ב"ה. המונח "אמונה" מצא באשכול זה מספר משמעויות. מעניין יהיה להחיל כל אחת מהן על המילה אמונה בפסוק "כי באמונה הם עושים", ולבדוק איזו מהן הכי מיושבת.
בנאמנות הם עושים,
נשלח ב-7/4/2011 09:13
הנוכח
א. אם מצאת אצלי חוצפה, אנא ציין לינק. לא ברור לי איך אתה משתמש במילה זו. כפי שאני מכיר אותה, לא נראה לי שהיא הולמת את מה שאני עושה בפורום.
כללי הכתיבה שלנו אוסרים על מילים תוקפניות או שמתייחסות לאברי גוף שבצנעה, או בקיצור לכל מה שקשור לXXX. לא חשבתי שיהיה צורך לפרט לא להשתמש במילים המוניות שמשמען הפרשות הגוף או הפעולה של הפרשות או התוצר. מדוע לא לעשות זאת? לי זה מפריע. האם רצונך לפתוח דיון בנושא זה ולהסביר מדוע זה מפריע או להפך דווקא טוב? יתכן באמת שזה שייך לכאן.
כל מה שכתבתי נכלל לפי הבנתי, וכמדומה שלא רק בהבנתי שלי, מהי "לשון נקיה". איני דורש ממך לאהוב את הלשון הנקיה ולהשתמש בה בכל מקום וזמן בחייך, אבל כן להקפיד על כך בפורום הזה. אם זה פטרנליזם, אז בסדר, שיהיה פטרנליזם. אם זו חוצפה (וזה לא) אז בסדר, קרא לכך בינך לבינך חוצפה אבל אנא הקפד על זה. ואם תשתמש במילה זו בפורום לגבי ולגבי הדרישה ללשון נקיה, חוששני שיקבלו רושם שאינך מכיר את כללי השימוש במילה.
ב. אתה מוזמן כמובן לתקן אותי בכל מקום שאני טועה או כותב דברים חסרי שחר. תודתי נתונה לך מראש.
ג. לצערי אני נאלץ לכתוב ארוך. גם כדי להבהיר את עצמי, גם בגלל שנושאים מסובכים, גם בגלל שאני משתדל להשיב לשאלות שמתעוררות עקב כתיבה קצרה מדי.
ד. לגבי הסוגיה והתוס', לא ראיתי אותה כעת בפנים ואשתדל לשנות פרק זה מאוחר יותר, אולי רק בערב. אתה יודע שיהודים מתנצלים ואומרים: ערב שבת היום, ערב פסח היום...
לצורך העניין החלפתי 'אמונה' ב'נאמנות': "כי בנאמנות הם עושים" - מה כעת המשמעות ה'יושבת' טוב יותר בהקשר?
נשלח ב-8/4/2011 00:34
לאחר שהובאו כאן מימרות שמהן דלו חלק מכותבינו החכמים ראיות למידות לא נאצלות אצל חכמינו, בין ביחס מזלזל לאשה, בין בעיסוק בנושאים שאינם ראויים לאיש המעלה (כפי שזה נתפס אז ועדיין אצל החרדים לדבר ה'), אני מבקש לאזן במקצת על ידי הבאת דוגמא שממחישה רבות מהטענות שהעליתי לעיל: התחשבות באשה והקפדה על לשון נקיה.
הקטע מופיע כדרך התלמוד בגררא (=אסוציאטיבית). אני מציע לדון בו בפני עצמו, וגם כאן הוא בנוי כמובן מדיון בן דורות.
תלמוד בבלי מסכת עירובין דף ק עמוד ב
ואמר רמי בר חמא אמר רב אסי: אסור לאדם שיכוף אשתו לדבר מצוה, שנאמר ואץ ברגלים חוטא.
[דבר מצוה=ביאה]
ואמר רבי יהושע בן לוי: כל הכופה אשתו לדבר מצוה - הויין לו בנים שאינן מהוגנין.
