|
|
| נשלח ב-7/5/2011 22:21 |
|
| |
מתנה?! התכוונת אולי "מורשה" ככתוב "ונתתי אותה לכם מורשה" - ואגב, התורה נקראה מורשה (תורה ציווה לנו משה מורשה") כהשוואה לארץ - כלומר, התורה שלכם היא חשובה כמו הארץ, ומכאן אתה למד שהארץ היא העיקר, שהרי אליה משווים. ואני שוב אומר - אם העונש האולטימטיבי הוא אובדן העצמאות הלאומית וגלות מהארץ, סימן שהישיבה של העם בארץ היא העיקר! ואם בדברי חז"ל חפצת - הלא אמרו כבר "כל הדר בחו"ל כמי שאין לו אלוה", ולא נתקררה דעתם עד שאמרו "ישראל שבחו"ל עובדי ע"ז (!)בטהרה הן", וידועים דברי הספרי המובאים גם ברמב"ן, שכל קיום המצוות בחו"ל הוא משום "הציבי לך ציונים" (לא ציויינים...) בקיצור - מבחינת התורה, יהודי בחו"ל יכול לעבוד ע"ז אם בא לו, זה לא מעניין אף אחד כי אין לו שום משמעות. ומכאן תוכחת מגולה לאחינו התועים היושבים בערי הפרזות כגייטסהעד ומונסעיי ושאר ערין בישין ומקפידים לא לאכול שרוייה בפסח, והלא מבחינת רבש"ע יכולים הם לילך לכנסייה (אחרי שיירקו ב"עלינו"...) ולא אכפת ליה כביכול.
|
| נשלח ב-7/5/2011 22:26 |
|
| |
טוף, ניסיתי.
|
| נשלח ב-7/5/2011 22:26 |
|
| |
עיקר היהדות היא "היהודים האומה" כל מי שטוען אחרת לא למד מימיו, או למד ולא הבין כלום,
את דרך השם מחויב כל גוי אין לזה שום קשר ליהודים,
בחוץ לארץ בגלות לא מקיימים את התורה אך ורק מבחינת "הציבי לך צינים שמי לך תמרורים וכו' ירמיהו פרק לא (כ) הַצִּיבִי לָךְ צִיֻּנִים שִׂמִי לָךְ תַּמְרוּרִים שִׁתִי לִבֵּךְ לַמְסִלָּה דֶּרֶךְ הלכתי הָלָכְתְּ שׁוּבִי בְּתוּלַת יִשְׂרָאֵל שֻׁבִי אֶל עָרַיִךְ אֵלֶּה:
בלי ארץ ישראל אין חגים ואין רוב המצוות שהם לזיכורון כמו תפילין שבת חגים ועוד, והמצוות החברתית והמדיניות מחויבים משום דינה דמלכותה דינה בכל מדינה בגלות, אז שוב לא צריך את התורה גם בנושא זה,
האבן עזרא טוען שדווקא בארץ נאסר קרובים להתחתן, ובגלות דווקא יש סיבה להתחתן רק עם קרובים,
הסיבה פשוטה כי בארץ כאומה צריך להפסיק עם המשפחות והשבטים ולהתחתן עם כולם, מה שאין כן בגלות, ולכן יעקב לקח שני אחיות וכו'
היהדות היא בשום אופן לא דת, היא משפחה ותו לא, מאז שהפכו את היהדות לדת ?! היא מתבוללת שוב ושוב בגויים,
והדרך היחידה נגד ההתבולות היא רק בארץ ישראל,
ולכן חז"ל יצאו מגדרם לומר כמה חשוב ארץ ישראל, עד כדי כך שמי שגר בחול כאילו אין לו אלהים ועובד ע"ז
|
|
| נשלח ב-7/5/2011 22:29 |
|
| |
סליחה מאברהם עכשיו ראיתי שכתבת כבר את דברי האחרונים,
|
| נשלח ב-7/5/2011 22:36 |
|
| |
העברי, אתה כותב שהמוסר שלנו שונה מכל מוסר אחר, כי אין כל תורה מוסרית שמחייבת מדינה. הרשה לי לחלוק עליך בתרתי. א. המוסר של התורה לא מחייב מדינה, מכיוון שזו הומצאה ע"י גויים קדושים בשנת 1648 לפטירת ימח שמו בהסכמי וסטפליה. גם אם נכריע כהדעות שרואים בפרשת המלך כציווי חיובי ולא קיומי (ואף לא "בדיעבדי", כפי האברבנאל) עדיין ודאי לא מדובר במדינה המודרנית הדמוקרטית. ב. יש הרבה תורות מוסריות שמחייבות מדינה דווקא ברמת דיוק יותר גבוהה לגבי המציאות העכשווית בישראל (עיין אריסטו, למשל, או לנין או מארקס).
