בית פורומים עצור כאן חושבים

חז"לים על דרך מקסמן

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-23/9/2012 02:46 לינק ישיר 

maxmen כתב:

הנהלת הפורום מוחה בפעם המיליון על היומרה לדבר בשם הפורום ו\או משתתפיו. 

שבוע טוב לכולם: ברצוני לפתוח אשכול זה, לחכמי וחברי הפורום שיודעים או שבמשך לימודם נתקלו בחז"לים ברוחי, אנא לצטט באשכול הזה, והיות שמשה טען לפנחס "קריינא דאגרתא איהו ליהוי פרוונקא"   אז התחיל בחז"לים שנתקלתי בהם השבת,

זה מה שאני כתבתי במקור,

כלומר אני מבקש מכל החברים לצטט חז"לים שהם ברוח עצכ"ח, ולא ח"ו לצטט חז"לים ברוחי שלי,
אני לא יודע מי הכניס את המילים החדשות ("נתקלו בחז"לים ברוחי"   ) שאני לא כתבתי כלל,

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/9/2012 14:23 לינק ישיר 

.

לא בחיל ולא בחוסן, מאקס.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/9/2012 15:11 לינק ישיר 

הנה חז"ל על דרך ההבנה של מספר חברים, כאן בעצכ"ח,

נדרים דף סו:

ההוא בר בבל דסליק לארעא דישראל, נסיב איתתא, אמר לה: בשילי לי תרי טלפי, בשילה ליה תרי טלפי, רתח עלה. למחר אמר לה: בשילי לי גריוא, בשילה ליה גריוא. אמר לה: זילי אייתי לי תרי בוציני, אזלת ואייתי ליה תרי שרגי. אמר לה: זילי תברי יתהון על רישא דבבא. הוה יתיב בבא בן בוטא אבבא וקא דאין דינא, אזלת ותברת יתהון על רישיה. אמר לה: מה הדין דעבדת? אמרה ליה: כך ציוני בעלי. אמר: את עשית רצון בעליך, המקום יוציא ממך שני בנים כבבא בן בוטא.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/9/2012 16:19 לינק ישיר 

אכן שיניתי את האיזכורים לרוח ''עצכ''ח'' משום שלעצכ''ח אין רוח שיטה או דרך.  

עצכ''ח משתדלת לספק מסגרת לדיונים ותו לא. 

מה זה רוח ''עצכ''ח''?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/9/2012 19:13 לינק ישיר 

רוח עצכ"ח -אפשר לכתוב על כל מה שמציק מטריד מענין ומעורר. בלי מורא ובאופן עקרוני בלי משוא פנים,
ומה עושים המיסדים והמנהלים- מחייכים ואומרים נצחונו כותבי נצחוני כותבי.
או אול היה זה רק חלום?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/9/2012 01:11 לינק ישיר 

עצכח כתב:
אכן שיניתי את האיזכורים לרוח ''עצכ''ח'' משום שלעצכ''ח אין רוח שיטה או דרך.  

עצכ''ח משתדלת לספק מסגרת לדיונים ותו לא. 

מה זה רוח ''עצכ''ח''?

רוח עצכ"ח היא רוח המשתתפים בה, 
ולכן חשבתי בזמנו שטוב יעשו החברים (כל אחד על פי רוחו) שיביאו סימוכין מחז"ל לדבריהם\השקפתיהם\דיוניהם,
זה הייתה מטרת האשכול,
אם עקרונית ההנלה לא מסכים לאשכול מסוג זה, אז כבר אז היו צריכים לבטל אותה,

להפוך את זה לאשכול משלי ורוחי ?! זה לדעתי לא נכון !!
נכון שלמעשה כמעט ורק אני צטטי חז"לים באשכול, בכל זאת זה לא הופך את האשכול לשלי,
קודם כי אין אשכולות יחודים על השקפות של ניק זה או אחר,
שנית, אני לא מסכים עם הרבה חז"לים שאני עצמי צטטי במילא זה לא רוחי, צטטי אותם בגלל שנשמעים כאן בפורום דעות כאלה, אז צטטי חז"לים שקרובים לדועתיהם ורוחם,

בכל אופן אני חושב שצריך להחליף את שם האשכול, בגלל שני הסיבות שלעיל,
ואני סומך על המוכשרים כאן שידעו לתת לו שם מוצלח יותר,

