בית פורומים עצור כאן חושבים

גבולות חופש פרשנות טקסט

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-10/5/2011 13:00 לינק ישיר 

למשל אם ניקח את התפילה לדוגמא הרי שלש התפילות,כולל הנוסח( עם שינויים קלים בעדות השונות)נקבעו כתפילות חובה.(ללא קשר אם התפילה אכן נענית או לא)

אז איפה אלמנט הבדיון כאן?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/5/2011 13:33 לינק ישיר 

בדיוק זה אלמנט הבדיון כאן: 

הרי אם ברצוני, למשל, להגיד לך משהו, אני לא אשתמש לשם כך בנוסח שקבעו בשבילי אחרים, בטקסט -- ובטח לא בנוסח שהשתמשנו בו, אני ואחרים, כבר עשרות אלפי פעמים כדי להגיד לך את אותו הדבר בשעות קבועות במהלך היום.

אלא אני אמצא את המילים המתאימות בהקשר הזה להגיד לך מה שברצוני לומר -- וככל שהנוסח יותר מחודש כך ייקל בעזרתו להמחיש את דבריי ולהפכם לרעננים יותר, וכך לרלוונטיים יותר.

[ניסויי פאבלוב (עם המטרונום) הראו, בין השאר, שככל שחוזרים על גירוי מסויים, הוא מאבד מעוצמתו. וביטויים לשוניים, מבחינה זו, הם גירויי ככל גירוי: אם חוזרים על אותו ביטוי הרבה פעמים הוא הופך לקלישאה, לחסר משמעות, לביטוי "מת".

אנקדוטה מהבר מצווה שלי, אם כבר הזכרתי אותה: אני למדתי לקרוא את הפרשה לפני שהתחלתי לעבוד על דבר התורה שלי. וכמובן שיננתי אותה עשרות פעמים לשם כך. אז כשהגעתי לעסוק בדבר התורה שלי, ניסיתי להבין מה הטקסט בכלל אומר ולא הצלחתי.

צאו וראו עד איפה דברים מגיעים: הפרשה שלי הייתה אחרי מות, ועד שמישהו לא אמר לי שהיא עוסקת ביום הכיפורים, לא שמתי לכך לב!! (ולא -- לא הייתה לי בעיה עם השפה העברית..). פשוט כל כך נכנסתי לשטאנץ של מילה-עוקבת-מילה, שכל עיסוק בתוכן היה עבורי הפרעה גרידא.

ואם זה כך בגיל 12, 13, אז דמיינו לכם מה קורה לילד שבגיל 4, 5 (או מוקדם יותר) לומד טקסט שהוא מלכתחילה איננו מסוג להבין אותו: אם בגלל המשלב בו הוא כתוב ואם בגלל תוכנו. ועד שהוא מגיע לגיל בו הוא מתחיל להיות מסוגל להבין אותו, הוא כבר אמר אותו אלפי פעמים..

יצא לי לקרוא קטעים מוכרים מהתנ"ך בתרגום ולהגיד לעצמי: וואלה, זה באמת מה שכתוב פה, איך לא שמתי לב?

אני לעתים משתעשע בלהתקיל תלמידי חכמים בכך שאני שואל מה הפשט של כל מיני חלקים בתפילה שאנו אומרים כל הזמן: מה זה, למשל, "כי נעים נאווה תהילה" או "כפיו מדוד תעבורנה"...]

זאת ועוד: אם ייווצר אצלי רושם שאת לא מקשיבה לי, במוקדם או במאוחר אפסיק מנסיונותי להעביר לך את הנקודה. [וכזכור לך, עשיתי זאת כמה פעמים פה בפורום]

זה מצד אחד, ומצד שני, אם אני מאמין שאתה כבר יודעת את מה שברצוני להגיד לך, אז לt אטרח להגיד לך כבר מה שאת יודעת. [והרי ה' הוא יודע כל..]

