|
|
| נשלח ב-15/4/2011 17:56 |
|
| |
הייתי מנסח מעט אחרת: העולם לא נברא בנקודה כלשהי בזמן, כך שלמעשה, העולם היה קיים מאז מעולם.
זה משלים את הגישה של "מחדש בכל יום תמיד מעשה בראשית", בכך שזה מאפשר הבנה יותר מטאפורית של סיפור הבריאה: הבנה שהבריאה היא לא מאורע הסטורי חד פעמי.
ואכן, לפי גישה זו אפשר גם לומר שבתורה רמוזים כל מאורעות העולם. נראה לי שזו גם הגישה הבסיסית בספר התניא.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-17/4/2011 00:08 |
|
| |
הובס, אז מה קרה לפני 5771 שנה? האם האירועים שבתחילת ס' בראשית מתרחשים בכל רגע גם כיום?
|
|
|
|
| נשלח ב-17/4/2011 02:38 |
|
| |
הובס
איני מצליח להבינך.
אם העולם היה קיים תמיד, אז אין למעשה בריאה כלל. הלא כן?
|
|
|
| נשלח ב-17/4/2011 02:39 |
|
| |
| מיימוני כתב: |  | | הובס איני מצליח להבינך.אם העולם היה קיים תמיד, אז אין למעשה בריאה כלל. הלא כן? |
|
הוא טוען שכל רגע יש בריאה,
|
| נשלח ב-17/4/2011 02:47 |
|
| |
הובס. מותר לך לכתוב תניא משלך והוא גם יוכל להתחדש בכל רגע או שבעצם יתברר שהוא נכתב בשלב אינסופי כלשהו. אבל בתניא של הרב מלאדי אין זכר לרעיונות כאלו.
|
| נשלח ב-18/4/2011 09:48 |
|
| |
[quote]הובס. מותר לך לכתוב תניא משלך והוא גם יוכל להתחדש בכל רגע או שבעצם יתברר שהוא נכתב בשלב אינסופי כלשהו. אבל בתניא של הרב מלאדי אין זכר לרעיונות כאלו. _________________ [/quote]
לא התכוונתי לרעיון הבריאה כפי שהעלתי אותו, אלא לעניין זה שכל הבריאה רמוזה בתורה. (וגם את טעיתי, והשלכתי מרעיונותי על דברים שלא כתובים בספר התניא, או שהתבלבלתי וראיתי את הדברים בספר אחר ומשום מה נתקבע אצלי שראיתי את הדברים בתניא, אני לא מבין מדוע נימת הזלזול. תיקון פשוט או בקשה למראה מקום יכול היה להספיק, והייתי עומד על טעותי לבד או שמוצא לכך את הסימוכין)
ואכן, זו שאלה מצויינת מה באמת קרה לפני 5771 שנים. נראה לי שהרב קוק נותן כיוון מעניין בספר "לנבוכי הדור" שבו הוא טוען כי על סיפור הבריאה במימד הפשטי יש להתבונן מנקודת מבט אנתרופוצנטרית/גאוצנטרית.
לפי השיטה שהצגתי (וכפי שאמרתי, נראה לענ"ד שיש לה פה ושם גם סימוכין בחסידות ובקבלה) אכן, כל מאורעות התורה מתרחשים ברגעים אלו בבחינות שונות.
|
|
|
|
| נשלח ב-18/4/2011 10:21 |
|
| |
הובס, ועדיין עולה השאלה מה קרה לפני 5771 שנה? מה מועילה לנו הסתכלות אנתרופוצנטרית וכדו'. מדובר כאן בשאלה היסטורית-עובדתית. מבחינות מסויימות מחיית עמלק מבחינה פסיכולוגית היא כנגד העמלק שבתוכנו ויצה"ר. אבל להלכה יש למחות את עמלק הריאלי. לגבי המקור, הדברים נמצאים ברמב"ן פ' בראשית ובבית הלוי (סוף הבריאה) והראי"ה (איפה?), שכותבים שבשבת התחדשה הבריאה המתמדת, ומשם והלאה העולם נברא בכל רגע מחדש. אבל ברור שהיסטורית-עובדתית (מבחינת המסורת, אם אתעלם מהסתירה לממצאי המדע וכדו') זה התחיל לפני 5771 שנה. לכן אין כאן אלטרנטיבה לטענת הבריאה. וגם הטענה שהעולם נברא בכל רגע מחדש אין לה משמעות רבה. עיקרה הוא שבכל רגע העולם תלוי בקיומו בקב"ה. השאלה האם הוא נברא בכל רגע או לא מפסיק בכל רגע נראית לי חסרת משמעות. פעם שמעתי דרשן שרצה לומר שבגלל זה בעצם ראוןי שלא תהיה חזקת חיים (כלומר מי שידוע שהוא חי, והתעורר ספק, האם מחזיקים אותו כחי מחזקה דמעיקרא. לשמא מת לא חיישינן שמא ימות חיישינן). ומכלל דרשה (שסותרת את ההלכה) לא יצאנו.
