ב״ה ממתק לשבת משפטים תשע״ד חסיד אחד עבר ברחוב וראה התקהלות גדולה לשאלתו מה קרה הסבירו לו שיש כאן יהודי שעבד שנה שלימה בעיר רחוקה והרוויח סכום גדול של כסף ועכשיו כשחזר הביתה גילה שהכסף נעלם לו ומיד התעלף ולא מצליחים להעיר אותו, מיד שהוא מתעורר הוא נזכר בכסף ושוב מתעלף. פנה החסיד ליהודי ואמר לו: כמה כסף זה היה? עונה לו היהודי: 50 אלף רובל. אומר לו החסיד: נראה לי שמצאתי את הכסף! הוא רץ הביתה וחזר אחרי זמן קצר עם הכסף. התחיל לספור וכולם מסביב מתפעלים מהיושר של החסיד ומדברים בשבחו.. כשהגיע ל45 אלף הגיש לו את הכסף ואת ה5 הנותרים הכניס לכיסו. אנשים שואלים אותו מה אתה עושה? עונה החסיד : מגיע לי 10 אחוז על זה שהחזרתי לו! כולם מתחילים לצעוק עליו איך אתה לא מתבייש?! ושניים מהחבורה הוציאו מכיסו את הכסף והחזירו ליהודי המסכן..כל העיר דיברו על החסיד החוצפן שרצה לקחת עמלה על המצווה והשמועה הגיע גם אל הרבי. הרבי זימן מיד את החסיד לבירור. כששאל אותו לפשר המעשה, אומר החסיד ״רבי אגיד לך את האמת, כל חיי חסכתי 50 רובל, כשראיתי את מצוקת היהודי והבנתי שזה בדיוק הסכום שיש לי, ידעתי שזו השגחה פרטית ורצתי הביתה להביא את הכסף, אבל כשבאתי לקחת את הכסף היצר התחיל להגיד לי כמה אני טיפש ולמה שאתן לו כסף שעבדתי עליו כל כך קשה?!.. כשעמדתי שם וספרתי את הכסף פתאום התחלתי לשמוע מסביבי איך אנשים משבחים אותי, ואז היצר שלי התחיל להתלהב ולהגיד לי שהוא מסכים איתי והיה שווה להשקיע כי עכשיו יכבדו אותי בכל העיר.. החלטתי שאני חייב לעשות משהו כדי שאוכל לקיים את המצווה בשלימות מבלי לקבל עליה שום קרדיט ועכשיו רבי תהיה רגוע אף אחד בעיר לא מכבד אותי על המצווה שעשיתי...״ בפרשתנו פרשת משפטים מבוארים דיניהם של ארבעה סוגים של שומרים, ״שומר חינם״ הינו אדם ששומר על החפץ שלך ללא תמורה רק כדי לעזור לך, ״שומר שכר״ שומר בדיוק כמו שומר חינם אבל מקבל שכר על עבודתו, ״שוכר״ לקח ממך חפץ ומשלם לך עבור השימוש בחפץ ו״השואל״ לוקח את החפץ בשאלה ואף לא משלם על כך. בתורת החסידות מוסבר שארבעת השומרים האלו נמצאים גם בחיי היום יום שלנו, כל אחד מאיתנו הוא בבחינת שומר שהקב"ה הפקיד בידיו את העולם על מנת לשמור עליו ולהעלותו לקדושה וכאן ישנם ארבעה סוגים של יהודים, הראשון הוא שומר חינם שכל מטרתו היא רצון ה', למלא את תפקידו בעולם והוא לא מצפה לשום שכר, הוא עושה את מה שנכון לעשות מפני שזו האמת ולא על מנת לקבל פרס, השני הוא שומר שכר, גם הוא מטרתו היא למלא את רצון ה' אבל הוא מצפה לתמורה. השלישי הוא השוכר אצלו המטרה היא השכר שהוא יקבל אבל הוא מוכן לשלם על כך בלעשות את רצון ה' והרביעי הוא השואל אצלו המטרה היא רק לקבל והוא לא מוכן אפילו לעשות משהו למען זה שיקבל. בהרבה מקרים בחיים שלנו אנחנו רוצים לעשות טוב אבל מצפים לקבל תמורה או לפחות שיעשו לנו ״לייק״ על המעשה שלנו, הפרשה שלנו מלמדת אותנו שעלינו לשאוף להיות שומרי חינם שלא מצפים לתמורה, לשים מול עינינו את המטרה שלשמה הגענו לעולם ולעשות על מנת להביא את העולם הזה לשלמותו ולא בשביל השכר שאקבל. כשנעשה את תפקידנו שלא על מנת לקבל פרס נזכה לשכר הגדול מכולם גאולה אמיתית ושלימה שתבוא בקרוב ממש. שבת שלום
 |
|
|