|
| נשלח ב-7/5/2011 23:11 |
|
| |
בעלטש א. נו, באמת... מהי "ארץ מצרים" או "ארץ בבל" שבתנ"ך, לדעת כבודו? ברור ש"מדינה" במובנה המודרני היא המצאה מודרנית, אבל ישות ריבונית בעלת צבא ויכולת הטלת מיסים (שזו הגדרה של מלכות עפ"י הרמב"ם למשל) היתה מאז ימי קדם. ולכן כשהתורה מפרטת בפרשת "שופטים" את מוסדות המלכות הישראלית (מלך, שופט, כהן, נביא - ר"ת משכ"ן) היא מתייחסת למציאות שהיתה אז - והיום יש לתרגם זאת למדינה (כדברי הנצי"ב הידועים על "מלך ככל הגויים" - שיש לנו לבחור שיטת ממשל עפ"י מה שמקובל בעולם הגויים). ב. התורות המחייבות מדינה עושות זאת בשם "אגואיזם מורחב", קרי - האגואיזם האישי שלי שמחייב את הצלת חיי מתרחב לכלל האנשים שמוכנים לחלוק איתי את אותו איגואיזם ומזה נוצרת מדינה, המחוייבת רק לאנשיה. היכן בתורות המדינה המערביות יש אידיאל של אחריות לעולם כולו?
ואגב - אין לי שום בעיה ללמוד גם מוסר מדיני מהגויים - בסופו של דבר כל העולם המערבי ספוג ומושרש בתנ"ך "בזכות" הנצרות, ואין פלא שרעיונות יהודיים צצים בכל מקום בלבושים אלו ואחרים (לאחרונה התפרסם מאמר מצויין בנושא זה בשם "תודעת העם הנבחר כמרכיב בלאומיות האירופאית" במגזין סגולה: http://www.segulamag.com/he/)
|
|
| נשלח ב-7/5/2011 23:36 |
|
| |
קשה להתייחס לכל מה שנאמר בהודעת הפתיחה, ובודאי גם לכל ההמשך. יש כאן המון נקודות (שלרובן איני מסכים), ודומני שהדיון מעורבב מאד. אני חושב שכדאי לנהל את הדיון נקודה אחרי נקודה. כשהודעת הפתיחה היא משנה שלימה זו ערובה לערבובים.
רק אוסיף הערה לגבי ההודעה האחרונה: ארה"ב רואה את עצמה באופן מאד ברור כשליחה לתיקון העולם לפי ערכיה. אגב, בניגוד לנו (שבעיקר מדברים ומקשקשים ליד הסטנדר) הם גם משקיעים בזה המון כספים, חיילים, ושאר משאבים, ואף משלמים מחירים כבדים בשביל זה. ובשולי הדברים, נפוליאון גם כבש את העולם מתוך תודעה כזו, וגם אלכסנדר מוקדון. שלא לדבר על הקומוניסטים ברוסיה (בריה"מ).
הרעיונות האוניברסליים במשנתך לענ"ד גם הם מודרניים למדיי, על אף כמה ציטוטים שניתן להביא מהתנ"ך ומחז"ל, זה לא ממש משקף. היהודים כעם (לא כיחידים) אף פעם לא פעלו מתוך תודעה שהם מתקנים את העולם. הם לא עשו מאומה בשביל זה. יש שהסבירו שזו היתה הסיבה שנדרשה גלות כדי שנתפזר בין האומות ונתקן אותן מבפנים כשכבר לא נהיה לאום חי. אבל גם הסברים אלו נובעים מאוניברסליזם מודרני מאד.