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/10/2012 22:20 לינק ישיר 
מדרש הנעלם (בראשית)

ועם כל זה צריך האדם להשתדל בדרך ארץ ולעשות עתים לתורה ולהיות עמלו בשני הדרכים האלה, מפני שיגיעת שניהם משכחת עוון, ושמא יאמר אדם הריני בן אבות העולם, משפחה גדולה, איני ראוי לעשות מלאכה, ולא להתבזות, אמור לו, שוטה. כבר קדמך יוצרך (האלוקים), שנאמר בראשית ברא אלוקים את השמים ואת הארץ. והוא עשה מלאכה קודם שבאת לעולם. ומנ"ל שנאמר מכל מלאכתו אשר ברא אלוקים לעשות, קרא אותה מלאכה וכן וישבות ביום השביעי מכל מלאכתו אשר עשה, דאמר ר' יוחנן בא וראה למה ברא הקב"ה את האדם אחרון לכל הנבראים, אלא ללמדך שעשה בכל יום ויום מלאכתו, וברא העולם וכל צבאם, וביום הששי שהוא אחרון למלאכה, ברא בו את האדם, אמר לו לאדם עד כאן הייתי אני משתדל במלאכה, מכאן ואילך אתה תשתדל בה, וזהו בראשית ברא אלוקים, קודם שיבא אדם לעולם:

תוקן על ידי maxmen ב- 18/10/2012 22:21:33

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/9/2014 00:18 לינק ישיר 

פניני חז"לים שראיתי בחג הארוך הזה שרלוונטיים בנושאים שאני עוסק בהם כל הזמן.

חז"ל במליצתם אומרים: אם חוקי הטבע שהם דוממים יודעים לשמור על חוקיהם, בני ישראל שחסים על בניהם ובנותיהם על אחת כמה וכמה שצריכים לשמור על חוקים תבוניים שתשמר את נצחיותם באבולוציה. כלומר רואים כאן שהחשיבה היהודית היא חשיבה דורית ועל פי החשיבה הזה ברור השכר והעונש התורני, ולכן טיפש הוא אדם שחושב רק עולם הזה (חשיבה סטטית כמו חוקי הטבע) במקום לחשוב עולם הבא (חשיבה דינמית חשיבה לדורי דורות), ואז מתחיל לשאול שאלות כמו אחר (אלישע) איפה השכר ועונש ? לך תסביר לו שהחשיבה היהודית הוא לדורי דורות ואנו חסים על בנינו ובנותינו ולכן רלוונטי השכר והעונש.

ספרי דברים פרשת האזינו פיסקא שו

ומה אלו שנעשו לא לשכר ולא להפסד אם זוכים אין מקבלים שכר ואם חוטאים אין מקבלים פורענות ואין חסים על בניהם ועל בנותיהם לא שינו את מדתם אתם שאם זכיתם אתם מקבלים שכר ואם חטאתם אתם מקבלים פורענות ואתם חסים על בניכם ועל בנותיכם על אחת כמה וכמה שאתם צריכים שלא תשנו את מדותיכם.

הרבה שואלים אותי למה התורה נכתבה בלשון הבאי ? הנה חז"ל עמוק שמסביר שאילו ידעו האומות המשטרים והשלטונות (מלאכי השרת במליצה =  מלכי האומות) מה יש בתורה ?! היו כבר מזמן משמידים אותה !! כך שתורה נכתבה בלשון הבאי שמראיה ראשונה יחשבו שזה כלום.

