בית פורומים עצור כאן חושבים

ברכות להרב מיכי על ספרו "אלוהים משחק בקוביות" (דיון על הספר)

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-29/6/2011 08:54 לינק ישיר 

אתמהה, האם לפי הרמב"ם קיים איסור ללמוד פילוסופיה (יוונית) בשירותים?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/7/2011 05:21 לינק ישיר 

הספר מוצע באתרים הבאים למכירה ב-59 ש"ח +9-10 ש"ח דמי משלוח (או אפשרות לאיסוף עצמי):

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/7/2011 11:03 לינק ישיר 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/7/2011 11:16 לינק ישיר 

אי אפשר לבקש ממר בלס קצת יותר דרך ארץ?

בלס כתב: לא כל מי שעושה מבחנים ברבנות הופך אוטומטית ל"רב".

מצחיק, הרי בעולם הישיבות הליטאי כל אברך נקרא רב.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/8/2013 21:24 לינק ישיר 

http://www.nrg.co.il/online/1/ART2/499/219.html#.UgtxQb4aYGo.facebook

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/8/2013 14:06 לינק ישיר 

שלום לכולם,
ברכות על הספר, מוטב מאוחר מלעולם לא.
וברכות על כך שבזכותו הכרתי את הפורום.

תוקן על ידי ונסי ב- 23/08/2013 14:09:23

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/3/2014 03:00 לינק ישיר 

התפלמסות עם הספר (חלק א')

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/3/2014 03:00 לינק ישיר 

התפלמסות עם הספר (חלק א')

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/3/2014 09:47 לינק ישיר 

אני מקווה שהחלקים הבאים יהיו ישרים יותר, כי כאן הוא מסלף באופן עקבי את דבריי (כדרכם של אתיאיסטים לוחמניים). טענתו העיקרית היא שאני מציג את הקריקטריון של פופר כמדד בלעדי למדעיות של תיאוריה. הרי קטע לדוגמה מהספר שבו אני מסביר בדיוק את ה"תיקון" שהוא עושה לדבריי ה"פשטניים": 

פופר ממשיך וטוען שזו גם צריכה להיות הדרישה שמגדירה תיאוריה מדעית. הקריטריון שאותו הציע פופר לאופייה המדעי של תיאוריה הוא היותה ניתנת להפרכה. מבין התיאוריות המדעיות יש כאלו שהן קבילות (אלו שעדיין לא הופרכו) וכאלו שאינן קבילות (אלו שכבר הופרכו). שני הסוגים הם תיאוריות מדעיות, שכן בעיקרון הן ניתנות להפרכה. ההינתנות להפרכה היא קריטריון מקדמי (לאו דווקא בלעדי) שבוחן מדעיות של תיאוריה. תיאוריה המובאת לפנינו היא מדעית אם אפשר להעמיד אותה למבחן אמפירי ולנסות להפריך אותה, אם הצלחנו בכך ואם לאו.

במינוח אחר אפשר לומר שתיאוריה מדעית היא תיאוריה שיש לה ניבויים (פרדיקציות), כלומר תיאוריה שמנבאת תוצאה של ניסוי עתידי כלשהו. זהו צדו האחר של מטבע ההינתנות להפרכה. תיאוריה שניתנת להפרכה היא תיאוריה שאפשר לחלץ ממנה ניבוי עתידי, שכן הפרכה מתקבלת אם נערך הניסוי ותוצאתו אינה מתאימה לניבוי של התיאוריה. לעומת זאת, תיאוריה שאינה ניתנת להפרכה היא תיאוריה שלא מנבאת מאומה, לפחות לא במישור המעשי, ולכן אי-אפשר להתייחס אליה כאל תיאוריה מדעית. ובכל זאת, מיד נראה שהינתנות להפרכה והמצאת ניבויים אינם קריטריונים שתוכנם זהה. [1]