אם המדינה המודרנית היא תוצאה של אגואיזם מורחב בלבד, לא הייתי מצפה לכזו התחשבות באזרחים של מדינות אחרות, בפליטים וכדו'. אכן יש שם רצון לביטוי וקיום לאומי, אבל אני חולק על בלעדיותו של המימד האגואיסטי שהכנסת כאן.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-7/5/2011 23:47 |
|
| |
אם מדינה בשבילך הייתה מיסים, משטרה ורשות המים כפי שאתה כותב על ממלכות קדומות - ניחא. אלא שלהבנתי אתה רואה במדינת ישראל כאיזו יישות מטאפיזית (כי זו הנוכחית הקיימת במציאות לא עונה להגדרותיך) אשר מהווה אור לגויים במוסריות הגבוהה שלה אשר כמובן מונעת ע"פ דרכה של תורה.
הבעיות בכך:
א. כפי שכתבו פה קודמיי, לא ראינו שכך הייתה דרכה של היהדות (כולל זו התנכי"ת כפי שכבר כתבתי לך ולא השבת לי) מדורי דורות.
ב. במציאות אין הבדל מדיני בין ישראל או בין גרמניה וכו' וכפי שמתואר בהודעה שמעליי ארה"ב אף עושה זאת הרבה יותר טוב מאיתנו (אפילו יותר טוב מהרב שרקי, היית מאמין?)
|
| נשלח ב-8/5/2011 00:00 |
|
| |
לרב מיכי (תודה על התגובה!) אכן הודעת הפתיחה עמוסה לעייפה, אבל לפחות חילקתי לנקודות... לעצם העניין - אכן ארה"ב מחוייבת לערכי התנ"ך הרבה יותר מאיתנו, שכן להם אין תסביך יהודי לפיו לאומיות היא "של הגויים"... ארה"ב הוקמה על בסיס רעיונות מקראיים וכולה ספוגה בהם כידוע וזו עוד ראייה לכך שהאוניברסליות היא ערך תנ"כי. וכמו-כן אין ספק שיחידי סגולה מאז ומתמיד שאפו להנחיל את משנתם לרבים - הנחמדים שבהם ע"י לימוד, והאלימים יותר (מוקדון, נפוליאון) ע"י כיבוש - אבל לא זכור לי עם אחד שראה זאת כייעודו - ואני מזכיר שוב שכבר לאברהם נאמר :"ונברכו בך כל משפחות האדמה ובזרעך" והוא עצמו נקרא "אב המון גויים", וזרעו אמור לשמור את דרך ה' ולעשות צדקה ומשפט - כך שזו לא פרשנות מודרנית לענ"ד.
השאלה הנכונה היא - למה עד היום לא ניסה עם ישראל לעשות זאת? אכן בימי שלמה נדמה היה שזה קורה (ע"י שנשא אלף נשים, ובעיקר את בת פרעה - משהו המקביל לנישואי נתניהו עם הבת של אובאמה למשל...), אבל לצערנו סכסוכים פנים-ישראליים דחו את הרעיון לעידן אחר... אבל ברור מדברי הנביאים על אחרית הימים שמרכז הכובד של המוסר והצדק בעולם יבוא מעם ישראל - השאלה אם אנחנו רוצים לקדם זאת או שנשאיר גם את זה למשיח, כמו את שאר הנבואות - הרי לפני מאה שנה יכלו לומר בדיוק כפי שאתה אמרת, על נבואות שיבת ציון: "למה עד היום אלפיים שנה לא עלו לארץ?" עד שקם לנו אותו "דוד אחר" והקים פה מדינה, בניגוד ל"זרם המרכזי"...