|
|
|
|
| נשלח ב-18/4/2011 15:08 |
|
| |
המקור לדברי הרב קוק: ספר "לנבוכי הדור", פרק ה' סוף פסקא ראשונה(עמ' ט"ו): "ויסוד הדבר שלא דברה תורה כי אם במה שנוגע לכדור ארצנו, וגם זה רק לפי התוכן שיובן הצד המוסרי שנוגע להישרת דרכי האדם בהליכותיו החיצוניות ורגשותיו הפנמיים יפה יפה...
כשנעמוד על סדר הבריאה של הכדור הארצי שלנו ממקום שהתחילה התורה לספר נמצא שהיה בלא סדר ומרוב הקיטורים והאדים העבים והלחים היה מלא מים וחושך..." וכו' הרב קוק מבאר את עניין הבריאה בדרך סברא, לדעתו (והוא מציין במפורש שייתכן והיה זה בדרך אחרת. וגם זה צריך עיון באשר לעניין "פירוש בדרך האפשר")
|
|
|
|
| נשלח ב-19/4/2011 23:13 |
|
| |
עד כמה שידוע לי השאלה של "יש מאין" או "יש מיש" לא נזכרת בחז"ל (תקנו אותי בבקשה !), אלא הופיעה בימי הביניים כאשר נצרכנו להתמודד עם הפילוסופיה של אריסטו. על פי אריסטו העולם הוא קדמון וחוקי הטבע הם חוקים לוגיים שנכפו על אלוהים (אבן היא אבן כי היא מתנהגת כמו אבן וכו'...). היום, כשצילו של אריסטו סר מאיתנו, השאלה כבר פחות רלוונטית. לא נראה לי שמישהו חושב שחוקי הפיזיקה הם הכרחיים לוגית.
הובס, סיפור בראשית הוא מסתרי תורה ולכן אין הכרח להבין אותו כלל במושגים פיזיקליים - טבעיים. אתה יכול, לדוגמא, להצביע על הרקיע ולומר היכן הם המים העליונים?
|
| נשלח ב-20/4/2011 15:28 |
|
| |
גם אני שייך לאסכולה שסוברת שאין להבין את סיפורי הבריאה כפשוטם.
|
|
|
|
| נשלח ב-20/4/2011 16:41 |
|
| |
1. אני לא חושב שכדי להתמודד עם היקום האריסטוטאלי היו צריכים לייבא את המושג יש מאין. מספיקה התיאוריות הבראשיתית שאלוהים ברא (באיזה מובן שתהיה המילה בריאה) את השמים והארץ וכל צבאם. ניתן ליחס לה מקסימום בריאה אפלטונית (וכבר נרמז על וויכוח כזה בתחילת בראשית רבא). עיין כאן http://bhol-forums.co.il/topic.asp?whichpage=1&topic_id=2873277&forum_id=1364 נדמה לי שהסיבה לכניסת יש מאין לשיח הדתי-יהודי, הייתה החקירה הפילוסופית/תיאולוגית שחודדה מאוד בימי הביניים. מעמד היקום ביחס לאל, הוא אחד מעקרונות הדיון, וחלק ממוחלטות האל היא שלילת כל מציאות קדומה אחרת לצידו.
2. אם הוראת המילה "ויהי" היא התהוות מה שלא היה קודם (בניגוד ל"ברא" שיש שפירשוהו כיצר ועשה). הרי שפסוקים אלו מתהילים לג מרמזים על התהוות הארץ על-ידו ו בִּדְבַר יְהוָה, שָׁמַיִם נַעֲשׂוּ; וּבְרוּחַ פִּיו, כָּל-צְבָאָם. ז כֹּנֵס כַּנֵּד, מֵי הַיָּם; נֹתֵן בְּאוֹצָרוֹת תְּהוֹמוֹת. ח יִירְאוּ מֵיְהוָה, כָּל-הָאָרֶץ; מִמֶּנּוּ יָגוּרוּ, כָּל-יֹשְׁבֵי תֵבֵל. ט כִּי הוּא אָמַר וַיֶּהִי; הוּא-צִוָּה, וַיַּעֲמֹד.
|
|
|
|
| נשלח ב-20/4/2011 17:27 |
|
| |
כהוספה.