[=יהיו לו בנים לא טובים]
אמר רב איקא בר חיננא: מאי קראה - +משלי י"ט+ גם בלא דעת נפש לא טוב,
תניא נמי הכי [=למדנו כך גם בברייתא, מקור חיצוני למשנה]
גם בלא דעת נפש לא טוב - זה הכופה אשתו לדבר מצוה. ואץ ברגלים חוטא - זה הבועל ושונה.
- איני? [=האמנם?]
והאמר רבא: הרוצה לעשות כל בניו זכרים - יבעול וישנה! -
לא קשיא; כאן - לדעת, כאן - שלא לדעת.
[=אין סתירה. זו מצוה ומועיל לבנים שכזה בידיעתה וברצונה וזה לא טוב כשזה בכפיה].
יש כאן שאלות שלא אדון בהן. כגון השאלה מדוע ביאה פעמיים ברציפות מועילה לבנים (כנראה זה מחמת האמונה שבינתים האשה תזריע=תגיע לכלל סיפוק באופן שמועיל לקליטת בן וזה לפי אמונותיהם בביולוגיה. כמדומה שהיו לזה קצת אישורים ממחקרים, אבל זה ממש לא תחום ידע שיש לי ולכן אני רוצה לא לעסוק בו. החשוב לענייני הוא היחס שחז"ל עיצבו וכיצד אמרו זאת)
הנקודות שאני מבקש להעלות הן שתים.
א. חז"ל לא השתמשו במילה "ביאה" או "בעילה" ובוודאי לא במילים אחרות. הם אמרו "דבר מצוה", וזו לשון כללית מאד ובכל אופן הסתפקו בה.
מדוע? מפני שנושאים כאלו נאמרים ברמיזה, אלא אם כן יש חשש של טעות. וזו לשון נקיה וקדושה (במובן של פרישות).
ב. חז"ל הקפידו על כך שלא יבוא אדם על אשתו נגד רצונה ושלא בידיעתה והסכמתה. הנימוקים שהובאו הם מתחומים שונים. יש גנאי שנלמד מפסוק, לימוד שנראה כמו רמז, כלומר אין הפסוק מדבר היישר על כך אבל הרעיון שבו שולל את הכפיה על האשה. ויש אזהרה שמי שיזלזל יפסיד בכך שהבנים לא יהיו טובים (וגם כאן לא אטפל בשאלה מה לא בסדר בבנים ומדוע).
יש דוגמא אחת כאן שהיא שונה מאחרות. המילים "בועל ושונה". כאן נאמר השם הכמעט מפורש "בועל". יתכן שזה בגלל שהוא מובא מלשון שנאמרה בהקשר אחר ובמקום אחר. ויתכן שבגלל הרעיון של ביאה כפולה היה צריך להשתמש במילה "בועל" ולא רק באופן כללי "דבר מצוה פעמיים".
מה אני מוציא מכאן?
מה שכתבתי: עדינות הביטוי של חז"ל וההקפדה, בדרכים שונות, על כיבוד האשה ואי ניצולה וכפייתה.
יש להשוות בין סוגיה זו ומסקנתה לסוגיה של "משל משלו חכמים לבשר הבא מבית הטבח [=קצב]" שיכול לעבדו כרצונו. ניתן להמשיך לדון בנושא אם ירצו.
ב"ה. maxmen, לצורך העניין החלפתי 'אמונה' ב'נאמנות': "כי בנאמנות הם עושים" - מה כעת המשמעות ה'יושבת' טוב יותר בהקשר?
