת הפורענות של א-להים. יש הבדל משמעותי בין "צידוק הדין" ובין "קידוש השם", והשני - באופן כמעט גורף בספרות חז"ל - אינו נתפש כמכובד ונעלה במיוחד.]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/8/2011 15:50 לינק ישיר 

מעניין ההבדל בין דמים לדמים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/8/2011 18:28 לינק ישיר 

ת"ט

אין לי שום בעיה עם קנאות דתית פרימיטיבית, אבל אין כאן שום קיום הדת עד כדי מיתה כדבריך אלא קיום החרדיות. יש דברים שמוסרים עליהם את הנפש ויש דברים שלא. לעודד בחורה שעודנה סמוכה על שולחן הוריה (דהיינו גיל 15-18), שעכשיו חזרה נרגשת מהרצאה של אמנון יצחק, שתחבול בעצמה כדי שתוכל להאריך שרוולים, זה פשע. אכן אם יימצא סיפור מקביל מהמאה ה-18 בפולין בהקשר של התחזקות בחורה ממשפחה משכילה ומתבוללת אפשר יהיה להתפעם מזה. לא מוציאים לעז על חסידים ראשונים, כמו שאמר מהר"ם מרוטנברג על רוצחי ילדיהם. אבל נערים ונערות שחוזרים בתשובה ועושים מורת רוח להוריהם הם נושא עדין שדורש מחשבה מעבר ליכולותיו של הרב זילברשטיין, אם לשפוט לאור החומר שהצטבר לאורך האשכול.

אוח, זה היום עשה ה', יום נגלה אור יקרות של סברת כרסי, להתיר לאב גרוש שחזר בתשובה לרצוח את ילדיו כדי שגרושתו לא תגדל אותם לשמד חילוני. מה, אתה לא מאמין בקיום הדת עד כדי מיתה? האינך מתפעם מסיפורי קידוש ה' במסעי הצלב? אז איפה הבעיה?

הסיפור החדש שהובא כאן בעניין הצימר יותר מפריע לי כי הוא חלק מפשיטת הרגל של יהדות ההלכה והחלפת מוסר אנושי בסיסי באחד הס"קים בחו"מ. אני נזכר בחנות ספרים באמריקה שבחודש אלול הייתה עושה הנחה לבחורי ישיבה. אחד שלא היה בחור ישיבה ביקש מחברו לרכוש עבורו ספר בהנחה. הלכו השניים והתייעצו עם רב, שענה שאין בעיה: הרי בחור הישיבה עושה את הקניין ורק לאחר מכן חברו קונה את הספר מידו, אז ההנחה התקבלה כדין. ולא חרבה ירושלים אלא שדנו בה דין תורה.

לפני מספר שבועות נכנסתי לחנות ספרים במאה שערים (דויטש) לחפש מתנה לבר מצווה. המוכר שאל אם הילד למדן. עניתי שאני אשמח אם עוד עשר שנים הוא ישמור שבת. הציע המוכר את "עלינו לשבח" של הרב זילברשטיין. שמעתי על הספר בפורום הזה ומעולם לא חזיתיהו, אז קראתי בו מספר עמודים. פשוט נדהמתי מהתת-רמה. (בסוף יצאתי עם "העמק דבר")

תהיתי לאחר מכן כיצד רב חרדי, שצאן מרעיתו מעריך למדנות ועמל וזעזוע ובכי ושאר פעולות פשקוויליות, מרשה לעצמו ללבוש גלימה של מלמד תשב"ר חביב. אני מציע שהוא המקביל החרדי לרב שלמה אבינר: תלמיד חכם, אולי אפילו אדם אינטלגנטי (כך אומרים), שעושה מאמץ להיות נגיש אינטלקטואלית לכל יהודי תמים, ושם טמון סוד כוחו. (כמו שאומרים על אחת מקרייני החדשות של רשת פוקס האמריקאי, שהיא אינה טיפשה כפי שהיא נראית, אלא משחקת את התפקיד לתועלת הצופים)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/8/2011 20:27 לינק ישיר 