זאת ועוד: אם אני מאמין שלא ניתן לשכנע אותך בשום דבר -- גם אז אין מה לנסות להגיד לך כלום. 

כל זאת כשמדובר בשיח אמיתי.

אבל כשמדובר בבדיון, כל זה מתבטל. 

למשל, נכתבו שירים הפונים ליער, או לפרח, או לבית, או לתמונה: וכל זאת חרף העובדה שכולנו יודעים שאין מה לדבר איתם כי הם לא מקשיבים. ובאותו אופן אנו מצדיעים לדגל, ושרים הימנון בפעם המאה.

על פניו -- למה דומה יותר התפילה הקבועה היהודית: לשיר, ההמנון והצדעה לדגל או לפניה של בן אדם לחברו? ולמה יותר דומה דרשה של מטיף: להרצאה או לנאום של ראש הממשלה לרגל יום העצמאות?

ואידך זיל גמור. 

דברים שכתבתי בנדון באשכולות אחרים:

"

התפילה כפי שהיא קיימת ביהדות היא מוסד. ככזו יש בה תועלת אבל אין זה ממש "תפילה" במובן בו בד"כ מבינים מילה זו מילולית - פניה אל אלוקים.  

וודאי שאיננה דומה כלל לתפילות בסיפורי התנ"ך ובמדרשים. וגם אין סיכוי שתיהיה דומה. 

והענין הוא לא רק ביכולת להתרכז, בהבנה של המילים וכו' שגם זה עניין בפני עצמו: עד כמה כבר נוכל להתרכז בטקסט שכבר אמרנו אותו 10000 פעם במהלך חיינו 

[הלא זה דומה לניסויי פאבלוב עם הכלב: כשהוא הפעיל מטרונום, הכלב בהתחלה התעורר משנתו, אבל אח"כ הכלב התרגל ולהיפך - התעורר משנתו כל אימת שפאבלוב כיבה את המטרונום. והמסקנה: גירויים מאבדים את האפקט שלהם כשמתרגלים אליהם. והלא שפה היא גירויי (וויזואלי ואקוסטי) כמו כל גירוי]  

בייחוד שכשלמדנו אותו טרם היה ביכולתינו להבין את הנאמר בו - ולרוב גם מלכתחילה מבלי שהסבירו לנו מה הוא אומר. 

[לשם ניסוי: נסו להסביר לעצמיכם מה זה "כי נעים נאוה תהילה", "כפיו מדוד תעבורנה", מבלי להסתכל בפרשנים. ועוד ניסוי: נסו להזכר היכן מופיע הצירוף "עובד גבורתיה" חוץ מב"י-ה ריבון"?  הצלחתי להביך עם שאלות כאלו ת"ח-ים מובהקים..:-) ] 

הענין הוא יותר עקרוני: 

דמיינו שמישהו ניגש אליכם, פותח מחברת ומתחיל להקריא לכם את הטקסט הבא: אתה חבר טוב מאד ואני מודה לך מאז על כל העזרה שהגשת לי במהלך השנים ואתה גם מאד חכם... 

אני בספק אם זה יחמיא לכם יתר על המידה - גם אם אותו חבר הבין בדיוק מה הוא אומר. בייחוד אם אותו חבר עשה זאת משום שההורים שלו אמרו לו לעשות זאת. וזאת אף אם אותו חבר הסכים עם כל מילה שהוא הוציא מפיו. 

אגב, אם אותו חבר אומר זאת לא מתוך קריאה בטקסט אלא בכנות, הלא הוא יוכל לומר זאת מתוך כוונה גמורה [ולא רק מתוך הבנה+הסכמה  - ויש להבחין בין שלושת הדברים הללו] - וזאת ללא התנדנדות, ללא עוויות פנים משונות, ובלי לחזור על אותה מילה עוד פעם ועוד פעם כדי לומר אותה בכוונה. 