הם נאמנים ולכן לא צריך לבדוק אחריהם,
או שלא הבנתי אותך,
נשלח ב-8/4/2011 01:16
כבר העיר כאן אברהם העברי מהסוגיה דהוריות יג: ששם רואים, ראשית, שגם לאשה אין לעבור בין שני אנשים (המענין ששם הגמרא אומרת שדברים אלו "קשים ללימוד". אולי כוונתה ששני האנשים יהיו קשין לשמוע ... אבל בהמשך כתוב "העוברת בבית הקברות" אם כן נראה שבכל זאת חששו לכשרה הלימודי של האשה) ובכלל יש שם עוד כל מיני חפצים כמו העובר תחת הגשר שלא עברו תחתיו מים מ' יום - שזה ודאי לא סוג של דבר בזוי. אמנם לא ברור מה היחס בין דברי הגמרא שם והציטוט שהובא ממס' פסחים. מכל מקום לפחות בסוגית עירובין נראה שאין בזה משום בזוי האשה. מה שקוראים היום "החפצה" כלומר התיחסות לאדם כאל אובייקט - זה ודאי יש, אבל גם כלפי אנשים.
מצד שני יש להעיר מהגמרא ערכין טז: לא ישנה מאכסניה שלו ... כי פליגי בהכאה דדביתיהו. ראיתי פעם למישהו שמעיר על כך ונשתכח ממני. שמא יש לומר ש"הכאה דדביתיהו" זה יותר בקטע של דחיפות הדדיות בין נשים ופחות חמור מהכאה דידיה, ועדיין.
נשלח ב-8/4/2011 01:50
מיימוני
1. מי גילה לך רז זה שמזרעת = מגיעה לסיפוק? שמא מדובר בעוד טעות מדעית של חז"ל? אולי תפסו שהדם הוא אלמנט יסוד לעובר בדיוק כמו הזרע [כמו קמח ומים ביחס לבצק] כמאמרם "אביו מזריע הלובן, שממנו עצמות וגידים וצפרנים ומוח שבראשו ולובן שבעין. אמו מזרעת אודם, שממנו עור ובשר ושערות ושחור שבעין. והקדוש ברוך הוא נותן בו..." (נידה לא.)
2. התלמוד מורכב מאמירות של כל מיני אנשים. חלקם היו מתבטאים הרב-עובדיה-לייק וחלקם היו מתבטאים מיימוני-לייק. בנוסף להבדלים תלויי אישיות היו גם הבדלים תלויי מצב (יש מה שדורשים בדרשה ביזדים במוצ"ש ויש מה שכותבים בשו"ת). ובנוסף יש גם הבדלים מקריים. ועל כל זה יש להוסיף את הפער בין האידיאולוגיה אליה מטיפים לבין מה שמיישמים בפועל (מזכיר משהו?)
3. כיוון שבנית תילי תילים על אנדקוטה במקום לעשות סטטיסטיקה מסודרת על כל ההתבטאויות המלבבות, וכיוון שלי אין באמת כוח לעשות זאת (יש באתר של דעת אמת מדור שלם לכך, אם אתה מרשה לעצמך להיכנס לשם), אני אתמקד בהופעותיהן של נגזרות של השורש ב.ע.ל. להוראת קיום יחסי מין, שראית צורך מיוחד להסביר מאיפה הגיעה אל המקור שציטטת (משמע - אתה סבור שזו דרך התבטאות שאינה ראויה וממילא שאינה שכיחה כלל אצל חזלינו) http://kodesh.snunit.k12.il/cgi-bin/kodesh/search_adv.pl
חפש בקישור הזה את המילים "בועל" "בועלה" "בעילה" "בעילת" "בעולה" "נבעלת" ותוכל לראות שזה נאמר הרבה פעמים, ושזה נאמר לגבי בעילות אדם שאינו אִישָׁהּ של האישה (אירוני מבחינה בלשנית אבל נכון) או שד או אפילו דילדו (עבודה זרה מד.), בעילות נידה, ובעילות מצווה, באותה מידה של שכיחות.