אם הזכרת את "העמק דבר" אז הנה פירוש שלו שמתקשר כמו כפפה ליד למה שכתבת

זה הספר הנקרא "ספר בראשית" - נקרא בפי הנביאים: "ספר הישר", כדאיתא במסכת עבודת כוכבים (כה ע"א) על שני מקראות: בספר יהושע (י יג): "הלא היא כתובה על ספר הישר", ובספר שמואל (ב א יח): "ויאמר ללמד לבני יהודה קשת, הנה כתובה על ספר הישר". ומפרש רבי יוחנן: זה ספר אברהם יצחק ויעקב שנקראו "ישרים", שנאמר: "תמות נפשי מות ישרים" (במדבר כג י).

ויש להבין הטעם למה קרא בלעם את אבותינו בשם "ישרים" בייחוד, ולא "צדיקים" או "חסידים" וכדומה. וגם למה מכונה זה הספר ביחוד בכינוי "ישרים", ובלעם התפלל על עצמו שיהא אחריתו כמו בעלי זה הכנוי.

והענין דנתבאר בשירת האזינו על הפסוק "הצור תמים פעלו... צדיק וישר הוא" (דברים לב ד), דשבח "ישר הוא" נאמר להצדיק דין הקדוש ברוך הוא בחֻרבן בית שני, שהיה "דור עקש ופתלתל" (שם פסוק ה); ופירשנו שהיו צדיקים וחסידים ועמלי תורה, אך לא היו ישרים בהליכות עולמים. על כן, מפני שנאת חנם שבלבם זה אל זה, חשדו את מי שראו שנוהג שלא כדעתם ביראת ה' שהוא צדוקי ואפיקורס. ובאו על ידי זה לידי שפיכות דמים בדרך הפלגה, ולכל הרעות שבעולם, עד שחרב הבית.

ועל זה היה צדוק הדין, שהקדוש ברוך הוא ישר הוא ואינו סובל צדיקים כאלו, אלא באופן שהולכים בדרך הישר גם בהליכות עולם, ולא בעקמימות אף־על־גב שהוא לשם שמים, דזה גורם חֻרבן הבריאה והריסוּת ישוב הארץ.

וזה היה שבח האבות, שמִלבד שהיו צדיקים וחסידים ואוהבי ה' באופן היותר אפשר, עוד היו "ישרים", היינו: שהתנהגו עם אומות העולם, אפילו עובדי אלילים מכוערים; מכל מקום היו עמם באהבה, וחשו לטובתם, באשר היא קיום הבריאה. כמו שאנו רואים כמה השתטח אברהם אבינו להתפלל על סדום, אף־על־גב שהיה שנא אותם ואת מלכם תכלית שנאה עבור רשעתם, כמבואר במאמרו למלך סדום. מכל מקום חפץ בקיומם!

תוקן על ידי דייר ב- 16/08/2011 20:28:58

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/8/2011 22:32 לינק ישיר 

אופיני איך אפשר לקחת סיפור היסטור כמו מותו של ר' עקיבא- ולהוסיף לו רעיונות שלא היו ולא נבראו, הכל לשם האג'נדה.

תלמוד ירושלמי מסכת ברכות פרק ט דף יד טור ב /ה"ה

רבי עקיבה הווה קיים מיתדין קומי טונוס טרופוס הרשע רחתת ענתה דקרית שמע שרי קרי קרית שמע וגחך אמר ליה סבא אי חרש את אי מבעט בייסורין את אמר ליה תיפח רוחיה דההוא גברא לא חרש אנא ולא מבעט בייסורין אנא אלא כל יומי קריתי פסוק זה והייתי מצטער ואומר אימתי יבואו שלשתן לידי ואהבת את ה' אלהיך בכל לבבך ובכל נפשך ובכל מאודך רחמתיה בכל לבי ורחמתיה בכל ממוני ובכל נפשי לא הוה בדיקה לי וכדון דמטת בכל נפשי והגיעה זמן קרית שמע ולא אפלגא דעתי לפום כן אנא קרי וגחך לא הספיק לומר עד שפרחה נשמתו

