|
|
| נשלח ב-10/5/2011 21:13 |
|
| |
מגילה ג ע"א:
+דניאל י'+ וראיתי אני דניאל לבדי את המראה והאנשים אשר היו עמי לא ראו את המראה אבל חרדה גדלה נפלה עליהם ויברחו בהחבא. מאן נינהו אנשים? - אמר רבי ירמיה ואיתימא רבי חייא בר אבא: זה חגי זכריה ומלאכי, אינהו עדיפי מיניה, ואיהו עדיף מינייהו. אינהו עדיפי מיניה - דאינהו נביאי, ואיהו לאו נביא.
ועדיין לא ענית על שאלתי, כיצד כל ישראל חייבים בתפילה מהתורה (לדעת הרמב"ם ועוד)
|
|
|
|
| נשלח ב-10/5/2011 21:13 |
|
| |
מגילה ג ע"א:
+דניאל י'+ וראיתי אני דניאל לבדי את המראה והאנשים אשר היו עמי לא ראו את המראה אבל חרדה גדלה נפלה עליהם ויברחו בהחבא. מאן נינהו אנשים? - אמר רבי ירמיה ואיתימא רבי חייא בר אבא: זה חגי זכריה ומלאכי, אינהו עדיפי מיניה, ואיהו עדיף מינייהו. אינהו עדיפי מיניה - דאינהו נביאי, ואיהו לאו נביא.
ועדיין לא ענית על שאלתי, כיצד כל ישראל חייבים בתפילה מהתורה (לדעת הרמב"ם ועוד)
|
|
|
|
| נשלח ב-10/5/2011 21:22 |
|
| |
ייתכן שהרמב"ם לא הכיר את חידושו של הרב שרקי... אבל הרמב"ם הוא המקור לדין השו"ע שחסידים הראשונים היו שוהים עד שהגיעו קרוב למעלת הנבואה - מכאן ברור שהתפילה האמיתית היא זו של נביא, גם לדעת הרמב"ם.
ולגבי דניאל - כידוע, זו מחלוקת ראשונים (ראה רש"י שם, וכן דעת ראב"ע וריה"ל) - אבל שוב, זו לא הנקודה.
|
|
|
|
| נשלח ב-10/5/2011 21:25 |
|
| |
אברם העברי שלמה עשה את הרע בעייני ה' עשרים השנים האחרונות של מלכותו מתוך הארבעים ,עשה את הרע בעייני ה'. חז"ל רצו להכריז עליו. כי אין לו חלק לעולם הבא אלוקים התגלה גם לאבימלך גם ללבן גם לבלק,ולאחרים- ההתגלות אינה בהכרח תעודת יושר,.
אגב כבר העירו לך הניק של אברם- מבלי להזכיר כי הקורא לאברהם אברם, עובר בעשה.- הוא גם לא נכון- אברם לא היה עברי. אברהם היה אברי
|
|
|
|
| נשלח ב-10/5/2011 21:40 |
|
| |
אברם כתבת: יתכן שהרמב"ם לא הכיר את חידושו של הרב שרקי מעניין
|
|
|
|
| נשלח ב-10/5/2011 21:50 |
|
| |
לרדוף כל היהודים שברובם מסרו נפשם להריגה על קידוש ה' ביחיד וברבים מהווים המחשה כמה האמונה היא אמיתית וכנה.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-10/5/2011 21:54 |
|
| |
לבעל - טוב, אני רואה שלא לקחת את הקורס במבוא להומור עברי לא-מתוחכם... אז לי יש קושיה יותר חזקה על הרמב"ם - איך ייתכן שהוא פוסק שחייבים להקריב קרבנות גם בימינו, בעוד שהוא עצמו (לא הרב שרקי!...) כותב במו"נ שטעם הקרבנות הוא כדי לפרוש מע"ז, ועוד מוסיף שבימי המקרא, לדרוש מאנשים לעבוד את ה' בלי קרבנות זה כמו לדרוש בימינו עבודה רוחנית בלבד, ללא תפילה (ועיין היטב במשמעות דבריו אלו)... אלא מה? אין לערב שיקולים "מטה-הלכתיים" בהלכה עצמה - טעם הקרבנות יכול להיות כל מיני דברים, אבל צריך להקריב. כך גם טעם התפילה - יכול להיות שתפילה אמיתית לא שייכת לנו בכלל, ולמרות זאת חל עלינו חיוב להתפלל, זה הכל.