[בישיבה ישב לידי מישהו שכל בוקר הייתי שומע אותו אומר: "פותח...פותח... פותח את.. פותח את ידיך...פותח.. פותח את ידיך ומשביע.. פותח.." וכו וכו. הלה היה יושב מימיני ומשמאלי ישב מישהו שכל הזןמ היה נרדם. כך שאתם יכולים לדמיין את התענוג...] 

דמיינו גם את הסצינה הבאה: 

משה רבינו ובני ישראל חוצים את ים סוף ואז כולם פותחים סידורים ואומרים: 

"אז ישיר משה ובני ישראל את השירה הזאת...." 

הלא ברור שזה מגוכח. 

אגב, אם הם לא פתחו סידורים, יש לתמוה איך כולם ידעו לומר את אותו טקסט  :-) 

ודמיינו עוד סיטואציה: 

אתם משוחחים עם מאן דהוא על איזה נושא והלה פתאום פונה לקב"ה ומתחיל להסביר לו את עמדתו בענין. 

והלא למשוגע תחשבוהו! 

ונשאלת השאלה: מדוע? 

והלא אתם עצמכם פונים אל הקב"ה כמה פעמים ביום ואומרים לו כל מיני דברים ואף מאמינים שהוא מקשיב לכם וכו וכו 

אז מה נשתנה? 

נראה שמה שהשתנה הוא שהחבר הזה עשה זאת ברצינות גמורה :-) 

ואחתום בסיפור (כדרכי בקודש בזמן האחרון): 

ניגשת אישה אל רב ואומרת לו: 

הרב! תעזור לי. הבן שלי התחרפן לגמרי: חזר בתשובה, החל ללמוד תורה כל היום וכו וכו! 

עונה לה הרב: 

והלא אני עושה אותו הדבר! 

עונה לו האשה: 

כן, אבל הבן שלי עושה את זה על אמת!

[..]

זה התפתח בהדרגה: קודם ק"ש, אח"כ עמידה, אח"כ ברכות לפני ואחרי ק"ש, אח"כ תהילה לדוד, אח"כ פסוקי הללוי-ה, אח"כ ברכות לפני ואחרי פסוקי דזמרא, אח"כ שירת הים וכו וכו

עד שראיתי באחד האחרונים שהוא אומר לגבי איזה פרק תהילים שיש מחלוקת לגביו משהו בסגנון: נו, מה איכפת לכם, עוד כמה שניות לומר עוד פרק תהילים, מה רע?

[..]

היום בישיבות הדת"לים כבר הפך לנוהג שבשגרה לומר בסוף התפילה את אחד משירי המעלות. ככה בכל דור מתווסף עוד קטע ועוד קטע.

אגב, חישוב מתימטי: נסו להגיד תפילה קצרה כלשהי בקול רם ובכוונה ותחשבו כמה זמן לוקח לכם לומר לומר מילה אחת בממוצע. אח"כ תכפילו בכמות המילים בתפילת שחרית [ניתן להעתיק לוורד מתוך סידור ווירטואלי כלשהו ולעשות ספירת מילים] ותראו כמה זמן היה לוקח לכם לומר את כל שחרית בכוונה...

[..]

לתפילה כמוסד חברתי, כמו לכל טקס, יש תפקיד חשוב בעיצוב ושימור הזהות הקולקטיבית.

מעבר לכך, לעתים התפילה כן מתעלה לגבהים של תחושה רליגיוזית מרוממת - תחשבו על תפילת נעילה, למשל.

אבל מדובר שתחושה שגם ניתן לקבל משמיעת מוזיקה

[..]

מה שכן, זה אומר שטוב יהיה אם תיהיה יותר טקסיות באופן בה אנו עורכים את התפילה: שהיא תיהיה פחות טכנית ועם יותר חוויות... כמו שהיה נהוג (ועדיין נהוג) בחו"ל

[..]

