| נשלח ב-1/5/2011 21:41 |
|
| |
קוורטין או מלבסקי ? בעלי הרגש הגדולים
שלום עליכם ידידי היקרים חברי פורום ׳לשמוע אל הרינה ואל התפילה׳
הערב חל יום השואה, התעסקתי באוצר החזנות במחשבי והתעמקתי בבעלי הרגש הגדולים של עולם החזנות, והם החזנים זבולון קוורטין ושמואל מלבסקי, כל אחד על פי דרכו מרגש בשירתו עד דמעות.
׳שומע קול בכיות׳
קטע תפילה מתוך הסליחות, מובא אף בסליחות הנאמרות בתפילת נעילה.
המילים הכל כך מרגשות, שאומר לכם שלפי ראות עיניי לא נראה לי שכל כך קשה לבנות על תפילה זו קטע שירגש עד דמע, לחזן טוב זה פשוט יוצא מאליו.
ישנם לחנים רבים לקטע תפילה מיוחד זה, חלקם מתחילים מ׳יהי רצון׳ וחלקם מ׳אזכרה אלוקים׳
לזבולון קוורטין וגם לשמואל מלבסקי יש לחנים על קטע תפילה מרגש זה וכל אחד מכיוונו שלו מרגש ומיוחד,
החזן זבולון קוורטין בחר לבנות את הקטע הזה כדרכו בזעקה ובשאגה של תחינה כלפי הקדוש ברוך הוא, שישמע קול תחנונינו ויצילינו מכל גזירות רעות אכזריות, כדרכו בקודש בזעקות הבוקעות מן הלב ומגיעות ישר אל הרקיע. קשה להישאר אדישים כששומעים את קולו של זבולון קוורטין מהדהד וחודר אל הלבבות של השומעים.
החזן שמואל מלבסקי בחר לבנות את היצירה בדרכו שלו, יותר תחינתי חרישי עם קולו המיוחד המהול בבכי, קשה להתאפק מלפרוץ בבכי כששמואל מלבסקי מגיע למילים ׳שתשים דמעותינו בנאדך להיות׳ ואחר כן שוב חוזר בזעקת שבר עצורה ב׳רבונו של עולם ותצילינו מכל גזירות׳ ששם שוב חוזר וגורם לדמעות ליזול כמפלי מים.
בחרתי להיטפל דווקא לשני החזנים הללו שלעניות דעתי אלו בעלי הרגש הגדולים שהיו ויהיו בעולם החזנות, הרגש הכל כך אמיתי וכנה וכל אחד בסגנונו שלו, מאז זה לא חזר על עצמו וודאי שלא ברמה כזאת.
התחבטתי עם עצמי מי מרגש יותר, האם מלבסקי או קוורטין,
כשהקשבתי לזבולון קוורטין אמרתי (לעצמי) נו זה ברור, וודאי הוא בעל הרגש הגדול ביותר.
וכשהקשבתי לשמואל מלבסקי אמרתי את אותו הדבר בדיוק.
אני בינתיים נשארתי בתיק״ו ואני משתדל להקשיב לשניהם כדי לצאת ידי חובה,
מה דעתכם בענין זה ?
לילה טוב, צבי
|
|
|
| נשלח ב-2/5/2011 01:14 |
|
| |
לא ראוי להשמיט את יוסלה מרשימה כזאת לדעתי.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-2/5/2011 10:32 |
|
| |
למה או-או? זה לא "עוף או שניצל"... מתענגים על שניהם, פעם זה ופעם זה, כנאמר "אחוז בזה וגם מזה אל תנח ידך"...
|
|
|
|
| נשלח ב-2/5/2011 12:59 |
|
| |
התגובה שמעליי הוציאה את המילים מפי... אם אפשר להנות משני החזנים הגדולים הללו למה יש צורך להכתיר את הטוב יותר?! למה זה יועיל?!
|
|
|
|
| נשלח ב-2/5/2011 15:09 |
|
| |
מסכים איתך צבי, המאמר שלך ממחיש עד כמה חסר היום חזנים עם רגש כמו החזנים הנ"ל
|
|
|
|
| נשלח ב-2/5/2011 20:13 |
|
| |
שלום חברים לדעתי ההבדל בין חזן קוורטין לחזן מלבסקי הוא זה, כי החזן קוורטין בעצמו לא בכה בשעה שהקליט את התקליט, רק שהמוזיקה והשירה שהנעים הוא תנועות שמביא לידי בכיה, משא"כ החזן מלבסקי הי' ממש בוכה כשהקליט את הקטעים (וכמובן שגם המוזיקה והתנועות הם מאוד רצינים וגורמים לבכי').