אותי אישית לא כזה מטריד שהשתמשו ב"לשון שאינה נקייה" בקריטריונים חרדיים בני ברקיים אבל כן מטריד אותי שבנאדם כותב מהרהורי ליבו המתוו'ישת'נקנג ולא טורח לעשות בדיקה מינימלית.
תוקן על ידי thepresent ב- 08/04/2011 01:57:55
נשלח ב-8/4/2011 02:16
הנוכח
ראשית, אתה צודק. אין להביע קביעות גורפות בלי לאושש אותן בנתונים ובלי לעשות קודם בדיקה יסודית. עמך הסליחה.
שנית, בכל זאת אני עומד על דעתי. זאת כיון שהתלמוד שלנו, כפי שאתה אולי זוכר, אינו רק אוסף של דיונים נקודתיים ואנקדוטות. כל קטע בו נוסח בקפידה רבה ומביע את הנחות היסוד של בעלי המאמר ועורכיו. בוודאי שמת לב לתימצות הרב של קטעים אלו, שעברו במסורת על פה וקוצרו ככל האפשר.
כללי היסוד של לשון נקיה מחייבים אותי ואת בעלי התלמוד, גם אם אתה סבור אחרת. אם מצאנו שהם חורגים מהם, הדבר טעון ביאור.
כמובן אתה יכול להסכים או לא להסכים. ודבר ראשון עלינו לבדוק נתונים.
אולם יש משקל גם להבעת השקפה והלכה במקום שהיא נאמרת בגלוי ולא רק לבדוק אם הכוונות הטובות מתאמתות. והנה ידוע לנו שחכמים העדיפו לשון נקיה והרגישו מחוייבים לה.
למה אני טורח לכתוב זאת בלי לגבות זאת בנתונים? אני מרשה לעצמי באמת לסמוך על הזכרון. איני אומר שלא תמצא יוצאי דופן ואתה ודאי יכול להניח כי חכמים לא רק היו בני אדם, אלא בני אדם כושלים. כדי להבהיר במה אנו מסכימים בהנחות היסוד שלנו, המתודולוגיות והאחרות, אני מנסה לסכם:
א. חכמים היו בני אדם. ב. הם היו מסורים לאמת ולמידות טובות ולחינוך עצמי. ג. הם השתדלו ליישם ערכים כמו מניעת פגיעה וניצול של החלשים ונשים היו המין החלש. ד. הם התבטאו ככל האפשר בלשון נקיה בהתאמה לענין ולתרבות. ה. חכמים יכלו לטעות בעניני עובדה ומדע באשר לא עמדו לרשותם כלים שיש לנו היום, כלי עבודה ומחקר וכלי מחשבה. ו. חכמים היטיבו להבין את הפסיכולוגיה האנושית. ז. חכמים היו בעלי מודעות עצמית. ח. חכמים היו בני זמנם. לכן לא ניסו לשנות יותר מדי ולכן היו גם דברים שקיבלו שבעינינו הם פסולים. אדם יכול להתעלות מעל זמנו ומקומו, אבל עד כמה?
שוב, היו ביניהם הבדלים אינדיבידואליים.
אם אמצא זמן אשתדל להביא ראיות לכל זאת. לגבי בדיקה של השורש בע"ל אין לי צורך בסנונית. ניתן לעשות זאת בפרוייקט השו"ת.
אין לי שום הסתייגות מלהגיע לאתרים (כל עוד הם "נקיים" אך איני חושש מדעות והשקפות שונות משלי. אני גם משתמש באתרים כאלו כדי ללמוד ולהרחיב אופקים, בדיוק כמוך אני מקוה, סמיילי).
אני מציע לך שתזכור כי כמו שחכמים היו בני אדם ומועדים לטעות, הם גם היו בני אדם שעבדו על עצמם ואלו שמסופר לנו עליהם ומובאות לנו ממימרותיהם במקורות שלנו היו מבחר החברה והתרבות היהודית של אז. זה לא אומר שהם חסינים בפני כל טעות. אבל זה ודאי מצדיק להתייחס אליהם כאל בני מעלה.
