בית פורומים עצור כאן חושבים

הפרדוקס העצכחי

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-4/4/2011 15:45 לינק ישיר 

פראקמהלך
למה מותר להטיף לאמונה ולא לכפירה. אם אסור להטיף אז אסור להטיף לכלום, התפקרתי ואני רוצה להטיף.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/4/2011 15:56 לינק ישיר 

ושםהאחר:
מותר לשכנע לא להטיף ברמאות
אם התפקרת, אכן לא אוכל לשכנע אותך עם "מדבר שקר תרחק" וכדו', אבל לפחות שיחשבו שלמתפקרים יש עדיין מוסר (;

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/4/2011 16:22 לינק ישיר 

אני ראיתי ההפך המחזירי בתשובה הם הרמאים הגדולים ביותר גם כאן בפורום המאמינים כביכול משקרים  הרבה יותר מהכופרים, לזכותם אולי יאמר כי בתום לב הם משקרים, אולי. איזה כופר כאן משקר או שיקר אתה יכול להדגים

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/4/2011 16:37 לינק ישיר 

ושם האחר
 התחלת בהצהרת כוונות שבכוונתך להטיף
ובכן אתה וחבריך אכן מטיפים אולי חלק מכך נובע מטפשות אבל בהחלט גם מרוע

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/4/2011 16:46 לינק ישיר 

מתי בדיוק הצהרתי או חברי מי הם? כי ברצוני להטיף, או תדגים לי איפה ומתי הטפתי?- נדמה לי שאתה מסתכל בראי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/4/2011 16:54 לינק ישיר 

פראק,

אנא אל תוריד את רמת הדיון.
אם יש את נפשך תוכל לקרא את מה שכתבתי באשכול "חשבונו של עולם" ועוד.
אם נוח לך עם מה שאתה מאמין עזוב נא לנפשם את אלו המנסים לעיין ולברר.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/4/2011 17:01 לינק ישיר 

רדף השיג,
דעותיו של הרלב"ג בעניין "השכל הפועל" והשארת הנפש ועוד הן בהחלט לא אורתודוקסיות. אגב, היו מבין האורתודוקסים שכינו את ספרו "מלחמות על ה'", אם כי ראיתי בויקיפדיה שהגר"א התבטא עליו הלואי ואשב לצדו בגן עדן. לא מצויין מקור.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/4/2011 17:06 לינק ישיר 

ואני מבין שכך אתה אומר גם לגבי שאר החכמים שהזכרתי -- ביניהם רס"ג והרמב"ם?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/4/2011 17:13 לינק ישיר 

אם מתעקש אתה שאיזיל כרוכלא, תשובתי היא חיובית.
הסבירני נא מדוע ההגדרה המדוייקת כל כך חשובה מבחינתך

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/4/2011 17:17 לינק ישיר 

ההגדרה לא משנה: משנות ההשלכות שלה. למשל, אם אפילו הרמב"ם "איננו אורתודוקסי" בלקסיקון שלך, אז זה המונח "לא אורתודוקסי" בדיון הזה מקבל קונוטאציה שונה לגמרי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/4/2011 17:20 לינק ישיר 

במילים אחרות, במקרה כזה, ה"עצכחניקים" [בלשונך] מייצגים מסורת נכבדה ביהדות שהייתה מאז ומתמיד ואינם איזה פורונקל.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/4/2011 17:24 לינק ישיר 

זה כמובן לא משנה כלל לשאלה "האמת עם מי?" -- אבל זה כן נותן פרספקטיבה קצת יותר רחבה על הסוגיה. לשון אחר: פסיכולוגית זה כן יכול לעזור להתייחס ל"עצכחניקיות" כאופציה רצינית ולא סתם כאל אנשים שאינם סגורים על עצמם [וכולנו כמובן מושפעים גם מגורמים פסיכולוגיים]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/4/2011 17:28 לינק ישיר 

לא הייתי משתמש בביטוי "מייצגים". הביטוי "ניזונים", "מושפעים" או "מסתמכים" מדויק יותר.

על כל פנים הפרדוקס בעינו עומד.

אין ספק שחשיבה "עצכחית" רווחה בקרב אנשים מאד מאד רציניים. בעיקר בתקופת הראשונים. מאמרי חז"ל שונים מתאפיינים בחשיבה זו. בספרי איוב וקהלת אנו מוצאים חשיבה שונה ממה שאנו רואים בספרי הקודש האורתודוקסיים. הוגים חשובים לאורך כל הדורות עד זמנינו חשבו "עצכחית". אם לא הייתי מעריך אותם לא הייתי מגדיר כפרדוקס (סתירה) את העובדה שמשנתם היא לכאורה פרדוקסלית (סתירתית).

כיוון שלא מצאתי, עדיין, הסבר מניח את הדעת אשר יישב את הפרדוקס, אני נוטה למצוא את התשובה בתחום הפסיכולוגי סוציולוגי.

יש מי שהיה סבור כי להמון העם זו הדרך ואין בלתה. הרמב"ם מתבטא כך כמעט במפורש. אולי היה מי שחשש מהמחיר האישי הכרוך בלצאת מן השורה. ואולי ההסבר לתקופות הקדומות יותר הוא כי בתקופתם אופציית אי האמונה כלל לא עלתה על הפרק ובעצם כל חשיבתם הייתה "מתוך הקופסא".

אני הרי לא מתיימר אפילו ביני לבין עצמי כי חכם אני מ"החזון איש". אינני מגיע לקרסוליו בכל פרמטר שכלי, כשרוני, אינטלקטואלי ורגשי. אלא מאי, הוא מעולם לא חשב ברצינות על אופציית הכול הבל. כל חשיבתו הייתה מתוך הקופסא. בכך יודו לי, לכאורה, אפילו חכמי הפורום, כיוון שגם לדעתם הוא היה שבוי בתוך החשיבה האורתודוקסית ואף הקצין אותה מאד.  

תוקן על ידי ייתכן ב- 04/04/2011 17:48:50

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/4/2011 17:33 לינק ישיר 

"חלק מ.." הולך?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/4/2011 17:50 לינק ישיר 

עוד משהו ששמתי לב אליו באשכול הזה וגם באינספור אשכולות אחרים:

מבלבלים בין "לא מוכח ש-p" לבין "מוכח שלא p" [האות "p" מייצגת טענה כלשהי]. אלו שני דברים שונים בתכלית -- תיהיה אשר תיהיה המשמעות של "מוכח ש-" [בין אם מדובר על הוכחה מתימטית או הוכחה מדעית או מה שהשכל הישר מורה עליו].

מלבד ר' נחמן, ככל הידוע לי, אף דמות יהודית קאנונית לא ציפתה מיהודי להאמין בסתירות, בנמנעות ובמה שמנוגד לשכל. אמת שהיו רבים [לא כולם: רס"ג לא כך והרמב"ם לא כך ורבים אחרים לא כך] שהאמינו ששכל לבדו איננו מספיק, אבל איש מלבד ר' נחמן, ככל הידוע לי, לא קרא להשליך את השכל לפח.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > הפרדוקס העצכחי
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 ... 8 9 10 לדף הבא סך הכל 10 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.