כשאומרים לי את השם לייבלה גלאנץ עוברת בגופי צמרמורת
איזה חזן עמוק שמבין כל אות והגיה שהוא מוציא מפיו כשלייב גלאנץ רצה לבטא למשל את המילה "תעלומות" אין מי שיכול לבטא יותר טוב ממנו את זה. לייב גלאנץ היה מדור אחר מאשר קוורטין וכאלה שהיו עמי ארצות (שהיו מסוג שמבקש ממי שלידו שיסמן לו מתי בוכים) שמעתי פעם איזה פילוסופיה של מנצח גדול שחי כיום על רזא דשבת של פינציק שבנויה על פירוש הזוהר, אני לא קונה את הלוקשן האלה פינציק ודומיו היו עמי ארצות ולא כיוונו לכלום מאשר לרצות את הקהל. אבל גלאנץ היה משהו אחר הוא היה גם מבין גדול במוזיקה וגם מבין את תורת הנוסח על בוריה
וקוורטין בקושי ידע מה הוא אומר הוא גדל בבית שרחוק מהדת וגידל בית רחוק מהדת אולי לפעמים הצליח לפגוע ברעיונות גדולים אבל בדרך כלל לא שמעו ממנו גאוניות בהבנת הנוסח,
איך אמר לי פעם שלוימלה אייזנבך לפני הרבה שנים כשליווינו אותו בדרכו אל ביתו, שלכתוב יצירה כמו וטיהר על המילים וטיהר זה לא חוכמה אבל לכתוב יצירה על הבן יקיר לי זו גאונות.
ומי שמעיז לומר שאיך נפתח פה מתפילת הסליחות זה תמהוני אזי הבעיה בו שאינו מבין, ולא בגלאנץ, גלאנץ לא היה משוגע, גלאנץ היה גאון!
תוקן על ידי משה_ואהרן ב- 27/04/2011 15:49:45
קריסטל
נשלח ב-27/4/2011 15:56
אני כאן למחות מחאה נמרצת על הבורות של הציבור בנוגע לקווארטין, קווארטין גדל בבית חסידי ספוג אביו היה משתייך לחסידות קונטיקוזיבה (מגזע ליניץ) הוא מתאר את אביו כאדם ת"ח שישב ושקד על התורה והעבודה ימים ולילות, כך הוא חינך את בנו עד ימי בגרותו קווארטין למד בחדר ובבית המדרש בעיר מולדתו כ'אנאראד כדרך הלומדים ברוסיה דאז שלמדו אז ב'קלויזים' צעירים לצד מבוגרים. קווארטין ביסס את סגנונו על הנוסח הוואהליני המקורי הוא לא שאף לעשות יצירות וכדו' יש תחת ידי קטעים אחרים שאינם מפורסמים בציבור שם קווארטין מראה גם נפלאות אחרות, מגמתו בתקליטיו היתה להנציח את הנוסח הישן שכבר אז החל לרדת לתהום הנשיה, יוסלה רוזנבלט זצ"ל התבטא עליו כ'אביר הנוסח'. יש תחת ידי הקלטה של הרצאה של גלאנץ שם הוא מתבטא על קווארטין כבעל נוסח, אמנם הוא מבקרו על כך שכביכול לא למד את השתלשלות הנוסח כשיטת מינקאווסקי, עכ"פ מי שקורא את האוטוביוגרפיה שלו מקבל היבט שונה לחלוטין.
מאמר מעניין מאוד. אין מאן דהוא שמכיר את גלנץ ואת ביצועיו טוב יותר משלמה גולדהור.
נשלח ב-27/4/2011 16:16
מצטער מאוד כמעט ולא קראתי חידושים במאמרו של מר גולדהור האם זה כל מה שראה מהחזן גלאנץ ?
נשלח ב-27/4/2011 16:56
הערה קטנה, כך עפ"י הבן של גלאנץ מתוך הרצאה בהופעה של גלאנץ נכח קוסביצקי ושיבח אותו מאוד, אינני זוכר את המשפט המדוייק שאמר לו משהו בעניין ההשוואה בין החזנים
נשלח ב-27/4/2011 17:06
נשלח ב-27/4/2011 17:09
למשה ואהרן אתמהה על כך שלא ידעת שזבולון גם 'בכהניו'... אני גם תלמיד של שלמהלה אייזנבך [שאגב קווארטין נחשב אצלו כאחד הגדולים ביותר], וכל מה שאתה יודע שהוא אומר על קווארטין אני גם יודע, אך מכאן ועד לבוא ולומר שקווארטין לא ידע פירוש המילות ובא מבית רחוק מדת זהו זלזול באינטלגנציה פשוטו כמשמעו!