מדרש תנחומא (בובר) פרשת האזינו סימן ג

[ג] האזינו השמים, יערוף כמטר לקחי (דברים לב ב). אמר ר' יהושע בן לוי בשעה שעלה משה למרום עמדו המלאכים להורגו, אמר להם בשביל שני דברים שיש בידי שניתנו לי מן השמים, אתם מבקשים להרגני, הניחוהו, משל למה הדבר דומה, לסוחר גדול המהלך במקום הסכנה, תפשוהו ליסטין, ביקשו להורגו, אמר להם בשביל חמשה מנים שיש בידי, אתם הורגים אותי, ולא היו יודעים שיש בידו אבנים טובות ומרגליות, שאין להם דמים, אמרו זה לזה מה בצע בהריגתו, אין בידו כלום, הניחוהו, כיון שנכנס למדינה, התחיל למכור אבנים טובות ומרגליות, אמרו לו אתמול כשתפשנו אותך, אמרת אין עמי אלא חמשה מנה, ועכשיו אתה מוציא אבנים טובות ומרגליות, אמר להם כשאמרתי לכם במקום הסכנה הייתי עומד, אף כך משה רבינו אמר למלאכים שני דברים בידי, מתנה גדולה היתה בידו, שנאמר עלית למרום שבית שבי לקחת מתנות באדם (תהלים סח יט), לכך אמר דוד טוב לי תורת פיך מאלפי זהב וכסף (שם /תהלים/ קיט עב), ואומר הנחמדים מזהב ומפז רב וגו' (שם /תהלים/ יט יא), ואומר אמרות ה' אמרות טהורות (שם /תהלים/ יב ז), אמרו ישראל למשה רבינו אשריך שלקחת מתנות, אמר להם אילולי שאמרתי למלאכי השרת שהן שני דברים, הייתי נשרף מאישם, והתורה הזאת הצילתני מידם, עליהם אמר יערוף כמטר לקחי, אין יערוף אלא הריגה, שנאמר וערפו שם את העגלה (דברים כא ד), ואין לקחי אלא תורה, שנאמר כי לקח טוב נתתי לכם (משלי ד ב).

הרבה שואלים אותי מה אני מתמקד בגשמיות יותר מרוחניות שבתורה וביהדות. על כך תראו חז"ל ידוע במסכת תענית.

תלמוד בבלי מסכת תענית דף ז עמוד א

אמר רב יהודה: גדול יום הגשמים כיום שניתנה בו תורה, שנאמר יערף כמטר לקחי, ואין לקח אלא תורה, שנאמר כי לקח טוב נתתי לכם תורתי אל תעזבו. רבא אמר: [גדול יום הגשמים] יותר מיום שניתנה בו תורה, שנאמר יערף כמטר לקחי מי נתלה במי - הוי אומר: קטן נתלה בגדול.

שואלים אותי למה גשמיות והאדם עיקר, יותר מעבדות האל ?

בראשית רבתי פרשת ויצא עמוד 144

שאל זקן אחד את אליהו, ב' דברים יש בלבבי ואני אוהבן אהבה גמורה, תורה וישראל, ואיני יודע איזה מהן קודם את חברו, תורה או ישראל. א"ל בני, דרכן של בני אדם לומר תורה קדמה לכל שנאמר ה' קנני ראשית דרכו (משלי ח' כ"ב), אבל אני אומר ישראל קדמו לכל שנאמר קדש ישראל לה' ראשית תבואתו (ירמיה ב' ג'), בה' כתוב לומר ראשית היו ישראל לתורה שהיא ה' ספרים, ואין תבואתו אלא תורה שנאמר ותבואתי מכסף נבחר (משלי ח' י"ט).

אליהו רבה (איש שלום) פרשה טו

אמר לי, רבי שני דברים יש לי בלבבי, ואני אוהבן אהבה גדולה, תורה וישראל, אבל איני יודע אי זה מהן קודם, אמרתי לו, דרכן של בני אדם שאומרים, תורה קדומה לכל, שנאמר ה' קנני ראשית דרכו (משלי ח' כ"ב), אבל הייתי אומר, ישראל קדושים [קודמין], שנאמר קודש ישראל לה' ראשית תבואתו (ירמיה ב' ג'), משל למלך בשר ודם, (שהיה) [שהיו] לו אשה ובנים בתוך ביתו, וכתב את האיגרת, אילמלי אשתו ובניו של מלך שעושין לו רצונו בתוך ביתו לא חזרה האיגרת, ביד שליח, קודש ישראל לה', ואומר ה' קנני ראשית דרכו מדה אחת, בישראל מהו אומר מרחוק ה' נראה לי וגו' (ירמיה ל"א ב'),

אני טוען כל הזמן שבחשיבה התנכית כל אדם בהווה הוא אדם ראשון התנכי והוא לא צריך להאמין בעבר, הכל מתחיל ממנו בהווה. הנה חז"ל (במדרשי ההלכה בספרי) עמוק שאומר את אותן דברים.