תוקן על ידי אברם_העברי ב- 08/05/2011 00:27:06
 |
|
|
|
|
|
| נשלח ב-8/5/2011 00:07 |
|
| |
אברם. ה"עונש" באבדון מהארץ הוא עונש של "הפרת ברית" שבו הבעל מוציא את אשתו מהבית. והוא בא אחרי שליחת שורה של נביאים הקוראים לשוב ולשמור את המצוות (שהן העיקר) ואחרי שורה של "סנקציות" המתוארות בהרחבה בפרשת בחוקותי. אם נאמר שעיקר התורה היא הישיבה בארץ ישראל הרי שהיא (תורה זו) עקורה מכל תוכן, שלדבריך אין האדם חייב לצדק וטוב בחו"ל שזהו הקשר האמיתי של יהודי עם אלוהיו - והלכת בדרכיו. כמו כן דמותו של אברהם היא דמות שנבחרה על שום שעוד בחו"ל היתה מנותקת מעבודת אלילים. בְּעֵבֶר הַנָּהָר יָשְׁבוּ אֲבוֹתֵיכֶם מֵעוֹלָם תֶּרַח אֲבִי אַבְרָהָם וַאֲבִי נָחוֹר, וַיַּעַבְדוּ אֱלֹהִים אֲחֵרִים... משמע שאברהם לא היה בכללם.
ולהזכירך שוב, ה' אומר במפורש ליצחק שזכותו בארץ היא "עקב אשר שמע אברהם בקולי וישמור משמרתי, מצוותי, חוקותי ותורותי". והכיצד תעוות עלינו את הכתובים?!
|
| נשלח ב-8/5/2011 00:36 |
|
| |
יהודים - אני חוזר שוב (ושוב [ושוב...]): אם העונש הוא גלות מהארץ, סימן שזהו הדבר הכי חשוב, מה לא מובן בזה?! ברור שכדי לשמור על הדבר החשוב מכל הזה, יש לקיים מצוות - אבל אין משמעות לקיום מצוות שלא בארץ, אם לא כדי "לשמור על הגחלת" עד לשיבה לארץ. "והלכת בדרכיו" זה חשוב מאוד, וכן "ועשית הישר והטוב" - אבל זה חלק מהמוסר הטבעי הקיים גם אצל אומות העולם - הייחוד שלנו הוא במוסר לאומי, לא פרטי! ולגבי אברהם - אני לא אתייחס כי זה לא שייך לעניין, אבל אולי תוכל להסביר לי מה הפתרון שראה ה' בשליחתו של אברהם לארץ כנען המלאה בע"ז, רצח, גילוי עריות ומה לא, כ"תרופה" לעבודת האלילים באור כשדים?!
לרב מיכי - עיקר שכחת, והוא עיקר הוויכוח שהתחיל מקריאתי את מאמרך על "יהודי-דתי וציוני-חילוני", ממנו עלה כי אתה מאמין בישות יהודית ש"דבר אין לה עם המדינה", והוא - כפי שהארכתי - כפירה בעיקר:) כלומר - גם בלי קשר לאוניברסליות ותיקון עולם, ברור שעיקר היהדות (התנ"כית לפחות) הוא הלאומיות, ואילו הדתיות היא המצאה מאוחרת - או במשפט אחד שעלה לי בראש עכשיו והוא ישמש כסיסמתי מכאן והלאה: "היהדות דבר אין לה עם הדת!"
והריני הולך לקיים 'שינה במוצ"ש תענוג'...
|
|
| נשלח ב-8/5/2011 00:59 |
|
| |
אברהם אברהם, מה עליי לעשות עם אוסף ההמצאות הללו? (הטענה שעיקר היהדות הוא הלאומיות). אני חושב שאפילו המושג לאומיות לא ממש מוגדר, ולכן קשה מאד לדון עליו. ובפרט, מה לקריטריון של אם יהודיה וללאומיות? זהו גזע או גניאולוגיה ולא לאום. ואם עשיתני (בצדק) כופר בזה, אומר לך שהכופר בע"ז כאילו מאמין בכה"ת כולה.
