בית פורומים עצור כאן חושבים

יו"ט שני של גלויות – עד מתי?

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-11/4/2011 23:30 לינק ישיר 
יו"ט שני של גלויות – עד מתי?

תחילת עניינו של יו"ט שני של גלויות הוא בזמן שהיו מקדשין החודש על פי הראיה ומאחר שקלקלו הכותים והיו משיאים משואות כדי להטעות את העם, היו שלוחים יוצאים בחדשי המועדות והצומות ומודיעים לעם על קביעות החודש אם מלא הוא או חסר "ומקומות הרחוקים שאין השלוחין מגיעין אליהם היו עושים שני ימים מפני הספק לפי שאינם יודעים יום שקבעו בו בית דין ראש חודש איזה יום הוא" (רמב"ם קיהו"ח פ"ג הי"א)

כל זה היה נכון בזמן שהיו מקדשין על פי הראיה. כידוע, "מסוף חכמי התלמוד בעת שחרבה ארץ ישראל ולא נשאר שם בית דין קבוע" (רמב"ם שם פ"ה ה"ג) התחילו לקבוע את החדשים על פי חשבון.

ואכן כך אומרת הגמ' במסכת ביצה (ד:) "ואילו בטלו כותים עבדינן חד יומא" פירוש, אם היה מפסיק החשש מקלקול הכותים היו חוזרים למשואות בראשי ההרים והכל היו יודעים מתי נקבע ראש חודש, היינו עושים יום אחד יום טוב. וא"כ שואלת הגמ', "והשתא דידעינן בקביעא דירחא מאי טעמא עבדינן תרי יומי" פירוש, כיום שאנו בקיאים בקביעות החודשים מדוע אנו עושים יומיים יו"ט? מתרצת הגמ'  "משום דשלחו מתם הזהרו במנהג אבותיכם בידיכם, זמנין דגזרו המלכות גזרה ואתי לאקלקולי". פירוש, בגלל ששלחו משם (א"י?) הזהרו וכו' אולי יהיו זמנים שהמלכות תגזור לא לעסוק בתורה וישתכח סוד העיבור (רש"י) ויצא קלקול של אכילת חמץ בפסח.

(אמנם  דעת רב אסי בסוגיא "נולדה בזה אסורה בזה" בכל יו"ט, ור' זירא פירש דהרי גם היום שמקדשין על פי חשבון נוהגים יו"ט שני וע"כ "חק קבוע הוא מתקנת חכמים על ישראל הרחוקין... ואפילו בלא ספק (רש"י) וביום טוב של ר"ה זו דעת כולם " שהם ודאי חוק קבוע להיות כיום ארוך מדרבנן שמתחילה לא מחמת ספק התחילו לעשותן" (רש"י). אם כי יש מחלוקת גדולה אם בא"י נהגו לעשות שני ימים בראש השנה (עי' בעה"מ ומלחמות ה' שהאריכו בזה). לפי"ז יו"ט שני הפך לחוק קבוע ועדיין אנו צריכים לבאר על מה ולמה הוקבע דבר זה לעשות יומיים יו"ט ורק בחו"ל).

כיום שהלוחות מצויים בכל מקום, גם באינטרנט, לאלף שנים ויותר, לכאורה בטל החשש. וכפי שהגמ' אומרת "אילו בטלו כותים עבדינן חד יומא", עכשיו שבטל טעם, לכאורה תבטל גזירה.

אם הסיבה היא שאנו חוששין לדעת ר' אסי ור' זירא, אפשר להבין מדוע עדיין נוהגים יו"ט שני, אבל עדיין צריכים להבין מה סברת ר' אסי ור' זירא.

ישאל השואל, מדוע לא להחמיר מספק. ראשית, יש כאן חומרא דאתי לידי קולא. ברכות לבטלה (מצה, סוכה, לולב, שופר) תפילות לבטלה, אי הנחת תפילין, הזכרת היום בברהמ"ז ועוד. שנית, קיום שני ימים יש בו טעם לפגם מבחינת הקיום התודעתי. שני לילי סדר דומים כחוכא ואטלולא. שני ימי ראש השנה במשמעות יום דין, הביאו למבול רעיונות יצירתיים ובעייתיים.

עד לדורינו, למרות הלוחות לאלף שנה, עדיין היה אולי מקום לחשוש לעמי הארץ במקומות הרחוקים שלא ידעו את החשבון. כיום, בעידן התחבורה המהירה והתקשורת במהירות הקול, דומה כי יש מקום לשקול מחדש את כל נושא יום טוב שני של גלויות.