לירוחםשמ - אני מסכים מאוד שהתגלות היא לא תעודת יושר, אבל היא התגלות. ומי יתננו כלבן ובלעם (נפלה ט"ס בדבריך על בלק) שזכו שה' ידבר עמם, או אף כהגר, גדעון דניאל ועוד שראו מלאכים בגודל טבעי... לגבי אברם האברי - :) ולא אוכל שלא לסיים בחידוש נוסף של הרב שרקי, בתיקון טעות נפוצה לפיה אברם היה "העברי הראשון", בעוד שלמעשה הוא היה העברי האחרון, שהרי ממנו והלאה התחילה הישראליות (עיין באשכול "עיקרי האמונה העברית" אם טרם הספיקות http://www.bhol-forums.co.il/topic.asp?cat_id=24&topic_id=2891633&forum_id=1364)
ועד כאן להערב, אני חייב לרוץ להתפלל...
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-10/5/2011 22:01 |
|
| |
כמובן שיש את הרב שרקי שהיא עובדה לעצמה. ויש את המקרא שהיא לא כל כך נחשבת- יוסף אומר- גנב גונבתי מארץ העברים. ארץ כנען היתה מלאה עברים- עם או קבוצת ענשים ידועה.
|
|
|
|
| נשלח ב-15/5/2011 08:31 |
|
| |
אם נמשיך בכיוון של אברם הרי סתם נביא אינו יכול להתפלל כי הרי הוא רואה באספקלריא שאינה מאירה ולא נותר לנו אלא משה רבנו, אבל האם הוא יכול להתפלל בשעה שאינו יכול לראות את פני ה' אלא רק את אחוריו?
|
|
|
|
| נשלח ב-15/5/2011 12:14 |
|
| |
רדףהשיג,
קראתי את דבריך, ואני חייב להודות שפעמים רבות אני חש כמוך, שרבות מהמעשים שלנו הם בגדר טקס בעלמא, ולא צריכים להתייחס אליהם יותר מדי ברצינות. אך בכל זאת, יש לי כמה שאלות:
ראשית, למה שנמשיך לשחק במשחק הזה? אם אין באמת מישהו ששומע למילים שאני מדקלם יום יום, ולי עצמי אין ממש עונג לעשות זאת, למה להמשיך עם זה?
שנית, אני חולק על התובנה שהעלית כי כמעט כולם חשים כך. אני לא חושב שרבים כל כך היו מוכנים לחיות חיי עוני רק כדי לקיים ריטואל טקסי. הראיה שהבאת מה"ווארטים" שבו כל אחד אומר ככל העולה על דעתו לא שכנעה אותי. עובדה היא שבענייני הלכה אנשים נזהרים יותר ואומרים רק דברים שבעיניהם ראויים להיאמר. יש עניין נפרד של "דרוש וקבל שכר", גם אם הדברים הם במפורש לא נכונים. גם דיבור עם אלוקים מחוץ לתפילה אינו כל כך מופקע. יש סיטואציות רבות בהן אתה רואה מישהו (או מישהי) מצמיד ידיים וממלמל משהו כמו: "ה', בבקשה תעשה ש...". אולי התירוץ הליטאי על תפילה כעומד בפני מלך הוא תירוץ אמיתי, לשם שינוי (ולא סתם ווארט...).
אני חושב שיש הרבה מה להאריך בזה. אולי כדאי לפתוח אשכול מיוחד על הנושא.
|
|
|
|
| נשלח ב-15/5/2011 15:43 |
|
| |
כנראה עשית חיפוש על לשון תפילה, כי "ונזעק אל ה' אלקי אבותינו" נאמר על אבותינו במצרים שלא היו כולם נביאים, (זה היה קודם מעמד הר סיני), וגם בשופטים מצאנו תפילות של הציבור. וגם חנה התפללה (היא נעשתה נביאה רק ב"תפילת חנה" שאחרי לידת שמואל, והיא התפללה כבר קודם). (אגב, גם עלי הכהן סבר כנראה כדעת רדף השיג, ולכן כשראה אשה עומדת ולוחשת היה בטוח שהיא שיכורה, שהרי לא הגיוני שאדם ילך ויבקש ברצינות מהקב"ה..., ) אין בתנ"ך כמעט תפילות יחיד, כי אין בתנ"ך גם מעשי יחיד, אלא אם כן הוא אדם יוצא דופן שמעשיו ראויים להיכתב לזיכרון. מי הם אלה: נביאים או מלכים. ומצאנו בדברי הימים את יהושפט מתפלל, והוא לא היה נביא, וגם נחמיה התפלל, עיין בנחמיה פרק א', [צ"ל עזרא, כידוע שנחמיה הוא חלק מעזרא], ואין שיטה שהיה נביא. (למרות שיש במקרא כעשרה פרקים בדברי נחמיה עצמו, ואודה מאד למי שיסביר לי מה מעמדם. ציטוט מדברי הדיוט? רוח הקודש יכולה לומר את דבריו של אחר?)