נשלח ב-27/4/2011 19:47
טנור66 כתב:
למשה ואהרן
אתמהה על כך שלא ידעת שזבולון גם 'בכהניו'...
אני גם תלמיד של שלמהלה אייזנבך [שאגב קווארטין נחשב אצלו כאחד הגדולים ביותר], וכל מה שאתה יודע שהוא אומר על קווארטין אני גם יודע, אך מכאן ועד לבוא ולומר שקווארטין לא ידע פירוש המילות ובא מבית רחוק מדת זהו זלזול באינטלגנציה פשוטו כמשמעו!
לטנור66 תראה, על סיפורים אלו אני גדלתי, אצל החזנים שהסתובבתי בבתיהם אלו הסיפורים ששמעתי
אתה הבאת הוכחה שהוריו היו משלנו והוא גדל בבית עם אידישקייט, זה פעם ראשונה שאני שומע על זה וכנראה שאתה צודק
אבל על קוורטין עצמו אני יודע בבירור שלא היה שומר תורה ומצוות ותפילין מסופקני אם היה מניח
על פירוש המילות אין ספק ולו הקל שבקלים שהוא ידע פירוש המילות הבסיסי אבל גאונות בנוסח לא היה מפורסם בזה,
לדעת נוסח הוא ידע אבל מלדעת יש דרך עד כדי להבין נוסח
ומה שאני באתי לחדד זה את גדולתו של גלאנץ על פני כל השאר.
נשלח ב-27/4/2011 22:15
חברים יקרים,
קראתי את כל שנכתב באשכול זה ואני תוהה: ראו היכן הגיעו פני הדברים? החלו בגלאנץ, עברו לקוסוביצקי וסיימו (נכון לעכשיו!) בקווארטין. לדעתי, חלק נכבד מהדברים נכתבו לצורך התפלמסות גרידא וכל אחד מנסה להראות במה כוחו גדול בתחום החזנות - אחד המרבה ואחד הממעיט.
סבורני, שרק צבי, פותח האשכול, העלה דברים נוכחים וביקש בכנות לדעת פרטים על החזן הדגול שזכיתי אישית להיות מבאי ביתו בת"א ואף ללמוד ממנו רבות. נשגב אפוא מבינתי מה פשר התקפותיו משולחי-הרסן של מניש? אינך מסתגל לסגנונו הייחודי של האיש, שמור זאת לעצמך או נקוט לשון עניינת ויותר אינטלגנטית. עד לעצם היום הזה נשמעו ונשמעות ביקורות, וגם הערכות חיוביות, על דרכו החזנית - כולן לגיטימיות כל אימת שהן מבוטאות באורח תרבותי, אך מכאן ועד ל"קטילה" מוחלטת רחוקה הדרך. עובדה היא, שבלהט הפולמוס הסתמן עד מהרה אובדן דרך והכותבים החלו ל"סגור" חשבונות עם חזנים אחרים ואף איש עם זולתו. לא נאה ולא יאה.
טוב ייעשה אם ייסגר האשכול לאלתר, הרוחות תירגענה והשקט והשלווה ישובו לשרור במחוזותינו - עד לפעם הבאה, כמובן...
תוקן על ידי מהולל ב- 27/04/2011 22:22:28
תוקן על ידי מהולל ב- 27/04/2011 22:23:56
נשלח ב-27/4/2011 23:49
מהולל שם השם! לא צריך להרגיע את הרוחות. הן רגועות לחלוטין. תן למניש להתבטא- הוא ילד יצירתי. אתה מצפה שרק דברי חכמה גבוהים ייאמרו כאן בפורום?
רק דבר אחד ידוע על קוורטין- שכיהן כחזן בבית כנסת קונסרבטיבי. מה זה אומר? שמר שבת או לא? אכל ביום כיפור או לא? אולי אותו סיפור מפורסם עם יוסלה לא היה ולא נברא? לי ידוע שבסוף ימיו היה חבר בבית כנסת חרדי וישב ולמד משניות ועין יעקב. גם אם רוב חייו לא שמר על חלק מהמצוות מתוך בורות או לחץ חברתי, להתפלל הוא ידע יותר טוב מכל חברי הפורום יחד.
לעצם הענין, ישנם שני סוגי חזנים גדולים.
יש את החזן הטוב של פעם, שידע פירוש המילים באופן בסיסי והכניס בתפילותיו את הרגש ע"פ הבנתו וע"פ דרך ישראל סבא כמיטב מסורת בעלי הנוסח. כמה זה טוב, כמה זה מעורר ומלא געגועים. כך היו קווארטין, פינצ'יק ועוד חזנים רבים וטובים.