התיאור כאן הוא מעט סכמטי ופשטני, שכן רבים טענו שגם ההפרכה אינה תהליך חד-משמעי, ולפעמים גם אחרי הפרכות שונות אנו ממשיכים להשתמש בתיאוריה, ולכל היותר מחפשים שכלול (ארטיקולציה) שלה. הדבר נכון בעיקר בתיאוריות שזכו לאישורים אמפיריים רבים, ולכן איננו ממהרים לוותר עליהן. ובכל זאת, לצרכינו כאן די בתיאור הזה. בהמשך נראה שאנחנו עוסקים בהינתנות להפרכה במובן פרקטי, ולא במובן תיאורטי, וזהו בוודאי קריטריון נחוץ לכל תיאוריה מדעית.

מדוע טענתי שפופר הפך על פיהן את האינטואיציות  הרווחות באשר למדע? בדרך כלל אנשים מניחים שמדע הוא אוסף של טענות מוכחות, ואילו לפי פופר המדע הוא אוסף של טענות שניתנות להפרכה, ושעדיין לא הופרכו. פופר לימד שאי-אפשר להוכיח תיאוריה מדעית, אלא רק להפריך אותה.

אמנם פופר עצמו סבר כי אין כל משמעות פוזיטיבית לניסיון מדעי שהצליח, לבד מכך שהתיאוריה שאותה בחנו ניצלה מהפרכה אפשרית. אולם חשוב לציין שישנן גישות אחרות, הגורסות שישנה משמעות פוזיטיבית כלשהי לעמידה של התיאוריה במבחנים האמפיריים. לפי גישות אלו יש בהצלחה כזו אישוש של התיאוריה, גם אם לא הוכחה חד-משמעית שלה. גישות אלו גורסות כי כל ניסיון הפרכה שהתיאוריה עמדה בו בהצלחה (כלומר שהניבוי שלה התממש), מאשש אותה מעט יותר.[2]

הצד השווה לשתי העמדות הללו הוא שמעמדה המדעי של התיאוריה מבוסס על האפשרות להעמיד אותה למבחן אמפירי שיפריך (או יאשש) אותה. תיאוריה שאינה יכולה לעמוד למבחן אמפירי אינה תיאוריה מדעית. טענה זו, בגוונים שונים, מוסכמת היום על רוב הפילוסופים של המדע.

יש עוד כמה וכמה הסתייגויות מפופר בספר, וכאן הבאתי רק דוגמה אחת. קריאה מהנה.

[1]  התיאוריה שיש אלוהים אינה מדעית. הדבר אינו נובע מכך שהיא אינה מנבאת מאומה, שהרי היא בהחלט טוענת טענה על המציאות. האי-מדעיות שלה נובעת מן העובדה שהטענות הללו אינן ניתנות לאישור או להפרכה אמפירית. לכן אל לנו לזהות את הטענה שתיאוריה כלשהי אינה מדעית עם הטענה שהיא אינה מורכבת ממשפטי עובדה. אנו נשוב לכך בהמשך.

[2]  כנגד הטענה הזאת כבר העלו את פרדוקס העורבים. ניטול שוב כדוגמה את התיאוריה: כל העורבים הם שחורים. הטענה הבאה שקולה לגמרי לתיאוריה הזאת: כל מה שאינו שחור אינו עורב. זוהי שקילות לוגית (הפעולה הלוגית הזאת קרויה "שלילת הסיפא"). אלא שכעת אנחנו נוכחים לדעת שצפייה ביונה לבנה מאששת את התיאוריה, שכן ראינו עוף שאינו עורב ואכן הוברר שהוא אינו שחור. זהו אישוש לתיאוריה השלילית, וזו הרי שקולה לתיאוריה החיובית. מכאן יוצא שתצפית ביונה לבנה (או בשולחן חום, או באוויר שקוף) מאששת את התיאוריה שכל העורבים הם שחורים. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/3/2014 22:26 לינק ישיר 