על זאת סיפרו לי חב"דניקים יודעי דבר [סיפור שאומת מכמה מקורות בלתי תלוים] שהנשים החב"דניקיות של פעם היו אומרות "שלא עשני אשה" כי זה מה שכתוב בסידור של אדמו"ר הזקן

"

תוקן על ידי רדףהשיג ב- 10/05/2011 13:37:27

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/5/2011 14:06 לינק ישיר 

כל מה שאמרת טוב ויפה.

אבל אלמנט של בדיון אין כאן.

מי שמתפלל עושה זאת כי כך ציוו חז"ל.
ומי שמקיים ציווי אינו חי בסרט.
הוא מודע כל רגע ורגע (מעצבן או מרומם ככל שיהיה) שהוא מקיים ציווי.

הדיון שלך שייך לנושא:מה הטעם בתפילה בכלל .
כלומר שאלה שניתן לשאול על כל מצווה כמעט.

ותיקון קל:מגוחך כותבים כך ולא כפי שכתבת.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/5/2011 14:14 לינק ישיר 

שמעי -- אולי דברייך נכונים לגבי לייבוביץ' -- אבל לא לגבי כל שאר היהודים הדתיים. גם ליטאי יבש ככל שיהיה, לפחות מעמיד פנים (לפחות במקומות מסויימים של התפילה הסדורה) שהוא באמת מתפלל (במובן הפשוט: כלומר, פונה לאלוהים) ולא רק אומר טקסט כי זו ההלכה

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/5/2011 16:55 לינק ישיר 

רדף,

תודה על התיקונים. פליטת הקלדה של אחר חצות.

השוואתך לקריטריון ההפרכה מעניינת, למרות שאני לא בטוח שיש זהות מוחלטת בין הדברים.  בסגנונך, אני לא בטוח שהסכמה ל p תגרור בהכרח את .C

רעיון הדמיון חביב, אם כי העובדה שגם לדבריך המאמינים לא מודעים לכך, משנה את ההתייחסות. בשונה מסרט שם הצופים לגמרי מודעים אך בזמן הציפייה מתעלמים.

אני דווקא חושב כי דתיים פונים אל ה' בכל עת צרה וצוקה. אמנם אינם רגילים כ"כ לתפילה אישית ספונטנית, כל קבוצה מהטעמים שהזכרת, אך בהחלט לוקחים תהלים ביד ומארגנים תפילות המוניות ואישיות על כל צרה שלא תבוא.

אולי כדאי שתעביר את הדברים שלך לאשכול נפרד כדי לאפשר דיון בנושא האשכול.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/5/2011 19:26 לינק ישיר 

לרדףהשיג - 
לא רציתי להתערב, כי הדברים עתיקים כ"כ, וברור לכל תלמי זוטר אפילו בתיכון דתי (רח"ל...) שהתפילה היא טקס, כשאר הטקסים וכו', ומה יש להאריך בזה. אבל מכיוון שלרב שרקי יש חידוש גם כאן, לא אמנע מלהביאו ואולי תיפקחנה עיני עוורים...

אז בקצרה - היחיד שיכול להתפלל באמת הוא הנביא. שהרי תפילה היא פנייה אל ה' - ואיך אני יכול לפנות למישהו שמעולם לא פנה אליי ואיני מכירו?
מעניין לציין שהמקום הראשון בתנ"ך בו מופיעה המילה "נביא" הוא המקום הראשון בו מופיעה השורש פל"ל: "ועתה השב אשת האיש כי נביא הוא ויתפלל..." (ורמז לכך גם בשו"ע שפסק בסימן צח כי יש לכוון בתפילה ונתן דוגמה כחסידים הראשונים שהיו מגיעים קרוב למעלת הנבואה - ומניין יודע מישהו שהוא קרוב למעלת הנבואה, אם לא שהתנבא פעם?...)