גלאנץ היה מגזע אחר לגמרי. התחיל מאותו מקום כמו פינצ'יק, אבל המשיך ולמד מוסיקה באקדמיה של קייב לצד מלחינים ומוסיקאים ידועי שם, ובעצם היה לפרופסור לנוסח התפילה. כתב מאמרים שמפרטים מאילו חלקי סולמות מורכב כל "שטייגר" בתפילות השנה, והתאמץ לתת פירוש יותר גבוה לתפילה.
מובן איפוא שלא לכל אחד מתאימה דרך זו, ולא כל אחד בכלל מבין או מתחבר לרעיונות גבוהים שאינם לפי פשוטו של מקרא. הדברים הללו נאמרים גם על דורו של גלאנץ בו אנשים רגילים הבינו בנוסח. קל וחומר היום שחזנים רבים אין להם מושג בנוסח, פירוש המילים יודעים בערך באותה רמה בסיסית כמו פעם, ובאים וצוחקים על גלאנץ שהוא מגזים!
נשלח ב-28/4/2011 00:28
קווארטין אמנם התפלל בבית כנסת קונסרבטיבי אך הוא הכחיש מכל וכל את פרשיית חילולי השבת וכו' הוא כותב שכל הרכילות הזאת היא פרי יצירתו של חזן מתחרה שלא אזכיר את שמו כאן ואף הצליח להפיל ברשת זו רבנים גדולים ומפורסמים.
אני מכיר אדם באופן אישי שהכיר את קווארטין אישית באחרית ימיו ומאשר את מה שכתב הימלפרב.
לגבי הפה החזני בעל הניחוח הישן שחופף עליו הוד קדומים הרי שגלאנץ כלל לא מתמודד מול קווארטין חוץ מזה הביטוי של הנוסח בצורתו המקורית בלי התחכמות וקונצים הרי שקווארטין הרבה יותר מסורתי וזה בלי שאנו מתחילים לדבר על המתיקות שלו שהרבה היו מתקנאים בו...
אני ממליץ לכל חברי הפורום, לקרוא את הספר של קווארטין שמלבד הביוגרפיה שכתובה בו בטוב טעם הוא מיטיב להבהיר את האווירה של החזנות בימי תור הזהב דאז הוא כותב ומבהיר את משנתו בצורה בהירה כיצד חזן צריך לנהוג בין אדם לחבירו ובעמדו לפני בורא עולם.
נשלח ב-28/4/2011 01:13
קצת חרגנו מהנושא של האשכול אבל אני חייב להבהיר
אני שרוף על קוורטין אבל ביני לבינך לקוורטין יש מלא יצירות מחולטרטות שאולי בנויות מעט על הנוסח אבל חוזרות על עצמם במוניטוניות מרגיזה כשכל תיבה שלישית חוזרת על הראשונה,
ואם ממש דחוף לך דוגמאות אז תוכל לקחת את זרעא חיא את אל תקשו ואת רפאנו ואיי יכול להביא לך עוד עשרות כאלו ללא טעם וללא ריח
קוורטין היה חזן ענק בעל קול ענק ורגש ענק ועוד הרבה מעלות אבל על החסרונות שהיו לו אין מה למרוח!
לעומת זה אצל גלאנץ שהיה בהרבה דברים פחות ממנו אבל בגישה הייחודית ובגיוון על פי הנוסח לא היה עליו !
נשלח ב-28/4/2011 09:47
צר לי, באמת!! אם מישהו אחר חוץ ממר מהולל ראה בדבריי "התקפות משולחות רסן". גם אני לא יודע איך הדיון גלש לעיסוק בדמותם של חזנים. בסך הכל, לאחר שהובאה פרשנות ארוכה ומנומקת ויצירה אחת של גלאנץ, הבעתי את ספקותי בנכונות של פרשנויות כאלו, בבחינת take it or leave it, והבאתי שתי דוגמאות ליצירות שקשה לפרשן אותם. לא לי לעסוק ברמת יראת השמים של חזנים או בכלל של מישהו אחר. קטונתי מלהתיימר להיות שלוחו של הקב"ה. כולם אהובים, כולם ברורים, וכולם עושים כמיטב יכולתם להיות שלוחים נאמנים לציבור שולחיהם. אני באמת מהרהר ביכולת של הפורום לנהל דיון ענייני. לא הכל צריך להיות בעד ונגד. צבי העלה על נס את ייחודיותו של גלאנץ, אני הבעתי את דעתי, נוטה לפקפק חידד את העניין, והיה דיון פורה. כל מיני משתתפים שזה מקרוב באו, מחזירים את הרמה לכזאת שהייתה קודם סגירת הפורום לכל דיכפין, וד"ל. מצטער שהשתתפתי בדיון. לא התכוונתי! ואם נשמע מדברי זלזול או השפלה- אני מתנצל פומבית, קבל עם ועולם, והוא רחום יכפר עוון וכו'.