יודע אני כי הדברים רק בגדר דרוש וקבל שכר. מפתחות ההלכה בדורנו הופקדו, מתוקף הגלות, בידי מי שימצאו כל טצדקי מדוע לא לעסוק כלל בשאלה. אין זו סיבה לא לנסות לברר את האמת.

ברמה המעשית הייתי ממליץ לכל בן חו"ל השוהה בארץ ישראל בחג, לנהוג כמנהג המקום עפ"י פסק ה"חכם צבי" ושו"ע הרב.

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/4/2011 00:19 לינק ישיר 

ייתכן כתב:

...

יודע אני כי הדברים רק בגדר דרוש וקבל שכר. מפתחות ההלכה בדורנו הופקדו, מתוקף הגלות, בידי מי שימצאו כל טצדקי מדוע לא לעסוק כלל בשאלה. אין זו סיבה לא לנסות לברר את האמת.

ברמה המעשית הייתי ממליץ...

קבל משהו מעניין הרבה יותר.
http://www.youtube.com/watch?v=yP-dJNYTrg8
תמשיך עם ה related.
20 שעות של הנאה מזוקקת.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/4/2011 00:29 לינק ישיר 

ייתכן,
יש כאן בעיה פורמלית של תקנה שבטל טעמה. כל דבר שבמניין דורש מניין אחר לבטלו. הראב"ד בהל' ממרים מעלה בדיוק את הטענה הזו נגד הרמב"ם (מביטול תקנת ריב"ז).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/4/2011 03:41 לינק ישיר 

ייתכן
אם זה יגרום לקיים את התורה יותר בקלות בארץ ישראל ?! אז הרווחנו בכפליים, אז אולי כן כדאי להשאיר את זה כך,
כלומר עדיף שיהיה קשה בחול וקל בארץ ישראל, בכדי שהיהודים יבינו שרק בארץ ישראל היא המקום הטוב ביותר ליהודים

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/4/2011 06:40 לינק ישיר 

כאן בחו"ל אנו דוקא מרחמים על אלה שאף פעם לא חוו סדר שני שעורכים לא אחרי יום של עבודה והתרוצצויות אלאאחרי יום מנוחה. הסדר הרבה יותר משמעותי.

לאו מר בריה דרבינא חתים עלייהו (יבמות כב.)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/4/2011 08:21 לינק ישיר 

מקסמן - מהירושלמי משמע שהכיוון שאתה מעלה הוא לא מופרך.

מבר"א - כאשר גרתי כמה שנים בחו"ל שמעתי את הטיעון הזה. חגגתי שני סדרים, חוויתי את שתי האפשרויות, ולא השתכנעתי. זה נראה יותר כמו שכנוע עצמי כדי לא להרגיש את האבסורד במצב. התחושה של סדר שהוא ארוע חד פעמי נותנת לו הרבה משמעות ואופי שמאבדים בחו"ל. נדמה לי שעם כל הרחמים של בני חו"ל כלפי בני א"י על אובדן הסדר השני, אילו היו נותנים לבני חו"ל את האפשרות לבחור, יו"ט שני היה עובר מן העולם. ההזדמנות היחידה שבה מצאתי את האופציה החו"לניקית עדיפה זה בשמיני עצרת, שניתן להפריד אותו משמחת תורה. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/4/2011 08:51 לינק ישיר 

כבר היה לעולמים

עציוני
וודאי התכוונת לירושלמי עירובין פ"ג הל"ט
ר' בא ר' חייה בשם ר' יוחנן (שיר השירים א) בני אמי נחרו בי וגו'.  מי גרם לי להיות נוטרה את הכרמים על שם כרמי שלי לא נטרתי מי גרם לי להיות משמרת שני ימים בסוריא על שלא שמרתי יום אחד בארץ.  סבורה הייתי שאני מקבלת שכר על שנים ואיני מקבלת שכר אלא על אחת מי גרם לי להפריש שתי חלות בסוריא על שלא הפרשתי חלה אחת בארץ.  סבורה הייתי שאני מקבלת שכר על שתים ואיני מקבלת שכר אלא על אחת ר' יוחנן קרי עליהון (יחזקאל כ) וגם אני נתתי להם חוקים לא טובים.

ועכשיו אייצג  את שותף
ע"פ סוד, ההארות שמשיגים בארץ ישראל ביום אחד משיגים בחו"ל ביומים. בר"ה כך הוא העיקר שכן יש דינא רפיא ודינא קשיא ובזמן הזה אי אפשר שיהיו ביום אחד.