הירשולמי אמין יותר- כי הסיפור התרחש בא"י  כי הירושלמי נכתב לאחר התרחשותו של הסיפור מספר שנים.
אין בו מלאכים אין בו תלמידים ואין בו מסרים של קידוש ה', שהפכו לנס ודגל.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/8/2011 23:16 לינק ישיר 

תלמיד טועה ואמשלום וכולם

הסיפור היה מוכר לי (אלא שחשבתי שהכוונה לסיפור אחר שלו שבעיני יפה בהרבה). איני יודע אם המחבר התכוון להציג פולקלור יהודי, לבקר את הפולקלור היהודי, או לכוונה אחרת שנעלמה ממני. אני מסכים שיש כאן הערכה שבדיעבד למי שמוסר נפשו על מצוה או אפילו על דבר שקשור איכשהו למצוה. ובוודאי שגישה כזו ראויה לביקורת.

אומר כך: מי שמסר את נפשו בנסיבות כאלו, אין אנו יכולים שלא להתפעל ממסירותו. רצון טוב יש כאן. אבל עשיה נכונה? אני מזכיר שוב את דברי הרמב"ם: כפי שאדם חייב למסור את נפשו בנסיבות הנכונות, כך אסור לו לסכן את עצמו בנסיבות אחרות והעושה כן עבירה היא בידו.

קל וחומר בן בנו של קל וחומר שאסור לשבח הנהגה שגויה (יש לי מילים יותר חריפות ויותר ביקורתיות עבור מה שהנערה ההיא ברצונה הטוב ובאוילותה היתה מוכנה לעשות. אולי היה ראוי לבדוק עם פסיכולוג איך הגיעה למחשבה כזו?). ולכן שגה מאד הכותב שייחס לרב זילברשטיין אמירה כזו חסרת זהירות. ואם הרב ז. עצמו אומר כך, אזי הוא מכשיל את הרבים.

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < type="text/">document.write("");

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/8/2011 23:29 לינק ישיר 

ערב טוב!

הריני להזכיר שהן אמנם שיטת הרמב"ם שאסור למסור את הנפש בשאר מקומות שאינם חייבים למסור את הנפש, הרי ששיטת התוספות כידוע שלא כדעת הרמב"ם, וזה לשון התוספות:

"ואם רצה להחמיר על עצמו אפי' בשאר מצות - רשאי. כמו ר' אבא בר זימרא דירושלמי שהיה אצל עובד כוכבים, א"ל אכול נבלה ואי לא קטלינא לך, א"ל אי בעית למיקטלי קטול. ומחמיר היה דמסתמא בצנעא הוה".

התוספות במסכת עבודה זרה דף כז' עמוד ב' דיבור המתחיל יכול.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/8/2011 23:39 לינק ישיר 

כמדומני שהרב עובדיה מציין שבירושלמי זרעים אותו סיפור מובא לגבי ע"ז במקום נבלה, ומסיק שכך הגרסא הנכונה במקור התוס' ולכן אין לשיטה זו על מה לסמוך.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/8/2011 23:59 לינק ישיר 

אני לא באתי לדון על כוחה ועיקרה של שיטה זו, אבל ראוי לנו תמיד להזכיר גם את שיטת התוספות שהיא לא פחות חשובה מדעת הרמב"ם.

לגופו של עניין בהמשך הירושלמי שם כתוב כך:

"א"ר מנא: אילו הוה ר' אבא בר זמינא שמע מליהון דרבנן [- דלעיל אמרי דבשאר עבירות בצינעא יעבור ואל יהרג-פ"מ], מיכל הוה"                                           (שביעית פ"ב ה"ד).

הרי שבפשטות אדרבה הירושלמי הוא כדעת הרמב"ם, וכבר האריכו בזה האחרונים למעניתם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/8/2011 00:02 לינק ישיר 

יש מקור נוסף לשיטה זו שאינה רק של התוס'.