|
|
|
|
| נשלח ב-15/5/2011 16:13 |
|
| |
את מה שכתבו, שדתיים נוטים פחות לתפילה ספונטאנית, אפשר להסביר לפי הקטע הבא, מתוך ראיון עם תלמידת בית יעקב שעזבה את החרדיות ולבסוף בחרה להשתמד ולהיות נוצרית קתולית: http://daashedyot.blogspot.com/2009/03/better-know-kofer-sarah.html.
I still have not found a way to pray that I am comfortable with. Often, I revert to a few Hebrew prayers of specific meaning to me, ones that aren’t anti-Christian. Praying in the vernacular is not comfortable for me and Latin is a foreign language. I still tend to sing or say psalm 39 (aka Mizmor L’Dovid) on all kinds of occasions, including when an ambulance passes by—a habit I picked up in seminary.
בעברית: עדיין לא מצאתי דרך להתפלל שנוחה לי. לפעמים אני פונה לכמה תפילות בעברית שיש להן משמעות מיוחדת עבורי, תפילות שאינן אנטי נוצריות. תפילה בשפת הדבור אינה נוחה לי, ולטינית היא לשון זרה. אני עדיין נוטה לומר תהלים כ"ט (מזמור לדוד יענך) בשעת הצורך, כולל כשאמבולנס עובר לידי, מנהג שסיגלתי לעצמי בסמינר.
לא נראה שהבעיה שלה היא שהיא "מרגישה שהכל משחק". נראה יותר שיהודי דתי כבר התרגל שתפילה צריכה להיות בלשון גבוהה, ולא במילים הנמוכות שלו, וההרגל נמשך גם אצל מי שנטש את היהדות.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-15/5/2011 16:26 |
|
| |
איך נסתכל על אדם שמתפלל תפילה ספונטנית? האם לא נתייג אותו כמשוגע (או כברסלבר)? ביום כיפור, שלכאורה הווידוי ובקשת הסליחה אמורות להיות אישיות, תפילת היום אינה מותירה מקום לתפילה אישית. יתירה מזו חז"ל קבעו שכל תפילה אמורה להאמר בלשון רבים, מה שהופך את התפילה בהכרח לפחות אישית. גם פינות בתפילה שמסתבר שבזמן הקדום היו אישיות, כגון תחנון, עברו מיסוד עם השנים. תפילת הקבע התארכה מאוד ולממילא לא נותר מקום לתפילה אישית. נראה לי שבימינו תפילה אישית נותרה נחלת נשים שהחיוב התפילה ההלכתי שלהן מצומצם יותר.
|
|
|
|
| נשלח ב-15/5/2011 18:42 |
|
| |
איך תסתכל על אדם שבשעת צרה אומר פרק תהילים, תתייג אותו משוגע גם כן? זה די מצוי. בסוף התפילה לפני יהיו לרצון מותר להוסיף בקשות פרטיות כידוע. (למען האמת, כנראה עדיף להוסיף אותן בשמע קולנו). אתה בוחר לשון ספונטנית או מחפש נוסח? כבר רב סעדיה גאון חיבר שתי תפילות ליחידים, "למי שירצה להתקרב לבוראו בתפילה" (ספרי התחינות לנשים ביידיש שהיו נפוצים פעם גם הם מייצגים אותו דבר. תחינה לזיווג, תחינה לבנים, תחינה לילדים הגונים...).
אלא ההגדרה היא שבעינינו היום תפילה צריכה להיעשות דוקא בצורות קבועות ולא בדיבור ספונטאני, גם כשאנו רוצים לבקש דבר ולא רק לקיים מצות תפילה. .
|
|
|
|
| נשלח ב-16/5/2011 17:22 |
|
| |
| בעלבעמיו כתב: |  | גם פינות בתפילה שמסתבר שבזמן הקדום היו אישיות, כגון תחנון, עברו מיסוד עם השנים. תפילת הקבע התארכה מאוד ולממילא לא נותר מקום לתפילה אישית.
|
|
יתר על כן -- אפילו המושג כוונה בתפילה --- שלכאורה מה יכול להיות יותר אישי ממנו? -- אפילו הוא לעתים מפורש כעוד טקסטים: ע"ע כוונות האר"י, שער הכוונות וכו'
|
|