והמשיב ישיב שככלל הקבלה נותנת משמעות עצמית לדברים שע"פ ההלכה יש להם לכל היותר משמעות של ספק, כמו שני זוגות תפילין וסדר התקיעות שגם הוא לכאורה רק מדין ספק. והוא הדין חזרת הש"ץ שאליבא דגמרא היא רק בשביל עמי ארצות ולכן מצאנו בהלכה שבמקרים מסוימים הקלו בה והרמב"ם בטלה לגמרי, המקובלים טענו שהחזרה היא תיקון גדול יותר מתפילת לחש.

תוקן על ידי בעלבעמיו ב- 12/04/2011 08:52:49

תוקן על ידי בעלבעמיו ב- 12/04/2011 08:53:55

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/4/2011 10:52 לינק ישיר 

מעניין כי אף אחד לא  מעלה את האיסור- של בל תוסיפו-

מודה ועוזב

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/4/2011 10:56 לינק ישיר 

מעניין? מאוד? הרמב"ם כבר העלה זאת!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/4/2011 10:57 לינק ישיר 

נכון -התכוונתי כאן, והרמב"ם כמו בהרבה דברים לא הלך בדרך התורה הכתובה.

מודה ועוזב

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/4/2011 11:00 לינק ישיר 

להיפך! הרמב"ם כותב במפורש שאין כאן בעיה של בל תוסיף.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/4/2011 11:05 לינק ישיר 

הרמב"ם כותב! על סמך מה הוא פוסק שאין כאן בל תוסיף? כי מה? כי היה חייב ליישר קו, עם המנהג שנהג בו. איזה סיבה הגיונית יש לפסיקה הזו?

מודה ועוזב

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/4/2011 11:09 לינק ישיר 

הרמב"ם בהלכות ממרים (פרק ב') כותב דברים מאוד הגיוניים. לא נראה לי שצריך לחפש הגיונות מעבר לדבריו המאירים:

יג  [ט] הואיל ויש לבית דין לגזור ולאסור דבר המותר, ויעמוד איסורו לדורות, וכן יש להן להתיר איסורי תורה, לפי שעה--מה הוא זה שהזהירה תורה "לא תוסף עליו, ולא תגרע ממנו" (דברים יג,א):  שלא להוסיף על דברי תורה ולא לגרוע מהן, ולקבוע הדבר לעולם שהוא מן התורה, בין בתורה שבכתב, בין בתורה שבעל פה.

יד  כיצד:  הרי כתוב בתורה "לא תבשל גדי, בחלב אימו" (שמות כג,יט; שמות לד,כו; דברים יד,כא).  ומפי השמועה למדו שזה הכתוב, אסר לבשל ולאכול בשר בחלב--בין בשר בהמה, בין בשר חיה; אבל בשר עוף, מותר בחלב מן התורה.

טו  אם יבוא בית דין ויתיר בשר חיה בחלב, הרי זה גורע; ואם יאסור בשר העוף, ויאמר שהוא בכלל הגדי, והוא אסור מן התורה--הרי זה מוסיף.

טז  אבל אם אמר בשר העוף מותר מן התורה, ואנו נאסור אותו, ונודיע לעם שהוא גזירה:  שלא יבוא מן הדבר חורבה, ויאמרו בשר העוף מותר מפני שלא נתפרש בתורה, כך החיה מותרת שהרי לא נתפרשה; ויבוא אחר לומר אף בשר בהמה מותר, חוץ מן העז; ויבוא אחר לומר אף בשר העז מותר בחלב הפרה או הכבשה, שלא נאמר אלא "אימו" (שמות כג,יט; שמות לד,כו; דברים יד,כא) שהיא מינו; ויבוא אחר לומר אף בחלב העז שאינה אימו מותר, שלא נאמר אלא "אימו".  לפיכך נאסור כל בשר בחלב, ואפילו בשר עוף.  אין זה מוסיף, אלא עושה סייג לתורה.  וכן כל כיוצא בזה.

תוקן על ידי הבנשק ב- 12/04/2011 11:07:00

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/4/2011 11:16 לינק ישיר 

הבנשק
 הדברים כלל לא מאירים   לצורך השעה בשעת הדחק- יכולה להיות לבית דין סמכות מעין זו. אבל אין הגיון כי בית דין יבטל דין תורה מפורש מגחמנות ומנהגים.