|
|
|
|
| נשלח ב-2/5/2011 21:30 |
|
| |
שלום עליכם ידידי חברי פורום 'לשמוע אל הרינה ואל התפילה' אכן שכחתי את גדול החזנים יוסלה רוזנבלט, ואף הזכיר לי גאון אחד באישי את יהושוע וידר ושכחתי את רויטמן ועוד רבים שיגמר הדיו לאיש שבתוך המחשב מלכתוב את כל השמות של החזנים הנהדרים בעלי הרגש שהיו ואינם איתנו כאן היום בעולם הזה. אך שכחה זו אינה באה מאלצהיימר חלילה, אלא מתוך הרגשתי האישית שלי בהקשר לדבר הגדול הזה שנקרא רגש, (אולי ההגדרה שהשתמשתי בה קודם "שכחתי" אינה מתאימה ) "רגש" אני לא אוהב את המושג הזה 'לעשות רגש', אין כזה דבר ! חד משמעית, רגש הוא דבר היוצא מאיליו כשאדם חושב על המילים (בהקשר לשירה), כשאדם צריך לעשות רגש שאני הייתי מכנה את זה יותר נכון : כשאדם מזייף רגש זה לא עושה לי כלום ואני בטוח שגם לחזן זה לא עושה כלום. אותי יוסלה רוזנבלט פחות מרגש מאשר קוורטין ומלבסקי, אולי לטעמכם יוסלה הוא בעל הרגש הגדול ביותר בהסטוריה, אבל כרגע אין מה לעשות, לפחות כל עוד לא הביאו לי את הפסיכולוג שיחדיר בי את הענין הכל כך חמור שמשום מה נעדר ממני, שיוסלה מרגש יותר מאשר קוורטין ומלבסקי או לפחות לא פחות מהם בשום צורה ומשום היבט. ענה לי החבר צומ-זאך : מדוע או-או אם אפשר את שניהם ביחד ? אני אענה לך, לא אי אפשי את שניהם יחד! אני אדם עובד, אולי פה ושם יש לי דקות ספורות להקשיב למשהו כדי לחזור לרעננות, ולכן מבקש אני את עצתך למי להקשיב בדקות אלו, ממי אוכל לקבל יותר טעם בחיים.
לילה טוב, צבי
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-2/5/2011 22:03 |
|
| |
למה לגרות אנשים?!
הנה הקטעים הנ''ל להורדה.
ללחוץ על המילה שבתוך הסוגריים המרובעות:
http://upwap.ru/1475784
|
|
| נשלח ב-2/5/2011 23:46 |
|
| |
בנוגע לרגש יש להזכיר כאן את החזן דוד משה שטיינברג שנחשב כאחד מגדולי בעלי הרגש התפילתי. ברגש ישנם כמה צורות של הבעה. ישנו רגש של 1) השתפכות, 2) יש רגש של שירת ערגה וכיסופים, 3) שברון לב. סגנון הרגש של קווארטין ומלבסקי משתייך לסגנון של שברון לב. רויטמאן משתייך לסגנון של ההשתפכות. ורוזנבלט ושטיינברג משתייכים לסגנון של ערגה וכיסופים - אצל רוזנבלט הדבר בולט יותר לעומת שטיינברג שמשלב גם סגנון של השתפכות.
|
|
|
|
| נשלח ב-3/5/2011 11:01 |
|
| |
בקשר לענין הרגש יש עוד נקודה שצריך לשים לב, יש חזנים שצבע הקול שלהם פחות בא לידי ביטוי כגון גלנץ קוסביצקי,בדרך הכלל הרגש בא לידי ביטוי אצל קולות מלאים יותר כמו השמות שהוזכרו פה
|
|
|
|
| נשלח ב-3/5/2011 11:15 |
|
| |
| משה_ואהרן כתב: |  | | בקשר לענין הרגש יש עוד נקודה שצריך לשים לב, יש חזנים שצבע הקול שלהם פחות בא לידי ביטוי כגון גלנץ קוסביצקי,בדרך הכלל הרגש בא לידי ביטוי אצל קולות מלאים יותר כמו השמות שהוזכרו פה |
|
שלום
אני לא חושב כמוך, זה כלל לא מחייב,
האם למלבסקי היה קול מלא יותר מאשר לקוסביצקי ?
טעות בידך
|
|
|
| נשלח ב-3/5/2011 11:24 |
|
| |
קנטור יקר אתה מפליא אותי בדבריך, קוסביצקי היה אמנם בעל קול מלא בגלל שקוסביצקי השתמש בטכניקה מושלמת אבל קולו היה בעל צליל דק בגלל הגובה שלו ויש שיקראו לקולו יפה יותר ממלבסקי בגלל צליל קולו הדק, אבל מלבסקי וקוורטין היו בעלי צליל עבה ונמוך יותר שנותן נופח רגשי יותר
תוקן על ידי משה_ואהרן ב- 03/05/2011 11:29:23
אויב איך איז געבוירן אין דעם דור פון ראסענבלאטט איך באקומען צו הימל שוין
|
|
|
|
|