ספרי דברים פרשת האזינו פיסקא שט

הלה' תגמלו זאת: משל למה הדבר דומה לאחד שהיה עומד וצוהב כנגד אביו בשוק אמרו לו השומעים שוטה שבעולם כנגד מי אתה עומד וצוהב כנגד אביך שמע כמה עמל עמל בך וכמה יגיעה יגע בך אם לא כבדתו לשעבר צריך אתה לכבדו עכשיו שלא יהא כותב כל נכסיו לאחרים כך אמר להם משה לישראל אם אי אתם זכורים נסים וגבורות שעשה לכם הקדוש ברוך הוא במצרים הזכרו כמה טובות עתיד ליתן לכם לעולם הבא.

חז"ל עמוק שאין אנו ירושה לאלוהים כי אבותינו התחייבו על חשבונינו או מה. רק להפך כל אדם בהווה הוא קניינו מרצונו החופשי.

ספרי דברים פרשת האזינו פיסקא שט

הלא הוא אביך קנך, אמר להם משה לישראל חביבים אתם לו קנין אתם לו ואי אתם ירושה לו משל לאחד שהורישו אביו עשר שדות ועמד וקנה שדה אחת משלו והיה אוהב אותה מכל שדות שהורישו אביו וכן מי שהורישו אביו עשר פלטריאות ועמד וקנה פלטריא אחת משלו ואותה היה אוהב מכל פלטיריאות שהנחילו אביו כך אמר להם משה לישראל חביבים אתם לו קנין אתם לו ואי אתם ירושה לו

אגב: משה רבינו טוען שהחשיבה היהודית חייבת היסטוריה וזה תוקף המשפט  "זכר ימות עולם בינו שנות דור ודור שאל אביך ויגדך וזקינך יאמרו לך" וגו' כלומר הגל ואחריו כל ההוגים המודרניים לא ממש חידשו כאן משהו חדש. בניגוד להם שהתודעה האנושית מתקדמת לטוב, חז"ל חושבים שלא, שיש בכל דור ודור חזרה נצחית של רשעים.

ספרי דברים פרשת האזינו פיסקא שי

אין לך דור שאין בו כאנשי דור המבול ואין לך דור שאין בו כאנשי סדום

טענתי שהיום שיש חינוך חובה כל אחד פונקציונלית הוא נביא שאל צריך בייביסיטר. הנה חז"ל עמוק ביותר במדרש ההלכה. (אני מציין את "מדרש ההלכה" לאלה שרוצים מרוב טיפשותם להבדיל בין המדרשים)

ספרי דברים פרשת האזינו פיסקא שי

שאל אביך ויגדך, למחר עתידים ישראל להיות רואים ושומעים כשומעים מפי הקדוש ברוך הוא שנאמר (ישעיה ל כא: מלבי"ם:  כי ה' ישגיח בפרטות שלא תתעו על ידי טעות הנביא)     ואזניך תשמענה דבר מאחריך לאמר ואומר +שם /ישעיה/ ל כ+ לא יכנף עוד מוריך והיו עיניך ראות את מוריך. זקניך ויאמרו לך, מה שהראיתי לזקנים בהר כענין שנאמר +שמות כד א+ ואל משה אמר עלה אל ה'

חלוקת הארצות הידוע

ספרי דברים פרשת האזינו פיסקא שיא

בהנחל עליון גוים, כשהנחיל הקדוש ברוך הוא עולם לאומות פירש תחומה של כל אומה ואומה כדי שלא יהו מעורבים שילח בני גומר לגומר בני מגוג למגוג בני מדי למדי בני יון ליון בני תובל לתובל פירש תחומן של אומות כדי שלא יכנסו לארץ ישראל יצב גבולות עמים

מכאן נבין למה ירמיהו ויחזקאל מבטיחים לאומות שיחזרו לנחלתם בדיוק כמו שהם מבטיחים לבני ישראל.

