בית פורומים עצור כאן חושבים

סיפורת מדהימה על חייו של אליטיסט אורתודוקסי

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-11/5/2011 14:43 לינק ישיר 

[אליס,

הוא אשר אמרתי...]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/5/2011 15:39 לינק ישיר 

הסיפור מנסה להיות כמה דברים בבת אחת, פסיכולוגיה, סוציולוגיה, וחקר התלמוד. ולכותב מסתמא עדיין אין ניסיון בכתיבה,  ולכן יצא "ברווז". (למי שלא מכיר: ברווז יכול גם ללכת, גם לעוף, וגם לשחות. אבל רק קצת מכל דבר. הנמשל המקורי הוא רופא משפחה בניגוד לרופאים שמומחים באיברים מסויימים בלבד).
[אגב, יש בסיפור דבר שעורר את רוגזם של מקצת הניקים כאן: כתוב בסיפור שהמכון לתצלומי כתבי יד הוא הישיבה המעורבת היחידה בעולם, כי המחבר אינו חושב את "הישיבות החילוניות" לישיבות, למרות שלומדים בהן גמרא...]

בעיניי, הדבר המוזר בסיפור הוא שהכותב לא הבין את הדילמות העקרוניות במחקר התלמוד, למרות שהוא מביא הרבה חומר. 
הבעיות הבסיסיות שאני רואה:
א) יש אנשים שאינם יודעים לחשוב בעצמם, אלא שהם מחקים אחרים. בישיבות אין להם בעייה, כי בישיבות מלמדים טכניקת לימוד, וטכניקה אפשר ללמוד גם כך, אבל כשהם מגיעים לדברים שלא לימדו אותם איך לחשוב בהם, הם אינם ניגשים בעצמם לנושא אלא שומעים מאחרים. ולכן אינם מבינים בעצמם את הבעיות ואינם מוצאים את היחס האמיתי ביניהן, והכותב הוא כזה, כמו שנראה בהמשך.
הדבר החשוב ביותר שנמצא בהקדמת תוספתא כפשוטה, ובעל הסיפור לא הבין אותו, הוא שכל השיטות (כגון הפרדת מקורות) הן כלי מלאכה, וצריך לדעת מתי להשתמש בהם, והדיוט שאינו בקי עלול לקלקל יותר בכלי מלאכה מאשר בלעדיהם).
זה נכון לגבי כל מה שקראתי עליו במדעי היהדות, (כלומר כמה מאמרים), וכנראה נכון לגבי כמעט כל דבר בעולם: שיטת מחשבה היא טכניקה שיכולה לעזור מאוד, אם היא מופעלת במקום המתאים. אבל טעות היא ליטול שיטה אחת ולחשוב שהיא יכולה להסביר הכל. (כמו שניסה גיבור הסיפור ללמוד ספרות גאונים כדי לפתור את בעיותיו)
 ב) בישיבות לומדים בשיטת לימוד מסויימת, שנועדה לייצר חידושים,ומתעלמים גם מהחלקים בגמרא שאי אפשר ללמוד אותם בשיטה הזו. כמו שיודע כל מי שלמד כתובות בעיון, לדוגמא, ולמד לסירוגין דף כן דף לא. איש אינו חושב שהדפים ההם אינם תורה, אלא שאינם "ישיביש".  גם רוב תורת האחרונים שלפני שיטת בריסק כלולה בזה, ולומדים מהם רק "קטעים נבחרים". איש אינו אומר שאינם נכונים, או שהחשבונות שלהם מוטעים, אלא שאינם מעניינים אותנו.
כל מחקר התלמוד אינו "ישיביש", ממילא אין לומדים אותו. אם טוב הוא ואם רע.
ג) בעייה אחרת היא כנראה מין שמרנות. לדוגמא: רש"י בסנהדרין פב ב אומר על הפסוק "ומלך אלקום עמו":  ונראה בעיני שהתיבה הזאת לשון ערבי שכל פתיחת תיבותיהן אל.
איש אינו מתעניין היום מה פירוש המילה בערבית, למרות שרש"י אומר שהיא מילה ערבית, וברור שאם היה מוצא ערבי או מילון היה כותב את פירושה. אם תבוא ותאמר שפירוש המילה הוא "עַם", לא יחשבו את זה לדברי תורה, אף על פי שרש"י לא חשב כך. 
למה? בגלל שזה "מידע מבחוץ"?  בגלל שזו שיטה שאינה מקובלת היום, ולא יועיל מה שהראשונים (והתנאים והאמוראים בכמה מקומות) החזיקו בה? איני יודע, אבל זה המצב.
יש להבדיל בינה לבין שמרנות הלכתית, שהיא דבר מקובל מדורי דורות, אבל נוגעת רק לפסיקת הלכה למעשה, ולא ללימוד סתם.  
 ד) הבעייה היסודית היא מה שהוגדר היטב במאמר של ר' אליהו סולובייצ'יק בקובץ בית הועד, והיה עדיף שהכותב יקרא אותו. (בפרט שהסיפור בנוי עליו, ולפיכך שם גיבור הסיפור "ברוך זמיר". אגב, מעולם לא פגשתי סיפור שמסופר מפי אדם אמיתי שעדיין חי, ואני מקווה שהכותב ביקש רשות להלביש את הסיפור עליו, ועדין זה מוזר...)
יש קבוצה די גדולה, שסוברת שאנו איננו יכולים להבין באמת את דברי הראשונים, אלא רק ללמוד כדי לקיים את המצוה. לפיכך הם לא יכירו בשום שיטה שנועדה להגיע למה שבאמת חשבו הראשונים. הם יכירו בקושיה רק כדי להגיע לתירוצים, אבל לא יקבלו שאפשר שהיא באמת קשה,    
לפיכך, לא רק שאינם מתעניינים במחקר התלמוד, הם עויינים אותו, בגלל זה, בגלל שהוא מתייחס לאמוראים, (ואין צריך לומר לראשונים), בתור בני אדם שאנו יכולים להגיע למה שהם חשבו.
מחקר התלמוד סובר שאני יכולים להגיע בעצמנו לאמת, ולהבין מה חשבו חכמינו. בעיניהם זו כפירה.
(שאר הציבור מכיר בגדולתם של החכמים שבדורות לפנינו, "אם מישהו טעה מסתבר שזה אני".
 כשיש קבוצה קיצונית וקבוצה ממוצעת, והקיצונית מטיפה לשיטתהבגלוי, והממוצעת בשתיקה, השיטה הקיצונית משתלטת, כמו שכתבו בפורום כבר בראשיתו המוני פעמים.),
 אבל יש בני אדם שאינם יכולים לדחות את מה שברור לשכלם, והם מקבלים את שיטות המחקר כי אינם יכולים לדחות את מה שהם בטוחים שהוא אמת, וזה הדבר המפריע ביותר בסיפור, שהכותב לא חשב על השאלה הזו, מה האמת בפירוש הגמרא.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/5/2011 16:48 לינק ישיר 