להלן התגובה משם (הבלוגר טוען שישמח לדיון כאן או בבלוג. ולא, זה לא אני :) )

@מיכי אברהם:

טענתו העיקרית של הכותב היא שאני מציג את הקריטריון של פופר (ההפרכנות) כמדד בלעדי למדעיות של תיאוריה

**>

טענתו המרכזית של המאמר היא שאתה מציג את קריטריון ההפרכה בצורה פשטנית. לא בלעדית. פשטנית. הוא טוען ומבסס שיש לתזת דוהם-קווין השלכה מאד ספציפית על קריטריון ההפרכה: יש להבחין בין תירוצים אד-הוק לנימוקים תקפים. בלי זה, השימוש בקריטריון חסר טעם.

עוד ציטטת 8 פסקאות מתוך ספרך. אף לא אחת מהן עוסקת ב*השלכה* הספציפית של תזת קווין-דוהם שנסקרו במאמר שלי, בטח לא במפורש וגם לא ברמיזה. רוב מה שציטטת אפילו לא עוסק בסייגים על פופר. בתוך מה שכן, אתה אומר שחור על גבי לבן ש"לצרכינו כאן די בתיאור הזה". ה"תיאור הזה" הוא אותו תיאור פשטני של קריטריון ההפרכה של פופר. על השימוש בתיאור הפשטני הזה זכית לביקורת. לכן, נותר לקורא לתמוה למה ציטטת את הדברים האלו, כשברור שהם לא עוזרים לך. להפך. הם מבהירים שאתה דווקא כן משתמש בתפיסה הפשטנית של קריטריון ההפרכה של פופר שעליה זכית לביקורת במאמר.

אם אתה רוצה לענות למאמר שלי, בצע שני דברים:
(1) הראה שאתה לא רק *טוען* בספר שלך שביולוגים אבולוציוניים נתנו תירוצים אד-הוק, אלא גם מבסס זאת באמצעות טיעונים תקפים ומדויקים עובדתית.
(2) הראה שמה שכתבת על עיקרון ההכבדה הוא כזאת דוגמא לתרצנות אבולוציונית, או חזור בך מהשימוש שלך בדוגמא הזאת.
בהצלחה! מכל הלב.

לסיום, היה בדבריך משהו שממש צרם לי. טענת ש"ההבחנה בין הינתנות פרקטית להפרכה והינתנות תיאורטית להפרכה" זאת הסתייגות מפופר. ניכר מהספר שלך שלדעתך חוסר הינתנות מעשית להפרכה נוצר כשמעלים הסברי אד הוק לכל דוגמא שמפריכה את הטענה החביבה עלינו. זה רעיון שפופר עצמו מזכיר, משתמש בו ומפתח אותו. עיין לדוגמא ב-Conjectures and Refutations פרק ראשון ויש הרחבה על הנושא ad nauseum בהמשך הספר. שוב, אני נאלץ להרים גבה. איך אתה, שמתיימר להיות הרבה יותר מתוחכם פילוסופית ממני, לא יודע שאתה הלכה מעשה חוזר על אבחנה שפופר עצמו כבר עשה?

תוקן על ידי רציוסקפטי ב- 05/03/2014 22:26:40

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/3/2014 23:59 לינק ישיר 

וזאת אשר עניתי באתר שם (רק אומר שאיני חושב שאמשיך בדיון. הוא לא נראה לי מועיל, שכן פולמוסים כאלה בד"כ לא מסתיימים לעולם, ורק חוזרים על עצמם):