ירמיהו פרק מח (מז) וְשַׁבְתִּ֧י שְׁבוּת־מוֹאָ֛ב בְּאַחֲרִ֥ית הַיָּמִ֖ים נְאֻם־יְקֹוָ֑ק  ירמיהו פרק מט (ו) וְאַחֲרֵי־כֵ֗ן אָשִׁ֛יב אֶת־שְׁב֥וּת בְּנֵֽי־עַמּ֖וֹן נְאֻם־יְקֹוָֽק.  יחזקאל פרק כט (יד) וְשַׁבְתִּי֙ אֶת־שְׁב֣וּת מִצְרַ֔יִם

לצערינו לא נשאר מהם זכר וגם מעשרת השבטים לא נשאר זכר, כך שרק בני ישראל (שתי שבטים שבכל דור נכחדים מהם 80%) חוזרים לנחלתם שנפל בגורל נח לבניו.

ע"כ, יש עוד הרבה חז"לים עמוקים ביותר שראיתי בחג הארוך הזה אבל התעייפתי.

בברכה

Max maxmen

תוקן על ידי maxmen ב- 28/09/2014 01:08:15

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/9/2014 00:55 לינק ישיר 

מקסמן הנכבד

משעשע. הרבה מהדברים מזכירים את ויכוחי הנוצרים שהשתדלו להוכיח שחז"ל (חכמי המשנה / שתלמוד / המדרש) האמינו באלהותו ומשיחותו של ישו וכיו"ב. 

כמובן שבלהט וויכוח נסחפים אבל צריך לעצור ולחשוב מה אני חושב ומה אני חושב שפלוני חשב.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/9/2014 01:10 לינק ישיר 

בערולאאדע כתב:
מקסמן הנכבד

משעשע. הרבה מהדברים מזכירים את ויכוחי הנוצרים שהשתדלו להוכיח שחז"ל (חכמי המשנה / שתלמוד / המדרש) האמינו באלהותו ומשיחותו של ישו וכיו"ב. 

כמובן שבלהט וויכוח נסחפים אבל צריך לעצור ולחשוב מה אני חושב ומה אני חושב שפלוני חשב.

אתה אומר כאן דברים מאוד כוללניים (וגם אשמה כבדה מנשוא) כך שאני לא יודע מה לומר.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/9/2014 02:27 לינק ישיר 

מקס 

אין כאן האשמה באלילות/נצרות אלא בייחס שצריך לתת למשמעות/דקדוק לשון לעומת המידע הרב שיש בנושא כל שהו בדעת אומרו.לדוגמה הנסיון לתת בפי ז"ל שאין עולם אלא אחד ושאין משיח לישראל וכדו' וכל שאר דבריהם לבאר באופן אליגורי וכדומה היא לא רחוקה מנסיון הנוצרים על חשבון התורה וחז"ל.

הרבה חכמים גדולים פירשו דברי קודמיהם באופן שלא עלתה על לבם אבל מעטים הגזימו כל כך ועדיין נשארו בגדר "מפרשים" ולא "חולקים", בדרך כלל מי שלא מפריע לו לחלוק על דברי קודמיו כשלא מוצאים חן בעיניו  גם כן "מפרש" אותם על דרך רוקה ונפלאה [בתת הכרה או בהכרה מתכוין מי יתן ורצו לומר כן ...].

אין כאן פגיעה אישית (בעיו"כ) רק נסיון להגדיר מי "חולק" ומי "מפרש".

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/9/2014 02:52 לינק ישיר 

בערולאאדע כתב:
מקס 

אין כאן האשמה באלילות/נצרות אלא בייחס שצריך לתת למשמעות/דקדוק לשון לעומת המידע הרב שיש בנושא כל שהו בדעת אומרו.לדוגמה הנסיון לתת בפי ז"ל שאין עולם אלא אחד ושאין משיח לישראל וכדו' וכל שאר דבריהם לבאר באופן אליגורי וכדומה היא לא רחוקה מנסיון הנוצרים על חשבון התורה וחז"ל.

הרבה חכמים גדולים פירשו דברי קודמיהם באופן שלא עלתה על לבם אבל מעטים הגזימו כל כך ועדיין נשארו בגדר "מפרשים" ולא "חולקים", בדרך כלל מי שלא מפריע לו לחלוק על דברי קודמיו כשלא מוצאים חן בעיניו  גם כן "מפרש" אותם על דרך רוקה ונפלאה [בתת הכרה או בהכרה מתכוין מי יתן ורצו לומר כן ...].

אין כאן פגיעה אישית (בעיו"כ) רק נסיון להגדיר מי "חולק" ומי "מפרש".

זה שוב מאוד כוללני.