מה זה קובץ בית הועד?.

דרך אגב,מעניין שיש בעצם הבדל עצום בין ההסתכלות של החזו"א להסתכלות של הבריסקער רב,ואעפ"כ ידוע גודל חיבתם והערכתם זה את זה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/5/2011 16:50 לינק ישיר 

הסיפור הזה תחילתו צימאון לאמת. ורובו ובעיקר סופו הוא דיון עקר על בריסקר וחזונישני"ק .שהרי לא זה ולא זה, נתנו לדעת ולהשכלה להיות חלק מאיתנו, אם ברב אם במעט.
וגרוע מזה ,רובו של סיפור זה ספוג בגאווה נפוחה, של אברכי ובחורי הישיבות. כאילו כל חכמת העולם נמצאת אצלם וזר לא יבין את זאת.
. נ.ב. גם אני הייתי חלק מגאווה נפוחה זו ,עד ביאת האינטרנט ופתיחת היכלי הדעת לכל מבקש.  

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/5/2011 17:31 לינק ישיר 

קסת
כך שמו של הספר: בית הועד לעריכת כתבי רבותינו, ירושלים תשס"ג, בעריכת יואל קטן ואליהו סולובייצ'יק

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/5/2011 18:14 לינק ישיר 

הסיפור יפה מאד אני מכיר את המחבר ואני יכול לרמוז שהוא גר בירושלים
הוא מתאר תפיסת עולם שלבחור ישיבה קלאסי ליטאי וחסידי על מחלוקות וגירסאות ולעומת זאת את עולם המחקר החרדי שכל חוקר חרדי ועורך קצת בכיר אפי' בעוז והדר מודע לכך
יש לי גם תחושה עמומה שא' הניקים המגיבים זה המחבר בעצמו ולא ארחיב בכך
למי שלא בא מההוויה הישיבתית אין כאן באמת דברים כ"כ מענינים
הראש ישיבה המתואר כמדומני שכוונתו לר' יוסל שרייבר שאודותיו כבר דנו כאן בפורום