שלום רב.
בגלל שאיני אתיאיסט (שהרי אני אדם רציונלי), לצערי לא ניחנתי במידת החפרנות והטרחנות שמאפיינת את האוכלוסיה הנכחדת ההיא (כמתואר בדבריך). לכן איני מתכוין לעשות כאן עבודות מחקר מפורטות מדיי כדי להראות טענות פשוטות. אני גם מתנצל מראש על כך שאיני ממלא אחר ההוראות המפורטות שנתת לי לביצוע, ובכל זאת אני מלא תקווה להשתפרות בעתיד.
למרות הניסיון המר שיש לי עם יכולת ההקשבה של אוכלוסיית הבלוגרים האתיאיסטיים וקוראיהם (להבדיל מיכולת הציטוט של דברים מטעים אך מרשימים, ומהיכולת ולהתעלם משאלות קשות. כל זה משותף להם ולרוב הבלוגרים הדתיים אגב), אני מקווה שיורשה לי להוסיף כאן כמה הערות על בעיות חמורות בהבנת הנקרא שיש בדבריך. במחילה, יהיו כאן קצת חזרות, שכן לא היה לי די זמן כדי לקצר (כמו שכתב מוהר"ר מארק טווין זצוק"ל):

1. כשאני מדבר על רכיב בתיאוריה, כוונתי לברירה הטבעית, שהיא רכיב מתוך שלושת הרכיבים הבסיסיים שלה (הגדרתי זאת בספרי, בניגוד לדבריך שלא הבהרתי זאת): היווצרות מוטציות, ברירה טבעית, תורשה. הרכיב של תורשה או של היווצרות מוטציות הוא כמובן מדעי למהדרין, אבל לא הוא היסוד המחודש של האבולוציה (ראה דוגמת מקור הפרוש שנותחה בפירוט בספר), ולכן אני מרשה לעצמי לפעמים לדבר על אבולוציה כשכוונתי לרכיב הזה.
2. כפי שכתבתי, כשאני מדבר על כך שהתיאוריה (=רכיב הברירה הטבעית שבה) לא ניתנת להפרכה איני אומר בכך שהיא לא נכונה. להיפך, הטענה היא שהיא בהכרח נכונה, אלא שזה ברור אפריורי מרגע שהיא נוסחה (מה ששריד שורד). אגב, זה בדיוק מה שמסביר את הביטחון המלא שבו מדברים עליה מאמיניה (גם אלו שאינם אתיאיסטים).
3. לכן גם אם התירוצים לדוגמאות הנגדיות נשמעים טובים ומוצדקים ולא הסברי אד הוק (כמו ההצעות הלא מבוססות שהפרחת על זנב הטווס), העובדה שניתן לנבא מראש שיהיו תירוצים כאלה הופכת את הדיון ללא מדעי במובן שלי. אם אני יודע מראש שלכל סטייה יהיה תירוץ (שהרי המתמטיקה תמיד עובדת. ראה דוגמת סל התפוזים להלן), אזי מציאת התירוץ אינה עבודה מדעית, לפחות במובנה זה (ולא בגלל שהתירוץ לא נכון, כפי שהבנת מדבריי).
4. הדוגמה של הוספת תפוזים לסל מראה זאת היטב. במובן הפרקטי, שום הפרכה שבעולם לא תפריך את הטענה המדעית שההוספה הזאת מתוארת על ידי חיבור אריתמטי. נכון שתיאורטית זה כן ניתן להפרכה (אם נעשה זאת ונמצא בסל מספר שונה של תפוזים), אבל פרקטית לא.
כעת חשוב על מצב שהכנסנו 2 תפוזים לסל, ואח"כ הוספנו עוד 3, וקיבלנו 6. האם יש לך ספק שיימצא הסבר טוב לזה (ולא רק הסבר אד הוק)? ואם לא יימצא הרי זה רק בגלל שבינתיים עוד לא מצאנו אותו אבל הוא ודאי קיים, שהרי המתמטיקה תמיד עובדת.
