|
|
| נשלח ב-10/4/2011 15:38 |
|
| |
מהיכן אתה מסיק שזאת נקודת המוצא?
האם דבריו של אליעזר עבד אברהם הן הוראות שימושיות?
ובכלל לפי דבריך אין מה להקשות קושיות.
התורה מחוללת משהו ואם נכתב כך ולא אחרת סימן שרק המילים האלה מחוללות את המשהו .
הכל נצרך ומדוקדק וחסל סדר שאלות.
(מזל שבהגדה של פסח מישהו חשב אחרת ואיפשר בליל הסדר להקשות כמה קושיות וגם לענות עליהן...)
|
|
|
|
| נשלח ב-10/4/2011 15:43 |
|
| |
| צענערענע כתב: |  | מהיכן אתה מסיק שזאת נקודת המוצא?
האם דבריו של אליעזר עבד אברהם הן הוראות שימושיות?
ובכלל לפי דבריך אין מה להקשות קושיות.
התורה מחוללת משהו ואם נכתב כך ולא אחרת סימן שרק המילים האלה מחוללות את המשהו .
הכל נצרך ומדוקדק וחסל סדר שאלות.
(מזל שבהגדה של פסח מישהו חשב אחרת ואיפשר בליל הסדר להקשות כמה קושיות וגם לענות עליהן...) |
|
אין עניין בקושיות לשמן, יש עניין בהבנת הנאמר והנכתב.
גם שאלות ההגדה נועדו להוות בסיס לתשובותיהן בדווקא.
|
|
|
|
| נשלח ב-10/4/2011 16:27 |
|
| |
| שותפיסוד כתב: |  | נקודת המוצא של השאלה היא שהתורה איננה אלא רק ספר הוראות שימושיות, וממילא כל המקצר הרי זה משובח. אם יש לתורה עוד "שימושים", ויש לה, הרי השאלה לא מתחילה. קריאת התורה מחוללת משהו באותה שעה (זה מה שרבותינו קוראים ייחודים) ולכן כל פרטיה נצרכים ומדוקדקים במקומותיהם. |
|
אותי לימדו דווקא שכל מילה בתורה מדוייקת ולכל אות ואפילו לכתרי האותיות יש משמעות אם כך למה באו החזרות האלה הרי הן נועדו לסיבה כלשהיא בפרשת ויקרא יש פסוק מפורש ויקרא ד כ "ועשה לפר כאשר עשה לפר החטאת כן יעשה לו וכפר עלהם הכהן ונסלח להם" כלומר כשהתורה רוצה היא כן יודעת לקצר ולא לחזור על אותן פעולות.
|
|
|
|
| נשלח ב-10/4/2011 16:48 |
|
| |
"אין עניין בקושיות לשמן, יש עניין בהבנת הנאמר והנכתב. גם שאלות ההגדה נועדו להוות בסיס לתשובותיהן בדווקא. "
האם דייר הקשה קושיות לשמן?האם לדייר לא היה עניין בהבנת הנאמר והנכתב?
האם יש רק תשובות בדווקא? (whatever it means
|
|
|
|
| נשלח ב-10/4/2011 17:26 |
|
| |
דייר וכולם
(לצערי לא היה בידי זמן לקרוא את התשובות החכמות).
אני כותב לך את מה שמצאתי בשעתו אצל החכם קאסוטו.
הוא עיין בסגנון הכתיבה של מחברים בבבל (או אשור, על כל פנים הממלכה הגדולה שהיתה מצפון לארץ ישראל) והראה כי שם טקסטים נהגו לחזור על עצמם גם כשלא היה צריך. איננו יודעים למה זה היה שם כך, אך זה היה הסגנון. לדוגמא, אם אני זוכר נכון, בגרסת סיפור המבול הבבלית יש פירוט של המעשים שצריך לעשות כדי להכין את התיבה ושוב כיצד הם נעשו בפועל.
לפי זה, יתכן שחזרות מסויימות יתבארו לפי צורכי הדור שבו ניתנה תורה. יותר מכך, יש כאן מעין ראיה שהדברים חוברו כבר אז, כי זה היה סגנון החיבור ולכן ה' אמר למשה לכתוב אותם כך. סיפור הוראות הכנת המשכן ושוב עשייתו, אולי כל המקומות שבהם נאמר כיצד לעשות משהו ושוב כיצד זה נעשה, ובוודאי חזרות סיפור הנשיאים.