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/5/2011 18:52 לינק ישיר 

אתה מכיר את המחבר או יש לך תחושה

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/5/2011 19:14 לינק ישיר 

המחבר בעצמו מסר את פרטיו,בסיפור שחיבר,כך שאין בזה כל סוד.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/5/2011 19:20 לינק ישיר 

אז אולי תתן לנו את שמו,

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/5/2011 21:36 לינק ישיר 

גדול ונורא!!! העברית של המחבר אמנם כמו של בוגר 'חדר', וחבל, אבל כשרון יש לו!!! והסוף הוא היפה ביותר, למרות שהוא מכעיס אי אלו מהכותבים כאן שגדלו על עמוס עוז וא.ב.ג.ד.ה.ו. יהושוע וכיוצא באלו ימחשמייניקעס משעממים. הסוף מזכיר את סיום "צמח אטלס" מחיים גראדה. מדהים שחיים בקרבנו כאלו כשרונות, שבמציאות החרדית נאלצים לכתוב בעילום שם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/5/2011 22:06 לינק ישיר 

אכן יחסית לסגנון הכתיבה העילג של רוב בוגרי החידר הבחור הזה כשרוני אבל ניכר מסגנון כתיבתו שהבחור קרא והושפע מכמה ספרים של סופרים משעממים  ולא של ימחשמייניקעס  לא משעממים כמו "סופרים"חרדים שבושה להזכיר את שמם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/5/2011 23:14 לינק ישיר 

:-)
לאלו שפנו אליי באישי.
אמנם רבים פה יודעים מי אני, אך כנראה לא כולם. אלי.ס זה לא ראשי תיבות של אליהו סולבייצ'יק.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/5/2011 00:32 לינק ישיר 

צענערענע, מי אומר שהאלטרנטיבה ל"סופרים" חרדים הם _________ הישראלים הללו? טעית אם מצאת בתגובתי יראת שמיים. ולעצם העניין, האיך לא תבושי לפגוע בפלא הדורות חיים ולדר, מקור ההשראה הראשי של 'מיימוני', לצד הפלא השני, גדליה נדל.

תוקן על ידי מנהלי_משנה ב- 12/05/2011 05:28:10

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/5/2011 10:58 לינק ישיר 

מוסר השכל מהסיפור :   הבורגנות החרדית תנצח אפילו אדם אמיץ שהעז לעזוב את המסגרת וללמוד בדרך מחקרית ויותר שהעז לדבר עם הר' זילברמן ועם ר' יוסל שרייבר אבל כשסולק מהכולל ועשו בעיות לבניו ופגש חבר שלומד בהתמדה חמש שנים נשבר וחזר למוטב .                                                                                                          איך הוא אומר אוי עם השפנים עד מתי תהיו לשפנים?                                                                                          ולעצם הענין מבחינת הצלחה תמיד הבורגנות ידה על העליונה כי היא ממוקדת מטרה והדרך לפחות נהירה לה תרויח כסף, תהיה תלמיד חכם , לעומת מבקש האמת שהדרך אבודה לו  והוא עוד לא סגור על איזה סולם הצלחה לטפס בכלל .     

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/5/2011 12:13 לינק ישיר 

אותי הפתיע תיאור החיים הפקוקים מכל עבר של הציבור הליטאי האליטיסטי. לא הייתי מודע לכך שציבור חשוב, ולדעת רבים מרכזי, לא ניתן לזוז בו צעד עצמאי קל ביותר, לא בלימוד, לא בפרנסה, ולא בחינוך.
אצל החסידים ההונגרים והירושלמים - ראש ישיבה, רב, אברך כולל או יהודי מן השורה, לא צריך לחשוב פעמיים כשהוא בא לעשות עסק. הוא לא חייב לתת דין וחשבון לאף אחד בעניני חינוך. הוא יכול לשלוח את ילדיו לכל חינוך שיבחר. חינוך חסידי, ליטאי, הונגרי, ירושלמי.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > סיפורת מדהימה על חייו של אליטיסט אורתודוקסי
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 ... 7 8 9 לדף הבא סך הכל 9 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.