5. כעת תבין שההסברים שאני מוצא לדוגמאות הנגדיות (כמו בדוגמת הסל) לא מאומצים על ידי בגלל שהתיאוריה הזאת חביבה עליי מסיבות סובייקטיביות שונות, אלא בגלל שברור לכולנו אפריורי שהיא נכונה.
6. פופר, ככל הידוע לי, לא עסק בדוגמאות כאלה. הוא מדבר על טענות שחביבות עלינו סובייקטיבית ולכן תמיד ניטה להציל אותן, או בתירוצים טובים או בתירוצי אד הוק. וזה ההבדל בין דבריי לדבריו. אבל אם בכל זאת פספסתי משהו בכתבי קודשו של מרן הר"ר קארל, אני מתנצל מראש על שלא ציטטתי. בקיאותי בכתביו מוגבלת.
7. אגב, היכולת להציל את הטענות הנכונות אפריורי הללו (שבהן אני עוסק), כמו גם טענות שסתם חביבות עלינו (שבזה עוסק פופר) היא בדיוק בגלל מה שאתה מכנה בלשונך הפומפוזית התזה של קווין-דוהם. תמיד יש הנחות סמויות שניתן לתלות בהן את הכישלון של הניסוי. לא צריך יום לימודים ארוך בשביל זה. אמצעי התצפית המדעיים (כמו הטלסקופ בדוגמה שלך) מניחים גם הם הרבה מאד הנחות נוספות, סמויות או גלויות. הם לא המציאו שום קונספציה חדשה, ואני דיברתי בדיוק על כך, אלא שבלי להזכיר שמות (אפרופו שימוש במינוח מרשים ומיותר).
8. הבהרה א: שרידת השרידים היא טענה ברורה אפריורית שכזאת. לכן גם לגביה נכון מה שנכון לגבי הוספת תפוזים לסל.
9. הבהרה ב: עקרון ההכבדה הוא כנראה נכון, ולא כתבתי בשום מקום שלא. שהרי עובדה היא שכך התהליך עבד. לא התכוונתי לטעון שהוא לא נכון אלא רק שהוא מהווה דוגמה לתירוץ צפוי מראש (שהרי תיאוריה ברורה מאליה ודאי תימצא תמיד נכונה. מה שגרם לשרידה ודאי היה מועיל שרידותית, לא?). לכן לא יהיה מפתיע לגלות שההסברים הללו גם עובדים היטב (ולא מהווים רק הצלה דחוקה של התיאוריה, מה שעליו מדבר פופר שציטטת).
10. הבאתי בספר דוגמה מפורטת על הניסויים של מקור הפרוש, ושם הצגתי את הדברים בצורה של טיעון לוגי מסודר. היא מדגימה היטב את דבריי על משמעותה האמפירית של הברירה הטבעית.
11. כדי לחסוך לך את כל הנקודות שכתבתי עד כאן, פשוט חווה דעתך על התזה הבאה: "התוצאה של הוספת תפוזים לסל מתקבלת על ידי חיבור אריתמטי". האם לדעתך זו תיאוריה מדעית? ליתר דיוק, בלשונך, האם בעקבות קווין דוהם היא תיאוריה מדעית? [כלומר האם היא מדעית-פופר או מדעית-קווין-דוהם]. טענתי היא ששרידת השרידים היא בדיוק טענה כזאת, וששתיהן אינן מדעיות במובן הפרקטי (אך נכונות כמובן). בה במידה עקרון ההכבדה הוא נכון, מפני שאם משהו שרד למרות ההכבדות, אות הוא שלהכבדה יש יתרון שרידותי. זו כבר טענה ממש אנליטית (כמו כל רווק אינו נשוי). לכן אני ודאי לא אתפלא אם עקרון ההכבדה יאושש אמפירית (למשל כשנראה גדלים שונים של זנבות טווס בסביבות שונות). זה צפוי מראש.