ראשית, אתה צודק. אין להביע קביעות גורפות בלי לאושש אותן בנתונים ובלי לעשות קודם בדיקה יסודית. עמך הסליחה.
שנית, בכל זאת אני עומד על דעתי. זאת כיון שהתלמוד שלנו, כפי שאתה אולי זוכר, אינו רק אוסף של דיונים נקודתיים ואנקדוטות. כל קטע בו נוסח בקפידה רבה ומביע את הנחות היסוד של בעלי המאמר ועורכיו. בוודאי שמת לב לתימצות הרב של קטעים אלו, שעברו במסורת על פה וקוצרו ככל האפשר.
כללי היסוד של לשון נקיה מחייבים אותי ואת בעלי התלמוד, גם אם אתה סבור אחרת. אם מצאנו שהם חורגים מהם, הדבר טעון ביאור.
כמובן אתה יכול להסכים או לא להסכים. ודבר ראשון עלינו לבדוק נתונים.
אולם יש משקל גם להבעת השקפה והלכה במקום שהיא נאמרת בגלוי ולא רק לבדוק אם הכוונות הטובות מתאמתות. והנה ידוע לנו שחכמים העדיפו לשון נקיה והרגישו מחוייבים לה.
למה אני טורח לכתוב זאת בלי לגבות זאת בנתונים? אני מרשה לעצמי באמת לסמוך על הזכרון. איני אומר שלא תמצא יוצאי דופן ואתה ודאי יכול להניח כי חכמים לא רק היו בני אדם, אלא בני אדם כושלים. כדי להבהיר במה אנו מסכימים בהנחות היסוד שלנו, המתודולוגיות והאחרות, אני מנסה לסכם:
א. חכמים היו בני אדם. ב. הם היו מסורים לאמת ולמידות טובות ולחינוך עצמי. ג. הם השתדלו ליישם ערכים כמו מניעת פגיעה וניצול של החלשים ונשים היו המין החלש. ד. הם התבטאו ככל האפשר בלשון נקיה בהתאמה לענין ולתרבות. ה. חכמים יכלו לטעות בעניני עובדה ומדע באשר לא עמדו לרשותם כלים שיש לנו היום, כלי עבודה ומחקר וכלי מחשבה. ו. חכמים היטיבו להבין את הפסיכולוגיה האנושית. ז. חכמים היו בעלי מודעות עצמית. ח. חכמים היו בני זמנם. לכן לא ניסו לשנות יותר מדי ולכן היו גם דברים שקיבלו שבעינינו הם פסולים. אדם יכול להתעלות מעל זמנו ומקומו, אבל עד כמה?
שוב, היו ביניהם הבדלים אינדיבידואליים.
אם אמצא זמן אשתדל להביא ראיות לכל זאת. לגבי בדיקה של השורש בע"ל אין לי צורך בסנונית. ניתן לעשות זאת בפרוייקט השו"ת.
אין לי שום הסתייגות מלהגיע לאתרים (כל עוד הם "נקיים" אך איני חושש מדעות והשקפות שונות משלי. אני גם משתמש באתרים כאלו כדי ללמוד ולהרחיב אופקים, בדיוק כמוך אני מקוה, סמיילי).
אני מציע לך שתזכור כי כמו שחכמים היו בני אדם ומועדים לטעות, הם גם היו בני אדם שעבדו על עצמם ואלו שמסופר לנו עליהם ומובאות לנו ממימרותיהם במקורות שלנו היו מבחר החברה והתרבות היהודית של אז. זה לא אומר שהם חסינים בפני כל טעות. אבל זה ודאי מצדיק להתייחס אליהם כאל בני מעלה.