לביאור המילה "ברא".
פעם שמעתי מאלונה איינשטיין בשם איזה מחב"ת (שחלק מה שהוא שכנע אותה לחזור בתשובה, היה הרעיון דלהלן).
לדעתי הרעיון בהרבה מאוד מילים די עקבי (וכשלא מסתדר, צריך ליישב את השימוש של המילה בהקשר שלה, וישנם הפתעות מעניינות. או ייתכן והמילה הזו חדרה משפות זרות ושונות מבסיס הלשון העברית).
המחב"ת ניסה להראות את המקור האלוהי של השפה העברית, ולדעתי הוא מראה דווקא את המקור הפרימטיבי והתחיליתי של השפה.
הנה הרעיון.
כל שורש - שתי אותיותיו הראשונות הם משפחת העניין עליו מורה השורש, והאות האחרונה היא השימוש וההקשר הפרטי.
לדוגמא
פ.ר. שתי אותיות האלו בתחילת שורש מורים על דבר מה מכונס שמתפרץ ומתחלק לכל סביביו.
פרא = תכונת התפרצות פרד =שלם המתחלק לפרודות פרח =פריחת ופתיחת הניצן. וכדומה יורד בטור א"ב. פרט, פרי, פרך, פרם, פרץ, פרק, פרש.
דוגמא נוספת מסובכת יותר
ח.ר. שתי אותיות האלו מורים על היווצרות פער על פני או בתוך דבר או משטח שלם.
חרב = שימו לב, היפרדות מקשת הבית שהביאה לקריסתו -הקנתה את השם חורבן. (אלוהי או פרימטיבי ?) חרג = היווצרות פער בשלם (שוב, השימוש היום חרג... מההוראה הפשוטה שלו) חרט = יצירת הפער על משטח (בלשון התורה חרט הוא כלי החריטה) חרס = ע"ש היווצרות פערים על פני המשטח היבש חרץ = חריץ (לא יחרץ כלב לשונו, לשון בין שתי טורי שיניים) חרש = חריץ קרקעי
שרשים כמו חרף נפשו למות, חרק שיניו, חרם. יש לבקשם בתיאור מציאות פשוטה התואמת את ההקשרים הנ"ל.
דוגמא נוספת מסובכת (המראה כמה ההוראות השימושיות הלשוניות, נובעות ממצבים תיאוריים פשוטים).
פ.ג שתי אותיות ראשוניות המראות כנראה על הגעת משהו במשהו אחר
פגע, פגש, פגם =(נוצר ע"י פגיעת חפץ קשה בחוזקה. שימוש מורכב שנולד מהוראה פשוטה) לפי"ז ייתכן ן-פגר הוא על שם שהמת פוגע בקרקע במותו (ואכן הוא שכיח יותר בהקשר לבע"ח)
לפי הרעיון הנ"ל
ב.ר. הוראתו -דבר קיים שהתפעל או נפרד למשהו נוסף (בדומה ל-פ.ר. ולא ברור מה החילוק ביניהם,).
ברכה, ברק, ברר, ברח, (אולי גם ברץ וברש)
א"כ יוצא שבריאה לא מוסבת על יציאת יש מאין אלא על יש מיש.
תוקן על ידי ראשישיבע ב- 20/04/2011 17:30:56
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-20/4/2011 18:58 |
|
| |
בסרטון הבא תמצאו דוגמא מרתקת לניתוח מעמיק מאוד (באנגלית) של ד"ר סטיבן מאייר (דוקטורט לפילוסופיה והיסטוריה מדעית מאוניברסיטת קיימברידג', ודוברה הרהוט של תנועת התכנון התבוני בארה"ב), על תיאוריות המפץ הגדול (עם דגש על הנקודה הסינגולרית) שיש לה אימפליקציה על השקפות עולם תיאיסטיות. הסרטון הוא 12 דקות בערך, ולוקח לו כמה שניות בהתחלה עד שהסרטון זורם: http://www.youtube.com/watch?v=YctIfkbjF5E
|
|
|
|
| נשלח ב-20/4/2011 18:58 |
|
| |
בטעות נשלח פעמיים...
תוקן על ידי פוגמישו ב- 20/04/2011 18:59:31
|
|
|
|
| נשלח ב-20/4/2011 22:19 |
|
| |
אכן מעניין. מענייין גם יהיה לקרוא את תגובתו של שנרב להרצאה הנ"ל.
|
|
|
|
|