הנקודה החשובה היא שכפי שהתורה ניתנה בשפה המובנת לבני דור קבלת התורה, ולפי מושגיהם, כך גם לפי הסגנון הספרותי של אז.
איני טוען שהכל יתבאר כך, וגם לא שעלינו להסיק שאין משמעות נוספת לחזרות, שהרי חז"ל השתמשו בהן לדרשה, ויש מקומות שבהן החזרה אכן מלמדת על תוכן שאינו בולט תחילה לעין. דוגמא קלאסית: החזרה על "וילכו שניהם יחדו" בסיפור העקידה. "יחדו" כשהלכו בלי לדעת לאן ולמה, ו"יחדו" כאשר יצחק הבין מי יהיה השה...
(אמנם זה קשה לי מדוע זה לא כתוב יותר ברור. וכי ילדים שטרם נחנו בהבנה שיש משמעות שצריך לחפש וסתם בני אדם, כיצד ילמדו לקרוא ולהקשיב כך לתורה?)
|
|
|
|
| נשלח ב-10/4/2011 17:44 |
|
| |
האם לא היינו מצפים שבתקופה שהכתיבה היתה כה קשה, או שכתבו בכתב יתדות, או שכתבו על קלף, שינסו לקצר במידת האפשר?
מיימוני אם זה הסגנון, אזי אין מקום לדרוש מלים מיותרות ובוודאי שלא אותיות מיותרות. אם נניח אותו שאלה תישאל גם לסברה שהועלתה לעיל (שכמובן מופרכת על ידי הדימוי שדימית לכתבי היד הבבליים) שהחזרות האלו מעידות על מקורה הא-להי של התורה.
תוקן על ידי בעלבעמיו ב- 10/04/2011 17:48:42
|
|
|
|
| נשלח ב-10/4/2011 18:09 |
|
| |
"שני אלפים שנה קדמה תורה לבריאת עולם" (ויקרא רבה, (וילנא) פרשה יט) . וכשאלוהים רצה לברוא את העולם הוא הסתכל בתורה וברא את העולם.
הרמב"ן, בהקדמתו לפירוש התורה, מסביר כיצד יתכן שמשה יכתוב את התורה בלשון המורה שמישהו אחר כותב עליו: "והטעם לכתיבת התורה בלשון זה [מחבר המספר על משה] מפני שקדמה [התורה] לבריאת העולם ואין צריך לומר ללידתו של משה רבינו כמו שבא לנו בקבלה שהיתה כתובה באש שחורה על גבי אש לבנה. הנה משה כסופר המעתיק מספר קדמון וכותב". לפי זה התורה לא נכתבה כלל בדור של כתבי היד הבבליים אלא זמן רב לפני כן.
|
|
|
|
| נשלח ב-10/4/2011 18:27 |
|
| |
צענע ובעב גישתו של מיימוני מוכרחת
1 יש בתורה פרשות הנראות בלתי מדוייקות עובדתית (למשל פרשת הבריאה, נח שלכאו' לא היה המבול בכל העולם). נהוג ליישב שאלו משלים. אבל אם כך חשוד מדוע המשל כה מתאים לצורת הידע והחשיבה של אז, בעוד התורה נצחית 2. לכן לפחות צריך להוסיף, אם לא לבטל בכלל את עניין המשל, שהתורה התפשרה עם בנ"י וניתנה בצורה קלה לעיכול על ידם (כדוגמת הרמב"ם בקרבנות שזו סיבתם, ובהעדר תחה"מ בתורה). 3. משכך קל לומר כי הסגנון חיקה את המקובל אז. 4. ונעל הדרשות – עדיין ניתן ללכת בשני שלבים מקבילים, גם לחקות סגנון מקובל וגם לתת בו עומק ורמזים.
|
|
|
|
| נשלח ב-10/4/2011 19:26 |
|
| |
צענע את חוזרת על המנטרה הזטת כבר כמה פעמים "שני אלפים שנה קדמה תורה לבריאת עולם" (ויקרא רבה, (וילנא) פרשה יט) . וכשאלוהים רצה לברוא את העולם הוא הסתכל בתורה וברא את העולם.