מה אתה רוצה? להמשיך להאמין שחז"ל היו אנשים שהיית מעריץ אם היית פוגש אותם כיום? אז תמשיך. לא אפריע לך. רק אל תתפלפל על דברים שמוכחים מיניה וביה (תכף תחליט שלדבר בארמית זו גסות רוח ואז תצטרך להסביר את כל הפעמים שנכשלו לדבר בארמית). כשהם היו צריכים לומר מקיים יחסי מין אז הם השתמשו בשורש ב.ע.ל., אם זה נכנס להם טוב (מה יגידו? בּוּאַת בעל? אמרו בעולה). אם 'ביאה' היה יותר טוב היו משתמשים בזה (שוב - יתכן שאם תעמיק חקור תמצא שאלו שני מקורות שונים. למשל - ואני סתם זורק - כל אלו שלמדו בסורא השתמשו בשורש ביאה ואלו שלמדו בנהרדעא השתמשו בשורש בעילה. או הבדלים של תקופות. למה? ככה!)
אשר להנחות שלך - אני כמובן לא מסכים עם כולן.
א - כן
ב - לא בטוח (גם הגדרת ה'אמת' היא לא בדיוק ברורה בהקשר זה, וכפי שכתב ר' אליהו דסלר)
ג - לא נראה לי שהם עשו חשיבה מקיפה על הנושא; כלומר פשוט זרמו עם מה שהיה מקובל בחברה שלהם. אם החברה נמנעת מללעוג על בעלי מומים ויתומים ואלמנות אך מרשה לעצמה ללעוג לנשים, והם לא ניסו לאתגר את התפיסות שלהם - אז הם פשוט זרמו עם זה. שאלות סוקרטיות מסוג "האם מוסרי לזלזל בנשים?" "למה ללעוג ליתום ואלמנה אסור ולנשים מותר?" לא עמדו בראש סדר יומם. חוצמזה נדמה לי שהם הרשו לעצמם לפעמים להקל ראש. בכל מקרה, האחריות החברתית וערכי מוסר אוניברסליים לא עמדו בראש סדר העדיפויות שלהם כשכתבו/ערכו את התלמוד. מהתרשמות עולה שלא הייתה שם מה שנקרא 'עריכה לשונית'. כמו קצרנית של הפרוטוקול, הכניסו כל מילה שנשמעה בחדר הישיבות ('תדורא!' למשל)
ד - לא ניתן להפרכה. כל מה שיחשב בעינינו כלשון לא נקייה תוכל לטעון שהיה מקובל בתקופתם. אם תרצה לעמוד מאחורי דבריך תצטרך לעשות מחקר קטן על הנורמות באותה תקופה ובאותה תרבות ואז תוכל להשוות אותם אליהן.
ה - יכולים וגם השתמשו בהיתר זה בפועל
ו - לא יודע מאיפה לקחת את זה (אמירות מרובות משמעות שמשמעויות שלהן נכונות לפעמים אינן בגדר הבנה בפסיכולוגיה. לכל תרבות ושפה יש אמירות חכמה מעין אלו. אתה רוצה - אשלוף לך אחת כזו מהשרוול: "בין האדם ובגדיו מתקיימת אמביוולנטיות של אהבה ושנאה". קח את האמירה הזו איתך ותראה שבסיטואציות מסוימות תרגיש שהיא מתארת את התחושה שלך). אם טעו בפיזיקה למה לא יטעו בפסיכולוגיה? כי מצאת להם מקום להתגדר בו שבו קשה להוכיח את טעותם (ולו בשל העובדה שאמירות מעין אלו נוטות להיות בלתי ניתנות להפרכה)?
ז - נכון. לכל בני האדם יש והם היו בתקופה יחסית מאוחרת לאחר שאנשים כבר הכירו במושג הנפש וה'עצמי'. אם התכוונת לומר שהשתמשו בחשיבה רפלקטיבית ואיתגרו את הנחות היסוד שלהם - לא נראה לי, אבל אתה מוזמן להביא הוכחה.