ואנו שאיננו נביאים - איך אנחנו מתפללים? מכוח הנביאים. ולכן הקפידו חז"ל שלשון התפילה תתבסס על לשון המקרא (ראו אבודרהם ואחרים כידוע), שכן מותר לי לומר מה שאמר הנביא - שהרי הוא לפחות ידע עם מי ועל מה הוא מדבר...
ולא אמנע כמובן מלהזכיר את קריאתו של יואב שורק לשינוי חלק מהאמירות בתפילה שאין מקומן איתנו יותר ("ומפני חטאינו" ועוד ועוד).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/5/2011 19:36 לינק ישיר 

אתה בטוח שהתפילה היא לשון מקרא ולא לשון חכמים?

לדוגמא,
האם אתה אומר ובתחר בנו מכל עם, ותרוממנו מכל לשון, או אתה בחרתנו וכו'?
האם אתה אומר שמע קולנו או שמעה קולנו?

ראה הקדמת רס"ג לסידור ורמב"ם פ"א מהלכות תפילה.

אם אנחנו מצויים על התפילה מה"ת, האם זו רק מצווה לנביא ולא לך ולי?

תוקן על ידי בעלבעמיו ב- 10/05/2011 19:40:09

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/5/2011 19:45 לינק ישיר 

לאברם העברי

תפילה היא טקס אבל לא משהו בדיוני כפי שטען רדף השיג.

וגם בטקס אפשר להתכוון למילים ולא לחזור עליהם כתוכי כמו למשל בטקס מעבר כמו חתונה כשהחתן אומר:הרי את מקודשת לי וכו' הוא מודע מאד למילים הטקסיות ואיננו חי בסרט.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/5/2011 20:06 לינק ישיר 

לבעל - 
התפילה מבוססת על פסוקי המקרא, אבל ברור שבהתאמות הנדרשות ("למשל רפאנו ה' ונרפא" ולא "רפאני ה'" כמו בירמיהו וכו') - לא התכוונתי שכל מילה בתפילה היא מקראית.
לגבי ציווי - כידוע, הציווי הוא במחלוקת - ואעיר אגב, שלא מצאנו במקרא כמעט שמישהו מתפלל והוא לא נביא*! דוגמה יפה היא כשהעם בא לשמואל ומבקש ממנו שיתפלל עליהם (שמו"א יב) - ומדוע לא פתחו בתפילה המונית מול הכותל? :) אלא היה ברור להם שרק נביא יכול להתפלל, והם "לא שייכים בזה".
ומכל מקום, יש ציווי לעשות טקסים, למה לא?...

לצענע - 
אפשר להתכוון, נכון, בתנאי שאת מודעת לכך שלולא הנבואה, לא היית יכולה להתפלל. וזה חוזר לדיון הארוך בנושא כוחה של המסורת ולמה אנחנו מאמינים (אלא ש"ייתכן" ו- eli_s ומיימוני עודם מחזיקים בתומתם ומאמינים שאפשר למצוא "הוכחות שכליות" לדתיות...)
ג) יהואחז מלך יהודה ומנשה מלך ישראל - לאלו אין תירוץ, אלא בהסברה "ברסלבית", שכגודל רשעתם כן עומק נשמתם, ויכלו לפנות ישירות אל ה'. או שמלך ישראל הוא במעמד כזה וכו'...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/5/2011 20:31 לינק ישיר 

אברם
בחייאת, יש מצוות תפילה על כל אחד. האם שלמה נביא? הוא לא ברשימת הנביאים, האם דניאל נביא? לפי חז"ל הוא לא נביא.
שלמה מבקש במפורש שכל אחד שיתפלל ייענה והקב"ה שומע תפילת כל פה.

ומבקום לקבוע הנחות, להקשות קושיות ולתרץ תרוצים דחוקים, אל תניח הנחות ושלום על ישראל.

סגנון התפילה הוא לשון חז"ל ולא לשון מקרא.