מעשה בחסיד אחד שהיה קורא שמע ישראל ועבר המלך ולא ברכו. ושאלו המלך שהרי היה חייב מיתה שלא הספיק ותירץ מה שתירץ וקיבל המלך את דבריו ופטרו.

ומשמע שהיה בסכנת חיים ובכל זאת לא הפסיק.

ולפי גרסה אחת זה היה מעשה ר"ע שעליו נתחייב מיתה בסופו של דבר.

אמנם יש חסידים ויש חסידים. יש חסידים שאין רוח חכמים נוחה מהם. (גמרא מפורשת...).

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < type="text/">document.write("");

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/8/2011 00:53 לינק ישיר 

לצורך הבהרת הדיון על פי המקורות, הבאנו כבר שנחלקו בזה הרמב"ם והתוספות, הבאנו את הדיון מהירושלמי הראיה של תוספות והאפשרות לדחות אותה על פי המשך דברי הירושלמי,
כעת נביא לסיכום ההלכתי של הדברים בשולחן ערוך ובנושאי כלים.
 דעת השולחן ערוך ביורה דעה סימן קנז' סעיף א לפסוק כדעת התוספות, וזה לשון השולחן ערוך:

כל העבירות שבתורה, חוץ מעבודת כוכבים וגלוי עריות ושפיכות דמים, אם אומרים לו לאדם שיעבור עליהם או יהרג, אם הוא בצנעה יעבור ואל יהרג.  ואם ירצה להחמיר על עצמו וליהרג,  רשאי,  אם העובד כוכבים מכוין להעבירו על דת.

לגבי פסק ההלכה בזה נביא את דברי הש"ך על המקום דיבור המתחיל רשאי סעיף קטן א , וזה לשונו:

רשאי - והב"ח פסק כהרמב"ם דכל מי שדינו לעבור ואל יהרג ונהרג ולא עבר ה"ז מתחייב בנפשו וכן דעת הב"י וכן נראה דעת הרמב"ן בס' תורת האדם ומביאו הר"ן פ' יה"כ,

יעויין שם שהאריך.

ועיין ביאור הגר"א שם סעיף קטן ג שהאריך מאוד בהרבה ראיות לשיטת התוספות, ונראה שנוקט לעיקר כדעת התוספות, יעויין שם.

וביחס למעשה החסיד שהביא מיימוני, עיין מגן אברהם אורח חיים סימן קד שדחה את הראיה מאותו חסיד , וזה לשונו:

ומעשה דאותו חסיד עם ההגמון צ"ל שהיה בטוח שיקבל תשובתו:

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/8/2011 07:06 לינק ישיר 

אמשל

חושבני שקריאותייך מוטות כנגד האוירה הכללית בתלמוד ובמדרשים

מקסוול

הערותי באדום

אין לי שום בעיה עם קנאות דתית פרימיטיבית, אבל אין כאן שום קיום הדת עד כדי מיתה כדבריך אלא קיום החרדיות. יש דברים שמוסרים עליהם את הנפש ויש דברים שלא. לעודד בחורה שעודנה סמוכה על שולחן הוריה (דהיינו גיל 15-18), שעכשיו חזרה נרגשת מהרצאה של אמנון יצחק, שתחבול בעצמה כדי שתוכל להאריך שרוולים, זה פשע. אכן אם יימצא סיפור מקביל מהמאה ה-18 בפולין בהקשר של התחזקות בחורה ממשפחה משכילה ומתבוללת אפשר יהיה להתפעם מזה. לא מוציאים לעז על חסידים ראשונים, כמו שאמר מהר"ם מרוטנברג על רוצחי ילדיהם. אבל נערים ונערות שחוזרים בתשובה ועושים מורת רוח להוריהם הם נושא עדין שדורש מחשבה מעבר ליכולותיו של הרב זילברשטיין, אם לשפוט לאור החומר שהצטבר לאורך האשכול.