ח - נכון. מה התכוונת לומר? להסביר שאתה נרתע מכל מיני דברים (נניח השם המפורש של תרכובות הפחמן וכו') שחז"ל לא עשו מהם עסק? מקובל.
אני חושב שבמקרה הטוב הם היו בערך כמו הרב עובדיה יוסף בימינו. זו תפיסה שאתה (ואני) כאשכנזי לא תצליח להבין. גם הרב עובדיה עובד את השם ועובד על מידותיו לפי תפיסתו, וזה לא מפריע לו להפריח מילים 'לא ראויות' ואמירות 'מלבבות' כלפי כל העולם ואשתו. למה? ככה! צורה של חשיבה ותפיסת עולם שאתה לא תבין.
נשלח ב-8/4/2011 07:42
[מיימוני,
לגבי השימוש בלשון נקייה -
אני חושבת שהשפה מבטאת את התודעה וגם מעצבת אותה. ראוי לזכור את שני הפנים האלה כשדנים (גם) בטקסט עתיק. פורנוגרפיה היא עניין של גיאוגרפיה והיסטוריה, בדיוק כמו הומור. קשה מאוד לדעת "למה התכוון המשורר" כאשר שפתו, הנובעת מתרבותו, אינה שפתו-תרבותו של הקורא. אתה מניח שלשון חז"ל מתאימה לתרבותך שלך וכך קורא אותה (באופן דומה לאופן בו קראו-פירשו חז"ל את התורה, למשל). לאדם דתי זה מאמץ ראוי להערכה (בעיניי). לאדם בעל יושר אינטלקטואלי יש צורך בהכרה ובמודעות למהלך המחשבתי הזה ובהכרה ב"תרגילים" שהוא נאלץ לעשות כדי לקיימו.]
חלק גדול מדיני טומאה וטהרה עוסקים בנושאים שמקובלים בימינו שאין מדברים עליהם בפומבי, האם בחברה כזו דווקא נושאים כאלו לא הופכים להיות חלק מהשיח היומיומי?
נשלח ב-8/4/2011 08:20
אמשלום והנוכח וכולם
יש אופנים שונים שבהם אדם לומד להכיר תרבות שרחוקה ממנו בזמן ובמקום. יש טעויות מתבקשות, ומגלים אותן בהדרגה ובמפתיע ולעתים קשה לזהותן.
מצד שני, התלמוד הוא חלק מהותי מחיינו, כוונתי לאלו שלומדים אותו מגיל צעיר. נכון שלומדים אותו ולא לומדים אותו. לומדים אותו בעינים בנות התקופה והמקום. ויש בהחלט סיכון שאנו מחילים הנחות יסוד מאוחרות (למשל: קבלה... או חסידות בת זמננו) על סוגיות. למעשה, גם בתלמוד עצמו ניתן לראות כיצד אמוראים מאוחרים מפרשים סוגיות לפי הנחות יסוד שחידשו (אם כי הדוגמאות שאני חושב עליהן באות להם מסברה).
אין מנוס, כפי שהציע הנוכח, אלא לבחון דוגמאות.
הצעתי אחת מהן לעיל.
ולנוכח אני מציג את השאלה: איך אתה מסביר את זה שהאמוראים השתמשו במילה "דבר מצוה" במקום "ביאה" או "בעילה"? (גם אלו אינן שם מפורש. מצד שני, יש תופעה תרבותית שבה משתמשים במילים רחוקות מן התיאור הפיזיקלי - תיאור מדוייק, שיש בו גם מראה, מגע, טעם וריח), אך מילים אלו משתגרות ולכן מקבלות איזה טעם חי מדי ושוב מחליפים אותן (טענתו של ד"ר ברן, מחבר ופסיכולוג), ושוב האם האם הוא מדבר על החברה המערבית עם השפעה נוצרית או על תכונה אנושית? לא בדקתי בתרבויות אחרות.).