|
|
|
|
| נשלח ב-8/5/2011 01:08 |
|
| |
אברם, הדגשה בכחול לא תהפוך את דבריך לאמת. אכן הביטוי החד לקשר בין העם היהודי לאלוהיו מתבטא בישיבה בארץ האל לעומת הגירוש ממנה. ולשם המחשה - הביטוי החד לקשר איש ואשה מתבטא בישיבת האשה בבית אישה. לעומת גירוש האשה. אך כשם שאין תכלית האשה לשבת בבית בעלה כי אם לחיות עמו יחד, להנות עמו יחד, ולהקים משפחה יחד. כך תכלית ישיבתנו בארצנו אינה הישיבה לכשעצמה אלא: ועתה ישראל מה ה' אלוהיך שואל מעמך כי אם לאהבה, וליראה, ללכת בדרכיו ולשמור מצוותיו. לגבי הייחוד שלנו הלאומי: הייחוד שלנו הוא ברף המוסר הגבוה של "קדושים תהיו כי קדוש אני". שעליהם עתידים אומות העולם לומר "לכו ונעלה... ויורנו מדרכיו ונלכה באורחותיו". שכל תקומת ישראל בציון היא בזכות זה: "ציון במשפט תיפדה ושביה בצדקה". שכל ענינו של אלוהינו הוא: "כי אני ה' עושה חסד משפט וצדקה, כי באלה חפצתי נאום ה'". ואין לה' חפץ בישראל יתר על שאר ברואיו אלא משום שהם מקבלים דבריו ולכן כרת עמם ברית לגדלם לממלכת כהנים וגוי קדוש. "ומצאת את לבבו נאמן לפניך - וכרות עמו הברית".
|
| נשלח ב-8/5/2011 01:47 |
|
| |
[לפי הקריטריונים הנ"ל, שלפי החזרות של התורה אפשר לדעת מה חשוב, צא ובדוק במה נשתבחה ארץ ישראל בתורה: "ארץ זבת חלב ודבש" עשרות פעמים, משמע שמעלתה העיקרית היא בטובה גשמית. "ארץ אשר עיני ה' אלקיך בה" נאמר לגבי גשמים, ולא איזו מעלה רוחנית, עיין רש"י שם. על המצוות שנוהגות בחו"ל לזכרון, לפי פשוטו אם ההסכם הוא שמירת מצוות ותמורתה ארץ ישראל, בהחלט יש מקום לטעות שבגלות אין החיובים של ההסכם נוהגים. וכמדומה שרש"י על התורה הבין פשוט, שלא נצרכה אלא לתפלין ומזוזה, שהייתי אומר שאין מצוה להניח תפלין של פרשת והיה אם שמוע בחוץ לארץ, שהרי אין בה אלא איום על גלות, וכבר נתקיים האיום,קמ"ל]
|
|
|
|
| נשלח ב-8/5/2011 09:09 |
|
| |
אברם, התכוונתי קודם כל לשאלות בשרשור הזה. בנוגע לדברים מלפני פסח, אתה צודק התבלבלתי עם ניק מאוד דומה לשלך אבל שונה.
פרזט, התכוונתי בעיקר לדברים הבאים "אם לא אכפת לך, כל האידיאלים של הציונות הדתית הם המצאה "שלא שערום אבותינו" לגבי חלק מהדברים שנאמרים בציונות הדתית אני בהחלט מסכים איתך (כמו לגבי חלקים מהחרדיות ומכל קבוצה אחרת בישראל) אבל להגיד ש"כל האידאלים" נשמע לי מוגזם ומופרך, בפרט שזו הנחה לא מוסברת (מהם אותם אידאלים לדעתך ?) ולא מנומקת (מדוע לדעתך "לא שערום אבותינו ?) לגבי ביקורת אישית , זה שווה (או בעצם לא שווה) אשכול לעצמו , אבל לטעמי מיותר כרגע ללכלך את הדיון בזה. (אבל אם יהיה רצון וצורך בעתיד אשמח קצת להתגושש ;-) , לקיים מה שלא עובר דרך הראש יעבור דרך ה...)
|
|