ספר החינוך מצוה שא

והאמת כי הענין הוא עכשיו מנהג לבד, לא חיוב אחר, רצוני לומר שאין אנחנו עושין אותו היום מפני הספק, כי כל ישראל בקיאין עכשיו בקיבוע החדשים ויודעים יום המועד מכוון על פי החשבון המקובל בידם, כמו שכתבתי למעלה

מודה ועוזב

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/4/2011 11:39 לינק ישיר 

הרב מיכי,

לכאורה יו"ט שני אינו בגדר תקנה. אנו מכירים כמה סוגים של "דרבנן". א. גזירה. משמרת למשמרתי. חז"ל גדרו גדר כדי לקיים את הדאורייתא. ב. תקנה. חז"ל תקנו דברים שונים מסיבות שונות. דוגמת חזרת הש"ץ. מים אחרונים וכיו"ב. ג. הנהגה. לא ללבוש מנעל מסומר מפני מעשה שהיה. מים מגולים וכיו"ב. ד. ספק. במקרה שאיננו יודעים בברור מה כוונת התורה. תקיעת שופר וכיו"ב. יש גם תקנות גבוליות מבחינת הסוג ותקנות מעורבות.

כל אחד מהסוגים מתאפיין בכללים משלו וברמת חומרתו. יש דיון בתוס' (ב"מ נה: ועוד) מתי עשו חיזוק לדבריהם כשל תורה ומתי עשו אפילו יותר משל תורה. תוס' מחלקים בין "היכא דשייך לקנוס" לבין תרומת מעשר של דמאי שהעמידו דבריהם על דין תורה ללא קנס. אפשר להאריך בזה הרבה ואכ"מ.

יו"ט שני שונה מהותית מכל "דרבנן". אין זה תקנה מטעם כלשהו. אין זה גזירה לשמור על הדאורייתא. אין כאן ספק מה כוונת התורה. זה סוג של הנהגה, אבל לא מטעם מעשה שהיה אלא מסיבה פרקטית לחלוטין של אי ידיעה וספק במציאות. אם אינני טועה אין עוד דוגמא כזאת.  

יתירה מכך, הגמ' עצמה אומרת שאם יבטל הטעם תתבטל התקנה. "ואילו בטלו כותים עבדינן חד יומא". אך כיון שעדיין יש חשש גזירת מלכות, התקנה נשארת.

לכאורה, גם אם נאמץ את הגרסה המחמירה של דרישה למניין אחר כדי לבטל, יום טו שני אינו המקרה.

(מים מגולים, אילולי הגר"א היה האיסור בטל. גם כך, רוב העולם אינו מקפיד).

מקס,

לא נראה לי שיש מי שמכניס לסל השיקולים האם לגור בא"י או ח"ו בארץ העמים, את עניין יו"ט שני של גלויות.

מר בר רב אשי,

גם אם יש ממש בדבריך, עדיין עריכת אותו טקס פעמיים, יש בה מן התימא. חבל שאין דרך לעשות את הסדר השני לפני הראשון ואז כבר לא יהיה שום נימוק לעשות שוב את הראשון....

בעל,

לא עיינתי בירושלמי בפנים, הציטוט שאתה מביא מדבר על עונש לא על זרז. לא ברור לי אם העונש הוא, קיום יומיים וקבלת שכר על יום אחד, או שמא העונש הוא עצם הגלות.

דבריך בעניין הסוד נכונים. אם כי בתפילין יש שתי שיטות היכולות להיות אמת וכן בתקיעות. יו"ט שני הוא מספק טכני לחלוטין. אמנם ראש השנה אולי שאני ותלוי בדעות הראשונים.

ירוחם,

מבלי להיכנס לכל הדיון על בל תוסיף, עיקר תקנת יו"ט אין בה משום בל תוסיף. כאשר אין יודעים באיזה יום החג חל ונוהגים יומיים ברור שלא שייך כלל בל תוסיף.   

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/4/2011 11:49 לינק ישיר 

יתכן
 יתכן ואתה לא קורא מה שאני כותב? כתבתי בפרוש שיש לבית דיין סמכות בשעת הדחק, ( עקרונית גם התקנה הזו היא בל תוסיף- בתורה הרי כתוב 7 ימים, ולא  יותר- אז אם אתה חוגג 8 ימים אתה מוסיף יום, זו היא עובדה, אבל התירו בשעת הדחק שלא ידעו -ראה את החינוך שהבאתי)
בכל מקרה בימנו אנו- וזה התחיל כבר בימי הלל השני- אין כל סיבה להוסיף יום, ולכן אין כל התר לכך, יש רק רשלנות עצלנות וגחמנות שלא לבטל הוספה זו.

מודה ועוזב

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > יו"ט שני של גלויות – עד מתי?
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 3 לדף הבא סך הכל 3 דפים.

bholext