בעיני, באותו תהליך של היזון חוזר שבו לומדים את התלמוד, מבינים אותו, מפתחים יותר מודעות, בוחנים אותו מחדש, באותו תהליך פרשני מתקדם אני מעצב את תפיסתי שהיא שונה לגמרי משל הנוכח. כמדומה שההבדלים היסודיים בינינו בתפיסה ובמתודולוגיה של פרשנות הוצגו על ידי לעיל. אני עדיין טוען שהדוגמאות המצויות בתלמוד מוכיחות אצילות נפש ועדינות גם אם יש דוגמאות ספורות הפוכות (והדוגמא של ביטויים שנראים לנו חדים אך הם מקובלים על גאון הלכה כהרב עובדיה, דוגמא שהביא הנוכח, היא מצויינת), האם אלו "מעידות", הבדלי תרבות? איני יודע. אבל כבר טענתי שהכלל שלי שונה מאד משלו.
כדי לא לחזור על עצמי, אני מציע דוגמא של הבנה פסיכולוגית של חכמים.
מן התורה, מודה במקצת חייב שבועה. דוגמא: ראובן טוען לשמעון שהוא חייב לו מאה שקלים. שמעון אומר שהוא חייב רק 50. אילו שמעון היה מכחיש את כל החוב, היה פטור מכלום ובית דין היו שולחים אותם לדרכם. כיון שהודה בחלק מהחוב, הוא חייב שבועה לברר דבריו.
הגמרא מנסה להבין את טעם התקנה הזו. שבועה היא דבר מפחיד ולכן זה אמצעי להכריח אדם להודות על האמת. אך מדוע יש לחשוד במי שמודה במקצת שהוא משקר יותר מאשר במי שמכחיש הכל? התלמוד מניח הנחה פסיכולוגית. יש בני אדם שיתקשו להכחיש חוב לגמרי ולכן יודו בחלקו ולגבי השאר יתרצו לעצמם שיחזירו אי פעם בעתיד. (אני יכול להבין זאת היטב כי דומה בעיני שהפסיכולוגיה שלי עובדת כך וכן אצל אחרים. אבל האם זה רק בתרבות שלנו היום?).
זה המצב "מדאורייתא". בימי רב נחמן, הוא תיקן תקנה גדולה. בנסיבות מסויימות (שנחלקו לגביהן הראשונים) יתחייב גם המכחיש את הכל בשבועה. שבועה דרבנן, זו המכונה "שבועת היסת". הטעם שמוצג שם וכן מסתבר הוא שבני אדם השתנו, ושוב אי אפשר להסתמך על הכלל שאין אדם מעז פניו בבעל חובו להכחיש הכל.
סבורני שכאן אנו רואים כיצד חכמים התבוננו לתהליכים המתרחשים בתוך הפסיכולוגיה שלנו, והתאימו תקנות לפי הצרכים של הזמן והמקום. יש כאן יותר מכך, לדעתי. יש כאן דוגמא ומופת לכך שחכמים שינו דיני תורה לפי צרכי הזמן, ודוגמא זו ראויה מבחינה זו להכרה ולציטוט. (הרי לפנינו שהתורה משתנה בפועל, לא גוף הידע המסור אלא יישומו).
דאמר רבי יצחק: מיום שחרב בית המקדש ניטלה טעם ביאה וניתנה לעוברי עבירה, שנאמר +משלי ט'+ מים גנובים ימתקו ולחם סתרים ינעם.
נשלח ב-8/4/2011 08:41
מיימוני, לגבי שינוי המציאות בשבועת היסת, זכורני שיש תשובה ארוכה של בית הלוי (ועוד אחרונים) שדן בשאלה האם היה שינוי מציאותי ומה הוא היה. זה לא כ"כ פשוט. זו תשובה מעניינת שכן היא מבררת עובדות היסטוריות ממקורות ושיקולים הלכתיים.