תוקן על ידי בעלבעמיו ב- 10/05/2011 20:33:14

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/5/2011 20:38 לינק ישיר 

שלמה - בוודאי! ה' נגלה אליו פעמיים! ולמה הוא ציפה שכולם יתפללו דרך המקדש? למה שלא יתבודדו ביער ויזעקו לה'?
דניאל - כנראה שכן, אם כי בסוף תקופת הנבואה

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/5/2011 20:38 לינק ישיר 

לכאורה  בזמנם התפילה לא היתה אלא ספונטנית. ולכן לא יפלא מלמצוא תפילה שלא על ידי נביא.
שהרי במעמד הגדול והנכבד של חנוכת בית המקדש אשר בנה המלך שלמה. מה ביקש?
ביקש שיתקבלו כל תפילות ישראל ואף תפילות הנכרי אשר יבואו אל הבית אשר בנה. (מלכים א ח - ויעויין שם הפירוט הגדול שלו לכל סוגי התפילות)

וזוהי סתירה לדבריך אברם. שהרי למעשה הוא כונן את התשתית של כותל הדמעות שכולם באים לבקש שם בקשות מאת האל.

אלא שהבדל גדול יש בין תפילות הנהוגות היום לתפילות של אז. שאז אם לא נענו - לא התפללו. ולכך התחנן שלמה על ברכיו ובנשיאת כפיו - כי ישמע האל לתפילות הנוכרים - "לְמַעַן יֵדְעוּן כָּל-עַמֵּי הָאָרֶץ אֶת-שְׁמֶךָ לְיִרְאָה אֹתְךָ כְּעַמְּךָ יִשְׂרָאֵל וְלָדַעַת כִּי-שִׁמְךָ נִקְרָא עַל-הַבַּיִת הַזֶּה אֲשֶׁר בָּנִיתִי".

וכיום אין התפילה אלא טקס כעין הקרבת קורבנות שאין בהם אלא נתינת כבוד לשמים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/5/2011 20:54 לינק ישיר 

אני אמרתי שנדיר עובדתית למצוא תפילה שלא ע"י נביא, אתם מביאים ראיה מבקשתו של שלמה - ואדרבה, מדוע לא מצאנו לאור בקשתו זו עשרות תפילות המוניות?
בכל מקרה, ראו זאת כוורט, זה לא עיקר הטיעון...

ואגב, יהודים, כתבת "הוא כונן את התשתית של כותל הדמעות"- אז תיקון קטן: הוא כונן את בית המקדש. הכותל זו "המצאה" מאוחרת, שמסיבות פוליטיות וחרדיות מקודש הרבה מעבר לערכו ואכמ"ל...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/5/2011 21:12 לינק ישיר 

מגילה ג ע"א:

+דניאל י'+ וראיתי אני דניאל לבדי את המראה והאנשים אשר היו עמי לא ראו את המראה אבל חרדה גדלה נפלה עליהם ויברחו בהחבא. מאן נינהו אנשים? - אמר רבי ירמיה ואיתימא רבי חייא בר אבא: זה חגי זכריה ומלאכי, אינהו עדיפי מיניה, ואיהו עדיף מינייהו. אינהו עדיפי מיניה - דאינהו נביאי, ואיהו לאו נביא.

ועדיין לא ענית על שאלתי, כיצד כל ישראל חייבים בתפילה מהתורה (לדעת הרמב"ם ועוד)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/5/2011 21:13 לינק ישיר 

מגילה ג ע"א:

+דניאל י'+ וראיתי אני דניאל לבדי את המראה והאנשים אשר היו עמי לא ראו את המראה אבל חרדה גדלה נפלה עליהם ויברחו בהחבא. מאן נינהו אנשים? - אמר רבי ירמיה ואיתימא רבי חייא בר אבא: זה חגי זכריה ומלאכי, אינהו עדיפי מיניה, ואיהו עדיף מינייהו. אינהו עדיפי מיניה - דאינהו נביאי, ואיהו לאו נביא.

ועדיין לא ענית על שאלתי, כיצד כל ישראל חייבים בתפילה מהתורה (לדעת הרמב"ם ועוד)

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > גבולות חופש פרשנות טקסט
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 לדף הבא סך הכל 4 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.