12. ההבדל בין אששנות והפרכנות מוזכר בספרי ואף נדון בו די בהרחבה בכמה מקומות, אם כי לא במינוח הזה.
13. הציטוטים שהבאתי מספרי לא התכוונו להראות את כל הסטיות מפופר שיש בספר, אלא רק להדגים שאיני נצמד אליו. מה שהבאתי לא היה אוסף של 8 פיסקאות שנאספו מהספר כדי למצות את כל הסטיות מפופר, אלא קטע רציף אחד במקום אחד שרק מדגים זאת.
14. אכן, הניסוח הפשטני של עקרון ההפרכה, מספיק לגמרי לצרכיי. לא טענתי שהוא לא פשטני, אלא להיפך כתבתי בפירוש שהוא פשטני. מה שטענתי הוא שהניסוח הפשטני הזה מספיק לצרכיי, ואת זה הראיתי היטב. הניואנסים של ההנחות הפריפריאליות שעומדות לרשותנו לצורכי הצלת התיאוריה (קווין דוהם) לא מוסיפים מאומה לדיון. הם רק מתארים איך אתה מציל, אד הוק או באמת, את התיאוריה, מה שצפוי שיקרה בגלל שברור שהיא נכונה. ראה שוב את דוגמת הפרושים.
15. לא אכנס כאן שוב להערתו החשובה של יואל מלמעלה (שטרם קיבלה מענה ראוי) לגבי ההבחנה בין תיאור של המדע לבין דרישות נורמטיביות ממנו. תזות כמו זו של קווין דוהם לכל היותר מצביעות על האופן שבו מדע מתנהל, אבל הן אינן יכולות להוות מדד מהותי למה שאמור להיות אופן ההתנהלות. זאת להבדיל מפופר קשישא, שמציב דרישה נורמטיבית. זו עוד סיבה מדוע כדאי להתמקד בתיאור הפשטני של פופר על אף פשטנותו. הוא זה שקובע נורמות (מה מדענים אמורים לעשות) ולא רק מתאר עובדות (מה מדענים עושים). אכן זה פשטני ואי אפשר באמת לממש זאת במלואו, אבל מה לעשות הדגמות לבעיות מהותיות חייבות להתבסס על נורמות ולא על תיאור עובדתי של התנהלות המדע. זה בדיוק מה שעשיתי בספר.
16. בגלל שהזכרת את צדקתו של דוקינס שעומדת לעד (ולא נימקת כמובן), אזי לסיום רק אחזור באופן כללי על מה שפירטתי בספר (וגם אני לא אנמק כאן. אני מקווה שתעמוד לזכותי העובדה ששם כן נימקתי): טענותיו הפילוסופיות של דוקינס הן אוויליות ממש. אין ביניהן ולו אחת משמעותית שמחזיקה מים, כפי שהראיתי אל נכון בספרי. אין לכך קשר לשאלות מהתחום המדעי, שבהן דומני שאין עוררין על הבנתו ועל הידע שלו (קטונתי מלהביע דעה על כך, יען כי איני בקיא בפרטים המדעיים של האבולוציה, וגם אין שום צורך בכך לצרכינו כאן). אלא שכולו מתברר שוב ושוב כבלתי רלוונטי לדיון הפילוסופי-תיאולוגי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/3/2014 21:19 לינק ישיר 