מי שאוהב ללמוד חז"ל יודע. 1, שמדובר על מאות ואלפי חכמים בתקופה של אלף שנה. 2, שאין דבר אחד מסוכם לכל. 3, זה היופי והגדלות של עם הספר שידע לשמור על כל הדעות השונות כרחוק מזרח ומערב לאורך כל הדורות כך שיש לנו היום את כולם.

לגבי עולם אחד:

כדאי לעיין בפירוש המשניות של הרמב"ם בפרק חלק.
אני לא חושב שאני מחדש משהו.
כבר בתחילת דבריו הוא מציין את העובדה שאי אפשר למצוא דעה ברורה בחז"ל על הנושא רק להפך כמה שלומדים יותר חז"לים אז יוצאים יותר מבולבלים. אם מישהו מספיק תמים לחשוב שכל החז"לים ניגנו מנגינה אחת ?! בוודאי שהוא ייצא עם בילבול שכזה.
דווקא הלומדים לאורך ולרוחב את כל החז"לים, מתחיל להבין שיש כאן הרבה דעות ברורות אבל חלוקות כלומר לכל אחד היה שיטה אחרת לגמרי.

והנה דבריו ממש בתחילת המאמר שם.

פירוש המשנה לרמב"ם מסכת סנהדרין פרק י 

דע שבעלי התורה נחלקו דעותיהם בענין האושר שישיג האדם בקיום המצות הללו אשר צונו ה' בהם על ידי משה רבינו, ובנקמה אשר תבואינו בעברינו עליהם מחלוקות רבות מאד כפי שנויי שכליהם, ונשתבשו בכך המחשבות שבוש רב, עד שאפשר שלא תמצא כלל אדם שנתברר אצלו ענין זה, גם לא תמצא בו דברים סדורים לאף אחד אלא בערבוב רב.

לגבי משיח:

נוו, זה כבר מחלוקת בתלמוד וידוע לכל ילד.
אם כי אני חושב שהמשיח יבוא ועוד אייך. אבל התלמוד ידע להביא גם את הדעה הזה.

לגבי לחלוק על חז"ל:

אני לא חושב שיש תלמיד חכם רציני שחושב שזה לא אפשרי. על כל פנים כל חולק בכל הדורות כבר מצא חז"ל לשיטתו כך שנהג כמו חז"ל עצמו שהביאו אסמכתאות, או פשוט לתלות באילן גבוה כמו שנהגו חז"ל בעצמם.

בקיצור חז"ל לא חשבו לרגע להפוך את עצמם לאלוהים אחרים כמו שהספורנו נזעק על אלה שהופכים את חז"ל לאלוהים אחרים.

ספורנו דברים פרק כח 

כי בזה האפן אין לך ללכת אחרי אלהים אחרים גדול מזה בחדוש דת לכבוד קדמונים אשר נחשבו אלהים שופטים בארץ

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/9/2014 15:15 לינק ישיר 

מקס אין לי עניין כעת לדון על כל פרט יכלה הזמן ולא הם,
אם אתה סבור (במבט אוביקטיבי) שדעתך בדעת קודמיך היא עדיין "פרשנות" זכותך. 
לא טענתי נגד הזכות ללוק על הקדמונים אלא שמי שלפעמים הסיבה לפרשנות שלא כדעת האומר היא מפני של"מפרש" לא איכפת לחלוק ביודעין. (לפעמים הסיבה להפך....)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/9/2014 23:38 לינק ישיר 

מקסמן כתב באשכול סמוך

ואת זה הבינו כל חכמי הדורות וכמובן זה היית סוד שמור שרק לומדי התורה לשמה ידעו אותה ולכן עשו עם התורה מה שרצו ופסקו שאין תורה משמים. בשביל ההמונים שרוצים תורה משמים ?! אז גם נחמן מברסלב הוא משמים או הגר"א למד עם יעקב אבינו חברותא או הלאומניות היא משמים ואתחלתא דגאולה.

אחרי "פרשנות" כזו אין מה להוסיף

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/9/2014 12:31 לינק ישיר 

בערולאאדע כתב:

אחרי "פרשנות" כזו אין מה להוסיף

מה יעזור כאן כעסים ? יש עובדות וזה הם העובדות.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > חז"לים על דרך מקסמן
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 5 6 7 8 לדף הבא סך הכל 8 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.