אולי את מוכנה בבקשה להסביר ולבאר מה בדיוק הוא ראה בתורה שלפיו ברא את העולם? את חטא עץ הדעת- רצח הבל- דור המבול העגל המתאוננים? מה בדיוק הוא ראה שהתחשק לו לברא את העולם? הרי בבראשית כתוב שהוא נוחם הצטער כי ברא את העולם? מה את מסבירה זה מטד מענין
|
|
|
|
| נשלח ב-10/4/2011 20:25 |
|
| |
לירוחם
מה הבעיה?הרי הכל צפוי והרשות נתונה....
או שמא נראה לך יותר הגיוני שהקב"ה בבואו להכתיב את התורה למשה בדק היטב מהו הסגנון הרווח ולכן פיזר חזרות פה ושם בתורתו? האם האותות והמופתים בהר סיני לא הספיקו? האם כפית הר כגיגית לא הספיקה שבגלל זה הקב"ה ניסה לחקות את כתבי הסביבה כדי לעורר אמון?
|
|
|
|
| נשלח ב-10/4/2011 21:02 |
|
| |
ירוחם,
החזרה וההקשר הם-הם מעידים שמדובר בשירה. לו היה מדובר כאן בארוע שולי, והפרשה הייתה נמצאת באמצע דין מקושש עצים, היה רחוק לומר שמדובר בשירה. אך כאשר ישנה חזרה עקבית במסגרת תיאור של טקס, ההשערה שזוהי שירה די מתבקשת.
|
|
|
|
| נשלח ב-10/4/2011 21:35 |
|
| |
שותפי, הנחת השאלה היא שצריך להיות גם הסבר על דרך הפשט במקביל להסבר על דרך הסוד. לכן העובדה שיש צרכים של סוד אינה מספיקה כדי לענות על השאלות הללו.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-10/4/2011 23:34 |
|
| |
ובשביל מה כל העיסוק בטקס חד פעמי שאינו לדורות?
|
|
|
|
| נשלח ב-10/4/2011 23:39 |
|
| |
צענע לא כל מקובלים עלי דבריך- אולי פשוט אני לא מבין את הרעיון שלך, אבל את התורה הזאת שה' הסתכל בה לפני הבריאה של העולם. מי כתב? ה' בעצמו, זה ברור, זו היתה התכנית? התכנית עם כל כך הרבה פאשלות צפויות? ואז למה הוא התנחם שברא את העולם- גם זה היה בתוכנית? אם אני מקבל את הרעיון הזה שזו אכן היתה התכנית מראש- אני מוכחרח להגיד לך- מאלוקים הייתי מצפה לתכנית הרבה יותר טובה. הכל צפוי והרשות נתונה- יכול להיות. אבל אני לא מוכן לקבל שמה שצפוי מתוכנן,
|
|
|
|
| נשלח ב-11/4/2011 00:16 |
|
| |
מקס, בשביל לתת כבוד, אין צורך לפרט כל פעם מחדש את כל הקרבנות. מספיק לכתוב ביום השני נשיא וכו' ביום השלישי נשיא וכו'. כנ"ל לגבי הסבר לוח הנצחה. מפרטים את כל השמות של התורמים ל.... מבלי לפרט את התרומה כמספר התורמים. עיק, הסברו של בן נון מקורי. דומני כי אין אח במקרא לחזרה על פזמון. שותפיסוד, אין לי אלא להסכים כי הקבלה נותנת תשובות מצוינות לכל הכפילויות ובכלל לכל השאלות בדת. ברגע שדורשים הכתוב בשרשו הכול מתיישב כמין חומר. ומכאן תשובה להרב מיכי וכת דיליה. יש חלקים בתורה, עכ"פ בפרשיותיה ואותיותיה, שהם כולם סוד בחינת קודש הקדשים. ברגע שלכל מצווה יש יחוד עליון ותיקוני עולמות אין טעם לעסוק בשאלות הגיון אנושי למצוות. אבל וכאן האבל הגדול, אם קבלה היא נקבל ואם לאו, נפל הכול בבירא.
|
|
|
|
|