קראתי את מאמר הביקורת הנ״ל ואני מסכים שהוא מבטא טעות בהבנה. ההתמקדות שלו בביקורת על עיקרון ההפרכה של פופר (בשם ״תזת דוהם קוויין״) וכמה נקודות נוספות, מבטאות לדעתי חוסר הבנה של הטיעונים בספר של מיכי.
להלן תגובית שהוספתי שם:

שלום. אני מסכים עם שני דברים שכתב למעלה מיכאל אברהם. ראשית, תזת דוהם קוויין היא מעניינת, אבל האיזכור שלה בפוסט איננו רלבנטי. לא נחוצה תזה פילוסופית חדישה לעצם ההבחנה בין תירוצים לגיטימיים ובין תירוצים אד הוק. ההבחנה האלמנטרית הזו היתה גם, עד כמה שאני זוכר, כלולה מראש בתזה של פופר.

שנית, זה נכון שיש אצל מיכאל אברהם אי הבחנה מסוימת בין תירוצים לגיטימיים ובין תירוצים אד הוק. אבל ההסבר לאי ההבחנה הזו איננו ההסתמכות על תזת פופר, או אי הסתמכות על תזת דוהם קוויין. ההסבר הוא בהנחה שיש בבסיס תורת האבולוציה טענה אנליטית, טאוטולוגיה (״מה ששריד שורד״).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/3/2014 00:02 לינק ישיר 

טוב,
כולם מסכימים שאבולוציה היא עובדה קיימת והגדיל לעשות מיכי שאף מגדיר אותה כטאוטולוגיה. ובכן, לי הדברים לא פשוטים בכלל. אני כמובן לא מתכחש לראיות האמפריות לקיומו של התהליך האבולוציוני, אבל בעקבות הקבעות הנחרצות דלעיל אני רוצה להתייחס דווקא לפן המכני של התהליך. 

כל מודל של האבולציה יכלול מספר פרמטרים.
א. גודל אוכלוסיה. (לרוב קבוע, אך במודלים מתוחכמים הוא יכול להשתנות)
ב. הסיכוי להיוצרות מוטציה מועילה כתלות בתועלת ההישרדותית שהיא תורמת. (ככל שהמוטציה תתרום להשרדות סיכוייה להופיע נמוכים יותר). 
ג. מספר צאצאים ממוצע לפרט.

לכו ותכתבו את המודל הפשטני הזה בשפת מחשב, תנסו להתאים את הפרמטרים לאלו של פרימטים, ותבדקו כמה מוטציות תקבלו לאחר 120 אלף הרצות. (מספר הדורות הממוצע של פרימטים ב 3 מליון שנה).  טוב זה כבר יהיה מאד תלוי בפרמטר ב', אך בכדי לקבל בערך אלף מוטציות תצטרכו לגרום לפרמטר ב' להגיע למימדים אבסורדיים. אני חושב שסביר לומר שההבדלים הפונקציונלים בין האוסטרלופיתקוס והאדם למשל עומדים על הרבה יותר מאלף מוטיציות, ולכן לא ברור לי בכלל איך כל העסק הזה אמור היה להגיע לתוצאות מפליאות כאלו בפרק זמן קצר כזה. (מדברים על הבדל של אחוז אחד ב DNA בין השמפנז והאדם, צא ולמד בכמה מוטציות מדובר)

בעיה שניה מתייחסת לחוסר הדטרמנסטיות של כל התהליך. האדם למשל התרחק במהירות מסחררת מאביו הקדמון כאשר השמפנז למשל כמעט ולא השתנה, המודל שלנו בכלל לא רומז על אפשרות של הפרשים שכאלו. על אף שכל מודל מכיל אספקט רנדומלי, בסופו של דבר ריצות רנדומליות (seeds) שונות יתכנסו לתוצאה דומה. לא יתכן שבריצה אחת נגיע למאה מוטציות ובשניה לעשר אלף.

לסיכום, אני עצמי רחוק מלהבין איך המנגנון האבולציוני בכלל עובד, ולצערי גם לא מצאתי התייחסויות לטענות הפשוטות האלו בספרות, אך מכיווון שאיני מומחה בתחום אני עדיין תולה זאת בבורותי ומקווה שהמומחים האמיתיים מבינים משהו שאני לא יודע.  בכל אופן חשוב לדעת שהמכניזם עצמו לא כזה פשוט. ואולי בכלל עדיין לא ידוע.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/5/2014 18:59 לינק ישיר 

רשומה נוספת בסדרה על הספר

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/5/2014 23:08 לינק ישיר 

עוד דברי איוולת. אבל אין לי כבר כוח אז הגבתי בקצרה.

תוקן על ידי mdabraham ב- 19/05/2014 23:33:23

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > ברכות להרב מיכי על ספרו "אלוהים משחק בקוביות" (דיון על הספר)
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 ... 11 12 13 14 15 16 לדף הבא סך הכל 16 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.