איני מדבר על הסיפור הספציפי. במאמר מוסגר אוסיף שנעשים מעשים שאינם נאותים רבים בתהליך החזרה בתשובה (וגם בתהליך ההפוך), אבל זה לא מה שדברתי עליו.  מה שמקומם אותי היא האוירה הנושבת כאן שממנה עולה כי האדם עיקר והכל נמדד ברווחתו ואושרו וזה הערך העליון. ראה מה שכתב מיימוני "נזכור נא את דברי הרמב"ם: שהתורה באה לתת שלום וברכה בעולם ולא מנהג אכזריות. אם נוצרת תחושה שצריך אדם להטיל מום בעצמו כדי להינצל מעבירה, יש כאן טעות בהלכה". זו אינה טענה הלכתית ולטעמי אינה טענה בכלל (ואני יודע שמשון דרכיה דרכי נועם נבחר הדס. אני גם יודע שבסכנת אבר – שאינה פיקו"נ- אין היתר לחלל שבת)

אוח, זה היום עשה ה', יום נגלה אור יקרות של סברת כרסי, להתיר לאב גרוש שחזר בתשובה לרצוח את ילדיו כדי שגרושתו לא תגדל אותם לשמד חילוני. מה, אתה לא מאמין בקיום הדת עד כדי מיתה? האינך מתפעם מסיפורי קידוש ה' במסעי הצלב? אז איפה הבעיה
? כתבתי בהודעה קודמת "קשה לי להניח שאתה טוען שע"ז אינה בגדר ייהרג ואל יעבור [אם כי להרוג אחרים איני יודע הלכתית]. מלבד שיש כאן צדדים נוספים, תינוק שנשבה וכו'   אבל בזה בדיור אנחנו חלוקים, אם ההלכנ מורה על פעולה דרסטית כזו, האם יש לבצעה. להבנתי – כן.

הסיפור החדש שהובא כאן בעניין הצימר יותר מפריע לי כי הוא חלק מפשיטת הרגל של יהדות ההלכה והחלפת מוסר אנושי בסיסי באחד הס"קים בחו"מ. אני נזכר בחנות ספרים באמריקה שבחודש אלול הייתה עושה הנחה לבחורי ישיבה. אחד שלא היה בחור ישיבה ביקש מחברו לרכוש עבורו ספר בהנחה. הלכו השניים והתייעצו עם רב, שענה שאין בעיה: הרי בחור הישיבה עושה את הקניין ורק לאחר מכן חברו קונה את הספר מידו, אז ההנחה התקבלה כדין. ולא חרבה ירושלים אלא שדנו בה דין תורה
. בזה אתה צודק. לטעמי הרב צריך לומר לו את ההלכה (כי אינו יכול לקחת על עצמו את ההכרעה המוסרית) ולהוסיף שלא חרבה ירושלים אלא וכו' ומי שפרע וכו'. זו בעיה מהותית. אנשים "משחקים" ב"דארגעס" כשאינם מוכנים להשקיע בדרגה הבסיסית שקל.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/8/2011 07:26 לינק ישיר 

בוקר טוב תלמיד שאינו טועה!
יישר כוח רב על תגובתך הפשוטה והנכוחה.
עומק דבריך הם, שלמרות שהפורום חרט על דגלו את דגל ההיגיון והרציוניליזם ולוגיקת הדיון, הרי שבבואו לדון הוא מביא איתו את השקפותיו, ובעיקר כאשר מגיעים למקומות שאין האדם נמצא במרכז אלא האל.
סיפור הבחורה הוא דוגמא קלאסית לעניין, וכמו שהבאת אתה בדבריך, וכמו שאני נעמדתי על העניין של הבאת המקורות בעניין איסור או איסור מסירת נפש במקום שלא חויבנו, דבר ראשון מביאים את דברי הרמב"ם לאסור על מסירות נפש במקום שלא חויבנו על פי חז"ל למרות שהשולחן ערוך פסק כמו שיטת התוספות וכמו שכתבתי בתגובה מסכמת.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > מאה שערי הרב זילברשטיין
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 ... 5 6 7 9 10 11 לדף הבא סך הכל 11 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.